Tässä on sinulle selkeä avioero-checklist, jotta tiedät mitä pitää ottaa huomioon avioerossa.
Hyväksy oma roolisi avioerossa.
Avioeron käsittely ei tarkoita vain avioeron hakemista ja eron haluamista, vaan myös oman roolin käsittelyä niin parisuhteen aikana kuin sen päättyessäkin.
Avioerossa stressitaso nousee herkästi, joten huolehdithan hyvinvoinnistasi niin henkisesti kuin fyysisestikin. Aloita surutyön lisäksi itsesi helliminen ja hae tukea myös läheisiltäsi.
Apua avioeropäätöksen tekemiseen ja hyväksymiseen sekä stressinhallintaan saat Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksestani, joka sisältää useita videoita, äänitteitä ja tekstimateriaaleja.
Keskusteluapua, hypnoterapiaa ja coachausta avioerossa saat helposti sekä etänä että kasvotusten, jopa kotikäynteinä. Lue palveluistani ylävalikon Valmennus-osiosta.
Keskustele puolisosi kanssa käytännönjärjestelyistä avioerossa.
Aina kannattaa nukkua yön yli ennen tärkeä päätöksen tekemistä, ohjeisti jo vanha kansa, ja on selvää, että asioiden käsittely myös puolison kanssa helpottuu, kun oma mieli on levollinen ja on hyväksynyt oman roolinsa avioerossa.'
Kun olet saavuttanut hyvän olon itsesi kanssa, seuraava vaihe avioerossa on keskustella puolisosi kanssa. Tietysti optimaalista olisi, että jo parisuhteen aikana asiasta olisi voinut keskustella niin, että tässä vaiheessa erohalusi eivät tulisi hänelle täysin yllätyksenä. Joskus välit ovat kuitenkin tulehtuneet niin, että on hyvä olla ensin sinut itsensä kanssa ja sitten sopia asunto-, omaisuudenjako- ja lastenhoitokuviot puolison kanssa.
Vinkkejä käytännönjärjestelyihin saat Rakkauden (r)evoluutio-tietokirjasta, jossa on useiden miesten ja naisten kertomuksia.
Täytä avioerohakemus.
Avioeron hakemiseen et tarvitse puolisosi allekirjoitusta, mutta useimmat haluavat hakea avioeroa yhdessä. Vaikka puolisosi vastustaisi avioeroa, hän ei voi sitä millään tavalla estää. Sinä päätät kenen kanssa jaat elämäsi.
Avioerossa ei kysellä avioeron syitä eikä etsitä syyllisiä, vaan avioerohakemuksen täyttäminen onnistuu helposti.
Avioerolomakkeeseen laitetaan vain omat yhteystiedot ja rastitetaan ruutu, jossa kerrotaan haluttavan eroa. Avioerolomakkeen voi toimittaa käräjäoikeuden kansliaan myös netissä.
Odota 1. vaihe avioerossa ja valmistele tulevaa.
Muutaman päivän päästä avioeron 1. vaiheen hakulomakkeen lähettämisestä sinä ja puolisosi saatte kirjeen käräjäoikeuden kansliasta avioerohakemuksenne vireilletulosta. Jos hait avioeroa yksin, tässä vaiheessa puolisosi saa asiasta tiedon.
Avioeron harkinta-aika kestää kuusi kuukautta (6kk), minkä aikana voitte toteuttaa jo avioeron käytännönjärjestelyjä, kuten laittaa asuntonne myyntiin ja alkaa sopia omaisuudenjaosta.
Hae avioeron täytäntöönpanoa.
Kun kuuden kuukauden harkinta-aika on ohi ja edelleen haluat avioeron tulevan voimaan, lähetä (halutessasi yhdessä puolisosi kanssa) avioeron vahvistushakemus eli niin sanottu 2. vaiheen avioerohakemus. Se on käytännössä sama lomake kuin jolla hait avioeroa 1. vaiheessa, mutta siinä on rastitettavana uusi boksi - niin simppeliä tämä on.
Jälleen muutamassa päivässä käräjäoikeuden kansliasta saatte kirjeen, jossa teidän avioero todetaan virallisesti voimaantulleeksi.
Jos et hae tätä avioeron vahvistamista viimeistään, kun avioeron vireillepanopäivämäärästä on kulunut 12 kuukautta, 1. vaiheen hakemus raukeaa eikä avioero astu voimaan. Jos myöhemmin haluat hakea avioeroa uudelleen, joudut sitten aloittamaan avioeron hakemisen alusta ja jälleen odottaa 6 kuukauden harkinta-ajan verran.
Kun 2. vaihe avioerossa on ohi ja avioero on tullut voimaan, suuntaa katse tulevaan.
Koko avioeroprosessin aikana kannattaa panostaa hyviin tai ainakin neutraaleihin väleihin exän kanssa, jotta käytännönjärjestelyjen toteutus onnistuu mutkitta.
Asunnon voi laittaa myyntiin tietysti jo avioliiton aikanakin, mutta moni tekee sen joko harkinta-aikana tai viimeistään, kun 2. vaihe avioerossa on ohi eli avioero on astunut voimaan.
Myös sukunimen muutosta haetaan useimmiten avioeron tultua voimaan, vaikka toki sukunimensä saa muuttaa jo avioliiton aikanakin.
Muistathan, että avioeron jälkeenkin avioliittolaki vaikuttaa edelleen ja lastensa lisäksi myös exälleen saattaa joutua maksamaan elatusapua. Siitä voit lukea tarkemmin Avioliittolaki-otsikoidusta blogipostauksestani.
Aiheeseen liittyviä kirjoituksiani:
- AVIOEROHAKEMUS: Miten helppoa avioerohakemuksen täyttäminen on!
- Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja
- AVIOERON HARKINTA-AIKA: Kesto, käytännön vaikutukset ja muut faktat
- AVIOLIITTOLAKI: Aviovelvollisuudet, jotka sitovat myös avioeron jälkeen
- Lapsen yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus – kumpi parempi?
- VUOROVIIKKOASUMINEN: Lapset vuoroviikoin? Ongelmat ja hyvät puolet
- Vanhempien vuoroasuminen: Exän kanssa yhteisessä kodissa eron jälkeen
- Huoltajuuskiista: Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet
- UUSI SUHDE HETI ERON JÄLKEEN: Voiko laastarisuhde onnistua?
- SYYLLISYYS EROSTA JA ANTEEKSIANTO ERON JÄLKEEN
- Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan on purettavissa
- YSTÄVÄ EXÄN KANSSA: Miten ystävyys ex-puolison kanssa onnistuu?
- EROBLOGI ERON JÄLKEEN: Miten selvitä avo- tai avioerosta?
Ota vastaan apua avioerossa, jotta helpotat sinun ja lastesi tulevaisuutta

Tutustu eropäätöksentekoon keskittyvään verkkovalmennukseeni, sekä henkilökohtaisiin hypnoterapia- ja NLP-valmennuspalveluihini.
Kun haluat tavata etänä tai kasvotusten, ota yhteyttä ja jutellaan!
Koko sydämestäni toivotan sinulle hyvää avioeroa ja onnellista, enemmän oman itsesi näköistä tulevaisuutta!
Rakkaudella
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]rakkaudenrevoluutio.fi