Narsistin uhri, ota apua vastaan. Narsistien uhrien tuki hypnoterapian avulla.

Narsistien uhrien tuki: Miten narsistin uhri selviää erosta kumppanistaan?

Laita hyvä kiertoon!

Haluatko erota narsistisesta kumppanista, mutta epäilet omien voimiesi lisäksi sitä, että hänen toimintansa vaan pahenee sinua kohtaan? Jos olet narsistin uhri parisuhteessa ja mietit, miten ihmeessä selviät erosta hänestä, lue tämä kirjoitukseni sinulle.

Energiaa kuluttavassa elämäntilanteessasi tarvitset selkeät ohjeet, joilla voit edetä askel askeleelta, kun irrottaudut narsistisen kumppanisi otteesta. 

Pelkkä järkeily tietoisen mielen tasolla ei kuitenkaan riitä, koska todennäköisesti tiedostamaton mielesi ja alitajuntasi  tekevät eroamisesta vaikeaa. Olethan psykologisen manipuloijan uhri.

Kliinisenä hypnoterapeuttina ja sertifioituna NLP Trainer-valmentajana autan sinua valjastamaan mielesi voiman niin, että sinäkin pääset eroon narsistisesta kumppanistasi ja alat päivä päivältä vahvemmin uskoa omaan unelmaasi tasapainoisen onnellisesta elämästä. Sinäkin olet rakkauden arvoinen, vaikka narsistinen kumppanisi olisi saanut sinut uskomaan toisin. 

Minkä tahansa muutoksen olennainen lähtöpiste on oma päätös ja motivaatio päätöksen toteuttamiseen. Kirkasta tahtotilasi Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksessa, ja jos olet jo päättänyt erota, tule voimaantumaan eron toteuttamiseksi ja hyödyntämään kaikki käytännön vinkkini eroamiseen Vapaaksi!-verkkovalmennuksessa.

Henkilökohtaisesta terapiasta ja valmennuksesta voit lukea lisää tästä kuvalinkistä:

1. Tunnista narsismin piirteet käytännössä, jotta et mene narsistin tarinaan enää mukaan vaan osaat nähdä hänet objektiivisemmin.

Jos olet narsistin uhri ja kärsinyt taitavasta psykologisesta manipuloinnista kenties jo vuosikausia, olet todennäköisesti alkanut epäilemään omaa arviointi- ja päätöksentekokykyäsi oman elämäsi suhteen. Saatat jopa epäillä puolisosi olevan ihan fiksu ja terve ihminen, ja ongelmien olevan sinussa. 

Olet saattanut alkaa epäillä omaa mielenterveyttäsi ja vaikka sinusta tuntuu, että et voi hyvin tässä parisuhteessa, mietit, josko sinä olet vain syypää kaikkeen etkä sinä ole edes rakkauden arvoinen. Niinhän sinun tajuntaasi on iskostettu.

Ennen kuin pääset itsesi epäilystä eroon ja lisäksi irti narsistisesta kumppanistasi, sinun tulee kirkastaa näkökykysi narsistisen kumppanisi toiminnan arvioimiseksi. Kun tiedät, mikä ei ole tervettä käyttäytymistä parisuhteessa, tiedät, että sinun tulee irtautua sellaisesta suhteesta.

Parisuhteessa ilmenevän narsismin piirteisiin kuuluu mm:

  • Suhteen alussa narsisti on usein ‘liian hyvä ollakseen totta’. Hän haluaa lumota sinut.
  • Narsisti väheksyy sinun saamia kehuja ja huomiota. Hän haluaa omistaa sinut ja määritellä sinun arvosi itse.
  • Narsistilla ei yleensä ole pitkiä parisuhteita eikä pitkäaikaisia ystäviä – jos he ovat osanneet irtautua hänen otteestaan.
  • Hän kehuu omia saavutuksiaan ja rakastaa olla esillä. Hän himoitsee ihailua kaikin keinoin. Muiden alentaminen nostaa häntä – tai niin hän ainakin kuvittelee.
  • Empatian puute. Narsisti ei halua nähdä asioita sinun näkökulmastasi.
  • Narsistin uhri saa kuulla valitusta, nalkutusta, nälvintää ja solvauksia.
  • Manipulointi ja psykologinen peli ovat hänen taitolajejaan. Hän on hyvä näyttelijä, jonka tarinoihin on helppo uskoa.
  • On-off-suhde narsistin kanssa johtuu usein siitä, että hänen on vaikeaa tunnustaa tai määritellä parisuhteen olemassaolo tai sinun merkitys hänelle syvällisemmällä tasolla.
  • Kun narsistin uhri sanoo haluavansa erota, narsistilla iskee paniikki päälle.

Lue tarkemmin narsismin piirteistä tästä kirjoituksestani.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

2. Muista, että narsistin uhri ei ole syyllinen kumppaninsa ikävään käytökseen erottaessa.

Varaudu siihen, että narsistinen kumppani pyrkii tekemään sinusta syyllisen eroon. 

Se ikäänkuin kuuluu homman juoneen. 

Narsistin uhriutuminen ja sinusta syntipukin tekeminen on usein tämän kipeän näytelmän loppukohtaus, jonka käsikirjoituksesta sinun kannattaa olla selvillä narsistin näkökulmasta, jotta osaat valita omat pelimerkkisi oikein.

Normaalisti (ei-narsistisesta kumppanista) erottaessa ei tarvitse olla itsekäs, vaan erota voi täysin hyvässä yhteisymmärryksessä. Hyväksyen sen kipeän tosiasian, että toinen ei halua olla enää suhteessa itsen kanssa. Toisen eropäätös toki satuttaa ja eroaminen voi pelottaa, mutta terve ihminen ei lähde sabotoimaan eroa haluavaa puolisoaan eikä exäänsä, koska hän kokee olevansa kuitenkin pohjimmiltaan turvassa.

Narsistilla ei tällaista omaa sisäistä turvaverkkoaan ole, vaikka ulkoisesti hän voi näyttäytyä todella itsevarmalta ja hurmaavalta. Miten nyt kukin kokee “hurmaavuuden”… 

Pinnallinen itsevarmuus on usein vain kova kuori, ja kun narsistin suojakilpeen iskee esittämällä oman erotoiveen, narsistinen kumppani aloittaa hyökkäämisen ja miellyttämisen vastavuoroisen leikin. Ärsyttävää ja uuvuttavaa, tiedän.

Tämä yleensä vaan “kuuluu kuvioon” narsistin kanssa. Vaikka sinun voi olla helppoa uskoa narsistin sanat, sinun on tärkeää pitää omat rajasi eikä sortua uskomaan hänen tarinoitaan enää. Olet kuullut samat tarinat jo monesti ja vaikka narsistinen kumppanisi on saanut sinut uskomaan monia epätosia asioita hänestä, itsestäsi ja suhteestanne (ja ehkäpä monesta muustakin, kuten ystävistäsi ja sukulaisistasi!), niin tätä eron hetkellä kehkeytyvää ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia herättävää jännitystarinaa sinun ei tule enää uskoa.

3. Vapaudu häpeästä ja itsesyytöksistäsi, joita narsisti on sinussa ruokkinut.

On aivan normaalia ihastua narsistiseen kumppaniin, joka on hurmannut sinut ja ollut aivan ihana suhteenne alussa. Ja aina silloin tällöin, kun hän on pelännyt menettävänsä sinut.

On aivan normaalia upota hänen kanssaan kuin juoksuhiekkaan, joka tukahduttaa sinut mitä pidempään olet tarponut hänen rinnallaan.

On aivan normaalia viettää vuosikausia hänen kumppaninaan ja oppia itsekin pelkäämään sitä, miten pärjäisit, jos eroaisit hänestä. Olet alkanut uskoa hänen sanojaan kyvyttömyydestäsi ja typeryydestäsi, joten miksipä et olisi alkanut epäillä omia voimavarojasi?

On aivan normaalia tuntea häpeää satuttavassa suhteessa roikkumisesta ja syyttää itseään, miten onkin voinut olla näin typerä – aivan kuten narsisti sinulle sanoi. Hänhän on oikeassa, sinä väärässä. Siksi sinun on ollut parempia uskoa hänen tarinaansa, vai mitä?

On aivan normaalia alkaa havahtua parisuhteensa tilaan ja puolisonsa epäterveelliseen käytökseen, ja silti yhä epäillä omaa arviointikykyäsi.

Olethan taitavan narsistin uhri, joten mikään tässä tarinassa ei lopulta ole ihmeellistä eikä epätavallista. Kaikki on edennyt täysin loogisesti narsistin uhrin taitavan psykologisen käsikirjoituksen mukaisesti. 

Lopeta siis itsesi syyttely, ja kiitä itseäsi siitä, että olet nyt etsimässä itsellesi apua. On hienoa, että tiedostat tilanteesi. Nyt on enää kyse tämänhetkisen elämäntilanteesi ratkaisemisesta.

Narsistisen kumppanin uhrin korvissa eroaminen kuulostaa ylitsepääsemättömän vaikealta, koska näinhän häntä on “koulutettu” parisuhteen aikana. Siksi sinun kannattaa ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan nyt, kun alat muuttamaan omaa ajatusmaailmaasi sellaiseksi, että alat uskoa omaan itseesi ja unelmaasi tasapainoisesta elämästä.

Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksen rakenne
Lue eropäätöksenteon verkkovalmennuksesta lästä kuvalinkistä.

4. Narsistin uhrin kannattaa vahvistaa itseään ja kirkastaa tavoitteensa omien arvojensa mukaiseksi.

Ammattitaitoisen keskustelukumppanin avulla saat käsiteltyä parisuhteenne aikana tapahtuneet tapahtumat, joista narsistinen kumppanisi syyttää sinua, objektiivisesti ja realistisesti. 

Esimerkiksi hypnoterapiassa voit rentouttavassa hypnoositilassa palata tarkastelemaan elämäntapahtumiasi sekä ennen nykyisen parisuhteesi alkua että parisuhteenne aikana, jolloin saat ymmärrystä itseäsi kohtaan.

Menneitä on turhaa puhkianalysoida etkä sinä tarvitse todistusaineistoa narsistista kumppaniasi vastaan – ellei jokin hänen syyttämä tapahtuma ole uhka tulevaisuutesi kannalta, esim. lasten huoltajuuteen liittyen. Olennaisinta on keskittyä nykytilanteen ratkaisuun ja itsesi vahvistamiseen niin, että sinulla on voimaa käydä haastavat keskustelut tai ainakin voimaa hakea keskusteluapua niihin keskusteluihin, joissa joudut kohtaamaan puolisosi.

Jotta voit ohjata itseäsi parempaa kohti, sinun kannattaa kirkastaa tavoitteesi, jotka ovat sinun omien arvojesi mukaiset. 

Kun olet narsistin uhri, olet saattanut hukata oman itsesi, arvosi ja suuntasi, ja sinusta on tullut vain narsistin heittopussi, jonka elämä tuntuu olevan murusina. Siksi sinun on tärkeää ensin koota itsesi ja harjoitella tuntemaan luonnollista hyvää oloa sisälläsi ensin esimerkiksi hypnoosissa, kun samalla saat itseäsi tukevia, positiivisia suggestioita.

Hypnoterapiassa yhdistän rentouttavaan hypnoosiin monipuolisia terapeuttisia ja valmennuksellisia menetelmiä, jotta sinä saat parhaan mahdollisen hyödyn tuosta ihanan levollisesta, luonnollisesta hypnoositilasta.

5. Harjoittele narsistin kohtaamista etukäteen ja valjasta voimavara-ankkurisi tukemaan itseäsi tiukassa paikassa.

Aina ei ole mahdollista vain sulkea narsistia kokonaan pois elämästäsi varsinkaan, jos teillä on yhteisiä lapsia. Sinä voit hakea yksinhuoltajuutta, mutta lapsiltasi et voi estää oikeutta vanhempaansa, joka voi olla heitä kohtaan täysin erilainen kuin sinua kohtaan. Jos hän ei tee hallaa lapsillenne, heillä on oikeus tavata toisiaan. Ainakin rajoitetusti ja valvotusti. 

Sinä voit hakea hänelle lähestymiskieltoa, mutta silti sinun kannattaa vahvistaa itseäsi niitä mahdollisia tilanteita varten, jolloin kohtaat hänet edes ohimennen esimerkiksi lähikaupassa tai lastenne tapaamisten yhteydessä.

Vaikka sinun on helpompaa käydä kirjallista, faktoihin keskittyvää kommunikaatiota narsistista erotessasi, todennäköisesti tulee tilanteita, joissa sinun on myös kohdattava hänet kasvotusten. Tällöin sinun kannattaa osata kiinnittää huomiota hänen eleisiinsä, jotta et päästä häntä enää niiden avulla ihosi alle.

On ihan tavallista, että narsisti keksii jälleen lisää mielenkiintoisia tarinoita, kun erosta ja sen yksityiskohdista on aika puhua. Sinun ei tule mennä kylmiltään tuohon tilanteeseen, vaan sinun kannattaa harjoitella tulevaa keskustelutilannetta jo etukäteen.

Hypnoterapiassa ja NLP-valmennuksessa opetan sinua tekemään näkökulmaharjoituksia, joiden avulla pääset katsomaan tilanteita narsistin näkökulmasta. Kun näet “omin silmin” mitä hän hakee takaa, ennakoit hänen seuraavia liikkeitään helpommin etkä ylläty hänen ilkeistä heitoistaan – olithan jo odottanut jotain senkaltaista!

Lisäksi opetan sinua luomaan itsellesi voimavara-ankkureita, joilla saat tuotua sekä sisäisen rauhan että ulkoisen tiukkuuden keskustelutilanteeseen narsistisen kumppanisi kanssa. NLP-tekniikoita voi opetella päiväntajunnassakin, mutta helpointa se on hypnoosissa.

Eroon narsistista -valmennus, kun narsistin uhri haluaa erota narsistisesta puolisostaan
Lue Eroon narsistista-valmennuksestani tästä kuvalinkistä.

6. Narsistin uhri tarvitsee lempeää stressinhallintaa, jonka avulla kestää muutosvaiheen yli.

Olet tottunut kävelemään kuin munankuorilla narsistisen kumppanisi edessä, joten ei ole ihme, jos rentoutuminen on sinulle vaikeaa silloinkin, kun olet itseksesi. Omaa rauhaa on vaikea löytää, jos sisäinen pelko on vallitseva olotila.

Hypnoterapiassa autan sinua rentoutumaan hypnoosin avulla. Lisäksi annan sinulle positiivisia suggestioita, jotka helpottavat rentoutumistasi myös jatkossa omassa arjessasi. Hyvää tekevillä hypnoottisilla suggestioilla hallitset stressiäsi ja saat sisäistä voimaa, jonka avulla selätät tämän elämäntilanteesi ja muutosvaiheesta selvittyäsi tunnet itsesi entistä voimaantuneemmaksi. 

Kun selviät narsistin kynsistä, selviät monesta muustakin!

Riittää, että huomaat ne voimavarat, jotka sinussa on syvälle piilotettuna. Olet suojellut itseäsi pienentämällä oman voimasi, joten nyt on aika tulla takaisin omaksi ihanaksi itseksesi, entistä ehompana.

Muista kirjoituksistani voit lukea lisää esimerkiksi stressinhallinnan keinoista.

7. Luovu liiallisesta kiltteydestä, sillä sinä riität ilman muiden miellyttämistä.

Narsistin uhri on usein hyväntahtoinen ja herkkä, ja aivan liian kiltti. Hänestä on tullut läheisriippuvainen, koska narsistin kanssa eläessään hän on alkanut uskoa, että ei pärjää itsekseen. Narsisti on saanut hänet pelkäämään eroa ja miellyttämään narsistia, toteuttamaan hänen tahtonsa silloinkin, kun narsistin oma tahto vaihtelee ja yhtäkkiä “kyllä” muuttuukin “ei” ja jälleen päinvastoin.

Taustalla voi olla läheisriippuvuutta ja tunnelukkoja, jotka vaikuttavat narsistin uhrin käyttäytymiseen ja ovat osaltaan mahdollistaneet sen, että suhde narsistin kanssa on päässyt etenemään näinkin pitkälle.

Muista, että sinä et tule saamaan narsistia muuttumaan tekisitpä mitä temppuja tahansa. Narsismi on hänen sairautensa etkä sinä voi eikä sinun pidä olla hänen hoitajansa. Sinä et palauta häntä “alkuaikojen hurmaajaksi”, koska hän ei todellisuudessa ollut sellainen vain hurmatakseen sinut vaan saadakseen sinut koukkuunsa.

Miellyttämällä häntä sinä et paranna häntä etkä teidän suhdettanne etkä edes teidän eroanne. Sinun on turha leikkiä enää liian kilttiä ollaksesi jotenkin parempi puoliso, exä tai ihminen ylipäänsä.

Sinä olet jo tarpeeksi hyvä ihan sellaisena kuin sinä olet. Pidä kiinni omista arvoistasi ja rajoistasi, ilman tarvetta miellyttää toista.

Sisäistä oma rakkautesi itseäsi kohtaan niin, että pääset irti narsistisesta kumppanistasi etkä enää ikinä ajaudu samaan limboon uudelleen.

Sinä olet aidon rakkauden arvoinen myös tämän elämäntilanteesi myllerryksessä, jossa sinun on vaikeaa sitä uskoa.

Sinä olet aidon rakkauden arvoinen aina.

Sinä riität.

Sinä olet tarpeeksi.

Sinä olet ollut aina ollut tarpeeksi.

Luota itseesi ja toimi itsesi parhaaksi.

Narsistin uhri, ota apua vastaan. Sinä saat tarvita tukea.

Parisuhdeasiantuntija, Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja Kati Niemi

Kun olet narsistin uhri parisuhteessa, sinun kannattaa ottaa apua vastaan tässä elämäntilanteessasi. 

Tarjoan sinulle objektiivista ulkopuolista näkökulmaa ja autan sinua vahvistamaan voimavarojasi, jotta olet valmis etenemään omien arvojesi mukaista tavoitetta kohti askel askeleelta. Harkitusti ja varmasti, levollisemmin mielin.

Lue lisää valmennuksistani täältä ja ota yhteyttä sähköpostitse ([email protected]).

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.