Parisuhteen parantaminen - Miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi?

10 vinkkiä miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi

Laita hyvä kiertoon!

Moni pohtii, miten oma puoliso tai parisuhde on muuttunut sitten ensitapaamisen – eikä aina todellakaan parempaan suuntaan… Vaan mitkä olisivat parhaat keinot kelkan kääntämiseen pysyvästi parempaan suuntaan? Parisuhteen parantaminen ei ole aina helppoa (paitsi lue täältä miten se voi olla superhelppoa!) – ei ainakaan, jos työkalupakkiin ei keksi uusia keinoja, vaan yrittää ratkaista ongelmaansa samoilla aineksilla, joilla ongelmat aiheutuivatkin. Parisuhde luodaan kahden ihmisen yhteistyönä, joten parisuhde ei parane, elleivät molemmat puolisot kehitä itsestään jotain uutta, pysyvämmin parempaa parisuhteen piristämiseksi. Kun haluat tietää, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi, ota avuksesi tämä vinkkilista parisuhteenne positiivisemman muutoksen mahdollistamiseksi!

Ja tokikaan, jos et ole ihan satavarma siitä, haluatko oikeastaan edes enää yrittää parantaa parisuhdettanne, niin tuonkin ajatuksen saa sallia itselleen – ja sitten tutkia sitä mielenkiinnolla ja ratkaisukeskeisesti! Joskus ‘erota vai ei?’-pohdinta valtaa mielen eikä ulospääsyteitä näy mailla halmeilla. Tällöin pelot saattavat estää sinua parantamasta parisuhdetta, joka olisi vielä täysin korjauskelpoinen. Toisaalta nuo usein hyvinkin samankaltaisesta juurisyystä kumpuavat pelot saattavat estää sinua tekemästä eropäätöstäkään… 

Tuohon ristiriitaisten tunteiden ja edestakaisin poukkoilevien ajatusten aallokkoon ei kannata jäädä pyörimään turhanpäiten, kun voit tulla mukaan verkkovalmennukseeni ja ladata itseesi uutta motivaatiota siihen suuntaan, joka sisintäsi ihan oikeasti kutsuu: Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Parisuhdeongelma - Parisuhdekriisi          

              Miltä tuntuu elää seksittömässä parisuhteessa selibaatissa vastoin tahtoaan? LUE TÄÄLTÄ

PARISUHTEEN PARANTAMINEN: vaikka sinulla olisi hoppu tietää, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi JUST NYT, lue tämä ennen Top 10-vinkkilistaa artikkelin lopussa.

Parisuhteenne on sinun ja puolisosi välinen suhde. Siis vain suhde. Ei konkreettinen kimpale jotain, josta ottaa kiinni ja ravistella se paremmaksi, toimivammaksi ja antoisammaksi. Parisuhde on tyhjä tila, johon sinä tuot joka hetki omat ajatuksesi, tunteesi, toiveesi ja toimintasi. 

Kun haluat tietää, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi, vastaus ei löydy parisuhteesta, jonka haluat muuttuvan. Vastaus löytyy itsestäsi. Parisuhteen parantaminen onnistuu vain sen muodostavien yksilöiden omasta kehittymisestä parempaan, rakkaudellisempaan suuntaan. 

Parisuhde on tavallaan tyhjä tila – ontto ja avoin – eikä se siten muutu kuin sen äärellä olevien puolisoiden toimesta. Parisuhteen parantaminen lähtee teistä itsestänne. 

Mikään ulkoinen tekijä tai olosuhteiden muutos ei paranna teidän välistä suhdettanne. Olosuhteet vaikuttavat suhteeseenne, mutta epäaktiivisuus parisuhteen hoidossa ja parantamisessa pääsääntöisesti vie parisuhdetta aina vaan huonompaan suuntaan. Asunnon vaihto tai uusien lasten synnyttäminen maailmaan harvoin syventää parisuhdetta pysyvästi, koska asunto tai edes yhteinen biologinen lapsenne ette ole te itse. 

Kun parisuhteen parantaminen on sinulle tärkeää, ota siitä vastuu äläkä viilaa itseäsi linssiin selittelemällä, että “sitku” jotain tapahtuu tai “kunpa” jokin asia muuttuisi ilman, että sinä ja puolisosi luotte haluamanne muutoksen parempaan. 

Miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi? - kommunikointi parisuhteessa

PARISUHTEEN PARANTAMINEN: Parempi parisuhde luodaan jokaisessa kohtaamisessa puolison kanssa

Kukaan meistä ei ole valmis. Se on elämisen luonne. On hyvä, että kehitymme läpi elämän, eli olemme käytännössä aina kehityskelpoisia eli ikäänkuin keskeneräisiä. Jonkun mielestä jopa vajaavaisia, jos vertaamme itseämme tässä hetkessä siihen, mitä voimme parhaimmillamme elämämme huipussa olla. 

Meidän on tarkoitus kehittyä myös ihmissuhteidemme parantaumiseksi. Parisuhteen parantaminen edellyttää siis omien taitojemme kehittämistä. Parisuhdetaitoja, esimerkiksi kohtaamisen taitoa voi harjoitella. 

Avuksesi parisuhteesi muutosmatkalle voit ottaa alta löytyvän vinkkilistan.  En ole sitä turhanpäin raapustellut, vaan näitä asioita on pohdittu monien ihmisten kanssa. Kaikista eniten olen pohtinut näitä asioita itseni kanssa ja peilannut omia ihmissuhdetaitojani kaikissa kohtaamisissa – myös parisuhteissani läpi elämäni.

Anna siis sinäkin itsellesi edes hetki aikaa kääntyä sisäänpäin, koska parisuhteen parantaminen kasvaa sinusta itsestäsi ulospäin. Itsestäsi sinäkin opit tunnistamaan ja saat esille juuri ne asiat, joiden sitten hetken kuluttua huomaat ravitsevan rakkaussuhdettanne entistä parempaan suuntaan.

Itseään saa ja todellakin kannattaa kehittää. Se on välillä vaikeaa, hidasta ja turhauttavaakin. Ehkä auttaa, jos tiedät, että tähän on syynsä, kuten esimerkiksi tämä blogipostaus kertoo: Tiede paljastaa: kaikki aikuiset eivät yllä riittävälle kehitystasolle. Miten parantaa hyvinvointiaan itsensä kehittämisen avulla?

Toiveena parisuhteen parantaminen, mutta et ehkä edes tiedä, mikä on vikana parisuhteessanne?

Ennen kuin parisuhteen parantaminen onnistuu, ensin on tutkailtava rehellisesti lähtötilannetta. 

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että:

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Kaipauksesi kertoo tarpeesta. Muutoksen tarpeesta. Muutos omassa elämässäsi nousee sinusta itsestäsi ja konkretisoituu käsiisi omien käsiesi kannattelemana. Se tulee mukaan myös tyhjään tilaan, parisuhteeseesi, sinun kauttasi. 
 
Epämääräinen toive paremmasta kertoo konkreettisen, pysyvän muutoksen tarpeesta, jota et voi etsiä itsesi ulkopuolelta, koska sinä olet rakkauselämäsi luoja ja uudistaja. Yhdessä puolisosi kanssa.

Parisuhteen parantaminen eli oma sisäinen muutos saa tuntua vaikealta ja hitaalta, koska alitajuntasi ohjaa sinua vanhaan tuttuun, huonoon suuntaan.

Parisuhteen parantaminen saa tuntua vaikealta. Usein se sitä onkin. Sitä vaikeampaa, mitä pidemmälle toivomaltaan polulta on ajautunut. Ehkä välillä sivuun täysin tuupattunakin? Mutta muutos on silti mahdollista siinäkin tilanteessa, missä nyt olet.

Tiedät, että et ollut tismalleen samankaltaisessa tilanteessa kuin nyt vielä vuosikymmen sitten, ja ehkä vuodet ovat tuoneet monia muutoksia huomaamattasi.

Olet muuttunut ulkoisesti, ajatuksiltasi, lähipiiriltäsi, ja kenties myös asuinpaikkasi ja työsi suhteen. Ajankäyttösi ja toimintasi vaikuttavat ajatuksiisi ja tunnetiloihisi, jotka jälleen vaikuttavat ajatuksiisi ja niiden pohjalta synnyttämääsi toimintaan. Ikävä tunnetilasi parisuhteessasi nousee siis toiminnastasi, jota ohjaavat ajatuksesi – pääosin alitajuiset uskomuksesi ja tiedostamattoman mielesi draiverit. Kun haluat ymmärtää paremmin alitajunnan ja tiedostamattoman mielen vahvaa voimaa ja miten haitalliset perusasetukset voivat ajaa sinua jopa eron partaalle, voit lukea näistä aiheista lisää tästä blogista monista eri artikkeleista.

Yhtä lailla tästäkin hetkestä eteenpäin kaikki negatiivinen tai positiivinen muutos tulee matkallesi mukaan muodossa tai toisessa, ja koko elämäsi sisältö heijastuu myös parisuhteeseesi. Olet varmaankin kuullut, että moni sanoo puolison olevan peilisi? Ja parisuhteenne on teidän kahden jatkuvasti muuttuvan yksilön heijastuspinta. 

Miten parisuhde muuttuu paremmaksi?

Miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi? Aloita parisuhteen parantaminen muutoksen sallimisella!

Jos huomaat muutoksen, ja jopa oikein kiinnität erityisen lämmintä huomiota tuota sisälläsi jo käynnissä olevaa muutosta kohtaan, varmistat sen kulkevan haluamaasi polkua askel askeleelta varmemmin myös tästä hetkestä eteenpäin.

Ennen kuin voit vaalia hyvää muutosta parisuhteessasi, sinun tulee sallia sen saapuminen luoksesi. Salli muutoksen läsnäolo parisuhteessanne, puolisossasi ja itsessäsi. Lue täältä, miten opit sallimaan puolisosi ja parisuhteenne muutoksen, ennen kuin lähdet sitä työstämään: “Älä koskaan ikinä muutu, rakas!” Aikuisten oikeesti?

PARISUHTEEN PARANTAMINEN 10 VINKKIÄ

Hienoa, kun maltoit pysähtyä hetkeksi! Tässä parisuhteen muutosmatkallesi avuksesi 10 vinkkiä, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi:

1. Tee tilannekatsaus. Jos oma kasvutilasi on käynyt ahtaaksi parisuhteessasi, tee ensin tilannekatsaus. Miltä päiväsi näyttävät? Mistä ne täyttyvät? Puuttuuko niistä jotain, mitä olet alkanut kaivata enemmän kuin ennen? Muista, että parisuhteenne on vain suhde – tyhjä tila, jonne sinä tuot elämännälkäsi ja rakkaudenjanosi lisäksi myös eväät, joilla ruokit yhteistä hyvinvointianne.

2. Tunnusta oma roolisi elämässäsi. Ennen kuin syyttelet puolisoasi siitä, että hän ei anna sinulle omaa aikaa tarpeeksi tai ei ymmärrä uusia kiinnostuksen kohteitasi niiden olettamalla intensiteetillä, palauta mieleesi lapsuuden minäsi ja sen jälkeen kulkemasi polku. Kun tarkkailet kulkemaasi elämänpolkuasi, huomaatko, että tuo polku on ollut sinun jokaisen askeleesi alla? Se polku, jonka kuljit ajoittain ajattelemattakin, on omasi. Luultavasti ajatuksesi, kokemuksesi ja tuntemuksesi ovat hyvin samankaltaisia tässä hetkessä ja suhteessasi kun ne ovat olleet aiemmin, eri ihmisten kanssa. Puolisosi on vain sattunut osumaan polullesi jossain vaiheessa. Anna hetki aikaa itsellesi ja hengitä muutosta sisääsi jo tässä hetkessä. Se on mahdollinen. 

3. Pikaputsaa päiväsi. Tilaa on tehtävä, jos itselle tai parisuhteen paremmalle suunnalle ei löydy vapaata slottia muuten. Karsi edes vartti päivässä jostain, mikä ei tuota sinulle aivan yhtä suurta iloa kuin se asia, jota tunnet kaipaavasi enemmän elämääsi.

Luuletko, että parisuhde ei vartissa paremmaksi muutu? Vartti päivässä on 91 tuntia puhdasta hyvää vuositasolla. Jos saisit nyt käyttää 91 tuntia ihan mihin tahansa nauttimaasi asiaan ilman että kukaan häiritsee tai tuomitsee sinua, niin mitä tekisit? Jos et saa 91 tuntia irrotettuasi tästä viikostasi kertaheitolla, nauti se vartti päivässä täysillä!

4. Käytä varttisi viisaasti. Nauti vartistasi, jonka juuri järjestelit almanakkaasi. Nauti siitä niin paljon, että kun palautat sen mieleesi seuraavana aamuna, haluat järjestää jälleen itsellesi tuollaisen mukavan hetken. Huomaatko, miten hyvä lisääntyy elämässäsi ihan vaivihkaa? Jännä juttu, eikös!

Huomaa hyvä päivässäsi, puolisossasi ja itsessäsi

5. Huomaa hyvä päivässäsi. Huomioi itsellesi luoma hyvä aivan siinä arkipäiväsi keskiössä, ei vain sen laitamilla. Katso tarkkaan. Mitä se hyvä on? Miltä se näyttää? Miten katsot sitä? Miltä sinusta tuntuu, kun kuulet tuon hyvän kutsuvan sinua yhä iloisemmalla ilmeellä? Fokusoi tuohon itsellesi sallimaasi hyvään kaikin aistein. Antaumuksella. Huomaa, miten elämääsi kaipaasi asia on alkanut kasvaa, kun teit sille tilaa. Hyvän huomioimista kannattaa harjoitella, sillä hiljalleen siitäkin tulee sinulle rutiini, ja se jos mikä piristää päiviäsi ja sitä parisuhdettasikin! 

6. Huomaa puolisosi. Huomaa, miten puolisosi antaa sinulle kasvutilaa, kun sinä itse sitä itsellesi järjestät. Vartti päivässä sinulle itsellesi tuo hymyn huulillesi ja iloisen ilmeesi myötä ilonpilkkeen puolisosikin silmäkulmaan! Huomaa hänen rakkautensa sinua kohtaan myös tänään, vaikka käytätkin aikasi vartin verran toisin kuin aikaisemmin. Huomaa hänen rakastavan sinua pikkumuutoksestasi huolimatta. Sinä olet saanut muuttaa arkeasi ja itseäsi. Huomaa, miten hän osoittaa rakastavansa sinua juuri sellaisena kuin olet – antamalla sinun elää päiväsi jälleen vartin verran toisin kuin aikaisemmin.

7. Kiitä ja kehu itseäsi. Kiitä itseäsi siitä, että huomasit kaipauksesi äänen sisälläsi ja toteutit toivettasi pienessä mittakaavassa, vartti kerrallaan. Kiitä itseäsi, ettet enää ohittanut orastavaa onnea, vaan kiinnitit huomiosi siihen tietoisesti. Salli sen kasvaa vartti vartilta, päivä päivältä ylemmäs siitä maasta, jossa se oli jo pienenä siemenenä odottamassa hyväksyntääsi. Kaipaamassa omaa hyväksyntääsi, oman muutoksesi sallimista. Parisuhteen parantaminen tulee mahdolliseksi, kun sallit oman muutoksesi ja olet lempeä itseäsi kohtaan.

Anna. Salli. Hyväksy. Malta. Luota, että teidänkin parisuhteen parantaminen onnistuu kyllä.

8. Anna kasvun kiihtyä tai kääntää suuntaansa. Raivaa arjestasi lisää energisiä vartteja toivomallesi polulle. Ei muuta kuin eteenpäin kaikkea hyvää kohti! Huomaatko, miten paljon mahdollisuuksia ympärilläsi on?
Näetkö ne?
Katsopa tarkemmin myös sinne pikkumutkan taakse!

9. Salli muutoksen keskeneräisyys. Kaipaus tahtoo vierelleen muutoksen. Ja tuo muutos on muuttuvaa luonteeltaan. Se, mikä eilen oli keskeneräistä, on tänään jo toisella tavalla toisin, menneen mittakaavassa muuttunutta, tulevaisuuden askelten osalta vielä kutsuvasti keskeneräistä. Keskeneräisyyden vaaliminen on muutoksen voima, sillä koko elämähän on toivottavasti vielä pitkään kesken! Ja me siinä soljuvassa elämän virrassa kulloiseenkin suuntaamme kulkevina, olemme juuri sopivasti kehittyviä — siis keskeneräisiä. 

Malta mielesi itsesi suhteen, ja anna samalla aikaa parisuhteen parantamiseen itsesi kehittämisen kautta. Vaimenna menneisyytesi kouliman itsekritiikkosi ääntä hitusen hiljemmalle tai siirrä se sivummalle, niin jo huomaat sisäisen mentorisi äänen muuttuvan kannustavammaksi. Jos sisäinen muutoksesi kaikessa komeudessaan ja karmeudessaan ahdistaa sinua välillä, sparraa itseäsi muistuttamalla itseäsi ihmisenä kasvun antoisuudesta:

Tiede paljastaa: kaikki aikuiset eivät yllä riittävälle kehitystasolle. Miten parantaa hyvinvointiaan itsensä kehittämisen avulla?

10. Malta mielesi myös puolisosi suhteen. Muistathan, että vaikka sinä näit elämäsi tai parisuhteenne muutostarpeen ensin ja lähdit sitä käytännössä pikkuhiljaa koettelemaan, puolisosi tarvitsee aikaa huomata sama tarve ja kaikki sen tuomat lukuisat pienet hyvät asiat ja uudet inspiroivat ideat! Ethän oleta, että parisuhteen parantaminen on puolisosi agendalla yhtä korkealla kuin sinulla aina samanaikaisesti, tai että hän tietäisi automaattisesti kuin ihmeen kaupalla sinun haaveistasi? 

Keskustele kumppanisi kanssa yläilmoissa liihottelevista isoista unelmistasi ja maanläheisemmistä tavoitteistasi, sillä yhteinen visio ja arvostavat sanat arjessa auttavat puolisoasi pysymään matkassasi mukana. 

Toiveidesi sanoittaminen ääneen konkretisoi niitä käytännönläheiseksi toiminnaksi.

Todellisuudeksi.

PARISUHTEEN PARANTAMINEN: Lisää vinkkejä siihen, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi

Oivalsitko omakohtaisesti, miten myös teidän hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi? Kiva!

Jos olet epävarma, haluatko edes oikeastaan parantaa parisuhdettanne, kun se tuntuu välillä niin tuskaisen vaivalloiselta, niin hae motivaatiota verkkovalmennuksestani, jossa pääset sukeltamaan syvemmällä majailevia ratkaisuvaihtoehtoja kohti. Tervetuloa mukaan!

Kun parisuhteen parantaminen on fokuksessasi, lue lisäinspiraatiota täältä:

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.