miten piristää parisuhdetta - vinkkejä pitkään parisuhteeseen

Miten piristää parisuhdetta: Vinkkejä pitkään parisuhteeseen

Laita hyvä kiertoon!

Vaikka teette kaikkenne pitääksenne toisistanne huolta, mielesi on vallannut tunne, että kaipaisitte molemmat parisuhteeltanne jotain enemmän. Kun mietit, miten piristää pitkää parisuhdetta ja sytyttää sammumaan päässyt kipinä uudelleen, olet tullut oikeaan osoitteeseen. Tästä artikkelista saat helposti toteutettavia ja toimivia vinkkejä pitkään parisuhteeseen. 

Ette riitele enää niin paljon kuin riitelitte suhteen alussa. Nautitte toistenne seurasta ja muistatte jokaisen vuosipäivän. Rakastat toista puoliskoasi varauksetta, mutta silti tuntuu, että jotain puuttuu. 

Jos edellä kuvatut fiilikset tuntuvat tutuilta, älä huoli, et missään nimessä ole ainoa, joka tuntee näin. Kaikkein kukoistavimmatkin suhteet ajautuvat silloin tällöin pelätylle “harmaalle vyöhykkeelle”.

Miten piristää parisuhdetta stressaavan arjen keskellä?

Miten piristää parisuhdetta tilanteessa, jossa rakkaus ja parisuhde on alkanut tuntua yhdeltä velvollisuudelta muiden joukossa? Kun elämä on kiireistä, meillä on tapana kääntää katse puolisomme suuntaan ja syyttää parisuhdettamme muun muassa mahdottomasta aikataulustamme tai muista ajankohtaisista haasteistamme.

Tyypillisesti sanomme näissä tilanteissa: Puolisostani on tullut etäinen tai Olemme kasvaneet erilleen. Saatamme valittaa myös sitä, kuinka on mahdottomuus pitää kaikki pallot ilmassa ja tasapainotella elämän eri osa-alueiden välillä. Saatamme jopa suoraan syyttää puolisoamme etäisyydestä, joka välillemme on kasvanut.

On helppoa syyttää ensimmäistä nenän edessä näkyvää. Mikä sitten ei olekaan niin helppoa, on oman toiminnan ja koko tilanteen tarkastelu – rehellisesti.

Vinkkejä pitkään parisuhteeseen: pitkäkään parisuhde ei pysy hyvänä itsestään

Meillä on tapana olettaa, että pitkä parisuhteemme toimii itsekseen, eli pysyy hyvänä silloinkin kun meillä ei ole aikaa eikä energiaa suhteelle.

Valitettavasti asia ei kuitenkaan usein mene niin. Lyhytkestoinenkin parisuhdekriisi voi johtaa eroon – myös pitkässä parisuhteessa. Ilman positiivisia, konkreettisia tekoja suhteenne hoitamiseksi  ja/tai välienne korjaamiseksi, ero voi olla pian todellisuutta. 

Älä kuitenkaan huolestu, vaikka olisit jättänyt suhteesi retuperälle – ongelmaan on lukuisia ratkaisuja! 

Kun pitkä parisuhde ei tunnu riittävältä, kyse voi olla tästä ilmiöstä

Mitä sinulle tulee mieleen romantiikasta? Suurimmalle osalle sana tuo ensimmäisenä mieleen elokuvista tutun idyllisen skenaarion kynttiläillallisineen. Tai somen täydelliset kuvat onnellisista pareista. Emme enää vertaile omaa suhdettamme vain naapurin suhteeseen, vaan koko maailman parisuhteisiin – ja siksi valitettavan usein koemme, että se, mitä meillä on, ei ole tarpeeksi.

Tämä riittämättömyyden tunne voi johtaa melkoisiin tuhoihin parisuhteessamme. Saatamme alkaa vähitellen menettää uskomme siihen hyvään, mitä meillä on kumppanimme kanssa, koska ulkopuoliset vaikutteet ottavat vallan mielipiteistämme. Toisin sanoen: Alamme ajatella, että meiltä puuttuu jotain, kun suhteemme ei näytä samalta kuin se, miltä onnellisen parisuhteen “pitäisi” näyttää. (Lue tästä, mikä on tärkeintä parisuhteessa)

Kun nyt mietit, miten piristää parisuhdetta, on äärimmäisen tärkeää keskittyä vain sinun parisuhteeseesi ja asioihin, joita siltä aidosti itse toivot. Vertailusta luopuminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Kannattaa varsinkin muista, että kaikki, mitä somessa näet, ei ole totta. Harva kun postaa someen huonoimpia hetkiään. 

Sinun suhteesi ja sinun kokemuksesi ovat ainutlaatuisia. Riippumatta siitä, kuinka kauan olette olleet yhdessä kumppanisi kanssa, teillä on lukuisia tapoja vahvistaa ja piristää parisuhdettanne. Kyse on vain teidän matkastanne parina – ei kenenkään muun. Toisen aito arvostaminen on minkä tahansa pitkän suhteen tärkein perusta.

Miten piristää parisuhdetta? 5 tehokasta ja helppoa keinoa

Tässä viisi helppoa ja tehokasta tapaa sytyttää kipinä välillänne uudelleen (ja vähemmällä vaivalla kuin luuletkaan!). Pidemmittä puheitta, vinkkejä pitkään parisuhteeseen, ole hyvä!

Vinkki #1: Muistuta itseäsi syistä, joiden vuoksi olette yhdessä

Pitkä parisuhde ei yleensä toimi hyvin, jos siitä ei pidetä huolta. Silloin, kun muu elämä sujuu hienosti, on helppo soljua mukana myös parisuhteessa. Tämä strategia ei kuitenkaan kannata pidemmän päälle yksinään. Kun mietit, miten piristää parisuhdetta ja haluat aidosti sytyttää kipinän uudelleen välillänne, siihen tarvitaan tietoista panostusta ja energiaa suhteen molemmilta osapuolilta.

Toteutus: 

 • Muistelkaa, miksi valitsitte toinen toisenne. 
 • Ottakaa aikaa romanttiseen reflektointiin. 
 • Järjestäkää erityinen illallinen, jossa keskustelette menneistä, romanttisista muistoista. 
 • Katsokaa kuvia deittailunne alkuvaiheesta ja todetkaa, kuinka pitkälle olette tulleet noista ajoista – yhdessä!

Vinkki #2: Sanokaa myös ääneen, miksi valitsitte toisenne (puolisosi ei ole ajatustenlukija!)

On toki tärkeää, että tiedät itse sisimmässäsi, miksi rakastat ja arvostat kumppaniasi. Mutta koska viimeksi kerroit tämän hänelle? Saatat olettaa, että yhteisen taipaleenne tässä vaiheessa kumppanisi jo ymmärtäisi ilman sanoja, mitä ajattelet ja tunnet (ehkä hän tekeekin niin suurimmaksi osaksi). Vaikka hän olisikin ajatustenlukija, voin taata, että sen kuuleminen, että hän on sinulle tärkeä, on hyvin merkityksellistä.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Vinkki #3: Pyri lopettamaan itsesi vertailu muihin

Sosiaalinen vertailu on ihmiselle luonnollinen tapa olla olemassa, mutta liiallisena se voi olla myös todella haitallista. Häiritseekö tai ahdistaako joku somessa? Lopeta sellaisten sometilien seuraaminen, jotka aiheuttavat sinulle riittämättömyyden tunnetta. 

(Somea ja itsensä vertailua muihin on käsitelty laajemmin tässä artikkelissa.)

Toteutus: 

 • Vapauta itsesi ja lopeta ahdistusta tai huonommuutta aiheuttavien sometilien seuraaminen.
 • Anna tilaa paremmille vaikutteille – ympäröi itsesi positiivisella energialla. Huomaat pian vaikutuksen.

Vinkki #4: Pidä hyvää huolta itsestäsi

Kun tunnet oman olosi tasapainoiseksi, sen vaikutus näkyy myös suhteessasi.  Stressaantuneena ja ylikuormittuneena mitä luultavimmin myös vetäydyt emotionaalisesti ja käyttäydyt äkkipikaisesti kumppaniasi kohtaan. Kiinnitä siis huomiota emotionaaliseen terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Toteutus: 

 • Muista self care -hetket säännöllisesti. 
 • Älä oleta, vaan puhu tarpeistasi avoimesti vähentääksesi kitkaa välillänne.

Kun toimit näin, et ainoastaan itse voi paremmin vaan myös tarjoat kumppanillesi tärkeitä mahdollisuuksia kokea merkityksellisiä yhteyden hetkiä.

Vinkki #5: Valitse taistelusi viisaasti

Jep, helpommin sanottu kuin tehty. Mutta siihen on syynsä, miksi tämä toistuu vinkkejä pitkään parisuhteeseen– koosteissa vuosikymmen vuosikymmenen perään. Mitä enemmän käytät energiasi pienistä asioista taistelemiseen, sitä enemmän kärsit – ja useimmiten turhaan.

Erityisesti kun pohdit, miten piristää parisuhdettasi, kannattaa valita taistelunsa viisaasti eli miettiä, millä on oikeasti väliä ja millä ei – ja miksi.

Toteutus: 

 • Seuraavan kerran, kun huomaat ärsyyntyneesi sukka lattialla- tyyppisestä tilanteesta, ota hetken hengähdystauko ennen kuin reagoit.
 • Mieti, onko asia todella riidan arvoinen? Vai voisitko säästää itsesi kortisolivyöryltä mainitsemalla asiasta rauhallisesti jossain toisessa hetkessä? 

Elämässä tuppaa tulemaan eteen sukkia lattialla ja muita ärsyttäviä asioita jatkuvalla syötöllä, emmekä voi millään vaikuttaa kaikkiin näihin tilanteisiin, vaikka kuinka yrittäisimme. Pyrkikää siis vähentämään taakkaa toistenne harteilta välttämällä turhaa stressiä kaikin mahdollisin tavoin.

Miten piristää parisuhdetta? Summaus: Yksinkertaisimmat keinot toimivat parhaiten

Voi olla, että odotit monimutkaisempia vinkkejä pitkään parisuhteeseen. Nämä yksinkertaiset keinot valittiin mukaan yksinkertaisesta ja hyvästä syystä: ne toimivat yleensä parhaiten 🙂

Jäitkö kaipaamaan seksivinkkejä? 

Parisuhteen piristämisessä ja “kipinän” ylläpitämisessä ei ole kysymys vain seksuaalisesta vetovoimasta välillänne (vaikka siihen mennäänkin tässä artikkelissa seuraavaksi). Kun haluat, että yhteys välillänne säilyy hyvänä, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota stressin vähentämiseen, molemminpuoliseen huolenpitoon ja toisen huomioimiseen sekä siihen, että osoitat toiselle säännöllisesti hänen olevan sinulle erityinen.

(Seksi)vinkkejä pitkään parisuhteeseen

Tämä kooste ei olisi kuitenkaan täydellinen ilman muutamia olennaisia ja käyttökelpoisia vinkkejä siihen, miten piristää pitkää parisuhdetta myös seksin saralla. 

Seksi on joskus vaikea asia ottaa puheeksi. Varsinkin tilanteessa, jossa kommunikaatio on jo katkolla, ja/tai seksi ei oikein kiinnostaisi, etkä haluaisi missään nimessä loukata tai pahoittaa kumppanisi mieltä. Muistathan, että asia ei ole yksin sinun vastuullasi: “It takes two to tango”, kuten tavataan sanoa.

Miten piristää pitkää parisuhdetta? Seksi kalenteriin - uhka vai mahdollisuus?

Kalenteriseksi saattaa kuulostaa todelliselta tunnelmanlatistajalta. Mutta mietipä, kuinka usein sinulla on seksiä, jos strategiasi on ollut odottaa sopivaa hetkeä?

Vaikka sopisitte seksistä, teidän ei tarvitse olla järjestelmällisiä ja käsikirjoittaa tilannetta kokonaan. Riittää, että sovitte esimerkiksi: “Tänä lauantai-iltana älylaitteet laitetaan sivuun ja luvan kanssa keskitytään vain toisiimme”. Yksi vaihtoehto voi olla ottaa tavaksi herätä aikaisin muutamana aamuna viikossa ja nauttia piristävästä aloituksesta päivällenne! 

Tärkeintä on ottaa molempien tarpeet huomioon ja tehdä “siitä” (!) säännöllistä. Kalenteriin laitettu seksi ei siis tarkoita sitä, että seksin itsessään tarvitsisi olla tylsää tai järjestelmällistä.

Vinkkejä pitkään parisuhteeseen & muuttunut keho

Huolimatta siitä, miten kehonne ovat mahdollisesti muuttuneet yhdessäolonne aikana, fokus olisi hyvä siirtää nuoremman/lihaksikkaamman/terveemmän/hoikemman kehon muistelusta siihen, mikä tällä hetkellä on hyvää.

Pukeudu vaatteisiin (tai alusvaatteisiin), joissa itse tunnet olosi seksikkääksi. Muistakaa myös kehua ääneen toistenne parhaita puolia. Voi hyvin olla, ettei sinulla ole aavistustakaan, mitä kaikkia kohtia kumppanisi kehossasi ihailee, ennen kuin kuulet sen hänen suustaan.

Jos himmeä valaistus auttaa sinua tuntemaan olosi varmemmaksi, ota ihmeessä kynttilät ja kauniit tunnelmavalaistukset käyttöön. Harkitse kuitenkin pimeästä ja peittojen alta esiin tulemista, jos kaipaat vaihtelua.

Miten piristää parisuhdetta? Investoi muutamaan hauskaan seksileluun!

Kuka sanoi, että seksilelut ovat vain sinkuille ja uusille pareille? (Vastaus: Ei kukaan!) Seksilelut ovat monille pareille toimiva tapa tuoda uusia kokemuksia ja lisää nautintoa seksielämään. Kun uskaltaudut kokeilemaan uusia asioita ja tutkiskelemaan aistimuksia, joita sinulla ei ole ollut aiemmin, seksielämä usein muuttuu paremmaksi.

Käytä näitä hetkiä myös avoimen kommunikaation harjoitteluun. Puhu rajoistasi, kerro mistä nautit, ja mitä haluaisit kokeilla. Kuka tietää, mitä saatatte löytää yhdessä! Oikeat työkalut saattavat sytyttää kipinän välillänne hetkessä 🙂

Miten piristää parisuhdetta? Vielä viimeinen (ja ehkä se tärkein) neuvo

Kun etsit vinkkejä pitkään parisuhteeseen, muista, että pitkät parisuhteet ovat jatkuvassa liikkeessä: Kasvatte, tutkitte ja löydätte uusia asioita erikseen ja yhdessä. Riippumatta siitä, kuinka kauan olette olleet yhdessä, teillä on paljon uutta opittavaa toisesta. Älä siis koskaan lakkaa suhtautumasta uteliaasti kumppanisi haluihin, tunteisiin, tarpeisiin ja ajatuksiin. 

Toteutus: 

 • Kysy säännöllisesti, mitä hänelle kuuluu: Mitä hän pohtii, tuntee ja tarvitsee?
 • Huomaatko eron hänen mielialassaan? Järjestä niin tärkeää häiriötöntä laatuaikaa varmistaaksesi, että hän tuntee olonsa rakastetuksi ja huolehdituksi.

Huom! Vaikka olet miettinyt kuumeisesti jo kauan, miten piristää parisuhdetta ja nyt haluaisit ottaa kaikki vinkit käyttöön tänään, sinun ei tarvitse (eikä kannata) ottaa kaikkia keinoja kerralla kokeiluun tänä iltana.

Kokeile mieluummin yhtä uutta tapaa kerrallaan, ja toista sitä jonkin aikaa. Tämä on ehkä tylsähkön kuuloinen kaava, varsinkin, jos olet “kaikkihetinyt” -tyyppiä, mutta se toimii. Kun muistat myös kommunikoida suoraan ja selkeästi ja reflektoida myös omaa toimintaasi rehellisesti, kaikki on mahdollista välillänne. 

Joten… Mitä enää odotat? Liekkiä sytyttämään siitä!

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.