Pitäisikö antaa vielä yksi mahdollisuus puolisolle ja parisuhteelle? (Kati Niemi)

Pitäisikö antaa vielä yksi mahdollisuus puolisolle/parisuhteelle? 10 vinkkiä!

Laita hyvä kiertoon!

Oletteko eropäätöksen partaalla tai kenties jo eronneet ja nyt mietit, pitäisikö antaa vielä yksi mahdollisuus parisuhteellenne? Jos asutte jo erillään, tiedät, että todennäköisesti mietit tätä paljon jo ennen asumuseroanne ja ajattelit eronne olevan lopullinen. Mutta nyt avioeron harkinta-aikana olet alkanut pohtimaan, pitäisikö sittenkin antaa toinen mahdollisuus puolisolle ja itselle: “Saisimmeko sittenkin suhteemme toimimaan?”

Eron hetkellä on tyypillistä kaivata toista jollain tavalla, vaikka tiesikin suhteen tulleen päätökseensä. Kenties puolisosi käytös satutti sinua suhteenne aikana, mutta nyt eron realisoituessa hän anelee “anna vielä yksi mahdollisuus minulle”, mikä saa sinut vaikeaan tilanteeseen. Hän sanoo muuttuneensa ja näet joitain positiivisia merkkejäkin siitä. Joten oletko liian kylmä ja yksioikoinen, jos et anna teille vielä yhtä mahdollisuutta ja yritä panostaa parisuhteeseenne kunnolla?

Et ole yksin ristiriitaisten tunteidesi ja edestakaisin poukkoilevien ajatustesi kanssa. Esimerkiksi eräs lukija lähetti minulle kysymyksen ‘Kysy Katilta’-ilmaisvalmennuspalvelun kautta:

"Lähdin 3,5 kk sitten pois mieheni luota varmana siitä, että eroamme. Syynä mm. miehen harjoittama henkinen väkivalta, kontrollointi, aiheeton mustasukkaisuus ym. Mieheni sanoo muuttuneensa aivan erilaiseksi ja olen huomannut joitain merkkejä siitä. Soittelee aika harvoin eikä enää jahtaa palaamaan takaisin, ei tivaa muista miehistä jne. Kun sanoin hänelle, että yhteen palaaminen voisi olla yksi vaihtoehto, niin luulin että haluaisi meidän toimivan heti. Päinvastoin antoi ymmärtää, että annetaan ajan kulua. Kannattaisiko vielä antaa mahdollisuus meidän avioliitolle?"

Hyvät ilmaiset vinkit rakkauteen
Vinkkejä rakkauselämään: Kysy Katilta anonyymisti & ilmaiseksi tämän kuvalinkin kautta.

“Hän sanoo muuttuneensa ja lupaa tehdä mitä tahansa minun vuokseni, jotta antaisin hänelle vielä yhden uuden mahdollisuuden pelastaa parisuhteemme.”

Luet tätä kirjoitustani sinulle, koska – ihme kyllä – hän vaikuttaa muuttaneen käytöstään paremmaksi ja vaikuttaa tekevän asioita monella tapaa hyvin, juuri niin kuin toivoisit hänen käyttäytyvän palataksenne jälleen yhteen.

Hän lupaa vaikka kuun taivaalta, mutta silti jostain syystä jokin sisälläsi kehottaa sinua olemaan uskomatta häntä enää.

Olethan kuullut sen jo aikaisemminkin ennen eroanne. Alat uupua tähän sisäiseen taisteluusi: pitäisikö sittenkin palata takaisin yhteen?

Suhteenne aikana stressaannuit, kun jouduit selittelemään itseäsi hänelle eikä hän tuntunut ottavan mielipiteitäsi kuuleviin korviinsa. Sinua sattui, kun et kokenut olevasi ymmärretty ja arvostettu sellaisena kuin olet – et edes omassa kodissasi.

Halusit hänen kontrolloinnin loppuvan ja silti olet nyt pisteessä, jossa pohdit, olisiko vielä yksi mahdollisuus sittenkin paikallaan.

Relaa hetkeksi ja lue tämä kirjoitukseni sinulle. 

10 avainasiaa, jotka sinun kannattaa kysyä itseltäsi ennen kuin päätät, kannattaako sinun antaa puolisollesi vielä yksi mahdollisuus:

 

#1 Jos annan hänelle vielä yhden mahdollisuuden, voinko olla oma itsesi?

Olet kenties oppinut ajattelemaan yleisen hokeman mukaan “parisuhteen eteen pitää tehdä töitä” tai “parisuhteet eivät ole helppoja”, jolloin kääntäen uskot vaikeuksien olevan ihan normaaleja. Normaalit ongelmat parisuhteissa eivät kuitenkaan tee parisuhteesta hyvää ja sinun ei tarvitse sietää suhteessasi jotain, mitä muut sietävät vain siksi, että “se on normaalia”.

Jos joudut jatkuvasti tekemään kompromissejä oman itsesi suhteen, koska puolisosi odottaa sinulta jotain muuta kuin mitä oikeasti olet tai haluat antaa, päästä suhteesta irti.

"Erosin, jotta sain uuden mahdollisuuden elämälleni."

#2 Haluanko puolisoni / exäni takaisin lähinnä siksi, että se on helppo tapa päästä siitä hämmennyksestä, joka kuuluu erotilanteeseen ihan luonnollisena osana?

Eroaminen nostaa kunnon kirjon ns. “negatiivisia” tunteita: hämmennystä, surua, vihaa, turhautumista… Kuitenkin jokainen tunne on tarpeellinen ja itsessään siis hyvä.

Jos et halua tuntea ristiriitaisia tunteita ja kuunnella omia hämmentäviä ajatuksiasi, ja jos olet oppinut piilottamaan oman sisimpäsi myös itseltäsi, on melko todennäköistä, että kaipaat puolisoasi/exääsi, koska yhteenpalaamisen myötä pääsisit ikävistä tunteista nopeammin eroon – ainakin väliaikaisesti.

”Me erosimme ja sitten palasimme taas yhteen, koska se oli helppoa. Tiesin, että sormia napsauttamalla saan exäni takaisin ja minulla olisi taas tasainen perhe-elämä. Mutta jos haluaa turvallisuutta ja pysyvyyttä, omaksi pysähtymisen ankkurikseen kannattaa hankkia vaikka koira! Se on paljon parempi kuin huono parisuhde. Me menimme sitten naimisiinkin, koska se vaan tuntui siltä, että sen kuuluu mennä niin. Silloin häitä edeltävänä iltana olin kuin häkkieläin, pelkää kyyhötin nurkassa. Silloin lohdutin itseäni sillä, että voinhan sitten tarvittaessa erota. Olihan se aika karua. Jos noin ajattelee, niin kannattaa sitten kokonaan jättää menemättä naimisiin.”

#3 Onko puolisoni / exäni valmis todella kuuntelemaan minua, jos annan hänelle toisen mahdollisuuden?

Jos sinun puoliso / ex-kumppani lähinnä selittelee omaa toimintaansa ja pahoittelee toimintaansa vuolaasti anellessaan “anna vielä yksi mahdollisuus”, mutta siltikään ei ole valmis asettautumaan alttiiksi kuuntelemaan sinun tarpeitasi ja toiveitasi syvällisemmin, sinun ei kannata palata takaisin yhteen hänen kanssa.

Sinä ansaitset tulla kuulluksi riippumatta siitä, onko hän samaa mieltä kanssasi. Hyvässäkin parisuhteessa saa olla eri mieltä – olennaista on, antaako siihen toiselle luvan rakkaudesta vai pelosta käsin.

Lue vinkkejä näistä artikkeleista syvempään kuuntelun taitoon ja keskusteluun, sekä siihen, miten voitte osoittaa empatiaa erimielisyyksienkin keskellä:

#4 Olenko vapaa ja arvostettu yksilö, jos palaan kumppanin luo?

Jos puolisosi kannustaa sinua ilmaisemaan omia tarpeitasi, ajatuksiasi ja tunteitasi vapaasti, silloin suhteessanne voi olla vielä potentiaalia. Keskinäinen arvostus myös erimielisyyksien keskellä on kestävän parisuhteen perusta, josta ei voi tinkiä.

Ikävä käytös ja toisen dissaaminen edes hiljaisesti, passiivisaggressiivisesti, ei ole koskaan hyväksyttävää käytöstä.

#5 Jatkuuko puolison mustasukkaisuus tai huono käytös kuitenkin, jos annan hänelle vielä yhden mahdollisuuden?

Mustasukkaisuus tekee säröjä ja usein syviäkin haavoja puolisoiden väliseen suhteeseen, ja pahimmillaan johtaa erittäin toksiseen käytökseen. Vaikka parisuhde olisi muuten hyvä, mustasukkaisuus voi rikkoa sen korjaamattomaksi.

Jos puolisollasi on ainakin jonkinasteinen fiksaatio kytätä menemisiäsi ja sanomisiasi tai ihan vaan sitä, miten olet normaalissa kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa vaikkapa kaupan kassalla tai ravintolassa, sinun todennäköisesti kannattaa erota puolisostasi pysyvästi. 

Mustasukkaisuus on vahva tunne, ja jos puolisosi ei konkreettisesti hae apua terapiasta, niin miten uskot hänen pääsevän tuosta alitajunnassaan kytevästä riittämättömyyden tunteesta irti?

Tukea päätöksentekoosi saat Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta ja esimerkiksi näistä artikkeleistani sinulle:

#6 Mihin vedän rajani? Mitkä ovat minulle kriittiset deal breakerit?

Meillä kaikilla on omat rajamme suhteessa muihin ihmisiin: paljonko päästämme muita omalle tontillemme, ja missä kohdin emme enää halua toista lähellemme.

Ehkä pettäminen on sinulle täysi no-go, tai kenties ikävä kielenkäyttö saa mielenkiintosi tyssäämään samantien.

Ennen kuin teet eropäätöstä, sinun kannattaa reflektoida omia rajojasi ja sitä, missä kohdin puolisosi toimintasi mahdollisesti ylittää sietokykysi ja -halusi. Opettele tuntemaan omat syvemmät, sisäiset draiverisi ja rajasi. 

Konkreettista opastusta tähän olennaiseen rajanvetoon saat verkkovalmennuksestani Parempi parisuhde vai erinomainen ero?, jossa nimenomaan kirkastat oman tahtotilasi parisuhteenne sisällön ja suunnan suhteen.

Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Valmennus

Tutustu coaching-, NLP-valmennus- ja hypnoterapiapalveluihini tällä sivulla, ja varaa ilmainen tutustumistapaaminen. “Oli todella antoisaa keskustella kanssasi. Uskon vahvasti että pääsen kanssasi tosi hyviin tuloksiin itseni

#7 Annanko itselleni aikaa reflektoida, vai yritänkö hätiköidä päätökseni kanssa?

Ennen kuin kysyt itseltäsi sen miljoonannen kerran “pitäisikö minun antaa vielä yksi mahdollisuus hänelle”, pysähdy ja rauhoitu hetkeksi. Hengitä syvään sisään, rauhallisesti ulos, antaen itsesi reflektoida tuntemuksiasi hitaan hengityksen tahdissa.

Tunnustele, mitä on kipusi alla. Mitä tunnet syvällä sisimmässäsi tämän kaiken hämmennyksen alla?

Mitä todella tunnet? Mistä tärkeästä tunteesi kertoo sinulle?

#8 Itsensä arvostaminen ja itsemyötätunto ovat ensisijaisen tärkeitä ennen kuin teet päätöksen siitä, kannattaako sinun antaa hänelle vielä yksi mahdollisuus.

Sinä ansaitset hyvän parisuhteen, jossa tunnet olosi parhaaksi mahdolliseksi – jossa voit tuntea olevasi oma paras itsesi. Olet kuullut tämän jo monesti aiemminkin ja tavallaan tiedät sen olevan kyllä ihan totta.

MUTTA: tunnetko sen olevan totta myös syvällä sisimmässäsi?

Pitäisikö antaa vielä yksi mahdollisuus puolisolle ja parisuhteelle? (Kati Niemi)

Tunnetko oikeasti olevasi tasapainoisen, hyvän ja terveen parisuhteen arvoinen?

Vai oletko taipuvainen ymmärtämään toisen huonoa käytöstä sinua kohtaan, koska ihosi alla et tunne ansaitsevasi parempaa kohtelua? Jos tässä kohdin tunnet pienenkin pistoksen pistävän, panosta oman itsetuntemuksesi ja itsetuntosi parantamiseen, ja ala harjoittamaan itsemyötätuntoa elämäsi muillakin osa-alueilla.

Se on se reitti, jota pitkin päädyt siihen selkeään pisteeseen, jossa voit tehdä päätöksesi siitä, kannattaako sinun antaa puolisollesi vielä yksi mahdollisuus vai päästää teidät molemmat vapaiksi etsimään teille kummallekin sopivampaa seuraa.

#9 Mitä konkreettisia muutoksia puolisoni tekisi käytännössä, jos antaisin hänelle vielä toisen mahdollisuuden?

Terve parisuhde perustuu molemminpuoliselle arvostukselle ja hyvällä kommunikaatiolle. Kommunikaatio ei tule paranameen vain sillä, että vakuuttelee sekä itselleen että puolisolleen “minä parannan kommunikaatiotani”.

Kommunikaatio on paljon syvällisempi juttu. Toimintamme perustuu ajatuksille ja tunteille, joista 95% on tiedostamattomia ja vain 5% on tietoisia, tarkoituksellisia tekoja, joita teemme silloin, kun “teemme parhaamme”.

Alitajunnasta ja tiedostamattomasta mielestä kumpuavat ajatukset tulevat ulos sanoina, kun kommunikoimme keskenämme. Vaikka puolisosi päättäisi puhua sinulle jatkossa kauniimmin, se lupaus kestää vain silloin, kun hän tietoisesti ajattelee, mitä suustaan päästää. Ja vaikka hän lupaisi jättää ikävästi ilmehtimättä joissain kipeissä kohdissa, hän tekee niin vain silloin, kun hän todella keskittyisi eleisiinsä ja sanattomaan kommunikaatioonsa.

Kukaan meistä ei pysty toimimaan 100-prosenttisesti tietoisesti. Aivomme eivät yksinkertaisesti toimi sillä tavalla. Ja juuri siitä syystä tekin olette riidelleet ja pyytäneet anteeksi jälkikäteen: “sori, en mä tarkoittanut”.

Aivan. Tietoisesti, järjellä ajateltuna niin, mutta entäpäs alitajunnan tasolla?

Me tarvitsemme tiedostamaton mieltä ja alitajuntaa “avautumaan” eli puhumaan sisäisistä tarpeistamme ja havainnoistamme aina tarvittaessa. Ja nuo sanat kertovat sisäisestä maailmastamme totuuksia paljon automaattisemmin kuin tietoinen mieli, joka yrittää suodattaa pahimmat sammakot suustamme.

Tiedostamattoman mielen sisältämiä ennakkoluuloja ja muita ajatuksia ei ole helppoa muuttaa. Ja ne kuitenkin ohjaavat toimintaamme myös siellä parisuhteessa lähes jatkuvasti.

Joten: kysy sekä itseltäsi että siltä puolisoltasi: mitä konkreettista sitoudutte tekemään muuttaaksenne esimerkiksi sitä keskinäistä kommunikaatiotanne tai muita suhteenne osatekijöitä niin, että parannatte suhdettanne myös pitkällä aikavälillä?

Voit lukea esimerkiksi hypnoterapiapalveluistani ja NLP-valmennuksistani täällä.

#10 Fokusoi itsesi kehittämiseen, niin sinulle kyllä kirkastuu se, kannattaako sinun antaa vielä yksi mahdollisuus puolisollesi / exällesi.

Vaikka kumppanisi toteuttaisi kaikki lupaamansa muutokset myös käytännössä ja hän kehittäisi itseään maailman parhaaksi kommunikoijaksi, sinun tulee myös olla valmis tekemään oma osasi parisuhteenne parantamiseksi kestävällä tavalla. 

Valitse itsellesi hyvä coach, joka auttaa sinua kehittymään ja kasvamaan sinun omaksi parhaaksi itseksi sekä harjoittelemaan sitä parempaa kommunikointia omista tarpeistasi ja toiveistasi. Opi arvostamaan itseäsi ja kuuntelemaan sisäisiä viestejäsi, vastaanottamaan niitä satunnaisia ikäviäkin tunteita sekä toteuttamaan unelmiasi käytännössä.

Kun tunnet olosi hyväksi omissa nahoissasi, sinulla ei ole enää mitään tarvetta päästää lähellesi ihmistä, joka ei kohtele sinua hyvin.

Silloin sinä saat luotua sellaisen parisuhteen, jonka todella myös tiedät ansaitsevasi ja josta olet unelmoinut.

Silloin sinä myös tiedät, kannattaako sinun antaa vielä yksi uusi mahdollisuus puolisollesi vaiko ei enää.

Luota, että lopulta kyllä tiedät, kannattaako sinun antaa vielä yksi mahdollisuus puolisollesi / exällesi.

Jaa ainutkertaisen elämäsi aika sellaisen henkilön kanssa, joka todella arvostaa sitä ihanaa yksilöä, joka sinä olet.

Olisiko sellainen henkilö tuo puolisosi vai kenties sittenkin joku toinen?

Kun haluat varmuutta päätöksentekoosi, tule kattavaan, 6-viikkoiseen verkkovalmennukseen Parempi parisuhde vai erinomainen ero?, jossa parisuhteenne nykytila tulee skannattua juurta jaksain joka näkökulmasta ja jossa saat kirkastettua oman tahtotilasi rakkauselämäsi suhteen.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, tietokirjailija Kati Niemi

Kiitos, kun lähetät minulle oman tarinasi tämän ilmaisen ‘Kysy Katilta’-parisuhdeneuvontapalvelun kautta.

Luota siihen, että sinäkin löydät vastauksen, joka tuntuu oikealta juuri sinulle, ja nauti elämästäsi!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Hyvät ilmaiset vinkit rakkauteen
Vinkkejä rakkauselämään: Kysy Katilta anonyymisti & ilmaiseksi tämän kuvalinkin kautta.
Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Valmennus

Tutustu coaching-, NLP-valmennus- ja hypnoterapiapalveluihini tällä sivulla, ja varaa ilmainen tutustumistapaaminen. “Oli todella antoisaa keskustella kanssasi. Uskon vahvasti että pääsen kanssasi tosi hyviin tuloksiin itseni

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.