Mistä tietää, kannattaako erota vai jatkaa parisuhdetta? Milloin ero on oikea päätös? Miten tehdä eropäätös, tai päätös parantaa parisuhdetta pysyvästi? Milloin kannattaa erota ja milloin on fiksumpaa ryhtyä parantamaan parisuhdetta konkreettisesti ja kunnolla, pysyvästi? Tämä Erota vai ei? -blogikategoria käsittelee eropohdintaa – ehkäpä koko parisuhteen elinkaaren vaikeinta hetkeä. Tämä eropäätöstä käsittelevä blogikategoria on sinulle, joka pyörittelet mielessäsi ikuisuuskysymystä: erota vai pysyä parisuhteessa ja yrittää vielä kerran? Ja milloin voit luottaa siihen, että olet jo yrittänyt tarpeeksi ja on aika päästää itsesi ja puolisosi vapaaksi parisuhteen suorittamisesta.
Ilmaisen EROTA VAI EI? -ekirjan lisäksi tositarinoita tarjoava Rakkauden (r)evoluutio -kirja ja ratkaisukeskeinen verkkovalmennus parisuhteen suunnan selkeyttämiseksi

Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Milloin kannattaa erota ja milloin pysyä parisuhteessa? Entä jos jo tietää haluavansa erota, mutta eroaminen pelottaa? Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta

ILMAINEN EKIRJA ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Rakkauden (r)evoluutio -kirja
* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota vai ei? Turhan moni puhuu vain eropäätöksen teosta, vaikka todellisuudessa
Mistä tietää, milloin on aika erota ja milloin jatkaa yhdessä?
Lue esimerkiksi näistä alla olevista blogikirjoituksista, mistä tietää, milloin kannattaa erota ja milloin pysyä yhdessä ja ainakin yrittää parantaa parisuhdetta pysyvästi paremmaksi.
Mistä syistä ihmiset eroavat yleensä? Mitkä ovat “hyviä” syitä eroon?
Muiden tapaa olla yhdessä tai erota ei voi kopioida omaan elämäänsä, mutta muiden erosyistä voi saada osviittaa omille pohdinnoille.

YLEISIMMÄT SYYT EROON: Onko “hyvä erosyy” kuitenkaan syy erota?
Mikä on hyvä eron syy ja onko se silti se oikea syy eroon? Mitkä ovat yleisimmät syyt eroon? Onko “hyvä erosyy” kuitenkaan syy erota?

MILLOIN KANNATTAA EROTA? Mistä tietää, onko parempi pysyä yhdessä?
Milloin on aika erota eikä enää jatkaa yhdessä? Mistä tietää milloin kannattaa erota ja milloin kannattaa pysyä yhdessä puolison kanssa?
Kun et halua enää käyttää aikaasi iänikuisten eroajatusten pyörittämiseen ja parisuhteesi tilan murehtimiseen, liity mukaan suosittuun ‘Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennukseen ja kirkasta parisuhteesi suuntaviivat selkeästi etenevällä päätöksenteon polulla:
Entä jos puoliso jo pohtii ‘Erota vai ei?’ -kysymystä? Miten huomata eron merkit ajoissa?
Seuraavissa blogikirjoituksssa käydään läpi eron varoitusmerkkejä, joista voit mahdollisesti havaita, jos puolisosi alkaa tehdä eroa. Artikkeleissa käydään läpi tietoisen ja tiedostamattoman mielen kykyä hahmottaa parisuhteen tilannetta, sekä kerrotaan kliinisen hypnoterapeutin kokemuksella siitä, miten tiedostamaton mieli ohjaa sinua 95-prosenttisesti mahdollisesti myös eroa kohti.

Tiedostamaton mieli ajaa eron partaalle huomaamattasi
Tiedostamaton mieli ja alitajunta ohjaavat sinua 95%:sti. Miten teet vaikean päätöksen ja saavutat tavoitteesi parempaa elämää kohti?

ERON MERKIT: Varoitusmerkit kun puoliso alkaa tehdä eroa
Mitkä ovat yleisimmät eron merkit? Miten havaita varoitusmerkit ajoissa hyödyntämällä tiedostamattoman mielen tietoa parisuhteesta?
Miksi loogisjärkevä tietoinen mieli yrittää selittää tilanteet parhain päin ja rationalisoida pois alitajunnasta ja tiedostamattomasta mielestä nousevat selkeät viestit mahdollisesti lähestyvästä erosta?
Kun pyörität päässäsi “Erota vai ei?”-kysymysluuppia, sinun on nähtävä sen verran vaivaa oman itsesi hyväksi, että perehdyt alitajunnasta nouseviin tuntemuksiin ja ajatuksiin avoimin mielin ja rehellisesti. Kieltämättä eroajatuksiasi ja tunteitasi, jotka ovat täysin luonnollisia monessakin parisuhteessa.
Erota vai ei? Auta itseäsi päättämään joko parisuhteesi tai toistuvat eropohdintasi.
Kun parisuhde ahdistaa, moni miettii, kannattaako vielä yrittää yhdessä eteenpäin vai olisiko sittenkin parempi erota? Rakkauden (r)evoluutio -blogi käsittelee eropäätöksen tekemisen lisäksi parisuhteen parantamista, pettämistä, erosta selviämistä ja sinkkuelämää – kantavana teemanaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämä Erota vai ei?-blogikategoria auttaa sinua päättämään joko parisuhteesi tai iänikuiset eropohdintasi.
Jotkut jättävät eroamatta, vaikka haluaisivat – ihan vaan siitä syystä, että eivät kehtaa erota. Lue vaikkapa nämä alla olevat blogipostaukset eropohdintojen ristiriitaisuudesta. Ero on tabu edelleen monen mielessä, ja moni tekee omasta mielestään itselleen sellaisen vankilan, että siitä ei hevillä irtauduta.
Vaikka eroaminen on monelle vaikeaa, jos puoliso on väkivaltainen alkoholisti, myös moni turvallisemmassa parisuhteessa elävä pelkää eroamista. Eroamista pidetään epäonnistumisena ja suorittamiseen taipuvaisessa yhteiskunnassa on vaikeaa päättää, erotako vaiko eikö, vaikka oma sisäinen tunne tietäisi jo vastauksen.
Mutta entä jos oma sisäinen tunne ohjaakin harhaan? Entä jos huonosta parisuhteesta voisikin vielä saada todella toimivan ja antoisan?

EROON LIITTYVÄ HÄPEÄ: “En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”
Miten helpottaa erohäpeää, jotta parisuhteen parantaminen onnistuu? Eroon liittyvä häpeä on yleistä. Eroaminen hävettää monia, mutta miksi?

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?
Jos epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, sen välttäminen on pakkomielle. Onneksi pakkomielteidenkin miellepiirteitä voi muokata.
Mistä tietää, kannattaako erota vai ei? Milloin pitäisi vielä yrittää parantaa parisuhdetta?
Erota vai ei? -blogikategoria keskittyy päätöksentekoon parisuhteen suunnasta. Blogikategorian artikkeleissa käsitellään muun muassa sitä, kun ero pelottaa. Joskus pelko voi olla ainoa eron este. Miten tehdä eropäätös silloin, kun sisimmässään tietää, että on parempi erota?
Entä miten saada voimia uskoa uuteen yritykseen? Miten tehdä selkeä päätös parantaa parisuhdetta pysyvästi ja konkreettisesti? Auttaako pelkkä tahdonvoima ja positiivinen ajattelu luomaan parisuhteesta paremman?

Miksi tietoinen mieli ja tahdonvoima eivät riitä tavoitteesi saavuttamiseen ja junnaat paikallasi?
Tietoinen mieli ja tahdonvoima jäävät alitajunnan voiman ja tiedostamattoman mielen alle. Hypnoterapeutin vinkit tavoitteen saavuttamiseen.

Liian positiivinen ajattelu ampuu inhimillisyyden yli
Mitä on liian positiivinen ajattelu? Entä mihin se mahtava mielen voimamme ja tahdonvoimamme oikeasti kannattaa suunnata?
Eroaminen pelottaa monia ja siksi moni jää helposti jumiin jatkuvaan eropohdintaan. Monet kysyvät toistuvasti sekä itseltään että ystäviltään, mitä heidän kannattaisi tehdä. Yhtä lailla monet piiskuroivat itseään yhä uusiin yrityksiin ja keksii keinoja piristää parisuhdettaan.
Pintaremonttien sijaan toisinaan on kuitenkin parempi tehdä perustavanlaatuinen peruskorjaus. Tai suosiolla vaihtaa kumppaniin, jonka kanssa katsoo paremman parisuhteen luomisen yhdessä oikeasti mahdolliseksi.

Mikä on tarpeeksi "hyvä" syy erota? Entä mikä on järkevä syy pysyä parisuhteessa?
Osa sallisi itselleen eron vain siinä tapauksessa, että heidän puolisonsa olisi väkivaltainen tai he tulisivat petetyiksi. Osa esimerkiksi seksittömissä parisuhteissa elävistä aikuisista puolestaan sallii itselleen herkemmin pettämisen kuin eron.

SEKSITÖN SUHDE: Selibaatti parisuhteessa, kun puoliso ei halua seksiä
Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä? Miten saa seksiä parisuhteessa? Seksitön suhde ja selibaatti on arkea liian monelle.

PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy?
Mikä on hyvä pettämisen syy? Mihin petytyt puolisot tai “toiset naiset” ja “kolmannet pyörät” haluavat uskoa? Entä pettäjä itse?
Osa sallisi itselleen eron vain siinä tapauksessa, että heidän puolisonsa olisi väkivaltainen tai he tulisivat petetyiksi. Osa esimerkiksi seksittömissä parisuhteissa elävistä aikuisista puolestaan sallii itselleen herkemmin pettämisen kuin eron. Näitä Erota vai ei?-kysymyksiin läheisesti liittyviä teemoja käsitellään esimerkiksi myös Pettäminen-blogikategoriassa.
Osa taas on oppinut olemaan “kiltisti” läpi elämän ja kenties parisuhdekin ehti vakiintumaan ennen kuin tämä jees-mies tai -nainen havahtui siihen, että olisi sittenkin pitänyt osata sanoa kiltisti ja kauniisti “Kiitos, ei kiitos” puolisokandidaatille. Moni roikkuu parisuhdemuseossaan, johon ei olisi koskaan pitänyt lähteä. Näitä teemoja käsitellään esimerkiksi seuraavissa artikkeleissa:

Sympatia vs Empatia: Millainen on sympaattinen tai empaattinen ihminen?
Mitä eroa on sympatialla ja empatialla? Millainen on liian sympaattinen ihminen? Entä empaattinen? Empatia vs sympatia parisuhteessa.

Narsismi parisuhteessa (9 narsistisuus-piirrettä): Onko puolisoni narsisti?
Tunnista narsisti ajoissa! Mitä narsismi on? Parisuhde narsistin kanssa. Narsismin piirteet, oireet ja hoito. Narsistinen puoliso.

Väkivalta parisuhteessa: “Minut on uhattu tappaa, jos jätän kumppanini.”
Väkivalta parisuhteessa hävettää, ja siksi se toimii. Häpeä sitoo suhteeseen entistä kovemmin kiinni. Väkivalta satuttaa uhrin lisäksi myös tekijäänsä.

Kilttimiehet ja kiltit tytöt parisuhteessa: Olenko liian kiltti?
Onko liika kiltteys ollut tiesi väsymykseen ja tasapaksuun elämään? Liian kiltti mies / “kiltti tyttö” parisuhteessa, lue tämä.
Ruuhkavuosien väsytystaistelu keski-iässä voi saada sinut heittämään arpaa "Erota vai ei?"-kysymyksessäsi.
Meitä kaikkia ei ole luotu parisuhteisiin toistemme kanssa. Vaikka jonkun kanssa elämänarvot ja -tavat menivätkin yhteen vielä parikymppisinä, keski-ikään mennessä puolisot ja suhteen dynamiikka ovat ehtineet muuttua jo moneen kertaan. Vaikka olemme kasvaneet aikuisiksi, meidän sisällämme on silti pieni lapsi ja lapsuudesta asti kumuloituneet rajoittavat uskomukset. Mitä saamme tehdä? Mitä meidän on pakko tehdä? Mitä sääntöjä on noudatettava omassa elämässä?
Keski-iässä moni alkaa havahtua vanhempiensa ja oman elämänsä rajallisuuteen, mikä herättää tarkastelemaan oman elämän sisältöä ehkä ensimmäistä kertaa kunnolla. Keski-iässä parisuhteet ovatkin helposti koetuksella. Mutta kannattaako ero keski-iässä ruuhkavuosien väsytystaistelun jälkeen?
Näistä asioista voit lukea esimerkiksi seuraavista artikkeleista:

Stressin vaikutus parisuhteeseen kannattaa tiedostaa ajoissa
Stressioireet ja stressin vaikutus. Jos parisuhteessa joutuu kannattelemaan puolisoaan, kyseessä ei ole parisuhde vaan hoitosuhde.

IKÄKRIISI JA AVIOERO: Kannattaako eroaminen keski-iässä?
Miksi avioero keski-iässä on niin yleinen? Aiheuttaako keski-iän ikäkriisi avioeron? Miten ikäkriisistä selviää ilman avioeroa?
Stressillä on kavalat vaikutukset koko elämään. Ethän sinä ainakaan tee eropäätöstä vain stressin vuoksi? Harjoittele stressinhallintaa monin tavoin, jotta et ainakaan heitä arpaa “Erota vai ei?”-kysymyksesi kohdalla.
Syväluotaavia vinkkejä pysyvämpään stressinhallintaan saat Hyvinvointi-blogikategoriasta, ja esimerkiksi näistä artikkeleista:

Stressinhallinta parempaan seksiin, parisuhteeseen ja erosta selviämiseen
Opetteletko sinä mieluummin uusia stressinhallintakeinoja kuin jatkat stressistä kärsimistä vanhojen tapojesi varassa? STRESSINHALLINTA

Stressi ja unettomuus: Johtuvatko parisuhdeongelmat vain stressistä?
Miksi stressi ja unettomuus aiheuttavat ongelmia parisuhteessa? Vai aiheuttaako huono parisuhde stressiä ja unettomuutta? Mikä auttaa?
Erota vai pysyä parisuhteessa? Vertaistukea muiden tarinoista.
Kun mietit, kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa puolisosi kanssa jatkossakin, muista ainakin se, että et ole pohdintojesi kanssa yksin. Moni pyrkii rauhoittamaan erosta stressaavaa mieltään sillä faktalla, että moni muukin eroaa tänäkin vuonna. Erota vai ei?-blogipostaukset käsittelevät myös tätä vertaistukinäkökulmaa esimerkiksi monilla havainnollistavilla graafeilla Tilastokeskuksen erotilastoista.
Ilmaisen EROTA VAI EI? -ekirjan lisäksi tositarinoita tarjoava Rakkauden (r)evoluutio -kirja ja ratkaisukeskeinen verkkovalmennus parisuhteen suunnan selkeyttämiseksi

Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Milloin kannattaa erota ja milloin pysyä parisuhteessa? Entä jos jo tietää haluavansa erota, mutta eroaminen pelottaa? Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta

ILMAINEN EKIRJA ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Rakkauden (r)evoluutio -kirja
* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota vai ei? Turhan moni puhuu vain eropäätöksen teosta, vaikka todellisuudessa
Vaikka muiden elämästä ei läheskään aina kannattaisi ottaa mallia omaan elämäämme, meille ihmisille on luontaista mallittaa muiden tekemisiä, ajatuksia ja tunnereaktioitakin. Olemmehan laumaeläimiä.
Moni jättää avioerohakemuksen ennen kuin on varma eropäätöksestään. Sitähän varten myös lakisääteinen avioeron harkinta-aika on. Näistä asioista voit lukea esimerkiksi näistä artikkeleista:

AVIOERON HARKINTA-AIKA: Kesto, käytännön vaikutukset ja muut faktat
Mitä avioeron harkinta-aika tarkoittaa käytännössä? Mitä rajoituksia aviopuolisoilla on avioeron harkinta-aikana? Tietoa harkinta-ajasta.

Avioerotilasto paljastaa: Kuinka moni eroaa tänä vuonna?
Joka vuosi moni avioliitto päättyy eroon. Kuinka moni eroaa vuodessa Tilastokeskuksen avioerotilaston mukaan? Mistä saa rohkeutta eroon?
Vaikka eroon päädyttäisiinkin, se ei ole paniikin paikka. Yhä useampi haluaa ja osaa olla ystävä exänsä kanssa. Myös lapset voivat hyvin eron jälkeen, kun vanhemmat ovat sovussa tai ainakin neutraaleissa väleissä. Paljon haitallisempaa lapsille on nähdä rakkaiden vanhempiensa riitelevän “ydinperheessä”.

YSTÄVÄ EXÄN KANSSA: Miten ystävyys ex-puolison kanssa onnistuu?
Aluksi voi tuntua vaikealta olla ystävä exän kanssa, mutta myös kipeän eron jälkeen ystävyys ex-puolison kanssa voi onnistua. Lue miten!

Ero on elämänmuutos – Mistä saa apua ja voimaa elämänmuutokseen?
Ero on elämänmuutos, mutta sen ei tarvitse olla paniikin paikka. Mistä saa apua ja voimaa elämänmuutokseen?
Osa eronneista jatkaa asumista yhteisessä asunnossa, jossa lapset ovat. Ex-puolisoiden yhteisasumisessa olennaista on kuitenkin esimerkiksi se, että ex-puolisot eivät ole täysin eri kartalla jaetun kodin siisteystason suhteen.
Seuraavista artikkeleista voit lukea erilaisista asumisjärjestelyistä ja vaikkapa kotitöiden jaosta niin parisuhteessa kuin eron jälkeenkin. Näistä kerrotaan myös Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa, jossa on paljon tositarinoita vertaistueksesi.

Vanhempien vuoroasuminen: Exän kanssa yhteisessä kodissa eron jälkeen
Onnistuuko jaetun asumisen malli eron jälkeen? Miten vanhempien vuoroasuminen toimii, kun uudet kumppanit tulevat mukaan kuvioihin?

VUOROVIIKKOASUMINEN: Lapset vuoroviikoin? Ongelmat ja hyvät puolet
Vuoroviikkoasuminen herättää mielipiteitä ja kritiikkiä. Lasten vuoroasumisen hyödyt, haitat, ongelmat ja ratkaisut kerralla kootusti!
Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta ja Erota vai ei? -blogikirjoituksista saat oivalluksia päätöksentekosi ja pysyvästi paremman parisuhteen tai onnellisen sinkkuelämän tueksi.
Mutta entä jos eropäätöksen vauhdittajana ei ole mitään “helposti hyväksyttävää” syytä? Entä jos puoliso ei ole väkivaltainen ja juoppo pettäjä, vaan ihan hyvä ihminen? Mistä silloin voi tietää, kannattaako erota vai ei?
Suuren suosion saanut, positiivisesti kannustava ja ratkaisukeskeinen Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -kirja keskittyy päätöksentekoon juurikin parisuhteen risteyskohdassa kun päässä pyörii vaikea päätös: erota vai ei?
Kun mietit, kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa puolisosi kanssa, ota tämä kirja avuksesi elämäsi tärkeimpään päätöksentekoon. Kirjassa on runsaasti tositarinoita monilta miehiltä ja naisilta heidän onnellisista tai onnettomista parisuhteistaan, sekä mahdollisista erotilanteista. Tästä kattavasta, 374-sivuisesta kirjasta saat valtavasti tukea ja konkreettisia neuvoja, joita voit soveltaa omaan tilanteeseesi.
Kirjan luettuasi oivallat syvällisesti, miksi eroon kannattaa suhtautua positiivisen sallivasti erityisesti silloin, kun haluaa onnellisen, avoimuuteen ja vapauteen perustuvan rakkaussuhteen.
Kirjasta on apua sekä eroprosessiin että tilanteeseen, jossa päättää vielä kerran parantaa parisuhdettaan kunnolla ja pysyvästi – kirjassa pohditaan muun muassa, mitä parisuhteen parantaminen konkreettisesti edellyttää parisuhteen molemmilta puolisoilta. Jos päätöksesi kallistuu eron suuntaan, saat kirjasta osviittaa esimerkiksi siihen, millaiselta eroaminen tuntuu ja miten uuden rakkauden voisi löytää eron jälkeen.
Erota vai ei – kas, siinä pulma! Rakkauden (r)evoluutio -kirja keskittyy tuon pulman ratkaisuun eli parisuhteen elinkaaren tärkeimpään päätöksentekoon ja sen toteuttamiseen onnistuneesti ja onnellisesti. Olipa päätöksenä se parisuhteen parantaminen tai onnellinen ero. Lue täältä lisää Rakkauden (r)evoluutio -kirjasta.
Sinä et ole yksin pohdintojesi kanssa.
Sinulla on monia kanssakulkijoita, vaikka et heitä aivan kaikkia henkilökohtaisesti tunnekaan. Olen haastatellut monia ja kirjoitan tästä tärkeästä teemasta juuri siksi, että kenenkään ei tarvitsisi tuntea ahdistusta tavanomaisista eroajatuksistaan. Moni miettii tälläkin hetkellä, kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa edelleen yhdessä sen tutun kumppanin kanssa. Moni on käynyt saman polun ennen sinua. Osa päätti parantaa parisuhdettaan. Osa päätti erota.
Tutustumalla omiin alitajuisiin draivereihisi, tiedostat kyllä vielä sen, minkä jo oikeastaan tiedät.
Riittää, että kuuntelet itseäsi. Kunnolla. Aidosti. Älä ohita itseäsi. Ota kirjani tositarinat ja 57 erinomaista palautetta saanutta harjoitusta omaksesi.
Voimia sinulle, jolla eroajatukset ovat mielen päällä. Täällä olen sinua varten. Laita viestiä, jos jokin tietty kysymys askarruttaa sinua ja johon en ole vielä vastannut blogikirjoituksissani. Mielelläni jaan murheesi ja tuen sinua kaikin keinoin! Voit myös ottaa yhteyttä minuun täältä.
Onnea ja rakkautta elämääsi!