Milloin kannattaa erota puolisosta ja milloin kannattaa pysyä yhdessä ja yrittää vielä?

Milloin kannattaa erota? Milloin on parempi pysyä parisuhteessa?

Laita hyvä kiertoon!

Mistä tietää milloin kannattaa erota parisuhteesta ja milloin on parempi pysyä yhdessä puolison kanssa? Tuo dilemma onkin ehkä elämän kiperimpiä kysymyksiä, ja ainakin reippaasti vaikeampi päätöksenteon paikka kuin monet päätökset esimerkiksi työelämässä. 

Parisuhteessa eropäätöksen vaikeus ei yleensä ole siinä, etteikö oikeasti tietäisi, mikä olisi oikea päätös. Tuo tieto, jota sinäkin nyt etsit, voi kuitenkin olla olemassa vasta mielesi tiedostamattomalla tasolla, jonka päälle rakentuneet alitajuiset, rajoittavat uskomukset estävät sinua kuulemasta omaa intuitiotasi. Tuntemasta levollisemmin mielin sitä oikeaa vastausta, joka sisälläsi jo on.

Intuitiivinen päätöksenteko: Milloin kannattaa erota? Milloin on parempi pysyä parisuhteessa?

Aavistukset ja tuntemukset on kevyempää ohittaa kuin ryhtyä tarkastelemaan niitä. Eihän tämä mukava elämänvaihe ole, jos et voi hyvin parisuhteessa ja jatkuvasti mietit, kannattaako erota vaiko parantaa parisuhdetta.

Koska se ei ole mukavaa pohdintaa kenellekään, moni ohittaa itsensä ja alitajuisesti alkaa ohjautumaan “oikeaan suuntaan” joka voi olla kaikkea muuta kuin hyvää tekevää toimintaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi pettämistä tai puolison väheksyntää, jotta puoliso tekisi ratkaisunsa ja joko alkaisi selkeästi panostamaan parisuhteeseen tai tekisi sen eropäätöksen puolestasi. 

Kukaan ulkopuolinen ihminen (ei puolisosi, ystäväsi, perheenjäsenesi…) ei voi kertoa sinun puolestasi, milloin “pitää” erota ja milloin on parempi pysyä parisuhteessa. Riittää, että harjoittelet avaamaan itsesi sen sisäisen tietosi lähteelle, jossa vastauksesi odottaa sinua jo kirkkaampana kuin voit uskoakaan. Se ei ole helppoa, jos et ole harjoitellut sitä aikaisemmin ratkaisukeskeisesti ja lempeän määrätietoisesti. 

(Vähän kuten itselläni on kirjaimellisestikin kivuliasta herätellä uinuvia vatsalihaksiani personal trainerini kanssa, niin ihana kuin hän onkin!)

Uskon tämän kirjoitukseni antavan sinulle johtolankoja teemoihin, joita sinun kannattaa miettiä ennen kuin teet eropäätöksen tai päätät, että et eroa.

Molemmat ovat päätöksiä. Valintoja.

Tämän artikkelin luettuasi saat apua myös alta ladattavasta ilmaisesta e-kirjasta,  sekä lempeän napakasta, lukuisia tositarinoita sisältävästä Rakkauden (r)evoluutio: Parempi parisuhde vai erinomainen ero -kirjasta:

Jos jo tiedät haluavasi erota, mutta huomaat empiväsi eron toteuttamisen kanssa, tule mukaan eroaville miehille ja naisille suunniteltuun, selkeästi etenevään Vapaaksi!-verkkovalmennukseen. Ja jos et ole vielä varma, haluatko erota vai et, kirkasta ensin tuo kestävä päätöksesi joko paremman parisuhteen tai eroamisen puolesta Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksessa.

Intuitiivinen päätöksenteko: Milloin kannattaa erota? Milloin on parempi pysyä parisuhteessa?

On erittäin todennäköistä, että ainoastaan pelkosi estävät sinua tiedostamasta sitä oikeaa ratkaisuasi, minkä tosiasiassa jo tiedät ja tunnet.

Ja koska tiedostamaton mielesi, joka tietää vastauksen, ohjaa sinua 95-prosenttisesti, niin onko ihme, jos vietät vuositolkulla aikaa pohtimalla vuoroin eroa ja vuoroin parisuhteessasi pysymistä?

Et löydä vastausta, jonka mukaan myös toimisit käytännössä, ennen kuin tietoinen mielesi löytää yhteyden alitajuntasi viesteihin.

Tietoisen ja tiedostamattoman mielen ristiriidat tulevat ilmi parisuhteissa, joissa haluamme tuntea olevamme kokonaan rakastettuja, vaikka emme itse uskaltaisi tuoda omaa itseämme täysin näkyväksi edes itsellemme.

Tietoisella mielellä järkeilemme ja rationalisoimme jopa tunteitamme ja pelkojamme, jotka kumpuavat tiedostamattomasta mielestämme. Yritämme selittää pois kaiken ikävän tai vaivalloisen, joka ei istu tietoisen mielemme ja egomme maailmaan. Rakennamme kulisseja oman mielemme illuusion suojelemiseksi, vaikka ainoa asia, mitä meidän tarvitsisi tehdä, on olla läsnä itsellemme.

Pelot päätöksenteon esteenä - Intuitiivinen ratkaisukeskeinen valmennus (mietelause)

Tietoisuuden nostamisen polku on meille kaikille tuttu, vaikka olisimme itsemme siltä piilottaneetkin. Siksi tuon polun kulkeminen uudelleen, takaisin oman itsemme luo, voi tuntua vaikealta ja hitaalta, vaikka todellisuudessa se on luonnollisinta elämistä, olemista meille kaikille ihmisille.

Aivan syntymästämme asti.

Tietoisuus, Tietoinen mieli, Alitajunta, Tiedostamaton mieli, Intuitio

Siksi sinäkin saatat viettää vuositolkulla arvokasta elinaikaasi ikuisuusluupissasi: erota vai ei?

Löysit tiesi tähänkin artikkeliin todennäköisesti googlaamalla, joten jo kysymyksen asettelussa aavistit, mitä vastausta etsit

Tuon vastauksesi löydät sisältäsi. 

Voin kertoa, miten löydät sen vastauksen itsestäsi eli miten löydät yhteyden alitajuisiin viesteihisi, jotka voivat ohjata sinua hyvään tai huonoon suuntaan – olipa sinulle oikea “hyvä” tai “huono” mikä tahansa.

Miksi on niin vaikeaa tunnistaa, milloin “pitää” erota eikä enää sinnitellä yhdessä?

Entä mistä tietää, ovatko omat eroajatukset vain mielen satunnaisviihdykettä ja ulospääsy kipeästä tilanteesta löytyykin parisuhteen parantamisesta tuon saman kumppanisi kanssa?

Kyse on useimmiten siitä, että tunnustaa itselleen sen, minkä jo sisimmässään tietää tai kehonsa reaktioilla tuntee itsessään.

Kyse on egon hiljentämisestä ja aitoon itseensä luottamisesta niin vahvasti, että uskaltaa tehdä päätöksensä tietämättä etukäteen minkälaisiin konkreettisiin asioihin eropäätös tai parisuhteen parantamisen moninaiset keinot voivatkaan johtaa.

Tässä artikkelissa pohdin tätä usein kysyttyä kysymystä: Mistä tietää milloin on aika erota? Jaan myös näkökulmiani siihen, miten voisit hyödyntää intuitiivista tietämistä ja alitajuntasi voimaa saadaksesi selville sen hetken, jolloin on parempi erota eikä enää sinnitellä kimpassa kumppanin kanssa.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

 

Mistä tietää milloin kannattaa erota? Entä jos intuitioni ohjaa minua harhaan?

Olen Kliininen Hypnoterapeutti ja NLP Trainer-sertifioitu valmentaja, jolla on lisäksi vuosikymmenten bisneskokemus päätöksenteosta ja itsensäjohtamisesta ison organisaation mittakaavassakin.

Olen myös itse kulkenut pitkän matkan egoni tarinasta takaisin oman aidon itseni luo, ja siksi osaan kertoa keinoja, joita sinäkin voit kokeilla. Tässä artikkelissa annan sinulle työkaluja pohtia perinteisten erosyiden sijaan eropäätöksentekoa hieman syvemmällä tasolla.

Eropäätöksen tekoon liittyvät muut blogikirjoitukset löydät Erota vai ei? -blogikategoriasta. Muistathan myös kirjani Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?, jonka voit tilata täältä.

Mistä tietää milloin kannattaa erota? Mikä on se hetki, jolloin tiedät, että sinun “pitää” erota?

Samankaltaiset kipupisteet niin parisuhteiden parantamisyrityksissä kuin eropäätöksen aikaansaamisessakin tuntuvat olevan yleisempiä kuin uskoisikaan. Silti lähes kaikki luulevat elävänsä niin poikkeuksellisessa tilanteessa, ettei siitä parane puhua edes lähimmille ystäville.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

Erottuani ihmiset halusivat aluksi kuulla oman eroni syistä ja käytännön järjestelyistä, ja sittemmin yhä useammat ovat ottaneet minuun yhteyttä omien eropohdintojensa tiimoilta.

Moni kysyy minulta:

  • Kannattaisiko minun erota?
  • Mistä tietää, milloin kannattaa erota?
  • Kannattaako enää yrittää yhdessä?
  • Miten parantaa pitkää parisuhdetta?
  • Mitä tehdä, kun puoliso pettää?
  • Miten toimia, kun itse petin tai salasuhde houkuttaa?
  • Milloin viimeistään “pitää” erota?
  • Milloin ei missään nimessä “saa” erota?
  • Entä jos ero kaduttaa?

Näitä kysymyksiä pyöritin itsekin päässäni monta kertaa vuosien saatossa. Ja samoja asioita miettivät ne monet miehet ja naiset, joita kirjaani varten haastattelin. Osa heistä oli onnellisissa parisuhteissa, osa sinnitteli onnettomissa. Osa oli eronnut suhteesta, joka oli monin tavoin onnellinen ja silti jollain syvemmällä tasolla onnettoman tyhjä. Erilaisten ihmisten monenlaisista näkökulmista koostin havaintoja kirjaani Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?. Löydät kirjan lukijapalautteita täältä.

Sinä tiedät kyllä, milloin on aika erota ja mistä syistä sinun on parempi pysyä yhdessä puolisosi kanssa.

Sinun ei ole pakko erota, vaan sinä saat erota, ja samoin sinä saat parantaa parisuhdettasi. Molemmat vaihtoehdot ovat täysin samanarvoisia objektiivisesti tarkasteltuna. Subjektiivinen valintasi lähtee sinun omista arvoistasi ja pelottomasta asenteestasi omaa elämääsi kohtaan.

Kun et enää pelkää alitajuisia mörköjäsi kummankaan vaihtoehdon osalta, olet vapaa tekemään päätöksesi puhtaalta pöydältä.

Ollako vai eikö olla, siinäkö se kysymys sitten on? Rationaalisesti ajateltuna ihmisen luulisi haluavan havaita kaikki päätöksenteon kannalta olennaiset tiedonmuruset ympärillään saadakseen tehtyä päätöksensä.

Kuitenkin psykologian tohtoreiden Kaitlin Woolleyn ja Jane L. Risenin vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset välttävät tärkeääkin tietoa, jonka aavistavat satuttavan heidän tunteitaan tai muuttavan heidän kokemustaan. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt eivät halunneet tietää esimerkiksi houkuttelevan jälkiruoan kalorimäärää, mutta kuitenkin tuon tylyksi tiedoksi aavistamansa faktan saatuaan he käyttivät sitä avuksi puntaroidessaan ”syödäkö vai eikö syödä” jälkiruokaa.

Voisiko olla siis niin, että haluamme suojella itseämme myös parisuhteen tulevaisuutta koskevalta päätökseltä, jonka jo aavistamme oikeaksi? Tutkimuksen mukaan rationaalisen mielemme itsesumutus on sitä sankempaa, mitä kovempaa intuitiomme huutaa.

Mikä on siis se tärkeä etsimäsi vastaus, jota et ainakaan haluaisi kuulla?

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

 

Tietoinen surutyö parantaa hyvinvointia voimakkaasti – LUE TÄÄLTÄ

Miksi epäröimme eropäätöksemme kanssa, vaikka intuitiivisesti jo tiedämme, milloin kannattaa erota eikä pysyä yhdessä enää?

Tuossa edellä mainitussa tutkimuksessa todettiin ihmisten välttävän faktoja erityisesti ennen päätöksentekoa eli silloin, kun kyseistä tietoa nimenomaan tarvittaisiin. Sen sijaan päätöksenteon jälkeen kaikki havaitaan helposti: ”Olisihan minun pitänyt jo aiemmin…”.

Kun päätöksenteko ja eroaminen pelottaa, on vaikeaa hyväksyä kaikkia niitä eron pohjalla olevia syitä, jotka oikeasti jo tietää intuitiivisesti ja tuntee sisällään, mutta joiden tiedostamista haluaa lykätä siihen kuuluisaan “sitku”-hetkeen. Varmaan arvasitkin jo, että kirjassani on muutamat luvut nimettykin tämän teeman mukaisesti:

  • Mutku!
  • Eiku?
  • Sitku…
  • Nytku.

Tuota polkua moni kulkee edestakaisin, kunnes lopulta antaa periksi itselleen. Luottaa omaan intuitioonsa. “Mutku jos se mun intuitio ohjaa väärin?”, kysyt ehkä seuraavaksi.

“Mutku jos se mun intuitio ohjaa mua väärin?”

Juuri tämänkaltaisten päätöksentekovaikeuksien helpottamiseksi jokaisen kannattaa harjoitella intuitionsa kuuntelua ihan tietoisesti mahdollisimman monessa asiassa aloittaen pienemmistä, arkisemmista päätöksistä.

Kun omat sisäiset voimavarat ja intuitiivinen päätöksentekokyky vahvistuvat, lopulta eropäätöksen vain tietää ja tuntee oikeaksi.

Eräs kirjani tositarinoista kuvasi tätä h-hetkeä näin:

”Väännettyämme puolisoni kanssa jälleen kerran jostain typerästä pikkujutusta lähdin reippailemaan hikoillakseni kiukkuni pois. Kiipesin kovalla tempolla kalliota ylös yhden kerrostalon pihalle ja istahdin ruustinnankeinuun kasvot aurinkoon päin. Suljin silmäni ja annoin itseni vain olla siinä upeasta syysauringosta nauttien. Tajusin, mikä muutos tunteissani oli tapahtunut puolisoni luota lähtemiseni ja sen levollisen hetken välillä. Silloin jotenkin yhtäkkiä, ihan ennalta arvaamatta tuli sellainen hyvin vahva fiilis siitä, että haluan eron: en enää vain leiki ajatuksella, vaan tunsin, että minun on aloitettava eroprosessi ihan toden teolla eikä työnnettävä sitä aina vaan eteenpäin. En halunnut käyttää enää yhtäkään päivääni jollekulle toiselle aikuiselle ihmiselle kiukutteluun, en yhteenkään vääntämiseen turhanpäiväisistä asioista enkä mihinkään, mikä lähtökohtaisesti tuottaa huonoa oloa meille molemmille. Se voimakas tunne oli upea ja levollinen, mutta myös jotenkin outo ja hämmentävä. Ymmärsin tuon hetken merkityksellisyyden kunnolla puoli vuotta myöhemmin, kun kävelin sattumalta sitä samaa kalliota ylöspäin vain huomatakseni näkemäni asuntoilmoituksen ohjaavan minut juurikin tuon ruustinnankeinun omaavaan taloon. Nyt tuossa talossa jo pidempään asuttuani yhä edelleen katson tuota ruustinnankeinua helpottuneena. Se on vapauteni symboli.”

Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?kirjasta löydät lisää monenlaisia kertomuksia siitä, miltä tuo eropäätöksen hetki tuntuu.

Toiset puhuvat tunteesta, toiset tietämisestä. Itselleni ne ovat sekä että, mutta mieluiten puhun intuitiivisesta tietämisestä. Intuitiivinen tietäminen liittyy kuitenkin läheisesti tuntemuksiin, joten siksi arkikielessä mielestäni intuitiosta voi puhua myös tunteena. Kirjassani olenkin nimennyt yhden luvun kansankielisesti näin: Perstuntuman tunnustelutaito.

Sitäpä kai se intuitio monelle arkikielessä on, ja saa minun puolestani ollakin.

“Mistä tietää milloin kannattaa erota ja voinko kuitenkaan luottaa intuitiivisesti oikealta tuntuvaan eropäätökseeni – tai päätökseeni pysyä yhdessä, jos mikään ei kuitenkaan parane?”

Onneksi intuitiotaan voi harjoittaa ja vahvistaa etukäteen hyvissä ajoin ennen eropäätöksen tekoa. Tukea intuitionsa vahvistamiseen ja siten pysyvästi, kestävällä tavalla parempaan päätöksentekoon saa myös terapeuteilta ja valmentajilta, jotka ovat perehtyneet nimenomaan eropäätöksenteon teemaan ja joilla on taitoja opastaa asiakasta löytämään juuri häntä itseään kutsuva vastaus koko mielen voimalla. Hypnoterapiassa keskitytään nimenomaan mielen eri tasojen yhdistämiseen yksilöä tukevalla tavalla.

Hypnoositila on muuntuneen tietoisuuden tila, jonka aikana transsissa olevan henkilön aivoaallot värähtelevät alfa- ja theta-taajuuksilla. Jos pyrit tekemään päätöksiä vain arkiaktiivisella beta-aivoaaltojen tasolla, et hyödynnä koko potentiaaliasi.

Kukaan ulkopuolinen ei tiedä sinulle oikeaa vastausta, mutta sinä itse kyllä löydät sisälläsi jo tuntuvan vastauksen, joka kaikessa epämääräisyydessään ja epävarmuudessaankin tuntuu lopulta juuri oikealta. Hypnoterapeuttina voin auttaa sinua pääsemään optimaalisille aivoaaltojen tasoille. Alfa-tilassa olet normaalissa rentoutuneessa tilassa; theta-aalloilla pääset vielä syvemmälle rentoutuneisuuteen. Tilaan, jossa olet auki itsellesi.

Tunteiden ja tuntemusten tulkintaa sekä intuition vahvistamista voi harjoitella monin tavoin sekä itsekseen että valmentajan avustuksella.

Jos nämä asiat kuulostavat sinulle vielä aivan heprealta, suosittelen, että tapaat valmentajan kanssa muutaman kerran ensin, niin pääset alkuun. Sen jälkeen voit harjoitella monin tavoin myös itseksesi.

Sinun ei tarvitse käydä pitkiä kursseja, vaan riittää, että saat muutamat tehokkaimmat työkalut käyttöösi, joilla treenaat itseksesi.

Aivan kuten fysiikkatreeneissäkään et saa six packia ilman omaa treenipanostasi, myös mentaalivalmennuksessa “joudut” joka tapauksessa itse tekemään sen varsinaisen työn 🙂

Kun otat kivan mentorin avuksesi, homma tuntuu edes hitusen kevyemmältä.

Erityisesti jos teemanasi on raskaamman sarjan aihe – esimerkiksi tämmöinen “elämää suuremmalta tuntuva” eropäätös 🙂

Ja tiedäthän, että myös parisuhteen parantaminen pysyvästi edellyttää päätöstä, joka pohjautuu elämänarvoihisi ja palvelee sinua pidemmällä tähtäimellä?

Parisuhteesi ei parane vain, jos jätät päättämättä eroamasta.

Parisuhteesi paranee vain, jos todella tiedostat sen olevan omaksi parhaaksesi.

Niin kauan kuin leikit mukakevyessä päättämättömyyden tilassa, niin kauan tiedostamaton mielesi ja alitajuntasi ovat ristiriidassa tietoisuutesi tasolla asettamasi “mukapäätöksen” kanssa.

Muistathan, että toiminnastasi vain 5 prosenttia on tietoisuutesi ohjattavissa.

Jotta kuljet oikeasti haluamaasi suuntaan, sinun tulee saada itsesi “linjaan” oman sisimpäsi kanssa.

Kaikki muu on turhanpäiväistä rimpuilua itseäsi kohtaan.

Intuitiosi vahvistuu, kun harjoittelet monipuolisesti

Itse olen opetellut tunteiden editointia, mielentilojen johtamista sekä intuitiivisten taitojeni vahvistamista muun muassa NLP- ja hypnoterapiaopintojeni yhteydessä.

Molemmissa hyödynnetään intuitiivista tietämistä, ja hypnoosin avulla alitajuntansa voiman saa hyödynnettyä entistä paremmin.

NLP-harjoitukset tehdään tietoisen mielen voimin ilman hypnoottista transsitilaa, mutta myös monien NLP-harjoitusten parhaan annin saa uppoutumalla mahdollisimman syvälle meditatiiviseen tilaan.

Hypnoterapiassa transsin aikana puolestaan voi hyödyntää NLP-tekniikoita, kunhan hypnoterapeutti hallitsee myös NLP-menetelmät ja itse olet valmis kokeilemaan todellista mindshiftingiä myös transsitilassa.

Rakkauden (r)evoluutio mediassa

 

Ota yhteyttä TÄÄLTÄ

Minä olen sekä Kliinisen Hypnoterapeutin ammattitutkinnon että NLP Trainer-kouluttajasertifioinnin suorittanut mielentaitojen valmentaja ja opintoihini kuului myös kognitiivisen käyttäytymisterapian (CBT) ja gestalt-terapian menetelmiä.

Suhtaudun “mentaalivaivoihin” leikkimielisellä vakavuudella intohimoisesti, ja valmennan asiakkaitani aidosti koko sydämestäni.

Olen nauttinut aina vain monipuolisempien menetelmien opiskelusta vuosien ajan. Ikuisena opiskelijana nautin siitä, että voin tarjota asiakkailleni jatkuvasti uusia keinoja sitkeiden uskomusten purkuun ja hyvinvoinnin parantamiseen.

Ota siis yhteyttä, kun haluat henkilökohtaista sparrausta esimerkiksi oman eropäätöksesi tekemiseen ja saadaksesi voimaa erosta selviämiseen, tai vaihtoehtoisesti parisuhteesi parantamiseen pysyvästi.

Parisuhde on kahden ihmisen välinen suhde, joka muodostuu vain sen muodostavien yksilöiden henkilökohtaisen annin pohjalta. Kun kehität itseäsi sekä tietoisen että alitajuisen mielesi ja intuitiosi voimin, parannat varmasti myös kaikkia ihmissuhteitasi. Omien voimavarojesi myötä myös parisuhteesi vahvistuu – jos niin haluat.

Mistä tietää milloin kannattaa erota, jos oma pelko sotkee intuitiota?

Intuitiivista tuntemusta ei pidä sekoittaa ‘tavalliseen’ tunteeseen tai tuntemukseen, jotka tulevat ja menevät. Intuitiivinen tietämys ja tuntemus on luonteeltaan pysyvämpi, vakaampi, levollisempi. Silloinkin kun intuitiivinen tieto lahjoittaisi meille esimerkiksi jonkin neronleimauksen tai superidean (monet maailman parhaimmat tieteentekijät ja taiteilijat hyödyntävät intuitiotaan), se ei ole ohimenevä leimahdus tai harhainen kuvitelma, vaan pikemminkin vakaa ‘tunne’ siitä, että on oikealla polulla.

Siinä hetkessä ei pelkää tietonsa lähdettä eikä etsi sille enää oikeutusta tai vastaväitteitä, vaikka intuition seuraaminen vielä jännittäisikin. Eroaminen pelottaa useimpia, ja pelko voi sotkea intuition kuuntelua. Mutta kun intuitionsa viestejä alkaa kuuntelemaan, ne kuulee useamminkin kuin kerran ja hiljalleen intuition seuraaminen ei enää pelota. Varsinkin jos intuitiotaan on opiskellut seuraamaan ensin arkisemmissakin jutuissa!

Eropäätöksen vaikeus ei yleensä ole siinä, etteikö tietäisi, mikä olisi oikea päätös, vaan siinä, että uskaltaa tehdä päätöksensä tietämättä etukäteen kaikkea mihin päätös voi johtaa.

Edellyttääkö eroaminen rohkeutta?

Eropäätöksen teko vaatii rohkeutta, mutta niin vaatii myös parisuhteen pysyvä parantaminen! Kun haluat parantaa parisuhdettasi syvällä tasolla ja pysyvästi, se vaatii sinulta rohkeutta kohdata ensin itsesi juuri sellaisena kuin olet, ja sen jälkeen uskallusta lähentyä kumppanisi kanssa kaikista menneistä kivuista huolimatta.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Moni miettii päänsä puhki puntaroidessaan parisuhteensa hyviä ja huonoja puolia. Eroaminen ei ole kevyen päätöksen päässä, mutta harva tekee myöskään selkeää päätöstä parisuhteensa parantamisesta. Kumpikaan ei välttämättä ole helppo valinta, ja siksi moni jääkin paikoilleen pyörimään harmaan tasalämpöiseen parisuhteeseen. Mikään ei muutu, jos mitään ei muuteta tietoisesti, tavataan sanoa ihan syystä.

Päätöksenteon pelkääminen on kalliimpaa kuin väärän päätöksen tekeminen. Varsinkaan kun vääriä päätöksiä ei ole, silloin kun ne tehdään rauhallisesti intuitiota kuunnellen eikä kiukuspäissään esimerkiksi petetyksi tulemisen jälkeen.

Ihmisen aivot ovat plastiset eli muovautuvat läpi elämän kaikkeen siihen, mitä niille syötetään. Siten aivomme antavat meidän tottua myös huonoon parisuhteeseen jopa niin “hienosti”, että mitä kauemmin olemme sinnitelleet huonossa tai mitäänsanomattomassa parisuhteessa, sitä toimettomimmiksi me käymme muunkin elämämme suhteen.

Ennen kuin lyöt hanskoja tiskiin päätöksenteon kanssa, tai jätät sitä jälleen sitku-tulevaisuuteen, muistuta itsellesi, miten aivojesi ja siten koko kehosi hyvinvointiin vaikuttaa se, millaiseksi tunnet olosi kotonasi joka päivä.

En lähde tässä kohdin luettelemaan kaikkia niitä fyysisiä oireita, joita tunneköyhä tai stressaava parisuhde voikaan aiheuttaa ihmisen loppuelämään, henkisen pahoinvoinnin lisäksi. Niistä voit lukea syväluotaavasta, 374-sivuisesta kirjastani, jossa ei ole jätetty kiveäkään kääntämättä, mitä tulee parisuhteen elinkaaren useimmiten vaikeimman hetken puimiseen. Lukijapalautetta kirjasta voit lukea täältä. Stressin vaikutuksista parisuhteeseen ja esimerkiksi seksielämään voit lukea esimerkiksi näistä kirjoituksistani:

Kun mietit, milloin kannattaa erota ja milloin pysyä parisuhteessa: Teethän elämäsi tärkeimmät päätökset rakkaudesta etkä peloista käsin?

Jos ero jo ajatuksena pelottaa, luulet parisuhteessa pysymisen olevan automaattisesti se parempi vaihtoehto. Mitä vahvemmin uskot sinua rajoittaviin ajatuksiin, sitä heikommin näet mahdollisuutesi ja ratkaisukeinot. Mutta mistä voi oikeasti tietää, kannattaako erota vai sittenkin jatkaa yhdessä puolison kanssa?

Toisaalta parisuhde ei ehkä tunnu hyvälle, ja toisaalta siinä ei ole mitään vikaa. Niin tuttu juttu, usko pois!

Olen kirjoittanut eropositiivisen parisuhdekirjani juuri heille, jotka eivät uskalla sitä lukea. Onneksi monet ovat tarttuneet kirjaan, ja ihanaa lukijapalautetta voitkin lukea täältä. Olen kirjoittanut Rakkauden (r)evoluution heille, joita pelottaa tarkastella parisuhteensa monenlaisia puolia joka kantilta, säntäilemättä johtopäätöksiin ja pelkäämättä syviäkään vesiä. Heille, joita pelottaa sekä eroamisen mahdollisuus että itsensä peliin laittaminen parisuhteensa parantamiseksi.

Olen kirjoittanut kirjan rakkaudesta käsin heille, joita syvällinen rakkaus puolisoa tai itseä kohtaan pelottaa.

Todennäköisesti juuri heidän kannattaisi kirja lukea. Lukijapalautteen perusteella kirjassa annetaan parisuhdepohdinnan tueksi uusia, tuoreita näkökulmia sen sijaan, että väännettäisiin mitään yksisilmäisiä totuuksia, jotka eivät kuitenkaan sopisi useimpien elämäntilanteisiin ja -historiaan (‘one size fits nobody’ pätee tässäkin).

Kaikki kirjan sanat ja ajatukset olen rakkaudella ja lämmöllä, sydämestäni kirjoittanut.

Juuri sinulle, joka mietit parisuhteesi suuntaa.

Sinulle, joka pähkäilet vain itsesi tai parhaan kaverisi kanssa sitä, milloin on parempi erota ja milloin “pitää” pysyä yhdessä puolison kanssa.

Voimavarat ja tavoitteen asettaminen

Hypnoterapiasta apua myös päätöksentekoon parisuhteen suunnasta

Sinäkin siis uskallat tarttua tähän suosituksi nousseeseen kirjaan, vaikka eroaminen pelottaisi. Ja muistathan, että myös pelkojen voittamiseen ja itsensä vahvistamiseen kannattaa hyödyntää muun muassa hypnoterapiaa. Varmaan olet kuullut jonkun tuttavasi päässeen hypnoosin avulla irti esimerkiksi jostain fobiastaan eli “pelon pelkäämisestä”? Hypnoterapiasta on siis varmasti apua myös eropelkoosi.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Jos eroaminen jo ajatuksena pelottaa, etkä juuri tältä istumalta ehdi luokseni hypnoterapiasessioon, sinun kannattaa kuitenkin lukea kirjani, jossa on monen viisaan haastattelemani ihmisen oivallukset näppärästi koottuina. Hypnoottiseen, rentouttavaan transsitilaan asti tosin tuskin kirjaani lukemalla pääset 🙂 mutta lukijapalautteen perusteella voin olettaa, että kirjani luettuasi ja kaikki 57 mentaaliharjoitusta omassa rauhassasi tehtyäsi sinun ei enää tarvitse pelätä eroamista niin paljon kuin ehkä nyt vielä pelkäät. Ja kun et enää pelkää eroa, uskallat olla aidommin oma itsesi puolisollesi ja vasta sitten mahdollistat parisuhteenne parantamisenkin – jos niin haluat.

Uusien oivallusten myötä näet joko parisuhteesi positiiviset puolet ja nautit paremman parisuhteen luomisesta yhä enemmän, tai vaihtoehtoisesti saat voimaa luoda omannäköisen paremman elämän itseksesi eron jälkeen.

Miksi eroon kannattaa suhtautua positiivisen sallivasti, vaikka haluaa pysyä yhdessä puolisonsa kanssa?

Moni voisi saada hyvänkin parisuhteensa vahvemmalle pohjalle sallimalla itselleen ajatuksen mahdollisesta erosta.

Ai miksi?

Koska tällöin riidat ja ajoittain tylsä arki eivät olisikaan enää uhka perusturvallisuudentunteelle.

Hyvä parisuhde & Vapaa rakkaus: Rakkautta ei voi omistaa

Jos pelkää liikaa tulevansa hylätyksi, on vaikeaa rohjeta avautuakaan omana itsenään puolisolleen juuri sellaisena kuin kuitenkin on. Jos siis haluaa tulla puolisonsa kohtaamaksi ja hyväksymäksi, on avattava itsensä alttiiksi myös mahdolliselle hylkäämiselle. Tämän vuoksi Rakkauden (r)evoluutio: parempi parisuhde vai erinomainen erokirja kannustaa ihmisiä ensisijaisesti tekemään päätöksen siitä, mitä haluaa elämäänsä – olipa se sitten selkeä päätös panostaa parisuhteeseen tai päätös erota.

Molempien päätösten on parempi perustua rakkauteen ja vapauteen, kuin pelkoon puolisoa, muita ihmisiä tai omaa itseään kohtaan.

Mietitkö, olisiko parempi erota vai jatkaa yhdessä puolisosi kanssa?

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

 

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

Kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero? ei anneta valmiita vastauksia, vaan pikemminkin sadoilla kysymyksillä ja uudenlaisilla parisuhde- ja eropositiivisilla ajatuksilla möyhitään lukijan ehkä pinttyneitäkin ajatusmalleja, jotta lukija itse saa kaipaamiaan oivalluksia ja löytää omanlaisensa ratkaisunsa.

Kirjassa on paljon haastattelemieni miesten ja naisten tositarinoita heidän onnellisista ja onnettomista parisuhteistaan ja eroistaan, jotta lukijakin havaitsisi oman parisuhteensa ongelmakohdat helpommin. Nimittäin parisuhdettaan on helpompaa parantaa vasta, kun tietää ensin, missä kaikessa mättää.

Mistä tietää milloin kannattaa erota vai jatkaa yhdessä puolison kanssa?

Joka vuosi moni parisuhde päättyy eroon, ja yhä useammassa parisuhteessa vähintään toinen puolisoista pohtii eroa tälläkin sekunnilla. Et ole yksin. Esimerkiksi eron yleisyydestä kertoo tämä Tilastokeskuksen datoihin perustuva, useita havainnollistavia graafeja sisältävä artikkeli: Avioerotilasto paljastaa: Kuinka moni eroaa tänä vuonna?

Ymmärrän, että on vaikeaa etukäteen nähdä sitä hetkeä, jolloin tietää varmuudella, milloin on parempi erota ja milloin kannattaa pysyä yhdessä puolison kanssa. Ota yhteyttä, kun kaipaat minulta henkilökohtaista tukea. Olen auttanut monia parisuhteissaan ja myös sinkkuelämässään kipuilevia miehiä ja naisia. 

Tapaan sinut mielelläni jonain sinulle sopivana hetkenä!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

P.S. Jos jo tiedät haluavasi erota, mutta huomaat empiväsi eron toteuttamisen kanssa, tule mukaan eroaville miehille ja naisille suunniteltuun, selkeästi etenevään Vapaaksi!-verkkovalmennukseen. Jos et ole vielä varma, haluatko erota vai et, kirkasta päätöksesi joko paremman parisuhteen tai eroamisen puolesta Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksessa.

Lisälukemista:

Lisälukemista löydät alta ladattavasta, ilmaisesta Rakastan sinua, mutta… – Erota vai ei -ekirjasta sekä lukuisten miesten ja naisten tositarinoita sisältävästä Rakkauden (r)evoluutio -kirjasta. Tässä myös muutamia muita blogiartikkeleita eropäätöksen teon – tai parisuhteen parantamisen puolesta tekemäsi päätöksen – helpottamiseksi:

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.