Eropäätös vai päätös parantaa parisuhdetta

Päätätkö sinä tänään erota vai panostaa parisuhteeseen?

Laita hyvä kiertoon!

Jos sinusta tuntuu siltä, että asiat eivät ole hyvin teidän parisuhteessa, niin sitten ne eivät ole hyvin. Oma tunteesi parisuhteen tilasta on oikea. Mutta entä kun tunteet ja ajatukset ovat hyvinkin ristiriitaisia? Silloin päätöksenteko parisuhteen suunnasta ei ole helppo: kannattaisiko erota vai sittenkin panostaa parisuhteeseen?

Tämän päätöksen teet käytännössä jokaikinen päivä. Vähintään tiedostamattasi. Toivottavasti tietoisesti, omien arvojesi ja tavoitteidesi pohjalta.

Jos olosi on levollinen puolisosi rinnalla etkä haikaile muualle, tämä kirjoitus ei ole sinua varten.

Tämä kirjoitukseni on sinulle, joka tunnet olevasi parisuhteen risteyskohdassa ja pohdit eri vaihtoehtoja.

Parisuhteen sisällön ja suunnan puntarointi ei ole mukavaa puuhaa, jos sitä joutuu tehdä yksin oman pään sisällä ilman ratkaisukeskeistä otetta ja tukea. Siksi minä haluan auttaa sinua eteenpäin elämässäsi, onnellisempaa rakkauselämää kohti.

Joko nykyisen puolisosi rinnalla tai omassa hyvässä seurassasi.

Joka tapauksessa kohti parempaa elämää parisuhdestatuksesta riippumatta.

Pelkkä hyvä tahto ei riitä parisuhteen suunnan muuttamiseen.

Olet todennäköisesti pohtinut parisuhdetilannettasi jo jonkin aikaa etkä enää halua kuluttaa energiaasi samaan sisäiseen, itseäsi sättivään monologiisi, vaan haluat löytää ratkaisun.

Jotta et jää paikoillesi pyörimään enää yhtään pidemmäksi aikaa, sinun on sisäistettävä se, että järkipäätös ei yksin riitä kuljettamaan sinua tavoitteeseesi – oli se sitten onnellinen, tasapainoinen parisuhde tai uusia mahdollisuuksia täynnä oleva itsenäinen elämä.

Voisi helposti ajatella, että kaikkein suurin syy Erota vai ei? -ristiriidan ratkaisemiselle on se, ettet tiedä, mitä haluat. On totta, että et voi tehdä päätöstä, jos et tiedä, mitä aidosti haluat parisuhteeltasi ja elämältäsi.

Päätöksenteon ja toimeen tarttumisen edessä saattaa kuitenkin olla vielä paljon suurempi este. Niin suuri, että sitä voi olla mahdoton ylittää, vaikka tuntisit elämänarvosi läpikotaisin ja tietäisit tarkkaan, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi.

Tahdon lisäksi tarvitaan toimintaa. Konkretiaa.

Olipa se konkretia sitten eron vireillepanoa tai parisuhteen parantamista konkreettisesti arjessa.

Mutta mikä estää meitä toimimasta jopa silloin, kun tavallaan jo tiedämme, mitä haluamme?

Toimimme 95% ajasta tiedostamattomien tunteidemme, ajatustemme ja uskomuksiemme ohjaamina.

Tunnustele nyt pintaa syvemmältä, tunnistatko sinäkin alla kuvaamiani ajatuksia itselläsi:

  • “Rakastan kyllä puolisoani, mutta en vaan enää nauti suhteestamme.”
  • “En tiedä pitäisikö erota vai ei, en vaan enää taida rakastaa puolisoani ainakaan niin kuin haluaisin.”
  • “Suhde tuntuu jotenkin huonolta/väärältä, vaikka kaikki on periaatteessa ihan hyvin.”
  • “Kaikki on ihan hyvin muuten, mutta suhteessa ei ole koskaan ollut intohimoa enkä haluaisi jämähtää tällaiseen suhteeseen.”
  • “En tiedä, kannattaisiko meidän erota vaan suosiolla vai sittenkin vielä yrittää panostaa parisuhteeseen kunnolla.”
  • “Olen jo eropäätökseni tehnyt, mutta en uskalla erota, koska eroaminen pelottaa.”
  • “Olemme jo monesti päättäneet parantaa parisuhdettamme, mutta jotenkin mikään ei vaan muutu.”

Tämänkaltaiset ristiriitaiset ajatukset ovat erittäin yleisiä silloin, kun parisuhde on risteyskohdassa. Kaikki nämä ajatukset eivät ole välttämättä tietoisen mielen tasolla, vaan alitajuisia. 

Järjellä ajateltuna saatat esimerkiksi vakuuttaa itsellesi tai asiaa kysyvälle kaverillesi, että “enhän mä nyt tietenkään mitään eroamista pelkää, mutta…” On siis olennaista, että tulet tietoiseksi myös alitajuisista, tiedostamattomista peloistasi, ennakkoluuloistasi ja rajoittavista uskomuksistasi.

Muuten ne ohjaavat sinua 95-prosenttisesti eikä aina todellakaan siihen suuntaan, mihin tietoinen mielesi “tietää tahtovansa”.

Kun parisuhde ei tunnu täysin hyvältä ja vaihtoehtoiset (kauhu)skenaariot valtaavat mielen, päässä pyörii enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Koko vyyhti turhauttaa ja ahdistaa. Järki ja tunteet ovat ristiriidassa eikä oma tahtotila ole selkeä – saati, että tahdostaan huolimatta saisi sen myös toteutettua.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Miksi eropäätös tai päätös panostaa parisuhteeseen ei toteudu käytännössä?

Mitä luulet, tuleeko parisuhdetilanteesi ja olotilasi muuttumaan, jos teet ison ratkaisusi yksin järkisyiden pohjalta? Tai pelkästään vaan kovasti tahtomalla ja vannomalla?

Voitko esimerkiksi päättää pysyä “järjellä ajateltuna” hyvässä suhteessa?

Tai pystytkö eroamaan edes sellaisesta suhteesta, josta lähteminen olisi todellakin “järkevää”?

Suurin este hyvän (ja pitävän) päätöksen tekemiselle ja sen käytännön toteuttamiselle on, se että harvoin itse tunnistamme rajoittavia uskomuksiamme. Nämä tiedostamattomat käsitykset kuitenkin vaikuttavat sekä ajatuksiimme että toimintaamme erittäin vahvasti. Myös jokaisessa kohtaamisessamme puolisomme kanssa.

Rationaalisen, tietoisen mielen “Järki” ohjaa toimintaasi keskimäärin vain 5% ajasta. Tiedostamattoman mielen draiverit ohjaavat sinua myös siinä toiminnassa, josta se niin kovasti tahtomasi muutos muodostuu.

Jos tahdot erota tai tahdot panostaa parisuhteeseen kunnolla, sinun on ratkaistava tämä 95%/5%-dilemma omalla kohdallasi konkreettisesti eikä enää tukeutua siihen illuusioon, että vain tietoisen mielesi tahto toteuttaisi muutoksen puolestasi. 

Voit verrata tätä myös siihen, miten jotkut päättävät aloittaa kuntokuurin joka maanantai ja silti se käsi ohjautuu sinne suklaalevyyn 🙂

Koska sinäkään tuskin tunnistat ainakaan ihan kaikkia tähän mieltäsi painavaan parisuhde-pattitilanteeseen liittyviä alitajuisia pelkojasi ja rajoittavia uskomuksiasi – saati hyväksyt niiden suurta vaikutusvaltaa rakkauselämäsi sisältöön ja suuntaan, olet saattanut juuttua “Järki vastaan Tunne” -ristiriitaan, joka voi olla hyvin hämmentävä: Ajattelet toimivasi pääosin Järjen ohjaamana, mutta silti koet vahvasti, että Tunne hankaa järkisyitä vastaan – suuntaan tai toiseen.

Tästä syystä myös jo päätöksensä tehnyt saattaa jäädä jumittamaan välitilaan päätöksen ja toiminnan välille jopa vuosiksi.

Tästä päättämättömyyden aiheuttamasta myllerryksestä syntyvät ne eronneiden jälkiviisaudella lausutut kommentit: “Kyllähän mä tiesin, että mun olisi pitänyt erota jo vuosia sitten, mutta…”

Ratkaisuja elämän suurimpiin kysymyksiin ei siis missään nimessä kannata tehdä ilman tiedostamattoman mielensä sisältöön tutustumista – ellei sitten halua jumittaa ikuisessa päättämättömyyden oravanpyörässään vuosikausia…

(Kuten moni huonossa parisuhteessa sinnittelevä valitettavasti on tottunut tekemään.)

Sinun ei kuitenkaan tarvitse jäädä ikuisesti jumiin ahdistavaan tilanteeseen pelkojesi vuoksi.

Rajoittavat, vielä itseltäsi piilossa olevat uskomuksesi voidaan havaita, ja niitä voidaan tarkastella ja purkaa niin, että sinun ei tarvitse sinnitellä huonossa parisuhteessa.

Jos et halua viettää elämäsi parhaita vuosia vain pääsi puhki pohtimalla tai tekemällä päätöksiä, joita et sitten kuitenkaan toteuta, sinun on sukellettava mieleesi pintaa syvemmälle. Se ei ole kuitenkaan mikään pakko tai ikävä velvoite, vaan lopulta todella antoisa, nautinnollinen matka omaan itseesi ja parempaa elämää kohti! 🙂

Kun et tiedä, haluatko erota vai panostaa parisuhteeseen - mistä lähdet liikkeelle ratkaisun löytämiseksi?

Kutsun sinut tälle matkalle kanssani.

Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -verkkovalmennuksessani:

Pääset tutustumaan valmennukseen helposti tästä:

Mitä kauemmin olet jo ollut stressaavassa tilanteessa, sitä enemmän toimit rajoittavien uskomuksiesi ja pelkojesi ohjaamana.

Parhaat päätökset tehdään aina levollisuudesta käsin. Siksi tässä verkkovalmennuksessani panostetaan pohdinnan lomassa myös mielen rauhoittamiseen.

Hämmennys on hyvästä, vaikka se aiheuttaakin stressiä, sillä hämmennyksen hetkellä olet muutoksen keskellä eli oivaltamassa jotain uutta:

“Jos on huomaamattaan koko ikänsä katsonut maailmaa vain tietyn uskomustensa luoman linssin läpi, on hämmentävä hetki näitä ajatuksia kyseenalaistaessaan havaita, että oikeastaan vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia onkin vaikka kuinka monia.”

Mutta hämmennyksen stressivaiheessa ei synny niitä parhaita päätöksiä, jotka pitävät ja toteutuvat. Siksi verkkovalmennuksessani panostetaan myös mielenrauhaan eikä vain ongelmavyyhdin kanssa painimiseen 🙂

Miltä sinusta mahtaisi tuntua, jos huomenna herätessäsi juuri oikea päätös olisikin jo tehty?

Entä millaisena sen oikeaksi tuntemasi päätöksen toteutumisen jälkeinen aamusi avautuisi edessäsi?

Sinun ei tarvitse päättää vielä tänään, haluatko erota vai panostaa parisuhteeseen, sillä valmennusvideot, -äänitteet ja muu materiaali ovat käytössäsi koko vuoden ajan.

Autan sinua sekä järjen että tunteet huomioon ottavan, pitävän päätöksen teossa Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -verkkovalmennuksessani, johon pääset nyt helposti tutustumaan täällä.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Rakkaudella
valmentajasi Kati

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.