Montaa eroa pohtivaa kiinnostaa vertaiskokemukset erosta. Tukea omaan eropäätökseen haetaan myös siitä teoreettisesti lohduttavasta tiedosta, että melkoisen moni avioliitto päättyy eroon. Ja koska eroa pohditaan usein vuositolkulla, tälläkin hetkellä yhä useampi pohtii eroa ja kerää rohkeutta eropäätökseensä. Tässä avioerotilasto-graafeja analysoivassa artikkelissa vastataan tuohon monia kiinnostavaan kysymykseen: Kuinka moni eroaa vuosittain Tilastokeskuksen avioerotilaston mukaan?
Tästä artikkelista löydät seuraavat avioerotilastograafit:
- Vuosittain solmittujen avioliittojen ja rekisteröityjen parisuhteiden määrien kehitystrendit vuodesta 1990 alkaen
- Vuosittain myönnettyjen avioerojen määrät (ml. erot rekisteröidyistä parisuhteista)
- Eronneiden ikäjakaumat
- Eronneiden aviovuodet avioerohetkellä 1. ja myöhemmistä avioliitoista erottaessa
- Naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevien miesten ja naisten määrät
- Miehet ja naiset siviilisäädyittäin vuodesta 1990 alkaen
- Eronneiden ja naimattomien määrät eli sinkkumarkkinoiden tilastotieteellinen suuruusluokka vuosittain!
Tilastokeskuksen avioerotilasto paljastaa, kuinka moni avioliitto päättyy eroon.
Menneiden vuosien avierotilastoja ja erotrendejä analysoimalla voi arvioida, kuinka moni eroaa tänä vuonna. Historialla on tapana toistaa itseään ja tulevaisuutta voi ennustaa trendien pohjalta. Toki vanha sananlasku kuuluu ‘Vale, emävale, tilasto’, mutta jotain osviittaa näistä voi saada.
Omaa eropäätöstään ei toki kannata muiden päätöksille perustaa, mutta tilastoista voi saada lohtua omalle eropäätökselleen: “Ehkäpä minäkin uskallan erota vihdoin ja viimein, kun niin moni muukin eroaa taas tänäkin vuonna”.
Tilastokeskuksen avioerotilasto kertoo, että viimeisten 30 vuoden aikana (1990-) vuosittaisten avioerojen määrä on absoluuttisesti pysynyt melko vakiona, mutta suhteellisesti arvioituna noussut, sillä vuoden aikana solmittujen avioliittojen ja uusien rekisteröityjen parisuhteiden määrä on laskenut.

Avioerotilasto kertoo: montako vuotta parit ovat olleet naimisissa ennen avioeroa?
Tämän avioerotilasto-graafin oikeassa laidassa oleva pieni vihreä pylväs edustaa niitä avioeroja, joista aviovuosien lukumäärä ennen avioeroa on jostain syystä jäänyt tilastoimatta Tilastokeskuksen dataan. Tämä taulukko on laadittu vuoden 2019 avioerotilastoista:

Kuinka moni eroaa Tilastokeskuksen avioerotilaston mukaan vuodessa?
Avioeroerotilasto kertoo yksiselitteisesti, että ihan joka vuosi moni avioliitto päättyy eroon. Avioeroja ja nykyisin myös eroja rekisteröidyistä parisuhteista haetaan vuosittain n. 13.000-14.000.

Sinkkunainen viihtyy yhä pidempään sinkkuna eikä ole enää “vanha piika”
Onnellinen sinkkunainen ei hingu naimisiin vain sosiaalisten paineiden vuoksi. Iäkkäämpikään sinkkunainen ei ole enää halveksittava “vanha piika”.
Tilastokeskuksen avioerotilasto kertoo, että viimeisten 30 vuoden aikana (1990-) vuosittaisten avioerojen määrä on pysynyt melko vakiona.

Minkäikäisenä yleensä erotaan?
Koska naimisiinmenoikä on nykyisin 30+ ikävuoden tietämillä ja kun avioeroon päättyvät avioliitot ovat yleensä kestäneet enintään 10 vuotta, eronneet ovat yleensä keski-iässä avioerohetkellä.

Miesten ja naisten välillä on avioerojen ikätilastoissa jonkin verran eroja, kuten huomaat alla olevista graafeista:


Naimattomia ja eronneita on yhä enemmän, kun taas naimisiin mennään yhä harvemmin.
Naimisissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa olevien miesten ja naisten määrä on laskenut viimeisten 30 vuoden aikana (1990-) samalla, kun naimattomien ja eronneiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Alla olevasta kaaviosta huomaat tämän kehityksen.

Tämän artikkelin lopussa on tarkempaa tietoa sinkkumiesten ja sinkkunaisten määrien kehitystrendistä.
Miksi eroa pohtiva haluaa tietää, kuinka moni eroaa tai miettii eroa nytkin?
Tieto siitä, että tuhannet ihmiset eroavat joka vuosi ja yhä useammat pohtivat eroa juuri tänäänkin, helpottaa eroa pohtivaa henkilöä. Moni eroa pohtiva kokee eron epäonnistumisena, ja vasta jälkikäteen eron jälkeen ymmärtävät eroamisen hyvät puolet. Huonossa parisuhteessa stressi saa mielen suurentelemaan kauhuskenaarioita, ja pelko ajaa nurkkaan yhä tiukemmin.
Kun Tilastokeskuksen avioerotilastot vakuuttavat vuosi vuoden jälkeen, että sinäkään et ole yksin avioeropohdintojesi kanssa, siitä tiedosta saa ainakin jonkinlaista lohtua stressaavaan tilanteeseensa. Vaikka elämä olisi maistunut puulta viimeiset vuodet, sen ei tarvitse jatkua samalla tolalla enää tästä eteenpäin!

Vertaistukea eronneiden tarinoista voit lukea Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta. Lue täältä, millaista palautetta kirjan lukeneet miehet ja naiset ovat antaneet: KIITOS! Lukijapalaute koskettaa ja toisinaan myös naurattaa 🙂
Vaikka moni eroaa, aivan liian moni pelkää erota.
Eron pohtiminen saattaa viedä vuosia, koska monet pelot painavat mieltä. Huonossa parisuhteessa henkinen stressi vie lisäksi voimia, jotka tarvittaisiin eropäätöksen tekoon. Ehkä sinäkin tunnet ihmisiä, jotka ovat jämähtäneet huonoon parisuhteeseensa eivätkä pysty enää parantamaan parisuhdettaan eivätkä kykene eroamaankaan.

Liian moni vain odottaa parisuhteensa kuivumista kasaan, mikä vie viimeisetkin mehut. Päätöksenteko joko parisuhteen pysyvän parantamisen puolesta tai kannattavan eropäätöksen tekemisestä olisi ensisijaisen tärkeää, jotta yksilö saa takaisin energisen itsensä. Lue kirjasta Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?, kuinka moni eroaa minkäkin erosyyn vuoksi ja mitkä syyt ovat ne, jotka pitävät fiksuimmankin ihmisen jumissa huonossa parisuhteessa.

Rakkauden (r)evoluutio -kirja
* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota
Eroaminen on nykyään helppoa ja nopeaa.
Avioerohakemukseen ei nykyisin tarvitse muuta kuin rasti ruutuun ja oma nimi alle – edes puolison allekirjoitusta ei tarvita. Erosyistä ei tarvitse tehdä selontekoa kenellekään viranomaiselle, eikä hommaan tarvita lakimiestä. Suomessa viranomaiset ovat tehneet avioeron hakemisesta helppoa ja nopeaa.

Eron saa nopeiten voimaan heti puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen. Avioerohakemuksen tekeminen ei siis ole se kynnyskysymys ja vaikeus, joka saa huonossa avioliitossa olevat jumittamaan paikoillaan.

Vaikka nyt tiedätkin, kuinka moni eroaa todennäköisesti tänäkin vuonna, niin mistä tiedät, kannattaako sinun erota?
Tässä artikkelissa käytiin läpi Tilastokeskuksen avioerotilastoja, jotta sinä sait kaipaamasi tiedon siitä, kuinka moni eroaa vuodessa. Kun kaipaat tukea eropäätökseesi, lue Rakkauden (r)evoluutio-kirja, joka keskittyy nimenomaan tuohon parisuhteen elinkaaren usein vaikeimpaan vaiheeseen: jatkaako yhdessä ja mitä parisuhteen parantaminen edellyttää molemmilta osapuolilta? Entä milloin on parempi vaan erota ihan suosiolla – molempien puolisoiden hyvinvoinnin kannalta?
Blogin puolella Erota vai ei?-blogikategoria keskittyy tähän teemaan. Voit lukea esimerkiksi artikkelin siitä, mitkä ovat yleisimmät eron merkit tai siitä, mistä tietää, milloin kannattaa erota.
Kun moni eroaa, valinnanvaraa riittää sinkkumarkkinoilla yhä enemmän.
Edellisten tilastokaavioiden perusteella voikin todeta, että eroa pohtiva voi lohduttautua myös sillä, että todennäköisyys tavata toinen vapaa sinkku on yhä suurempi!
Sekä sinkkunaisten että sinkkumiesten määrä on kasvanut viimeisten 30 vuoden aikana, kuten huomaat alla olevista graafeista.


Tilastokeskuksen tilastoista ei selviä toki se tosiasiallisesti täysin vapailla sinkkumarkkinoilla olevien miesten ja naisten määrä, sillä seurustelusuhteita ei rekisteröidä.
Tinder-tilastoista voi kuitenkin päätellä, että vapaita mukavia miehiä ja naisia löytyy paljon. Kaikki eivät etsi uutta parisuhdetta, mutta ilman seuraa ei jää varmasti kukaan.
Millaista on aloittaa sinkkuelämä uudelleen keski-ikäisenä? Lue Sinkkuelämää-blogikategoriasta esimerkiksi seuraavat artikkelit:
- Sinkkuuden hyvät puolet myös huonossa parisuhteessa olevien oivallettavaksi – Sinkkuelämän Top 10 miksi kannattaa olla sinkku!
- Hyvää seksiä sinkkuna Tinderistä ja muista nettideittisovelluksista
- HYVÄ DEITTI-ILMOITUS: Millainen on hyvä deittiprofiili nettideittailussa?

Vapaaksi! -erovalmennus eroavalle (Avo-/Avioero-valmennus)
Miten erota levollisemmin mielin? Miten käydä eroon liittyviä asioita läpi puolison ja lasten kanssa, ja selvitä erosta? Vapaudu ahdistavasta erojahkailusta ja toteuta parhaaksi ratkaisuksi tietämäsi

Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -päätöksentekovalmennus
Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Ilmainen ekirja ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Ikäkriisi ja avioero: Kannattaako eroaminen keski-iässä?
Miksi avioero keski-iässä on niin yleinen? Aiheuttaako keski-iän ikäkriisi avioeron? Miten ikäkriisistä selviää ilman avioeroa?

Naimisiin mennään yhä vanhempana: Avioliittotilastot 30 vuodelta
Selkeät kuvat naimisiinmenotilastoista 30 vuoden aikana. Mm. minkäikäisenä mennään naimisiin ensimmäistä tai toista kertaa? Häätrendit.

Eron merkit: Varoitusmerkit kun puoliso alkaa tehdä eroa
Mitkä ovat yleisimmät eron merkit? Miten havaita varoitusmerkit ajoissa hyödyntämällä tiedostamattoman mielen tietoa parisuhteesta?

Eroon liittyvä häpeä: “En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”
Miten helpottaa erohäpeää, jotta parisuhteen parantaminen onnistuu? Eroon liittyvä häpeä on yleistä. Eroaminen hävettää monia, mutta miksi?