Ero ei ole paniikin paikka!

Ero on elämänmuutos – Mistä saa apua ja voimaa elämänmuutokseen?

Laita hyvä kiertoon!

Ero on elämänmuutos, kyllä, mutta siitä ei tarvitse kehittää itselleen paniikkia omalla katastrofiajattelullaan. Jos kuitenkin vielä tällä hetkellä eroaminen tuntuu sinusta aivan valtavalta mullistukselta, niin tiedätkö, mistä saa apua suureen elämänmuutokseen? Entä miten itsestä löytää voimaa elämänmuutokseen? Miten suuresta elämänmuutoksesta voi selvitä parhaiten?

Ero on elämänmuutos, jota moni pelkää etukäteen, mutta jälkikäteen toteaa pelkonsa olleen liioiteltua.

Käytännössä eroaminen on helpompaa ja sujuu nopeammin kuin moni luulee, mistä olen kirjoittanut monissa Erota vai ei?- ja Eron jälkeen-blogikategorian artikkeleissani. ”Ero ei ole paniikin paikka”, totesin myös erään sanomalehden viikonloppunumerossa ja samasta teemasta olen puhunut monissa lehti- ja radiohaastatteluissa.

Jotkut jättävät eroamatta, vaikka haluaisivat – ihan vaan siitä syystä, että eivät kehtaa erota. Jos tämä mietityttää sinuakin, lue blogipostaus eropohdintojen ristiriitaisuudesta: ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.” Jos koet eron olevan järjettömän kamala elämänmuutos ja suoranainen paniikin paikka, niin suosittelen lukemaan lukuisia tositarinoita sisältävän, ratkaisukeskeisen Rakkauden (r)evoluutio -kirjan.

Tuoko ero välttämättä sitä kaivattua elämänmuutosta?

Joidenkin ihmissuhteiden ainoa ongelma on niiden muoto ja joidenkin parisuhteiden ainoa ongelma on niiden kaavoihin kangistunut muuttumattomuus. Usein kaivatun elämänmuutoksen voi saada aikaan myös siinä parisuhteessa, jossa on kokenut olonsa tukalaksi. Suuri elämänmuutos ei tule pelkästään parisuhdetta muuttamalla tai puolisosta eroamalla, vaan aidon elämänmuutoksen saa aikaan omaa itseään muuttamalla.

Sehän se yleensä vaikeinta onkin.

Puolisoa on helppoa vaihtaa vaikka lennossa, mutta johtaako se pysyvästi parempaan lopputulokseen kuitenkaan? Onko sinun oma elämänmuutos kiinni puolisostasi vai sinusta itsestäsi?

Parisuhteen heikkoudesta on turha syyttää puolisoaan, sillä yhteys toiseen ihmiseen rakennetaan aina itsestä käsin.

Toisinaan kuitenkin voidaan olla tilanteessa, jossa nimenomaan sen nykyisen puolison kanssa oleminen on se kaikista vaikein rasti. On lukemattomia vastarannankiiskejä, jotka pistävät hanttiin monessakin työprojektissa tai estävät puolison elämänmuutoksen. Joskus oma kasvu on voinut ajaa puolison ohitse sellaisella voimalla, että puoliso tuntuu enää vain perässä raahattavalta. Omaa energiaansa ei kannata tuhlata toisen kannatteluun vuositolkulla, vaan joskus oma elämänmuutos todellakin käynnistyy parhaiten vasta sitten, kun ensin pystyy päästämään irti tuon elämänmuutoksen suurimmasta hidastajasta, muutosta vastustavasta puolisosta.

Näihin teemoihin haluan ihmisiä kirjallani herätellä, jotta yhä useampi saisi elää onnellisessa parisuhteessa tai olisi hyvillä mielin sinkkuna, omassa mainiossa seurassaan.

Mitä hyvä elämänmuutos parisuhteessa pysyen edellyttää?

Pysyvää parannusta ja kestävää elämänmuutosta ei saa aikaiseksi parisuhteessaan, jos katsoo vain suhteen pintatekijöitä, eikä tutustu itseensä ja puolisoonsa syvällisemmin, täysin avoimesti ja ikävätkin jutut hyväksyen. Jos eroa pitää epäonnistumisena tai lähtökohtaisesti kiellettynä ratkaisuna, alkaa helposti mukauttaa itseään väkisin rooliin, johon ei vaan taivu. Mitä enemmän itseään ja puolisoaan vääntää väkisin joksikin muuksi, sitä heikommaksi yhteys käy.

Parisuhdepahoinvointi syntyy puolisoiden välisen yhteyden heikkoudesta. Kunnon yhteyttä ei voi syntyä, ellei itse opettele ensin tuntemaan itsensä ja kerää itseluottamusta rohjetakseen olla toiselle ihmiselle lämpimällä tavalla auki ja läsnä. Kun suhtautuu eroamiseenkin positiivisena vaihtoehtona, sitä ei enää pelkää, jolloin ei pakota itseään ja puolisoaankaan väkisin sellaiseen rooliin, jossa ei ole hyvä olla.

Vasta kun hyväksyy voivansa tulla hylätyksi, saa aidon mahdollisuuden tulla hyväksytyksi omana itsenään. Kun avaa itseään puolisolleen rakkaudesta eikä pelosta käsin, parisuhteen parantaminen voi alkaa ja suuri elämänmuutos käynnistyy. Elämän eri osa-alueet ovat kaikki toisiinsa kytköksissä, joten yhden palikan parantaminen laittaa varmuudella hyvän kiertämään myös muualla elämässä.

Joskus upea elämänmuutos voi kysyä rohkeutta muuttaa parisuhdetta avoimemmaksi, mihin läheskään kaikki eivät ole valmiita eivätkä halukkaita. Jossain vaiheessa pitkän parisuhteen aikana puoliso saattaa ehdottaa avointa parisuhdetta tai muuten itselle turhan vapaalta haiskahtavaa suhteen muodonmuutosta. Miten silloin kannattaa reagoida ja toimia? Lue lisää tästä artikkelista: VAPAA / AVOIN PARISUHDE: Johtaako vapauden tarve eroon?

Rakkauden (r)evoluutio -blogin eri kategorioista voit lukea lisää parisuhteen parantamisesta pysyvästi tai eropäätöksen tekemisestä. Blogissa kerrotaan myös onnellisesta elämästä eron jälkeen iloista sinkkuelämää unohtamatta!

Liiallinen kiltteys parisuhteessa tai erossa voi olla elämänmuutoksen este

Elämänmuutos kysyy rohkeutta seurata omaa tahtoa silloinkin, kun puoliso olisi eri mieltä. Jos parisuhteessaan tyytyy mielistelijän rooliin, oman itsen pienentäminen ei tuo onnea. Elämänmuutos ja parisuhteen parantaminen ei ole mahdollista, jos itse ei laita itseään peliin kokonaan, sellaisena kuin on. Kaikki keinottelu on pinnallista ja väliaikaista, eikä vie kumpaakaan puolisoa parempaa kohti.

Jos taas haluaa erota, kiltteyttä kannattaa harjoittaa puolisoaan kohtaan kyllä – mutta vain tiettyyn rajaan asti. Jos puoliso ei halua erota ja hyökkää sinua kohtaan syyllistävästi, sinun ei kannata taipua toisen tahdon alla. Liiallinen kiltteys väärässä kohdassa kostautuu sinulle, joten sinun on tärkeää oppia vetämään omat rajasi ja kuuntelemaan omia tarpeitasi ja toiveitasi – halusitpa parantaa parisuhdettasi tai päättää sen.

”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”, kysyi Minna Canth aikoinaan. Näin voisi kyseenalaistaa myös joidenkin ”kilttimiesten”, ”pirttihirmujen”, ”jännämiesten” ja ”kilttien tyttöjen” parisuhteissa ja avioeroissa, minkä vuoksi niille on omistettu oma lukunsakin Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa. Liiallisesta kiltteydestä puhutaan myös muun muassa tässä artikkelissa: KILTTIKAPINA PARISUHTEESSA: Kilttimiehet ja kiltit tytöt.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Mistä saa apua ja voimaa elämänmuutokseen?

Halusitpa parantaa parisuhdettasi kunnolla ja pysyvästi tai erota onnellisesti, molemmat vaativat sinulta muutosta. Molemmissa on kyse elämäntapojesi ja rutiiniesi muuttamisesta. Joko niissä tavoissa, joilla järjestät aikaa parisuhteellesi ja osoitat rakkauttasi puolisollesi. Tai niissä tavoissa, joilla järjestät mukavaa tekemistä itsellesi ja hellit itseäsi. Elämänmuutos kysyy kehittymistä sinulta itseltäsi.

Vaikka me kaikki haluaisimme aina maailman tai puolisomme muuttuvan paremmaksi, kaikki muutos lähtee kuitenkin meistä itsestämme. Siksi sinun oma kokonaisvaltainen hyvinvointi on avainasemassa minkä tahansa elämänmuutoksen aikaansaamisessa. Kun kaipaat voimaa elämänmuutokseen, löydät sen itsestäsi. Tietysti sinun kannattaa hakea apua myös valmentajalta tai terapeutilta, jotka auttavat sinua löytämään tuon sisäisen voimanlähteesi. Mutta olipa sinulla mikä tahansa tavoite elämässä, muutos on aina sinusta lähtöisin.

Miten monin tavoin olet voimauttanut itseäsi sitä elämänmuutosta kohti, joka kutsuu sinua? Millaisia stressinhallintakeinoja olet harjoittanut? Miten monipuolistat vanhoja tapojasi niin, että uusi muutos saa mahdollisuuden muotoutua? Mistä pidät kiinni elämänmuutoksesi aikana? Entä mistä päästät irti, jotta elämänmutos toteutuu hyvin?

Ero on elämänmuutos, johon sinun kannattaa hakea vertaistukea ja valmennusta.

Kun mikä tahansa elämänmuutos on ajankohtainen sinulle ja kaipaat valmentajaa tai hypnoterapeuttia vierellesi, ota yhteyttä. Ota avuksesi myös ratkaisukeskeinen Rakkauden (r)evoluutio -kirja ja blogi, jotka on tarkoitettu kaikille parisuhteessa tai sinkkuna eläville miehille ja naisille, jotka antavat itselleen luvan nauttia elämästä ja rohkenevat nauraa myös omille, ehkäpä jo aikansa eläneille ajatuksilleen.

Kirjassa on monien haastateltujen miesten ja naisten tositarinoiden lisäksi liki 60 mielenkiintoista harjoitusta, joiden avulla lukija saa konkreettisesti ja selkeästi jäsenneltyä ajatuksiaan, toiveitaan, uskomuksiaan, pelkojaan ja tavoitteitaan niin parempaa parisuhdetta kuin hyvää sinkkuelämääkin varten.

Monenlaisia tositarinoita sisältävästä kirjasta kannattaa vinkata myös vertaistukea kaipaavalle kaverillesi.

Rakkauden (r)evoluution Facebook-sivulta tai tältä nettisivulta voit lukea lisää muun muassa kirjan saamasta lukijapalautteesta ja siitä, mistä idea tämmöisen perusnormista poikkeavan parisuhde- ja erokirjan kirjoittamiseen oikein lähti…?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.