Tiedätkö varmasti, mitä avioeron harkinta-aika tarkoittaa käytännössä ja mihin kaikkiin asioihin se vaikuttaa? Älä ainakaan käytä arvokasta harkinta-aikaasi siihen, että murehtisit, miten lakipykälät menevät avioeroprosessissa, sillä tässä artikkelissa käydään läpi avioeron harkinta-aikaan liittyvät asiat perinjuurin, jotta sinä löydät tarpeelliset vastaukset nopeasti ja helposti. Ja silloin sinulle vapautuu aikaa moneen muuhun asiaan kuin harkinta-ajan teknisten seikkojen etsimiseen netin uumenista ja eri lakikohdista.
Tässä avioeron harkinta-aikaan keskittyvässä artikkelissa vastataan muun muassa seuraaviin yleisimpiin kysymyksiin:
- Mitä avioeron harkinta-aika tarkoittaa käytännössä?
- Missä laissa harkinta-aika on määritelty?
- Kuka valvoo avioeron harkinta-ajan määräaikojen noudattamista?
- Milloin avioeron harkinta-aika alkaa?
- Miten harkinta-aika vaikuttaa aviopuolisoiden oikeuksiin? Mitä rajoituksia on avioeron harkinta-aikana?
- Kauanko harkinta-aika kestää vähintään ja enintään?
- Voiko avioeron harkinta-aikaa nopeuttaa tai viivästyttää?
- Milloin harkinta-aika päättyy?
- Vaikuttaako asumusero avioeron harkinta-aikaan?
- Avioeron harkinta-aika ja uusi suhde: mitä otettava huomioon?
- Mitä asioita on hoidettava avioeron harkinta-ajan kuluessa?
Apua eropohdintaan ja vertaistukea avioeron harkinta-aikaan saat tositarinoiden ja mielenkiintoisten harjoitusten muodossa Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta sekä tästä allaolevasta ilmaisesta e-kirjasta:

Ilmainen ekirja ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Rakkauden (r)evoluutio -kirja
* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota
Missä laissa avioeron harkinta-aika on määritelty?
Avioeroa ylipäänsä ja siten myös avioeron harkinta-aikaa säätelevät lakipykälät löytyvät avioliittolaista.
Avioliittolaki on vanha, lähes satavuotias jo. Avioliittolaki on peräisin vuodelta 1926, mutta sitä on uusittu vuosien saatossa useita kertoja. Tämän vuoksi se on melkoisen pitkä ja omasta mielestäni rakenteeltaan sekava: siinä on samaan asiakokonaisuuteen liittyviä määräyksiä ripoteltu useampaan kohtaan. Ei siis kovin asiakaslähtöinen ja käyttäjäystävällinen teos, jotta helposti löytäisi tarvitsemansa asiat kulloiseenkin elämäntilanteeseen.
Avioliittolaissa on kuitenkin paljon tärkeää tietoa, jonka liian moni jättää lukematta alttarille kiiruhtaessaan. Tämä voi käydä kalliiksi avioeron koittaessa. Tiesitkö esimerkiksi kaikki ne aviovelvollisuudet, jotka sinua sitovat avioliiton aikana? Entä mitä velvollisuuksia sinulla on vielä avioeron jälkeenkin? Näiden asioiden selkeyttämiseksi olen purkanut useita avioliittolain säätelemiä asioita selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Löydät ne eri blogikategorioiden alta. Tässä on vielä kooste koko avioliittolaista: AVIOLIITTOLAKI: Aviovelvollisuudet, jotka sitovat myös avioeron jälkeen
Kuka valvoo avioeron harkinta-ajan määräaikojen noudattamista?
Avioliittolain noudattamisesta huolehtivat eri viranomaiset, ja myös seurakunnilla on tunnetusti rooli avioliittoon vihkimisessä, mistä säädellään nimensä mukaisesti avioliittolaissa. Ajantasaisen avioliittolain löydät aina FINLEX-lakitietokannasta (13.6.1929/234).
Avioeron harkinta-aika lasketaan käräjäoikeuden järjestelmissä, mutta jokaisen eroajan itse tulee valvoa oman harkinta-aikansa määräaikojen noudattamista. Tässä artikkelissa käydään läpi avioeron harkinta-aika myös määräaikojen osalta useiden alla olevien kysymysten kautta.

Vapaaksi! -erovalmennus eroavalle (Avo-/Avioero-valmennus)
Miten erota levollisemmin mielin? Miten käydä eroon liittyviä asioita läpi puolison ja lasten kanssa, ja selvitä erosta? Vapaudu ahdistavasta erojahkailusta ja toteuta parhaaksi ratkaisuksi tietämäsi
Milloin avioeron harkinta-aika alkaa?
Avioeroprosessi käynnistyy, kun ainakin toinen aviopuoliso toimittaa avioerohakemuksen käräjäoikeuteen ja käräjäoikeus on ehtinyt kirjata sen järjestelmiinsä. Tällöin käräjäoikeus lähettää vakiomuotoisen, lyhyen kirjeen molemmille aviopuolisoille tiedoksiantona siitä, että avioero on nyt vireillä. Kirjeessä mainitaan avioerohakemuksen rekisteröintipäivä eli käytännössä tieto siitä, minä päivänä avioeron harkinta-aika alkoi. Tätä kutsutaan avioeron ensimmäiseksi vaiheeksi ja siitä alkaa avioliittolain mukainen harkinta-aika.
Jos molemmat puolisot ovat allekirjoittaneet avioerohakemuksen, avioeron harkinta-aika alkaa siitä hetkestä, kun käräjäoikeus on kuitannut sen vastaanotetuksi. Jos lähetät avioerohakemuksen ilman puolisosi allekirjoitusta, käräjäoikeus antaa asian tiedoksi puolisollesi ja tällöin avioeron harkinta-aika käynnistyy siis pari päivää myöhemmin kuin jos allekirjoitatte avioerohakemuksen yhdessä.
Olipa avioerohakemuksessanne puumerkkejä yksi tai kaksi, niin käytännössä voi siis ajatella, että avioeron harkinta-ajan alkavan suht pian heti avioerohakemuksen lähettämisen jälkeen. Kovin pitkästä viiveestä ei ole kyse missään tapauksessa.
Miten harkinta-aika vaikuttaa aviopuolisoiden oikeuksiin?
Moni ajattelee, että harkinta-aika on vain oman eropäätöksen pohdintaan käytettävä aika eikä sillä olisi muuta virkaa kuin olla ärsyttävä viive siinä kohdassa, kun haluaisi avioeron saavan jo lain voiman vihdoin ja viimein. Moni on miettinyt eroa jo vuosikausia ennen kuin ottaa asian todenteolla puheeksi puolisonsa kanssa.
Kun usein avioerohakemuspaperit jätetään yhdessä molempien puumerkeillä varustettuina, avioerosta ovat molemmat melkoisen vakuuttuneita nykypäivänä jo ennen tuon lakisääteisen harkinta-ajan alkamista. Mutta ennen kuin kiirehtii elämässään eteenpäin, tämä avioliittolain määräämä virallinen harkinta-aika on lusittava läpi joka tapauksessa.
Avioerossa toimitetaan omaisuuden ositus, jonka voi tehdä heti avioeron tultua vireille eli avioeron harkinta-aikana tai vasta eron tultua voimaan. Lue toisesta artikkelista omaisuuden osituksesta tarkemmin.
Vaikka haluaisit päästä eroon sekä aviopuolisostasi että yhteisestä kodistanne mahdollisimman nopeasti, sinulla ei ole oikeutta myydä yhteistä kotianne ilman aviopuolisosi suostumusta. Tämä ei sinänsä ole avioeron harkinta-ajan aiheuttama muutos avioliiton aikaiseen normaalitilanteeseen verrattuna, mutta moni eronsa kanssa kipuileva saattaa unohtaa tämän.
Toisaalta jos esimerkiksi taloudellinen tilanteesi edellyttää kodin myymistä pikaisesti eikä puolisosi siihen silti suostu, voit hakea päätöksen kodin myynnistä käräjäoikeudelta. Tuomioistuin voi lisäksi määrätä, kumpi teistä saa jäädä yhteiseen kotiin asumaan ja kumman on muutettava pois – jos ette pysty enää asumaan saman katon alla.
Jos tarvitsette velkaa yhteiseen talouteenne vielä avioeron harkinta-aikana, huolehtikaa siitä, että velkakirjoissa on molempien nimi ja olette esimerkiksi erilliseen keskinäiseen sopimukseenne merkinneet, että yhteisvastuullinen laina on käytetty yhteisen taloutenne hyväksi, esimerkiksi kodin remontointiin myyntiä varten. Omaisuuden ja velkojen osituksessa voi joskus tulla vääntöä puolisoiden kesken siitä, mitkä ostokset ja velat olivatkaan yhteisiä ja mitkä vain toisen pitäisi kustantaa…

Ikäkriisi ja avioero: Kannattaako eroaminen keski-iässä?
Miksi avioero keski-iässä on niin yleinen? Aiheuttaako keski-iän ikäkriisi avioeron? Miten ikäkriisistä selviää ilman avioeroa?
Mitä rajoituksia harkinta-aika aiheuttaa aviopuolisoille?
Ilmiselvin rajoitus on tietysti se, että avioeron harkinta-aikana ei voi mennä naimisiin uuden kumppaninsa kanssa. Uuden aviopuolison kanssa voi mennä naimisiin vasta, kun avioeron harkinta-aika on päättynyt ja avioero on vahvistettu.
Avioliittolaki jo itsessään – ei siis pelkkä avioeron harkinta-aika – aiheuttaa rajoituksia yhteisen kotinne myynnille, kuten edellä kerroin. Et voi myydä yhteistä kotianne ilman puolisosi suostumusta tai tuomioistuimen lupaa. Toisaalta jos itse et halua myydä yhteistä kotianne ja haluat hyödyntää harkinta-ajan eron pohtimiseen, silti puolisosi voi pyytää tuomioistuimelta päätöstä siitä, kumpi teistä voi jäädä yhteiseen kotiin tai pakottavatko olosuhteet kodin myyntiin.
Joku jätetyksi tullut saattaa jopa uhkailla kodin myynnillä pilkkahintaan, mutta tähänkään ei kummallakaan puolisolla ole oikeutta. Ei avioliiton aikana eikä myöskään avioeron harkinta-aikana.
Jos puolisosi kuvittelee voivansa aiheuttaa sinulle taloudellisia ongelmia esimerkiksi sillä, että hän äkkiä menee ottamaan lisää velkaa (lähtökohtaisesti olette yhteisvastuullisia yhteisistä veloistanne), hän itse joutuu maksumieheksi.
Molempia sitoo avioliittolain mukaiset säädökset siitä, että yhteistä omaisuutta tai toisen puolison omaisuutta ei saa hukata eikä toiselle saa aiheuttaa taloudellista harmia, vaikka avioero kuinka kismittäisi ja haluaisi kostaa kaikki kokemansa vääryydet.
Kummankaan ei pidä rikkoa tavaroita riidan tuoksinassa, eikä esimerkiksi uhkailla sillä, että ei antaisi toisen ottaa omia tavaroitaan ja käyttää niitä normaalisti. Muutoin on korvausvelvollinen aiheuttamastaan taloudellista vahingosta. Tämän pitäisi olla ilmiselvää kaikille avioliitossa oleville, mutta jotkut ovat saattaneet kopioida jenkkileffoista turhan dramaattisia riitelytapoja ja ovat lisäksi jättäneet avioliittolain aikoinaan lukematta. Jos koet tarvitsevasi kättä pidempää, ojenna puolisollesi vihamielisen käden sijaan mieluiten avioliittolaki tai tämä artikkeli. Jäitä hattuun vaan molemmille. Te selviätte kyllä.
Avioeron harkinta-ajan kesto: Kauanko harkinta-aika kestää vähintään ja enintään?
Avioeron harkinta-aika alkaa juosta siitä hetkestä, kun käräjäoikeus on kuitannut yhteisesti allekirjoittamanne avioerohakemuksenne vastaanotetuksi järjestelmäänsä. Tai jos sinä jätit avioerohakemuksen yksin, avioeron harkinta-ajan määräajan laskenta alkaa siitä hetkestä, kun puolisosi sai asiasta tiedon postitse määrämuotoisella kirjeellä.
Tästä hetkestä alkaa avioeron harkinta-aika, joka kestää kuusi (6) kuukautta. Vähintään. Minimiaika on siis puoli vuotta, jolloin ette vielä voi lähettää toista (viimeistä) avioerohakemustanne avioeron saamiseksi. Heti kun puoli vuotta on kulunut ensimmäisen lomakkeen lähettämisestä, voitte lähettää toisen samanmoisen lomakkeen samaan osoitteeseen käräjäoikeudelle.
Tämä toisen vaiheen lomake on samankaltainen kuin ensimmäinenkin, mutta käräjäoikeus tarvitsee määrämuotoisen tiedon siitä, että olette käyttäneet tarvitsemanne 6-12 kuukauden harkinta-aikanne ja edelleenkin haluatte hakea avioeron vahvistamista. Samanlainen paperi lähetetään käräjäoikeudelle siis käytännössä tuplana: ensin avioeron harkinta-ajan aloittamiseksi ja sitten koko prosessin päättämiseksi.
Avioeron harkinta-aika voi olla enintään vuoden mittainen: viimeistään vuoden kuluessa ensimmäisen vaiheen avioerohakemuksen lähettämisestä teidän (tai sinun) tulee lähettää niin sanottu toisen vaiheen avioerohakemus käräjäoikeudelle, jotta saatte lopullisesti vahvistettua avioeron. Jos kumpikaan teistä ei lähetä tätä toista lomaketta ja hae avioeron vahvistamista, alkuperäinen avioerohakemuksenne raukeaa ja avioeroprosessi loppuu ja avioliittonne jatkuu kuten ennenkin.
Jos ensimmäisellä avioerokierroksella jätätte edellä mainitun toisen lomakkeen lähettämättä ajoissa (12 kuukautta avioeron harkinta-ajan alkamisesta) ja avioliittonne siis jatkuu, seuraavan kerran avioeroa hakiessanne aloitatte koko prosessin alusta. Ensimmäisestä harkinta-ajasta ei siis ole “apua” seuraavalla kerralla, vaan teille myönnetään jälleen 6-12 kuukauden mittainen harkinta-aika.
Voiko avioeron harkinta-aikaa nopeuttaa tai viivästyttää?
Puolen vuoden odotusaika voi tuntua pitkältä tai lyhyeltä riippuen teidän tilanteestanne ja siitä ajatus- ja tunnetyöstä, jota olette kumpikin ehtineet tehdä mahdollisesti jo vuosien saatossa. Avioeron harkinta-aikaa ei voi kuitenkaan nopeuttaa eikä viivästyttää.
Jos puolisosi ei halua eroa, hän ei voi sinua estää eroamasta eikä viivyttää avioeroprosessia. Voit lähettää sekä ensimmäisen että toisen avioerohakemuslomakkeen vain omalla allekirjoituksellasi varustettuna ilman että edes kerroit puolisollesi asiasta etukäteen. Hän toki saa tiedon käräjäoikeudelta heti ensimmäisestä lomakkeesta, mistä katsotaan avioeron harkinta-ajan tällöin alkavan. Puolisosi ei voi myöskään viivästyttää sitä, milloin voit lähettää avioerohakemuksen toisen vaiheen lomakkeen eikä siis voi viivyttää avioeron voimaantuloa.
Nopeimmillaan saat avioeron vahvistetuksi puolessa vuodessa. Et voi nopeuttaa avioeron voimaantuloa muutoin kuin sillä, että merkitset kalenteriisi selkeästi sen päivän, jolloin avioeron harkinta-aikanne alkoi ja huolehdit siitä, että heti 6 kuukauden jälkeen lähetät toisen lomakkeen. Muuta et voi tehdä avioeroprosessin nopeuttamiseksi.
Käräjäoikeuden käsittelyyn ei mene kauan aikaa eli sinun ei tarvitse murehtia siitä, että avioeropaperisi hautautuisi jonnekin byrokratian rattaisiin. Käräjäoikeuden toiminta on tehokasta, suoraviivaista ja selkeää, ja hommat hoituvat hyvinkin automaattisesti sinulta ja puolisoltasi turhia kyselemättä. Avioerohakemusprosessin kaikista koukeroista voit lukea tässä artikkelissa, jossa vastataan yleisimpiin huolta aiheuttaviin kysymyksiin: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

Tottumussuhde: Pysytkö huonossa parisuhteessa tottumuksesta?
Tottumussuhde, ei ole suhde, jossa oltaisiin antoisan ja merkityksellisen rakkauden vaan tutkimusten mukaan “teknisen” tottumuksen vuoksi.
Milloin avioeron harkinta-aika päättyy?
Kun puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen ainakin toinen puolisoista lähettää käräjäoikeuden kansliaan samankaltaisen lomakkeen avioeron vahvistamiseksi, kanslia myöntää avioeron automaattisesti ja lähettää molemmille puolisoille todistuksen eron voimaantulosta.
Myös se puolisoista, joka ei ollut allekirjoittanut ensimmäisen vaiheen avioerohakemuslomaketta, saa hakea lopullista avioeroa harkinta-ajan jälkeen.
Eron vahvistamista ei tarvitse hakea välittömästi puolen vuoden harkinta-ajanjälkeen, mutta tuo niin sanottu toisen vaiheen lomake pitää lähettää viimeistään vuoden sisällä harkinta-ajan alkamisesta. Muutoin prosessi pitää aloittaa alusta.
Vaikuttaako asumusero harkinta-aikaan?
Jos ennen avioerohakemuksen jättämistä puolisot ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta, avioeron voi saada heti ensimmäistä hakemusta jätettäessä. Tietysti harkinta-aikana ja eron voimaan tultuakin puolisot voivat asua yhdessä.
Jos puolisot eivät halua asua yhdessä avioliiton aikana tai avioeron harkinta-aikana, heidän tulee sopia, kumpi muuttaa pois ja miten asumiskustannukset hoidetaan. Jos aviopuolisot eivät pääse asiassa sovintoon, päätöksen voi hakea käräjäoikeudelta.
Yhdessä ei ole pakko asua, vaikka puolisosi sitä vaatisi. Sinä saat valita asuinpaikkasi sekä avioliiton aikana että avioeron harkinta-aikana.
Toisaalta jos molemmat haluatte asua yhteisessä kodissanne, mutta ilman toistenne seuraa, käräjäoikeus määrää toisen teistä muuttamaan pois.

Päätätkö sinä tänään erota vai panostaa parisuhteeseen?
Kun tunteet ja ajatukset ovat ristiriitaisia, päätös parisuhteen suunnasta ei ole helppo: kannattaisiko erota vai panostaa parisuhteeseen?
Avioeron harkinta-aika ja uusi suhde: Uusi parisuhde eron jälkeen avioeron harkinta-aikana?
Avioliittolaki määrää vain avioliitoista ja avioeroista sekä niihin suoraan liittyvistä, esimerkiksi taloudellisista oikeuksista ja velvollisuuksista. Avioliittolaki luonnollisesti kieltää virallisen kaksinnaimisen eli avioliittoon ei voi astella uuden kumppaninsa kanssa ennen kuin on edellisestä vapautunut. Mutta uutta parisuhdettahan ei mikään laki kiellä – ainoastaan moraali tulee monella vastaan tässä kohdin.
Joidenkin mielestä on ilmiselvää, että uutta kumppania voi aktiivisesti etsiä tai uuden kumppanin kanssa voi muuttaa yhteen heti, kun avioeropaperit on lähetetty. Toisinaan tulevat ex-aviopuolisot ovat samaa mieltä tästä, ja molemmat alkavat nauttia sinkkuelämästään tai uudesta suhteestaan täysin rinnoin heti, kun puumerkit on ensimmäisessä lomakkeessa ja avioeron harkinta-aika on vasta käynnistynyt. Tällöin harkinta-aikaa ei käytetä sananmukaisesti enää itse harkintaan, vaan avioliiton voi kokea olevan jo päättynyt.
Toiset haluavat odottaa avioeron virallista voimaantuloa ennen kuin kirjautuvat Tinderiin tai tulevat kaapista ulos salarakkaansa kanssa. Salasuhteista voit lukea esimerkiksi tästä artikkelista. Jotkut piilottelevat uusia seurustelusuhteitaan vielä pitkäänkin avioeron jälkeen.
Kaikki variaatiot ovat tavanomaisia. Toki avioeron jälkeistä ystävyyttä exän kanssa (ks. artikkeli ex-puolisoiden ystävyyden luomisesta täältä) helpottaa, jos molemmat ovat yhtämielisiä näistä parisuhdekuvioista avioeron harkinta-aikana. Jos molempien mielestä saa heti mennä vapaasti niin kuin huvittaa, kumpikaan ei pahoita mieltään. Jos molempien mielestä on odotettava käräjäoikeuden lopullista avioerotuomiota tai kenties pidettävä vielä vuoden hajurakokin avioeron jälkeen (kuin aviopuolison kuollessa lesken suruaika), kumpikaan ei pahoita mieltään, kun molemmat myös toimivat oman periaatteensa mukaisesti.
Avioeron harkinta-aikana erimielisyydet saattavat vain lisääntyä entisestään
Usein avioliitto on päättynyt nimenomaan ratkaisemattomien erimielisyyksien vuoksi, ja edellä mainittu parisuhdeteema voi olla myös yksi merkittävä erimielisyyttä aiheuttava aihe.
Jos sinun mielestäsi avioliitossa yhä kanssasi oleva aikuinen on täysi moukka, jos hän alkaa viettää vapaata elämää samantien, koita asettua myös hänen asemaansa ja katsoa, josko kuitenkin voisit sallia hänelle vapauden jo ennen kuin itse koet olevasi täysin vapaa hänestä.
Ja jos sinun mielestäsi avioliitossa yhä kanssasi oleva aikuinen on täysi surkimus, jos hän ei kykene antamaan sinun juhlia sinkkuelämääsi täysin rinnoin heti kun avioero on pantu vireille, koita asettua hänen asemaansa ja katsoa, josko kuitenkin voisit ymmärtää hänen erokipunsa ja antaa hänen surra avioliittonne päättymistä rauhassa ennen kuin hierot hänen naamaansa Facebook-pussailukuvia salarakkaasi kanssa.

Konmaritus-apua avioeron omaisuuden jakoon (toisin kuin luulit)
Konmaritus auttaa myös avioeron omaisuuden jaossa – mutta ei pelkästään niin kuin ehkä luulit (jos siis tiesit, mitä konmaritus on).
Aviopuolisosi voi kokea sinun pettäneen häntä koko avioliittonne aikana ihan vain siksi, että avioeron harkinta-aikana pussailit tai harrastit seksiä hänen mielestään ennenaikaisesti. Hän ei ole väärässä, kuten et sinäkään – tavallaan. Avioliittolakiteknisesti katsottuna kuitenkin olette aviopari koko harkinta-ajan eli jos haluat ajatella, että et pettänyt puolisoasi avioliiton aikana, niin malta seksiseikkailujen kanssa edes sen puolen vuoden minimiharkinta-ajan verran.
Te saatte olla eri mieltä avioliittonne aikana ja varsinkin avioeroa hakiessanne. Kunnioittakaa silti toisianne parhaan kykynne mukaan varsinkin avioeron harkinta-aikana, johon puolisot usein suhtautuvat toisistaan eriävällä tavalla. Puolen vuoden vuoksi on tarpeetonta polttaa siltojaan. Tähän ei ole oikeita vastauksia eikä ‘one size fits all’-ratkaisua. Kehotan sinua vain tekemään näkökulmaharjoituksia (luithan jo kirjan ja teit sen harjoitukset?) ja tutkimaan keinoja, joilla voit paremmin ymmärtää myös entisen elämäsi rakkauden, tulevan exäsi tunteita.
Tämän parisuhdeasian lisäksi erimielisyydet lisääntyvät myös taloudellisten ristiriitojen tiivistyessä, kun omaisuuden ositus lähenee. Jos lisäksi kantaa huolta omasta taloudellisesta pärjäämisestään avioeron jälkeen ja stressaa entisestä kodista luopumista, on ymmärrettävää, että avioeron käsittely voi olla kipeää. Kun talous- ja kotiasioiden lisäksi joutuu luopumaan myös entisestä avioliittounelmastaan, erosurun työstäminen on ymmärrettävästi tärkeää.
Mitä ainakin kannattaa tehdä avioeron harkinta-ajan kuluessa?
Avioeron harkinta-aikana kannattaa sopia käytännön järjestelyistä eli ainakin asumisesta. Jos ette pääse kahdestaan sopuun kodin myyntiajankohdasta ja jos toisella teistä on kova kiire laittaa asunto lihoiksi, saatatte kärsiä taloudellisesti. Asuntomarkkinoilla moni kysyy asunnon myyntisyytä ja avioero saa monen ostajakandidaatin tinkimään ostohinnastaan ihan vaan kokeilun vuoksi. Jos pystytte pitämään päänne kylmänä ainakin asuntokaupoilla, saatte molemmat suuremman pesämunan omien asuntojenne hankintaan. Väliaikainen vuokra-asunto voi olla mainio ratkaisu ottaa avioeron harkinta-ajan mittainen aikalisä ja vetää happea ennen kuin kiirehtii kodin myynnissä polkuhintaan molempien tappioksi.
Harkinta-aikana tulee keskustella myös lasten huoltajuus- ja elatusasiat selviksi. Näistä kannattaisi toki keskustella hyvässä hengessä jo siinä vaiheessa, kun lapsista vasta haaveillaan ja rakkaus vielä riittää. Mutta viimeistään eron tullessa on sovittava lapsen huoltajuudesta. Näihin pohdintoihin saat apua tästä artikkelista: Lapsen yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus: kumpi parempi?
Vaikka avioero sattuisi kuinka paljon tahansa, älä kosta kipuasi lastesi kautta. Eroaminen sattuu ja eroamisen kipuun saa ja kannattaa hakea apua, tukea ja neuvoja. Ensisijaista on kannatella itseään niin, että lapset eivät kärsi. Kun itse voitte hyvin ettekä hauku toisianne lastenne kuullen, lapsenne selviävät kyllä.
Sinä saat pitää exääsi maailman idiooteimpana ja täysin epäkelpona aviopuolisoksi tai edes ihmiseksi, mutta sinä itse olet valinnut hänet lastesi vanhemmaksi ja sinä olet velkaa lapsillesi sen, että he saavat rakastaa teitä molempia erostanne huolimatta. Jos mahdollinen huoltajuuskiista pelottaa sinua, lue tämä yhteenveto lakipykälistä, jotka ovat tukenasi vaikeissakin tilanteissa: Huoltajuuskiista: Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet
Vaikka ero tekee kipeää nyt, luota siihen, että sinä selviät kyllä. Jonain päivänä olet täysin hyvilläsi erosi kanssa – olet suorastaan kiitollinen sekä itsellesi että exällesi siitä, että osasitte irrottaa satuttavan otteenne toisistanne ettekä kituuttaneet yhdessä siihen surullisenkuuluisaan yhteiseen hautaan saakka.
Vaikka olisit 110% varma eropäätöksestäsi ja hingut jo eteenpäin villiä sinkkuelämää ja uutta loppuelämäsi rakkautta kohti, järjestä itsellesi aikaa myös surra. Avioeron harkinta-aika on parasta aikaa myös tietoiseen surutyöhön: Tietoinen surutyö parantaa hyvinvointia voimakkaasti
Mitä avioeron harkinta-aika tarkoittaa käytännössä? Hyödyllinen muistilista sinulle:
Edellä kerroin esimerkiksi seuraavista käytännönasioista, joita avioeron harkinta-aikana täytyy tai on tavallista tehdä:
- Päätös siitä, kumpi jää asumaan yhteiseen kotiin ja kumpi muuttaa pois – jos molemmat eivät voi asua enää yhdessä
- Molempien taloudellisten oikeuksien kunnioitus
- Lainannostossa ja hankinnoissa erityistä huolellisuutta (molempien nimet papereihin!)
- Lasten huoltajuus ja elatus, joista voit lukea esimerkiksi täältä
- Mahdollinen puolison elatus (lue tästä tärkeästä asiasta lisää Avioliittolaki-artikkelista!)
- Kodin myynti
- Omaisuuden ositus
- Uuden avioliiton lykkääminen (malta odottaa avioeron voimaantuloa!)
- Avioeron harkinta: onko ero oikea päätös? Mitä yhteen palaaminen ja parisuhteen parantaminen edellyttäisi?
- Avioeron surutyö, syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteiden käsittely ja irtipäästäminen
- Ystävyyssuhteen luominen tulevan exän kanssa
Voimia sinulle avioeron harkinta-aikaan. Kun haluat jutella, laita viestiä. Vertaistukea löydät tietysti myös runsain mitoin nimenomaan avioeron harkintaan keskittyvästä kirjasta: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Suosittua lukemista ja vertaistukea avioeron harkinta-aikana:

Vuoroviikkoasuminen: Lapset vuoroviikoin? Ongelmat ja hyvät puolet
Vuoroviikkoasuminen herättää mielipiteitä ja kritiikkiä. Lasten vuoroasumisen hyödyt, haitat, ongelmat ja ratkaisut kerralla kootusti!

AVIOLIITTOLAKI: Aviovelvollisuudet, jotka sitovat myös avioeron jälkeen
Suojeleeko avioliittolaki aviopuolison kiusanteolta? Tiesitkö, että sinulla on aviopuolison elatusvelvollisuus myös avioeron jälkeen?

Avioerotilasto paljastaa: Kuinka moni eroaa tänä vuonna?
Joka vuosi moni avioliitto päättyy eroon. Kuinka moni eroaa vuodessa Tilastokeskuksen avioerotilaston mukaan? Mistä saa rohkeutta eroon?

Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja
Avioero-ohjeet avioeron harkinta-aikaan sekä avioeron hakemisen eri vaiheisiin (avioerohakemuksen ensimmäinen vaihe; avioeron toinen vaihe).

Elämän suunta hukassa? Uusi keino, kun olet eksyksissä elämässä
Tunnen olevani eksyksissä elämässäni ja koko elämän suunta on hukassa. Mistä löytyy uusi suunta elämälle? Hyvä, parempi, oikea elämänsuunta?

Vapaaksi! -erovalmennus eroavalle (Avo-/Avioero-valmennus)
Miten erota levollisemmin mielin? Miten käydä eroon liittyviä asioita läpi puolison ja lasten kanssa, ja selvitä erosta? Vapaudu ahdistavasta erojahkailusta ja toteuta parhaaksi ratkaisuksi tietämäsi

Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -päätöksentekovalmennus
Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi

Mielen rauhoittaminen: 18 vinkkiä mielenrauhaan, rauhoittumiseen
Mielenrauha: “Miten voin rauhoittua, kun mieli käy ylikierroksilla?”, kysyvät monet hypnoterapia-asiakkaani. Mielen rauhoittaminen.

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Ajanvaraus
Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

Ilmainen ekirja ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Alitajunnan voima: Alitajunta ohjaa vauhdilla vääräänkin suuntaan
Hypnoosi ja alitajunnan voima. Vaikean päätöksen tekeminen ja tavoitteen saavuttaminen onnistuu, kun alitajunta on valjastettu tueksi.