surua

“Koko vuosi on ollut yhtä surua, mutta nyt alkaa helpottaa”

Laita hyvä kiertoon!

Paroni lähetti minulle eroamista ja surua käsittelevän ‘Avaimet toipumiseen’-musiikkivideonsa sen julkaisupäivän iltana alla olevan koskettavan palautteen kera:

"Kiitos sinun osaan nyt ilmaista tunteeni paremmin, koen olevani parempi kuuntelija ja pystyn puhumaan kaikesta kenelle vain. Aika oli raskasta, mutta nousen entistä vahvempana ylös. Koko vuosi on ollut yhtä surua, mutta nyt alkaa helpottaa, tykkään kirjoittaa, saa ajatuksia purettua. Kiitos kovasti."

Kiitos sinulle, Paroni, palautteestasi ja rehellisen avoimesta musatykityksestäsi!

Voimme tukea toinen toisiamme, vaikka emme voi tuntea toistemme surua tai tietää sen taustoja.

Sen lisäksi että tietysti ilahduin saamastani arvokkaasta palautteesta, minulle tuli hyvä mieli, kun kuuntelin harrastajamuusikko Paronin rehellistä, henkilökohtaisesta elämästä kertovaa räppiä. Vaikka eroon liittyviä ristiriitaisia tunteita, kuten surua, on yleensä vaikeaa pukea sanoiksi, tämä biisi oli hyvää tykitystä ja se sisälsi aidon sanoman. Minulle laulujen sanat ovat aina olleet supertärkeitä ja melodinen räppi iskee minuun musiikkityylinäkin. Ihania pieniä sattumia tähän päivääni siis, vaikka tähän eroteemaan liittyy tietysti myös sitä surua, ihan luonnollisesti.

Minua koskettaa niin henkilökohtaisissa tapaamisissa kuin monenlaisessa taiteessakin umpirehellisyys ja aitous, jolla yksilö tuo itsensä esiin rosoisenakin, pelkojensa läpi ja surustaan silti muille voimaa ammentaen.

Omien vaikeuksiensa jakaminen sisintään peittelemättä antaa mahdollisuuden olla avuksi tuntemattomillekin, joiden pelkoja tai surua emme voi tuntea emmekä niiden taustoja tietää. Voimme silti ymmärtää heidän tarinaansa, kun kosketuspintaa löytyy omasta kokemustaustasta. Ja jos omia tunteitaan uskaltaa tunnustella yhtä rehellisesti kuin vaikkapa Paroni tässä henkilökohtaiseksi terapiabiisikseen kutsumassaan kappaleessa.

Mitä tunteita sinulla herää, kun kuuntelet Paronin biisin tuosta yllä olevasta YouTube-linkistä?

Jos olet edes kerran elämässä pelännyt jotain tai tuntenut surua, osaat myös tukea häntä, joka pelkää tai suree esimerkiksi eroa juuri nyt.

Jos sinulla on ollut joskus vaikeaa esimerkiksi parisuhteessa, niin voisitko pysähtyä hetkeksi miettimään, että miten sinä voisit omalta osaltasi auttaa muita? Sellaisia tuntemattomia kanssakulkijoitasi, jotka kenties kärvistelevät hyvinkin samankaltaisessa tilanteessa kuin sinä nyt tai joskus aikaisemmin. Kenties pelkäävät tai surevat eroaan, joka on juuri tuloillaan tai jo takanapäin, mutta yhä mielessä.

Miten sinä voisit lohduttaa heitä, jotka eivät usko selviävänsä vaikeasta tilanteestaan vielä jonain päivänä sen ratkaisevan askeleen verran eteenpäin?

Tapoja auttaa muita on monia.

Ehkä joskus aikaisemmin sinä sait kuulla yhden tärkeän lauseen tai sait halauksen juuri oikeassa hetkessä, ja tuo pieni ele oli juuri se, mikä auttoi sinua jatkamaan omalla polullasi parempaa kohti. Sano tuo yksi tärkeä lause tai halaa häntä, joka kenties pelkää tai tuntee surua nyt omassa elämässään.

Tai jaa jokin kannustava somepostaus, blogikirjoitus tai biisi hänelle, jota et koe osaavasi lohduttaa omin sanoin. Saat laittaa muiden hyvät sanat kiertämään.

Myös ihan vaan tavallinen läsnäolo hiljaisuudessa voi olla parasta, mitä voit antaa hänelle, joka ei pysty kuulemaan kauniitakaan sanoja juuri tässä hetkessä.

Sinä osaat tukea ja auttaa ihan vaivihkaakin, joten teethän niin?

Me kaikki kaipaamme tukea. Tunsimme juuri nyt surua taikka emme.

Et ehkä uskokaan, miten hyvältä minusta tuntuu, kun toisinaan ihan tavallisten perusarkipuuhieni keskellä saatan vilkaista pikaisesti sähköpostiani tai Rakkauden (r)evoluution Instagram-/Facebook-sivuja, ja huomaan saaneeni viestin verkkokurssilaiseltani, live-valmennusasiakkaaltani tai blogini, kirjani tai Rakkauden (r)evoluutio-klubikirjeiden lukijalta. Live-asiakkailtani saan tietysti suullista palautetta jokaisella tapaamisella (Kiitos te ihanat!), mutta lisäksi monenlaiset kirjalliset ja muussa muodossa etänä saadut arvokkaat palautteet tuntuvat superhyvältä.

Nuo palautteet ovat tärkeää tukea minulle, olivatpa ne ihan vaan yksi sana tai jokin lyhyt lause. Jo pelkän “Kiitos”-sanan sisään latautuu valtavasti voimaa, joka kannustaa minua jatkamaan tätä mitä teen. Kirjoittamaan ehkä yhden blogipostauksen – kuten tämän, jota sinä juuri nyt luet siellä ruudun toisella puolen.

Sinä, joka kiität minun tukeneen sinua jossain elämäntilanteessasi, tuet minua tässä minun elämäni hetkessä. Eri tavoin, eri hetkissä, silti yhtä arvokkaalla tavalla.

Kiitos siis sinulle!

Tukea voi monella tavalla etänäkin.

Sen lisäksi että saan kuulla koskettaneeni jotain toista ihmistä jossain päin Suomea (tai maailmaa!), saan seurata myös sitä, miten luovalla tavalla joku seuraajani onkaan laittanut hyvän kiertämään eteenpäin omassa lähipiirissään. Ja vaikkapa YouTube-musiikin välityksellä laajemmaltikin!

Kiitos sinulle, joka kirjoituksiani lukiessasi tai verkkokurssilla videoistani, äänitteistäni tai harjoituksista uusia oivalluksia saadessasi laitat minulle viestiä ja avaat hieman, missä sinä kulloinkin menet omien ajatustesi ja tunteidesi kanssa. Tunsitpa surua tai iloa, pelkoa tai kiitollisuutta pelkojesi voittamisesta. Kiitos, kun saan kulkea vierelläsi näin etänäkin.

Kiitos sinulle, joka laitat hyvän kiertämään myös jakamalla Rakkauden (r)evoluution Instagram- ja Facebook-julkaisuja, sekä vinkkaat kirjoistani ja live-/verkkovalmennuksistani kaverillesi, jota sinä tuet hänen elämänpolullaan. Me kaikki tarvitsemme toisiamme.

Toivon sinun löytävän kaipaamaasi tukea ja saavan inspiraatiota parempaan elämään esimerkiksi:

Saamastani tuesta ja kannustuksesta voit lukea klikkaamalla näistä:

Kiitos sinulle, kun luit tämänkin kirjoitukseni. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään taas!

Yksi pieni sana tai halaus riittää 🙂

Rakkaudella
Kati

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.