Miksi tietoinen mieli epäilee tiedostamattoman mielen vahvaa voimaa?​

Miksi tietoinen mieli epäilee tiedostamattoman mielen vahvaa voimaa?​

Miksi niin moni luulee, että olemme tietoisia tosiseikoista ja teemme päätöksemme niiden pohjalta? Miksi tiedostamattoman mielen vahva voima tuntuu pelottavalta ja joidenkin mielestä jotenkin epäuskottavalta valeuutiselta?

 Tutkimusten mukaan tämä harhamme voi johtua siitä, että tietoinen mielemme rekisteröi toimintamme juuri ennen kuin toimimme eli luulemme toimineemme tietoisen mielemme ohjaamina, vapaasta omasta tahdosta, vaikka draiverimme olikin 95% aivan jotain muuta kuin se syy, minkä tiedostimme. Tällöin luulemme tehneen valinnan tietoisesti, vaikka olimme jo täydessä toiminnassa pelkän tiedostamattoman mielen voimasta. 

Monissa tutkimuksissa vapaan tahdon on osoitettu olevan vain vahva illuusio, mutta se ei tee mielen vapauden tavoittelusta turhaa ajanhukkaa. Kautta aikain taitavimmat mainosammattilaiset ovat osanneet triggeröidä “osta, osta”-tyyppistä viestiä metaforien ja suggestioiden avulla alitajuntaamme ja tiedostamattomaan mieleemme. 

Varsinkin lasten aivot ovat erittäin suggestioherkkää kasvupohjaa, minkä vuoksi on tärkeää olla tietoinen, minkälaisella materiaalilla ruokkii lapsensa mieltä omilla kasvatuksellisilla suggestioillaan tai niillä lelumainoksilla Disney-leffojen ohessa. 

Markkinointikoneistojen lisäksi myös yhteiskunnalliset ja uskonnolliset vallankäyttäjät ovat tottuneet triggeröimään tiedostamatonta mieltäsi, joten miksi et itse harjoittelisi itsesi ohjaamista tietoisesti parempaan suuntaan?

Luovassa ongelmanratkaisussa hyödynnät sekä tietoista mieltäsi (tietoisuutta ja alitajuntaa) että tiedostamattoman mielen voimaa. Ja intuitiota. Sekä tietysti myös Kahneman-Tverskyn nimeämiä tiedonkäsittelymenetelmiä 1 ja 2, joista kerroin yllä olevissa artikkeleissa syvällisesti. Nämä monet eri termit menevät monella iloisesti sekaisin, joten suosittelen sinulle edellä olevien artikkeleiden lukemista ajatuksella. Näiden eri tiedonhaku- ja tiedonkäsittelymenetelmien on tarkoitus olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, jotta löydät monipuolisia vaihtoehtoja ja tarkastelet niitä myös kriittisellä tietoisella mielelläsi.

Jos et usko tiedostamattoman mielen voimaan, jätät oman potentiaalisi hyödyntämättä

Jos et usko alitajunnan ja tiedostamattoman mielen voiman olevan suurempi kuin se, minkä tietoisesti nyt tiedät, jätät valtavan voimavarasi täysin hyödyntämättä. Aikaisemmissa artikkeleissa sait lukea, että 95% toiminnastasi, ajatuksistasi ja valinnoistasi kumpuaa tietoisuutesi ulkopuolelta. Jos haluat ohjata itseäsi aidosti parempaan suuntaan elämässäsi, jätä 5%-tahdilla taaplaaminen pois. Tiedät perinteisen priorisointiohjeen “80/20”, ja tässä kohdin kyseessä on jo suuremmat panokset: “95/5”. Mihin aiot panostaa itsesi kehittämisen jatkossa?

Jos luulet tiedostamattoman mielen sisältävän vain mukavia tai ikäviä muistoja, mutta et niiden vaikutuksesta muotoutuneita ajatus- ja toimintaskeemoja, jätät monet ongelmasi aiheuttavat juurisyyt tarkoituksellisesti pimentoon. 

On ihan ookoo pelätä kurkistaa pinnan alle. 

Opithan lapsena pelkäämään mörköjäkin sängyn alla. Ainakin minä opin, kun siskoni niillä pelotteli. Mutta aikuisena opin pääsemään irti sekä sängyn että mieleni alaisista möröistä. Ja nykyisin, jos tiedostamaton mieleni ja alitajuntani puskee pintaa ihmeellisen ensivaikutelman tarjoavia möykkyjä, tervehdin virnistäen: Kappas, tervetuloa! Mitä sinä haluat kertoa minulle tänään itsestäni? Miksi tulit pintaan vasta nyt, tänään? Mihin tarvitsen sinua tai voinko päästää sinusta irti? 

Tiedostamattoman mielen voiman valjastaminen edellyttää elämäntahdin rauhoittamista. Mielen hiljentämistä

Elämän suurimpia kysymyksiä ei todellakaan kannata kysellä vain tietoisella mielellä ilman tiedostamattoman mielen ja alitajunnan vahvaa läsnäoloa. Ellei halua jumittaa ikuisessa päättämättömyyden oravanpyörässään vuosikausia. Kuten moni huonossa parisuhteessa sinnittelevä valitettavasti on tottunut tekemään.

Näiden elämän suurimpien ja parhaimpien kysymysten parissa ei vietetä aikaa silloin, kun tietoinen mieli on fokusoitava normiduuniin tai jännään elokuvaan, jossa oman mielen yllätysten sijaan on jännitettävä tv-ruudulle singahtelevia yllätyksiä. Omaan mieleen syventyminen edellyttää hiljaista hetkeä, mieluiten pötköttelyä sohvalla, sängyssä tai puutarhakeinussa. Ehkä rauhallisella kävelyllä turvallisella polulla, jossa ei tarvitse pelätä kiviin ja juuriin kompastelua, kun oma mieli vaeltaa transsin rajamailla. 

Hiljentyminen ja rauhoittuminen on ajanhaaskuuta ja typerää hörhöilyä, niinkö?

Minä inhosin aikoinaan hiljentymistä ja rauhoittumista. Pidin niitä typeränä ajanhaaskuuna, kun maailmassa on niin paljon koettavaa. Rakastin vauhtia, mikä saa minut edelleen syttymään! Mutta sittemmin olen oppinut, että parhaan vauhdinkin saa elämäänsä nimenomaan hiljentymisen ja tiedostamattoman mielen syvyyksien voimasta.

Aikoinaan, kun uskoin moisen olevan turhaa, minulla ei todellakaan ollut aikaa eikä inspiraatiota vain “mietiskelyyn”. 

Pidin sitä huuhaana. Tai vähintäänkin rasittavana edes yrittää moista puuhaa itse. 

Kunpa en olisi ollut ihan niin mustavalkoinen ja uppiniskainen jääräpää kuin olin. Mutta mistä olisin voinut tietää paremmin? Minulle ei opetettu tällaisia asioita lapsuudessani, koulu- ja opiskeluvuosinani eikä edes kansainvälisellä johtajaurallani, jonka aikana kävin toki lukuisilla hyvillä, pitkilläkin koulutuksilla. Hiottiin yritysten strategioita ja innovaatioita, ja tiedostamaton mielihän on se todellinen ideasampo. Silti tiedostamattoman mielen optimaaliseen hyödyntämiseen ei koulutettu. Kaikkien oletettiin omaavan taidot itsestään. Ja näinhän se tavallaan toki onkin. Jokaisella meistä on sekä tietoinen että tiedostamaton mieli, ja me jokainen käytämme molempia joka päivä. Mutta ei ole ihan samantekevää, millä tavalla noiden tasoilla operoi. Aikaisemmin minäkään en tiennyt niiden eroja ja käyttötarkoitusta enkä osannut tekniikoita, joilla intuitiiviseen ideapankkiinsa saa nopeammin yhteyden. En tiennyt asiasta suoraan sanottua pintateoriaa enempää, ja jääräpäisyyttäni ja omien työ- ja kotikiireideni vuoksi luulin totaalisen väärin.

Olin superväärässä.

Mutta toisaalta tuo jääräpäisyyteni on auttanut minua myös ottamaan asioista selvää kunnolla ja lopulta puskemaan esimerkiksi näissä psykologian ja hypnoosin opinnoissani yhä syvemmälle, ja jaksamaan ottamaan vastaan kaiken sen, mitä syväsukellukset mieleeni ovat minulle tarjonneet. 

Näköalapaikkoja omaan elämääni. 

Mahdollisuuksia itselleni. 

Ja nykyisin myös upeille valmennusasiakkailleni, jotka ovat halunneet oppia syväsukeltamaan omaan mieleensä milloin minkäkin ongelmansa ratkaisemiseksi pysyvästi, kestävällä tavalla, intuitiivisesti ja inhimillisesti. 

Kaikki se, mistä en aikoinaan ollut lainkaan tietoinen, on antanut minulle kaikista eniten nykyisessä onnellisessa elämässäni. 

Vähintäänkin sen 95%…! 🙂

Mistä sinä ajattelit löytää elämääsi iloa ja onnellisuutta nyt? Entä miten sinä varmistat oman yrityksesi tai työnantajasi parhaan suunnan koko henkilöstön todellisen innovaatiovoiman hyödyntämällä?