Mitä on tunnelukkoterapia (skeematerapia) hypnoosissa?

Mitä on tunnelukkoterapia (skeematerapia) yhdistettynä hypnoosiin?

Laita hyvä kiertoon!

Tunnelukoista on paljon kuvauksia ja me kaikki voimme tunnistaa niiden osia itsestämme. Se, että jokin tunnelukko tai tunnelukon selviytymiskeino kuulostaa sinulta, ei tarkoita, ettetkö sinäkin toisinaan toimisi toisin ja ettetkö voisi myös luoda itsellesi monipuolisemmin toimivampia tapoja. Tässä kohdin tunnelukkoterapia (skeematerapia) tulee avuksi – hypnoosin kera tietysti mieluiten, kun minulta kysytään! 🙂

Ennen kuin hypätään itse sisältöön, varmistetaan ensin, että uskallat edes lukea tämän lyhyen kirjoitukseni sinulle tästä tärkeästä aiheesta 🙂

Terapia, hypnoosi ja “lukot” jännittävät…? Uudelleenmääritä ne!

Koska liian moni suomalainen yhä jännittää “terapia”-sanan edessä (varsinkin hypnoosiin yhdistettynä!) ja harva hihkuu innoissaan myöskään karun “tunnelukon” ja “tunnelukkoterapian” kuullessaan, niin hälvennetään epäilyksiä ja pelkoja pienen uudelleenmäärittelyn kautta.

“Terapia”-sanan voit mielessäsi vaihtaa “valmennukseen” ja “hypnoosin” voit nimetä “rentoutumiseksi”. Ja tunnelukon nimitykseksi voit valita vaikkapa skeeman, tai jos sekin kuulostaa liian epämääräisen pelottavalta, valitse “moodi”.

Eli voit tutkia tätä teemaa ajatuksella “minkäköhänlainen valmennus auttaisi minua rentoutumaan niin, että en menisi enää siihen samaan moodiin, jossa en toimi enää ihan parhaalla mahdollisella tavalla parisuhteessa / työpaikalla / lasten kanssa”?

Terapiat ja valmennukset sekä hypnoosit ja rentoutumiset ovat ainoastaan superhyviä ja ihania juttuja elämäsi rikastuttamiseksi!

Eikä se tunnelukkokaan ole automaattisesti vain huono asia, vaan sen taustalla on hyvä tarkoitus. Usko tai älä!

Ja tuon hyvän tarkoituksen ymmärtäminen auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi elämässä – esimerkiksi sen onnellisemman, tasapainoisemman parisuhteen. Askel kerrallaan, lukko vuorollaan… 🙂

Miksi tunnelukkoterapia tai skeematerapia kannattaa?

Kuten täällä kattavassa tunnelukko-yhteenvedossa kirjoitin, tunnelukkojen ajatellaan olevan lapsuudessa tai teini-iässä kehittyneitä tunnetilojen laukaisemia toimintamalleja. “Toiminta” tässä yhteydessä voi tarkoittaa joskus myös toiminnan puutetta eli vaikkapa mököttämistä tai lamaantumista.

Stressitilanteessa, esimerkiksi vahvan tunnetilan (tunnelukon) lauetessa, pakenemme/välttelemme, lamaannumme/passivoidumme tai hyökkäämme. Näin toimii sisäinen lapsemme, jos fiksu ja filmaattinen sisäinen aikuisemme ei ehdi hätiin sillä sekunnilla.

Vahvojen ajatusmallien ja tunteiden noustessa pintaan, saatamme toimia vielä aikuisinakin tavalla, joka saa meidät kuin taantumaan pikkulapsen tai teinin tasolle. Onneksi tuo “taantuminen” tapahtuu kuitenkin vain yhdeltä osalta meistä – sen sisäisen lapsemme tasolle – ja voimme aina kutsua sisäisen aikuisemme paikalle, ja siten toimia rakentavammin.

Tähän “interventioon” on kehitetty ns. tunnelukkoterapia eli skeematarepia.

Mikä on skeematerapia / tunnelukkoterapia?

Omanlaisensa tunnelukko- eli skeematerapian kehitti amerikkalainen psykologi Jeffrey E. Young, joka opiskeli muunmuassa kognitiivisen psykoterapian kehittäjän, emeritusprofessori Aaron Beckin luona. Jeffrey E. Youngin perustama Schema Therapy Institute kouluttaa hänen keksimää tunnelukkoteoriaa.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Monissa muissakin terapiasuuntauksissa käsitellään skeemoja / tunnelukkoja joltain kantilta, vaikka nimitykset olisivatkin osin erilaisia. Skeemoja kutsutaan toisinaan tunnelukoiksi, toisinaan rajoittaviksi uskomuksiksi tai vakiintuneiksi, haitallisiksi ajatus- ja toimintamalleiksi tai moodeiksi. Olet ehkä joskus huomannut vaikkapa puolisosi menevän tiettyyn “moodiin” jossain riitatilanteessa tai vastoinkäymisen kohdalla.

Näissä eri termeissä on oma vivahteensa, mutta loppujen lopuksi niissä kaikissa on kyse jonkinlaisesta sisäisestä “lukostamme”, jota meidän kannattaa tutkailla, löystää ja avata.

Mitä yhteistä on tunnelukkoterapialla / skeematerapialla, hypnoterapialla, gestalt-terapialla tai sisäisen lapsen työskentelyyn liittyvillä muilla terapiasuuntauksilla?

Jeffrey E. Youngin skeematerapia on siis yksi mahdollinen malli, jolla voi tutkia ja kehittää itseään tällä saralla.

Tunnelukkoterapiassa työskennellään sisäisen lapsen tunteiden ja reaktiomallien kanssa, sekä opetetaan sisäinen aikuisemme (se järkevämmin toimiva ratkaisukeskeinen minämme) kohtaamaan sisäinen lapsi ja tyydyttämään tämän tarpeet.

Samaa sisäisen lapsen kanssa työskentelyä tehdään toisinaan myös hypnoterapiassa, jossa saatetaan mennä regressiossa menneisyyden tapahtumiin ja käsitellä niitä rentouttavassa hypnoositilassa ratkaisukeskeisesti.

Gestalt-terapiassa kohdataan oman itsen osia ja käsitellään niiden nostattamia tunnetiloja, mikä on hieman samankaltaista työskentelyä kuin tunnelukkoterapiassa.

Hypnoterapiaan yhdistellään gestaltin ja tunnelukkoterapian piirteitä, sekä myös esimerkiksi työskentelyä sisäisen lapsen kanssa muilla tavoin.

Keinoja on siis monenlaisia ja tärkeintä on löytää parhaimmat menetelmät kuhunkin yksilölliseen tilanteeseen. Uusia näkökulmia ja tutkimustuloksia tähänkin teemaan liittyen kehitetään psykologiassa jatkuvasti, eikä absoluuttisia “totuuksia” ole olemassa, kun on kyse henkilökohtaisesti koettavista, uniikeista tilanteista.

Tunnelukkoterapia rentouttavassa hypnoosissa

Tunnelukkoteoriaa voi pitää hyvänä apuvälineenä oman toimintansa ja reaktioidensa tarkasteluun. Omista lapsuuskokemuksistaan ja muistakin elämäntapahtumista voi hakea ymmärrystä itselleen ja sitten etsiä keinoja, joilla omaa toimintaansa voi parantaa.

Tässä kohdin rationaalinen järkeily tietoisella mielellä (“ahaa, minulla on tämä tunnelukko, koitanpa kiinnittää siihen huomiota!”) ei aina riitä saavuttamaan ihan niitä tavoitteita, joita elämässään ja esimerkiksi parisuhteessaan haluaa saavuttaa.

Tarvitaan muutakin kuin tietoisuuden tasolla työskentelyä, ja tässä kohdin ihana hypnoterapia kannattaa valjastaa hyötykäyttöön itsesi parhaaksi. Hypnoosi avaa reitin alitajuntaan ja tiedostamattomaan mieleen, jossa menneisyytesi kokemukset ja myös mielikuvituksesi majailevat. Sieltä löydät ratkaisut, jotka jo intuitiivisesti aavistat oikeiksi, mutta joita et ole vielä saanut täysimääräisesti toteutettua tunnelukkojesi tai rajoittavien uskomustesi vuoksi.

Nuo syvimmät draiverisi ohjaavat sinua 95-prosenttisesti, joten jos et halua sinnitellä elämässäsi ja parisuhteessasi vain 5%-aivomoottorin voimin, käynnistä uusi vaihde elämässäsi ja hae lisävoimaa hypnoosilla ryyditetystä tunnelukkoterapiasta.

Tähän liittyen lue lisää tiedostamattomasta mielestä, alitajunnan voimasta ja rationaalisen tietoisen mielen rajoitteista.

Kun todella haluat sekä tutkia että avata tunnelukkojasi esimerkiksi rakkauselämäsi rikastuttamiseksi tai vaikkapa työelämän tavoitteidesi saavuttamiseksi, ota yhteyttä. Mielelläni tapaan sinut!

Kun tunnelukkoterapia kiinnostaa, olen valmis auttamaan sinua kliinisen hypnoterapeutin ja NLP Trainer-valmentajan kokemuksella.

Tunnelukkoterapiassa (kuten monissa muissakin terapioissa) yksi keino on sisäisen lapsen tunnetilan vastaanottaminen ja sitten ratkaisujen löytäminen, jotta vahva tunnetila ei aja ikäviä seurauksia aiheuttavaan toimintaan.

Hypnoterapiaan yhdistetään toki muitakin terapeuttisia ja valmennuksellisia menetelmiä asiakkaan taustan, tilanteen ja tavoitteen mukaan – tunnelukkoterapia on niistä yksi.

Tunnelukot eivät siis ole kovasta nimestään huolimatta mitään absoluuttisia totuuksia eivätkä pitäviä lukkoja, joita ei voisi avata ja kokonaan purkaakin. Itsensäkehittäminen terapeutin tai valmentajan avustuksella on hyödyllistä, kun haluat oppia tuntemaan, ymmärtämään, hyväksymään ja kehittämään itseäsi. Itsensä ymmärtäminen auttaa havahtumaan tositilanteissa päälle iskeviin “tunnelukkoihin” ja sitten valitsemaan toimintansa paremmin.

Laita viestiä, kun haluat minut kulkemaan rinnallasi sen polun, joka sinua kutsuu nyt.

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja
[email protected]

P.S. Täältä voit lukea mitä hypnoosi on sekä miksi hypnoterapia yhdistettynä mm. NLP-valmennukseen kannattaa.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.