Huoltajuuskiistat ja vieraannuttaminen ovat arkipäivää aivan liian monelle, koska vanhakantaiset ajatusmallit ja elämän onnellisuutta rajoittavat uskomukset ovat sitkeitä. Onneksi niitä voi kuitenkin purkaa omalla kohdallaan, ja siten luoda kestävämpää kulttuuria ja parempia sosiaalisia normeja omien lastensa elettäviksi sitten hieman tuonnempana, vuosien ja vuosikymmenten päästä.
Tabut on tehty rikottaviksi yksitellen meidän jokaisen omalla kohdalla, ja Rakkauden (r)evoluution kautta kannan oman korteni kekoon. Onneksi myös valveutunut media (Ilta-Sanomien haastattelujeni linkit tuossa alempana) bongaa teemoja, joista on tärkeää kirjoittaa useista näkökulmista, kunnes ratkaisuvaihtoehtojen monipuolinen maailma avautuu jokaisen suomalaisen silmien eteen eikä edes sitä exäänsä tarvitse silloin kurittaa oman kärsimyksensä vuoksi.
Meille ihmisille on luontaista karttaa kipua ja paeta vastuuta, jos se tuntuu kirpaisevan liikaa. Oma puoliso on näennäisesti helppo syntipukki niin parisuhteen aikana kuin eronkin jälkeen, mutta ongelmista syyttely ei ole sama asia kuin ongelmien ratkaisu.

Parisuhteisiin, eroihin ja mielen voimaan perehtyneenä valmentajana olen kirjoittanut huoltajuus- ja vieraannuttamisilmiöistä myös tietokirjassani., jonka lukijapalautteita voit lukea täältä. Sen lisäksi että olen parisuhdeasiantuntija ja tietokirjailija, olen Kliinisen hypnoterapian ammattitutkinnon suorittanut sertifioitu NLP Trainer-kouluttaja, joka saa terapia- ja valmennusvastaanotoillaan kohdata itsensäkehittämisestä kiinnostuneita upeita miehiä ja naisia, jotka omalta osaltaan ovat päättäneet luoda parempaa asenneilmapiiriä ympärilleen.
Valmennusasiakkaani haluavat saavuttaa tavoitteensa rakkauselämän lisäksi muillakin elämän osa-alueilla, ja nauttia elämästään täysimääräisesti. Kun elää omien arvojensa mukaista elämää, on helppoa suoda vapautta myös vaikkapa sille aikaisemmin niin kovin ärsyttäneelle exälleenkin ilman, että tarvitsee alentua vieraannuttamiseen tai muuhunkaan ala-arvoiseen toimintaan heikon itsetuntonsa peittelemiseksi eron jälkeen. Exän kanssa voi oppia olemaan myös ystävä, kuten täällä kirjoitin, ja myös yhteisasuminen on mahdollista eron jälkeen, vaikka lasten asuminen vuorotellen vanhempiensa luona onkin normi nykyään.
Mahdollisuuksia eron jälkeiseen elämään on juuri niin monta kuin sinun oma mielesi antaa sinulle luvan uskoa.

Lempeän napakkaa asiaa ihmissuhteista sisältävästä Rakkauden (r)evoluutio-blogistani voit lukea esimerkiksi Ilta-Sanomissa kommentoimiini huoltajuuskiistoihin liittyen myös mm. yksinhuoltajuuden ja yhteishuoltajuuden eroavaisuuksista, eron hetkellä voimistuvista tunnelukoista ja narsismista sekä lapsuuden vaikutuksesta kiintymyssuhteen muodostumiseen.
Pari viikkoa sitten Ilta-Sanomien viikonloppunumerossa julkaistu laaja juttukokonaisuus löytyy nyt Ilta-Sanomien nettisivuilta.
Löydät haastatteluosuuteni näistä kahdesta nettiartikkelista (klikkaa kuvalinkkejä):
Jos huoltajuuskiista ja lapsen vieraannuttaminen pohdituttavat sinua, ota vastaan apua.
Sinun ei tule eikä kannata pärjätä yksin sinnittelemällä. Vaihtelevat elämäntilanteet esimerkiksi eron hetkellä tai sen jälkeen voivat olla vaativia, ja itseään on tärkeää tukea, jotta voi olla voimaantuneena ja kokonaisena läsnä lastenkin kanssa.
Ja vaikka et varsinaista kriisiä potisikaan, niin anna itsellesi lupa voimaantua ottamalla apua vastaan tavoitteidesi saavuttamiseksi – olivatpa ne vielä kuinka hämärän peitossa tahansa.

Kun olet valmis ottamaan apua vastaan esimerkiksi rakkauselämääsi liittyen, ota reippaasti vaan yhteyttä minuun.
Täällä olen sinua varten.
Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja, parisuhdeasiantuntija, tietokirjailija
[email protected]
P.S. Miten sinä luot parempia yhteiskunnallisia normeja omien lastesi ja kummilastesi elettäviksi tulevaisuudessa?
Kiitos, kun laitat hyvän kiertämään omalta osaltasi tykkäämällä ja kommentoimalla Rakkauden (r)evoluution somepostauksia Instagramissa ja Facebookissa.
Kun pidät blogikirjoituksistani, tee palvelus ja jaa ne eteenpäin omassa somessasi ja vinkkaa palveluistani läheisillesi. Kiitos sinulle!

Ystävä exän kanssa: Miten ystävyys ex-puolison kanssa onnistuu?
Aluksi voi tuntua vaikealta olla ystävä exän kanssa, mutta myös kipeän eron jälkeen ystävyys ex-puolison kanssa voi onnistua. Lue miten!

Narsismi: Narsisti-puoliso parisuhteessa (9 narsistisuus-piirrettä)
Mitä narsismi on? Tunnista narsisti ajoissa! Narsismin piirteet, oireet ja hoito. Narsistinen puoliso. Parisuhde narsistin kanssa.

Kiintymyssuhdemalli parisuhteessa ja ihmissuhteissa aikuisena
Mikä on kiintymyssuhdemalli? Miten lapsen turvallinen / turvaton kiintymysmalli vaikuttaa aikuisena parisuhteessa ja muissa ihmissuhteissa?

Huoltajuuskiista: Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet
Huoltajuuskiista satuttaa. Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet huoltajuuskiistassa ovat paremmat nykyisin. Isän oikeus tavata lasta

Lapsen yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus – kumpi parempi?
Lasten yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus: Mikä niiden käytännön merkitys on parisuhteen aikana tai eron jälkeen? Kumpi on parempi?

Tunnelukko-yhteenveto: Mitä tunnelukot ovat?
Mitä tunnelukot ovat? Mikä tunnelukko minulla on? Tunnelukot parisuhteessa. Tunne lukkosi – Tunnelukkojen tunnistaminen ja avaaminen.