Narsismi parisuhteessa: Narsisti-puoliso. Narsistinen mies / vaimo / kumppani

Narsismi: Narsisti-puoliso parisuhteessa (9 narsistisuus-piirrettä)

Laita hyvä kiertoon!

Jotkut syyttävät puolisojaan, salarakkaitaan tai exiään narsisteiksi. Totta ehkä sekin omalta tontilta tuumailtuna, mutta jokaisessa meissä on hitunen tervettä narsismia, joka vasta liikaa lisääntyessään sairastuttaa. Narsismi -diagnosointi (narsistinen persoonallisuushäiriö; Narcissistic Personality Disorder NPD) ei ole helppoa, koska usein narsisti voi olla taitava piilottamaan todellisen luonteensa ja narsistiset piirteet. 

Narsistista eroaminen ei ole helppoa varsinkaan, jos narsistin manipulointi on saanut sinut uskomaan, että vika on sinussa tai vaadit vain liikaa rakkauselämältäsi.

Narsistin uhrin terapia, voimaannuttava yksilöterapia/valmennus (Coach Kati Niemi)
Oletko narsistin uhri tai epäiletkö sitä? Tutustu voimaannuttavaan yksilövalmennukseen klikkaamalla tästä kuvasta.

Olet saattanut rakastua narsistiin ja pysyt hänen kanssaan, vaikka hänellä olisi salasuhteitakin toinen toisensa perään. Toivot toisin kuin todellisuus yhä uudelleen osoittaa olevan.

Toisaalta sinä saatat olla se “Toinen Nainen”, joka joutui narsistin pauloihin ja ihmettelee, miksei se “sinun” varattu mies jätä sitä vaimoaan vieläkään, vaikka niin aina lupailee… (lue täältä asioita, joita Toinen Nainen ei halua kuulla).

Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -kirja
Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -kirjan tilaus tästä kuvalinkistä.

"Hei, olen lukenut kirjasi Rakkauden (r)evoluutio. Itseasiassa mieheni osti kirjan aloitettuaan salasuhteen. Hän ei sitä lukenut, mutta minä luin. Kirja auttoi minua suuresti ymmärtämään pettämistä ja mitä se pitää sisällään. Lukemani auttoi päätöksenteossa ja ymmärsin, että omalla kohdallani ero oli ainoa ratkaisu, jos en halua enää elää elämääni toisen naisen varjossa. Mieheni ei olisi halunnut erota, mutta hän ei ollut valmis luopumaan myöskään toisesta naisestakaan. Nyt on vielä 2 kuukautta harkinta-aikaa jäljellä, päätös pitää ja opettelen luopumista."​

Narsismi parisuhteessa: Odotatko liikoja rakkauselämältäsi?

Mistä voi tietää, onko oma puoliso, salarakas tai exä narsisti - vai ehkäpä sittenkin vain kylmä ja "tavallisen ärsyttävä" ihminen?

Tämä kattava kirjoitus narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kertoo sinulle:

 • Mitä narsismi on?
 • Mitä ovat yleiset narsismin piirteet tai oireet, joista voi tunnistaa narsistisen ihmisen?
 • Miten narsismi näkyy jo deittailun alussa (jälkiviisaudella arvioituna)?
 • Onko parisuhde narsistin kanssa tuhoontuomittu?
 • Voiko narsismista parantua?
 • Mistä narsismi johtuu? Mitkä ovat narsismin syyt?
 • Miten kiintymyssuhdemallit ja tunnelukot liittyvät narsismiin?
 • Onko narsismi yhteydessä perfektionismiin ja epäonnistumisen pelkoon?
 • Miten erota narsistista?

Jos elämä narsistin kanssa on hankalaa, niin voi olla erokin hänestä. Tällöin ei pidä jättää itseään yksin, vaan ottaa vastaan mahdollisimman vahvaa henkilökohtaista tukea.

Rakkauselämässä narsismi tulee esille erilaisissa kipukohdissa, joista kirjoitin sinulle mm. seuraavissa artikkeleissani:

Narsistin uhrin on tärkeää voimaantua ja tehdä päätös rakkauselämänsä paremmasta sisällöstä ja suunnasta. Voidakseni auttaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisissa elämäntilanteissa olevia, tarjoan henkilökohtaisen valmennuksen lisäksi nykyisin myös verkkovalmennusta eropäätökseentekoon.

“Kuten fyysinenkään väkivalta ei käynnisty heti ensitreffeillä, myöskään henkinen väkivalta ei ala täyslaidallisella törkeyksiä. Kuitenkin harmillisen usein kaikki, minkä itselleen sallii tapahtuvan tänään, tapahtuu todennäköisesti huomennakin ja vuoden päästä.

Merkkejä saattaa olla vaikea havaita ennen kuin itsekin jo uskoo olevansa niiden aiheuttaja tai vähintäänkin ansaitsevansa kaiken huonon kohtelun puolisonsa taholta.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Narsistin uhrin terapia, voimaannuttava yksilöterapia/valmennus (Coach Kati Niemi)
Oletko narsistin uhri tai epäiletkö sitä? Tutustu voimaannuttavaan yksilövalmennukseen klikkaamalla tästä kuvasta.

Narsismi: Millaista on narsistinen käytös? Milloin kyseessä on narsistinen persoonallisuushäiriö?

Narsismi tarkoittaa lyhyesti sanottuna itsensä rakastamista, eli lähtökohtaisesti meissä kaikissa on hyvä olla ainakin jossain määrin tervettä narsismia.

USAn psykologien kattojärjestö The American Psychiatric Association (APA) on luokitellut ‘kaikki’ psykologiset häiriöt ja niiden standardinomaiset diagnosointikriteerit kattavaan manuaaliin, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Tähän APAn manuaaliin viitataan yleisesti lyhyemmin DSM-5 tai DSM-V, missä tuo numero tarkoittaa manuaalin versionumeroa. Nykyinen versio on siis DSM:n 5. painos, joka julkaistiin vuonna 2013.

DSM-5:n mukaan narsistinen persoonallisuushäiriö luokitellaan niin sanottuun persoonallisuushäiriöiden B-ryhmään (‘Cluster B’) yhdessä mm. epäsosiaalisen persoonallisuushäiriön (APD Antisocial Personality Disorder) ja epävakaan persoonallisuuden (rajatilapersoonallisuus, Borderline personality disorder) kanssa.

Henkilöllä, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö, on ylimitoitettu omanarvontunto eli hän on epäterveellä tavalla liioitellun itserakas. Narsistinen henkilö kaipaa jatkuvaa huomiota ja ihailua. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä henkilö käyttää hyväkseen muita ihmisiä

Narsistin piirteisiin kuuluu myös se, että he pyrkivät jatkuvasti osoittamaan oman tärkeytensä ja erinomaisuutensa käyttäytymällä tavalla, jota muut pitävät outona tai jopa nolona.

Narsismi tulee helpoiten esiin läheisissä ihmissuhteissa, mutta narsistin piirteet tulevat usein esille myös ystäväpiirissä ja muissakin kohtaamisissa. Narsisti voi olla taitava piilottamaan pahimmat piirteensä esimerkiksi työpaikalla.

Narsismi: Miten narsisti käyttäytyy parisuhteessa?

Parisuhteessa narsismi tulee helpoiten esille, ja yleensä narsistin puoliso kärsii eniten. Sekä miehet että naiset voivat olla narsisteja, sillä narsismi – kuten muutkaan sairaudet ja häiriöt – eivät tunnusta sukupuolta.

Parisuhteessa narsistin puolison on tärkeää tunnistaa narsismin oireet ja olla valppaana hyvissä ajoin ennen kuin vahingossa ajautuu liian syvälle narsistin manipulaation alla. Narsismin piirteiden voimakkuus ja vaikutus parisuhteelle vaihtelee – ei pelkästään narsistin omista lähtökohdista käsin vaan osittain myös narsistin puolison ominaisuuksien ja käytöksen vuoksi. Joka tapauksessa narsistinen käytös on merkittävä rasite parisuhteelle.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Narsismi sekoittaa parisuhteen terveen dynamiikan, minkä vuoksi narsistin puoliso kärsii ja parisuhde muuttuu yhä huonommaksi.

Jos narsistin puoliso sietää tämän käytöstä, hän tulee kärsimään todennäköisesti yhä enemmän ja enemmän ajan myötä. Narsistin puolison tulisikin havahtua kumppaninsa erikoisen käytöksen ensimerkkeihin, ja hakea apua. 

Narsistinen puoliso manipuloi taitavasti, mikä voi johtaa erittäin vakaviin seurauksiin, jopa kuolemaan. 

Usein parasta on vain erota narsistisesta kumppanista, mutta mitä pidempään on tottunut narsistin toimintaan, sitä vaikeammalta ja pelottavammalta eroaminen narsistista voi tuntua.

Tässä artikkelissa käydään läpi ne merkit, joista voit tunnistaa narsismin parisuhteessa, sekä miten narsistisen puolison kanssa kannattaa toimia. Tässä käydään läpi myös narsismin syyt, joiden ymmärtäminen voi myös osaltaan auttaa narsistin puolisoa havahtumaan ongelman vakavaan ja usein pysyvään luonteeseen, ja siten saamaan lisävoimia eroon.

Mitkä ovat narsismin merkit? Miten narsismi ilmenee?

Narsismin tunnusmerkit ovat moninaiset, ja siksi niiden havaitseminen voi olla vaikeaa narsistin puolisolle. Tärkeää onkin hakea apua asiantuntijalta sekä narsistin persoonallisuushäiriön vakavuuden selvittämiseksi ja hoitamiseksi – kuten myös mahdollisen eroprosessin aloittamiseksi.

Narsisti ei välttämättä osoita kaikkia allaolevia tunnusmerkkejä. Narsistin oireiden havaitsemisen lisäksi on olennaista, että myös narsistin puoliso huomaa oman toimintansa ja taipumisensa narsistin tahdon alla. Narsistin puoliso saattaa toisinaan omalla käytöksellään joko lisätä tai hillitä puolisonsa narsistista käytöstä.

Narsismin neljä pääpiirrettä ovat:

 1. Ylikorostunut omanarvontunto
 2. Empatian vähäisyys tai totaalinen puute
 3. Liiallinen huomionhakuisuus ja tarve ihailulle
 4. Vaikeat ihmissuhteet perheen, ystävien ja puolison kanssa tai esimerkiksi työpaikalla.

Seuraavat konkreettiset esimerkit auttavat sinua havahtumaan siihen, oletko mahdollisesti deittailemassa tai kenties jo parisuhteessa narsistin kanssa.

Millaisia ovat narsistisen puolison piirteet ja käytös parisuhteessa?

Mistä merkeistä tunnistaa olevansa narsistin kanssa? Vaikka et toki voikaan tehdä puolisostasi kunnon narsismi-diagnoosia mielenterveyden ammattilaisten puolesta, seuraavat esimerkit narsistin piirteistä ja narsistisesta käytöksestä parisuhteessa auttavat sinua.

Narsistinen kumppani – Varoitusmerkki #1: Deittailun alussa ‘liian hyvä ollakseen totta’

Deittailun ensimetreillä ja parisuhteen alussa narsisti voi osoittaa olevansa jopa ‘liian’ huomaavainen ja kiinnostunut sinun hyvinvoinnistasi. Narsisti voi osoittaa aidolta tuntuvaa kiinnostusta sinun elämääsi, puuhiasi ja tunteitasi kohtaan. Narsistinen kumppani on aluksi kuin ‘liian hyvä ollakseen totta’.

Narsistinen kumppanikandidaatti on aina saatavilla, kun haluat tavata häntä, ja hän pommittaa sinua lemmenviesteillä. Sinusta saattaa jopa tuntua siltä kuin hän osoittaisi rakkauttaan sinulle ennenaikaisesti, tai että he eivät voi tuntea sinua vielä niin hyvin voidakseen sanoa rakastavansa sinua.

Useimmiten tämänkaltainen epäilys on täysin oikeutettu. Havaitessasi tällaisia ensimerkkejä sinun kannattaa olla varuillasi ja mahdollisesti välttää parisuhteen aloittamista hänen kanssaan. Jos paljastat nämä mietteesi narsistille myöhemmin, hän saattaa syyttää sinua hänen hyväksikäyttämisestä, hänen tunteidensa satuttamisesta tai luottamuksen rikkomisesta.

Narsismi näkyy yleensä jo ensideiteistä alkaen, ja narsistisen perfektionismin varoitusmerkeistä deittailussa voit lukea täältä. 

Myös salasuhteen pitkittymiseen voi liittyä jommankumman osapuolen tai kenties molempien narsismia, kuten voit lukea esimerkiksi tästä kirjoituksestani “Toiselle Naiselle”.

Narsistisen puolison tunnusmerkki #2: Sinun saamien kehujen ja huomion väheksyminen

Narsistinen kumppani haluaa ottaa jopa sinun saamasi kehut ja kiitokset omaksi meriitikseen. Esimerkiksi kun muut kehuvat sinua hyvästä opiskelu- tai työsaavutuksesta, narsistinen puolisosi korostaa kuinka hänen antama tuki motivoi sinua ja sai sinut menestymään.

Narsisti saa sinut vähitellen uskomaan, että sinä et pystyisi mihinkään ilman häntä ja kuinka hän on sinua tärkeämpi myös parisuhteessanne.

Joskus tämäntyyppinen puhe ja narsistinen käytös tulee esille myös tilanteissa, joissa muut ihmiset ovat läsnä.

Koska narsistin itsetunto ja itseluottamus on todellisuudessa erittäin huono, hän kykenee vain alentamaan sinua, jotta hän voisi kokea itsensä paremmaksi.

Narsistin uhrin terapia, voimaannuttava yksilöterapia/valmennus (Coach Kati Niemi)
Oletko narsistin uhri tai epäiletkö sitä? Tutustu voimaannuttavaan yksilövalmennukseen klikkaamalla tästä kuvasta.

 

Narsismin merkki #3: Ei pitkiä parisuhteita eikä pitkäaikaisia ystäviä

Pitkäaikaisten ihmissuhteiden puuttuminen voi olla yksi narsismin seuraus. Narsistilla on lyhyitä, pinnallisia tuttavuuksia tai pieni kaveriporukka, jossa toiminnan ja keskustelun taso ei ole kovinkaan korkea. Narsistin parisuhteet päättyvät useimmiten yhtäkkiä ja epämääräisistä syistä.

Narsismi voi ilmetä myös narsistin suhteissa omaan lapsuudenperheeseen: jos suhde vanhempiin tai sisaruksiin on etäinen eivätkä he ole juurikaan yhteydessä toisiinsa, narsismi saattaa olla syynä siihen.

Useimmiten narsistinen puoliso haluaa sinun viettävän kaiken aikasi hänen kanssaan. Kun haluat luonnollisesti omaakin aikaa, hän saattaa syyttää sinua empatiakyvyttömyydestä. Narsistit ovat taitavia synnyttämään draamaa pienistäkin asioista.

Narsistisen puolison ominaisuus #4: Narsistin omien saavutusten kehuminen

Jos olet parisuhteessa narsistin kanssa, kahdenkeskiset keskustelunne käsittelevät enimmäkseen puolisosi tekemisiä, saavutuksia ja suunnitelmia. Narsisti muistaa korostaa, miten hänen menestyksensä on tärkeää teille molemmille. Useimmiten narsistit liioittelevat omia suorituksiaan ja jos kyseenalaistat niitä vähääkään, he osoittavat sinulle kylmyytensä karulla tavalla.

Narsistinen puoliso ei kuuntele juurikaan sinun saavutuksiasi, tai ainakin vähättelee niitä. Sinun tekemisesi ja tavoitteesi eivät ole koskaan yhtä arvokkaita kuin hänen. Havaitset narsistisen puolison esimerkiksi niin, että kiinnität huomiota hänen reaktioihinsa, kun puhut itsestäsi. Jos hän ei osoita kiinnostusta eikä kysy jatkokysymyksiä kertomastasi, hän saattaa olla narsisti.

#5 Narsismin merkki parisuhteessa: Empatian puute

Narsisti ei ole kiinnostunut muiden ihmisten tunteista, ja tämän saa vahvimmin kokea tietysti narsistin puoliso. Narsistit eivät pidä empatian puutetta varsinaisesti heidän puutteenaan, koska he ovat niin itsekeskeisiä. Narsistin mielestä sinun tehtäväsi on huolehtia ja ymmärtää omia tunteitasi, mikä osittain on tietysti täysin totta. Mutta narsismiin kuuluu se, että narsisti ei edes halua ymmärtää sinua eikä hän osoita myötätuntoa sinua kohtaan, vaikka voit huonosti.

”Minä halusin selvittää asiat, jotka olivat joko minun tai selvästikin exäni mielestä huonosti, mutta exäni mielestä ongelmia ei ollut, jos niitä ei nostettu esille. Jo suhteemme aikana minun oli kerta kerralta yhä vaikeampaa ottaa esille edes pieniä mieltäni kaihertaneita asioita, saatikka että satojen epäonnistuneiden keskustelunavausyritysteni jälkeen olisin kerännyt rohkeuteni ottaa esille isompia ongelmiamme, kuten juurikin tätä keskustelukyvyttömyyttämme. Lopulta halusinkin keskustella enää vain erosta.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Käytännön esimerkkejä narsismista on vaikkapa se, että narsistilla ei ole tapana kysyä sinulta, miten työpäiväsi meni, miten ystäväsi voivat tai mikä painaa mieltäsi. Narsisti ei osaa eikä edes yritä saada sinua tuntemaan oloasi sellaiseksi, että voisit kokea tulevasi nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi parisuhteessanne. Hän ei pyri ymmärtämään tunteitasi, vaan pikemminkin päinvastoin hän odottaa vain sinun huomioivan hänet säännöllisesti. 

Tämän vuoksi parisuhde narsistin kanssa on pääsääntöisesti huono ja tuhoisa. Parisuhteen tulee pohjautua molemminpuoliseen tukeen ja puolison ymmärtämiseen.

Narsistinen puoliso, oire #6: Jatkuva valitus, nalkutus ja nälvintä

Yksi narsismin tunnusmerkki on se, että narsistinen kumppani moittii ja sättii sinua jopa julkisilla paikoilla tai vähintäänkin kotioloissa ollessanne. Ensialkuun narsisti saattaa heittää tökeröitä vitsejä tai kommentoida sinua, ystäviäsi tai kiinnostuksen kohteitasi negatiivisesti. Jos sallit tällaista käytöstä, se vain lisääntyy johtaen yhä ikävämpiin loukkauksiin ja sietämättömään henkiseen väkivaltaan.

“Nälviminen ja nalkutus valtaavat takuuvarmasti sen tilan, jonka niille antaa. Taitavan nillittäjän yhä mieleenpainuvammat valituksenaiheet eivät lopu kesken yhden parisuhdetragedian aikana. Perinteisten hammastahnatuubien vääränlaisten puristelujen lisäksi on kuultu kettuilua siitä, kuinka tuuletusikkunaa raotettiin väärällä tavalla ja kuivahtanutta leipää leikattiin liian äänekkäästi.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Miksi narsistinen puoliso toimii näin? Hänen tavoitteenaan on saada sinut tuntemaan olosi arvottomaksi. Narsisti alentaa itsetuntoasi, jotta hän voisi tuntea olevansa parempi ja arvokkaampi. Narsistin itsetunto on todellisuudessa niin huono.

Kun yrität olla näyttämättä narsistiselle puolisolle sitä, että tunsit itsesi loukatuksi, hän hermostuu. Hän hakee sinun reaktioistasi voimaa alistaa sinua.

Kun saavutat jotakin, narsistinen puoliso korostaa, miten sinulla kävi tuuri tai miten olosuhteet olivat sinulle vain suotuisat. Hän sanoo voineensa päässeen itse vieläkin parempiin tuloksiin, jos hänelläkin olisi ollut samanlaiset olosuhteet ja resurssit käytettävissään kuin sinulla oli. Halveksunnan ja tuen puutteen he osoittavat verbaalisesti ja non-verbaalisesti.

Jos taas sinä itse nalkutat puolisosi puutteista, onko ihme, kun hän vetäytyy ja muuttuu kylmäksi tai napauttaa takaisin samalla mitalla? Kettumainen kumppani ei aina ole narsistinen mielipuoli vaan ihan terve ihminen, joka pitää puolensa.

Narsismi-merkki #7: Manipulointi ja psykologinen peli

Narsisti voi pelata kanssasi niin rankkaa psykologista peliä, että hän voi manipuloida sinut epäilemään omaa mielenterveyttäsikin.

”Exäni ei tuntunut muistavan meidän aiempia keskustelujamme ja
antoi ymmärtää, että muistin väärin tahallani ja kuvittelin omiani.
Minä koin usein olevani syyllinen parisuhdeongelmiimme.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Manipulaatio on narsismin selkeimpiä tunnusmerkkejä, mutta siltikin vaikeita tunnistaa silloin, kun itse on jo taitavasti manipuloivan narsistin uhri.

Narsisti valehtelee ja liioittelee tapahtumien kulkua tunteikkaasti, jotta muut kiinnittäisivät huomionsa häneen. Narsistit itsekin yleensä tunnistavat tämän tapansa.

Mitä empaattisemmin reagoit hänen tarinoihinsa, sitä enemmän he innostuvat manipuloimaan sinua. Narsisti saa sinut tekemään asioita vasten omaa tahtoasi, ja manipulaation vahvistamiseksi hän syyttää sinua, kuinka sinä et ymmärrä ja tue häntä etkä arvosta hänen panostaan parisuhteenne ja sinun eteen.

Narsisti voi olla sairaalloisen mustasukkainen ja kontrolloiva. Silloinkin kun narsisti on väärässä, tunnet olevasi syyllinen ja pyydät anteeksi. Näin vahvistat narsistisen puolison egoa ja omanarvontunnetta.

Narsistisen kumppanin tunnusmerkki #8: Parisuhteen tunnustamisen ja määrittelyn vaikeudet

Syvästä epävarmuudestaan johtuen narsistin voi olla vaikeaa tunnustaa parisuhteen status tai sinun merkitys hänelle. Kun kysyt häneltä, mitä merkitset hänelle tai mitä hän tuntee sinua kohtaan, narsistinen ihminen kääntää keskustelun ja huomiosi muualle. Näin hän pyrkii pakenemaan omaa vastuutaan ja epävarmuuttasi lisäämällä hän manipuloi sinut osoittamaan yhä enemmän kiintymystäsi häneen.

”Jälkikäteen olen miettinyt suhdettamme ja havainnut yhä syvempiä ongelmia exäni käytöksessä varsinkin erimielisyyksissä ja siinä miten hän ohitti tarpeeni. Hän sai minut ajattelemaan, että odotan liikoja parisuhteelta.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Narsismi-varoitusmerkki #9: Narsisti panikoi, kun haluat erota hänestä

Kun haluat erota narsistisesta puolisosta, hän todennäköisesti alkaa panikoida. Tällöin narsisti teeskentelee rakastavansa ja välittävänsä sinusta, vaikka hän ei todennäköisesti ole koskaan saanut tuntea aitoa rakkautta sinua eikä ketään muutakaan kohtaan.

Narsistinen puoliso vaatii saada yrittää uudelleen, koska hän ei halua sinun hylkäävän häntä. Kun annat parisuhteellenne jälleen kerran “vielä yhden mahdollisuuden”, narsistipuoliso palaa takaisin omaksi kylmäksi itsekseen ja jatkaa tuttua manipulaatiota.

”Pyörsin eropäätökseni kymmeniä kertoja, kun keskustelujemme jälkeen puolisoni muutti taas käytöstään ja osoitti minulle sitä huomiota ja hellyyttä, mitä olin koko suhteen ajan kaivannut. Silloin pidin itseäni ihan typeränä, että miten olinkaan voinut ajatella eroavani, kun toinenhan on tosi ihana. Suhde piristyi yhtä usein kuin päätin lähteä. Lopulta ne piristykset alkoivat maistua teennäisiltä: puolisoni yritti olla muuta kuin normaalisti on ja heti kun itse aloin taas nauttia suhteestamme, puolisoni tuudittautui kaiken olevan hyvin ja palasi omaksi itsekseen. Kesti kauan huomata, millainen puolisoni ihan luonnostaan on ja mikä oli häneltä ylimääräistä eli väliaikaista.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Narsistisen persoonallisuushäiriön syyt - Mistä narsismi johtuu?

Narsistisen persoonallisuushäiriön syyt pohjautuvat kolmeen päätekijään:

 1. Ympäristö, jossa narsisti kasvoi lapsuudessaan, on usein pääsyy. Narsistin vanhemmat tai muut kasvattajat saattoivat joko ihailla tai kritisoida häntä ylenpalttisesti, minkä vuoksi narsistille muodostuu riippuvuus jatkuvaan ihailuun ja taipumus kritisoida muita. Ympäristötekijät, traumahistoria ja elämänkriisit voivat aiheuttaa narsistisen persoonallisuushäiriön kehittymisen.
 2. Narsismin geneettinen periytyvyys: Toisinaan narsisti on saattanut periä narsistiset piirteet vanhemmiltaan myös geenien eikä pelkästään kasvatuksen muodossa. Vaikka lapsella olisi geneettinen taipumus narsismiin, hänen kasvatus ja ympäristötekijät vaikuttavat vielä narsististen piirteiden ilmenemiseen.
 3. Neurobiologia ja neuropsykologia, joissa tutkitaan aivojen ja käyttäytymisen välisiä syy- ja seuraussuhteita, antaa yhden selityksen narsistisen persoonallisuushäiriön synnylle. Narsistin aivojen ajattelu- ja tunneprosessit ovat häiriintyneet, mikä johtaa narsistiseen käytökseen.

Ylläolevat tekijät ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, minkä vuoksi narsismin syy tai persoonallisuushäiriön alkuperäinen aiheuttaja on vaikea määritellä. Olipa narsismin syyt mitkä tahansa, narsisti tulee ohjata terapiaan heti, kun sairaalloisen narsismin tunnusmerkit ja oireet alkavat ilmaantua.

Narsismin hoito: Voiko narsisti parantua?

Jos havaitset narsistisia piirteitä puolisossasi, exässäsi, lapsessasi tai itsessäsi, hakeudu ammattiauttajan luo. Lääkäri tai terapeutti auttavat sinua. On tärkeää, että vältytte mahdollisilta ikäviltä seurauksilta, kuten alkoholisoitumiselta, huumeriippuvuudelta, masennukselta ja itsetuhoisilta ajatuksilta.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on vaikeasti diagnosoitava, koska narsistin ominaisuuksiin usein kuuluu se, että hän osaa olla erittäin hurmaava ja manipuloiva. Narsisti ei myönnä vikoja itsessään.

Psykoterapia on kuitenkin yksi narsismin hoitovaihtoehto.

Narsismin diagnosointi itse: Miksi narsismin tunnistaminen on vaikeaa?

Ennen kuin alat omatoimisesti itse diagnosoimaan nykyistä tai entistä puolisoasi (tai itseäsi!), ota yhteyttä ammattiauttajiin. Sinua saattaa auttaa myös kirjani Rakkauden (r)evoluutio lukeminen, sillä kirjassa käsitellään myös narsismia – onhan narsismi yksi iso syy parisuhdeongelmiin ja eroihin.

Ennen narsismin itsediagnosointia pohdi esimerkiksi tätä näkökulmaa:

“Silloinkin kun kaikki kaverisi komppaisivat kertomustasi exäsi narsismista, mieti kerran vielä. Narsistin perusominaisuuksiin kuuluu se, ettei kykene asettumaan toisen ihmisen asemaan – miten hyvin sinä osaat tuon taidon erokipusi keskellä? Narsisti olettaa olevansa palvottu ja uhriutuu, kun palvelu ei pelaa oman pillin mukaan. Kun exäsi ei siis antanut sitä mitä häneltä odotit ja mielesi tekee sinusta narsistin uhrin, niin mitä näet itsessäsi tuolla exäsi syyttelyn hetkellä?

Puoliso on peili. Mitä enemmän sieltä heijastuu demoneita, sitä enemmän saa itse oivaltaa. Tietysti joskus omalle kohdalle on saattanut eksyä juuri se maailmankaikkeuden kieroin mielipuoli. Jos hänen kanssaan on siltikin viettänyt vuosia, mitä silloinkin voi oppia ensisijaisesti itsestään?

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi Parisuhde vai erinomainen ero?

Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta voit lukea lisää merkeistä, jotka saattavat havahduttaa sinut huomaamaan puolisosi tai exäsi narsistinen käytös. Kirja opastaa sinua myös neuvottelemaan narsistin kanssa tai eroamaan hänestä ilman, että satutat itseäsi. Kirjassa on useiden miesten ja naisten tositarinoita heidän onnelllisista ja onnettomista parisuhteistaan ja eroistaan.

Sairaalloinen narsismi on persoonallisuushäiriö, johon on suhtauduttava vakavasti.

On tärkeää, että narsistin uhri hakee apua ja häntä ei syyllistetä. Narsistin uhri kärsivät yleensä eniten parisuhteissa. Narsistinen puoliso voi olla mies tai nainen, ja uhri tarvitsee aina tukea. Lue lisää narsistin uhrin voimaantumisesta terapian ja ratkaisukeskeisen valmennuksen avulla.

Jos olet narsistin uhri, sinun kannattaa havainnoida ja yrittää oivaltaa, miten itse reagoit narsistisen puolisosi käytökseen. Vaikka et ole syypää hänen narsismiinsa, myös sinun reaktiosi tai reagoimattomuutesi voi joko pahentaa tai lieventää puolisosi narsistista käytöstä. 

Jos huomaat narsistisen puolisosi käytöksen vaikuttavan sinuun negatiivisesti, sinun on todennäköisesti parasta erota hänestä ja lopettaa kaikki kanssakäyminen hänen kanssaan. Sinä et tarvitse elämääsi yhtään ihmistä, joka satuttaa sinua.

Ilman ammattiapua narsisti ei pääse irti taipumuksistaan, joten älä valehtele itsellesi, että narsistinen kumppanisi parantaisi tapansa. Muutoin hiljalleen sinun oma henkinen ja fyysinen terveytesi on uhattuna.

Jos puolisosi on narsisti ja kärsit hänen käytöksestään, toivon sinulle voimaa hakea apua. Mielelläni tapaan sinut esimerkiksi etänä sinulle sopivaan aikaan, jolloin pystyt puhumaan tilanteestasi. Halutessasi voit pitää videonkin poissa päältä, ymmärrän kyllä.

Narsistin uhrin terapia, voimaannuttava yksilöterapia/valmennus (Coach Kati Niemi)
Oletko narsistin uhri tai epäiletkö sitä? Tutustu voimaannuttavaan yksilövalmennukseen klikkaamalla tästä kuvasta.

Olet myös lämpimästi tervetullut mukaan Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -verkkovalmennukseen ja voimaannu itseäsi kutsuvasta päätöksestä joko parantaa parisuhdettasi kestävällä tavalla tai parantaa muutoin omaa elämääsi erinomaisen eron jälkeen. 

Suosittelen sinulle lämpimästi myös Rakkauden (r)evoluutio-tietokirjaani, jossa on lukuisia tositarinoita onnellisissa ja onnettomissa parisuhteissa eläneiltä ja eronneilta miehiltä ja naisilta:

“Jos haluat parantaa suhdettanne, keskustele puolisosi kanssa ja sopikaa yhdessä, mihin kiinnitätte huomiota seuraavan kuukauden ajan. Jos puolison ainoat keinot suhteen parantamiseksi ovat hiljaisuuteen ja toimimattomuuteen vaipuminen, niin eikö se jo kerro kaikkien käyttämättömiksi jääneiden keinojen olleen loppupeleissä tarpeettomia? Itseään on turha tyrkyttää kenellekään.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Toivon sinulle voimia elämääsi, jos tunnistat eläväsi mahdollisen narsistin kanssa. Tarjoan sinulle kaiken apuni tästä elämänvaiheestasi eteenpäin pääsemiseksi!

Aitoa rakkautta elämääsi toivottaen
Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja
[email protected]

Narsistin uhrin terapia, voimaannuttava yksilöterapia/valmennus (Coach Kati Niemi)
Oletko narsistin uhri tai epäiletkö sitä? Tutustu voimaannuttavaan yksilövalmennukseen klikkaamalla tästä kuvasta.

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

4 vastausta

 1. Nykyisen puolisoni ex-mies on narsisti, puolisoni on hänestä juttuja kertonut ja olen melko paljon eri blogeihin ja kirjoituksiin tutustunut, oikeastaan aivan kaikissa jutuissa mitä olen lukenut ja puoliso kertonut on aivan samat käyttäytymis tavat. No asiat meni miten meni, puolisoni tukena olen ollut ja hänen omatuntoaan ja itsekritiikkiä ja kaikkea olen saanut parempaan suuntaan. Nainen on aivan ihana, reilu kolme vuotta on yhdessä oltua ja nautimme toistemme seurasta. Ero heillä ei ollut mitenkään helppo kuten arvata saattaa, kaikki mahdolliset temput teki. Edelleen kun heidän nuorempi tytär käy isällään huomataan että manipulointia on tehty, vastarintaa äitiään kohtaan ja kaikki on huonosti. Isälleen ei tietenkään uskalla sanoa vastaan vaan kaikessa myötäillään.
  Olen sivusta eloa seurannut ja varsinkin nuoremmassa tytössä olen huomaavinani jotain outoa käytöksessä, viittaan siis narsistiseen käytökseen joka voi olla toki muutakin.
  Esimerkiksi, toisen hyväksi käyttöä, tuo sitä, tee tätä, anna, vie ja äiti suorittaa, mutta vastapalveluksia ei tule. Hemmetin hyvin luikertelee tilanteista ulos, vaihtaa sujuvasti vaikeasta asiasta toiseen vain välttyäkseen vastuusta. Eli todella taitava manipuloimaan äitiään ja pitää aivan pelinappulana, sivusta seuranneena olen asian puolisolleni ottanut puheeksi. Hän ei sitä itse osaa nähdä samoin kuin minä, mutta pyrin asioita tuomaan esille. Sekä empaattisuus on minimaalista, jos tytär esimerkiksi satuttaa äitiään lyömällä tai muutoin niin ei koskaan pyydä anteeksi. Päin vastoin jos huomaa että äitiään sattuu, niin käytöksessä huomaan heti “hyökkäävän” eleen ja aluksi tyttö vaikuttaa hieman suuttuvan. Anteeksi pyyntöä ei tosiaan tule koskaan, joskus äitiään tahallisesti vääntää ja saattaa heidän kaatuessa jäädä alle ja siitä tulee välittömästi äidin syytä vaikka häntä on kielletty. Oma mielipide on että kaikki ei ole aivan kunnossa tyttärelläkään, jos jotain tolkkua saitte niin vastatkaa ja esittäkää lisäkysymyksiä. Kiitos.

  1. Kiitos tarinasi jakamisesta! Hienoa, että puolisosi on kuitenkin itse alkanut voimaan paremmin – rakkaus parantaa myös osaltaan. Meillä kaikilla on myös narsistisia piirteitä ja ehkäpä puolisosi tyttären käytös on myös ajoittain ihan tavallista teinien käytöstä: lapsethan kyllä passuuttavat vanhempiaan aina, jos vaan mahdollista 🙂 Vanhemmat sitten asettavat niitä rajoja, joita lapsikin kyllä oppii kunnioittamaan, kun rajat ovat järkevät, hyvää tekevät ja tarvittaessa myös sopivan joustavat ääritilanteissa. Lapset mallintavat käytöksessään molempien vanhempien toimintatapoja, ja toki voi olla, että tytär on ottanut mallia nyt enemmän isästään.

   Narsismi-diagnoosia ei voi itse tehdä, mutta on hyvä olla hereillä tämänkaltaisen perhehistorian omaavan tytön kohdalla. Kaikissa perheen ongelmatilanteissa kannattaa hakea apua ammattitaitoisilta terapeuteilta, ja tarvittaessa myös sosiaalihuollosta. Toivottavasti tytär saa myös keskusteluapua, sillä vanhempien ristitulessa eläminen stressaa ketä tahansa lasta, varsinkin herkässä murrosiässä olevaa lasta.

   Voimia teille!

 2. yksi esimerkki. isäni huoli hiljattain. mieheni ei olisi halunnut, että menenen katsomaan häntä sairaalaan saati valitsemaan äidin tukena arkkua. nyt kun on kohta siunaustilaisuus senkin valehtelen kuulemma hänelle, koska sellaista ei ole olemassa..ei minun pitäisi sinne mennä.. suuttuu taas kun menen. aina pitäisi tehdä niin kuin hän haluaa tai hän suuttuu..hän haukkuu minua usein laiskaksi saamattomaksi tyhmäksi ahneeksi…onko mieheni narsisti..

  1. Hei Kirsi! Kiitos viestistäsi! Kyllähän tuo miehesi käytös täyttää narsistisen käytöksen ja täyden henkisen väkivallan merkit. Ei ole merkitystä sillä, minkä “diagnoosin” miehesi saisi psykiatrin luona, vaan olennaisempaa sinun kannaltasi on, että tuollainen käytös on täysin sopimatonta ja väärin. Ymmärrän, että saatat hakea ymmärrystä miehellesi monin tavoin, sillä hän on selvästi oppinut manipuloimaan sinua. Ehkä suhteenne on kestänyt pitkäänkin ja tilanne on päässyt etenemään erittäin pahaksi. Miehesi käytös on täysin epänormaalia ja ilkeää eikä hänellä ole mitään oikeutta kohdella sinua noin.

   On hyvä, että olet alkanut kyseenalaistamaan miehesi käytöstä ja uskallat avata silmäsi nyt. Sinun on aika toimia ja pelastaa itsesi. Älä kuluta elämääsi moisen miehen kanssa. Et tarvitse itsellesi lannistajaa ja alistajaa. Se ei ole mitään rakkautta eikä tuollaista käytöstä hyvitellä minkäänlaisilla teoilla. Vaikka hän olisi joissain asioissa “hyvä” sinulle tai pahoittelisi käytöstään aina hyvän sään aikaan, tuollaista käytöstä sinun ei pidä sietää vaan sille on tehtävä loppu.

   Suosittelen sinua hakemaan mielenrauhaa ja tukea eroamiseen. Kuuntele esimerkiksi ilmaista rentouttavaa, mieltä rauhoittavaa äänitettäni https://rakkaudenrevoluutio.fi/rentoutusaanite-ilmainen-hypnoosiaanite-ladattava-ilmaiseksi/

   Lisää tukea saat blogini Erota vai ei?- ja Eron jälkeen -kategorioiden lukuisista artikkeleista, sekä ratkaisukeskeistä valmennusta lukuisten videoiden, äänitteiden ja harjoitusten muodossa verkkovalmennuksessani https://rakkaudenrevoluutio.fi/parempi-parisuhde-vai-erinomainen-ero/

   Kiitä itseäsi siitä, että olet päässyt jo tähän pisteeseen asti, että alat kyseenalaistamaan miehesi käytöstä nyt todenteolla ja etsit itsellesi tukea irtautuaksesi hänestä. Jokaisessa ihmisessä on aina hyviäkin puolia, mutta ne eivät voi hyvittää tuonkaltaista henkistä väkivaltaa missään tilanteessa.

   Voimia sinulle Kirsi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.