deittailu perfektionisti

Perfektionismi & Deittailu: Miten päästä eroon perfektionismista?

Laita hyvä kiertoon!

*Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä

Käykö välillä mielessäsi ajatus “olenko liian vaativa etsiessäni kumppania?” tai “vaadinko myös itseltäni liikaa deittaillessa?” Täydellisyyden tavoittelu deittailussa voi koitua monen sinkun tuhoksi: perfektionisti antaa pakit usein liian heppoisin perustein etsiessään loputtomiin  täydellistä kumppaniehdokasta, “Sitä Oikeaa”. Mutta mistä perfektionismi johtuu? Ja miksi deittailu on usein se elämänvaihe, jossa saatat itsekin herätä omaan perfektionismiisi ehkä kunnolla ensimmäistä kertaa?

Laadukkaan seuran etsimisessä ei tietenkään ole yhtään mitään väärää. Tietysti sinun kannattaa olla tietoinen omista laatukriteereistäsi eikä tyytyä mihinkään surkeisiin sattumiin, joita valitettavasti monissa tusinadeittisovelluksissa pongahtaa kännykkäruudullesi pyytämättäsikin. Tässä artikkelissa käydään kuitenkin läpi nimenomaan noita laatukriteerejä siitä näkökulmasta, että mitkä niistä ovat oikeasti hyödyllisiä sinulle ja minkälainen “kranttuus” saattaa vaikeuttaa sinun rakastumistasi ylipäänsä. Ja tuo “kranttuus” kaikelle rakkaudella 🙂

Itsekin halusin tietysti laadukasta, hyvää, positiivista seuraa, kun etsin tulevaa (nykyistä!) miestäni. Ja kyllä, minuakin turhautti jotkut deittisovellukset, joissa ei tuntunut sitä kultajyvää löytyvän millään.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, tietokirjailija Kati Niemi

 Tutustuin useisiin deittisovelluksiin, joiden kattavan vertailun löydät täältä. Tai voit suoraan tutustua Rakkauden (r)evoluution valitsemaan kumppaniin* Eliittikumppaniin, joka ei nimestään huolimatta ole elitistinen materialistien kokoontumispaikka 🙂  

Miksi ja miten perfektionismi tulee ilmi deittailussa ja muutenkin rakkauselämässä?

Kiitos Disney-leffojen, romanttisten komedioiden ja sosiaalisen median tarjoaman kiiltokuvamaailman, meille on muodostunut väistämättä käsitys täydellisestä parisuhteesta. 

Romanttisissa komedioissa rakastavaiset päätyvät lopulta aina yhteen tajutessaan salamaniskun lailla, että ovatkin aina rakastaneet vain toisiaan. Instagram-feedeissämme deittailu, parisuhde ja avioliitto näyttäytyy sarjana kauniita ravintola-annoksia, hymyjä ja lapsia. 

Omaksumme ympäristöstämme monenlaisia skeemoja eli oletuksia, joista saattaa muodostua elämäämme rajoittavia uskomuksia, aidon onnen esteitä. Voit lukea tunnelukoista (mm. perfektionismi ja siihen liittyvät vaativuuden ja epäonnistumisen tunnelukot) sekä valmennuksistani näihin liittyen näistä artikkeleista:

Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Valmennukset

Tutustu coaching-, NLP-valmennus- ja hypnoterapiapalveluihin tällä sivulla. Tarjoan valmennusohjelmia, joissa hyödynnetään monipuolisia mindshifting metodeja ja pääset voimaantumaan omassa tahdissasi. Lisäksi voit aloittaa yksilöllisen Hyvä, Parempi,

Tässä perfektionismi-artikkelissa käyn läpi yleisiä varoitusmerkkejä, joita voit tarkastella sekä omassa käytöksessäsi että niissä kumppanikandidaateissa, joita tapailet. Käyn läpi myös niitä hyviä merkkejä deittailussa sekä keinoja, joilla pääset irti perfektionismista ja vapaudut iloisempaan deittailuun!

Tämän kirjoitukseni luettuasi voit tsekata, mistä deittisovelluksesta löydät itsellesi oikeasti laadukasta seuraa ja kumppanin, jonka kohdalla sinun ei kuitenkaan tarvitse tinkiä itsellesi olennaisista asioista:

Krooninen perfektionisti antaa pakit usein liian heppoisin perustein

Deittailu tosielämässä vastaa harvoin leffojen ja somen tarjoamaa mielikuvaa. Ensimmäiset treffit sujuvat aniharvoin täysin mutkattomasti – ja ainakin ne ovat useimmiten kaukana täydellisistä! 🙂 

Kiusallinen olo ja jännittäminen on todella tavallista ensitreffeillä. Hermostuneisuus voi saada meidät möläyttämään hölmöyksiä ja käyttäytymään muutenkin itsellemme epätyypillisellä tavalla. Vaikka yritämme kaikin tavoin vaikuttaa rennoilta ja kiinnostavilta tehdäksemme deittikumppaniimme vaikutuksen, sisäinen kokemuksemme on usein aivan erilainen. 

Huolimatta siitä, että tiedämme ja tunnistamme kaiken tämän, saatamme itse sortua antamaan deitillemme pakit vain yhden väärän liikkeen perusteella.

Täydellisyydentavoittelu voi toiveikkaan sinkun tuhoksi

Jos uskomme siihen, että riman pitäminen todella korkealla auttaa täydellisten kumppanikandidaattien houkuttelemisessa, saatamme antaa pakit turhan aikaisessa vaiheessa monelle potentiaaliselle seurustelukumppanille. Myös niille upeille tyypeille, jotka olisivat voineet olla “unelmien matcheja” meille – jos olisivat vaan saaneet mahdollisuuden.

Jos perfektionismi vaivaa sinua ja mietit, miten voisit oppia rakastamaan myös hieman epätäydellisempiä ihmisiä avarammalla sydämmellä, lue esimerkiksi nämä artikkelit:

Perfektionismi & deittailu: Voiko perfektionisti rakastaa aidosti?

Sanotaan, että perfektionistiset piirteet saattavat estää terveiden parisuhteiden muodostamisen, koska perfektionisti ei hyväksy (omasta näkökulmastaan) “mitä vaan”. Mitä vaan ei tarvitsekaan hyväksyä, mutta riman pitäminen epärealistisen korkealla johtaa helposti kierteeseen, jossa etsit aina vaan parempaa kumppaniehdokasta.

Perfektionisti on usein vaativa sekä muita että itseään kohtaan. Vaikka vaatisit täydellisyyttä niin treffikumppanilta kuin itseltäsikin, et mitä luultavimmin kuitenkaan tunne oloasi itsevarmaksi. Perfektionisti itse ei koskaan tunne sisimmässään olevansa riittävän hyvä. Yhtälö on vähintään haastava: Jos et tunne oloasi riittävän itsevarmaksi, miten uskallat lähteä etsimään ‘täydellistä kumppania’, ellei hän sitten putoa taivaasta suoraan eteesi?

Perfektionistina olet tottunut hallitsemaan tilanteita täysin. Jos kumppanin löytäminen sujui,  korostunut hallinnan tarve muodostuu usein ongelmaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun kuvioitasi tulee sekoittamaan muut ihmiset: muutat jonkun kanssa yhteen tai saat lapsia, jotka saattavat paljastua ei-niin-täydellisiksi ja vähintäänkin ei-hallittaviksi.

Todellinen kysymys kuuluukin: Onko perfektionismi este sopivan kumppanin tapaamiselle? Ja miten päästä eroon täydellisyyden tavoittelusta deittaillessa?

Perfektionismi & Deittailu: Jos itse olet perfektionisti - tunnista vaaranpaikat ensitreffeillä!

Kun pidämme liian tiukasti kiinni käsityksestämme siitä, mitä deitellä “pitäisi” tapahtua, riskeeraamme mahdollisuuden aitoihin, spontaaneihin kokemuksiin ja onneen, jonka kaltaista emme olisi osanneet edes odottaa. 

Lähdetkö treffeille vaatimuslistan kanssa? Näin toimiessasi katsot jokaista mahdollista kumppania automaattisesti sellaisen linssin läpi, josta on vain haittaa “Sen Oikean” etsinnässä. Vaikka kuvittelisit toisin, kriittinen näkökulmasi ennustaa todennäköisemmin vain sitä, että suuri romanssi menee sinulta sivu suun myös jatkossa!

Jos olet perfektionisti, olet mitä luultavimmin myös hyvin kriittinen itseäsi kohtaan. Krooninen perfektionisti tarkkailee itseään liiallisesti, mikä ei tee deittailu-itsevarmuudelle ollenkaan hyvää. Deittailu voi alkaa tuntua jopa ahdistavalta.

Perfektionisti pitää esimerkiksi ghostaamista helposti omana syynään ja alkaa analysoimaan jokaista yksityiskohtaa itsessään ja käytöksessään löytääkseen syyn katoamistempulle. Sinäkin olet saattanut vastaavassa tilanteessa käydä ghostaajan kanssa käytyjä viestejä läpi uudelleen ja uudelleen saadaksesi vastauksia kysymyksiisi, vaikka olennaisinta olisi päästä tilanteesta eteenpäin mahdollisimman pian, jotta itsevarmuutesi ja toiveikkuutesi pysyisivät yllä.

Yritä olla vähemmän ankara itsellesi – olet loistosaalis juuri sille oikealle tyypille, muista se!

Narsistinen perfektionismi: Varoitusmerkit deiteillä

Joskus perfektionismi on jo ensimmäinen merkki narsismista, ja narsistin kelkkaan ei kannata lähteä missään elämänvaiheessa. Narsisti osaa valita uhrinsa ja varsinkin deittailun alkuvaiheessa hän voi olla hyvinkin hurmaava.

Kun kaipaat rakkautta ja ihailua, narsistin näennäisestä itsevarmuudesta kertovat sanat ja teot voivat tuntua todella imartelevilta.

Mistä tietää, milloin viheltää peli poikki?

Riippumatta siitä, kuinka kauan deittailu on kestänyt, sinulla on täysi oikeus lopettaa treffailu milloin vain niin halutessasi. Sinulla ei ole velvollisuutta viettää aikaa ihmisen kanssa, joka saa olosi onnettomaksi.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Jos sinun oma perfektionismi epäilyttää sinua, mistä voit tietää, milloin kannattaisi edetä jonkun kanssa ja milloin taas painaa jarrut pohjaan? 

Mitkä ovat mahdollisia varoitusmerkkejä, jotka pitäisi ottaa huomioon, vaikka haluaisi päästä perfektionismista eroon?

  • Jos deittisi tilaa sinulle juomat ja ruoat ravintolassa tuntematta sinua ja kysymättä sinulta, mitä haluat, kyseessä voi olla varoitusmerkki. Esimerkiksi narsistit voivat hurmata sinut juuri tämänkaltaista “itsevarmuutta” osoittavilla teoillaan. Sinä et ole tässä kohdin perfektionisti, jos tunnet epäluuloisuutta tämänkaltaista kumppanikandidaattia kohtaan.
  • Jos taas treffien lokaatio on yllätys, sitä voi pitää hyvänä merkkinä. Kaikkihan me joskus aina haluamme saada yllätyksiä ja on ihanaa, kun toinen näkee vaivaa tapaamisemme suunnitteluun.

Ensimmäisen esimerkin mukainen käytös voi vihjata kontrollin tarpeeseen, kun taas yllätyksenä tuleva treffipaikka ilmentää lähinnä sitä, että tapaamista on suunniteltu ajatuksella.

Tässä vielä joitain tyypillisimpiä esimerkkejä avuksesi, jotta tiedät paremmin, mihin kiinnittää huomiota deiteillä, jotta et toisaalta ole liian vaativa etkä toisaalta myöskään haksahda narsistiseen perfektionistiin:

Narsistisen perfektionismin varoitusmerkki #1

Saavut treffipaikalle ja huomaat, että deittisi flirttailee baarityöntekijän kanssa. Kun tulet paikalle, he lopettavat juttelun äkillisesti ja kysyvät, oletko “siinä paha missä mainitaan” sarkastisen virnuilun kera.

Hyvä merkki huomioonottavasta kumppanista #1 

Tulet treffipaikalle ja huomaat, että deittisi oli saapunut paikalle ajoissa varmistaakseen, että saatte parhaan pöydän. Hän on tilannut vettä valmiiksi, mutta halusi odottaa sinua ennen kuin tilaa muuta juotavaa. Hän on lämpimän itsevarma, ei ylimielinen kuten tuossa varoitusmerkki-esimerkissä oleva treffitaituri… 🙂 

Narsistisen perfektionismin varoitusmerkki #2

Kerrot deitillesi, että haluat jakaa laskun illan päätteeksi. Hän ei ota pyyntöäsi kuuleviin korviinsa, nauraa ylimielisesti ja heittää käteistä pöydälle tehdäkseen kantansa selväksi. Hän määrää tahdin, sinä olet vain koriste hänen täydellisyydessään.

Hyvä merkki deittailussa #2

Ilmaiset halusi jakaa lasku tasan illan päätteeksi. Deittisi tarjoutuu maksamaan, mutta myöntyy sitten kohteliaasti pyyntöösi. Hän ei käyttäydy ylimielisesti sinun mielipidettäsi kohtaan eikä jumiudu traditionaalisiin “kyllä miehen pitää maksaa”. Hän kuuntelee sinua, vaikka olisikin eri mieltä deittiperinteistä. 🙂

Narsistinen perfektionismi -varoitusmerkki #3

Kotiin päästyäsi huomaat puhelimessasi useita vastaamattomia puheluita ja lukemattomia viestejä deitiltäsi. Hän odottaa välitöntä vastausta, mistä sinulle tulee epämukava olo. 

Hyvä merkki huolehtivasta kumppanikandidaatista #3

Saat kotiin päästyäsi deittikumppanilta yhden viestin: hän toivoo sinun nauttineen illasta ja halusi varmistaa sinun päässeen kotiin turvallisesti. Viesti saa sinut hymyilemään.

Yllä mainitut deittailu-esimerkit ovat todella yleisiä. Sinunkin deittailuhistoriastasi löytyy varmasti samankaltaisia tilanteita? 

Olitpa itse perfektionisti tai et, sinulla saattaa olla kokemuksia painajaismaisista deiteistä ja kenties olet saanut joltain (narsistilta) kuulla sinun olevan liian vaativa, kun et kelpuuttanut häntä. 

Sinulla on kuitenkin aina oikeus määritellä, mitä haluat elämääsi ja sinä saat valita itsellesi sopivaa seuraa.

Tärkeintä on pitää huolta, että varoitusmerkki-esimerkkien kaltaiset tilanteet jäävät ekojen treffien anekdooteiksi – näitä tyyppejä et halua vierellesi pysyvästi!

Vähän nirso vai pesunkestävä perfektionisti?

Sinulla on täysi oikeus omaan käsitykseesi ideaalikumppanistasi. Meillä kaikilla on tietty “tyyppi”, joka vetoaa enemmän kuin muut. Oma “tyyppi” on yleensä sekoitus menneitä kokemuksiamme ja vaikutteita, joita saamme jatkuvasti ympäriltämme.

Jos kuitenkin itse kärsit omasta perfektionismistasi ja kun haluat höllätä täydellisyyden tavoitteluasi deittailumaailmassa, voisit kokeilla seuraavaa: 

Sen sijaan, että sinulla olisi treffeille mentäessä vaatimuslista valmiina, tekisitkin hyvien merkkien listan? 

Myönteisestä vinkkelistä asiaa lähestyvä lista voisi auttaa sinua olemaan armollisempi sekä deittikumppaneitasi kohtaan että myös itseäsi kohtaan – ja estää sinua antamasta pakkeja hyville kandidaateille liian aikaisin vain koska olet perfektionisti. 

Mutta omista arvoistaan ja todellisista tarpeistaa ei tule tinkiä aivan syyttä suotta vain siksi, että jossain tusinadeittisovelluksessa ei ole parempaa tarjolla. Nimittäin ilman muuta sinun kannattaakin etsiä itsellesi laadukasta seuraa hyvästä deittisovelluksesta, kuten Rakkauden (r)evoluution valitseman kumppanin* Eliittikumppani-deittisovelluksesta:

Ei kannata myöskään jäädä jumiin siihen limboon, että etsii deittikumppaneista piirteitä, joita ajattelee täydellisellä kumppanilla olevan sen sijaan, että kuulostelisi aidosti siinä hetkessä, onko välillänne hyvä yhteys. Ulkoisten piirteiden sijaan ala priorisoimaan sisäisiä piirteitä; persoonallisuutta ja arvomaailmaa (hiusvärin, kenkätyylin ja ammatin sijaan!).

Päästä irti myös siitä ajatuksesta, että muiden tulisi vaikuttua deitistäsi! Sen sijaan kuuntele vaistojasi ja kysy itseltäsi: Mitä tämä henkilö saa minut tuntemaan? Vastaus tähän kysymykseen tarjoaa sinulle kaiken tiedon, jota tarvitset edetäksesi oikeaan suuntaan deittailumaailmassa.

Deittailu & perfektionismi: Täydellisyys ei näytä aina siltä, mitä odotit

Jos kysyisit naimisissa olevilta pareilta, avioituvatko he juuri sellaisen ihmisen kanssa, jonka uskoivat aikoinaan olevan heille täydellinen, suurin osa heistä vastaisi ei. He vahvistaisivat sen usein kuullun totuuden, että ihminen, johon rakastut on harvoin se, kenen kanssa kuvittelit meneväsi naimisiin. Miljoonat ihmiset rakastuvat jatkuvasti ihmisiin, joihin he eivät koskaan odottaneet rakastuvansa! Epäsopivasta deitistä saattaa kuoriutua “täydellinen match” – jos vain avaat perfektionistin silmiäsi tarpeeksi nähdäksesi mahdollisuuden monenlaisissa ihmisissä.

Jätä siis perfektionisti-rillit kotiin seuraavan kerran, kun menet deiteille. Astu ensimmäiseen kohtaamiseen uuden ihmisen kanssa avoimin mielin. Jos deittikumppani heittää typerän vitsin, koita edes nauraa mukana. Laske suojaustasi sen verran, että oikea ihminen pääsee tutustumaan sinuun. 

Sinun ei tarvitse edes astua suuresti ulos mukavuusalueeltasi. Riittää, että annat ihmisille mahdollisuuden näyttää arvonsa sen sijaan, että antaisit heti pakit, jos joku heissä ei sovi deittailu-vaatimuslistaasi. 

Mistä tiedät, kuka tälläkin hetkellä odottaa tilaisuutta saada polvesi notkahtamaan?

Oletko valmis pääsemään eroon kroonisesta deittailu-perfektionismista?

Jos todella haluat tavata “Sen Oikean”, laita liian tiukat vaatimuslistasi pois. Koita päästää tiedostaen irti niin ikään “täydellinen parisuhde” -käsityksistäsi, koska ne eivät edes ole omiasi: olet omaksunut ne ympäristöstäsi. Irroittaudu myös mielikuvista, joissa olet romanttisen komedian päähenkilö,  jotta voit katsella ympäristöäsi avoimemmalla mielellä. 

Joskus käy myös niin, että ihmisten vetovoima lisääntyy ajan kuluessa ja ensin mitäänsanomattomalta vaikuttanut deittikumppani  yllättää sinut persoonansa puolilla, joihin sinulla ei olisi ollut mahdollisuutta tutustua perfektionisti-mallin mukaan toimiessasi.

Olemme kaikki inhimillisiä ja siten omalla tavallamme ihania, mikä tarkoittaa, että ketään meistä ei voi edes määritellä täydelliseksi. Lopeta siis pienten yksityiskohtien analysointi ja täydellisen ihmisen jahtaaminen. Nauti sen sijaan deittailuhetkistä ja koita nähdä deittikumppanisi vaatimuslistaa laajemmasta perspektiivistä.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi Espoo Helsinki Vantaa Kauniainen Sipoo Kirkkonummi

Vaikka perfektionismi olisi yksi sinun taipumuksistasi, sinulla on mahdollisuus vapautua siitä. Anna mahdollisuus myös sellaisille ihmisille, joita et normaalisti valitsisi. Ja anna ihmisille tilaisuus tehdä vaikutus sinuun ilman, että syynäät heidän jokaista elettään ja lausettaan ensitreffeillä. 🙂

Perfektionististen deittailutapojesi muuttaminen saattaa olla paras päätös, jonka ikinä teet.

Iloista deittailua sinulle!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutt, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]
LUE VALMENNUKSISTA TÄÄLTÄ

Perfektionismi & Deittailu - Älä huoli, löydät kyllä täältä itsellesi sopivan deittisovelluksen myös vaativampaan makuusi:

Omia tarpeitaan ja toiveitaan kannattaa tietysti kuunnella eikä itseään kannata pakottaa laaduttomaan seuraan vain siksi, että tusinadeittisovelluksista ei parempaa löydy. Tästä kumppanilinkistä* pääset helposti ja turvallisesti laadukkaan seuranhaun makuun eli tutustumaan Rakkauden (r)evoluution valitseman kumppanin Eliittikumppanin sivustoon:

Kun haluat vertailla useita erilaisia deittisovelluksia, lue tämä kattava kirjoitukseni deittisovellusvertailusta:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.