DEITTAILU: Miten päästä eroon perfektionismista deittaillessa?

DEITTAILU: Miten päästä eroon perfektionismista deittaillessa?

Kiitos Disney-leffojen, romanttisten komedioiden ja sosiaalisen median tarjoaman kiiltokuvamaailman, meille on muodostunut väistämättä käsitys täydellisestä parisuhteesta. Romanttisissa komedioissa rakastavaiset päätyvät lopulta aina yhteen tajutessaan salamaniskun lailla, että ovatkin aina rakastaneet vain toisiaan. Instagram-feedeissämme deittailu, parisuhde ja avioliitto näyttäytyy sarjana kauniita ravintola-annoksia, hymyjä ja lapsia. Täydellisyyden tavoittelu voi koitua monen sinkun tuhoksi: Perfektionisti antaa pakit usein liian heppoisin perustein etsiessään loputtomiin  täydellistä kumppaniehdokasta, “Sitä Oikeaa”.

Krooninen perfektionisti antaa pakit usein liian heppoisin perustein

Deittailu tosielämässä vastaa harvoin leffojen ja somen tarjoamaa mielikuvaa. Ensimmäiset treffit sujuvat aniharvoin täysin mutkattomasti – ja ainakin ne ovat useimmiten kaukana täydellisistä! 🙂 

Kiusallinen olo ja jännittäminen on todella tavallista ensitreffeillä. Hermostuneisuus voi saada meidät möläyttämään hölmöyksiä ja käyttäytymään muutenkin itsellemme epätyypillisellä tavalla. Vaikka yritämme kaikin tavoin vaikuttaa rennoilta ja kiinnostavilta tehdäksemme deittikumppaniimme vaikutuksen, sisäinen kokemuksemme on usein aivan erilainen. 

Huolimatta siitä, että tiedämme ja tunnistamme kaiken tämän, saatamme itse sortua antamaan deitillemme pakit vain yhden väärän liikkeen perusteella.

Täydellisyydentavoittelu voi koitua monen toiveikkaan sinkun tuhoksi

Jos uskomme siihen, että riman pitäminen todella korkealla auttaa täydellisten kumppanikandidaattien houkuttelemisessa, saatamme antaa pakit turhan aikaisessa vaiheessa monelle potentiaaliselle seurustelukumppanille. Myös niille upeille tyypeille, jotka olisivat voineet olla “unelmien matcheja” meille – jos olisivat vaan saaneet mahdollisuuden.

Perfektionisti & deittailu: Voiko perfektionisti rakastaa aidosti?

Sanotaan, että perfektionistiset piirteet saattavat estää terveiden parisuhteiden muodostamisen, koska perfektionisti ei hyväksy (omasta näkökulmastaan) “mitä vaan”. Mitä vaan ei tarvitsekaan hyväksyä, mutta riman pitäminen epärealistisen korkealla johtaa helposti kierteeseen, jossa etsit aina vaan parempaa kumppaniehdokasta.

Perfektionisti on usein vaativa sekä muita että itseään kohtaan. Vaikka vaatisit täydellisyyttä niin treffikumppanilta kuin itseltäsikin, et mitä luultavimmin kuitenkaan tunne oloasi itsevarmaksi. Perfektionisti itse ei koskaan tunne sisimmässään olevansa riittävän hyvä. Yhtälö on vähintään haastava: Jos et tunne oloasi riittävän itsevarmaksi, miten uskallat lähteä etsimään ‘täydellistä kumppania’, ellei hän sitten putoa taivaasta suoraan eteesi?

Perfektionistina olet tottunut hallitsemaan tilanteita täysin. Jos kumppanin löytäminen sujui,  korostunut hallinnan tarve muodostuu usein ongelmaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun kuvioitasi tulee sekoittamaan muut ihmiset: muutat jonkun kanssa yhteen tai saat lapsia, jotka saattavat paljastua ei-niin-täydellisiksi ja vähintäänkin ei-hallittaviksi.

Todellinen kysymys kuuluukin: Onko perfektionismi este sopivan kumppanin tapaamiselle? Ja miten päästä eroon täydellisyyden tavoittelusta deittaillessa?

Deittailu: Perfektionisti ensitreffeillä -tunnista vaaranpaikat!

Kun pidämme liian tiukasti kiinni käsityksestämme siitä, mitä deitellä “pitäisi” tapahtua, riskeeraamme mahdollisuuden aitoihin, spontaaneihin kokemuksiin ja onneen, jonka kaltaista emme olisi osanneet edes odottaa. 

Lähdetkö treffeille vaatimuslistan kanssa? Näin toimiessasi katsot jokaista mahdollista kumppania automaattisesti sellaisen linssin läpi, josta on vain haittaa “Sen Oikean” etsinnässä. Vaikka kuvittelisit toisin, kriittinen näkökulmasi ennustaa todennäköisemmin vain sitä, että suuri romanssi menee sinulta sivu suun myös jatkossa!

Jos olet perfektionisti, olet mitä luultavimmin myös hyvin kriittinen itseäsi kohtaan. Krooninen perfektionisti tarkkailee itseään liiallisesti, mikä ei tee deittailu-itsevarmuudelle ollenkaan hyvää. Deittailu voi alkaa tuntua jopa ahdistavalta.

Perfektionisti pitää esimerkiksi ghostaamista helposti omana syynään ja alkaa analysoimaan jokaista yksityiskohtaa itsessään ja käytöksessään löytääkseen syyn katoamistempulle. Sinäkin olet saattanut vastaavassa tilanteessa käydä ghostaajan kanssa käytyjä viestejä läpi uudelleen ja uudelleen saadaksesi vastauksia kysymyksiisi, vaikka olennaisinta olisi päästä tilanteesta eteenpäin mahdollisimman pian, jotta itsevarmuutesi ja toiveikkuutesi pysyisivät yllä.

Yritä olla vähemmän ankara itsellesi– olet loistosaalis juuri sille oikealle tyypille, muista se!

Deittisovellus: Hyvä seksi- lisää nautintoa -deittailu
Suuri deittisovellusvertailu: Parhaat nettideittisovellukset 2021 - lue artikkeli klikkaamalla kuvaa!

Mistä tietää, milloin viheltää peli poikki? Varoitusmerkit deiteillä

Riippumatta siitä, kuinka kauan deittailu on kestänyt, sinulla on täysi oikeus lopettaa treffailu milloin vain niin halutessasi. Sinulla ei ole velvollisuutta viettää aikaa ihmisen kanssa, joka saa olosi onnettomaksi.

Mutta mistä voi tietää, milloin kannattaisi edetä jonkun kanssa ja milloin taas painaa jarrut pohjaan? Mitkä ovat varoitusmerkkejä, jotka pitäisi ottaa huomioon, vaikka haluaisi päästä perfektionismista eroon?

  • Jos deittisi tilaa sinulle juomat ja ruoat ravintolassa kysymättä sinulta, mitä haluat, kyseessä on varoitusmerkki.
  • Jos taas treffien lokaatio on yllätys, sitä voi pitää hyvänä merkkinä.

Ensimmäisen esimerkin mukainen käytös vihjaa vahvasti kontrollin tarpeeseen, kun taas yllätyksenä tuleva treffipaikka ilmentää lähinnä sitä, että tapaamista on suunniteltu ajatuksella.

Tässä vielä joitain tyypillisimpiä esimerkkejä avuksesi, jotta tiedät paremmin, mihin kiinnittää huomiota deiteillä:

Varoitusmerkki #1

Saavut treffipaikalle ja huomaat, että deittisi flirttailee baarityöntekijän kanssa. Kun tulet paikalle, he lopettavat juttelun äkillisesti ja kysyvät, oletko “siinä paha missä mainitaan” sarkastisen virnuilun kera.

Hyvä merkki #1 

Tulet treffipaikalle ja huomaat, että deittisi oli saapunut paikalle ajoissa varmistaakseen, että saatte parhaan pöydän. Hän on tilannut vettä valmiiksi, mutta halusi odottaa sinua ennen kuin tilaa muuta juotavaa.

Varoitusmerkki #2

Kerrot deitillesi, että haluat jakaa laskun illan päätteeksi. Hän nauraa pyynnöllesi ja heittää käteistä pöydälle tehdäkseen kantansa selväksi.

Hyvä merkki #2

Ilmaiset halusi jakaa lasku tasan illan päätteeksi. Deittisi tarjoutuu maksamaan, mutta myöntyy sitten kohteliaasti pyyntöösi.

Varoitusmerkki #3

Kotiin päästyäsi huomaat puhelimessasi useita vastaamattomia puheluita ja lukemattomia viestejä deitiltäsi. Hän odottaa välitöntä vastausta, mistä tulee sinulle epämukava olo.

Hyvä merkki #3

Saat kotiin päästyäsi deittikumppanilta yhden viestin. Siinä hän sanoo, että toivoo sinun nauttineen illasta ja että halusi varmistaa sinun päässeen kotiin turvallisesti. Viesti saa sinut hymyilemään.

Hyvät valokuvat Tinderissä - deittailu - perfektionisti

Yllä mainitut deittailu-esimerkit ovat todella yleisiä. Sinunkin deittailuhistoriastasi löytyy varmasti samankaltaisia tilanteita? 

Oli sitten perfektionisti tai ei, meillä kaikilla on kokemuksia painajaismaisista deiteistä. Tärkeintä on pitää huolta, että varoitusmerkki-esimerkkien kaltaiset tilanteet jäävät ekojen treffien anekdooteiksi – näitä tyyppejä et halua vierellesi pysyvästi!

Vähän nirso vai pesunkestävä perfektionisti?

Sinulla on toki täysi oikeus omaan käsitykseesi ideaalikumppanistasi. Meillä kaikilla on tietty “tyyppi”, joka vetoaa enemmän kuin muut. Oma “tyyppi” on yleensä sekoitus menneitä kokemuksiamme ja vaikutteita, joita saamme jatkuvasti ympäriltämme.

Kun haluat höllätä täydellisyyden tavoitteluasi deittailumaailmassa, voisit kokeilla seuraavaa: Sen sijaan, että sinulla olisi treffeille mentäessä vaatimuslista valmiina, tekisitkin hyvien merkkien listan? Myönteisestä vinkkelistä asiaa lähestyvä lista voisi auttaa sinua olemaan armollisempi sekä deittikumppaneitasi kohtaan että myös itseäsi kohtaan – ja estää sinua antamasta pakkeja hyville kandidaateille liian aikaisin vain koska olet perfektionisti.

miksi rakastun aina vaariin miehiin miksi rakastun renttuihin - - deittailu - perfektionisti
Onko tyyppisi tumma, tulinen - vai renttu? Jos mielessäsi on koskaan käynyt kysymys: "Miksi rakastun aina vääriin miehiin", lue artikkeli klikkaamalla kuvaa.

Ei kannata myöskään jäädä jumiin siihen limboon, että etsii deittikumppaneista piirteitä, joita ajattelee täydellisellä kumppanilla olevan sen sijaan, että kuulostelisi aidosti siinä hetkessä, onko välillänne hyvä yhteys. Ulkoisten piirteiden sijaan ala priorisoimaan sisäisiä piirteitä; persoonallisuutta ja arvomaailmaa (hiusvärin, kenkätyylin ja ammatin sijaan!).

Päästä irti myös siitä ajatuksesta, että muiden tulisi vaikuttua deitistäsi! Sen sijaan kuuntele vaistojasi ja kysy itseltäsi: Mitä tämä henkilö saa minut tuntemaan? Vastaus tähän kysymykseen tarjoaa sinulle kaiken tiedon, jota tarvitset edetäksesi oikeaan suuntaan deittailumaailmassa.

Deittailu & perfektionismi: Täydellisyys ei näytä aina siltä, mitä odotit

Jos kysyisit naimisissa olevilta pareilta, avioituvatko he juuri sellaisen ihmisen kanssa, jonka uskoivat aikoinaan olevan heille täydellinen, suurin osa heistä vastaisi ei. He vahvistaisivat sen usein kuullun totuuden, että ihminen, johon rakastut on harvoin se, kenen kanssa kuvittelit meneväsi naimisiin. Miljoonat ihmiset rakastuvat jatkuvasti ihmisiin, joihin he eivät koskaan odottaneet rakastuvansa! Epäsopivasta deitistä saattaa kuoriutua “täydellinen match” – jos vain avaat perfektionistin silmiäsi tarpeeksi nähdäksesi mahdollisuuden monenlaisissa ihmisissä.

Jätä siis perfektionisti-rillit kotiin seuraavan kerran, kun menet deiteille. Astu ensimmäiseen kohtaamiseen uuden ihmisen kanssa avoimin mielin. Jos deittikumppani heittää typerän vitsin, koita edes nauraa mukana. Laske suojaustasi sen verran, että oikea ihminen pääsee tutustumaan sinuun. 

Sinun ei tarvitse edes astua suuresti ulos mukavuusalueeltasi. Riittää, että annat ihmisille mahdollisuuden näyttää arvonsa sen sijaan, että antaisit heti pakit, jos joku heissä ei sovi deittailu-vaatimuslistaasi. 

Mistä tiedät, kuka tälläkin hetkellä odottaa tilaisuutta saada polvesi notkahtamaan?

Oletko valmis pääsemään eroon kroonisesta deittailu-perfektionismista?

Jos todella haluat tavata “Sen Oikean”, laita vaatimuslistasi pois. Nyt heti! Koita päästää tiedostaen irti niin ikään “täydellinen parisuhde” -käsityksistäsi, koska ne eivät edes ole omiasi: olet omaksunut ne ympäristöstäsi. Irroittaudu myös mielikuvista, joissa olet romanttisen komedian päähenkilö,  jotta voit katsella ympäristöäsi avoimemmalla mielellä. 

Joskus käy myös niin, että ihmisten vetovoima lisääntyy ajan kuluessa ja ensin mitäänsanomattomalta vaikuttanut deittikumppani  yllättää sinut persoonansa puolilla, joihin sinulla ei olisi ollut mahdollisuutta tutustua perfektionisti-mallin mukaan toimiessasi.

Olemme kaikki inhimillisiä ja siten omalla tavallamme ihania, mikä tarkoittaa, että ketään meistä ei voi edes määritellä täydelliseksi. Lopeta siis pienten yksityiskohtien analysointi ja täydellisen ihmisen jahtaaminen. Nauti sen sijaan deittailuhetkistä ja koita nähdä deittikumppanisi vaatimuslistaa laajemmasta perspektiivistä.

Anna mahdollisuus myös sellaisille ihmisille, joita et normaalisti valitsisi. Ja anna ihmisille tilaisuus tehdä vaikutus sinuun ilman, että syynäät heidän jokaista elettään ja lausettaan ensitreffeillä. Perfektionististen deittailutapojesi heivaaminen saattaa olla paras päätös, jonka ikinä teet!