Viisi rakkauden kieltä - Rakkauden kieli

Mitkä ovat viisi rakkauden kieltä? Mikä rakkauden kieli on sinulle tärkein?

Laita hyvä kiertoon!

* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä

Suomen Hypnoosiliiton koulutusviikonlopussa luennoin rakkauselämää rajoittavista peloista ja rakkauselämän parantamisesta hypnoterapian avulla. Yksi esityksessäni käsittelemistäni näkökulmista oli ‘Rakkauden viisi kieltä’-malli, jonka avulla voi tarkastella omia ja puolisonsa tapoja tuntea rakkautta ja osoittaa sitä toisilleen. Tiedätkö, mitä nämä ‘Viisi rakkauden kieltä’ ovat? Entä mikä on sinulle tärkein rakkauden kieli?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi Espoo Helsinki Vantaa Kauniainen Sipoo Kirkkonummi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, tietokirjailija Kati Niemi

Rakkauselämän runsauttamisen kannalta on hyödyksi, jos osaat puhua useita rakkauden kieliä puolisollesi tai ainakin niitä, joiden kautta hän todella kokee olevansa rakastettu.

Toisaalta sinun on myös hyvä osata bongata hänen rakkaudenosoituksensa, jotta et luule hänen olevan välinpitämätön sinua kohtaan vain siksi, että hänen ensisijainen rakkauden kieli ei olisikaan ihan sama kuin sinulla.

Arvaatko jo, mitä rakkauden kieliä te käytätte? Entä mitä voisitte opetella seuraavaksi?

Viisi rakkauden kieltä

Viisi rakkauden kieltä on parisuhdeterapeutti Gary Chapmanin kehittämä, tunnettu malli tarkastella rakkauden osoittamisen tapoja. Gary Chapman on omassa parisuhdeterapiatyössään havainnut, että ihmiset osoittavat rakkautta eri tavoin ja he myös tulkitsevat puolisonsa rakkaudenosoitukset omista rakkauden kielistään käsin. Pääset tutustumaan tähän Gary Chapmanin kirjoittamaan, maailman todennäköisesti luetuimpaan Viisi rakkauden kieltä- parisuhdekirjaan helpoiten näistä *kuvalinkeistä:

Nämä erilaiset rakkauden tyylit hän ryhmitteli seuraavien rakkauden kielten nimitysten alle:

Lähdetään katsomaan näitä jokaista rakkauden kieltä esimerkkien kautta!

Löydät Gary Chapmanin ‘The 5 Love Languages’-kirjasta tehdyn yhteenvedon myös BookBeatistä nimellä ‘Summary of the 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts by Gary Chapman’. Rakkauden (r)evoluution kumppanilinkin* kautta pääset testaamaan BookBeatiä maksutta 2 viikon ajan (jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin), ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Samalla tavalla pääset alla olevasta linkistä * kokeilemaan myös Nextoryä maksutta 2 viikon ajan 🙂

Rakkauden kieli #1 Sanojen kieli

Osaatko sinä puhua Rakkauden Sanojen kieltä? Onko se sinulle tärkeä rakkauden osoituksen muoto?

Itselleni se on erittäin tärkeä tapa osoittaa rakkautta ja tuntea olevansa rakastettu. Sanat ovat minulle merkityksellisiä. Ja koska jokainen antaa sanoille omat merkityksensä omasta maailmankuvastaan käsin, siksi niiden syvällisempi läpikäyminen on minulle tärkeää. Haluan löytää yhteyden ja minulle se käy usein sanojen kautta.

Kyseessä ei ole kuitenkaan vain lipevä sanoilla lepertely, vaan paljon enemmän.

Puhutaan rakkauden sanojen kielestä, kun henkilö todella haluaa kuulla esimerkiksi sen “Minä rakastan sinua” tai kaikkia muita ihania, suloisia asioita. Kun henkilön rakkauden kieli on sanojen kieli, hän haluaa kuulla esimerkiksi “olet ihana”, “sulla on seksikäs asu tänään” tai “sä oot niin hauska”.

Ei lipevää ja pinnallista lepertelyä, vaan syvällisempää sanojen kautta lähentymistä.

Rakkauttaan sanoittava ja puolisonsa lempeitä sanoja rakastava arvostaa syvällisiä keskusteluja, sillä hän tuntee pääsevänsä toisen lähelle sanojen kautta. 

Jos puolisolle syvälliset keskustelut ovat vaikeita tai jopa vaivaannuttavia, henkilö, jonka rakkauden kieli on sanojen kieli, voi turhautua ja sulkeutua ajan myötä. Hän voi tuntea kasvavansa erilleen puolisostaan, koska ei saa häneen yhteyttä eikä saa myöskään kuulla olevansa ihana ja rakastettu.

Syvällinen keskustelu puolison kanssa - Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi
Katso video siitä, miten voit aloittaa syvällisen keskustelun puolisosi kanssa.

Hänelle on myös täysin luonnollista kertoa tunteistaan ja kuvailla kauniisti niitä asioita, mitä hän näkee, kuulee ja tuntee. Kun henkilön rakkauden kieli on sanojen kieli, hän osoittaa rakkauttaan nimenomaan sanoittamalla tuon rakkautensa eri tavoin arkisissakin tilanteista. Hänen ei tarvitse nähdä vaivaa rakkautensa sanoittamiseen, koska sanojen kieli on hänelle luonnollinen, kenties aivan synnynnäinen.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Lempeillä sanoilla on merkitystä myös oman itsen tukemisessa, ja siksi hypnoottiset kielimallitkin ovat läsnä sydäntäni kliinisenä hypnoterapeuttina toimiessani.

Itselleni esimerkiksi laulujen lyriikat ovat tärkeitä, ja myös hypnoterapiassa sanoilla on olennainen merkitys sekä hypnoosin indusoinnissa että asiakasta parhaalla tavalla tukevien suggestioiden tietoisessa luomisessa.

Rakkauden sanojen kieltä voi kuitenkin myös harjoitella ja opetella tietoisesti. Sen lisäksi että opettelee puhumaan rakkaudesta tai ylipäänsä tunteistaan, kannattaa opetella sanojen käyttöä muutenkin, jotta oppii ilmaisemaan itseään paremmin eikä suusta pääse sellaisia sammakoita kuten “Rakastan sinua, mutta…” (lataa ilmainen ekirja täältä tähän liittyen!)

Toiselle sanojen kieli voi taas olla ihan merkityksetöntä. Tällöin parisuhteessa vuorovaikutus voi olla välillä vaikeaa, koska toinen odottaa ihania rakkauden sanoja ja toinen taas ei sitä ymmärrä antaa, koska se ei ole hänelle itselleen tärkeää eli sanat eivät ole hänen rakkauden kieli. Hän taas saattaa ilmaista rakkauttaan  esimerkiksi rakkaudellisten, hyvien tekojen ja käytännön palvelusten kautta, jolloin tämän erilaisen ilmaisutavan vuoksi puolisoiden välille voi tulla konfliktia.

 

Miten sinä sanoitat tunteitasi? Entä mitä haluat kuulla rakkaaltasi aamutuimaan tai iltamyöhään – ja päivän askareidenkin välillä? Entä miten rakastavasti puhut itsellesi?

Rakkauden kieli #2: Tekojen kieli

Jos toiselle ensisijainen rakkauden kieli ovat ne ihanat sulosanat, toinen saattaa osoittaa rakkauttaan luonnollisemmin hyvien tekojen kautta. Tässä Viiden rakkauden kielen mallissa puhutaan tällöin ‘Tekojen kielestä’.

Puolisot, joista toinen puhuu luonnollisemmin Sanojen kieltä ja toinen Tekojen kieltä, saattavat keskustella esimerkiksi näin:

 • “Etkö sä rakasta mua?”
 • “Siis mitä? Mähän todellakin rakastan sua! Etkö sä näe miten mä osoitan rakkauttani sulle koko ajan? Etkö sä näe kaikkia näitä palveluksiani, joita mä teen sun eteen?”
 • “Niin, mutta sä et koskaan sano, että sä rakastat mua! Etkä sä kehu niin kuin Matti aina puhuu niin ihanasti Pirkolle! Miksi sä et koskaan tee niin?”
 • “Miksei sulle mikään riitä? Mähän teen kaikkeni sun ja meidän perheen eteen, mutta sä vaan haluat jonkun lipevän lepertelijän!”
 • “No onko se mukamas sitten ihan liikaa vaadittu, että sä sanoisit mulle, että sä rakastat mua?”
 • “Mä rakastan sua. Mä ilmoitan sitten, jos tilanne muuttuu.”

Henkilö, jolle abstraktimman rakkauskeskustelun sijaan on tärkeämpää osoittaa rakkautta konkretian kautta, arvostaa pieniä ja suuriakin palveluksia, ja odottaa myös puolisonsa tekevän vastapalveluksia. Rakkauden tekojen kieltä ovat vaikkapa tiskikoneen täyttäminen, autotallin siivoaminen, ruoanlaitto, pullan leipominen, puolison housujen reiän ompelu, palaneiden lamppujen vaihtaminen ja lumitöiden tekeminen aamulla ennen kuin puoliso lähtee töihin.

Henkilö, joka ei puhu niinkään Tekojen kieltä, saattaa ajatella näiden olevan vain arkisia käytännön puuhia eivätkä mitään rakkauden osoituksia. Eivät ainakaan sellaisia rakkauden osoituksia kuin hän kaipaa.

Rakkauden kieli #3: Lahjojen kieli

Jos edellisessä esimerkissä vastakkain olivat sanojen kielen ja tekojen kielen edustajat, niin sanojen kieltä ja lahjojen kieltä puhuvien puolisoiden keskustelu voisi mennä näin:

 • “Mikset sä koskaan tuo mulle kukkia? Etkä edes muistanut mun nimipäivää eilen!”
 • “Siis miten niin en muistanut? Mähän onnittelin sua eilen! Ja kukkia on nyt ihan turha ostaa, kun ne on niin kalliita ja kuihtuvat kuitenkin jo parissa päivässä.”
 • “No, ostaisit sitten leikkokukkien sijaan edes ruukkukukkia tai osoittaisit välittäväsi musta edes jollain tavalla! Villekin aina antaa Maijalle kukkia ja suklaarasioita, ja Maija sai nimipäivälahjaksi just lahjakortin kosmetologille. Nimipäivälahjaksi! Mäkin haluaisin tuntea, että sä vielä rakastat mua.”
 • “No, mutta kultaseni, kyllähän mä rakastan sua. Joka päivähän mä sanon sen sulle ja kehun kuinka ihanat hiukset sulla on ja sähän olet niin kaunis, että ethän sä tarvitse mitään kosmetologia! Rakas ihana höpönassuni…!”

Lahjojen kieli on joillekin ensisijainen, tai ainakin hyvin tärkeä rakkauden kieli. He osoittavat välittämistään pienillä yllätyksillä ja suurillakin lahjoilla, sillä se on heidän tapansa osoittaa rakkautta ja myös tuntea olevansa rakastettu. He iloitsevat lahjan saajan reaktiosta ja kokevat tällöin olevansa itsekin rakastettuja. He haluavat saada joulu-, syntymäpäivä-, nimipäivä-, ystävänpäivä- ja vuosipäivälahjoja. He rakastavat pääsiäispupun yllätyksiä ja vapuksi tai juhannukseksi he antavat pieniä lahjoja. He muistavat viedä mökkituliaisia ystävilleen ja ovat anteliaita lähimmäisilleen.

Jos puolisollesi lahjojen kieli on hänelle tärkeä rakkauden kieli, niin miten voisit osoittaa rakkauttasi hänelle jatkossa helpommin? Laita vaikkapa kalenteriisi automaattihälytykset päälle hyvissä ajoin ennen juhlapäiviä ja hanki vaikkapa ihan pieni lahja – tai vaikkapa niitä kukkia tai puolisosi lempisuklaata ja irtokarkkeja – silloin tällöin.

Lahjojen ostaminen on teknisesti helppoa, mutta ethän jää vain yhden rakkauden kielen vangiksi?

Jos taas sinulle lahjojen kieli on tärkeä, niin ethän kuitenkaan oleta niiden avulla voivasi välttää vaikkapa niitä keskusteluja, joita puolisosi haluaa teidän käyvän joko hänen kanssaan kahdenkesken tai parisuhdeterapeutin luona? Muistathan, että lahjat eivät toisen mielestä välttämättä lainkaan liity rakkauteen eikä tavaroilla joka tapauksessa luoda tunneyhteyttä eikä korjata parisuhdeongelmia. Ethän siis jää lahjojen antamisen rutiinisi vangiksi varsinkaan, jos parisuhteessanne on ristiriitoja?

Jos suhteessa huonosti voiva osapuoli pyytää kumppaniaan pariterapiaan ja keskustelua välttelevä passiivis-aggressiivinen kumppani vähät välittää toisen pyynnöstä, mistä se silloin kertoo? Jos pyyhkii toisen esille nostamat huolenaiheet kukkapuskilla ja lahjoilla maton alle, kannattaako ihmetellä, miksei huomionosoituksia otettukaan taas ilolla vastaan sen kymmenennen ratkaisemattoman riidan jälkeen?

Rakkauden kieli #4: Laatuajan kieli

Kun henkilön rakkauden kieli on ‘Laatuajan kieli’, hänelle on tärkeää yhteisen kalenteriajan löytäminen puolison kanssa. Hän haluaa viettää aikaa yhdessä kahdenkesken, perheenä ja ystävien tai sukulaisten kanssa. Hän haluaa nähdä ihmisiä ja hän haluaa nähdä puolisoaan, jota rakastaa.

Hän haluaa synkronoida kalenterit kanssasi ja saattaa myös loukkaantua, jos sinä et pidä yhteistä aikaa selvästikään niin tärkeänä kuin hän. Silloinhan sinä et rakasta häntä! Hänen mielestään…

Kun haluat osoittaa rakkauttasi puolisollesi, joka puhuu Laatuajan kieltä, niin ehdota hänelle, että suunnittelette seuraavan ravintolaillan kahdestaan tai ystävienne kanssa, tai vaikkapa leffaillan kotisohvalla. Valmistele tuota yhteistä aikaa äläkä pidä laatuaikaa itsestäänselvyytenä. Ethän pidä puolisoasikaan itsestäänselvyytenä, vai mitä?

Jos sinulle itsellesi Laatuajan kieli on tärkeä, muistathan olla armollinen sekä itsellesi että puolisoasi kohtaan sen suhteen, että aina ei kalenterit anna myöten yhteiselle rauhalliselle lemmenhetkelle. Vaikka ette hetkeen näkisi toisianne kunnolla, älä sanoita sitä itsellesi niin, että ikäänkuin puolisosi ei välittäisi sinusta tai teidän rakkautenne olisi kuollut. Laatuaika on vain yksi rakkauden kielistä ja voit kiireen keskellä käyttää myös muita tapoja osoittaa rakkauttasi ja tuntea rakkautta sisälläsi – omasta itsestäsi lähtien.

Jos et ehdi nähdä puolisoasi juuri nyt, pidä hyvää huolta itsestäsi tekemällä mukavia asioita itseksesi. Voit viettää ihanaa laatuaikaa myös omassa parhaassa seurassasi ja sitten lyhyemmissä kohtaamishetkissänne illalla ennen nukkumaanmenoa jakaa puolisollesi niitä asioita, joita koit itseksesi. Samalla voitte suunnitella kalentereihinne sitä yhteistäkin laatuajan hetkeä!

Rakkauden kieli #5: Kosketuksen kieli

Viidestä rakkauden kielestä Kosketuksen kieli on fyysisen rakkauden kieli. Ei siis pelkkää seksiä, vaan myös paljon kevyitä hipaisuja, hellää silittelyä, hartioiden ja jalkapohjien hierontaa sekä pepun taputtelua ohimennen.

Tässä kohdin on tietysti aivan turhaan alkaa kinastelemaan, onko kosketuksen kielessä tärkeintä seksi vai hellyys – kaikki on juuri niin tärkeää kuin puolisot itselleen määrittävät.

Ongelmia tulee, jos suhde on käynnistynyt hyvinkin intohimoisena ja fyysistä kosketusta on saanut nauttia arjessa aamusta iltaan monissa pienissä kohtaamishetkissä, mutta sitten jossain vaiheessa puoliso alkaa sulkea itseään kosketukselta. Enää ei taputella pepulle, kun keittiössä häärätään yhdessä. Enää ei silitetä niskaa tai korvanlehteä, kun puoliso ajaa autoa. Enää ei hierota jalkapohjia, kun puoliso tulee töistä väsyneenä. Enää ei silitetä poskea ja katsota silmiin rakkaudella. Ja jos seksiä ylipäänsä vielä jossain muodossa olisi, sekään ei enää kosketa syvältä sielusta asti. 

Kun henkilön rakkauden kieli on kosketuksen kieli, hän voi tällöin tuntea hyvinkin syvää pettymystä: Rakkaus on hävinnyt, puolisoni ei enää rakasta minua enkä minä häntä.

”Olemme samanlaisia läheisyyden kaipuumme kanssa. Kutsumme toisemme syliin, kosketamme ohimennen, pussaamme paljon, halaamme pitkään. Haluamme tuntea toistemme lämmön. Siinä toisen lähellä lepää. Se on meidän paras tapamme osoittaa rakkautta. Rakastaminen on helppoa, kun saa rakastaa toista sillä tavalla, joka tuntuu itsestä parhaalta. Silloin huomaa osoittavansa rakkautta ihan itsestään. Kun toinenkin haluaa halailla ja helliä paljon, tunnen itseni rakastetuksi. Kummankaan ei tarvitse ruinata rakkautta.”

Salasuhteiden rakkauden kielitaidosta voi ottaa oppia myös omaan parisuhteeseen

Salasuhteet eivät ole vain seksiä, ne voivat olla täynnä rakkautta. Ehkä ensialkuun vain Kosketuksen kielellä kerrottua rakkautta, joka voi kasvaa niin suureksi, että salasuhteessa koettua rakkautta haluaa tuntea ja ilmaista salarakkaalleen kaikilla rakkauden kielillä: 

 • lempeän kosketuksen lisäksi
 • kehumalla rakastettuaan,
 • tekemällä hänelle palveluksia,
 • antamalla yllätyslahjoja ja
 • etsimällä yhä enemmän laatuaikaa hänen kanssaan. 

Salasuhteet syntyvät tarpeeseen, jota salasuhteeseen ryhtyvä ei välttämättä itsekään täysin tiedosta. Tai jos tiedostaa, hän todennäköisesti pyrkii tuon oman sisäisen tarpeensa kieltämään ja voi vähätellä salasuhteensa merkitystä itselleen tyyliin “kunhan nyt vähän vaan piristän itseäni!”

Jos luulet, että sinä tai puolisosi ette voisi ajautua salasuhteeseen, niin mihin tämä harhakuvitelmasi perustuu? Jos ottaisit objektiivisemman näkökannan, niin sinulla voisi nousta suurempi tarve varmistaa asia. Varmistaa kehittämällä omaa rakkauden kielitaitoasi niin monipuoliseksi, että puolisosi todella tuntee olonsa rakastetuksi ja himoituksi sinun kanssasi ollessaan.

Kuinka monia rakkauden kieliä sinä puhut omalle rakastetullesi – nykyisessä parisuhteessa? Jotta kummankaan teistä ei olisi tarvetta (kyllä, oikeaa tarvetta!) hakea rakkauden tunnetta sivusuhteista, niin miten monipuolista rakkauden kielitaitoa olet valmis opettelemaan ja harjoittamaan myös käytännössä?

Puhutko liikaa vain tiettyä rakkauden kieltä? Tiedätkö mitä muita rakkauden kieliä on kuin ne tavat, jotka itse tunnistat rakkaudeksi?

Väheksytkö puolisosi rakkauden osoituksia, joita hän puhuu sinulle väärällä rakkauden kielellä? Miten voisit itse toimia puolisosi käyttämän rakkauden kielen tulkkina niissä hetkissä, joissa aikaisemmin tulkitsit hänen olevan vain välinpitämätön sinua kohtaan?

Miten sinä haluat tuntea olevasi rakastettu, hyväksytty ja haluttu juuri sellaisena kuin olet?

Hyviä käytännön esimerkkejä

Gary Chapman on kirjoittanut Viisi rakkauden kieltä-kirjojaan erilaisiin elämäntilanteisiin, ja jokaisessa on mainioita käytännön esimerkkejä, jotka auttavat oivaltamaan omasta (ja puolisonkin!) toiminnasta uutta 🙂  Pääset tutustumaan näihin suosittuihin kirjoihin nyt helposti näistä Rakkauden (r)evoluution *kumppanilinkeistä Adlibris-kirjakauppaan:

Rakkauden kieli- ja Viisi rakkauden kieltä -perusteokset suomeksi ja englanniksi (Rakkauden kieli & The 5 Love Languages; Gary Chapman)

Kirja eroa pohtivalle:  Loving Your Spouse When You Feel Like Walking Away – Real Help for Desperate Hearts in Difficult Marriages (Gary Chapman)

Sinkkujen viisi rakkauden kieltä: The 5 Love Languages Singles Edition – The Secret That Will Revolutionize Your Relationships

Tukea rakkauden kielien harjoitteluun käytännössä

Mitä ajatuksia tämä Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa visualisoimani parisuhdetilanne herättää sinussa:

Rakkauden viisi kieltä - Myös hyvä vaiko vain helppo tapa parantaa parisuhdetta?

"Kaiken järjen mukaan onnellisessa parisuhteessa molemmat käyttävät aikaansa siihen, mitä puolisokin arvostaa. Jos arvostuksen kohteet ovat erilaisia, kumpikin saattaa mieluummin puuhailla sellaisia asioita, joista itse pitää mutta jotka saattavat merkitä puolisolle vain vähän. Jos tuntee voivansa huonosti parisuhteessaan, kannattaa tarkistaa myös se, odottaako kumppaniltaan liikoja ylipäänsä, jolloin suhteen ongelmana onkin itse kaivettu odotuskuilu. Kun rakastamisen tavat osuvat luontaisesti yhteen, kummankaan ei tarvitse yrittää ekstraa ainakaan niissä itselle merkitykselli simmissä asioissa."

Hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, parisuhdeasiantuntija Kati Niemi

Kun haluat selkeyttää rakkauselämäsi suuntaa tai runsauttaa sen sisältöä, tutustu voimaannuttavaan hypnoterapiaan ja muihin valmennuspalveluihini täällä.

Rakkaudentäyteistä elämää sinulle!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoteapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.