parisuhdeaikaa -laatuaika parisuhteessa

Laatuaika parisuhteessa: Miten järjestää kahdenkeskistä parisuhdeaikaa miehen kanssa – jopa lasten ollessa kotona!

Laita hyvä kiertoon!

Muistatko, koska viimeksi vietit laatuaikaa parisuhteessa ilman jatkuvia keskeytyksiä lasten taholta? Jos tällaista hetkeä ei tule ihan heti mieleen tai koko skenaario kuulostaa utopistiselta, älä huoli – olet vain yksi niistä miljoonista vanhemmista, joilla on haasteita löytää parisuhdeaikaa lapsiperhearjen pyörteissä. 

Keskeytyksettömän, kahdenkeskisen ajan puute on vanhempien keskuudessa todella yleinen ongelma, johon kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin on liian myöhäistä. Vaikka koronan myötä olisit viettänyt aikaa puolison kanssa saman katon alla hieman liiankin tiiviisti, laatuaika parisuhteessa voi olla kortilla. Laatuajan puute voi pitkään jatkuessaan johtaa etääntymiseen ja jopa eroon.

Tästä artikkelista saat käytännön vinkkejä siihen, miten järjestää kahdenkeskistä parisuhdeaikaa miehen kanssa helposti ja edullisesti – jopa lasten ollessa kotona. 

Lapset & laatuaika parisuhteessa- mahdoton yhtälö?

Lapset ovat ihana lisä elämään. Lasten saannin myötä vanhempien kahdenkeskisen laatuajan vähenemistä ei voi kuitenkaan välttää millään, ja parisuhdeaikaa voi olla todella vaikeaa löytää hoitaessaan loputtomalta tuntuvia päivittäisiä askareita. Vastuu lasten hyvinvoinnista ei rajoitu vain pikkulapsiaikaan – kaikenikäisten lasten tarpeisiin, haluihin ja pyyntöihin vastaaminen voi viedä huomaamattasi sekä kaiken ajan että energian. Jos jää odottamaan, että rauhallista parisuhdeaikaa seuraa “sitten joskus”, saattaa joutua odottamaan ikuisesti. 

Koska parisuhdeaikaa hyvin harvoin ilmaantuu lapsiperhearjen keskelle itsestään, kahdenkeskisen laatuajan järjestämiseksi on nähtävä vähän vaivaa. Jotta pääsisit mahdollisimman helpolla, olemme koonneet sinulle tähän artikkeliin hyviä ja käytännöllisiä vinkkejä, miten laatuaika parisuhteessa järjestyy, jopa lasten ollessa kotona!

Hyvä parisuhde - Blogi parisuhteen parantamisesta

Hyvä parisuhde: Miten löytää parisuhde? Miten parantaa parisuhdetta?

Millainen on hyvä, onnellinen parisuhde? Miten parantaa parisuhdetta ja seksielämää? Jos pitkässä parisuhteessa välillä tuntuu, että kumppanin kanssa sanat ovat loppu ja seksikin sen myötä, niin miten oppia puhumaan ja pussaamaan entistä antoisammin? Entä miten löytää uusi, tasapainoinen parisuhde, jossa myös arki maistuu ja seksi luistaa?

Miksi parisuhdeaikaa on niin tärkeää järjestää? 

Laatuaika parisuhteessa saattaa kuulostaa vain yhdeltä vaatimukselta tai kuormittavalta aktiviteetilta lisää, jos elämäsi on jo nyt todella kiireistä. Ehkä kaipaat eniten aikaa vain itsellesi, jotta saisit rentoutua ja ladata akkujasi rauhassa?

Sinun ei tarvitse tehdä valintaa itsesi, lasten ja parisuhteen välillä, pienet muutokset riittävät. Laatuaika parisuhteessa on mahdollista myös ilman suuria ponnisteluja! 

Vaikka nyt ajattelisit, että alat huomiomaan parisuhdetta “sitten joskus”, kannattaa muistaa, että muutokset harvoin syntyvät itsestään ja parisuhteen huomiotta jättäminen voi aiheuttaa vakaviakin seuraamuksia. Pienet ärsytykset ja mielipahat kertautuvat ajan kuluessa ja etäisyys välillänne kasvaa, jos ette priorisoi parisuhdeaikaa koskaan. Kun etäisyyden päästää kasvamaan liikaa, yhteys voi katketa kokonaan ja aiheuttaa turhia eroja.

Rakkauden revoluutio parisuhdekirja - erokirja

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota vai ei? Turhan moni puhuu vain eropäätöksen teosta, vaikka todellisuudessa

Laatuaika parisuhteessa lisääntyy, kun omaksut uuden lähestymistavan perhe-elämään

Vanhempana laitat luonnollisesti jälkikasvusi hyvinvoinnin omasi edelle, mikä on ihailtava ja välttämätönkin piirre – olethan heidän huoltajansa. Lasten priorisoiminen kertoo myös kohdallaan olevista elämänarvoistasi. Kuitenkin, jos aina ja kaikissa tilanteissa laittaa lapset edelle, asettaa parisuhteen helposti toisarvoiseksi. Kaikkea kun ei ole mahdollisuutta, aikaa eikä energiaa tehdä yhtä aikaa – vanhempienkaan 🙂 

Jos jokainen hereilläolohetkesi on omistettu lapsillesi, kapasiteettisi ei yksinkertaisesti riitä kumppanisi huomioimiseen. Tyhjästä on paha nyhjästä, kuten sanotaan.

Onneksi tilanteeseen on olemassa ratkaisu: Uusi lähestymistapa perhe-elämään.

Ensimmäisenä sinun on viilattava prioriteettilistaasi, niin, että se mahdollistaa lisää parisuhdeaikaa. Sinun ei tarvitse lopettaa lapsiesi huomioimista tai omistautumista heille – kyse ei ole joko-tai -valinnasta lasten ja parisuhteen välillä. Tarkoitus on lisätä arkeen hetkiä, joina huomioit puolisoasi. Päivittäinen huomaavaisuus luo nopeasti lisää läheisyyttä välillenne. 

Laatuaika parisuhteessa: Helpot käytännön vinkit

Ihan ensin: pysähdy ja pohdi, millaisena tunnet vetovoiman välillänne juuri nyt? 

Saattaa tuntua oudolta ajatukselta ryhtyä tarkkailemaan suhdettaan tästä näkökulmasta yhtäkkiä, kaikkien arkiaskareiden keskellä. Se kuitenkin kannattaa: Jo pienten, yhteisten päivittäisten hetkien löytäminen voi olla käänteentekevää suhteenne hyvinvoinnin kannalta! 

Seuraavien helppojen vinkkien avulla saat kipinän sytytettyä välillenne kiireenkin keskellä.

Laatuaika parisuhteessa = jakamattoman huomion antaminen toiselle

Näyttääkö puolisosi erityisen hyvältä tänään? Uusi paita? Ja ehkä hiuksetkin on laitettu vähän eri tavalla? 

Saat hänet tuntemaan olonsa erityiseksi, kun huomioit nämä pieneltä tuntuvat yksityiskohdat. Sen sijaan, että puolihuomiossa huikkaisit “Kiva tukka”, katso ensin silmiin, kosketa tai anna hänelle muuten jakamaton huomiosi ja mainitse sitten uusi paita tai vähän eri lailla laitetut hiukset. Lyhyelläkin hetkellä voi olla valtavan suuri merkitys, kun olet tilanteessa täysin läsnä. Huomioitava asia sinänsä voi olla kuinka pieni vain, tärkeintä on antaa jakamaton huomiosi. 

Kun laatuaika parisuhteessa on kortilla, tässä artikkelissa esitellyt, ensimmäiset askeleet parisuhdeajan lisäämiseksi saattavat vaikuttaa liian pieniltä. Tiedät kuitenkin, miten yleensä käy, kun lähtee tavoittelemaan kaiken mullistavaa elämänmuutosta yhdessä yössä? Aivan. Suuri, kestävä muutos lähtee liikkeelle pienistä askeleista, päivittäisistä huomionosoituksista ja teoista, vähän kerrallaan.

Romanttinen yhteys perustuu pitkälti sille, että tuntee olevansa aidosti haluttu ja arvostettu

Kuvittele, että kävelet sisään olohuoneeseen, ja puolisosi todella huomaa sisääntulosi; pysäyttää hetkeksi puuhansa, koskettaa tai kehuu sinua. Fiiliksesi ja itsevarmuutesi paranee jo tästä ajatuksesta, eikö? Entä jos tällaiset huomionosoitukset olisivat päivittäisiä?

Pienet parisuhteen eteen tehdyt ponnistukset saavat aikaan merkittävän muutoksen ajan kuluessa. 

Lisää parisuhdeaikaa: Mitä jos tekisitte enemmän asioita yhdessä?

Jos olette tottuneet jakamaan aktiviteetit ja kotityöt tyylillä “minä käyn kaupassa, sinä hoidat  lasten harrastukset”, voi olla, että sen, minkä voitatte tehokkuudessa, häviätte romantiikassa.  

Vaikka vastuiden jakaminen ja delegointi on tehokas ja käytännöllinen lähestymistapa joskus loputtomalta vaikuttavaan lapsiperheen hoidettavien hommien listaan, kaiken tekeminen erikseen vähentää väistämättä aikaa, jonka voisitte viettää yhdessä. 

Mitä jos tekisitte ruokaostokset yhdessä? Tai veisitte lapsenne harrastuksiin kimpassa? Kokeile, niin saatat yllättyä, miten paljon yhdessä vietetty aika lisää yhteenkuuluvuuttanne. Vaikka laatuaika parisuhteessa ei ehkä tarkoita sinulle ensisijaisesti automatkaa fudistreeneihin tai ruokakauppaan, se on aikaa yhdessä kuitenkin. 

Kahdenkeskistä laatuaikaa vaikka joka päivä: Deitti-illat kotona

Lapset kerrankin aikaisin sängyssä? Loistavaa! Älypuhelimet pois, kynttilät tilalle ja nauttimaan toistenne seurasta ilman, että kukaan vaatii välipalaa/apua kadonneiden sukkien etsintään/kyytiä jonnekin. Näitä hetkiä ei ole liikaa, joten niitä kannattaa vaalia. Ottakaa siis ilo irti; avatkaa viinipullo tai tehkää jotain hyvää ruokaa illalliseksi. Parisuhdeaikaa on tarjolla- nauttikaa siitä!

Illanviettoa ilman pyjamia

Mitä jos aikaistaisitte iltatoimia puolella tunnilla viettääksenne romanttista aikaa yhdessä ennen nukkumaanmenoa? Sen sijaan, että kaadutte puolikuolleina suoraan sänkyyn, voisitte hypätä vaikka yhteiseen iltasuihkuun. Eikä tähän illanviettoon tarvitse miettiä asuja kulahtaneiden verkkareiden ja pyjamien tilalle 🙂 Aamukin alkaa varmasti raikkaammalla mielellä tällä iltarutiinilla!

Säännöllinen laatuaika parisuhteessa ei tarkoita aina suurta laskua

Kun kaipaat enemmän kipinää välillenne, paras ratkaisu kahdenkeskisen laatuajan varmistamiseen on lapsenvahti. Pyydä suosituksia hyvistä lapsenvahdeista tutuilta tai käytä ammattitaitoisia lastenvahteja välittäviä palveluita. Pitäkää huoli, että saatte laatuaikaa ilman lapsia ainakin kerran kuussa. Yksi kokonainen päivä ja yö ihan kaksin voi tehdä ihmeitä suhteelleenne!

Jos mahdollista, varatkaa romanttinen hotelli parisuhdeaikaa varten. Vaihtoehtoisesti voitte myös luoda mukavan retriitin kotiin ja viettää iltaa hyvän ruoan ja leffan äärellä. Laatuaika parisuhteessa ei aina vaadi paksua lompakkoa. 

Seksi ja kotityöt parisuhteen riidan aihe
Artikkelin luettuasi oivallat, missä kohdin voit kokeilla uusia tapoja tehdä kotitöitä tai miten kannustat puolisoasi kotitöiden pariin. Lue klikkaamalla kuvaa!

Riitaa arkiaskareista?

Mikään ei pilaa romanttista fiilistä enempää kuin kinastelu arkiaskareista. Keskellä kinaa roskien viennistä ja pyykinpesusta tuskin palatte halusta repiä toisiltanne vaatteita päältä – ennemminkin ehkä silmät päästä! Vähintään haluatte pysytellä tuossa mielentilassa toisistanne mahdollisimman etäällä.

Hankaavista asioista puhuminen saa ihmisen yleensä puolustuskannalle, mikä ei ole kovin hyvä lähtökohta, kun tavoitteena on vahvistaa yhteyttä välillänne. Erimielisyyksiä ei voi välttää missään parisuhteessa kokonaan, mutta kinojen ei tarvitse pilata välejänne kaikilla elämänalueilla.

Voit lieventää konfliktien vaikutusta romanttiseen suhteeseenne esimerkiksi välttämällä riitelyä makuuhuoneessa. Jätä mielellään välien selvittelyt myös vain niihin tilanteisiin, joissa lapset eivät ole läsnä. Varmista, että asioiden läpikäymiselle ja sovinnolle on varmasti tarpeeksi aikaa. Ja tärkeimpänä: Muista, että olette samalla puolella, ette vihollisia!

Pitkien suhteiden haasteet: Mukavuusalue ja laiskottelu rakkaudenosoituksissa

Kuka tahansa parisuhteessa pitkään ollut tietää, miten helppoa on ajautua laiskotteluun rakkaudenosoituksissa ja sille kuuluisalle mukavuusalueelle. Pelätty ilmiö ei katso sitä, onko perheessä lapsia vai ei.

Tiedät kyllä, mistä puhun: Ensimmäisistä upeista deiteistä tulee ennen pitkää sohvalla lököttelyä verkkareissa. Yhteiset illat ravintoloissa muuttuvat nopeasti hotkaistuiksi illallisiksi telkkarin edessä. Jos tämä kuulostaa yhtään tutulta, et ole todellakaan yksin!

Näin pääset yli pelätyn mukavuusalueen parisuhteessa:

1. Anna kyytiä verkkareille, pyjamille ja muille iänikuisille oloasuille! Näille lempiasuille on aikansa ja paikkansa, mutta älä kulje kotona aamusta iltaan ja viikosta toiseen samoissa pussittavissa housuissa ja aamutakissa.

Valitse vaatteita, jotka ovat mukavia, mutta myös tyylikkäitä, ja jotka kuvastavat sitä ihmistä, joka olet. Älä käsitä väärin – sinun ei tarvitse pukeutua tietyllä tavalla saadaksesi hyväksyntää tai arvostusta puolisoltasi. Ennemminkin kyse on siitä, että likaiset kotihousut ja kylpytakki tuskin on juuri se asu, jossa itse tunnet olosi hehkeimmäksi? Kun puet päällesi vaatteet, joissa tunnet olevasi parhaimmillasi, hyvä fiilis ja vetovoima lisääntyy kuin itsestään.

2. Hemmotelkaa toisianne. Parisuhde ei ole vain sinun vastuullasi. Eikä sen enempää ole ainoastaan sinun vastuullasi saada oma olosi tuntumaan hyvältä, jotta parisuhteenne voisi hyvin. Molempien tehtävä parisuhteessa on pitää sekä itsestään että parisuhteesta huolta, ja lisäksi saada puoliso tuntemaan olonsa erityiseksi.

Tapoja toisen huomioimiseen riittää: Joku rakastaa huolella valittuja lahjoja, toiselle suurin huomionosoitus voi olla konkreettinen apu jossain arkipäivän asiassa. Jos aikaa ei ole riittävästi deitti-illalle, ehkä voisit järjestää kahdenkeskistä parisuhdeaikaa edes kahvin ja yhteisen kävelylenkin ajaksi? Lastenvahdin voi pyytää kotiin myös ilman sen juhlallisempaa suunnitelmaa. Pienetkin teot lasketaan, kun laatuaika parisuhteessa on kortilla. 

Onko sinun rakkauden kielesi laatuaika?

Gary Chapmanin klassikkoteoksen “Rakkauden kieli” mukaan laatuaika parisuhteessa on kuitenkin vain yksi tapa osoittaa rakkautta. Kaikilla meillä on oma tapamme osoittaa ja vastaanottaa rakkautta. Chapman on nimennyt nämä erilaiset tavat rakkauden kieliksi seuraavasti:

  • Laatuajan kieli

  • Sanojen kieli

  • Tekojen kieli

  • Lahjojen kieli

  • Kosketuksen kieli

Mikä on sinun rakkauden kielesi?

Kuinka tärkeää laatuaika parisuhteessa on sinulle?

Oletteko parisuhdeajan tärkeydestä samoilla linjoilla puolisosi kanssa? 

Ehkä voisitte järjestää aiempia vinkkejä käyttäen parisuhdeaikaa jo tänään ja keskustella aiheesta hyvän ruoan ääressä? 

Laatuaika parisuhteessa: Miten järjestää kahdenkeskistä parisuhdeaikaa?

Parisuhteenne tulevaisuutta ajatellen on äärimmäisen tärkeää, että olet tietoinen siitä, miten tärkeää laatuaika parisuhteessa on. Vaikka tuntuisi houkuttelevalta ajautua takaisin vanhoihin tapoihin ja syyttää kiirettä siitä, että jätätte toisenne huomiotta, kannattaa pitää mielessä, että sinä ja puolisosi olette yhtä kuin parisuhteenne. Te muodostatte parisuhteen ja ohjaatte sitä haluamaanne suuntaan. Omaa rooliaan kuviossa ei kannata vähätellä.

Se, että luet tätä artikkelia osoittaa, että perheesi on sinulle todella tärkeä ja kaipaisit lisää laatuaikaa lastesi lisäksi myös rakkaan puolisosi kanssa. Nyt kun sinulla on useita hyviä ja käytännöllisiä vinkkejä takataskussa, jäljelle jää vain niiden toteuttaminen yksi kerrallaan. Lisää parisuhdeaikaa on mahdollista järjestää ja nyt tiedät myös, miten se tehdään. 

Ennen kuin huomaatkaan laatuaika parisuhteessa voi olla ennemmin sääntö kuin poikkeus! 

Lue myös seuraavat Rakkauden (r)evoluution artikkelit

Sinkku & Deittailu -valmennus: Coach Kati Niemi

Sinkkujen päivä 11.11.22!

Sinkun itseluottamus- / deittailu-itsevarmuus- valmennusta coachingin, NLP-metodien ja/tai hypnoosin parissa myös sinkkujen päivänä 11.11!

Eropäätös-verkkokurssi Parempi parisuhde vai erinomainen ero -verkkovalmennus

Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.