Päiväunet - rentoutuminen hypnoosissa

Kannattaako nukkua päiväunet vai ottaa hypnoosia päivällä?

Laita hyvä kiertoon!

Oura-sormukseni mobiiliäppi pyysi minua vahvistamaan 31-minuuttiset päiväunet, jotka se oli rekisteröinyt ollessani hypnoosissa. Mutta kannattaako nukkua päiväunet perinteisesti sohvalla pötkötellen vai “ottaa” sittenkin rentouttavaa hypnoosia – joko omalla tai sillä hypnoterapeutin sohvalla pötkötellen?

Tästä artikkelistani näet, miten Oura-sormus mittaa “unta” hypnoosin aikana, ja kuulet omista kokemuksistani noiden “päiväunien” aikana 🙂  

Toisesta artikkelista voit puolestaan saada parhaat vinkit hyviin yöuniin:

Näin Oura-sormus raportoi minun “päiväunet” eli oikeasti hypnoosissa olon ajan:

Näin Oura-sormus pyysi minua vahvistamaan mittaamansa päiväunet, vaikka todellisuudessa olin tällöin hypnoosissa:

Päiväunet keskellä päivää vai rentoutuminen hypnoosissa?

Ouran mukaan otin siis makoisat päiväunet, josta 24 minuuttia oli rentouttavaa kevyttä unta ja 7 minuuttia aivoja vahvemmin puhdistavaa syvää unta:

Päiväunet keskellä päivää vai rentoutuminen hypnoosissa?

Tuo Ouran raportoima “Valveilla”-aika näkyy myös normaaleissa yöunissa, vaikka en olisi kokenut heränneeni lainkaan yön aikana, mutta ilmeisesti silloin kehoni liikkuu sen verran tai kehon lämpötila ja sykkeeni ovat valvetilan kaltaiset. Tai voihan se olla, että öisinkin olen välillä ihan oikeasti valveilla, vaikka en siitä muistakaan mitään.

Mutta hypnoosissa ollessasihan sinä muistat tapahtumat. Tai ainakin kliinisessä hypnoterapiassa tarkoitushan on aktiivisesti työskennellä kanssasi eikä vain antaa sinun nukkua. 🙂   

Ei edes silloin, kun tulet hypnoterapiaan nimenomaan univaikeuksien vuoksi. 🙂

Siksi mielestäni onkin jännää, että Oura-sormus ei raportoinut minulle ainakaan tämän hypnoterapiasession aikana lainkaan REM-unta, vaikka itse aktiivisesti olin mielikuvissani ja ns. valmennusharjoituksissa mukana. 

Eli jotenkin itse olisin olettanut, että tuo “REM-uni” olisi ollut tässä hypnoosissa se isompi palkki. 

Päiväunet keskellä päivää vai rentoutuminen hypnoosissa?

Tässä kuvassa näkyy mielestäni hauskasti juuri se tapa, jolla hypnoosiin mennään alaspäin ja sieltä virkistytään ylöspäin. Sekä se, miten sen rentouttavalla tavalla voimaannuttavan transsin tasoa säädellään terapeuttisten ja valmennuksellisten metodien parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi.

Tässä puolituntisessa ei näy minun ja hypnoterapeuttini väliset alku- ja loppukeskustelut, mutta tälläkin kerralla taas oli kyllä hulvattoman mukavaa, ihan koko setin ajan 🙂  

Hypnoosi ei ole unta, jota ei toisaalta myöskään Oura-sormus mittaa, vaikka se raportoisikin minun olleen päiväunilla keskellä päivää.

Hypnoosihan ei ole unta, mutta toisaalta Ourakaan ei voi mitata todellista unikäyrää vaan ainoastaan kehon reaktioita sormessani olleen anturin avulla.

Todelliset päiväunet (tai yöunet) eli aidosti untenmailla olemisen voi havaita vain aivokäyristä – kuten hypnoosinkin.

Vaikka Oura ei mittaa varsinaisesti unta eli sitä mitä aivoissamme tapahtuu unen eri syvyystasojen aikana, se mittaa unen muita merkkejä.

Eli unen eri vaiheisiin liittyvän syvän levollisuuden, vähäisen liikkeen tai liikkumattomuuden, sykkeen tasaantumisen ja rauhoittumisen Oura-sormus pystyy kyllä mittaamaan. 

Ja nehän ne niitä hypnoottisen transsinkin merkkejä ovat – ainakin osittain 🙂

Mutta hypnoosissa ei nähdä sattumanvaraisia päiväunia, vaan kliininen hypnoterapia on nimenomaan hypnoosin yhdistämistä asiakkaan tavoitteiden kannalta relevantteihin terapeuttisiin ja valmennuksellisiin metodeihin.

Eräs asiakkaani sanoi hypnoterapian olevan niin mainiota juuri siksi, kun hypnoosissa nimenomaan asiakas itse pääsee “tekemään” asioita oman hyvinvointinsa edistämiseksi eikä terapeutti vain kysele jatkuvasti “miltä nyt tuntuu, miltä nyt tuntuu”. 🙂  

Tuo autenttinen asiakaspalaute inspiroikin minua ottamaan tämän lyhyen videon:

Terapeuttisen hypnoosin hyötykäyttöalueita on juuri niin monta kuin sinulla on menneisyyteesi, nykyisyyteesi tai tulevaisuuteesi liittyviä ajatuksia ja tunnetiloja hypnoosissa editoitaviksi.

Hypnoterapia auttaa niin monessa, että sitä kaikkea en nyt tähän ryhdy listaamaan, kun tällä kerralla ajattelin käydä kanssasi läpi vain tuon hauskan Oura-sormuksen raportin 🙂 

Mutta tietysti niiden päiväunien sijaan minä ainakin suosittelen kokeilemaan terapeuttista hypnoosia olipa sinun tavoitteenasi sitten vaikkapa itsetunnon ja minäkuvan parantaminen, motivaatiosi vahvistaminen unelmiasi kohti, rajoittavien uskomusten tai tunnelukkojen editointi, voimaannuttaminen elämänmuutokseen tai elämäntaparemontissa tukeminen. 

Näiden hypnoterapian hyötykäyttökohteiden lista on loputon, kuten mielemmekin syöverit tällä elämänmittaisella matkalla! 🙂

Ja yhtenä superhyödyllisenä kohteenahan on tietysti ylipäätään se rentoutuminen, ja tehokkaampi stressinhallinta resilienssin parantamiseksi.

Niiden päiväunien sijaan 🙂

Kannattaako aikuisen ottaa päiväunet vai hetki hypnoosia rentoutumiseen?

Kuten edellisistä Oura-sormuksen uniraportti-kuvista näit, olin “päivänokosilla” vasta illalla. Hypnoosi ei sotkenut yöuniani, päinvastoin.

Jos sinulla taas on ns. pakottava tarpe ottaa päiväunia keskellä päivää, se voi kertoa siitä, että sinun yöunet eivät ole riittävät tai unirytmisi voi olla hieman häiriintynyt

Varsinkin jos nukut liian pitkät päiväunet, olisi ihme, jos se ei “auttaisi” sinua valvomaan illalla myöhempään sinulle optimaalisen uni-ikkunan ohi. Aikuisen ei siis ensisijaisesti kannata satsata päiväuniin, vaan riittävän pitkiin ja levollisiin yöuniin.

Tai siihen hypnoosiin, kun haluaa rentoutua keskellä päivää tai lähempänä iltauniakin 🙂

Hypnoosissa ei siis olla unessa, vaikka se voi ulkopuolisesta siltä näyttääkin. Ainakin silloin, jos hypnoosissa ei sillä kerralla “tehdä” mitään ulkoisesti näkyvää tai kuuluvaa. Vaikka uusien hypnoterapia-asiakkaideni kanssa en yleensä pyydä heitä puhumaan tai tekemään mitään muutakaan hypnoosissa (kun alkuvaiheessa tietysti vasta totutellaan koko hommaan), niin esimerkiksi eilen itse kyllä ihan sujuvasti juttelin hypnoterapeuttini kanssa

Ja kyllä, kuten ihan päiväntajunnassakin nauruni raikaa usein, niin myös hypnoosissa ollessani joskus myös nauran, välillä itkenkin, jos “harjoituksen” yhteydessä nousee esiin jotain hulvattomia mielleyhtymiä tai kenties jotain surullisempaa tarinaa alitajunnastani menneisyyden muistoihini liittyen.

Hypnoosissahan ei siis kaivella läheskään aina menneitä, ja taustatapahtumienkin läpikäynti tapahtuu aina asiakaslähtöisesti: asiakkaan tarpeet, tavoite ja toiveet edellä. Aina. Minä itse vaan olen aina pyytänyt omia hypnoterapeuttikollegoitani pistämään vaan kaiken peliin ja mielelläni menen sinne syväänkin päätyyn ihan täyttä häkää. Tässä vuosien saatossa olen oppinut olemaan jarruttelematta, koska tiedän, miten saan itselleni parhaat hyödyt siitä ihanasta transsitilasta 🙂

Eli summa summarum: itse ainakin nautin mieluummin hetken hypnoosia (myös iltamyöhään mm. puhelimitse) kuin nukkuisin ne päiväunet. Ja näin taitavat monet asiakkaanikin priorisoida.

Meidän muiden kokemuksilla ei kuitenkaan pitäisi olla tuon taivaallista vaikutusta sinun tahtotilaasi omassa elämässäsi. Joten nauti vaan halutessasi myös ne ihanat päiväunet, jos ne ovat sinun paras keino rentoutua keskellä päivää eivätkä ne häiritse yöuniasi.  

Ja kun haluat saada ainakin kevyttä ensituntumaa mukavasta hypnoottisesta transsista, kokeile ilmaista rentoutusäänitettäniAinakin moni hypnoterapia-asiakkaani sanoo sen auttaneen myös yöuniin, vaikka varsinainen unihypnoosiäänite nukahtamiseen onkin erikseen sinulle, jolla on ajoittaisia nukahtamisvaikeuksia tai muita uniongelmia (esim. heräät aamuyöstä eikä uni meinaa tulla uudelleen vessakäynnin jälkeen).

Ja varsinaiseen live- tai etähypnoterapiaan voit varata itsellesi parhaiten sopivan ajan helposti nettiajanvarauksella. Kerro vaan missä tavoitteessasi haluat minun auttavan sinua hypnoosin ja terapeuttisten/valmennuksellisten metodien voimin?

Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja (Ajanvaraus)

Rakkaudella sinua voimaannuttaen,

Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer
[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.