Miksi rentoutuminen on vaikeaa tai rentoutusharjoitus ärsyttää? Miksi kyky rentoutua on silti tärkeää? Miten oppia rentoutumaan arjessa?

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan

Laita hyvä kiertoon!

Stressinhallinta ja rentoutuminen auttavat vahvistamaan resilienssiä, jota tarvitset kaikilla elämän osa-alueilla – töissä ja yksityiselämän puolella. Esimerkiksi rakkauselämässä rento mieli on ensisijainen niin uusia potentiaalisia kumppaneita deittaillessasi, parisuhteessa onnellista yhteiseloa luodessasi ja siitä ei-enää-niin-sinulle-sopivasta kumppanistasi erotessasi, erosta selviytyessä tai niitä rakkauden bonuksia lempeydellä kasvatettaessa ja muidenkin lähimmäistesi kanssa aikaa viettäessäsi. 🙂 

Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvalinkistä:

Rakkauteen kuuluu itsestään selvästi myös se lämmin, hyväksyvä rakkaus omaa itseäsi kohtaan, ja rentoutumisen taito on ensisijainen askel myös tuohon sisäiseen lempeyteesi, jonka voimin navigoit elämässäsi niitä paremmin-sinulle-sopivia kumppaneita ja niitä enemmän-sinun-näköisiä, positiivisia työelämänkin haasteita kohti. Tunnistat omat tarpeesi ja hyväksyt omat toiveesi – ne villeimmätkin unelmasi – helpommin, kun mielesi on rentoutunut, ja mielesi voimalla levännyt kehosi on taas valmiina toimimaan arvojesi mukaisten tavoitteidesi edistämiseksi.

Rentoutuminen onnistuu varmasti, kunhan ensin oivallat:

Aikaisemmissa kattavissa kirjoituksissani kävin läpi stressinhallintaa ja resilienssiin vaikuttavia tekijöitä, ja näitä tärkeitä teemoja käsitellään luonnollisesti myös verkkokursseillani. 

Voit myös ladata itsellesi ilmaisen rentoutusäänitteen tästä kuvalinkistä ilman mitään lisävelvoitteita tai kommervenkkejä:

Miksi rentoutuminen tuntuu tylsältä ja rentoutus- tai hengitysharjoitukset vaan ärsyttävät?

No, oikeastihan rentoutuminen esimerkiksi hyvän seksin myötä ei ole todellakaan tylsää eikä ärsyttävää, vai mitä?

Mutta ehkä olet kokeillut aikaisemmin joitain rentoutus- ja hengitysharjoituksia, jotka ovat saattaneet tuntua tylsiltä, ahdistavilta ja ärsyttäviltä.

Somettaminen ja muu touhottaminen tai “sähläys” pitää mielesi näennäisesti virkeänä, ikäänkuin hälytystilassa. 

(Ja ei: somea ei tietystikään tarvitse laittaa kokonaan pannaan, sillä somesta voi olla myös hyötyä mielesi rauhoittamisessa – lue kirjoitukseni somen hyödyistä)

Kun YouTube-videolla välähtää kirkkaita värejä tai somepostauksesi saa niitä harmaan arkesi virkistämiseksi tai itsetuntosi buustaamiseksi kaipaamiasi tykkäyksiä, jokainen “yllätys” antaa dopamiinia palkinnoksi aivoillesi. Aivojesi mielihyväkeskus pyörii dopamiinin varassa.

Saat mielihyvää, kun live- tai virtuaalielämääsi tulee yllätyksiä eli kun elämässäsi on vauhtia ja vaarallisia tilanteita joko oikeasti tai kännykkäsi kuvaruudulla.

Esihistorialliseen hitaampaan menoon (ja leijonien pakoiluun) tottuneet aivosi tottuvat myös dopamiinipiikkeihin kuin se heroiiniaan himoitseva narkkari.

Saat siis vieroitusoireita, jos hektisyys hiljenee ja suljet somen. Kun dopamiinivieroitusoireiden keskellä yrität vain makoilla ja keskittyä hengitykseesi (kuten useimmissa ohjatuissa rentoutuksissa pyydetään tekemään), tunnet mielesi lisäksi koko kropan levottamaksi ja kaipaat piristyspiikkiäsi!

Manaat moiset hengitysharjoitukset ja typerät rentoutusäänitteet – eihän niistä mitään hyötyä ole! 

Et malta odottaa hyötyjen ilmaantumista, koska et malta keskittyä odottamiseen. Olet opettanut itsesi hakemaan välitöntä dopamiinimielihyvää siihen pisteeseen asti, että se ei oikeasti enää teekään sinulle vain hyvää.

Mikä tahansa huume voi antaa euforisen tunteen niin ihanan helposti ja “rankan päivän jälkeen mä olen ansainnut tämän”, mutta jossain vaiheessa huomaat tarvitsevasi muutosta elämääsi.

Mikä tahansa elämänmuutos lähtee rentoutumisen taidosta, sillä vasta levollisella mielellä teet kestäviä, hyviä päätöksiä ja sinulla on rentoa rohkeutta myös toteuttaa haluamasi muutos.

Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvalinkistä:

Miksi rentoutuminen on välillä niin vaikeaa?

Rentoutuminen tuntuu vaikealta usein samoista syistä kuin univaikeudetkin: päivän aikana koetut stressaavat tapahtumat pyörivät mielessä tai itse kehitellyt kauhuskenaariot huomisesta päivästä tai tulevaisuudesta valvottavat.

Tämän oman pääkoppamme sisäisen ajatusmyllyn rauhoittaminen ja uudelleen suuntaaminen ovat avainasemassa rentoutumisessa niin päivällä kuin illallakin.

Ajatusten rauhoittaminen onnistuu harjoittelemalla. Jos juokset päivällä (mentaalisesti) sinne tänne ja multitaskaat näennäistehokkuuden nimissä, miten mielesi voisi tietää, milloin haluat multitaskingin loppuvan? 

Milloin aivosi osaisivat pysähtyä keskittymään vain yhteen ajatukseen vaikkapa 10 minuutiksi, jos sinun päivänaikaiset kymmenminuuttiset koostuvat ajatussäntäilystä tai vaikkapa kännykän vilkkuvan somefeedin jatkuvasti pyyhkimisestä?

Älä syytä aivojasi, nehän tekevät iltaisinkin sitä, mihin niitä olet opettanut päivällä. Käytä siis tästä eteenpäin päiväsi asioihin, joilla opetat aivoillesi uudet rutiinit: keskittymisen ja fokusoinnin aidosti hyvää tekeviin asioihin.

Miksi on tärkeää osata rentoutua arjen keskellä eikä vain lomasta lomaan elämällä?

Rentoutuminen on avainasemassa jokaisen päivittäisen valintasi kohdalla, eli käytännössä rentoutuminen ohjaa sinua parempiin valintoihin, antoisampaan ja monipuolisempaan elämään.

Jo vanha kansa tiesi, miten “aina kannattaa nukkua yön yli”, ja unen monipuoliset vaikutukset fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen ovat kiistattomat. Unen puute tekee päivästä tahmaisen ja stressi lisääntyy, jolloin rentoutuminen myöskään päiväsaikaan alkaa tuntua vaikeammalta.

Rentoutuminen päiväsaikaan rauhoittaa mieltä, joka ei silloin käy ylikierroksilla nukkumaan mentäessä eikä tee unesta katkonaista.

Miksi rentoutuminen on fyysisen ja psyykkisen terveyden eli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta niin tärkeää?

Rentoutumalla vapautat kehon jännitystiloja, tasapainoitat hormonitoimintaa ja autat aivojesi välittäjäaineita toimimaan optimaalisesti tasapainoisen mielentilan luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Ja näiden yhteisvaikutuksesta sekä aineenvaihduntasi että suorituskykysi niin fyysisillä kuin psyykkisillä mittareilla paranee.

Rentoutuminen vähentää stressihormonitasoja (kortisoli), mikä vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmän toimivuuteen. Stressi lisää elimistön kortisolituotantoa, jolloin keskushermoston (=aivot+selkäydin) toiminta häiriintyy. 

Ja kun aivot ohjaavat ajatustoiminnan ja tunnetasapainon lisäksi koko kropan toimintaa, niin liiallinen stressi ja liian vähäinen rentoutuminen ovat suurimpia riskitekijöitä modernin länsimaalaisen yksilön elämässä.

Pää ei siis tule kipeäksi pelkästä ketutuksen tunteesta vaan ihan fysiologisista muutoksista 🙂 Mielen voimaa ja rentoutumista kannattaakin harjoittaa vähintään samalla “vakavuudella” kuin harjoittelet esimerkiksi työtehtäviäsi tai urheilusuorituksia. Rentoutuminen vaikuttaa positiivisesti koko elämääsi niin isoissa kuin pienissäkin päivittäisissä tapahtumissa.

Mitä rentoutuminen on käytännössä, ihan konkreettisesti?

Rentoutuminen on keskittymistä omaan hyvinvointiin. Kun siis haluat oppia rentoutumaan helposti, harjoittele keskittymistä uudelleen ja uudelleen, kunnes se alkaa sujua.

Samalla huomaat oppineesi myös rentoutumaan, sillä aivosi eivät enää kaipaa säntäilevää ajatusrumbaa.

Opit tulemaan tietoiseksi omasta sisäisestä maailmastasi, kuulet hengityksesi ja tunnet levollisen sydämesi lyönnit. Kuulet ja tiedostat omat syvemmät ajatuksesi, tarpeesi ja tunteesi – kunhan vain rentoudut ja keskityt.

Lataa ilmainen rentoutusäänite tästä kuvalinkistä:

Mitä tehdä, kun haluaa rentoutua, mutta ei pysty?

Miten voin rentoutua, jos mielessä myllertää ne tuhat todellista ja kuviteltua asiaa?

Jotta voit keskittyä ainakin nyt tämän artikkelin lukemiseen ilman somevilkuiluja, päästän sinut mahdollisimman nopeasti helpoimpiin ratkaisuihin:

  1. Keskittymiskyvyn parantaminen: Harjoittele työtehtävissä, kotitöissä,  autolla ajaessa, kengännauhojen sitomisessa, ostoksia kaupan kassahihnalle nostaessasi, hiuksia ja hampaita harjatessa…
  2. Kehitä stressinhallintataitojasi päivällä. Lue kokoamani kattavat ja käytännölliset stressinhallintavinkit.
  3. Paranna yöuntasi. Lue vinkkini huonoon uneen unettomuus-artikkelistani. Kuuntele myös unihypnoosiäänitettäni.
  4. Rentouta mieltäsi kehosi kautta. Tiedät aivojesi ohjaavan sekä kehoasi että mieltäsi, joten kehon rentouttamisen avulla voit rentouttaa myös mielesi. Ja päinvastoin: mielesi rentoutuminen auttaa rentouttamaan koko vartalosi. Tähän yhteyteen perustuu myös hypnoterapian (=hypnoosi+terapia) tehokkuus. Lihasten rentoutumista voit edistää kehollisten harjoitusten ja joogan (lue aloittelijan jooga-vinkkini täältä) sekä esimerkiksi hermostoa ja lihaksia rentouttavalla magnesiumilla.
  5. Tee rentoutusharjoituksia päivittäin. Aloita aamusi, piristä päivääsi ja rauhoita iltaasi kuuntelemalla tätä sinulle täysin ilmaiseksi laatimaa rentoutusäänitettä:

Ja jotta et hoitaisi vain “oireita”, hoida niitä syitä, jotka aiheuttavat sinulle stressiä ja joiden vuoksi rentoutuminen on sinulle vaikeaa.

Jos esimerkiksi parisuhteesi sisältö tai sen suunnan pohtiminen taikka tasapainoisen rakkauselämän puuttuminen stressaavat sinua, lue vaikkapa nämä kirjoitukseni sinulle:

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Missä voi rentoutua helposti kiireisen tai ahdistavan päivän aikana?

Vaikka luulet tarvitsevasi jonkin erityisen tilan rentoutumiseen, todellisuudessa voit rentoutua missä vaan ja hyvinkin lyhyessä ajassa:

Parantava luonto rentouttaa:

Olet varmasti lukenut jo monia tutkimuksia luonnon parantavasta voimasta, joten lähde metsään rentoutumaan. Hengitä raikasta ilmaa, kuuntele korvanappien sijaan luonnon hiljaisia ääniä. Ole yhtä luonnon kanssa, niin saavutat tasapainon nopeammin kuin arvaatkaan.

Rentoutuminen kaupungissa:

Lähde toimistosta tai kotoa edes 5 minuutin kävelylle. Kierrä kortteli tai kaksi, ja pidä hyvä kehonasento tietoisesti. Mielesi kohenee, kun kohotat katseesi yläviistoon esimerkiksi korkeiden talojen ikkunoiden määrää laskiessasi (=samalla harjoitat keskittymistäsi “tylsyyteen”). Avaa rintakehä (=et tunne tarvetta puolustautua) ja anna hartioidesi levätä kävelyn aikana.

Rentoutuminen matkalla, autossa tai bussissa:

Joskus sinulla ainoat “hyvät” hetket rentoutumiseen, kun ajat autoa tai istut bussin kyydissä. Kun rentoutuessa fokuksesi kääntyy sisäänpäin, myös ne ikävät ajatukset ja ristiriitaiset tunteet voivat ryöpsähtää pintaan. Toisinaan voi iskeä jopa todellinen ahdistus tai paniikki – lue konkreettiset, käytännölliset vinkkini ahdistavaan hetkeen mm. autossa.

Rentoutuminen kotona:

Sängyssä makuuasennossa kehosi (=aivosi) tunnistaa sinulle luonnollisen rentoutumisen moodin, sillä olet syntymästäsi asti osannut rentoutua uneen asti nimenomaan makuuasennossa. Jos et jostain syystä pääse pitkällesi, istu sohvalla, tuolilla tai lattialla ja keskity hengitykseesi (kyllä, niin tylsältä kuin se voikin tuntua ennen kuin sitä oppii rakastamaan uutena rutiininaan). Jotta et luovuta tylsistymisen hetkellä, ota avuksesi  sinulle luomani ilmainen rentoutusäänite.

Rentoutuminen työpaikalla tai muualla muiden ihmisten keskellä:

Nosta katseesi tietokoneesta ja katso ikkunasta ulos tai vaikka tyhjää seinää. Tuijota yhteen pisteeseen ja tunne miten silmäsi väsyvät tuijotuksesta. Anna silmiesi sulkeutua, keskity hengitykseesi ja tee helppo hengitysharjoitus tai ohjattu rentoutusharjoitus. Jos et kehtaa sulkea silmiäsi tai edes katsoa pois päin tietokoneestasi, mene taukohuoneeseen tai edes sinne vessaan, jossa kuninkaatkin (kai?!) saavat olla yksin 🙂

Sinulla on luonnollinen rentoutumistaito, jota voit hioa paremmaksi.

Olet syntymästäsi asti osannut rentoutua. Olet tuhansia kertoja nukahtanut ja nukkunut öitäsi rentoutuneena aamuun saakka. Olet nukkunut päiväunia ja torkahtanut automatkoilla.

Sinä siis osaat rentoutua. Se on ihan fysiologinen fakta, vaikka stressimielesi voi joskus yrittää vakuutella sinulle toisin.

Rentoutuminen on luonnollinen taito, joka sinulla jo on. 

Jos tuo sinulle jo ihan luontaisesti oleva rentoutumisen taito tuntuu olevan hukassa nyt hetkellisesti (tai pidempäänkin), älä suggeroi itseäsi “en osaa rentoutua” tai “rentoutuminen on vaikeaa minulle”. (Muista haitallisista itsesuggestioista voit lukea tästä kirjoituksestani)

Mielesi on yhtä kehosi kanssa. Aivosi eli ajatuksesi rentoutumisesta tai tunteesi rentoutumista ja rentoutusharjoituksia kohtaan vaikuttavat rentoutumiseesi. Sekin on ihan fysiologinen fakta.

Suggeroi siis itsellesi rentoutta ja osoita päivittäin, miten sinä todellakin osaat rentoutua. Ja jonain päivänä huomaat, miten helppoa rentoutuminen on myös sinulle. Missä tahansa. Milloin tahansa. Minkälaisessa elämäntilanteessa tahansa. Kenen tahansa seurassa ja yksin ollessasi. Aina.

Oikeasti: Aina. 

Ja myös nyt, kun kuuntelet tämän ilmaisen rentoutusäänitteeni, jonka äänitin sinulle, luonnollista rentoutumista kaipaavalle kanssakulkijalleni.

Kun pidit äänitteestä, laita hyvä kiertämään sille kaverillesi, joka vielä suggeroi itseään siinä negatiivisessa kierteessä ja hakee piristystä väsyneelle mielelleen sieltä pikasometuksen maailmasta. 🙂

Nautinnollista rentoutumisen hetkeä sinulle!

Yleisimmät syyt eroon

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja, Tietokirjailija
[email protected]

P.S. Lataa tämä ilmainen äänite rentoutumiseen, ja tallenna se kännykkääsi tai tietokoneellesi nyt superhelposti tästä kuvalinkistä:

Rentoutuneella mielellä saat kaiken irti myös seuraavista, mieltäsi eri tulokulmista sparraavista kirjoituksistani 🙂

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.