Mindfulness – mitä se tarkoittaa ihan käytännössä ja mitä hyötyjä tai potentiaalia haittoja on mindfulness-harjoituksista? Tässä sinulle selkeä kooste asiasta.
Mikä on mindfulness? Mitä se tarkoittaa?
Mindfulnessia voi kuvailla esimerkiksi näin:
- Syvä keskittyminen
- Sisäänpäin kääntyneisyys vs läsnäolon laajentaminen yhä enemmän "ulospäin" (tietoisemmin)
- Kaiken ympäröivän ja sisäisen maailman havainnointi
- Tosiasioiden kokeminen ja "tarkkailu" kritisoimatta
- Hetkessä ilmenevien asioiden vastaanottaminen ja hyväksyminen

Mindfulness-harjoituksia on laidasta laitaan, koska luonnollisesti mieleen liittyvissä asioissa vaikutusmahdollisuudet ovat laajat – aivan kuten muissakin mindshifting-metodeissa. SIksi myös mindfulness-harjoituksen aloittamiseenkin on useita erilaisia tapoja, aivan kuten hypnoositilakin voidaan indusoida (=”käynnistää”) monin tavoin. Yksi keino pysähtyä hetkeen esimerkiksi mindfulness-harjoituksen (tai itsehypnoosin) aloittamiseksi on oman hengityksen seuraaminen, josta saat myös vinkit alempana tällä sivulla.

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE
Mitä hyötyä on mindfulness-harjoituksista?
Esimerkiksi tämänkaltaisia hyötyjä voit saada näistä harjoituksista:
- Keskittymiskyky paranee harjoittelemalla fokusointia uudelleen ja uudelleen, hälynkin keskellä
- Sisäänpäin kääntyneisyyden harjoittelu auttaa tunnistamaan omat aistimukset, ajatukset ja tunteet helpommin, jolloin myös intuition ääni voi kirkastua
- Aidompi läsnäolo suhteessa ympäristöön (ja itseenkin)
- Kritisoinnin vähentyminen (varsinkin se sisäinen kriitikko hiljenee helpommin!)
- Tunteiden vastaanotto, hyväksyminen ja johtaminen helpottuu harjoittelemalla, ja tunnejohtamisen avulla järkikin kulkee kirkkaammin, kun vahvakaan vaikea tunne ei enää vie mukanaan.
- Mieli-kehon yhteyden ymmärtäminen, minkä kautta mm. psykosomaattisten oireiden tunnistaminen hoidon pohjana
- Ajatusvyyhdin ja tunnetilan rauhoittuminen, ja sitä kautta järkevämpi, omien arvojen mukainen toiminta kriisinkin keskellä
- Stressinhallinta ja resilienssin vahvistaminen
…ja tätähän listaa voisi jatkaa loputtomiin asti, mutta varmaan hahmotit jo ainakin suurin piirtein sen hyötyjen kentän, minkä voit saavuttaa mm. mindfulness-harjoitusten avulla?
Ja muilla monipuolisemmilla mindshifting-metodeilla autan sinua saavuttamaan sitten niitä muitakin hyötyjä, joita koko mielen potentiaalin valjastaminen auttaa sinua saavuttamaan.

Hyvä, Parempi, Minä!
Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut
Mitä kannattaa tietää myös mahdollisista riskeistä, vaaroista tai haitoista?
Tietämättömästi ja “suinpäin” harjoitettuna mindfulness, kuten mikä tahansa mielen taito, voi kääntyä myös haitalliseksi. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa, minkä huomaa kyllä sitten, kun edistyy “mentaalitreeneissään” ja varsinkin, jos on harjoitellut useita erilaisia mindshifting-taitoja eikä pelkästään mindfulnessia tai meditaatiota. Pikkuhiljaa oppii itse säätelemään “tilaansa” yhä monipuolisemmin ja luovemmin, parhaan vaikutuksen luomiseksi.
Erään mielenkiintoisen mindfulness-tutkimuksen mukaan osa henkilöistä jäi liikaa kiinni esimerkiksi mielikuvien negatiivisiin aistimuksiin (esim. vanha ikävä muisto) tai he kokivat epämiellyttäväksi sen, jos heidän aistinsa olivat “yliaktivoituneet” mindfulness-harjoituksen myötä.
Useinhan mindfulness-harjoituksessa tarkoituksellisesti viedään huomio eri aistikanaviin ja miellepiirteisiin fokusoimalla ne luonnollisesti “kasvavat” eli ikäänkuin tehostuvat.
Joskus voikin olla, että aktiivisen mindfulness-harjoituksen jälkeen voi tuntea ikäänkuin olevansa “täysin auki” kaikilla aisteillaan osana ympäristöä, mikä voi olla joko ihanan huumaava levollisuuden ja “laajan läsnäolon” tunne tai sitten joiltain osin ahdistava ylivirittyneisyyden kokemus.

Osa tutkimukseen osallistuneista saattoi kokea olevansa ikäänkuin “dissosioituneena” lähiympäristöstään, koska on niin assosioituneena “laajaan ympäristöön”. Tätä voi olla vaikea kuvitella, ellei ole tehnyt erilaisia assosiaatio- ja dissosiaatioharjoituksia tietoisesti ja ratkaisukeskeisesti, mutta arkisena esimerkkinä voit ajatella olevasi joko täydellä fokuksellasi kiinni vaikkapa tässä tekstissä, jota nyt luet assosioituneena, tai sitten olet ikäänkuin helikopterissa jossain ylhäällä katsomassa itseäsi alempana selaamassa tätä tekstiä (dissosioituneena “irrallisena” faktisesta sinästä).
Olennaista siis myös mindfulness-harjoituksissa on tietoisempi ja ratkaisukeskeisempi harjoittelu, joka tulee kokemuksen myötä ja ammattitaitoisen valmentajan ohjauksessa.
Ota yhteyttä, kun haluat harjoitella erilaisia mindfulness- ja muita mindshifting-metodeja monipuolisesti ja sinun tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Yhdessä löydämme kyllä sinullekin sopivat tavat, ja opit säätelemään omaa tietoisuuden tasoasi halutessasi myös hypnoottisessa transsissa (itsehypnoosi).

Hyvä, Parempi, Minä!
Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut
Mistä mindfulness-harjoitus käytännössä koostuu eli miten "tehdä"/"toteuttaa" sitä käytännössä?
Mindfulness-harjoituksia on laidasta laitaan eli varmasti sinäkin löydät itsellesi mukavia ja toimivia tapoja harjoittaa mindfulnessia luovasti, omien tarpeidesi mukaan.
Voit ottaa minuun yhteyttä, kun haluat löytää sinulle parhaat mindfulness-harjoitukset ja esimerkiksi itsehypnoosi-keinot.
Yksi yleinen tapa aloittaa mindfulness-harjoitus on huomion vieminen omaan hengitykseen, antaen mielen kulkea hengityksen mukana välillä syvemmälle sisäiseen maailmaan, välillä vieden fokuksen ulkoisen maailman aistimuksiis (esim. ympäröivät äänet, tuoksut, alusta kehosi alla, käsiesi ihon kosketus jne).
Tässä on sinulle muutamia hyviä keinoja löytää se rauhoittava mindfulness-hetki arjessasi:

Hengitys: Miten hengittää oikein ja parantaa hyvinvointia?
Miten oikeaoppinen hengitys parantaa hyvinvointia nopeasti? Miksi rauhallinen hengittäminen auttaa tehokkaasti? (+HENGITYSHARJOITUS!)

NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.
Saat tuntea olosi epävarmaksi. Sinun ei tarvitse vielä tietää, mitä teet. Mitä päätät. Minne haluat kulkea. Sillä NYT-HETKI on juuri nyt.

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Mielen rauhoittaminen: 18 vinkkiä mielenrauhaan, rauhoittumiseen
Mielenrauha: “Miten voin rauhoittua, kun mieli käy ylikierroksilla?”, kysyvät monet hypnoterapia-asiakkaani. Mielen rauhoittaminen.
Lisää keinoja löydät blogiartikkeleista eri kategorioista teemoittain (ks. ylävalikosta ‘Blogi’ alavalikkoineen) sekä mm. äänitteistä.
Kun haluat löytää sinulle yksilöllisesti parhaiten sopivat monipuoliset mindsfhiting-harjoitukset, tule mukaan korkeatasoiseen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelmaan.

Hyvä, Parempi, Minä!
Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut
Miksi mindfulness on suosittua?
Ei ole ihme, että erilaisten mentaaliharjoitusten suosio on kasvanut muun elämän hektisyyden tahdissa.
Biologisesti kehomme ja mielemme (=samaa kokonaisuutta toki; täysin yhteydessä toisiinsa) eivät ole muuttuneet ympäristön teknologisen kehityksen tahdissa, ja yhä lisääntynyt kiire kaikenlaisine vilkkuvaloineen ym. aistiärsykkeineen pitää kehomme (=mielemme) helposti jatkuvassa hälytysvalmiudessa.
Esihistorialliseen elämäntahtiin pohjautuva luonnollinen autonominen sympaattinen hermostomme yliaktivoituu liikarasituksen alla, ja mindfulness-harjoitukset voivat keventää tuota tunnetilaamme.
Autonomisen hermoston yliaktivoitumista tapahtuu sekä aistikanavien kautta saatujen ärsykkeiden myötä että oman sisäisen maailmamme “ärsykkeiden” eli stressin myötä.
Kuten tiedät, voimme saada omilla ajatuksillamme itsemme raivon tai rauhan partaalle.
Mindfulness-harjoitus auttaa sinua tietoisesti fokusoimaan siihen sisäiseen rauhaan, ulkoisetkin aistimukset levollisesti olemassaoleviksi hyväksyen.
Mitä nämä voisivat tarkoittaa sinulle?
Jokin superhyväkin tapa, joka sopii jollekulle toiselle, ei välttämättä sovi sinulle. Näin on myös mindfulness-harjoitusten kohdalla.
Jos siis sanot “mä kokeilin jo kerran mindfulnessia eikä siitä ollut mihinkään”, niin muistathan avartaa mieltäsi tässäkin kohdin ja muistuttaa itsellesi, että saatoit kokeilla keinoa, joka ei sopinut sinulle. juuri siinä hetkessä ja sillä harjoitustaustalla, joka sinulla sillä hetkellä oli.
Mutta älä tyydy sellaiseen turhan yksioikoiseen, ei-ratkaisukeskeiseen mindsettiin, vaan ryhdy hakemaan erilaisia keinoja.
Voit löytää juuri sinulle parhaimmat, tehokkaimmat keinot tulemalla mukaan Hyvä, Parempi, Minä!-valmennusohjelmaan, jossa yksilöllisesti etenevässä valmennuksessa vahvistamme resilienssiä ja esimerkiksi lisäämme rentoa elämäniloa arvojemme mukaisten tavoitteidemme saavuttamiseksi monilla muillakin, tehokkailla mindshifting-metodeilla sinun taustasi, tarpeidesi ja tavoitteidesi mukaan.
Rentoa elämäniloa sinulle ihana Rakkauden (r)evoluution lukija!
Rakkaudella,
Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja
[email protected]

Hyvä, Parempi, Minä!
Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut
Aiemmin viitattu lähde (linkki tutkimusraporttiin):
Defining and Measuring Meditation-Related Adverse Effects in Mindfulness-Based Programs

Miten parantaa hyvinvointiaan itsensä kehittämisen avulla?
Itsensä kehittäminen – vinkit: Miten parantaa hyvinvointiaan itsensä kehittämisen avulla? – Mielen hyvinvointi.

Hengitys: Miten hengittää oikein ja parantaa hyvinvointia?
Miten oikeaoppinen hengitys parantaa hyvinvointia nopeasti? Miksi rauhallinen hengittäminen auttaa tehokkaasti? (+HENGITYSHARJOITUS!)

NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.
Saat tuntea olosi epävarmaksi. Sinun ei tarvitse vielä tietää, mitä teet. Mitä päätät. Minne haluat kulkea. Sillä NYT-HETKI on juuri nyt.

Alitajunnan voima: Alitajunta ohjaa vauhdilla vääräänkin suuntaan
Hypnoosi ja alitajunnan voima. Vaikean päätöksen tekeminen ja tavoitteen saavuttaminen onnistuu, kun alitajunta on valjastettu tueksi.

Miksi tietoinen mieli epäilee tiedostamattoman mielen vahvaa voimaa?
Onko tiedostamattoman mielen voima ja sen valjastaminen oman potentiaalin realisoimiseksi vain huuhaata ja ajanhukkaa? Mitä tiedostamaton on?

Stressinhallinta: 10 parasta keinoa, joilla hallitset stressiä
Miten hallita stressiä ja lisätä voimavarojaan, jotta selviää stressaavasta arjesta töissä ja kotona paremmin? Stressinhallinta

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Hyvä uni: 14 vinkkiä nukahtamisen helpottamiseen ja nukkumiseen
Palauttava, hyvä uni syntyy luonnollisesti, kun käytät toimivia keinoja nukahtamisen helpottamiseksi ja laadukkaan unen pohjustamiseksi.

Mielen rauhoittaminen: 18 vinkkiä mielenrauhaan, rauhoittumiseen
Mielenrauha: “Miten voin rauhoittua, kun mieli käy ylikierroksilla?”, kysyvät monet hypnoterapia-asiakkaani. Mielen rauhoittaminen.

Hyvä, Parempi, Minä!
Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut