Seksi ja kotityöt parisuhteen riidan aihe

Seksi ja kotityöt: Parisuhteen riidan aihe vai hyvinvoinnin lähde?

Laita hyvä kiertoon!

Moni stressin alle kaatumaisillaan oleva äiti jynssää pöytäpintoja ja järjestelee lasten tavaroita ja vaatteita jatkuvasti, koska ulkoisten asioiden pitäminen järjestyksessä tuo edes hetkellisen helpotuksen sisäiseen kaaokseen. Toisinaan siivousfanaatikkona on mies. Fanaatikon roolinkuvaan kuuluu usein myös ajatus siitä, että puoliso ei tunnu tekevän yhtään mitään tai ei ainakaan tarpeeksi, ja lisäksi sillä on ärsyttävä tapa sotkea paikat – aivan kuin perheessä olisi monta lasta ja vain yksi aikuinen, joka yrittää pitää paikat kunnossa, ettei koko koti kaadu päälle. Kotityöt voivat olla parisuhteen pahin riidanaihe ja eron syy, mutta kotityöt voivat olla myös rauhallisuuden ja hyvinvoinnin lähde.

Aivan kuten seksikin.

Tästä artikkelista et saa pelkästään vinkkejä kotitöiden jakamiseen perheenjäsenten kesken, vaan lisäksi paljon muita oivalluttavia näkökulmia kotitöiden tekemiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Ainakin legendan mukaan seksiäkin pitäisi olla, kunhan riitaa ei tule kotitöistä. Mutta onko se niin?

Parisuhdettaan ei kannata repiä rikki vain siksi, että roskapussit ja pölypallerot hiertävät omaa mieltä.

Näitpä kotityöt parisuhteen ongelmana ja seksielämän esteenä tai vaihtoehtoisesti molempien pelastajana, olet joka tapauksessa oikeassa. Jos haluat nähdä kotityöt positiivisemmassa valossa ja saada mahdollisuuden oppia nauttimaan sekä kotitöistä että siitä seksistäkin, näkökulmanvaihdos ja pieni mentaaliharjoittelu auttavat sinuakin.

Jos haluat uskotella itsellesi “sinun vain olevan tällainen” ja vakuutat sisäisessä puheenvuorossa itsellesi jatkuvasti kuinka tärkeää on siisteys ja kaunis koti, et todennäköisesti hae ratkaisuja siihen, miksi se kaunis ja puhdas koti ei silti tuo sitä sisäistä harmoniaa kotiisi, parisuhteesi eikä itseesi, vaikka kuinka niin yrität.

Yrität liikaa. Kotitöistä riitely jää vähemmälle, kun tietoisesti opettelet ohjaamaan fokuksesi kodin harmonian, parisuhteen onnellisuuden ja oman hyvinvointisi kannalta relevantimpiin asioihin. Vaikkapa siihen antoisampaan seksielämään.

Älä pelkää. Kotisi ei tule olemaan kaaos eikä kaatopaikka, jos vähän hellität. En pyydä sinua irrottamaan otettasi imurista tai siivousrätistä. Kyse ei ole niinkään siitä, mitä teet kotitöinä ja kumpi teistä tekee enemmän kotitöitä, vaan miten ja milloin teette niitä. Tämän artikkelin luettuasi oivallat, missä kohdin voit kokeilla uusia tapoja tehdä kotitöitä tai miten kannustat puolisoasi kotitöiden pariin.

Miten tunnet sisäisen harmoniasi jopa niissä hetkissä, kun tulet sotkuiseen kotiin ja siivousurakka odottaisi sinua? Usko pois, sinä voit oppia olemaan raivoamatta lastesi sotkuille aivan yhtä lailla kuin lapsesi oppivat laittamaan tavaransa paikoilleen. Sinä voit oppia houkuttelemaan puolisosi kotitöiden pariin ja puolisosi voi oppia bongaamaan ne sotkut, jotka ovat seksielämännekin este.

Harjoittelemalla te kaikki edistytte jokainen omaa hyvää tavoitettanne kohti.

Kotityöt ja seksi – mitä yhteistä niissä on?

Seksihän se on aina mielessä, joten aloitetaan siitä! Minun näkökulmastani kotityöt ja seksi ovat tiiviisti toisiinsa linkittyneinä. Ei pelkästään “ensin työ, sitten huvi”-periaatteen puolesta, vaan muutenkin.

Joissain parisuhteissa riidellään seksin määrästä ja laadusta, kun taas toisissa parisuhteissa riidanaiheena on kotitöiden määrä ja tehdyn työn laatu. Näissä molemmissa on joitain yhteneväisiä piirteitä, joten kotitöistä puheenollen hae tällä kertaa ratkaisua sieltä seksielämän piristämisen puolelta. Miten puhua puolison kanssa kotitöiden määrän epätasaisesta jakaumasta tai puolison tekemän kotityön huonosta laadusta? Vastauksen voit löytää, kun viet haastavan puheeksiottotilanteen seksielämän puolelle!

Perinteinen ohje makuukammarin puolelle on, että kerrot puolisollesi, mistä kohtaa kehoasi hänen kosketuksensa tuntuu erityisen hyvältä sen sijaan, että sanot vain “ei” siihen, mikä ei saa sinua syttymään. Haluat kannustaa ja motivoida puolisoasi etkä lannistaa häntä.

Samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös kotitöissä, joihin kaipaat puolisoltasi lisää tai parempaa panostusta: älä korosta sanallisesti tai sanattomasti sitä, missä meni taas mönkään, vaan kiitä ja kannusta siinä, mikä sujuu. Mallia voit toki näyttää, kunhan teet sen ilman dramatiikkaa ja itsesi ylentämistä jalustalle.

Kotitöihin voi kutsua flirttailemalla ja imuroivan puolison peppua voi ohimennen hipaista. Tehkää kotitöistä yhteinen kiva juttu, josta puolisosi näkee sinun kokevan nautintoa. Luota siihen, että puolisosi haluaa tuottaa sinulle nautintoa niin kotitöissä kuin seksissäkin, ja ohjaa häntä leikkisästi tulemaan mukaasi molempiin puuhiin.

Tee kotitöistä yhteinen kiva, ja vaihda valitusmantrasi parempaan.

Sen sijaan, että marmatat sekä puolisollesi, lapsillesi, ystävillesi että itsellesi siitä, miten vähän kotitöitä puolisosi tekee, vaihda levyä. Teet itsellesi hallaa, jos kuuntelet negatiivista sisäistä kriitikkoasi joko pääsi sisällä tai ääneen valittaen. Jos hoet ongelmasta jatkuvasti, alitajuntasi alkaa toistojen myötä uskoa ongelmasi todella olevan niin iso ja valtava, että ei tässä ole enää mitään tehtävissä… Lopeta negatiivinen ajatusviruksesi ja vaihda itsesuggestiosi parempaan.

Älä ainakaan ruoki suggestioherkkiä lapsiasi sukupuolittuneilla, rajoittavilla uskomuksillasi, jotka itse olet oppinut omassa lapsuudessasi tai kehittänyt itse elämäsi varrella. Katkaise suvun kierre ja toteuta muutos omalla kohdallasi. Sinun itsesi, puolisosi ja lastesi vuoksi.

Jos oletetaan nyt hetkeksi sellainen teoreettinen tilanne, jossa sinun ei tee mieli seksiä ja puolisosi haluaa seksiä kanssasi. Oletko innokkaammin ryhtymässä seksipuuhiin silloin, kun olet saanut kuulla puolisosi kovaäänistä, martyyrin äänensävyyn puettua marmatusta siitä, miten sinä et koskaan anna tarpeeksi seksiä tai silloinkin kun annat seksiä, niin teet sen vain erikseen asiasta huomauttamalla? Vai ryhtyisitkö seksipuuhiin mieluummin pienen, leikkimielisen suostuttelun jälkeen? Mitä luulet, mikä olisi hyvä keino houkutella puolisosi tekemään kotitöitä kanssasi?

Kotitöillä kilpailu tuhoaa parisuhteen: Kotitöiden tasapuolinen jakaminen

Kilpailetteko puolisosi kanssa siitä, kumpi teistä tekee enemmän kotitöitä? Kumpi viimeksikin imuroi tai vei roskat? Ja miksei toinen koskaan tee mitään?

Perinteinen näkökulma on ollut se, että nainen nalkuttaa, kun mies ei tee kotitöitä. Yhä useammin kuulee myös siitä, miten mies hoitaa kaikki kotityöt ja nainen ei osallistu kotitöihin ollenkaan. Toisinaan mietityttää, miten lapset saa osallistumaan kotitöihin niin, että perheen kotityöt hoituisivat yhdessä jokaisen perheenjäsenen toimesta eikä kenenkään tarvitsisi kokea olevansa uhri eikä alkaa leikkimään marttyyria.

Riitely kotitöistä voi loppua, kun molemmat puolisot harjoittelevat tietoisesti kotitöiden jakamista tasaisemmin. Kotityöt voi jakaa tasaisemmin pysyvällä tai vaihtuvalla jaolla:

  • Pysyvä kotitöiden jako: Voitte sopia, että toinen hoitaa aina ruoanlaiton ja toinen aina tiskit. “Aina” ei tarvitse tarkoittaa ikuisuutta, vaan esimerkiksi “aina tässä kuussa”. Lapsille voi antaa omat vakiotehtävät. Tai voitte antaa vakiovuorot eri huoneiden kunnossapitoon (“minä hoidan keittiön, sinä olohuoneen ja eteisen, lapset…”). Jos jokin työtehtävä alkaa tympiä jotain perheenjäsentä, pidätte perinteiset kotityöneuvottelut kuin normiduunissa konsanaan. Neuvotelkaa uusi pysyvä jako. Pysyvän jaon hyvänä puolena on se, että jokainen tietää pestinsä eikä siitä voi luistaa niin helposti kuin tilanteessa, jossa “jaettu vastuu ei ole kenenkään vastuu”. Kun omaa vastuuta ei tarvitse miettiä, kotityöt sujuvat rutiininomaisemmin automaattisesti.
  • Vaihtuva kotitöiden jakaminen: Jos ette halua vakiovuoroja, voitte seurata kotitöiden tasaista jakautumista perinteisessä kotityötaulukossa. Kotitöiden jako lapsiperheessä helpottuu, kun avuksi ottaa perinteisen kotityötaulukon, johon listaa kaikki kotityöt omille riveilleen ja merkitsee perheenjäsenten nimet sarakkeisiin. Jokainen merkitsee omalle kohdalleen rastin, kun jokin työ tehty. Tällainen valmis lista kotitöistä auttaa muistamaan tekemään eri työtehtävät ja viikon aikana täyttyvät rastit osoittavat, miten tasapuolisesti kotityöt on hoidettu viikon tai kuukauden aikana.

Fanaattinen kotityöpisteiden seuranta ja tyrannimainen tuomarointi tasapuolisuuden nimissä

Kun jaatte kotitöitä tasapuolisesti perheenjäsenten kesken, ottakaa huomioon toistenne muu elämänsisältö ja aikataulut. Jos toinen tekee yövuoroa ja nukkuu aamupäivisin, ei ole kohtuullista pakottaa häntä tekemään esimerkiksi koiran ulkoiluttamista tai viemään lapsia hoitoon juuri aamuisin. Jos taas toinen pääsee töistä kotiin yleensä myöhemmin, on reilua, jos toinen voi tuolloin huolehtia ruoanlaitosta ja näin puoliso pääsee töistä suoraan ruokapöytään.

Kotitöiden ei tarvitse mennä tasan joka päivä eikä jokaisessa työtehtävässä. Roolien ei tarvitse olla aina samat. Joustoa tulee olla niin, että molempien muut velvollisuudet tulee otettua huomioon. Toisaalta molemmilla on myös velvollisuus huolehtia perheen ja parisuhteen hyvinvoinnista myös sillä tavalla, että rajoittaa omia perheen ulkopuolisia “velvollisuuksiaan”.

Kaikkea ei tarvitse suorittaa ja tehdä täydellisesti. Ei töissä, ei kotitöissä eikä vapaaehtoistöissä. Ethän sinä luo perheellesi ylimääräistä painetta kotisi ulkopuolella, ja sitten puet stressisi siihen helppoon syytökseen, kuinka kotitöitä ei ole jaettu tasaisesti? Se ei ole reilua. Sinun oma tehtäväsi on varmistaa oma kantokykysi niin, että et sälytä omaa stressiäsi perheenjäsentesi päälle.

Väestöliiton perhebarometrin mukaan kotityöt on yleinen riidanaihe. Kun toinen ylisuorittaa ja moittii, toinen alisuorittaa ja pakenee. Molemmat kokevat syyllisyyttä omasta kyvyttömyydestään luoda sopua ja ratkaista työnjaollista ongelmaa, joka loppujen lopuksi on kommunikaatio-ongelma. Puhumattomuus tai riidalla sävytetty sättiminen ja passiivisaggressiivinen mykkäkoulu johtavat hiljalleen kylmään kotiin ja seksittömään parisuhteeseen. Jos sitten myös tunnekylmyydestä ja seksittömyydestä vaietaan, ollaan tiedostamattoman mielen autopilotilla ajauduttu jo eron partaalle tai ainakin sen kuuluisan kolmannen pyörän petiin.

Miten monessa kohdassa sinä näet mahdollisuuksia parantaa parisuhdettasi, jonka luoja olet jokaisen ajattelemasi tai puhumasi sanan ja teon myötä?

 

Käytännölliset vinkit, jotta kotityöt ja seksi maistuisivat paremmin

Tässä muutama käytännöllinen vinkki kotitöiden tekoon:

Tavarapaljouden ja vaatteiden karsiminen ja järjestäminen:

Kun kotona karsii tavara- ja vaatepaljoutta, vähemmän tavaraa ja vaatteita lojuu lattialla, jolloin ulkoisesti ärsyttävä sotku ei lisää sisäistä ahdinkoa. Kun tavaroita on vähemmän ja niille on oma paikkansa, ne löytävät paikoileen helpommin.

Lisäksi kun huomioenergiaa ei kulu visuaalisten aistiärsykkeiden bongaamiseen, energiaa riittää seksiin. Kun matka makuuhuoneeseen ei käy tavararöykkiöiden läpi, molemmat löytävät vällyjen väliin nopeammin ja rennommalla mielellä.

Imurointi ja pöytien pyyhkiminen rauhoittaa:

Jos siivousta tekee fanaattisella vimmalla, se aiheuttaa tietysti stressiä, mutta kotitöitä voi oppia tekemään myös flow-tilassa. Korvanappeihin voi laittaa rauhallista meditaatiomusiikkia, joka rauhoittaa samalla, kun itse keskittyy imurin rauhalliseen liikkeeseen lattialla. Pöytiä voi pyyhkiä rennolla kädellä, ja antaa hitaan tahdin tuudittaa mieltä. Jos laittaa korvanappeihin soimaan seksiä tihkuvia klassikkobiisejä ja antaa peppunsa pyöriä, itsensä saa viritettyä ilottelutunnelmaan ja todennäköisesti sohvalla maannut puolisokin piristyy auttamaan sinua kotitöiden viimeistelyssä, jotta pääsette sitten yhdessä suihkuun pesemään pölyt pois muualtakin…! 🙂

Suursiivouksen aikana podcastien, äänikirjojen ja verkkokurssien kuuntelua:

Siivotessasi voit kuunnella itseäsi inspiroivia podcasteja, äänikirjoja ja verkkokursseja. Moni siivoustyö sujuu aivan huomaamattasi, kun vessan jynssäyksen yhteydessä fokusoit enemmän johonkin kuuntelemaasi hyvään juttuun. Kun sekä sinä että puolisosi kuuntelette omia inspiraation lähteitänne, olette siivouksen jälkeen hyvillä mielin ja todennäköisesti energiaa täynnä. Voitte jakaa kuulemianne oivalluksia toisillenne ja virittää mielenkiintoista keskustelua. Voitte kuunnella joskus samaa äänikirjaa ja hakea yhteyttä toisiinne myös sitä kautta. Energisyys ja elämästä innostuminen boostaavat erinomaisesti myös seksielämää.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Itsehypnoosia: Aamupuuron keittäminen aamun rauhoittajana ja ruoanlaitto illan rentouttajana:

Kliinisenä hypnoterapeuttina ja NLP Trainer-valmentajana kehotan sinua hyödyntämään myös arkiset tilanteet, joissa voit päästä rentouttavaan transsitilaan, flowhun. Kun olet lukenut blogiani jo pidempään, tiedät, miten me jokainen olemme luonnollisessa transsitilassa päivittäin vähintään hetken ajan aamuisin ja iltaisin, usein myös työpäivän aikana ja myös vaikkapa työmatkaliikenteessä. Samankaltaisen arkisen hypnoidisen, rentouttavan tilan voit luoda itsellesi kotitöiden lisäksi myös ruoanlaitosta.

Sen sijaan, että aamuisin huiskit menemään stressipinkeänä jo aamupalaa tehdessäsi, keskity aamupalasi luomisen eri vaiheisiin tietoisesti. Esimerkiksi puuroa keittäessäsi sekoita sitä puukauhalla hitaasti, kun samalla katsot intensiivisesti puuroa. Anna itsesi fokusoida vain tuohon hitaasti kuplivaan puuroon, hengitä hitaasti ja rentoudu. Anna itsellesi rauhallinen aamu, joka luo hyvän pohjan aamullesi. Samalla varmistat, että puurosi ei pala pohjaan ja vältyt päivän ensimmäisiltä kirosanoilta! 🙂

Samalla tavalla tee päivällisen laittamisesta itsellesi, puolisollesi ja lapsillesi yhteinen rauhallinen hetki. Avainsanana on kiireettömyys ja kyky keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Vaikkapa vain kurkun pilkkomiseen kaikessa rauhassa.

Jos seksi ei suju, kun kodin epäjärjestys ärsyttää, sotkun sietämistä kannattaa harjoitella.

Me kaikki käytämme kaikkia aistejamme, joiden pohjalta luomme eri aistien miellejärjestelmien mukaisia mielikuvia. Nämä mielikuvat eivät ole aina visuaalisia kuvia, vaan mielikuva voi koostua enemmän äänistä, hajuista, mauista tai kinesteettisistä tuntemuksista.

Tiedät varmasti jonkun ihmisen, joka on kovin herkkä hajuille tai äänille? Tai ehkä joku tuttusi on tunnettu siitä, että hänen paidan kangas helposti hiertää tai kutittaa häntä? Yhtälailla on ihmisiä, jotka ovat erittäin herkkiä visuaalisille aistiärsykkeille.

Miten nämä eri ihmisten eri voimakkuuksilla toimivat miellejärjestelmät liittyvät kotitöihin? Tai siihen seksiinkään?

Kaikin tavoin.

Varsinkin visuaalisesti vahva henkilö yksinkertaisesti havaitsee pöytätasoilla olevat leivänmuruset helpommin kuin henkilö, joka operoi mielikuvissaan, tiedonhankinnassaan, muistoissaan ja haaveissaan pääsääntöisesti auditiivisen miellejärjestelmänsä varassa. Toisaalta vahvasti kinesteettinen ihminen voi tuntea lattialla olevat muruset tai eteisen hiekan jalkapohjiensa alla suurena ärsykkeenä.

Siksi reagoimme sotkuun ja epäjärjestykseen eri tavoin.

Aivan kuten seksiä harrastettaessa joku preferoi visuaalista virikettä, toinen haluaa kuulla kiihkeitä sanoja tai hengityksen, ja kolmas herää hiljaisesta hipaisusta tai puhalluksesta iholla.

Kun haluat tuottaa nautintoa sekä itsellesi että puolisollesi, ota selvää miellejärjestelmistä ja siitä, mikä on sinulle tai puolisollesi turn-off ja turn-on niin kotitöissä kuin seksissäkin.

Tiedäthän, että vaikka visuaalisesti vahvana henkilönä bongaisit sotkut puolisoasi herkemmin, se ei ole syy olla kehittämättä itseäsi? Sinun kannattaa oppia vahvistamaan myös muita miellejärjestelmiäsi ja opettelemaan taitoa, jolla vaihdat ikävät visuaaliset ärsykkeet paremmiksi. Vastaavasti jos puolisosi ei millään pysty nähdä mitään sotkua kaaoksen vallassa olevassa kodissanne, hänen kannattaa harjoitella visuaalisen aistinsa herkistämistä edes hitusen verran. Edes teidän paremman parisuhteen ja sujuvamman seksielämän toivossa! 🙂

Miellepiirteiden editointi auttaa sekä sietämään sotkua että nauttimaan monipuolisemmasta seksistä. Asiaan pääset nopeiten perehtymään Rakkauden (r)evoluutio-kirjan tositarinoiden ja mentaaliharjoitusten avulla.

Kotityöt ja seksi: Stressinhallinta on avain harmoniseen kotiin ja parisuhdeonneen

Jos sinulla on taipumusta hamstrata paljon “velvollisuuksia” kodin ulkopuolelta pelkkää hyvää hyvyyttäsi ja siksi koet kotitöiden olevan ylimääräinen vaiva, mieti tarkemmin, mistä on kyse. Mieti, mikä on todella “pakollista” sinulle ja mikä on sinun henkilökohtaisten sääntöjesi sanelemaa. Jos tavanomaiset kotityöt katkaisevat kamelinselän, todennäköisesti tilanteessa ei ollut lainkaan kyse kodin imuroinnista tai yhdestä “ylimääräisestä” astianpesukoneen täyttökerrasta.

Ennen kuin raivoat puolisollesi ja lapsillesi siivouksesta, raivaa ja siivoa omaa elämänsisältöäsi kokonaisuutena.

Tarvittaessa ulkoista kotityöt ammattilaiselle, ja ulkoista itsesi sellaisista ylimääräisistä velvollisuuksista, jotka ehkä ruokkivat egoasi, mutta rasittavat sisintäsi ja sitä myöten koko perheesi hyvinvointia. Yhdenkään vapaaehtoistehtävän ei kannata antaa romuttaa jaksamistasi ja parisuhdettasi.

Ajanhallinta-, priorisointi- ja stressinhallintakeinoja kannattaa opetella esimerkiksi kurssilla ja elämän iloon inspiroivan valmentajan kanssa. Kun saat elämäsi ja stressin hallintaan, saat voimaa uskoa myös unelmiisi ja tehdä niistä sinua innostavia tavoitteita. Kun tunnet elämäsi merkitykselliseksi ja antoisaksi etkä ainoastaan erilaisten velvollisuuksien taistelutantereeksi, huomaat, miten sinun on yhä helpompaa tehdä itseäsi tukevia, hyviä elämänratkaisuja ja nauttia myös siitä seksielämästäsi niiden pölypalleroidenkin keskellä! 🙂

Ota yhteyttä, kun kaipaat sparraajaa oman elämäsi siivoukseen ja piristämiseen – parisuhdestatuksestasi riippumatta! 🙂

Iloista uutta päivää sinulle kotiisi, jossa saat tuntea olosi harmoniseksi ja hyvinvoivaksi joka päivä!

Lue myös seuraavat teemaan liittyvät blogipostaukset siitä, miksi hyvä seksi ja stressinhallintataidot ovat niin olennaisia onnellisen elämän perusrakenteita:

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.