Miksi mies ei puhu eikä pussaa? Hellyydenkipeän läheisyyden puute

Miksi mies ei puhu eikä pussaa? Hellyydenkipeän läheisyyden puute

Laita hyvä kiertoon!

Ensinnäkin: erittäin moni mies puhuu ja pussaa – todellakin! Mutta yleinen fraasi, jota on varsinkin täällä “jurojen miesten” (ja muiden stereotypioiden) Suomessa toisteltu, on se, että miehet eivät puhu tunteistaan eivätkä osoita hellyyttään vaikkapa niillä pusuilla. Jos sinun mies ei puhu eikä pussaa, on ymmärrettävää, että haluat hakea ymmärrystä laajemmasta ilmiöstä kuin vain puolisosi omasta taustasta ja teidän keskinäisestä suhteesta käsin. Mutta muiden parisuhdeongelmat eivät ratkaise teidän ongelmianne, vai mitä? Joten miten oikeasti ratkaista juuri teidän tilanne? Jos olet hellyydenkipeä ja kärsit läheisyyden puutteesta, niin miten saada enemmän hellyyttä mieheltä ja syvällisempää keskusteluyhteyttä välillenne?

Ja huom! Jos olet mies, lue tämä silti 🙂

Yliyleistysten perkaamista: Kuka mies ei puhu eikä pussaa? (mukamas!)

Yliyleistykset ovat ensimmäinen kompastuskivi, johon kannattaa suhtautua kriittisesti. Jos olet sekä kuullut muiden sanomana että hokenut pääsi sisällä tätä iänikuista, mentaaliromukoppaan joutavaa “mies ei puhu eikä pussaa”-fraasia ehkäpä ihan lapsuudestasi tai teini-iästä asti, niin pysähdy viimeistään nyt.

Elämääsi rajoittavat uskomukset syntyvät lukuisten toistojen kautta. Ne ovat kuin pahaatekeviä itsesuggestioita, jotka olet sisäistänyt ympäristösi vaimeista viitteistä osaksi omaa sisäistä uskomusmaailmaasi.

Kun olet ehkä kuullut lauseen kerran, kaksi tai kolme kertaa eri tahoilta, olet saattanut alkaa huomata useammin tuon lauseen vaikkapa naistenlehtien rivien väleistä ja alkanut itsellesi tulkkaamaan yhä uusia tilanteita tuolla samalla tutulta eli turvalliselta kuulostavalla toteamuksella: “tuokin mies käyttäytyi noin, koska miehethän eivät puhu eivätkä pussaa”.

Mitä useammin tulkitset erilaisten ihmisten erilaisia sävyjä saamia käyttäytymisiä erilaisissa tilanteissa omasta rajoittavasta uskomuksestasi (“mies ei puhu eikä pussaa”) käsin, sitä enemmän vahvistat tuota harhaluuloasi.

Ja kun tästä uskomuksestasi käsin haluat kumppaniksesi siltikin sellaisen kaksilahkeisen, niin miksipä edes yrittäisit löytää keinoja teidän väliseen syvälliseen keskusteluun ja hellyyteen heti seurustelunne alkuajoista alkaen, jos et usko sellaisia miehiä olevankaan kuin päiväunissa ja ehkä sillä satujen prinsessella – mutta ei “normaalissa” elämässä?

Siksi saatat herätä itse sallimaasi ongelmaan vasta sitten, kun puhumattomuuden ja pussaamattomuuden sivuoireet ovat lyöneet jo liikaa kapuloita rattaisiin rakkautenne taipaleella.

Jotta saisit purettua ensin oletuksesi siitä, että kyseessä ei tosiaan ole totuus vaan harhaluulo, lähde kyseenalaistamaan omaa oletustasi.

Haasta sisäistä uskomusvyyhtiäsi kuin asianajajan ristiväittelyssä:

  1. Kuka on se kaikkien kuulemiesi tarinoiden kuuluisa mies, joka ei puhu eikä pussaa?
  2. Kuka on se juuri sinun tarkoittama mies, joka ei puhu eikä pussaa?
  3. Eikö tuo mies tosiaan koskaan, missään tilanteessa puhu eikä pussaa?
  4. Voiko olla joskus tilanteita, joissa hän kuitenkin on puhunut ainakin kerran? Entä pussannut?
  5. Voisiko olla siis niin, että tuo mies ei juuri tässä hetkessä puhu eikä pussaa, mutta hän on joskus aikaisemmin kyllä tehnyt molempia?
  6. Onko siis pikemminkin niin, että tuo tarkoittamasi mies todellakin puhuu ja pussaa useinkin – ei vaan välttämättä juuri tällä sekunnilla, kun mielesi valtasi tämä tuttu ajatuksesi “miksi minun mies ei puhu eikä pussaa?”
  7. Sinulla on siis mies, joka sekä puhuu että pussaa ainakin lähtökohtaisesti – ei tietenkään ihan joka sekunti kuten et sinäkään.
  8. Kaikilla miehillä ja naisilla on siis kyky sekä puhua että pussata. Yhteys voi siis löytyä!

Älä siis enää turhaan usko siihen vanhakantaiseen ajatukseesi, joka johti nykytilanteeseesi rakkauselämässäsi. Kun haluat luoda uudenlaista rakkauselämää, opettele ajattelemaan rakkaudesta, itsestäsi ja miehistä uudella tavalla.

Sillä jos et muuta mitään itsessäsi – edes ajatuksiasi – mikään ei tule muuttumaan sinun rakkauselämässäsi vastakaan.

Mistä siis on kyse, jos sinun mies ei puhu eikä pussaa juuri nyt tai juuri sinun kanssasi?

Kun et enää hoe itsellesi tätä turhanpäiväistä fraasia etkä marmata siitä miehellesi jatkuvasti (“mikset sä koskaan puhu etkä pussaa?”), voit saada mahdollisuuden alkaa etsiä ratkaisuja tilanteeseenne.

Ratkaisujen löytäminen parisuhteenne pattitilanteisiin ei kuitenkaan toteudu yksin sinun vetovastuullasi. Sinä et luo parisuhdettanne yksin etkä sinä ratkaise keskinäisiä haasteitanne yksin.

Sinulla ei siis ole mahdollisuutta korjata tilannetta yksin, joten ennen kuin edes yrität: lopeta päällepäsmäröinti.

On ymmärrettävää, että tilanteenne stressaa sinua. Sinä niin kovasti haluaisit miehesi hellään syleilyyn juuri nyt, kun sinulla on stressitilanne päällä. Sinä niin kovasti haluaisit myös niitä miehesi rakastavia sanoja, joilla saisit lohtua tähän stressitilanteesi keskelle.

Mutta jotta saisit hänen syleilyään, sinun olisi oltava hänen lähellä. Ei pelkästään fyysisesti siinä sylissä, vaan henkisesti läsnä.

Ja jotta saisit kuulla hänen rakastavia sanojaan, sinun olisi hiljennyttävä kuuntelemaan.

Nuo molemmat edellytykset lähtevät pysähtyneisyyden, hiljaisuuden ja hyväksynnän tilasta. Ja tuo hyväksynnän tila syntyy sinussa itsessäsi. Sitä ei miehesi sinulle voi tuottaa, vaikka puhuisi ja pussaisi sinut tainnoksiin.

Vaikka et voi yksin pelastaa parisuhdettanne, niin mitä kuitenkin voit tehdä yksin omalta osaltasi tilanteen parantamiseksi?

Kun olit oppinut ajattelemaan, että sinun mies ei puhu eikä pussaa sitten millään, olet saattanut oppia myös tulkkaamaan miehesi käytöksen (vaikkapa sen, että hän ei puhu ja pussaa joka sekunti, kun sinä niin haluaisit): “hän ei rakasta minua”. Tuo rakkaudettomuuden kokemisen tunne ohjaa sinua jälleen alitajuisesti tekemissäsi arjen valinnoissasi.

Sillä miten kohtelisit ihmistä, jonka et oikeasti, todella, aidosti usko rakastavan sinua?

Kohtelisitko häntä täysin puhtaasta hyväksynnästä ja rakkaudesta käsin vai kenties pelosta, epäilyksestä ja katkeruudesta käsin?

Parantaaksesi parisuhdettanne omalta puoleltasi voit vahvistaa omaa sisäistä hyväksyntääsi: “Olen hyvä ja rakastettu, vaikka mieheni ei juuri tässä riitamme keskellä sitä minulle sanonutkaan”. Kun tunnet olevasi hyväksytty ja rakastettu myös riitojen keskellä, sinulla ei ole tarvetta lähteä hyökkäämään. Ei edes passiivisaggressiivisesti.

Kun et hyökkää, toisen ei tarvitse mennä piiloon sinulta. Hänen ei tarvitse paeta turhautumisestasi kertovaa “tämä tilanne on ratkaistava nyt ja heti”-asennettasi, vaan hän saa rauhan. Hän saa hetken myös itselleen luodakseen sen saman pysähtyneisyyden, hiljaisuuden ja hyväksynnän tilan, jonka pohjalta hänkin voi haluta lähteä lähestymään sinua. Sekä fyysisellä läheisyydellä ja sanallisella hellyydellä.

Miten luoda luovaa, aitoa hellyyttä ja lisätä läheisyyttä jopa täysin “teknisen” harjoituksen avulla?

Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta voit katsoa harjoituksen ‘Näen sinut’. Kokeile sitä käytännössä puolisosi kanssa. Se on äärimmäisen helppo, ja ensialkuun täysin “tekninen” harjoitus, jolla saatte yhteyttä palautettua välillenne myös riitojen jälkeen. Siinä tuotte esille asteittain omia hyviä puolianne ja niitä kehityskohteitanne, joista haluaisitte vaieta itsellennekin.

Niitä kohtia, jotka ärsyttävät puolisoanne ja joita itsekin kenties häpeätte.

Niitä kohtia, joiden peittelyn vuoksi lähdette pakenemaan toistenne läheltä tai ryhdytte hyökkäys-puolustustaisteluun.

Niitä asioita, jotka kaipaavat hoitoa, voidaksenne löytää toistenne syliin. Puhumista sen pussaamisenkin pohjustamiseksi.

Tämä on yksi hyvä harjoitus, johon voi lähteä skeptiselläkin mielellä tyyliin “no kokeillaan nyt sitten”. Se sopii siis vallanmainiosti myös sinulle, jonka mies ei puhu eikä pussaa (ainakaan juuri silloin kun haluaisit) eikä olisi aikaisemmin osoittanut minkäänmoista kiinnostusta “tämmöisiin mentaaliharjoituksiin” (niitäkin kohtaan on monilla suomalaisilla yhä mielenkiintoisia rajoittavia uskomuksia, joita on kivaa purkaa yhdessä!).

Tätä kirjan harjoitusta tehdessään näkee kyllä jokaisen stepin kohdalla, miten harjoitus toimii yllättävänkin hyvin. Jopa niin hyvin, että ehkäpä jonain päivänä, kun teillä meinaa riita syntyä “taas” sen sinun/puolisosi ärsyttävän tavan vuoksi, niin toinen saattaakin vain hymyillä ja kuitata harjoituksessa mainitulla tavalla “se on ihan ookoo”! Rakkaudellisesti, kritisoimatta ja piikittelemättä. 🙂

Keinoja on toki muitakin, ja olennaista on kokeilla ja harjoitella erilaisia tapoja löytää yhteys. Syvällisen yhteyden luominen keskustelemalla vie aikansa, mutta tuo aika kannattaa käyttää uusien hyvien keinojen kokeiluun. Lue esimerkiksi tämä kirjoitukseni syvällisen keskustelun harjoittelusta (myös videolinkki).

Siispä: kun katsot tästä kolme vuotta eteenpäin tulevaisuuteen, niin kenen mies ei puhu eikä pussaa?

Tee myös mielikuvaharjoituksia oman rajoittavan “mies ei puhu eikä pussaa”-uskomuksesi voittamiseksi. Tämänkaltaiset rajoittavat tiedostamattomat uskomukset, jotka saattavat olla sekä sinun että miehesi uskomuksia, ohjaavat valintojanne eli elämäänne 95-prosenttisesti.

Tietoisen, loogisjärkevän mielen varassa toimit vain 5-prosenttisesti eli tiedostamattoman, alitajuisen mielen sisältöön on todella olennaista syventyä.

Tiedostamaton mieli ja alitajunta sisältävät rajoittavien uskomusten, pelkojen ja muiden “negatiivisten” tunteiden (kaikki tunteet ovat tarpeellisia eli hyviä viestintuojia) lisäksi myös paljon kannustavia, positiivisia ajatuksia, unelmia ja mielikuvitusta.

Ja juuri siksi näihin runsaisiin mielikuviin – joilla puhumme sisäisesti sekä muistoistamme että tulevaisuudestamme – kannattaa perehtyä. Mielikuvia ei kannata myöskään vain “katsella”, seurata sivusta, vaan niitä kannattaa opetella myös editoimaan ja ohjaamaan.

Jokainen mielikuva muodostuu visuaalisista, auditiivisista ja kinesteettisistä elementeistä, joita voi muokata eli editoida ja siten ohjata sisäistä sanomaansa omien unelmiensa suuntaan.

Sinä, jonka mies ei puhu eikä pussaa – minkälaista parisuhdetta kohti sinä ohjaat itseäsi?

Kun siis unelmoit siitä, että sinulla on läheinen suhde miehesi kanssa, ja että miehesi puhuu sinulle rakkaudellisia, syvällisiäkin asioita ja pussaamisen lisäksi osoittaa hellyyttään muutenkin monin tavoin, niin tutustu niihin draivereihisi, joilla sinä ohjaat näitä 95-prosenttisesti tiedostamattomia valintojasi eli elämääsi sen rakastamasi miehen rinnalla.

Vastaavasti kun miehesi on valmis tekemään samankaltaisen sisäisen tiedostamisen työn, olette molemmat todennäköisesti halukkaampia myös ratkaisemaan parisuhteenne sisältöön liittyviä haasteita yhteistuumin.

Ja vaikka miehesi ei koskaan pääsisi kanssasi samalle kartalle, sinä olet silloin joka tapauksessa vahvistanut itseäsi uskomaan, että maailmassa todellakin on paljon miehiä, jotka sekä puhuvat että pussaavat, ja haluavat todellakin luoda rakkauselämästään antoisan.

Jos uskottelet yhä itsellesi, että sellaisia unelmauroita ei olekaan, et pysty nähdä niitä kaikkia mahdollisuuksia, joita sinulla on myös nykyisen miehesi – tai ehkäpä joidenkin muiden miesten – kanssa.

Miten runsaaseen rakkauselämään sinä siis uskot omalla kohdallasi?

Entä miten olet valmis kehittämään omia mielentaitojasi pystyäksesi luomaan unelmistasi totta vielä tämän elämän aikana?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Kun haluat kuuntelijaa ja sparraajaa vierellesi, varaa live- tai etätapaaminen kanssani täällä.

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja
[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.