Olenko liian vanha löytämään uutta rakkautta ja parisuhdetta? Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

Olenko liian vanha löytämään uutta rakkautta ja parisuhdetta?

Laita hyvä kiertoon!

Eroa pohtivan yhtenä huolenaiheena on se, että jos eroan nykyisestä kumppanistani, niin voinko koskaan enää löytää ketään uutta? Saanko enää aitoa hellyyttä vaiko vain jotain nettideittien kylmää kertakäyttöseksiä, joka ei lopulta tyydytä pintasäväystä syvemmältä? Monet nuoretkin miehet ja naiset pohtivat aivan liian tuttua murhetta: “Olenko liian vanha löytämään uutta rakkautta enää tämänikäisenä?”

Valitettavan moni ei pelkästään anna tuon kysymyksen käväistä mielessä, vaan he alkavat keräämään todistusaineistoa omalle harhaluulolleen. Jopa niin vahvasti ja monipuolisista lähteistä, että he alkavat lopulta uskoa omaan epäonneensa rakkaudessa enemmän kuin kaikkiin niihin mahdollisuuksiin, joita tälläkin hetkellä heidän ympärillään olisi. 

Jokainen klikkilööppijuttu tai työporukan viihdyttämistä himoitseva duunikaveri, joka kertoo jotain ikävää vaikkapa nettideittailuun liittyen, saa yksinäisyyttä pelkäävän ihmisen kavahtamaan:

”En halua mihinkään Tinderiin mennä enkä osaisi enää edes tapailla ketään. Se koko ajatus ällöttää. Jos eroaisin, jäisin yksin varmaan koko loppuelämäksi!”

Yksinäinen vanhuus ei pelota vain eläkeiässä eroa pohtivia, vaan myös paljon, paljon nuorempiakin. Vaikka todistetusti moni seitsenkymppinenkin on löytänyt avioeron jälkeen uuden kumppanin itselleen. Ja kyllä, myös sieltä nettideittisovelluksista! 🙂

”Entä jos en löydäkään enää koskaan ketään uutta kumppania ja jään yksinäiseksi vanhukseksi?”

“Olenko liian vanha…?” Tämä iänikuinen ikäkysymys löytää tiensä eroa pohtivan pään sisään kronologisesta iästä riippumatta.

Olen kuullut tätä ihan kaikilla vuosikymmenillä olevilta miehiltä ja naisilta. 

Silti heistä vanhimmatkin ovat lopulta löytäneet luottamuksen itseensä, eronneet ja etsineet elämäänsä uutta, parempaa seuraa.

Mille asioille sinä olet ehkä aikaisemmin ajatellut olevasi jo liian vanha tai tulevasi pian liian vanhaksi, joten olet kiirehtinyt tekemään vääriä valintoja elämässäsi vain tuon henkisen ikäpaineesi vuoksi? 

Jotkut pari-kolmekymppiset miettivät, että heidän on pakko pysyä nykyisen kumppaninsa kanssa, jotta he ehtisivät saada lapsia edes tämän kanssa, koska he eivät usko löytävänsä uutta kumppania tarpeeksi nopeasti biologisen kellonsa tikityksen tahdissa. 

”Nuorempana sitä oli kiire etsiä ihan kuka tahansa poikakaveri, kun kaikilla muillakin oli. Ja sitten oli kiire menettää neitsyys. Ja sitten oli jo kiire saada lapsia, koska kyllähän se kello tikittää."

Ja vaikka eroa miettisi sekä alttarilla valoja vannoessaan että sitä esikoista odottaessaan, sosiaalisten normien ja paineiden täyttämä alitajunta pakottaa pysymään parisuhteessa edes sivusuhteiden voimin.

”Olin jo ihan kypsä koko mieheen, mutta kun sormukset oli juuri laitettu pöydälle, tein positiivisen raskaustestin. Halusin äidiksi, joten hyvähän se oli olla se mieskin siinä. Lapsen syntymän jälkeen ajattelimme, että seuraava askelhan on mennä naimisiin, koska häät nyt vaan kuuluvat siihen palettiin. Suoritin parisuhdetta ja elämää kaavan mukaan: muutettiin yhteen, hankittiin koira, saatiin lapsi, mentiin naimisiin, saatiin toinen lapsi, ostettiin talo, tehtiin töitä. Ihan niin kuin kuuluu toimia.”

Sinnitteletkö parisuhteessasi sivusuhteiden voimin tai itseäsi vuosi vuodelta kutistaen, jotta et vaan päästäisi irti itse punomastasi parisuhdehirttosilmukastasi?

Sivusuhteiden voimin juhlitaan polttareita ja häitä. Odotetaan vauvoja syntyviksi ja sitten tarpeeksi vanhoiksi varttuviksi, jotta vanhempi vihdoin antaisi itselleen luvan erota kumppanista, joka ei ennen polttarirumbaan ryhtymistäkään tuntunut täysin oikealta. 

Mutta jokuhan siihen vierelle on mukava saada, ja oman tahdon hiljentämiseen tottuu ajan myötä. Ja jos opiskelu-, työ- ja harrastuskiireiltä ei parempaakaan ehdi tai jaksa etsiä, niin kaipa se siitä.

Mutta valitettavan harvoin se suhde siitä itsestään paranee. Mitä pidempään on eletty erillisiä elämiä ja intiimiä suhdetta (henkisestikin) haettu vain muualta, parisuhdetta on vaikeaa saada kuntoon kestävällä tavalla.

Toki toimeen tulee tarvittaessa kenen tahansa kanssa, kuten työpaikallakin. Mutta haluatko elää myös kotonasi kuin työmoodissa vain velvollisuuden tunteesta tai pelkojesi vuoksi?  

Miksi yhtäkään ihmissuhdetta olisi pidettävä yllä väkisin?

Miksi itseä pitää pakottaa yhteyteen toisen kanssa, jos autenttisesti et tunne häneen sen syvempää vetoa?

Koska lapset? 

Koska vanhempiesi, ystäviesi tai ties kenen odotukset?

Koska raha ratkaisee elämässäsi rakkaudenkin?

Koska oman kuplamme muut sosiaaliset tarinat näyttävät samaa esimerkkiä, ja laumaeläiminä me ihmiset haluamme kopioida muiden malleja tullaksemme hyväksytyksi. 

Olimme minkä ikäisiä tahansa, me haluamme pysyä turvassa, hengissä. Ja sosiaalinen laumamme on jo esihistoriallisista ajoista asti ollut meille turvan tae. Kun et joudu kyläyhteisön ulkopuolella, pedot eivät pistä sinua poskeensa, vaan pääset yhteisen nuotion äärelle lämmittelemään. Noudata yhteisön sääntöjä, normeja ja äänettömiäkin taustaoletuksia, niin olet hyvä ihminen, hyvä mies, hyvä nainen, hyvä äiti, hyvä isä. Älä aiheuta paheksuntaa, joka voisi olla riski ryhmän ulkopuolelle jäämiseen.

Uskotko tähän esivanhempiemme tuttuun tarinaan todella yhä 2020-luvullakin?

Uskoisitko, että vanhan viiteryhmänsä tai puolisonsa hylkäämäksi jääminen voi ollakin  todella vapauttavaa?

Yksin jääminen auttaa itsensä löytämiseen. Jos hylätyksi tulemisen kipunsa kääntää keinoksi löytää itsensä, suurikin menetys voi olla avain entistä suurempaan onneen. Ja sinä et ole koskaan liian vanha onnelliseen elämään – ellet itse niin luule.

Yksin jääminen ei ole maailmanloppu eikä eroaminen ole tuskien taival läheskään kaikille. Monet ovat surreet parisuhteensa tilannetta ja omaa kohtaloaan jopa vuositolkulla ennen eroa, jolloin eropäätöksen tekeminen vihdoin ja viimein voikin olla todella vapauttava hetki:

”Olin hautajaisissa, joissa leskimies puhui kuolleesta vaimostaan tosi kauniisti ja arvostaen, vaikka ymmärsin, ettei tuo kuollut vaimokaan ollut varmasti mikään täydellinen nainen. Tuolloin tajusin selkeästi, että minäkin haluan puolisoni tuntevan minua kohtaan noin. Eropäätös oli valtava helpotus, kuin jonkinlainen naksahdus. Kaikki oli niin selkeää. Minulla oli superrauhallinen olo.”

Tuo h-hetki voi olla erittäin helpottava. Eroaminen ei ole luovuttamista, vaan vapaaehtoista, levollista luopumista vanhasta, joka ei vaan enää kanna eteenpäin. 

”Tuntui kuin olisin maratonin juossut ja vihdoin päässyt maaliin.”

Yksin jäämistä kuitenkin usein pelätään kohtuuttomasti. Lapsuudesta vanhuuteen – ellei opettele kulkemaan itse itsensä rinnalla, aina oman itsen parhaana tukena. Niissäkin hetkissä, kun matkakumppanit vaihtuvat vuosien vieriessä, voi aina luottaa siihen, että ei tule jäämään yksin.

Oletko henkiseltä iältäsi jo liian vanha tekemään muutoksia elämässäsi?

Jotkut sanovat jo keski-iässä, ettei heillä ole enää mitään odotettavaa
elämässään. Ja tämänkaltaisen luonteenlaadun omaksuneet ihmiset ovat ikään katsomatta jo luopuneet toivosta löytää itselleen paremman puolison
tai pelkäävät, kelpaavatko ylipäänsä kenellekään.

”Eihän tässä iässä enää jaksa lähteä treffeille. En kuitenkaan löytäisi ketään.”

Jos puolisonsa on jo todennut monin tavoin itselle epäsopivaksi, niin mikä on todennäköisyys sille, että kaikista maailman miljardeista ihmisistä juuri tuo itselle faktisesti epäsopiva kumppani olisi silti se itselle paras – ja tuo varsinainen onnenkantamoinen sattui löytymään nimenomaan niistä omista pikkupiireistä? 🙂

Onneksi nykypäivänä parisuhteen voi löytää myös omien sisäsiittoisten piiriensä ulkopuolelta, kunhan vain ensin klikkaa supermatchin oman sisimpänsä kanssa. Vasta sitten on mahdollista tutustua uusiin ihmisiin lämpimällä, avoimella mielenkiinnolla. 

Kun haluat tukeani sinkkuelämään ja deittailuun, tutustu esimerkiksi tämän artikkelini kautta siihen, minkälaista tarjoamani valmennus ja hypnoterapia ovat. Live- tai etätapaamisen voit varata täällä.

Et ole koskaan liian vanha löytämään uutta rakkautta tai hyvää parisuhdetta – ellet itse niin luule. 

Sydän auki ja mieli rohkeana saa luottaa siihen, että elämä kantaa rakastavan ihmisen luo.  Onnellinen elämä tulee eläen, ei peläten.

Olenko liian vanha löytämään uutta rakkautta ja parisuhdetta? Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja Kati Niemi

Mutta miksi jotkut sanovat, että heillä ei ole aikaa unelmoida tai heidän unelmansa ovat niin isoja, että niiden saavuttamiseen kuluisi liian pitkä aika? Oma haitallinen sisäinen puhe voi olla todella satuttavaa ja lamaannuttavaa. 

Jos uskot olevasi jo liian vanha enää siihen tai tuohon, nosebo-vaikutus varmistaa, että näin todella on.

”Olin jo saavuttanut nuoruuden toiveeni ja mietin, että tällaistako elämäni nyt sitten on seuraavat vuosikymmenet. En ymmärtänyt miksi voin huonosti siinä tavallaan helpossa elämässäni, mutta tiesin, etten voinut jatkaa siinä kauempaa. Aloin tietoisesti etsiä muutosta elämääni ensin pienistä asioista. Sittemmin merkittävin yksittäinen näkyvä muutos oli avioeroni, jonka myötä vasta alkoivat isommat pyörät pyörimään. Vihdoin koin taas eläväni. Olin vapaa kokemaan, mitä halusin, ja kaikki tuntui jälleen mahdolliselta niin kuin nuorena. Eihän kaikkien tarvitse erota puolisoistaan kasvaakseen uusille urille, mutta minulle ero oli tarpeen.”

Useimmat unelmista ehtii elämään todeksi, ja aika muodostuu ongelmaksi vain, jos unelmoinnille ei suo aikaa.

Kannattaako ikänsä antaa kasvaa numeroaan isommaksi esteeksi uusille unelmille ja elämänilolle? Esimerkiksi Presidentti Sauli Niinistö meni toisen kerran naimisiin 60-vuotiaana ja sai kolmannen lapsensa 69-vuotiaana. Ikänormit muuttuvat, ja unelmiaan saa toteuttaa koko elämänsä ajan.

Soutamiseen, huopaamiseen ja kaikenmoiseen haihatteluun takertumisen sijaan kannattaa tarttua toimeen mahdottomiksikin uumoilemiesi unelmiesi elämiseksi. 

Mikä olisi pienin toivomasi muutos, jonka rohkenisit elää tänään?

Pienistä muutoksista saa voimaa tehdä isompia muutoksia, joita ei olisi koskaan kuvitellut voivansa tehdä ennen saamaansa lisärohkaisua. Kunhan omien kalkkeutuneiden ajatusmalliensa antaa ensin murentua, rohkeus elää pääsee esille jokaisen unelman tueksi.

Eropäätös-verkkokurssi avoero-/avioeropäätöksen tekemiseen - Kati Niemi

Jos et vielä löydä itsestäsi rohkeutta, se ei haittaa. Anna itsellesi aikaa koota niitä monia rohkeudenpalasiasi, joita olet menneisyyden poluillesi ripotellut. Löydät vielä juuri sen rohkeuden, jota tällä hetkellä kaipaat parempaa huomenta varten.

Koetko olevasi liian vanha antaaksesi itsellesi luvan luottaa itseesi uudelleen?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Kun haluat aktiivisen kuuntelijan ja sparraajan vierellesi kulkemaan tämän elämänvaiheesi läpi, varaa itsellesi live- tai etävalmennushetki.

Inspiraatiota rakkaudentäyteiseen, runsaaseen elämään toivottaen,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja
[email protected]

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.