MBTI Myers-Briggs Persoonallisuustesti (Terapeutti Coach Kati Niemi)

MBTI-persoonallisuustyyppi pintaa syvemmältä (Myers-Briggs®)

Laita hyvä kiertoon!

Pinnallisten persoonallisuustesti-kategorisointien aika on so last season, vai mitä? Ihmisiä ei voi lajitella turhan yksioikoisesti persoonallisuusbokseihin, koska jokainen on uniikki yksilönsä ja käyttäytyminen on myös tilannekohtaista. Ei ole kuitenkaan ihme, että maailman tunnetuin ja eniten käytetty persoonallisuusanalyysi MBTI eli Myers-Briggs Type Indicator on edelleen voimissaan: se on nimittäin erittäin käyttökelpoinen starttipiste mm. itsetuntemuksen ja itsensäkehittämisen edistämisessä. Tästä artikkelista pääset tutustumaan aiheeseen.

"Olen työurallani tehnyt eri persoonallisuustestejä ja olen suhtautunut niihin hieman skeptisesti. Osin skeptisyys johtunee siitä, että olen kokenut niiden lokeroivan ihmisiä. Osin puolestaan siitä, miten testeistä ja niiden tuloksista on kommunikoitu. Joskus palaute on ollut kovin lyhyttä ja erittäin pintapuolista, ja onpa joskus palaute jäänyt myös kokonaan saamatta. Omat persoonallisuuden preferenssipiirteeni eivät tulleet minulle yllätyksenä, sillä tunnistan niistä itseni. Mikä minulle tuli positiivisena yllätyksenä, oli se, miten syvällisesti Coach Kati Niemi kävi tuloksia läpi kanssani. Hän toi myös hienosti esille eri preferenssien vastakohtia, mikä lisäsi ymmärrystäni niin itsestäni kuin toisista. Olen jo hyödyntänyt ja tulen jatkossakin hyödyntämään saamaani tietoa ja ideoita niin työelämässä kuin muutoinkin."

MBTI-persoonallisuustesti Myers-Briggs, Coach Kati Niemi
MBTI Myers-Briggs -persoonallisuusprofilointiin sertifioitu terapeutti, coach Kati Niemi

Tästä artikkelista oivallat:

MBTI Myers-Briggs persoonallisuustesti, 16 persoonallisuustyyppiä alapiirteineen

Mikä on MBTI-persoonallisuustesti?

Ensinnäkin: MBTI ei ole testi, vaan itsearviointiin perustuva kartoitusmalli. Testissä olisi “oikeat ja väärät” vastaukset, kun taas itsearviointi kartoittaa omaa kokemusta omasta toiminnasta ja preferensseistä, taipumuksista tai mieltymyksistä. Muut voivat nähdä käyttäytymisesi eli “persoonallisuutesi” eri tavoin, koske et toimi kaikkien kanssa kaikissa tilanteissa samalla tavalla.

Aitoa MBTI-analyysiä ei voi saada pelkästään rasti ruutuun -meiningillä netissä, vaan kattavankin itsearvioinnin pohjalta voi saada vasta alustavan “MBTI Reported Type”-analyysin. Näin on siis virallisissa MBTI-persoonallisuusarvioinneissa, joita ilmaisversiot ovat yrittäneet kopioida ja antaa hätäisemmille nykyihmisille nopeita eli yksinkertaistettuja vastauksia.

Todelliset MBTI-analyysit ja kattavat persoonallisuus-, kommunikointityyli-, stressi-, ura- ym. raportit voi saada vain, kun yhdessä sertifioidun MBTI-coachin kanssa yksilö arvioi oman “MBTI Best Fit”-tyypin. Se voi olla eri kuin netissä itsearviointina tehty Reported Type oli antanut olettaa. 

Esimerkiksi: Kun tilaat meiltä virallisen MBTI-persoonallisuustestin, käymme tuon Reported Type -raporttisi kanssasi ajatuksella läpi (etänä tai lähitapaamisessa), ja tarvittaessa tilaan MBTI-organisaatiolta sinulle tuon todellisen Best Fit-persoonallisuusprofiilisi mukaiset raporttisi. 

Onkin usein mielenkiintoista nähdä, miten ensimmäisessä itsearvioinnissa (Reported Type-raportilla) voi korostua esim. stressaavan työelämän tai huonon parisuhteen vaikutukset verrattuna siihen, mitkä ovat luontaiset taipumuksesi ja prioriteettisi rennossa tilassa “hyvänä päivänä” ja arvojesi mukaisessa, mukavassa seurassa. 

Erota vai ei? Rakastan Sinua, mutta... (Animaatiovideo)
Erota vai ei? Katso piirrosanimaatiovideo 'Rakastan Sinua, mutta...'

Jos ohjaa itseään vain automaattisen MBTI Reported Type -itsearvioinnin pohjalta (eikä Best Fit) esim. uravalinnoissaan, onko ihme, jos työelämä ei oikein koskaan tunnu täysin omalta ja stressi tuntuu jatkuvan joka työpaikassa alkuinnostuksen laannuttua?

Myers-Briggsin persoonallisuusprofiili eli MBTI®-persoonallisuustesti on siis todellisuudessa paljon enemmän kuin vain nelikirjaiminen luokitus (esim. “ENTP-persoonallisuustyyppi”), kunhan vain jaksaa tutustua itseensä pintaa syvemmältä hyödyntäen aidon MBTI-organisaation koko tutkimusdataa ja hyödyllisiä analyysiraportteja eri aihealueilta. Nämä kaikki saat meidän MBTI Coachingista.

On päivänselvää, että kukaan ei käyttäydy aina samalla tavalla kaikkien ihmisten kanssa kaikissa tilanteissa. Siksi myös itsearviointisi voi muuttua, kun alat tunnistaa yhä helpommin sinun todelliset luontaiset vahvuudet (vapaalla hermostolla) ja mitkä sinulle tutut käyttäytymismallit ovat joko hyviä opittuja taitoja (suoritushermostolla) tai stressikäyttäytymistäsi. 

Näitä hermoston luontaisia vahvuuksiahan testaamme ihan fyysisillä keinoilla ja vertaamme niitä MBTI-tuloksiin. Voit varata hermostokartoituksen tästä.

Ja toisaalta: jokainen meistä voi tunnistaa piirteitä monista persoonallisuustyypeistä. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että persoonallisuustyypit olisivat jotain horoskooppisatujen tasoista satunnaisotantaa. On jaksettava perehtyä asiaan syvällisemmin, jotta hyötyy näistä arvokkaista, pitkään hiotuista persoonallisuusanalyyseistä oikeasti käytännön elämässäkin.

Olennaista onkin ymmärtää, mitkä noista persoonallisuuspiirteistä tulevat esille meistä luontaisina vahvuuksina ja mitkä ovat lähinnä meidän stressikäyttäytymistämme.

Esimerkiksi kriittinen suhtautuminen johonkin asiaan ei vielä paljasta henkilön persoonallisuudesta mitään, koska joidenkin ihmisten luontaisena taipumuksena on kriittisyys (silloin se tulee esiin pääosin positiivisessa valossa) ja joillakin kriittisyys nousee pintaan vain stressitilanteissa tai pakon sanelemana (silloin se tulee todennäköisemmin esiin vain negatiivisessa valossa). 

Tämän tilannekohtaisen vaihtelun vuoksi ei myöskään pelkkä netissä tehtävä itsearviointi auta pääsemään eteenpäin itsensäkehittämisen polulla, koska ensin on purettava tuo tilannekohtainen vaihtelu ja erotettava mm. stressikäyttäytyminen luontaisesta persoonallisuuspiirteen mukaisesta käyttäytymisestä.

Asiaan teoreettista viitekehystä pidemmälle perehtymättömät erehtyvät arvioimaan Myers-Briggsin analytiikkaa MBTI-logiikkaa kopioivien ilmaisten “16 Personalities”– ym. stereotypioivien persoonallisuustestien perusteella. 

Ensisilmäyksellä vain 16 persoonallisuustyyppiä sisältävä MBTI-luokittelujärjestelmä kuitenkin todellisuudessa kätkee alleen paljon syvällisempää ja monimuotoisempaa tietoa kuin moni tietääkään. 

Nelikirjaiminen “persoonallisuuskoodi” (esim. ENTJ) on vasta ensimmäinen avain, käytännönläheinen työkalu yksilön vahvuuksiin, vuorovaikutustapoihin, stressitaipumuksiin ym. tärkeisiin teemoihin tutustumisessa ja voimavarojen vahvistamisessa. Sen myötä on helpompaa navigoida työ- ja yksityiselämän vaihtelevissa tilanteissa.

Rakastan sinua mutta - Erota vai ei? ILMAINEN EKIRJA
Lataa tästä ilmainen ekirja 'Rakastan sinua mutta - Erota vai ei?'

Nykyisin MBTI-persoonallisuustesti hyödyntää laajaa käyttäytymisanalyysiä, persoonallisuustutkimuksia ja nykyaikaisia algoritmejä, mutta ei oleta yksilön vahvuuksien löytyvän tilastoista ja pelkistä teknisistä analyyseistä.

Ensimmäistä kertaa 1960-luvulla julkaistu MBTI on kehittynyt merkittävästi vuosikymmenten aikana, ja versioita on ollut useita tässä matkan varrella. 

Valitettavasti jotkut MBTI-testejä “tuntevat” henkilöt perustavat liian yksioikoiset käsityksensä netin ilmaispalveluihin ja vanhoihin tietoihin siitä, mitä MBTI-persoonallisuustesti paljastaa ihmisen taipumuksista. 

Virheellisesti jotkut MBTI-työkaluun ja sen tutkimusdataan käytännössä perehtymättömät olettavat myös, että MBTI-analyysien takana ei olisi laajoja tilastoanalyysejä vaan pelkkää teoriaa, jota ei olisi testattu käytännössä. 

Lisäksi jotkut tilastomatematiikkaa ymmärtämättömät sekoittavat tilastojen luoman kokonaiskuvan siihen, mikä persoonallisuusanalyysi oikeasti kuvastaa ihmisten erilaisia luontaisia taipumuksia ja vahvuuksia (vapaalla hermostolla) eikä opittua käyttäytymistä (suoritushermostolla). 

Tilastollisesti ihmisen käyttäytymistä arvioitaessa ja verrattaessa muihin ihmisiin “keskimäärin” sekoitetaan yksilölliset vahvuudet ja stressikäyttäytymiset keskenään, jolloin yksilön todelliset synnynnäiset voimavarat ja luontaisimmat palautumiskeinot jäävät hämärän peittoon. Ja silloin henkilö ei ohjaa itseään elämässä vapaan hermoston mukaisesti, vaan suoritushermoston tottumuksista ja oletuksista tai vaatimuksista käsin.

Mistäköhän johtuu, että esimerkiksi työ tai parisuhde ei oikein koskaan “tunnu ihan itseltä” vaan jokin hiertää, vaikka “kaikki on tavallaan ihan hyvin”.

Yksilön vertailu muihin ihmisiin pelkästään tilastollisesti ei vielä auta terapia- ja valmennusasiakasta eteenpäin siinä, miten juuri hän voi hyödyntää omat luontaiset voimavaransa parhaiten tavoitteidensa saavuttamiseksi ilman turhanpäiväistä stressiä. 

Muun muassa näistä syistä tarkasteltuna näen MBTI-persoonallisuusanalyysin erinomaisena työkaluna terapeuttisessa ja valmennuksellisessa työssä, kunhan terapeutti/coach on oikeasti perehtynyt MBTI-työkaluun (=hän on Myers-Briggsin sertifioima) eikä puhu asioista vain mutu-tuntumalla ja netin ilmaisten “16 Personalities”- tms “persoonallisuusanalyysien” pohjalta. 

Ne ovat joko humpuukia tai kevyitä yliyleistyksiä, jotka toimivat lähinnä viihteenä eivätkä itsensäkehittämisen todellisina työkaluina.

Myers-Briggsin sertifioimana, koulutettuna MBTI-valmentajana ja myös mm. Lontoon Yliopistossa persoonallisuuspsykologiaa opiskelleena terapeuttina tiedän, miten laajat tutkimukset ja teknologiat ovat MBTI-työkalun taustalla. Heidän jatkuva kehitystyö ulottuu paljon syvällisempiin näkemyksiin kuin netistä löytyvät “tällainen on MBTI ENTP-persoona”-tuloksiin. 

Omatkin näkemykseni eri persoonallisuustesteistä muuttuivat monelta osin, kun olin päässyt tutustumaan koko MBTI-maailmaan sekä vertailemaan sitä myös Big 5-persoonallisuusprofiloijan sertifiointikoulutuksessa saamiini tietoihin ihmisen persoonallisuuden kehityksestä ja arvioinnista.

Miten MBTI-persoonallisuustesti ja Big 5-profiili eroavat toisistaan?

Koska olen myös Big 5 -sertifioitu persoonallisuusprofiloija, tiedän myös käytännössä mitkä ovat MBTI:n ja Big 5:n erot, samankaltaisuudet, hyödyt ja käyttöalueet. Ne soveltuvat eri tarkoituksiin.

Nykyaikaiset MBTI-persoonallisuusanalyysit, kuten MBTI Step II-raportti alajaotteluineen, tarjoavat persoonallisuustutkimuksen alalla syvällisempiä näkökulmia. Ne eivät perustu vanhanaikaisiin stereotypioihin eivätkä pelkästään tilastollisiin keskiarvoihin, joissa yksilöitä tasapäistetään yksisilmäisesti. 

Kun “Matti” haluaa kehittää itseään, hänen vertailu muihin yksilöihin on lähinnä nice to know -tietoa. Todelliset hyödyt saadaan, kun asiaa tutkitaan pintaa syvemmältä eikä tuijoteta pelkästään “tällainen olet muihin verrattuna”-persoonallisuuspiirretilastoihin. 

Big 5-persoonallisuusanalyysit perustuvat tilastoanalyyseihin ja sellaisinaan ne ovat toki luotettavia: ne mittaavat sitä mitä ne on suunniteltu mittaamaan. Big 5-analyysejä käytetäänkin mm. työelämässä tiimiläisten vertailuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös näissä itsearvioinneissa on kyse omasta kokemuksesta omaan käyttäytymiseen liittyen, mihin myös se stressi (suoritushermosto) on voinut vaikuttaa vuosikausien työelämän ajan.

Uusimpaan tietoon perustuva, aikaisempaa monitahoisempi MBTI-persoonallisuusanalyysi valaisee yksilön vahvuuksia, stressitekijöitä ja käyttäytymismalleja, vuorovaikutustapoja, työskentelytapoja, uravalintoja ja parisuhdetilanteita. 

Kun MBTI-oivallukset yhdistetään Senso-analyysin paljastamiin hermostollisiin luontaisiin taipumuksiin ja tiedostamattomiin vaikuttimiin, saavutetaan tehokkaita keinoja itsensä johtamiseen, stressinhallintaan, palautumiseen, tavoitteiden saavuttamiseen ja motivaation vahvistamiseen. Voit varata hermostokartoituksen tästä.

Miten MBTI Coaching -prosessi toimii käytännössä?

MBTI-itsearviointi kannattaa täyttää sellaisessa hetkessä, jolloin olosi on hyvä ja rento. 

Jos teet itsearvioinnin stressaantuneena tai kiireiden keskellä, todennäköisesti vastauksesi heijastavat ainakin osittain stressikäyttäytymistäsi eivätkä luontaisia hyviä taipumuksiasi. Tällöin MBTI Reported Type -profiilisi saattaa antaa tulokseksi sinun stressiprofiilisi (=sinun vastakohtasi) eikä todellista persoonallisuustyyppiäsi. 

Kun vastaat itsearviointiin hyvillä mielin, silloin myös Reported Type -persoonallisuustyyppisi todennäköisemmin vastaa todellisuutta. Sen pohjalta saamme sitten käyttökelpoiset raportit, joista sinulle tyypillisen stressikäyttäytymisenkin tunnusmerkit paljastuvat kyllä. 🙂 Profilointi osaa ottaa sen siis huomioon parhaiten silloin, kun vastaat kysymyksiin perushyvillä fiiliksillä. 


Lyhykäisyydessään homma hoituu näin:

Jos MBTI Best Fit -profiilisi on miltään osin eri kuin sinun itsearviointiin perustunut MBTI Reported Type, saat uuden Personal Impact -raporttisi todelliseen Best Fit -tyyppiisi perustuen ilman lisämaksua. 

Yhdessä analysoimamme MBTI Best Fit-vahvistuksen pohjalta saat kotiisi rauhassa tutustumista varten 2 kattavaa raporttia: MBTI I (n. 26 sivua) ja MBTI II (n. 17 sivua). Mahdollisten lisäraporttien tarpeen voimme katsoa yhdessä, kun tapaamme.

Lisäksi saat käyttöösi MBTI:n app-sovelluksen, jossa voit kätevästi vertailla omaa MBTI Best Fit-profiiliasi muiden persoonallisuustyyppien luontaiseen käyttäytymiseen sekä heidän vahvuuksien että heidän stressikäyttäytymisen näkökulmista. App on kätevä apuväline oivalluttamaan sinua yksilöllisistä persoonallisuuksista ja siitä, miten voit edistää ihmissuhteitasi niin työpaikalla kuin kotielämässäkin.

Esimakua tulosraporteista, jotka perustuvat uusimpaan MBTI® Global Step I™ -profilointiin:

MBTI® Personal Impact Report ja Interpretive Report käyttävät uusinta MBTI® Global Step I™ -arviointia, joka perustuu laajaan ja monipuoliseen globaaliin dataan

Niissä 16 persoonallisuustyyppiä on jaoteltu myös yksityiskohtaisemmin: jokainen pääkategoria sisältää myös alapiirteitä, joiden pohjalta on helpompaa ymmärtää itseään ja muita eri tavoin toimivia ihmisiä. 

MBTI Myers-Briggs persoonallisuustesti, 16 persoonallisuustyyppiä alapiirteineen

Tulosten ymmärtämistä helpottaa myös mm. todennäköisyysindeksi sekä se, että Best Fit-johtopäätös tehdään aina yhdessä sinun kanssasi keskustellen. Itsearviointikaan ei siis ole mikään automaattinen johtopäätös peruskategorioiden mukaan.

Raportit auttavat sinua ymmärtämään itseäsi paremmin ja parantamaan vuorovaikutusta arkielämässäsi ja työssäsi erityyppisten ihmisten kanssa. 

MBTI Myers Briggs persoonallisuustesti -profiili: Kommunikaatio ja vuorovaikutus parisuhteessa, töissä ja ihmissuhteissa.

Kaksi raporttia (26-sivuinen raportti I ja 17-sivuinen raportti II) perehdyttävät sinut MBTI-preferenssien (mieltymysten) eli niiden klassisten “persoonallisuustyyppien” perusasetuksiin ja alapiirteisiin. Ne myös visualisoivat sinun vastauksesi verrattuna muiden antamiin vastauksiin.

Käytännönläheiset ja selkeät raportit käsittelevät persoonallisuustyyppisi ja antamiesi vastausten perusteella algoritmien mukaan analysoitujen alapiirteiden ilmenemistä kahdeksalla keskeisellä alueella:

  1. työskentelytavat
  2. kommunikointi
  3. vuorovaikutus
  4. päätöksenteko
  5. itsensä ja muiden johtaminen
  6. konfliktien käsittely
  7. stressireaktiot
  8. muutokseen suhtautuminen. 
MBTI Myers Briggs persoonallisuustesti työpaikalla

Laadukkaat, yksityiskohtaiset raportit sisältävät syvällisten tekstien lisäksi graafisia visualisointeja. Ne on suunniteltu edistämään itsetuntemusta ja henkilökohtaista kasvua. 

Raportit sisältävät yksityiskohtaisia esimerkkejä ja myös kehitysideoita omien “sokeiden pisteidesi” huomaamiseksi helpommin ja itseäsi turhaan moittimatta. 🙂

Netistä löytyvien kaikenkirjavien “persoonallisuustestien” ihmisyyttä supistavat yliyleistykset, äkkijyrkkä kategorisointi ja stereotypiat tai pelkät tilastovertailut eivät hyödytä ketään. 

Tämän artikkelin luettuasi toivon sinun sisäistäneen ainakin nämä asiat: 

  1. Yksilöitä ei voi änkeä turhan yksinkertaisiin persoonallisuuslokeroihin, sillä jokainen meistä on ainutlaatuinen ja käytös vaihtelee tilannekohtaisesti.
  2. Itsearviointi sisältää myös stressikäyttäytymisen suoritushermostolla, kun taas MBTI-coaching yhdistettynä vapaan hermoston kartoitustuloksiin oivalluttaa sinua luontaisista taipumuksistasi ja synnynnäisistä vahvuuksistasi (vapaa hermosto).
  3. Pelkät tilastolliset vertailut muihin ihmisiin ei auta vielä ketään eteenpäin omissa tavoitteissaan työ- tai yksityiselämässä.

On ymmärrettävää, miksi maailmanlaajuisesti laajimmin tunnettu ja käytetty Myers-Briggs Type Indicator (MBTI-persoonallisuustesti) säilyttää suosionsa vuosikymmenestä toiseen, alati kehittyen. MBTI tarjoaa arvokkaan lähtökohdan esimerkiksi itsetuntemuksen vahvistamiseen ja henkilökohtaisen kehityksen edistämiseen pintaa syvemmältä. 

Olennaista on MBTI-työkalujen taitaminen ja ennakko-oletusten heittäminen romukoppaan todellisten hyötyjen saamiseksi vapaalla hermostolla itseään johtaen.

MBTI-persoonallisuustesti Myers-Briggs, Coach Kati Niemi

Sinua motivoiviin muutoksiin voimaannuttaen,

Coach Kati Niemi
MBTI- ja Workplace Big 5-persoonallisuusprofilointeihin sertifioitu Kliininen hypnoterapeutti, SensoCoach, Refleksivalmentaja, NLP Trainer -kouluttaja

[email protected]

Hermostovalmennus, Sensomotorinen valmennus, Hermostokartoitus

Hermostokartoitus (3 tapaamista)

Tästä pääset varaamaan esikartoituksen sinulle parhaiten sopivaan aikaan kanssani (paketti sisältää yht. 3 tapaamista):

Rakastan sinua mutta - Erota vai ei? ILMAINEN EKIRJA
Lataa tästä ilmainen ekirja 'Rakastan sinua mutta - Erota vai ei?'
Erota vai ei? Rakastan Sinua, mutta... (Animaatiovideo)
Erota vai ei? Katso piirrosanimaatiovideo 'Rakastan Sinua, mutta...'

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.