Väkivalta parisuhteessa - haaste

Väkivalta parisuhteessa: “Minut on uhattu tappaa, jos jätän kumppanini.”

Laita hyvä kiertoon!

Minut on uhattu tappaa, jos jätän kumppanini. Tästä on jo kauan aikaa, ja olen tahtonut unohtaa sen. Vielä vuosikymmenienkin jälkeen olen joskus nähnyt unta tuosta suhteesta ja siitä, miten henkeni on ollut uhattuna. Herättyäni painajaiseeni olen jopa tärissyt, ja hetki on mennyt huomatessa, että olen täysin turvassa. Entinen on enää vain muisto ja unta, ei arkeani. Jopa tätä blogipostausta kirjoittaessani mietin, uskallanko tästä edes puhua.Tänään herätessäni aamulla uuden rakkaan mieheni vierestä luin saamani viestit. Minut oli haastettu. Tunsin, että nyt on minun vuoroni nousta väkivaltaa vastaan myös omilla kasvoillani ja omalla nimelläni, historiaani häpeämättä ja peittelemättä. Väkivalta parisuhteessa on liian yleistä kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Tämä kirjoitukseni kertoo siitä.

Jätä tämä lukematta, jos myötähäpeät avoimuuttani ja ihmettelet, miten työelämässään monin “miehistenkin” mittarein menestynyt talousjohtajanainen voi puhua parisuhdeväkivallasta. Kyllä voi. Ja pitää. Omien kokemusteni koettelemana koen jopa velvollisuudekseni puhua väkivallattomuuden puolesta, jotta kenenkään väkivaltaa kokevan tai toisaalta sitä harjoittaneen ei tarvitse enää pitää kiinni häpeästään ja sen myötä yltyvästä väkivallasta.

Parisuhdeväkivalta hävettää sekä yksilötasolla että kollektiivisesti joskus niin paljon, että se voi aiheuttaa ihmisissä jopa myötähäpeää. Jos siis tunnet myötähäpeää jo tässä kohdin, niin pyydän, että tämän yksittäisen blogipostauksen sijaan luet esimerkiksi tästä jutusta, mitä maailmalla tapahtuu. Kiitos.

RIP Pinar Gültekin. Väkivalta parisuhteessa -haaste vastaanotettu

Tänään otin vastaan kansainvälisen haasteen parisuhdeväkivaltaa vastaan postaamalla Instagramissa tämän tekstin (tässä suomeksi käännettynä):

Minut on uhattu tappaa, jos jätän kumppanini. Peloistani huolimatta lähdin tuosta suhteesta ja myöhemmin menin naimisiin toisen miehen kanssa. Saatuamme kolme ihanaa poikaa, erosimme. Ex-puolisoni olisi tällöin voinut “kunniamurhata” minut vain siksi millainen olen tai siksi, että haluan olla vapaa. Sinä puolestasi olisit tällöin nähnyt minun mustavalkoisen kuvani sanomalehdissä aivan kuten tällä hetkellä tapahtuu Turkissa. Siellä naiset heräävät joka aamu näkemään mustavalkoisia valokuvia muista naisista, jotka heidän puolisonsa ovat tarkoituksellisesti tappaneet ja selvinneet murhasta seuraamuksitta.

Turkki on juuri julkaissut jopa lieventävänsä lainsäädäntöään kansainvälisten sopimusten vastaisesti niin, että jatkossa miehet voivat yhä helpommin murhata naisia. Näitä naismurhia (femicide) tapahtuu kaikkialla maailmassa. Ne on lopetettava NYT pysyvästi.

Vastaanottamani haasteen tarkoituksena on lopettaa naismurhat. Me kaikki tiedämme miesten ja naisten tasaveroisen lukumäärän sekä sukupuolten välisen tasa-arvon ja ajattelun vapauden tärkeyden – eikä pelkästään yksilöiden kannalta vaan myös yhteiskunnallisesta ja kansantaloudellisesta näkökulmasta. Jos sinä et vielä tiedä epätasa-arvon paikallisista ja globaaleista vaikutuksista, ole hyvä ja lue lehtiartikkeleita tai katso sivistäviä videoita useammin.

HAASTAN kaikki teidät nais- ja miespuoliset blogini ja kirjani Rakkauden (r)evoluutio lukijat. Kirjoitin kirjani ja kirjoitan tätä blogiani juuri sinulle. Kirjoitan erityisesti eropäätökseen liittyvistä teemoista – pysyvästi paremman parisuhteen tai sen toisen erinomaisen vaihtoehdon, eroamisen, puolesta. Minä henkilökohtaisesti todellakin seison jokaisen parisuhteessaan fyysistä tai henkistä uhkaa kokeneen vierellä ja puolesta.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Sinä, joka olet yhä elossa ja näit tämän tarkoituksellisesti provosoivan mustavalkoisen kuvani sosiaalisessa mediassa tai täällä blogissani etkä sanomalehdessä, nouse ylös nyt. On sinun vuorosi toimia parisuhdeväkivaltaa vastaan. Puhu väkivaltaisessa hiljaisuudessa vaikenevien puolesta.

RIP Pinar Gültekin, 27-vuotias opiskelija.

Väkivalta parisuhteessa hävettää, ja siksi se toimii. Miten väkivaltaisesta suhteesta voi irtautua? Jos itse harjoitat väkivaltaa, miten voit lopettaa sen?

Siinä oli Instagram-postaukseni, jota halusin jatkaa vielä täällä oman blogini puolella ennen kuin aloitan tavallisen torstain arkiaskareeni, ja annan viestikapulan Sinulle. Kiitos, kun tartuit siihen nyt. Torstai on toivoa täynnä.

Väkivalta parisuhteessa hävettää. Häpeä sitoo suhteeseen entistä kovemmin kiinni. Väkivalta parisuhteessa siis toimii, ja siksi sitä käytetään erityisesti pelkureiden toimesta. Aina nuo pelkurit eivät ole miehiä, vaan lähisuhdeväkivallan kokemisen häpeä sitoo suhteeseen kiinni myös miehiä, joita heidän vaimonsa kohtelevat kaltoin. Surullista uhrin osalta, ja säälittävää siltä surkimukselta, joka kuvittelee saavansa rakkautta pakkoparisuhteen muodossa. Väkivaltaisesta parisuhteesta on mahdollista irtautua, kuten voit lukea Rakkauden (r)evoluutio -kirjan tositarinoistakin. Hae myös terapiatukea itsellesi, ja anna itsellesi mahdollisuus muutokseen ja parempaan loppuelämään juuri tästä hetkestä eteenpäin. Naisten Linja on suunnattu erityisesti naisille ja tytöille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa.

Myös väkivallan harjoittajan on mahdollista päästä irti vahingoittavasta käytöksestään, jota ei ole vielä aikaisemmin pystynyt hallitsemaan ahdistuksensa, vihansa ja pelkonsa keskellä. Tunteet saavat olla vahvoja, ja ne ovat usein vahvoja varsinkin parisuhteessa, jossa hylätyksen tulemisen pelko usein herää voimakkaampana kuin muissa ihmissuhteissa. Ihminen saattaa myös pelätä voimakkaasti menettävänsä kasvonsa eron edessä. Senkin tunteen pohjalla on häpeä.

Vaikka niin kovasti rakastaisi puolisoaan, ja selittäisi toimintansa olevan rakkauden osoitusta, sitä se ei koskaan ole. Rakkaus lisääntyy, kun sen antaa elää ja kulkea vapaasti. Vain vapaa rakkaus tulee luoksesi vapaaehtoisesti, koska vain vapaa ihminen voi aidosti rakastaa sinua. Me kaikki haluamme rakkautta, hyväksyntää ja kunnioitusta. Väkivalta saattaa joillekin näyttää keinolta saavuttaa nuo unelmat.

Pakkoparisuhteeseen puolisonsa puristamalla ei kuitenkaan aiheuta kuin kipua toiselle ja myös itselle. Väkivalta satuttaa myös tekijäänsä. Kaikki fyysinen ja henkinen väkivalta parisuhteessa vain lisää parisuhteen pahoinvointia ja puolison pakoon pyristelyä. Jos takerrut menneiden tekojesi tuottamaan häpeäntunteeseesi, sinua on vaikeampi auttaa. Sinä tarvitset apua. Sinä ansaitset paremman tulevaisuuden myös itsellesi. Anna itsellesi mahdollisuus muutokseen. Katso linkit alla, esimerkiksi Miessakit ry:n Lyömättömän Linjan Miehen Linja.

Parisuhdeväkivalta loppuu, kun siitä irtautuu riskienkin uhalla

Väkivalta parisuhteessa ei lopu paijaamalla sitä pimentoon, lakaisemalla rikokset maton alle. Se ei lopu myöskään pyyhkimällä kyyneleet kukkapuskilla, joita väkivaltaa harjoittanut tuo ikään kuin ostaakseen oikeuden väkivaltaan seuraavallakin kerralla. Väkivalta ei lopu, jos uhri ei lähde suhteesta riskienkin uhalla. Väkivalta ei myöskään lopu, jos väkivallan harjoittaja ei uskalla ottaa riskejä elämässään: myöntää virheensä, ottaa vastaan apua ja toivottaa tervetulleeksi riski sekä oman tutun elämäntapansa muuttamiseen ja mahdollisesti puolisostaan irtipäästämiseen vapaaehtoisesti. Riskit ovat olemassa, mutta vielä kivuliaampaa kitumista on elää suhteessa, jossa kokee tai käyttää väkivaltaa. Ehkei päivittäin tai viikottain, mutta kerran vuodessakin on yhden kerran liikaa. Sinä tiedät sen.

Kuten fyysinenkään väkivalta ei käynnisty heti ensitreffeillä, myöskään henkinen väkivalta ei ala täyslaidallisella törkeyksiä. Kuitenkin harmillisen usein kaikki, minkä itselleen sallii tapahtuvan tänään, tapahtuu todennäköisesti huomennakin ja vuoden päästä. Merkkejä saattaa olla vaikea havaita ennen kuin itsekin jo uskoo olevansa niiden aiheuttaja tai vähintäänkin ansaitsevansa kaiken huonon kohtelun puolisonsa taholta.

Ero on tärkeää tehdä kaikille nykyistä helpommaksi vaihtoehdoksi, jotta kukaan ei koe menettävänsä kasvojaan ja kunniaansa ihan tavanomaisen eron vuoksi

Onneksi vanhoista kaavoistaan ja fiksautuneista ajatusmalleistaan on mahdollista irtautua, vaikka olisi kokenutkin kovia.

”Vuoroin hän uhkaili minua itsemurhallaan ja vuoroin sillä, että löytäisin itseni katuojasta, jos jättäisin hänet. Aiemmat retuuttamiset olin vielä erehtynyt antamaan anteeksi, mutta siinä vaiheessa, kun hän uhkasi jo henkeänikin, totesin, että minähän lähden, vaikka se henki sitten menisi! Tietysti jonkin aikaa eron jälkeen vielä pelkäsin häntä ja välillä kaipasinkin. Olihan meillä hyvätkin hetkemme. Mutta onneksi pidin pääni ja kiersin hänet kaukaa, kunnes löysin uuden turvallisen suhteen. Ymmärrän, miksi jotkut jäävät loukkuun väkivaltaiseen suhteeseen. Ero tuntui etukäteen vaikealta, mutta jälkikäteen katsottuna se oli lopulta yksinkertaista: sinä vaan kävelet pois sen yksittäisen ihmisen luota etkä enää palaa takaisin – selitti se tai teki mitä tahansa.”

Vaikka väkivaltaa ei olisikaan joka hetki läsnä, sen pelkääminen voi tuntua yhtä pahalta. Suhteessa sinnittely sattuu, vaikka mustelmia ei iholla näkyisikään. Lisää tositarinoita sekä onnellisista että onnettomista parisuhteista ja eroista kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero.

Hae apua lähisuhdeväkivaltaan, jos sinä koet väkivaltaa parisuhteessasi tai itse olet väkivaltainen

Hae apua kotikaupunkisi tai poliisin nettisivuston kautta, ja esimerkiksi näistä paikoista:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.