Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Kun rahalla peitellään ongelmia itseltä ja vältellään vastuunkantoa

Laita hyvä kiertoon!

Puuduttava arki päättyy onneksi viikonloppuun. Tuntuu vapauttavalta päästä viettämään viikonloppua – mieluusti kalliilla.

Vaikka ruoan hinta ja muutkin kulut ovat nousseet, kaikkien kukkarossa se ei tunnu samalla tavalla. Osalle raha on niin tärkeä apuväline itsepetokseen ja ongelmien peittelyyn, että jopa inflaation kasvattama kauppalasku voi antaa luvan yhä suurempien ongelmien peittelylle:

   • Minulla on kaikki hyvin, kun sentään rahaa riittää.

   • Työ on hyvä, kun palkka on hyvä.

   • Parisuhteessa jaksaa taas, kun yhdessä nautitaan sentään luksusravintoloissa ja -matkoilla, vaikka muuten ei yhdessäolo olekaan niin nautinnollista.

   

  Raha ei ole vain rahaa. Se on vaihdon väline.

  Aika on rahaa, sanotaan. Ja raha on energian vaihdon väline.

  Rahankäyttö ei ole vain numeeristen lukujen pyörittelyä, vaan taustalla on aina kyse suuremmasta tarpeesta. Kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee hintatason elämälle.

  Joskus ego sanelee tämän vaihdon ehdot.

  Mitä pienemmäksi oman henkisen elintilansa kutistaa, sitä suuremman vallan ego ja raha saavat.

   

  Modernia anekauppaa suuremmilla seteleillä

  Raha itsessään ei tietenkään ole pahasta. Rahalla vaihdetaan myös paljon hyvää energiaa.

  Mutta se “vähän rankka viikko” ansaitsee ne kalliimmat herkut niin liha- ja kalatiskeiltä kuin viinihyllyiltäkin. Viikko toisensa jälkeen – viikonlopusta viikonloppuun.

  Parasta pöytään ja sisuskaluihin, joita viikon jäljiltä korventaa.

  Kovalevy on tyhjennettävä alkoholilla tai ainakin vedettävä sokerihumalat, jotta pääkoppa rentoutuisi viikon ketutuksista ja saisi kokokehopuudutuksen myötä edes hetkeksi unohtaa sen kaiken, mikä ärsyttää.

   

  Unohtaa arkensa. Todellisen elämänsä.

  Itsensä unohtamiseen on monia keinoja.

  Sisällä tyhjänä ammottava aukko työstä, josta ei nauti, ja siitä tunnekylmästä parisuhteesta, jossa ei nauti sitäkään vähää.

  Kodin kylmyyttä on sentään helpompaa vältellä työpaikalla tai lämmitellä työkaverin sylissä.

  Mutta viikonlopun koittaessa on tehtävä jotain extraa. Ehkä perheen kanssa, satunnaisesti omien kavereiden kanssa.

  Kun salarakastahan ei toki kehtaa viikonloppuisin tavata. Ettei kukaan muu vaan näkisi sitä elämää, jota salaisesti vaalin.

  Itsensä kadottanut haluaa unohtaa arkensa olevan elämäänsä, ja siksi hän pyrkii elämään vain viikonlopusta viikonloppuun, lomasta lomaan.

  Vuosi vuodelta lomamatkat ja ravintolaillalliset kallistuvat, eikä se johdu siitä markkinatalouden inflaatiosta vaan omien sisäisten voimavarojen kutistumisesta.

  Energisestä tyhjyydestä, jota pyrkii rahalla täyttämään. Tai sillä rahalla ostamallaan viinillä, sokerilla, luksuslaukuilla, Levi-matkoilla ylläpidetyillä irtosuhteilla…

  You name it.

  Kun työpaikalla ja kotona elää vuosi vuodelta vahvemmin muiden elämää kuin omaansa, oma ego syö aidon minän liikkumatilaa valinta kerrallaan.

  Kun siihen havahtuu hetkittäin… niinä kipeimpinä hetkinä… on helpompaa turruttaa mokoma sisäinen särö sillä kalliilla viinillä tai shoppailunistin nousuhumalalla. Tai thriathlon-himosprinteillä, jos muu elämänhimo ei enää sytytä. Onneksi keho sentään vielä taitaa endorfiininsa.

  Eihän viikonloppuna pidä murehtia elämäänsä vaan kerrankin nauttia siitä, vai kuinka?

  Takakireys ja satunnainen itsensä soimaus laimennetaan promilleilla tai muilla pikaisilla hormonicocktaileilla, ja toivotaan, että se kevyempi liito jatkuisi vielä ensi viikkoonkin.

  Mutta arki alkaa taas. Hiton maanantai.

  Ei muuta kuin hammasta purren skraka kaulaan tai jakkupuku ylle, ja istumaan taas särmästi “sorvin ääreen.”

  Kenen sorvia käytät, kun luot tämän elämäsi valinta kerrallaan?

  Otitko sorven annettuna suvun perintönä tai opiskelu- ja työkavereiden kannustamana?

  Millaisen työ- tai parisuhteen loit sanomalla vuoroin ‘kyllä’ taikka ‘ei’ tietyissä valinnanpaikoissa?

  Alttarilla, ja sen jälkeen joka päivä, kun kohtaat kumppanisi?

  Jos kohtaat. Oikeasti.

  Sen, mihin suostuit ennen, ei tarvitse määrittää seuraavaa kertaasi, kun sinulta jälleen ääneti kysytään: ‘Kyllä vaiko ei enää, kiitos?’

  Elämä on valintoja täynnä. Ihan joka päivä sinulta kysytään sivulauseissa ja ohimennen sanattomasti sinun arvoistasi ja valinnoistasi.

  Vältteletko omaa vastuunkantoasi elämästäsi selittämällä itsellesi, että olet jo valintasi tehnyt ja nyt lusit loppuajan annetuilla spekseillä?

  “En voi enää valita toisin. Minun on kannettava vastuuni menneistä päätöksistäsi, vaikka olisinkin todennut jo ne myöhäisteini-ikäni typeryyksiksi tai ainakin aikaa kestämättömiksi.”

  Vai haastaisitko itseäsi hieman ratkaisukeskeisemmin?

  Sen huumaavan viinipullon tai haaveilemasi shoppailukohteen valintaan käyttämäsi ajan keskittyisitkin itsellesi pidemmän päälle olennaisempaan sisäiseen maailmaasi, ja kysyisit elämäsi jokaisesta arkisesta valinnasta vielä kerran:

  “Kyllä vai ei?”

  Niin hartaasti, että et enää pelkäisi kantaa vastuuta oman itsesi puolesta ja luottaisit omiin valintoihisi, jotka tekisivät arjestasikin nautintoa ilman, että mitään sen suurempaa rahanmenoa tarvitsisi sille anekaupalle enää budjetoida.

  Miten sinun olisi kevyempää elää ihan tavallistakin arkea?

  Oletko jo kokeillut?

  Kannattaisi.

  Vaikka pelottaisi.

  Pelkokin on “vain” tunne, jonka kanssa voi oppia elämään, kun sitä ei vain juokse pakoon oravanpyörässään egon ja rahan juoksuttamana.

  Jos juokset itseäsi pakoon, mihin päädyt?

  Monipuolista mindshiftausta tavoitteesi toteuttamiseksi

  Minkälaista muutosta kaipaat elämääsi? 

  Täytä esitiedot ja varaa ilmainen sparrauskeskustelu kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua saavuttamaan sen arkisen pienen tai “elämää suuremman” tavoitteesi:

  Rakkaudella parempiin elämänvalintoihin voimaannuttaen,

  Coach Kati
  Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
  [email protected]

  Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

  Ajanvaraus

  Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

  ILMAISTA INSPIRAATIOTA

  OTA YHTEYTTÄ!

  UUSIMMAT

  Laita hyvä kiertoon!

  Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

  4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.