Hyvä sänky ja laadukas patja: Tempur-sänky, -patja ja -tyynyt

Hyvä sänky = Hyvä uni! Hypnoterapeutin suosittelema laadukas sänky

Laita hyvä kiertoon!

* Sinulle hyödyllisiä suosituksia kaupallisille kumppaneilleni, joilta saatat saada alennusta tai ilmaiskokeiluja.

Huono sänky on toisinaan yksi uniongelmien aiheuttaja. Tässä artikkelissa kerron oman sänkysuositukseni sinulle, joka haluat tietää, millainen on laadukas, hyvä sänky. Kunnon sängyssä hyvä uni tulee helpommin ja kehosi pääsee lepäämään kaikessa rauhassa aamuun asti ilman turhia kolotuksia.

Vaikka hypnoosi ei ole varsinaisesti untavaan syvän rentoutuneisuuden tila unen ja valveen rajamailla, hypnoosia on perinteisesti käytetty nukahtamisen helpottamiseen ja unen parantamiseen. Hypnoterapeuttina autan asiakkaitani löytämään sekä mielen sisäisiä rajoitteita että ulkoisia haittatekijöitä, joiden muuttaminen auttaa asiakastani parantamaan untaan.

Unihypnoosiäänite: Hyvä äänite nukahtamiseen ja katkonaiseen uneen
Lataa tästä kuvalinkistä kännykkääsi tai tietokoneellesi hyvä unihypnoosiäänite.

Yksi konkreettinen hyvän unen häiritsijä on huono sänky, jossa nukahtaessa kääntyillään jatkuvasti parhaan mahdollisen asennon saavuttamiseksi. Huonossa sängyssä nukutun yön jäljiltä myös selkä, niska, pää tai raajat voivat olla jumissa.

Siksi hyvän sängyn ja patjan valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota. Esimerkiksi Tempurilla on mainio patjanvalintakone*, jota voit kokeilla ilmaiseksi täällä.

Tässä artikkelissa kerron sinulle omia laatusänky-kokemuksia 20 vuoden ajalta, ja kerron sinulle, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon hyvää sänkyä ostaessasi.

Millainen on hyvä sänky keholle – ja siten myös mielelle?

Jo parikymmentä vuotta sitten silloisen aviomieheni kanssa päätimme investoida laadukkaaseen sänkyyn, sillä varsinkin minulla notkoselkääni jomotti helposti tavallisessa sängyssä. 

Hyvä sänky, laadukas patja: Tempur-sänky, -patja ja -tyynyt: Kokemuksia
Yksi Tempur-sänky Espoon kodissamme

Nuorempana investointi laadukkaaseen sänkyyn tuntui tietysti hurjan isolta, mutta olimme lukeneet paljon hyvän sängyn merkityksestä unen laadulle ja keholle, joten halusimme etsiä kerrankin oikeasti kunnon sängyn.

Vertailimme eri laatusänkyjen teknisiä tuotetietoja ja testasimme eri sänkyjä. Kuuntelimme myös tuttujen kokemuksia heidän ostamistaan sängyistä.

Meidän ensimmäisiä kokemuksia Tempur-sängystä: Teimme väärän runkovalinnan, mutta patja ja petauspatja vakuuttivat heti ensimmäisestä yöstä alkaen.

Lopulta päädyimme ostamaan meidän ensimmäisen Tempur-parisängyn. Vaikka ensimmäinen hankintamme ei ollut kaikin puolin fiksu (lue alta tarkemmin), rakastuimme Tempur-materiaaliin kuitenkin niin, että sittemmin olen joka kerta hankkinut Tempurin, jos olen sänkykaupoille lähtenyt.

Hyvä sänky ja laadukas patja: Tempur-sänky, -patja ja -tyynyt
Toinen Tempur-parisänky Sipoon kodissamme

Asun nykyisin 2 kodissa vuorotellen ja meillä on kodeissamme yhteensä 6 Tempur-parisänkyä. 🙂  

Itseasiassa myös avopuolisoni oli hankkinut oman Tempurinsa jo ennen minun tapaamista! Iloitsimmekin heti alussa, että meillä oli molemmissa kodeissamme Tempur-sängyt petauspatjoineen ja tyynyineen. 

Minun lapseni olivat jo osittain tottuneet siihen, että hekin saavat aina nukkua Tempur-sängyllä, mutta kaikille 5 pojallemme ei vielä riittänyt omaa sänkyään, joten ostimme pari lisää. 

Ja vaikka tässä artikkelissa kerronkin sinulle Tempur-sänkyjen hyvät ja huonot puolet, niin ei – en ole saanut yhtäkään Tempur-sänkyämme, Tempur-petauspatjaamme enkä Tempur-tyynyämme ilmaiseksi enkä edes alennuksella. Valitettavasti! 🙂  Olen siis ihan kaikki Tempurimme ostanut ennen tämän artikkelin kirjoittamista eikä Tempur ole edes tilannut minulta tätä artikkelia, vaan ihan blogini lukijoiden paremman unen vuoksi päätin kirjoittaa tämän koosteen Tempur-kokemuksistamme. 

Voit siis olla satavarma, että kirjoitan tämän artikkelin vain auttaakseni sinua löytämään myös itsellesi hyvän sängyn. Ja kyllä, jos satut tilaamaan jonkin Tempur-tuotteen tässä artikkelissani antamieni linkkien kautta Tempur-kauppiaalta, voin saada kiitokseksi pienen palkkion tämän koosteen kirjoittamisesta. Joten jos kiinnostuit Tempurista tämän kirjoitukseni myötä, niin olen tietysti kiitollinen, jos laitat omalta osaltasi hyvän kiertämään klikkaamalla itsesi Tempur-kauppaan juuri tämän artikkelini *linkeistä 🙂 

Joten aloitetaan: minkälaisia rehellisiä kokemuksia minulla on Tempur-tuotteista? 

No, ihan ensimmäiseen Tempur-parisänkyymme valitsimme normisänkyrunkomme päälle 2 erillistä säätömekanismilla varustettua ritiläpohjaa, 2 erillistä patjaa ja 2 erillistä petauspatjaa, jotka olivat 2 erillisen säädettävän rungon päällä.

Olimme kuulleet, että sängyn säätäminen on hyödyllistä: sängyn yläpään nostaminen auttaa saamaan hyvän asennon kirjan lukemiseen tai sairaana ollessa, kun suositellaan pysymään pystyasennossa myös nukkuessa.

Todellisuudessa kokeilimme säätömekanismia vain muutaman kerran ja pääosin sänkymme oli normaalina parisänkynä. Vaikka molemmat saivat säätää omia sänkyjään miten halusivat irrallaan toisesta sängystä, se tuntui silti jotenkin hankalalta. Oli mukavampaa, kun molemmat olivat samassa tasossa.

Hyvä sänky on säädettävä? 

Sängyn säätömekanismia markkinoidaan ikäänkuin ajatuksella, että sängyssä pitäisi pystyä tehdä myös muuta kuin nukkua ja harrastaa seksiä. 

Toki kirjan lukeminen on helpompaa pystyasennossa, mutta toisaalta makuuhuone on hyvä pyhittää nukkumiselle. Kirjaa voi lukea myös vaikkapa sohvalla ennen nukkumaanmenoa. Ja nukahtamisen kannalta sekään ei ole huono asia, jos sängyssä kirjaa lukiessa käsi alkaa väsymään, sillä se antaa aivoille tärkeän viestin: nyt on aika levätä ja nukkua.

Käytimme säätömekanismia lähinnä, jos sairastumisen vuoksi oli parempi nukkua hieman pystyasennossa. Mutta kun myöhemmin ostin tavallisen, ei-säätömekanismilla-varustetun Tempur-parisängyn ja jouduin silmän verkkokalvoleikkauksen vuoksi nukkumaan viikon verran (tai ehkä parikin, en muista enää…) mahdollisimman pystyasennossa, hieman kaipasin sitä säädettävää Tempur-sänkyä, joka meillä oli aikaisemmin.

Luovuimme Tempur-sängyn säätöpohjista ostaessamme avioeron jälkeen uudet parisängyt (kyllä, molemmat ostimme omiin uusiin koteihimme samantien ja vieläpä samanlaiset Tempur-sängyt) ja annoimme vanhat Tempur-patjat pojallemme. Avioeron jälkeen asuimme kolmisen vuotta samassa vanhassa talossamme vuorotellen exäni kanssa, mutta myöhemmin muutimme kokonaan erilleen ja lapsemme sängyn mukana tulivat minun kotiini myös ne alkuperäiset Tempur-patjat petauspatjoineen (siis viralliselta termiltään “sijauspatjat”).

Lapsellamme on edelleen minun luonani hänen alkuperäinen IKEAn tavallinen, koottava “sohvasänkyrunko”, jonka päällä ovat nuo alkuperäiset Tempur-patjat ilman niitä Tempur-säätörunkoja, jotka myimme pois Tori.fi:ssä. Lapsen “IKEA-Tempur”-sänky on normaalisti kasattuna “yhden miehen sängyksi”, jolloin Tempur-patjat ovat päällekkäin ja sängyn korkeus on silloin mukavan jenkkisängyn korkuinen. Kun lapselle tulee yövieraita, hän voi levittää sängyn rungon parivuoteeksi ja laittaa Tempur-patjat vierekkäin. Tämä on ollut toimiva ratkaisu, kun lapsen huone ei ole kovin suuri, joten sängyn ei kannata olla koko ajan parivuodeleveydessä.

Kannattaako maksaa lisähintaa säätömekanismista, jolla saa sängyn päädyn nousemaan?

Me emme siis nähneet hyötyä Tempur-säätörungoista, mutta joillekin ne voivat sopia. Vaikka luovuimme säätörungoista, emme myyneet pois alkuperäisiä Tempur-patjoja, jotka ovat kestäneet hyvin käyttöä jo pitkään. Ja Tempur-tyynyjä olemme hankkineet aina lisää, vaikka alkuperäisetkin ovat edelleen täysin moitteettomassa kunnossa. Tempur-tyynyt eivät mene pumpulimössöksi, vaan ne vaikuttavat “ikuisilta” – jos mikään nyt oikeasti voi olla ikuista, mutta siltä ne tyynyt tuntuvat, että niiden laatu ja muoto ei heikkene vuosienkaan käytön jälkeen. Ihme kyllä! 🙂

Kokemuksia Tempur-patjasta: Miksi Tempur-patja on niin hyvä sänky minun (ja monen muun) mielestä?

Kuten edellä kerroin, Tempur-patjat ovat tosiaan kestäneet meillä jo kauan, joten en enää ihmettele, miten Tempurin virallinenkin tuotetakuu on niin superhyvä. Hyvän sängyn patjassa ei tietenkään ole ensimmäisenä vuonna tärkeintä se, että patja pitää muotonsa eikä mene möykkyiseksi ja muhkuraiseksi, mutta vuosien saatossa hyvän sängyn laatu todistetusti maksaa alkuperäisen investointiarvonsa takaisin.

Sitähän sanotaan, että köyhän ei kannata ostaa halpaa, ja Tempurin kohdalla se ainakin pitää paikkansa 🙂  Tempur-alkuinvestointi on kuitenkin investointi eikä mikään pikkuraha, jota laittaisi haisemaan ihan vaan huvin vuoksi, vai mitä?

Joten miksi Tempur-patja on niin hyvä ainakin minun ja kaikkien meidän kotiemme Tempur-sängyissä nukkuneiden mielestä? 🙂 

Tempur-patja on sellaista jännän kiinteää materiaalia, joka kehon lämmöstä ja painosta muovautuu kehon omien muhkuroiden mukaan 🙂  Kun normaalipatja on tavallaan tasapaksu ja se korkeintaan painuu kehon painon myötä “tasaisesti” kuopalle, Tempur-patja myötäilee kehon muhkuroita yksilöllisemmin.

Esimerkiksi lantion paino tekee miellyttävän pehmeän “kuopan” pepun alle ja Tempur-patjan pinta myötäilee muutakin kehoa täysin automaattisesti. Näin erikokoiset ja -muotoiset ihmiset saavat Tempur-patjalla nukkuessaan aina omalle keholleen optimaalisen patjan muotoilun, jolloin jokaisen aikuisen, pikkulapsen, teinin tai vanhuksen selkä, hartiat, pää ja raajat saavat optimaalisen tuen alleen.

Tempur-patjan pehmeys-kovuusasteita on useita, ja lisäksi petauspatjoissa on tuntumaeroja. Voit valita itsellesi parhaan patjan tämän patjanvalintakoneen* avulla.

Miksi Tempur-patja on hyvä pariskunnalle? – Eikä pelkästään hyvä sänky seksin kannalta! 🙂

Tempur-parisängyssä voivat siis täysin erikokoiset mies ja nainen nukkua molemmat levollista untaan, kun patja myötäilee molempien kehoa uniikisti.

Sen lisäksi että Tempur-patja kestää vuosien kulutusta, se kestää myös hetkittäistä kovaakin painetta vaikkapa seksin aikana 🙂  Tempur-patja on tukeva ja vankka eikä hytky tai heilu kovassakaan menossa. Polvet eivät uppoa kuin vaahtomuovipatjaan eivätkä tavallisten patjojen kovikerakenteet ota vastaan missään kohdassa. Tempur-patja on kokonaan sitä samaa, kehon alla muotoutuvaa, melko napakkaa materiaalia, joka on siis kaikinpuolin hyvä patja myös seksin kannalta 🙂

Tempur-patja voi ensikertalaiselle tuntua “kovalta”, kun se ei upota samalla tavalla kuin höttöisemmät peruspatjat. Kuitenkin kehon lämmön ja painon muokatessa patjaa jokaiseen asentoon aina kulloinkin parhaiten sopivaksi, napakka Tempur-patja ei paina kehoa koskaan “väärin”. 

Kun tavallisissa patjoissa on perusoletuksia kehon eri osien painon jakautumisesta, kalliitkin sängyt – jotka eivät ole Tempurin muovautuvaa materiaalia – voidaan joutua tehdä mittojen mukaan. Tällöin laadukastakaan patja ei kuitenkaan muovaudu aina uudelleen jokaiseen erilaiseen asentoon eikä puolisoiden vaihtaessa sängyn puolta halutessaan. 

Tempur-patjan “kovuus” on siis lopulta keholle se pehmein, vaikkakin aina kehoa ja mm. selkärankaa hyvin napakasti tukeva.

Kannattaako valita Tempur-parivuodepatja ja -petauspatja, vaiko 2 erillistä Tempur-patjaa, joiden päällä on joko 2 erillistä petauspatjaa tai 1 yhteinen petauspatja?

Sitten kun opimme, miksi Tempur-sänky on niin hyvä, oli selvää, että meidän koteihimme ei osteta enää muita kuin aitoja Tempur-patjoja. Rungot voivat olla muualtakin, jos haluaa jonkin erityisen sängyn rungon, mutta patjojen tulee olla originaalia, laadukasta Tempur-materiaalia. Tempur-patjanvalintakoneen* löydät täältä.

Tempur-sänkyjä saa jokaisessa kokoluokassa, ja parivuoteen voi koostaa myös 2 erillisestä Tempur-runkopatjasta, jotka ruuvataan rungoistaan kiinni alapuolelta (automaattiset pitkät, käsin pyöritettävät kiristysruuvit; ei tarvitse porakonetta). 

Patjojen päälle voi laittaa joko kaksi erillistä Tempur-petauspatjaa (sijauspatjojen vertailu täällä*) tai yhden yhtenäisen petauspatjan. Runkopatjat toimivat toki myös ilman petauspatjaa, mutta me ainakin olemme halunneet suojata pääpatjaa. Lisäksi petauspatjan tuntuma kehon alla on hieman erilainen kuin varsinaisella patjalla.

Ensimmäisestä kokeilustamme opimme, että on hankalaa, jos varsinkin petauspatjat ovat erilliset. Olemmekin viimeisimmät parisänkymme koostaneet 2 erillisestä runkopatjasta, joissa on tolppajalat alla ruuvattuina, ja nuo runkopatjat ovat kiristysruuveilla kiinni toisissaan. Päälle olemme laittaneet yhden ison petauspatjan, jolloin erillisten petauspatjojen väliin ei jää ikävää saumaa eivätkä petauspatjat lähde liikkumaan eri suuntiin toisistaan.

Johtopäätökseni: Hyvä sänky koostuu Tempur-patjasta, mutta kokeile ensin Tempur-tyynyä.

Kunnon Tempur-sängyn tai hyvän Tempur-patjan hankintaa ennen kannattaa ihan taloudellisista syistä kokeilla pienempää eli siten myös huomattavasti edullisempaa Tempur-tyynyä. Niitäkin on monenlaisia, mutta kokeilemalla ainakin jotain niistä, saat hieman jo tuntumaa Tempur-materiaaliin.

Meillä itseasiassa pojat haluavat usein matkoillekin kuljettaa mukanaan oman Tempur-tyynynsä*, vaikka autoon ei meinaisi mahtua yhtään ylimääräistä tavaraa. 🙂  Meillä on nykyisin Tempur-tyynyjäkin useita, mutta silti niistä tulee välillä kinaa, kun kaikki haluaisivat niitä itselleen kaksi tai kolme kainaloon tai jalan alle 🙂

Tästä voit tilata Tempur-tyynyn ja myös muita laadukkaita Tempur-tuotteita edullisesti:

Hyvä sänky ja rentouttava Tempur-painopeitto rauhoittaa levottomat jalat ja kehon, jolloin uni tulee helpommin

Pikkuvauvat kapaloidaan heti synnytyslaitoksella napakaksi paketiksi, mikä tuo vauvalle turvallisuuden tunnetta. Myös aikuisten kohdalla on havaittu, että painopeitto rauhoittaa kehon ja siten myös mielen.

Laadukkaaseen Tempur-painopeittoon voit tutustua *täällä.

Valitse itsellesi hyvä sänky, jossa on laadukas, kestävä patja ja mukava tyyny, joka ei menetä muotoaan 🙂

Rauhallisia unia sinulle, ihana Rakkauden (r)evoluution seuraaja!

Kiitollisuus ja itsensä rakastaminen ovat taitoja, joita kannattaa kehittää. -Kati Niemi

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.