Kasvu onnellisuuteen - Miia Mänttäri

Mitä onnellisuus on ja miten onnellisuutta voi lisätä?

Laita hyvä kiertoon!

Elämä on mielenkiintoinen kertomus oivalluksien maailmaan. Emme voi elämämme alussa valita, millaiseen perheeseen, sosiaaliseen- tai fyysiseen ympäristöön synnymme tai millaisessa ilmapiirissä kasvu onnellisuuteen alkaa. Mutta mitä onnellisuus tai elämän merkityksellisyys ylipäätään ovat? Ja minkälaista “kasvua” niiden saavuttaminen oikein edellyttää? Ja miten sinä voisit tulla kokonaisvaltaisemmin hyvinvoivaksi?

Tässä jutussa minä, valmentaja Miia Mänttäri, kuljetan sinua askel kerrallaan aistimaan onnellisemman elämän kokemuksia. Työssäni valmentajana vastaan usein asiakkaideni kysymyksiin, kuten:

Onko sinun onnellisuus vain lähipiirisi onnellisuuden summa?

Valmentaja ja kirjailija Tony Robbins oivalluttaa, että olemme viiden läheisimmän ihmisen summa. Tätä voimmekin pohtia siitä näkökulmasta, että elämän alkupuolella et voi valita lähipiiriäsi, elämäsi tärkeintä sosiaalista solua eli perhettä etkä voi vaikuttaa keitä muut avainhenkilöt ovat. Perhe kuitenkin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten vähän tai paljon saamme kokea rakkautta, läheisyyttä, turvallisuutta, luottamusta, yhteenkuuluvuutta ja elämän merkityksellisyyttä.

Olenko onnellinen? Olenko elämässäni ohjaksissa vai matkustajana?
Olenko onnellinen? Olenko elämässäni ohjaksissa vai matkustajana?

Elämämme polut ovat kuitenkin yhtä yksilöllisiä kuin me olemme ihmisinäkin. Olisiko se sittenkään onnellisuuden huipentuma, jos saisit syntyä parhaimpaan mahdolliseen elinympäristöön? Varsinkin, kun lapsena meidän kykymme olla läsnä hetkessä, aistia ja kokea, on niin aito, vahva ja puhdas. Näin kasvu merkityksellisen elämän tarinaan voisi alkaa jo varhaisilta poluilta.

Luulenpa kuitenkin, että vaikka meillä olisi miten ihanteelliset lähtökohdat elämäämme tahansa, meidän täytyy silti jokaisen kulkea ja löytää se oma polku, mikä kuljettaa kohti sitä, mitä kohti haluamme mennä.

Voimme siis kokea elämämme alussa turvallisuutta tai turvattomuutta, onnellisuutta tai onnetonta olotilaa, aktiivista (esimerkiksi liikunnan täyttämää) tai passiivista elämää. Kasvumme alkutekijät voivat sysätä meidät johonkin tiettyyn lähtösuuntaan, mutta sen ei tarvitse olla se lopullinen tie.

On hyvä kuitenkin aistia, että elämän alun elinympäristö jättää meidän kehomme kivijalkaan muistijäljen. Ajatukset, tunteet, tapahtumat ja kokemukset jäävät meidän mielemme oletusasetuksiin.

Onkin hyvä tiedostaa tässä vaiheessa, että elämässä on paljon asioita, mihin emme voi itse vaikuttaa. Siksi meidän kannattaakin käyttää resurssimme viisaasti ja keskittyä kasvattamaan ja vahvistamaan niitä asioita, mihin voimme itse vaikuttaa. Niin löytyy se onnellisuus, jota tavoittelet – olivatpa sinun vaikutusvaltasi ulkopuolelle jäävät tekijät tässä elämänvaiheessasi minkälaiset tahansa.

Odotusten ympäristö jättää muistijälkiä kehoosi ja mieleesi, joiden varaan sinun kasvu onnellisuuteen pohjautuu.

Jos elinympäristö muokkaa meidän mielemme oletusasetuksiin muistijälkiä kasvun alkuvaiheista, millainen muistijälki kehoon ja mieleen mahtaakaan jäädä odotuksista meitä kohtaan? Oletko koskaan pohtinut, miten meidän kasvumme polku alkaa odotusten täyttämässä ympäristössä?

Odotetaan, milloin alamme ryömimään, istumaan, konttaamaan, kävelemään, liikkumaan ja lukemaan.

Odotetaan, mitä alamme harrastamaan ja opiskelemaan.

Odotetaan, milloin menemme töihin, löydämme kumppanin, perustamme perheen, saamme lapsia, rakennamme talon, otamme lemmikin?

Odotetaan, että olemme hyväkäytöksisiä, ahkeria, reippaita, vahvoja, rohkeita, kilttejä, liikunnallisia ja onnellisia?

Meiltä odotetaan todella paljon erilaisia asioita. Kuten huomaamme, odotuksissakin sosiaalisen ympäristön merkitys on suuri. Perhe, ystävä- ja kaveripiiri voivat vaikuttaa, mitä harrastat, mihin lähdet opiskelemaan tai kenen kanssa vietät aikaasi.

Hyvä kysymys onkin, oletko sinä ihan itse tehnyt omat elämäsi valinnat vai onko joku vaikuttanut valintoihisi?

Sosiaalinen ympäristö vaikuttaa elämämme valintoihin enemmän kuin itse oivallammekaan. Meillä on kasvun edetessä kuitenkin lopulta vapaus itse valita, miten kertomus etenee. Olemmeko itse ohjaksissa vai istummeko vain kyydissä?

Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu.

Kasvu onnellisuuteen voi alkaa, kun havahdumme huomaamaan, että itse asiassa emme olekaan onnellisia siinä hetkessä, mihin olemme tulleet. Tuosta hetkestä alkaa se muutos, minkä haluat itsessäsi nähdä, kasvu onnellisuuteen. Eikö elämän kertomuksen punaisena lankana olekin elää merkityksellistä ja onnellista elämää?

Muutos on loppuelämän mittainen prosessi, minkä päähenkilö olet sinä itse. Kun lähdetään kohti pysyvää muutosta, halua elää merkityksellistä ja onnellista elämää, on hyvä ymmärtää, että asiat eivät tapahdu hetkessä. Kaikki se, mitä elämäsi aikana olet tallentanut niihin kehon oletusasetuksiin, eivät voi muuttua sormia napsauttamalla.

Hyvä, Parempi, Minä! Henkinen valmennus - Hypnoterapeutti, NLP Coach Kati Niemi

Hyvä, Parempi, Minä!

Onnistumisia ja elämäniloa Tervetuloa parantamaan kokonaisvaltaista psykofyysistä hyvinvointiasi, jonka voimalla saavutat tavoitteesi! Tuntuuko, että arkesi on suorittamista ja selviytymistä työ- tai yksityiselämässä? Koetko ajoittain riittämättömyyden

Meidän on hyvä aistia muutoksen halussa se, että jos et ole valmis pysyvästi muuttamaan mitään, mikään ei voi muuttua. Se, mitä lähdetään muuttamaan, miten lähdetään muuttamaan ja millä aikataululla lähdetään muuttamaan, riippuu yksilöllisistä tekijöistä. Tähänkään ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska olemme kaikki yksilöitä ja oivallamme asioita eri tavalla.

Yksilöllinen polku, joka on kuljettava oman itsen kautta.

Meillä on erilaisia elämäntilanteita, mitkä pitää osata huomioida muutoksen aikataulutuksessa. Meillä on erilainen määrä resursseja, mitkä kaikki vaikuttavat miten pieni tai miten iso yksittäinen muutokseen vievä teko on järkevää pystyvyyden ja pysyvyyden kannalta.

Voimme kuitenkin lähteä pohtimaan muutoksenhalun syttymisen hetkellä tärkeitä kysymyksiä ratkaisun oivaltamisen kannalta:

  • Mikä on oikeasti itselle tärkeää omassa elämässä?
  • Mitä oikeasti haluan ja kuka haluan olla?
  • Millaiseksi haluan kasvaa?

Eli lähdemme ihan ensin pohtimaan, mitkä asiat ovat elämässä itselle niitä oikeasti tärkeitä asioita eli arvoja. Elämän arvoja ovat esimerkiksi terveys; fyysinen- ja henkinen hyvinvointi, työ, perhe, parisuhde, ihmissuhteet ja itsensä kehittäminen. Arvot voidaan vielä arvioida siten, että voit pohtia, mitkä ovat kolme sinulle tärkeintä arvoa elämässä ja missä järjestyksessä ne arvotat. Jokaista yksittäistä arvoa voi tarkastella vielä omana yksikkönään.

Kun kaikki meidän tekemisemme pohjautuu omiin arvoihin, voimme tuntea elämän merkitykselliseksi eli kasvua kohti onnellisuutta on lähtenyt tapahtumaan itse ydinasian eli arvomaailman kirkastamisella.

Koska mikään ei ole elämässä pysyvää, arvojakin on hyvä tarkistaa välillä. Kun kasvua tapahtuu, arvomaailmakin voi muuttua.

Mistä onnellisuus elämään löytyy?

Kun elämän arvot ovat selvillä, on helpompi lähteä määrittämään omia tavoitteita. Kun omat arvot tukevat tavoitteita, niitä on helpompi saavuttaa, koska koemme tekemisen merkitykselliseksi.

Jos tärkein arvo meille olisi esimerkiksi terveys, lähdemme asettamaan tavoitteen tai tavoitteet ja kartoittamaan tekoja, mitkä vievät meitä tavoitetta tai tavoitteita kohti. Pohditaan mitä hyvää sen halutaan tuovan meidän elämäämme. Tosi moni meistä tietää, että jos ei nyt itse ole koskaan elämässään laihduttanut, niin varmasti tietää jonkun, joka on laihduttanut. Voimme miettiä, onko laihduttaminen tuottanut tuloksia jo ensimmäisellä kerralla, toisella tai kolmannella kerralla? Vai mietimmekö edelleen, miksi se ei onnistunut tai se ei ollutkaan pysyvää? Johtuisiko se siitä, että meillä on edelleen se sama oletusasetus kehossa, vaikka kehonpaino on muuttunut?

Mistä onnellisuus elämään löytyy?
Mistä onnellisuus elämään löytyy?

Me olemme edelleen se sama hahmo siellä meidän kehossamme. Olemme ehkä odottaneet, toivoneet ja olettaneet, että yhtäkkiä olemme jotenkin onnellisempia ja elämä olisi merkityksellisempää, kun olemme kevyempiä.

Kasvu onnellisuuteen ei siis olekaan niin yksinkertaista. Esimerkiksi tässä mainitussa painonpudottamisessa voimmekin asettaa tarkempia kysymyksiä, kuten miksi haluat pudottaa painoa? Mitä haluat sen tilalle? Onko se parempi jaksaminen, unen aikaisen palautumisen parantuminen vai joku muu asia, mikä on sidoksissa omiin arvoihin?

Tällöin myös se polulla pysyminen ja matkan suunta saavat syvällisemmän merkityksen. Arvot ovat siis se meidän elämämme päähenkilön punaisen lankakerän sisin ja tavoitteet ovat se punainen lanka, joka kuljettaa tarinaa haluttuun suuntaan.

Jos meillä ei olisi tavoitteita eli sitä punaista lankaa, meidän elämämme olisi vain päämäärätöntä kuljeskelua polulta toiselle.

Punaisen langan arvoitus

Tavoitteena onnellisuus: Mikä on se sinun onnellisuutesi punainen lanka?
Tavoitteena onnellisuus: Mikä on se sinun onnellisuutesi punainen lanka?

Arvopohjaisella tekemisellä päästään jo alkuun! Kun pohjatyöt on hyvin tehty, voimme omilla valinnoilla määrittää, teemmekö asioita arvoja kohti vai arvoista pois.

Olisi hienoa, jos nämä kaksi elementtiä riittäisivät saavuttamaan onnellisen elämän, mutta se olisi meidän elämänmittaiselle kertomuksellemme jopa ehkä liian tylsä juoni. Tässä kohtaa tämä tarina saa ympyrän sulkeutumaan, kun kaikki ne elon alkuvaiheen ajatukset, tunteet, tapahtumat ja kokemukset hyppäävät näyttämölle.

Varsinkin, jos ne eivät olleet sieltä onnellisimmasta päästä.

Kasvu onnellisuuden kokemukseen, kertomuksen etenemiseen, katkeaa estäviin ajatuksiin, tunteisiin ja kokemuksiin. Muutoksen ehdottomasti vaikein kohta on oppia hyväksymään kaikki ne epämiellyttävät ajatukset ja tunteet meidän kehossamme. Meidän pitää kaivaa ne sieltä oletusasetuksista, käydä uudelleen läpi, työstää niitä ja vain hyväksyä niiden olemassaolo. Me emme saa niitä koskaan katoamaan, mutta voimme oppia elämään niiden kanssa.

Se, että opimme havainnoimaan, mitä meissä tapahtuu ja ymmärtämään, miksi niin tapahtuu ja miten meidän kannattaa siihen reagoida, on muutoksen kasvussa tärkeää oivaltaa. Huomaamme myös, että meillä on mielessä ajatuksia niin positiivisia, negatiivisia kuin neutraalejakin asioita niin menneestä, tästä hetkestä kuin tulevasta, mutta se miten joustavasti meidän mielemme niihin osaa suhtautua, auttaa matkassa eteenpäin.

Mielen kontrollin heikentäminen on erittäin tärkeä taito opetella, koska meidän ajatuksemme vaikuttavat tekoihin ja teot taas niihin meidän tavoitteisiimme. Meidän tarinassamme tavoitteiden punainen lanka onkin punoutunut monista mielemme säikeistä ja jotta saamme sen pysymään yhtenäisenä nauhana, on harjoiteltava psykologista joustavuutta.

Kasvu onnellisuuteen käy tässä hetkessä elämisen taidon kautta

Elämän ympyrän sulkeutumiseen haetaan vielä sieltä tarinan alusta se tässä hetkessä eläminen. Se taito, mikä meillä oli siellä kasvun alkumetreillä, mutta mikä hukkui niihin odotuksiin, suorittamiseen ja asetettuihin oletusasetuksiin. Lähdetään uudestaan ottamaan yhteyttä meidän olevaan mieleen ja harjoittamaan tietoista hyväksyvää läsnäoloa.

Onnellisuus ja tietoinen läsnäolo - kulkevatko ne käsi kädessä?
Onnellisuus ja tietoinen läsnäolo - kulkevatko ne käsi kädessä?

Sillä miten muuten voisit aistia, että se kauan kaipaamasi onnellisuus on jo läsnä?

Aina ei tarvitse suorittaa jotain tehtävää, vaan voi keskittyä olemisen tilaan. Vaikka siihen hetkeen, kun esimerkiksi keität kahvia. Mitä kehossa tapahtuu, miltä kehossa ja mielessä tuntuu, mitä aistit? Entä ympärilläsi? Mitä ääniä kuulet? Mitä tuoksuja tunnet ja miltä ne tuntuvat?

Tämäkään ei ole helppoa ja yksinkertaista, vaan vaatii harjoittelua, mielellään joka päivän pienen hetken. Se voi olla aluksi vain hetki, kun istut ja aistit, miten hengitys hengittää kehossasi. Tässä hetkessä elämisen taito vaatii samanlaista harjoittelua kuin vaikka lihaskuntoharjoittelu. Tarvitaan pieniä tekoja joka päivä, jotta saamme siitä positiivisia vaikutuksia aikaiseksi. Kaikki tekeminen kuitenkin kumpuaa olemisen tilasta.

Pienenä kertauksena, mitä muutoksen ja kasvun matkalaukkuun pakataan:

  1. Kasvu onnellisuuteen tarvitsee siis arvopohjaisen kasvualustan, sitoutumisen arvojen mukaiseen toimintaan kohti järkevästi asetettuja tavoitteita.
  2. Se tarvitsee avukseen havainnoivan minän, joka osaa tarkastella asioita ikään kuin itsesi ulkopuolelta.
  3. Kasvu onnellisuuteen tarvitsee myös taidon mielen kontrollin heikentämiseen ja kyvykkyyden oppia hyväksymään mennyt ja tuleva, ja myös ottamaan nykyhetki sellaisena kuin se eteen avautuu eli eläminen tässä hetkessä.

Kestävä onnellisuus ja merkityksellisen elämän saavuttaminen ei ole helppoa, mutta ehdottomasti se on tavoittelemisen arvoista.

Onko sitä liekkiä?

Psykologisen joustavuuden lisäksi me tarvitsemme motivaatiota. Onnellisuus syttyy siitä sisäisestä liekistä, joka vie meitä moottorin lailla eteenpäin.

Motivaatiota voidaan tarkastella itsemääräämisteorian avulla. Itsemääräämisteoria koostuu:

  • Koetusta omaehtoisuudesta eli vapaudesta valita mitä tehdä, mitä harrastaa, mistä pitää ja ketä rakastaa.
  • Koetusta kyvykkyydestä eli siitä miten kokee suoriutuvansa siitä mitä tekee, tai harrastaa tai rakastaa.
  • Koetusta yhteisöllisyydestä eli sosiaalisesta ympäristöstä – tunteeko kuuluvansa yhteisöön vai ei.
  • Neljäntenä tässä teoriassa on hyvän tekeminen eli voidaan myös kokea, että hyvän tekeminen muille ihmisille tuottaa meille merkityksellisyyden kokemuksia ja lisää onnellisuutta.

Tätä voidaan loistavasti pohtia ensimmäisenä esimerkiksi työn kannalta. Olenko itse saanut valita työn, mitä teen? Osaanko työni omasta mielestä hyvin? Onko minulla mukavat työkaverit? Jos näistä mikään kohta ei toteudu, niin voit kokea, että työ ei tuota sinulle minkäänlaisia onnellisuuden kokemuksia, päinvastoin, voit tuntea uupumusta, alavireisyyttä ja jopa masentua. Silloin kannattaakin ehkä miettiä omien resurssien ja jaksamisen kannalta, olisiko aika ottaa uusi suunta tekemälleen työlle.

Tätä samaa teoriaa voi pohtia niin liikunnan kuin parisuhteenkin kannalta. Onko se mitä minä oikeasti haluan? Osaanko sen, mitä teen? Ja saanko siitä yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia?

On hyvä tiedostaa, että kasvu onnellisuuteen ja siihen merkityksellisen elämän saavuttamiseen ei edellytä, että kaikki palat olisivat täydellisesti kohdallaan. Mutta voimme todeta sen, että jos suurin osa ei osu kohdilleen, kokonaisuuskaan ei tunnu hyvältä. Vähän kuin siinä meidän elämämme punaisen lankakerän langassa olisi liikaa solmuja, jotka meidän kasvumme tiellä tarttuvat koko ajan kiinni.

Jos onnellisuus tuntuu elävän vain tulevaisuudessasi, niin mikä motivoisi sinua kasvamaan kohti onnellisuutta jo nyt?

Jos et ole enää tässä Kasvu onnellisuuteen -kertomuksessa kiinni, niin aavistat ehkä motivaation liekin sammuneen. Se on myös meidän elämämme matkalla siinä kasvussa onnellisuuteen tärkeää huomata, että joskus liekki vaan sammuu tai se ei jaksa lämmittää enää.

Sen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tarkoittaa sitä, että olisimme tulleet polun päähän. Vaan sitä, että huomioimme ajoissa motivaation ylläpitotekijät.

Millä asioilla voimme siis vaikuttaa, että motivaation liekki pysyy yllä?

Motivaation ylläpitämiseen vaikuttavat aikaisemminkin läpi käyty tavoitteen merkityksellisyys. Eli tavoitteet linkittyvät meille tärkeisiin arvoihin. Sen lisäksi motivaation ylläpitoon vaikuttavat itsesäätelytaidot eli mielen joustavuus suhteessa omiin ajatuksiin, tunteisiin ja kokemuksiin. Motivaation ylläpitoon vaikuttavat myös tottumukset.

Tottumukset ovat ehkä se haastavin kohta, kun halutaan muutoksia ja kasvua elämässä: joitain tottumuksia on muutettava. Muutos vie aikansa eli vaatii uuden tottumuksen toistoa, jotta saadaan se pysyväksi. Helposti tulee palattua vanhoihin tottumuksiin, mitkä ovat kuitenkin johtaneet meidät muutoksen haluun.

Motivaation ylläpito vaatii myös resursseja ja ympäristön tukea sekä palautetta, jotta liekki jaksaa roihuta.

Fyysisillä resursseilla on todella iso merkitys koko kokonaisuudessa. Jos kehon moottori ei toimi kunnolla, ei matkakaan etene. Moottori tarvitsee terveyttä edistävän ja terveyttä tukevan liikunnan tasapainon löytämisen, riittävän ravitsevan ja monipuolisen ravinnon ja oikeassa suhteessa lepoa sekä tarpeeksi unen aikaista palautumista.

Ympäristön tuki ja palaute palauttaa meidät sinne elon alkupoluille, koska viimeistään tässä vaiheessa kannattaa valita ympärilleen vain ne ihmiset, jotka tukevat ja kannattelevat kasvun prosessissa. Lapsiaan ei voi valita, mutta puolison voi.

Jos sinulle tärkeimmän ihmisen arvomaailma on aivan vastakohtainen omaasi nähden etkä saa tukea siihen, mihin haluat mennä tai missä haluat kasvaa ja kokea, tai puoliso ei ole valmis kasvamaan omassa elämässään rinnallasi, niin voitko ikinä saavuttaa sitä merkityksellisyyden tunnetta omassa elämässäsi?

Niinpä. Muistaen tarinan ensimmäisestä kappaleesta Tony Robbins:in sanat: ”Olet viiden läheisimmän ihmisen summa.” Nyt kun voit valita, valitse puolisosi ja ystäväsi niin, että he tukevat ja kannustavat sekä oivalluttavat itseäsi kohti onnellisuutta.

Kasvu onnellisuuteen ja sitten se onnellinen loppu – vai koko matka?

Tässä vaiheessa tarinaa sinulle voi tulla olo, että antaa olla, kasvu onnellisuuteen kuulostaa aivan liian monimutkaisen pitkälliseltä ja oma elämän punainen lankakerä saa ihmistäkin suuremmat mittasuhteet. Se onkin ihan totta, koska meidän omassa mielessämme on varmasti paljon sellaista, mitä emme ehkä koskaan saa tietää.

Kasvu onnellisuuteen
Kasvu onnellisuuteen onnistuu, kun oivallat olevasi enemmän kuin yksikään kertomus.

Tutkija ja lääkäri Jon Kabat-Zinn oivalluttaakin, että olet enemmän kuin yksikään kertomus. Oman elämän kertomusta ja sitä matkaa, mistä olet lähtenyt, mitä kaikkea sinulle on elämän poluilla tapahtunut ja mitä muistat tapahtumista oikeasti ja missä olet nyt, kannattaakin lähteä, vaikka ihan kirjoittamaan ylös. Silloin voimme huomata pitääkö se tarina, mitä olemme omasta elämästä itsellemme kertoneet, paikkaansa.

Mielellä on ovela tapa täyttää tyhjät aukot asioilla, mitkä eivät välttämättä ole totta. Mennyt kertomus on siis hyvä jäsennellä ensin, jotta nykyhetkessä voimme katsoa luottavaisin mielin eteenpäin.

Mutta se, että se olisi monimutkaista, ei pidä paikkaansa. Kaikki riippuu ihan siitä millainen ja miten hyvä suunnitelma kasvu onnellisuuteen -prosessista tehdään. Pitkällinen se tulee olemaan, se on varmaa. Se, että saadaan rakennettua elämä meille merkitykselliseksi ja onnelliseksi ottaa aikaa.

Onnellisuus on ainoa asia, mitä et voi ostaa, mutta se on asia, mihin voimme kasvaa. Se on elämänmittainen kasvun prosessi. Merkityksellinen elämä on se meidän uniikki punainen lankakerä, joka on juuri meidän itsemme näköinen ja kokoinen, ja sen säikeissä asuu onnellisuus. Huomaa itsessäsi kaikki se hyvä jo tässä hetkessä ja kaikki mikä on jo hyvin. Mitä tekoja se vielä vaatii vai huomaatko jo nyt kulkevasi onnellisuudessa?

Mitä oivalluksia tarina sinussa herätti?

Ystävyydellä, Miia

Tämän Rakkauden (r)evoluutio-vieraskynäartikkelin kirjoitti valmentaja Miia Mänttäri. Hän tarjoaa yksilöllistä ja kokonaisvaltaista henkilökohtaista valmennusta suurella sydämellä, oivalluttaen sinut löytämään tavoitteeseesi ja kehittämään niitä sisältä ulospäin: “en tarjoa valmiita pikareseptejä, vaan annan kasvun mahdollisuuden sitä kohti, mitä et ole itse yksin pystynyt vielä saavuttamaan”.

Löydät Miian Instagramista klikkaamalla oheisesta kuvalinkistä tai tästä.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.