Mielikuvaharjoittelu: Faktat, Hyödyt, Parhaat mielikuvaharjoitukset (NLP & Hypnoosi - Kati Niemi)

Mielikuvaharjoittelu: Miksi / Milloin / Miten mielikuvaharjoitus toimii?

Laita hyvä kiertoon!

Mielikuvaharjoittelu on tehokasta, kun tietää, mitkä mielikuvaharjoitukset toimivat parhaiten niin hypnoosissa kuin myös ilman hypnoosia.

Toisin kuin joissain mentaalivalmennuksissa joskus hieman yksioikoisesti kerrotaan, mielikuvaharjoittelu ei ole vain visualisointia, vaan visuaalisen näköaistimme (“kuvallinen” mielikuvittelu) lisäksi sinun kannattaa valjastaa kaikki aistit mielikuvaharjoituksesi elävöittämiseksi eli yhä vahvemmin todentuntuiseksi. Visuaalisten miellepiirteiden lisäksi on hyvä harjoitella elävöittämään esimerkiksi unelmatodellisuuttaan myös auditiivisilla ja kinesteettisillä miellepiirteillä, koska nehän ovat myös olennainen, konkreettinen osa siinä tulevaisuuden h-hetkessä, jolloin huomaat jo eläväsi todeksi sitä unelmaasi, johon tähtäät.

Mutta miksi mielikuvaharjoitukset toimivat?

Ja mihin mielikuvaharjoittelua kannattaa käyttää?

Entä mitä kannattaa tietää ennen kuin aloittaa mielikuvaharjoitukset?

Ja mikä olisi sellainen kaikista helpoin mielikuvaharjoitus, josta voisit aloittaa ensin ohjatusti?

Mielikuvaharjoittelu: Faktat, Hyödyt, Parhaat mielikuvaharjoitukset (NLP & Hypnoosi - Kati Niemi)
Vaikka tähtäisit huippusuorituksiin, matka tavoitteeseesi saa olla rento ja mukava!

Aivot muistelevat ja mielikuvittelevat samalla tavalla.

Mitä mielikuvaharjoituksissa tapahtuu aivojen kannalta ja miksi mielikuvaharjoitukset vaikuttavat myös sinun kehollisiin kokemuksiin ja konkreettiseen toimintaan?

Haetaan tähän vertausta vähän unien kautta!

Olet varmasti huomannut ihan omakohtaisesti omassa elämässäsi, miten jotkut unet voivat tuntua tosi todellisilta ja painajaisten näkeminen saa kehosikin reagoimaan hikoilemalla ja sydämen tykytyksillä?

Tutkimuksissa on todettu myös, että esimerkiksi hiiret, jotka päivisin etsivät juustoa labyrintissa, näkivät unta samasta labyrintista, ja silloin unen aikana niiden aivot aktivoituivat samalla tavalla kuin valvetilassa jopa niin tarkasti, että tutkijat pystyivät piirtämään labyrintin karttaa ja seuraamaan, missä kohdassa juustostaan unelmoiva hiiri kulki labyrintissa ja milloin hiiri löysi juuston omissa kuvitelmissaan! 🙂

Mielikuvitus valvetilassa käyttää aivoja samoin hyvin todentuntuisesti, niin että voit saada ihan kehollisiakin vaikutuksia kuten unessakin.

Meidän aivomme eivät tavallaan ihan tiedä, muistellaanko me jotain todellista mennyttä tapahtumaa sellaisenaan vai kuvitellaanko me jotain uutta, toivomaamme tapahtumaa hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Neuropsykologien tekemissä aivojen kuvaustutkimuksissa on havaittu, että samat aivoalueet aktivoituvat samalla tavalla riippumatta siitä, toimimmeko me oikeasti jollain tietyllä tavalla vai kuvittelemmeko me ainoastaan, että me toimisimme joskus tulevaisuudessa sillä tavalla.

Siksi sinäkin voit opettaa aivoillesi esimerkiksi uusia tapoja ajatella ja toimia, kun mielikuvittelet sitä uutta tapaa mahdollisimman elävästi.

Milloin ja missä tilanteissa mielikuvaharjoittelu toimii?

Mielikuvaharjoittelun käyttökohteita ovat esimerkiksi:

  • Hyvän olon lisääminen
  • Voimavarojen vahvistaminen
  • Stressin lievitys
  • Eri skenaarioiden vertailu
  • Strategian (myös elämän “strategian”!!) suunnittelu
  • Tavoitteiden asettaminen ja unelmien saavuttaminen
  • Suoritusten parantaminen
  • Ongelmien ratkaisu
  • Päätöksenteko

Voit huomata, että monet näistä edellä mainituista metataidoista ovat sellaisia, joita tarvitset elämässä. Ja näitä kaikki taitoja voit vahvistaa mielikuvaharjoittelulla.

Miksi mielikuvaharjoitukset toimivat?

Psykologian tutkimuksissa on todettu, että positiivisten mielikuvien ja skenaarioiden kuvittelu tekee meille ensinnäkin hyvän olon. On ihanaa fiilistellä mukavissa mielikuvissa ja siten rentouttaa itseämme. 

Arvaathan jo ehkä, miksi myös hypnoottinen transsitila on niin ihanan levollinen ja mukava? 

Tiukkaankaan tavoitteeseen ei siis tarvitse puskea väkipakolla mieltään ja kehoaan prässäämällä. Ihanaa, eikö? 🙂

Tietoinen, ja “taktisesti” järkevällä tavalla ohjattu mielikuvaharjoittelu auttaa suurtenkin tavoitteiden saavuttamisessa ja monenlaisessa päätöksenteossa ihan konkreettisesti. 

Monessa elämänmuutoksessakin on kyse siitä, että ensinnäkin tiedostat, mikä on juuri sinun oma tavoite (ei muiden ihmisten sinulle sanelema “hyvä”) ja sitten teet erilaisia valintoja tuon tavoitteesi saavuttamiseksi.

Kuten verkkovalmennuksissani ja henkilökohtaisessa hypnoterapia- ja valmennustapaamisissa kanssani huomaat, mielikuvaharjoittelu auttaa sinua esimerkiksi stressinhallinnassa, parisuhteen parantamisessa, pettämisen lopettamisessa tai mustasukkaisuudesta irtipääsemisessä, eroamisessa, seksistä nauttimisessa, onnellisemmassa sinkkuelämässä, itsevarmuudessa deittailussa… – ja kaikessa siltä väliltä! Näihin liittyen voit lukea lisätietoja Valmennus-sivulta.

“Vapaa assosiaatio” vs tietoisemmin ohjattu mielikuvaharjoittelu esim. hypnoosissa

Esimerkiksi vapaata assosiaatiota ja mielikuvaharjoittelua hyödynnetään monissa terapiasuuntauksissa, kuten myös lukuisissa NLP-harjoituksissa ja hypnoosissa minun omallakin valmennusvastaanotolla, jonne voit varata sinulle sopivan hypnoterapia-, NLP-valmennus tai coaching-ajan täällä.

Vapaa assosiaatio tarkoittaa sitä, että annat mielesi vain seurata kaikkea mieleesi juolahtavaa etkä yritä editoida sitä mitenkään. Ikäänkuin kulkisit mielikuvasi (huom: kaikeilla aisteilla!) matkassa, aivan kuin jotain elokuvaa katsoen ja sen musiikkia kuunnellen, koko kehollasi eläytyen niihin tuntemuksiin, joita vapaasti vaeltava mielesi sinulle tuottaa.

Ajelehtimisen sijaan mielikuvaharjoitukset voidaan tehdä myös tietoisesti ohjaten. Joko itse tai esimerkiksi ammattitaitoisen hypnoterapeutin ohjaamana. Esimerkiksi hypnoosin yhteydessä antamani terapeuttisesti voimannuttavat, positiiviset suggestiot eivät tapahdu vain sanallisen selityksen vaan mielikuvituksen runsauttamisen voimin.

Voit ladata itsellesi esimerkiksi ilmaisen  rentoutusäänitteen tai mielenrauhaan ohjaavan mielikuvaharjoitusäänitteen.

Huippusuorituksia tai onnellista elämää kohti?

Mielikuvaharjoittelua käytetään myös esimerkiksi huippu-urheilussa täydellisen suorituksen treenaamiseksi – ja se tutkitusti toimii.

Myös monet huippujohtajat ja start up-yrittäjät, jotka ovat ymmärtäneet mielen taitojen tärkeyden omassa menestyksessään kohti suuria tavoitteita, ovat opetelleet mielikuvaharjoittelun erilaisia tekniikoita.

Mielikuvaharjoittelu ei ole mikään erikoisjuttu, jota kannattaa harjoitella vain, jos tähtäät johonkin huippusuoritukseen. Ei, vaan mielikuvaharjoittelu on taito, joka meillä kaikilla on luontaisesti, mutta liian harvat ovat ottaneet siitä tietoisesti kaiken hyödyn irti.

Mutta minun verkkovalmennuksissani ja henkilökohtaisessa sparrauksessani, kun olet toteuttamassa itsellesi tärkeää muutosta ja suunnittelet tulevaisuuttasi monin tavoin, sinun todellakin kannattaa ottaa kaikki apu itsellesi myös mielikuvaharjoituksista.

Anna itsesi löytää ne keinot, joilla ponnistat myös henkilökohtaisessa elämässäsi “huippusuoritukseen” eli vaikkapa siihen luonnollista mielenrauhaa ylläpitävään elämänasenteeseesi ja kivoihin pieniin tapahtumiin, jotka saavat sinut todella nauttimaan elämästäsi.

Eikä vain selviytymään jostain satunnaisten sattumusten sarjasta, jota kutsut elämäksesi.

Hypnoosissa ja ilman hypnoosia – mielikuvaharjoitukset toimivat joka tasolla.

Kun nyt olet lukemassa tätä kirjoitustani tänään sinulle, olen varma, että nyt on tullut se aika, kun sinä olet alkamassa löytää, vahvistaa ja hyödyntää kaikkia taitojasi parempaa tulevaisuuttasi varten.

Ja tosiaan, sinulla on jo kaikki taidot, mitä tarvitaan mielikuvaharjoitteluun.

Tiedän, että sinä tiedät, että mielessäsi on paljon muistoja ja osaat myös haaveilla vaikkapa hyvästä seksistä, vai mitä? 🙂

Sinäkin siis pystyt saamaan jopa hyvinkin vahvoja, kehollisiakin tuntemuksia, kun uppoudut parhaimpiin mielikuviisi.

Ja oikeastaan kaikki, mitä ajattelet ilman, että edes teet mitään mielikuvaharjoitusta, aiheuttaa sinulle joka tapauksessa kuitenkin mielikuvia.

Joten siksi verkkovalmennuksissani ja henkilökohtaisessa hypnoterapiassa/valmennuksesa pääset opettelemaan käyttämään sinun luonnollisia mielikuvia niin, että saat tutkittua nykyisiä ajatuksiasi esimerkiksi jotain ongelmaasi kohtaan ja saat myös vahvistettua voimavarojasi tukemaan tulevien ratkaisujen toteuttamista.

Mielikuvaharjoittelu auttaa yksilöllisten tavoitteidesi saavuttamisen lisäksi sinua myös parempaan yhteyteen muiden ihmisten kanssa.

Mielikuvaharjoittelu auttaa sinua myös kohtaamaan muut ihmiset levollisemmin mielin, vaikka joku ihminen suhtautuisi sinua kohtaan nuivasti tai aggressiivisesti.

Mielikuvaharjoittelu ei ole tarkoitettu vain viihdekäyttöön, vaan sitä kannattaa hyödyntää myös ihan konkreettiseen päätöksentekoon ja ongelmien ratkaisuun esimerkiksi tilanteessa, jossa jonkun toisen ihmisen kanssa neuvotellessa ette tunnu pääsevän sopuun jostain asiasta. Ja siksi me teemme mielikuvaharjoituksia myös esimerkiksi parisuhteessa puolisoiden välisen yhteyden parantamiseksi tai eroamisen helpottamiseksi.

Sen sinun oman tulevaisuuden suunnan kirkastamisen lisäksi.

Kun pystyt kuvitella itsellesi unelmaelämän lottovoiton jälkeen, niin mistä kaikesta voisitkaan unelmoida rakkauselämäsi tai työtavoitteidesi suhteen?

Kun olemme oikein solmussa ajatustemme kanssa, on usein lähes mahdotonta kuvitella toisenlaista tilannetta.

Kuitenkin kaikki mitä olemme nähneet omassa tai muiden ihmisten elämässä tai mistä olemme kuulleet ja lukeneet, ovat aivoissamme tallessa ja sieltä haettavissa omaan tietoisuuteemme. Siksi pystymme kuvittelemaan itsellemme unelmaelämän lottovoiton jälkeen, vaikka emme koskaan olisi sellaista elämää itse eläneet eikä kukaan läheisemmekään sen koommin.

Olemme keränneet alitajuntaan ja tiedostamattomaan mieleemme valtavan datamäärän, jonka tiedonmurusista voimme koota itsellemme upeita unelmia, jotka tuntuvat sitä konkreettisemmilta, mitä yksityiskohtaisemmin me niitä kuvitellaan.

Ja nuo suurimmatkin unelmat me saavutetaan sitä varmemmin, mitä paremmin me opetamme aivojamme kulkemaan tuota ihanaa unelmaa kohti!

Monen suomalaisen unelmoima lottovoitto on arpapeliä, mutta sinun omassa elämässä tekemäsi päivittäiset valintasi ovat sinun omia, henkilökohtaisia valintoja.

Sinä itse luot todellisuutesi, nyt ja tulevaisuudessa. Ja jos välillä epäröit siinä, että mihin kaikkeen vielä pystytkään, niin uskosi vahvistamiseksi hyödynnä monenlaisia mielikuvaharjoituksia ja tee unelmaskenaario-visualisointia (jälleen kaikilla aisteilla!) kaikista mahdollisista ja mahdottomistakin eri näkökulmista!

Mielikuvaharjoittelu muutoksen mahdollistajana ihan tutkitusti!

Tutkimusesimerkkejä mielikuvaharjoittelun hyödyistä on paljon ja niistä on aina hauska lukea!

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa todettiin, miten pianoa oppivat soittamaan ihan yhtä hyvin sellaiset henkilöt, jotka oikeasti harjoittelivat soittamaan pianoa, kuin sellaiset testiryhmän henkilöt, jotka harjoittelivat pianonsoittoa vain mielikuvissaan.

Mielikuvaharjoittelua on tähän asti hyödyntäneet eniten huippu-urheilijat, muusikot ja muut taiteilijat sekä suurten yritysten johtajat eli kaikki huippusuorituksiin omalla alallaan tähtäävät henkilöt, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana yhä useampi ihan tavallinen ihminen on ymmärtänyt voivansa itsekin hyötyä mielikuvaharjoittelusta ja muistakin metataidoista eli taidoista, joita tarvitaan muiden taitojen optimointiin.

Mielikuvaharjoittelu kannattaa ottaa ihan tavalliseksi, päivittäiseksi työkaluksi itselleen, vaikka et olisi juuri tällä hetkellä tekemässä mitään isoa päätöstä etkä olisi pyrkimässä mitään isompaa tavoitetta kohti. Mutta varsinkin verkkovalmennuksissani, kun olet toteuttamassa hyvää suunnanmuutosta omassa elämässäsi, sinun kannattaa ottaa mielikuvaharjoittelusta kaikki hyöty ja ilo irti!

Verkkovalmennuksissani teemme juuri sinun tavoitteen mukaisia mentaaliharjoituksia, jotta ratkaiset ongelmasi ja saavutat tavoitteesi levollisemmin mielin, luonnollisesti.

Mielikuvaharjoittelu auttaa aivojesi ajatusratoja löytämään sinulle parhaan ratkaisun.

Kun vahvistat itseäsi ja luot itsellesi hyviä tunteita monenlaisten mielikuvaharjoitusten kautta, vaikutat aivojesi ajatusratoihin ja sitä kautta konkreettiseen toimintaasi ja käytännön arkipäiväisiin valintoihisi. Alat tekemään jatkuvasti pieniä, yhä parempia valintoja oman tavoitteesi eli oman hyvinvointisi suuntaan.

Esimerkiksi monen ihmisen aivan ylivoimaisen vaikeaksi kokemassa eroamisessa ja onnellisen oman elämän luomisessa on loppujen lopuksi kyse yksittäisten pienten muutosten tekemisestä, yksi toisensa jälkeen. Ja lopulta sitten huomaat, että oletkin jo toteuttanut sen isomman muutoksen, jota vielä aikaisemmin pidit liian isona ja mahdottomana – vain koska silloin aikaisemmin luulit niin. Ajattelit niin.

Eli ennen kuin saat toteutettua ison muutoksen todellisessa, fyysisessä maailmassa, sinun kannattaa luoda tuosta tulevasta todellisuudestasi mahdollisimman selkeä kuva mielikuvissasi, koska se aivojen todeksi tuntema kuva (kaikin aistein!) alkaa ohjata sinua myös käytännön valinnoissa kohti tavoitettasi.

Voimallisimmat mielikuvat sisältävät kaikkien aistikanaviemme tuottamia miellepiirteitä.

Ja yksi asia mikä sinun kannattaa ymmärtää heti tässä alussa ennen kuin lähdet tekemään mielikuvaharjoituksia, on se, että mielikuvat eivät ole vain kuvia, vaan parhaimmillaan mielikuvat sisältävät myös ääniä, tuoksuja, makuja ja tuntemuksia.

Kaikki mielikuvat koostuvat miellepiirteistä, joita me muodostamme kaikilla aisteillamme ja helpoiten sillä aistilla, joka on meille vahvin. Ja vahvin aisti on tietysti se, mitä olet tottunut käyttämään.

Mitä yksityiskohtaisemman tulevaisuuden mielikuvan omasta elämästäsi pystyt luomaan kaikilla aisteillasi, niin sitä varmemmin se hioo aivojesi ajatusratoja eli neuronien, aivosolujen välisiä kytköksiä, synapseja. Ja sitä varmemmin tuo voimallinen, hyvä mielikuvasi alkaa ohjata sinua myös käytännön valinnoissasi vaikeuksienkin läpi, koska sinun aivot alkavat vihdoin uskoa tavoitteesi olevan oikeasti täysin mahdollinen sinulle, koska sinähän olet pystynyt jo näkemään, kuulemaan ja muutenkin tuntemaan sen hyvinkin todellisena.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan muutamiin helppoihin mielikuvaharjoituksiin, joissa ohjaan sinua askel askeleelta. Me käymme näitä aivojen plastisuuteen eli mukautuvuuteen liittyviä asioita syvällisemmin läpi verkkovalmennuksissani ja henkilökohtaisessa valmennuksessani / hypnoterapiassa.

Näin ensialkuun on tärkeintä, että muistat vain tämän perusasian: Sinäkin ihan konkreettisesti luot aivojesi ajatusratoja fyysisesti uudelleen mielikuvaharjoittelun avulla.

Mielenkiintoista, vai mitä? 🙂

Tervetuloa valmennuksiini tutustumaan mielesi voimaan!

Rakkaudella,

valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.