Naistenpäivä ja Tasa-arvo Suomessa

Naistenpäivän itsestäänselvyydet

Laita hyvä kiertoon!

Antoisaa Naistenpäivää sinulle, ihana Rakkauden (r)evoluution lukija!

Tänään aamulla isältäni tuli iloinen Naistenpäivä-toivotus sukumme Whatsapp-ryhmään. Huomasin olevani tosi kiitollinen siitä, että saan olla nainen nimenomaan Suomessa enkä jossain muussa maassa.

Naistenpäivän lisäksi muistetaan siis joka päivä arvostaa meidän naisten rinnalla myös kaikkia niitä upean vahvoja miehiä tai muunsukupuolisia, joilla ei ole mitään tarvetta alentaa muita.

Ihania isiä, rakastavia puolisoja, viisaita vaareja ja kannustavia työkavereita.

Olen kyllä niin superiloinen siitä, että minulla on ollut onni saada isäksi niin upea mies, joka on aina tukenut ja kannustanut meitä hänen kahta tytärtään. Meidän perheessä naisten oikeudet ja ylipäätään ihmisten tasa-arvoisuus on ollut aina itsestäänselvyys. Varmasti pitkälti vanhempieni ansiosta olen aina uskonut siihen, että naisilla on 100% mahdollisuus toteuttaa itseään ja unelmiaan ihan siinä missä miestenkin.

Tiedän, että tämä ei ole monen kartalla lainkaan mikään itsestäänselvyys, vaikka minusta se on aina tuntunut siltä.

Minun ei ole tarvinnut koskaan pelätä itseni dissaamista sukupuoleni vuoksi, vaikka alentavia yrittäjiä on kyllä piisannut minunkin maailmassani. Tietysti – valitettavasti.

Ehkäpä lapsena minuun istutettu vahva usko itseeni on kantanut niistäkin hetkistä, kun minua on tytötelty tai tulevan kokouksen päätöksiä voideltu etukäteen “miesten saunassa”. Mutta itse en ole omaksunut sellaisia kokemuksia osaksi identiteettiäni, koska kaikkien ihmisten tasa-arvo on minulle niin sisäänrakennettu ominaisuus, ettei sitä ilmeisesti ole voineet ne ahkerimmatkaan alistajat romuttaa minussa.

Edes nyrkein.

Olen onnellinen myös siitä, että myös puolisoni on täysin tasa-arvoa kannattava, ihanan vahva mies. Hän tuo sitä ilmi esimerkiksi työssään futisvalmentajana, joka kannustaa yhtälailla poikia kuin tyttöjäkin. Olen itse seurannut jalkapallomaailmaa kolmisenkymmentä vuotta ja huomannut, että täysin tasa-arvoinen mindset ei ole itsestäänselvyys urheilussakaan. Myös lähipiirissäni on erittäin menestyviä junnufutareita, ja valitettavasti ollaan vielä kaukana siitä, että tyttöfutistaituri saisi yhtä vahvaa panostusta kuin pojat saavat – edes saman seuran sisällä. Onneksi se ei silti lannista kaikkia niitä ahkerasti treenaavia tyttöjä, jotka unelmoivat esimerkiksi juurikin futisammattilaisuudesta. Nekin unelmat ovat saavutettavissa!

Mutta kaikkien ihmisten – sukupuoleen ja esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta – todellinen, aito tasa-arvoisuus ei todellakaan ole itsestäänselvyys monessa maassa eikä suomalaisissakaan perheissä ja koulu- tai työyhteisöissä vielä tänäkään päivänä.

Juuri siksi, edes kerran vuodessa meidän kaikkien on hyvä juhlistaa myös naiseutta ja huomata, miten moni asia meidän suomalaisten naisten elämässä on mallillaan. Ja samalla nostaa pintaan niitä epätasa-arvosta kertovia epäkohtia, joita yhä meillä Suomessakin on niin työ- kuin kotielämässäkin.

Epätasa-arvohan ei koske vain meitä naisia, muunlaistakin syrjintää tai alentamista on ihan tavallisessa arjessa monenkin suomalaisen elämässä.

Kansainvälinen Naistenpäivä on nyt entistäkin ajankohtaisempi, kun maailman perusasetelmat ja ihmisten perusturvallisuus on järkkynyt Ukrainan sodan ja muun epävarmuuden vuoksi.

Heikoilla hetkillä sorretaan vielä heikompia, usein naisiakin.

Niinhän se menee narsistienkin kohdalla: kun kokee itsensä heikoksi, on pyrittävä kaikin tavoin vetämään toinenkin sinne monttuunsa sen sijaan, että keskittäisi voimavaransa itsensä tervehdyttämiseen aidon itsensärakastamisen avulla eikä narsistisen itsensäkorostamisen kautta. Jos sinä sinnittelet narsistin kanssa tai epäilet sitä, tämä on sinulle.

Veikkaan, että yleisen käsityksen mukaan tasa-arvo on Suomessa vähintään saavutettu ja puhutaanpa joskus tasa-arvon jopa menneen liian pitkälle!

Mitä mieltä olet?

Tässä blogijutussa tutkaillaan tasa-arvoa monien mielenkiintoisten tilastojen näkökulmasta ja selvitetään muun muassa:

     

      • Vieläkö on miesten ja naisten töitä?

      • Kuka tekee eniten kotitöitä, entä palkkatöitä?

      • Kuka hoitaa lapset?

      • Kuka käärii isommat tienestit?

      • Kuka maksaa parisuhteessa viulut?

      • Mitä tasa-arvo parisuhteessa oikeastaan tarkoittaa? Pitääkö sen toteutumiseksi kellottaa kotityöt tasan, miesten jäädä koti-isiksi ja naisten käytellä sujuvasti moottorisahaa?

    Kun luet tuon koko jutun, sinulle selviää, onko puhe suomalaisesta tasa-arvon ihmeestä totta tilastojen valossa. Ja se tärkein: Onko tasa-arvo mennyt liian pitkälle?

    Naistenpäivän 2023-teeman vuoksi haastattelin lisäksi 2 naisyrittäjää digibisneksessä; lue heidän inspiroivat tarinat ja kannustus muillekin naisille täällä.

    Mistä sinä unelmoit tänään? Itsellesi? Perheellesi? Suomelle? Maailmalle?

    Inspiroivaa Naistenpäivää sinulle! ❤️

    Unelmiisi inspiroiden ja innostaen,
    Coach Kati⁠

    P.S. Kun haluat rennompaa elämäniloa ja syvällisemmän sisäisen turvan tunteen vahvistaaksesi itseluottamustasi ja uskaltaaksesi luoda itseäsi uudelleen, niin tämä on sinulle.

    Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

    Ajanvaraus

    Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

    Monipuolista mindshiftausta tavoitteesi toteuttamiseksi

    Minkälaista muutosta kaipaat elämääsi? 

    Täytä esitiedot ja varaa ilmainen sparrauskeskustelu kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi:

    SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

    OTA YHTEYTTÄ!

    UUSIMMAT

    Laita hyvä kiertoon!

    Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

    4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.