Päätöksenteon ja muutoksen valmentaja Coach Kati Niemi, Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Mielensäpahoittaja, miksi pelkäät toisinajattelijoita ja -eläviä?

Laita hyvä kiertoon!

Täällä toisessa artikkelissa kirjoitin siitä, miten jotkut ahdistuvat muiden ihmisten omassa elämässään ilmentämistä asioista. Pahoittavat mielensä asioista, joilla ei pitäisi olla tuon taivaallista vaikutusta omaan elämään. Ja sitten yrittävät ojentaa näitä “väärin toimivia ja typerästi ajattelevia” ihmisiä toimimaan oman tahtonsa mukaan.

Esimerkiksi “Parisuhteessa pysyminen” vs “Eroaminen” on joillekin tällaista mustavalkoista oman navan tuijottelua, jonka kautta sitten kritisoidaan muiden ihmisten valintoja. 

Ja myös esimerkiksi seksuaalisuuteenhan liittyy lukuisia tällaisia teemoja, joissa joillakin menee herne nenään ihan vain siksi, että heillä on taipumusta työntää nenänsä muiden ihmisten asioihin.

Mielensäpahoittaja vs toisinajattelija

Hölmöläisten hommaa, jota on omalla kohdallaan niin kovin vaikeaa tunnistaa, vai mitä?

Miksi haluamme niin kovasti vääntää muita ihmisiä omaan ajatusmaailmaamme?

Kun bloggaan ja sometan julkisesti ja kirjoitan kirjoja, joita voi lainata kirjastoistakin kautta maan, niin tietoisesti olen asettanut omat ajatukseni muiden arvosteltaviksi.

Tuon esille näkökantoja, joiden tiedän ärsyttävän joitain ihmisiä. Ja se on osittain jopa tarkoitukseni, myönnän!

En haasta siis mitenkään puolivahingossa, vaan usein täysin tahallani, kuten mm. Rakkauden (r)evoluutio-tietokirjan alkupuheessakin ihan avoimesti totesin:

"Kirjassa avataan ajatuksia ja tehdään tilaa uudelle, mikä toivottavasti inspiroi, ärsyttää, surettaa, huvittaa ja hämmentää. Ensiavuksi tarjotaan oivalluttavia harjoituksia, joita ei toki tarvitse suorittaa, kuten ei parisuhdettaankaan."

Saan toisinaan “kauniita kehotuksia” siitä, että minun pitäisi kannustaa ihmisiä pysymään parisuhteissaan eikä eroamaan.

Täällä toisessa artikkelissa kerroin, miten joskus ihmiset haluaisivat minun kannustavan ihmisiä pysymään parisuhteissaan eikä eroamaan.

Se on sinänsä jo supermielenkiintoinen asetelma: ikäänkuin minun pitäisi valmentajana ja terapeuttina toimiessani ohjata ihmisiä elämään jollain tietyllä tavalla, jotta joku muu suomalainen olisi onnellisempi omassa elämässään?!

Melkoisen kiero ajatusmaailma, joka saa minut hymyilemään vilpittömästä hämmästyksestä.

Mutta tuon asian esillenostajalle hänen pyyntönsä on totisinta totta. He näkevät asiakseen ottaa minuun yhteyttä, jotta saisivat oman elämänkatsomuksensa toteutumaan jonkun toisen tuikituntemattoman ihmisen elämässä.

Sinänsähän tämä on arkea monelle vaikkapa työpaikkojen lounaspöydissä “kevyesti” muiden ihmisten elämää sivuhuomautuksissa kommentoitaessa tai heidän elämänvalintojaan pällisteltäessä.

Jotta ainakin ne samassa pöydässä istuvat eivät vaan menisi ajattelemaan ja toimimaan samalla tavalla kuin se joku idiootti toisinajattelija ja -toimija. 

Se on se salonkikelpoisempi tapa tuoda turvaa itselle maailmassa, jossa toisinajattelijat pelottavat ja toisenlaista elämäntapaa toteuttavat kauhistuttavat niin voimakkaasti, että se oma elämä jää elämättä pelkän pelon jähmettämänä.

Mutta tosiaan en ole saanut (vielä) mitään suoraa saarnaa sähköpostiini, vaan ainoastaan “vilpittömän kauniita kehotuksia” 😉

Kuten täällä kerroin, sellaiset kunnolla haastavatkaan viestit eivät minua sisältönsä puolesta itseasiassa yhtään haittaisi. Minulla ei vaan ole aikaa siivota sähköpostiani sellaisesta roskapostista, kun mieluummin priorisoin aikaani ja elämänenergiaani asiakkaideni kanssa työskentelyyn.

Mutta tosiaan: ihme kyllä, yhtään negatiivista haukkumaviestiä en ole saanut. Vain muutamia sellaisia, joissa koitetaan hieman “paimentaa” minua valmentamaan asiakkaitani sähköpostiviestin lähettäjän omaamien mielipiteiden ja maailmankatsomuksen pohjalta, mikä on mielestäni jo todella mielenkiintoinen kuvio. 🙂 

Ikäänkuin minun pitäisi valmentajana ja terapeuttina valita jokin “99 parasta ajatusta”-valmennussetti, jota sitten takoisin ihmisten päähän olipa heidän elämäntilantensa ja tahtotilansa mikä tahansa 😀

Ihan vain siksi, että joku satunnainen sähköpostittelija olisi onnellisempi omassa elämässään.

Huhhuijaa. 🙂

Mutta tosiaan joillakin ihmisillä on niin vahva oma maailmankuva (“Totuus”), että heidän mielestään kaikkien tulisi edistää vain sellaisia arvoja. 

Ja heillähän on se valmiiden ajatusten lista jo valmiina eivätkä he niitä muuttaisi, vaikka välillä käräjilläkin todettaisiin heidän ajatustensa johtaneen esim. tasa-arvoa loukkaaviin tekoihin tai julkiseen herjaamiseen jne.

Pidän siitä, että minua haastetaan, ja avoimella mielenkiinnolla kuuntelisin oikein väkevimmätkin vastaväitteet, koska minulla ei ole mitään tarvetta olla oikeassa kenenkään muun ihmisen elämässä.

Rakastan itseni haastamista ja älyllisiä väittelyitä. Itseasiassa jo hyvinkin nuoresta asti olen aina tykännyt avata kotini oven mm. ovelta ovelle -kiertäjille ja olemme keskustelleet pitkiä toveja heidän kanssaan elämän tarkoituksesta, hyvistä arvoista jne jne. Kyselin aktiivisesti heidän näkemyksistään ja kerroin omistani. Haastoin itseäni – ja monin tavoin heitäkin. 🙂 

Oli oikeasti tosi hauskaa ja mielenkiintoista katsella maailmaa hetki heidän linssien läpi, sillä tietysti hekin näkivät maailmassa paljon hyvää ja heillä oli vilpittömän hyvä tarkoitus myös tehdä hyvää – kuten kaikilla ihmisillä yleensä on, mutta jokainen vaan toteuttaa sitä hieman eri tavoin. 

Ja tokihan heilläkin niitä rajoittavia uskomuksia oli (melkoisestikin), ja niitä olikin mielestäni hurjan mielenkiintoista käännellä ja kysellä “tyhmiä” kysymyksiä. 

Jotkut heistä hieman hämmentyivät tai närkästyivät kysymyksistäni, useimmat halusivat jatkaa keskustelua ja sitä vastaväittelyäkin kanssani. 

Hekin taisivat tykätä siitä älyllisestä viihteestä, aivan kuten minäkin.

Olen siis myös tällä tavalla tehnyt muiden ihmisten maailmankuviin tutustumista ihan lapsesta asti, ja näin jälkikäteen nyt tätä artikkelia sinulle kirjoittaessani mietinkin, että mistäköhän omaksuin tämän ajatusten haastajan roolin jo silloin? 

Mene ja tiedä 🙂

Mutta siellä tosiaan minä nuori “tyttönen” rupattelin helposti tunninkin joidenkin 2-3 aikuisen kanssa ja mielenkiinnolla vastaanotin heidän esitteitäänkin, kun tiesin heidän saavan onnistumisen tunteen saadessaan paperinsa minulle ojennettua vihdoin sen väittelyn päätteeksi.  

Ja sinänsähän niissä esitteissä oli kauniiden paratiisikuvien lisäksi paljon hyvääkin sanomaa, ja kaikki kauniisiin kääreisiin kätkettynä, tottakai. Mutta tietysti sitten oli niitä turhan yksisilmäisiäkin “totuuksia” lauseiden väleihin piilotettuina, ja minusta olikin hauskaa bongailla niitä myös niistä esitteistä.  

Olen aina tykännyt sanojen merkitysten miettimisestä, ja rivien välien lukemisesta niin ihmisten puheissa kuin painetussakin tekstissä. Ja niihin puuttumisesta 😉

Mutta tosiaan itselleni vapaus on suurimpia arvojani. Ja siksi myös se ajatuksen vapaus on minulle ensisijaista. En osta ajatuksia ja pyrin pitämään omatkin ajatukseni mahdollisimman villeinä ja vapaina 😉 

Vapaasti muuttuvina läpi elämän.

Sellaista vapautta soisin myös muille, jotka joskus tuntuvat hirttävän itsensä ja läheisensä pelkkään uskomustensa vankilaan.

Tuo “ajatusten haastamisen” ovensuu-harrastukseni oli minulle mieluisa, mutta yhdessä vaiheessa vanhempani ja naapurimme jo ihmettelivät, että miksi ne kiertelijät aina pysähtyy meidän ovelle ja tulevat uudelleen, vaikka muut perheenjäseneni sulkivat oven samantien… 

Perheeni ei vaan oikein tykännyt, kun he kuulivat minun melkeinpä houkutelleen näitä rupattelijoita ovellemme nimenomaan minua kysymään. Mutta minustahan se oli hauskaa! Jos minulla sattui olemaan aikaa juttutuokiolle eli käytännössä sellaiselle kaiken kyseenalaistavan teinin moninäkökulmaiselle väittelylle ja loogisuuksien välimaastossa vääntämiselle 😉 

Vanhempani eivät pelänneet minua tosiaankaan käännytettävän, vaan lähinnä he taisivat olla hieman jopa noloissaan niiden ovensuukiertäjien puolesta, etten antaisi heille väärää kuvaa siitä, että minä olisin jo melkein käännytetty lammas ja siksi luokseni kannattaa tulla uudelleen ja uudelleen, vuodesta toiseen, kunnes antaisin periksi ja ostaisin heidän ajatuksensa 100-prosenttisesti. 

Tulisin “uskoon” enkä enää kyseenalaistaisi heidän uskomuksiaan. 

Tokihan minun oli kuunneltava heidän sanomaansa tarpeeksi pitkään, jotta ymmärtäisin ensin heidän näkökannat ja sitten voisin alkaa kyselemään niitä tarkentavia kysymyksiäni aina sopivissa kohdin.

Myöhemmin aikuisena omakotitalossa asuessani, jos minulla oli muilta puuhiltani liikenevää aikaa, yhä avasin oveni vilpittömällä mielenkiinnolla, ja naapurit sitä sitten ihmettelivät, että olenko harkitsemassa jotain uudenlaista uskontoa…

Mutta uskonnot ovat aina kiehtoneet minua. Kaikki uskonnot. Olen siis jutellut eri uskontokuntiin kuuluvien kanssa, jos he vaan ovat ovelleni tiensä löytäneet. Minulla on ollut myös kymmeniä kirjekavereita ympäri maailmaa, ja kieltämättä joskus kirjekaveruus on loppunut, jos olen kysellyt liikaa heidän elämästään. Joillekin sellainen uteliaisuuteni oli tosiaankin tungettelevaa, ymmärrän hyvin.

Tein koulussa myös esitelmiä eri uskontojen tavoista, ja näin paljon yhtäläisyyksiä eri uskonnoissa. Ehkäpä juuri siksi en nähnyt tarvetta nostaa jotain yhtä uskontoa tai uskomusmaailmaa muiden yläpuolelle.

Monessa on paljon hyvää. Ja usein rajoittavaakin.

Välillä kaduillakin mielelläni pysähdyn kuuntelemaan jotain julistajaa, koska mielen vahvuuden vaikutusten seuraaminen ja analysointi on inspiroivaa. 

Miten moneen asiaan ihminen onkaan valmis, kunhan hän todella uskoo johonkin!

Ja ehkä juuri se pelottaa niissä toisinajattelijoissa.

Mutta jos nyt unohdetaan ne varsinaiset uskonnot ja varsinkin fanaattisten toisinajattelijoiden mahdolliset karutkin teot, ja tarkastellaan niitä arkisia “toisinajattelijoita” eli tavallaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka vaan ajattelevat ja toimivat toisin kuin me itse.

Miksi niin moni ihminen pelkää heitä, joilla on vahva oma totuus, jota he toteuttavat omassa elämässään? Tai vaikka he tulisivat sitä sinullekin tyrkyttämään kotiovellasi tai kadulla? 

Tietysti on luonnollista pelätä, jos joku ihminen ihan aidosti hyökkää sinua kohti fyysisesti. Mutta jos hän “hyökkää” vain sanallisesti (tai esim. valokuvillaan) omasta totuudestaan käsin, niin mitä pelättävää siinä on? 

Vaikka joku hokisi esimerkiksi somessa tuhat kertaa jotain omien arvojesi vastaista asiaa tai julkaisisi kuvia sinulle vieraista asioista omassa someprofiilissaan, niin sinähän voit vain sulkea korvasi ja silmäsi, ja keskittyä omaan elämääsi. Voit toitottaa omaa maailmankuvaasi omalla sometililläsi täysin vapaasti. Kuten minäkin teen omassa somessani tai täällä blogissani 😉

Sinun ei tarvitse seurata esimerkiksi somessa henkilöitä, joiden ajatukset tai toiminta vain ärsyttävät sinua. Saavat jopa raivon partaalle. 

Pelko, viha, katkeruus ja muut ahdistavat tunnetilat luovat stressitilan, joka laukaisee taistele-, pakene- tai jäädy-reaktion aivan luonnollisesti. Niin se ihmisen biologia vaan on tarkoitettu toimimaan.

Kun stressitilan saa madallettua, se toisinajattelijakin on helpompaa kohdata lempeämmin (tai edes neutraalimmin) ilman tarvetta mihinkään paniikkipuolustautumiseen. Mielenkiinnolla!

Myös vaikkapa siinä parisuhteessa, jossa haluat kohdata puolisosi aidosti läsnäolevana, sinun on turhaa puolustautua hänen eriäviltäkään mielipiteiltä. 

Puolisosikin saa ajatella kuten haluaa, ja sinä voit avata omaa sisintäsi. 

Pelkäämättä. Rakkaudesta käsin lempeää mielenkiintoa osoittaen.

Aivan kuin avata se oman kodin ovi sille oveen kolkuttajalle, ja pysähtyä juttelemaan ehkä pitkäksikin aikaa jopa aivan täysin päinvastaisista näkemyksistä.

Pelkäämättä, että toinen yrittää tuputtaa omaa maailmankatsomustaan sinulle tai saada sinua toteuttamaan hänen tahtotilaansa.

Edes siinä parisuhteessa, vaikka kuinka tiiviissä symbioosissa puolisosi kanssa haluaisitkin elää. Teillä ei siltikään voi olla tismalleen samat ajatukset jokaikisestä asiasta, joten parisuhteenkin parantamiseksi sinun kannattaa hakea se sisäinen turvasi, jolla voit suhtautua levollisemmin mielin muihinkin toisinajattelijoihin.

Sillä mitä pelkäämistä siinä on? Sinähän osaat johtaa itse itseäsi, hyvänen aika!

Hyvä, Parempi, Minä! Henkinen valmennus - Hypnoterapeutti, NLP Coach Kati Niemi
Kun itsesi kehittäminen pintaa syvemmältä kiinnostaa ja haluaisit oppia haastamaan itseäsi lempeämmin avoimin mielin, lue valmennusohjelmastani tästä kuvalinkistä.

Jotkut kutsuvat puolisoaan sanalla “hallitus” tai “toimitusjohtaja” (kuten tämän tietokirjani tositarinoissa kerroin), mikä kertoo salakavalaa kieltään siitä, miten oma tahto ja vaikutusvalta omaan elämään on sälytetty kumppanin kontolle. 

Jos on ajautunut parisuhteessaan tilanteeseen, jossa oma sisäinen turva on heikoissa kantimissa ja olettaa kumppaninsa tekevän ne parhaat päätökset, omasta onnettomasta elämästäkin on helpompaa syyttää sitten sitä puolisoa.

Puolisoa, joka ajattelee typerästi eikä ymmärrä sinun parastasi.

Silloin olisi sitä puolison kritisointia fiksumpaa kääntyä tarkastelemaan omaa toimintaasi siinä parisuhteessa ja ehkä ylipäätään niitä syitä, jotka pitävät sinut parisuhteessasi.

Aivan kuten sinun ei ole pakko seurata jotain sometiliä, joka suoltaa arvojesi vastaisia asioita, niin sinun ei ole pakko seurata puolisoasikaan, jos hän suoltaa arvojesi vastaisia asioita eteesi.

Sinä valitset kenelle avaat ovesi ja kenen matkassa lähdet maailmaa kulkemaan. Sinä saat keskustella ovensuussa tai sulkea ovesi. Sinä voit viihdyttää ja myös kehittää itseäsi muiden ihmisten erilailla näkemyksillä, tai voit sulkea niiltä silmäsi ja korvasi.

Sinun ei ole pakko ajatella, tuntea eikä toimia tietyllä tavalla omassa elämässäsi, vaikka kuka toisinajattelija niin sinulta vaatisi.

Ellei oma sisäinen vaatimuksesi uskottele sinulle niin.

Minkälaiset ajatukset ja elämänvalinnat luovat arvojesi mukaista aitoa hyvinvointia?

Miten edistät niitä omassa elämässäsi, vaikka kukaan muu ei niin itselleen valitsisi?

Rakkaudella haastaen ja syvälliseen elämäniloon inspiroiden,

Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Hyvä, Parempi, Minä! Henkinen valmennus - Hypnoterapeutti, NLP Coach Kati Niemi

Hyvä, Parempi, Minä!

Rentoa elämäniloa Mielenvoimaa elämäniloiseen mielenrauhaan VARAA ILMAINEN TAPAAMINEN Millaista apua muut ovat saaneet? “Suosittelen lämpimästi Katia!” “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut

Eropäätös-verkkokurssi Parempi parisuhde vai erinomainen ero -verkkovalmennus

Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.