Mitä tehdä, kun pitkä parisuhde päättyy puolison eroilmoitukseen, joka tuli itselle täysin yllätyksenä

Mitä teen väärin parisuhteessa, kun jokainen pitkä parisuhde päättyy?

Laita hyvä kiertoon!

Kun pitkä parisuhde päättyy ilman, että itse halusi erota, se sattuu. Moni kirjoittaa minulle tuskastaan, jossa samat kysymykset toistuvat kysyjästä toiseen. “Mitä teen väärin parisuhteessa, kun jokainen pitkä parisuhteeni päättyy kerta toisensa jälkeen?”, ja “Miksi en saa suhteitani kestämään pidempään?”. Moni miettii kuumeisesti niitä syitä, miksi pitkä parisuhde päättyi, vaikka omasta mielestä kaikki oli hyvin.

Viimeksi tänään aamutuimaan luin tähän teemaan liittyvän viestin, minkä vuoksi päätin kirjoittaa tästä aiheesta myös sinulle, jolle avioero tuli kuin se kuuluisa “salama kirkkaalta taivaalta”

Tai ehkä sinäkin ounastelit suhteenne loppua viimeisinä aikoina, mutta koet nyt tuskaa siitä, miksi niin piti käydä. Kohdistat syytökset itseesi varsinkin, jos sinulla on parisuhdehistoriassasi muitakin suhteita, jotka päättyivät omasta mielestäsi turhaan.

Et ole yksin, vaikka kokisit olevasi ainoa, joka saa oivalluksia “liian myöhään”.

Jaan tässä artikkelissani omakohtaisten oivallusteni lisäksi monien muiden miesten ja naisten saamia parisuhdeoppeja, joista useat ovat tulleet nimenomaan kantapään kautta, liian myöhään. He ovat jakaneet tositarinoitaan minulle kirja-haastatteluideni muodossa ja nyt kirjani julkaisun jälkeen sähköposteissa, joita saan paljon tähän tärkeään aiheeseen liittyen. 

Et siis ole ongelmasi kanssa yksin, mutta yhdessä voimme luoda parempaa rakkauselämää meille kaikille. Yksi pieni muutos kerrallaan. Jaathan siis tämän kirjoitukseni myös hänelle, joka haluaa välttää vastaavankaltaisen tilanteen omassa parisuhteessaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Yllätysero - Puolison eroilmoitus- Avioero tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta

Tässä kirjoituksessani sinulle kerron, miksi moneen suhteeseen tulee sellainen vaihe, jolloin jompi kumpi puolisoista tai molemmat voivat kokea, että suhde ei ole enää tyydyttävä. Ja jos itselle tuo pitkä parisuhde tuntuisikin edelleen hyvältä, sitä voi alkaa huomata puolisossaan oireita ja alkaa itse kokea, että ei pysty tekemään toista onnelliseksi, vaikka haluaisi.

Saatat olla tilanteessa, jossa pitkä parisuhteesi on päättymässä tai jo päättynyt. Kenties eropäätöksen tehnyt kumppanisi haluaisi jatkaa ystävänä sinun kanssa, mikä tuntuu sinusta vaikealta, koska et ole hyväksynyt eroa, jota et itse halunnut ja jonka syitä et ole vielä oivaltanut. 

Tai pidät niitä syitä väärinä ja pieninä – ei “kunnon syinä” eroon.

Ymmärrän tuskaasi. Suhteen päättyminen ei tunnu hyvältä, jos itse haluaisi jatkaa suhdetta. Ja vielä pahemmalta voi tuntua se, että kumppani vaikuttaa pystyvän ystävyyteen kanssasi eikä tunnu surevan eroanne samalla tavalla kuin sinä. Ainakaan hän ei osoita sitä niin musertavana tuskana kuin mitä sinä koet sisälläsi itsesyytöstesi voimistamana.

Mitä tein väärin, kun en saanut pelastettua pitkää parisuhdettani?

Jokainen ihmissuhde on kyseisten ihmisten näköinen. Sinä et voi luoda parisuhdettanne omalta puoleltasi yksin etkä siten myöskään parantaa sitä vain omalta tontiltasi. Toisen on oltava valmis tekemään samoin. Tulemaan sinun lähellesi.

Parisuhteen pelastaminen ja parantaminen: Ongelmien ja unelmien jakaminen. Parempi parisuhde luodaan yhdessä.

Sinun on siis turha syyttää itseäsi siitä, miksi sinä et saanut parannettua suhdettanne. Itsesyytös ei pohjusta sinulle sitä levollista mielentilaa, jossa sinun omakin kasvusi mahdollistuu tästä eteenpäin. 

Suhteenne oli yhteinen luomuksenne, ja vaikka olisit tehnyt kaikki maailman temput “oikein”, sinä et silti olisi suhdettanne yksin pelastanut.

Parisuhteessa kaikki ongelmatkin ovat yhteisiä. Aivan kuten unelmatkin – kunhan ne jaetaan silloin, kun ne alkavat muotoutua. Parisuhteen aikana, tasaisesti, jatkuvasti – ei vasta loppusuoralla, kun “mitään” ei ole enää tehtävissä.

Mikä meni pieleen, kun pitkä parisuhde päättyy?

Toimiva, pitkä parisuhde edellyttää sitä, että molemmat tuovat omat tarpeensa ja toiveensa selkeästi, lempeästi esille. 

Joskus voi olla, että esimerkiksi sinä olet tuonut toiveesi esille ja puolisosi on niitä täyttänytkin, joten olet kokenut suhteen itsellesi hyväksi. Olet saanut sitä mitä haluat ja tarvitset elämääsi voidaksesi selkä suorana sanoa, että “parisuhteemme oli ihan hyvä – ei meillä ollut mitään syytä erota”.

Mutta ehkä puolisosi ei ole osannut tai uskaltanut tuoda omia toiveitaan esille, ja avautua sinulle niin, että tietäisit, mitä hän haluaa ja siten voisitte yhdessä toteuttaa myös niitä asioita. Hiljalleen hän kypsyi eroajatukseen. 

Se ei tarkoita sitä, että eropäätös oli kaikin tavoin viisas hänen puoleltaan, sillä kenties olisitte voineet oppia kasvamaan yhdessä uudenlaiseksi pariskunnaksi kuin millainen olitte tottuneet olemaan. 

Mutta voi myös olla, että ero oli paras päätös, minkä kumpikaan teistä voi tehdä. Ehkä aikanne on kasvaa omilla poluillanne, hieman kauempana tai kokonaan erillään toisistanne. Ystävinä tai kaukaisempina tuttavina.

Näihin liittyen voit lukea kirjoitukseni siitä, miten lapsuudessa muodostunut itselle ominainen kiintymyssuhdemalli vaikuttaa aikuisena mm. parisuhteessa. Lue myös kirjoitukseni siitä, mitä tunnelukot ovat ja miten ne näkyvät parisuhteessa.

Pitkä parisuhde päättyy usein, kun “me vaan kasvoimme erillemme”

On aivan normaalia, että iän myötä ihminen kasvaa ja muuttuu. Elämänarvot voivat muuttua tai vaikka perusarvot pysyisivätkin suht samoina, niitä saattaa haluta ilmentää uusin tavoin. 

Joskus ihmisestä voi tuntua, että suhteessa ei saa kasvettua vapaasti siihen suuntaan mihin haluaa, mikä voi johtua suhteen avoimuuden tasosta:

"Se, että arvaa puolisonsa ajatukset jo pelkästä ilmeestä tai osaa jatkaa hänen lausettaan, todistaa, että takana on pitkä yhteinen matka. Koska sielunkumppanitkaan eivät ole toistensa ajatustenlukijoita, toisen lauseen täydentäminen omin sanoin voi kieliä myös vuosien aikana kumuloituneiden ennakko-oletusten vahvuudesta ja kumppanille suodun kasvutilan niukkuudesta."

Voi olla, että toinen ajattelee hänen pitävän pysyä samanlaisena kuin suhteen alussa, ja siksi ei halua tuoda toiveidensa muuttumista esille ajoissa, pitkin matkaa – sitä mukaa kuin ajatukset ja toiveet elämältä muuttuvat. 

Jos omia tarpeitaan ja toiveitaan ei käy avoimesti läpi kumppaninsa kanssa, saattaa mennä vuosia, kun muutosta tapahtuu jo pinnan alla ja vasta jossain vaiheessa tulee se äkkipysäys, jolloin kokee, että on pakko päästä irti.

Eräs Rakkauden (r)evoluutio-kirjaan haastattelemani mies kertoi näin:

”Erosin, jotta sain uuden mahdollisuuden elämälleni.”

Saat kirjastani vertaistukea ja uusia oivalluksia lukuisista tositarinoista, joita haastattelemani miehet ja naiset heidän onnellisissa ja onnettomissa parisuhteissaan jakoivat minun kauttani sinulle. Hyvä laitetaan kiertoon yhdessä, ja yhdessä oivallamme ja opimme uusia arvokkaita asioita myös rakkauselämän runsauttamiseksi 🙂

Löydät kirjani netti- ja kivijalkakirjakauppojen lisäksi myös kirjapalveluista, joihin voit rekisteröityä kokeilujakson ajaksi ja silloin lukea sinä aikana kirjani myös ilmaiseksi. 🙂

Miksi pitkät parisuhteeni päättyvät kerta toisensa jälkeen enkä saa parisuhdettani kestämään pidempään?

Nämä edellä mainitsemani asiat eivät siis tarkoita, että sinä olisivat toiminut mitenkään ‘väärin’ tai loukannut toista. Ehkä olet valinnut kumppaneita, joille omista tarpeistaan puhuminen on vaikeaa, tai ehkä olisit voinut kannustaa heitä avoimuuteen enemmän. Hyvää parisuhdetta lähdetään luomaan jo deittailuvaiheessa, kun mietitään, miten avaan itseäni hyvässä deitti-ilmoituksessa tai ensitreffeillä.

Syvälliset keskustelut eivät ole kaikille haluttuja, joten vaikka sinä olisit tehnyt kaikkesi keskustelujenne syventämiseksi ja avoimuuden lisäämiseksi, voi olla, että valitsemasi puolisot eivät olisi silti olleet siihen kykeneväisiä. Ja silloin ehkäpä sinä itse olisit halunnut lähteä sellaisesta suhteesta ja etsiä kumppanin, jonka tunnet voivat tuoda tarpeitaan esille enemmän eikä vain pinnallisista, arkisista asioista.

Voit katsoa vinkkejäni syvälliseen keskusteluun täältä (myös video) tai lukea vinkkejäni parisuhteen parantamiseen täältä Hyvä parisuhde -blogikategorian kirjoituksistani. 

Voit myös ladata ilmaisen rentoutusäänitteeni, joka tuo mielenrauhaa tähän elämänvaiheeseesi:

Miten voisin ymmärtää ne syyt, miksi juuri minun pitkä parisuhde päättyy joka kerta?

Niin vaikealta kuin se tuntuukin, on oikeasti hyvä, että koet hämmennystä parisuhteesi päättyessä, sillä hämmennys kertoo sinun valmiudestasi oppia uutta. Jos pitäisit kaikkia tekijöitä annettuina, et olisi hämmentynyt. Hämmennys on merkki siitä, että olet miettimässä uusia tapoja kehittää itseäsi ja sitä myöten tulevaa pitkää parisuhdettasi.

Tunteiden vastaanottaminen – myös hämmennyksen tai surun – on ensisijainen askel kohti parempaa, levollisempaa rakkauselämää. Liian positiivinen ajattelu ja pikaponnistelut eteenpäin eivät auta kuin hetkellisesti, pinnallisesti. Lue yltiöpositiivisen ajattelun varjopuolista täältä.

On tosi arvokasta sekä sinulle itsellesi että tulevalle pitkälle parisuhteellesi uuden kumppanin kanssa, että haluat parantaa omia parisuhdetaitojasi ja kykyäsi olla aidosti läsnä puolisollesi. Sitä kautta varmistat sen, että lähdet luomaan parisuhdetta aidosti itsellesi sopivamman kumppanin kanssa ja uskallat kuunnella myös hänen tarpeitaan parisuhteelta, samoin kuin pystyt itse ilmaisemaan omia toiveitasi lempeämmin ja rakentavammin – myös ajoittaisissa ongelmatilanteissa. Rakkauden ilmaisutapoja on monia, joista kerron mm. näissä kirjoituksissani:

Kun haluat ymmärtää paremmin sitä päätöksentekoa, jota puolisosi kävi läpi eron ehdottamiseksi, tule mukaan Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkokurssilleni

Suositussa verkkovalmennuksessa käyn läpi monia syvällisempiä vaikuttimia, jotka ohjaavat niin sinun kuin puolisosikin toimintaa parisuhteen arjessa ja osaltaan vaikuttaa niihin tekijöihin, jotka joko vahvistavat parisuhdetta tai johtavat eroa kohti. Tämä verkkovalmennus sisältää myös runsaasti videoita, äänitteitä ja harjoituksia, joilla työstät omaa rakkaus-mindsettiäsi parempaa tulevaa kohti.

“Mitä teen väärin parisuhteessa, kun jokainen pitkä parisuhde päättyy?”-murehtimisen sijaan tee näin:

Toimintasi pohjautuu pääosin tunteille ja ikävät tunteet saavat kasvuvoimaa negatiivisista ajatuksista. Ajatukset muodostuvat sanoista ja sanat kirjaimista. Tässä ketjussa on siis jo monta paikkaa, joita voi hioa, jotta jatkossa toimit omalta osaltasi paremmin siinä pitkässä parisuhteessa, jota lähdet luomaan jonain päivänä.

Kiinnitä esimerkiksi huomiota tulevaisuuttasi määrittelevään sisäiseen puheeseesi. Sen sijaan että pyörität mielessäsi kelaa “Mitä teen väärin parisuhteessa, kun jokainen pitkä parisuhde päättyy”, karsi tuosta virkkeestä pois ainakin tuo sana ‘jokainen’. Muuta lause myös menneisyyden imperfektiin: “Mitä tein väärin parisuhteessa, joka päättyi?” Et enää maalaa piruja seinälle tulevaisuuteesi, vaan puhut menneisyydestäsi, jossa kävi tämä sattumus tällä kertaa. 

Ei aina eikä ikuisesti, ei jokaisessa pitkässä parisuhteessasi. Ok?

Valitse omat sisäiset suggestiosi, joilla ohjaat toimintaasi 95-prosenttisesti alitajuisten draivereidesi pohjalta. Esimerkiksi tässä kirjoituksessani kerroin, miksi mm. uudenvuodenlupausten määrittely kannattaa tehdä harkiten, jotta itseään ei suggeroi väärään suuntaan ihan vahingossa.

Voit lukea mielen voimasta lisää esimerkiksi näistä alla olevista artikkeleistani, sekä mm. hypnoosista ja NLP-valmennuksen hyödyistä täältä.

Kun pitkä parisuhde päättyy, se sattuu. Silloinkin kun eropäätöksen on tehnyt itse, ja silloin, kun puolison eropäätös tuli täysin yllättäen. Vinkkini erosta selviämiseen löydät Eron jälkeen -blogikategoriasta.

Voimia sinulle tähän elämäntilanteeseen. Luota siihen, että sinä selviät kyllä entistäkin vahvempana tämän koettelemuksen jälkeen, ja jonain päivänä huomaat eläväsi onnellisessa, pitkässä parisuhteessa, jossa te molemmat voitte elää syvällisemmin merkityksellistä elämää yhdessä!

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Rakkaudella,

valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja, Tietokirjailija
[email protected]

Varaa aika etätapaamiseen

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.