Kun syksy ja pimeä vuodenaika ahdistaa, hypnoterapia eli hypnoosi ja terapia auttaa syysmasennukseen.

Syksy – Masentava, rentouttava, innostava vuodenaika?

Laita hyvä kiertoon!

Onko syksy sinulle masentava vai ihana aika rentoutua ja rauhoittua syysillan hämärässä tai kenties uuteen innostava vuodenaika?

Valon määrän väheneminen vaikuttaa meihin kaikkiin fysiologisestikin, mutta silti eri tavoin.

Mielen hyvinvointi voi olla syksyisin kovalla koetuksella varsinkin, jos ulkoilu vähenee ja mieli murehtii jo etukäteen pitkiä pimeitä kuukausia ja kylmenevää säätä. “Kunpa olisi ainainen kesä!”

Joillekin syksy taas on ihanaa aikaa rentoutua ja rauhoittua kotosalla, kun aurinko ei “pakota” ulkoilemaan ja valvomaan aamusta yöhön. 🙂

Toisaalta syksy taas saattaa olla työpaikoilla sitä hektisintä aikaa, kun maailma pitää taas kerran saada valmiiksi ennen joulua. Sen lisäksi että on taottava tämän vuoden tavoitteet täyteen, ensi vuoden suunnittelu ja budjetointikierrokset vievät ne viimeisetkin mehut.

Lasten koulujen ja harrastusten rumba käy täysillä, Wilma laulaa ja kaikenmoiset häppeningit tuntuvat täyttävän jokaisen arki-illan tai ainakin viikonloput.

Milloin olisi edes hetki aikaa itselle? 

Aikaa ei tunnu löytyvän mihinkään itselle tärkeään, kun syksy kiireineen vie mukanaan ja yhä lisääntyvä pimeys vie mielen matalalle.

Mieli, ja mielen resilienssi. Se olennaisin avain myös fyysiseen hyvinvointiimme, tänäkin syksynä. 

Valon määrästä riippumatta.

Millaisia ovat hyvät valokuvat deitti-ilmoitukseen? (Kati Niemi)

Faktisestihan ne meidän iki-ihanat tai lannistavat ajatukset vaikuttavat tunnetilaamme ja tunteet puolestaan ohjaavat toimintaamme. Siihen toimintaan, jolla luomme tästäkin syksystä joko ihanan tai lannistavan.

Vaikeaa tästä tekee lähinnä se, että sekä ajatukset että tunnetilat rutinoituvat helposti. Kuten ne kuuluisat Pavlovin koirat aikoinaan.

Miten siis saada positiivinen muutos aikaan niin, että syksy ei olisi ainakaan lannistava ja ahdistava vuodenaika edes “ruuhkavuosina”? (Jos koet eläväsi “ruuhkavuosia”, lue tämä)

Vaikeinta on ajatusten muuttaminen, mutta tunnetilan editointi on jo hieman helpompaa. 

“Teknisesti” on helpointa muuttaa konkreettista tekemistä eli tavallaan sitä toimintaa, johon nuo vaikeammin editoitavat ajatukset ja tunteet kuitenkin vaikuttavat. 

Tämä voi kuulostaa hullunkuriselta, koska tällöinhän ikäänkuin “peruutetaan” prosessissa. 🙂  

Mutta toiminnan “teknisestä” muuttamisesta saa yleensä nopeimman pika-avun.

Se ei toki kanna vielä kovin pitkälle, jos haluaa saada isompaa muutosta elämässään aikaiseksi. Silloin on investoitava itseensä pintaa syvemmälle eli niiden ajatusten, uskomusten, ja eri tunteiden editointiin. 

Joskus nimenomaan syksy on uusien “projektien” aikaa. Voisiko itsensä kehittäminen olla sinulle uusi, pitkäkestoisempi “projekti”? Hyvässä mielessä, ihan kirjaimellisesti. 🙂

Mutta kenellä olisi sellaiseen itsensä kehittämiseen oikeasti aikaa tässä hektisessä maailmassa?

Ei ainakaan niin kauan kuin nimenomaan ne omat rajoittavat ajatukset (uskomukset) ja ristiriitaiset tunteet ohjaavat toimimaan juuri päinvastaisella tavalla kuin pidemmänpäälle haluaisi.

Kierre on siis valmis, 🙂

Miten kierteen saisi katkaistua? Mistä löytyisi edes vähän aikaa itselle, jotta edes pikkiriikkisen muutoksen saisi käynnistettyä parempaa kohti?

Niin, että jonain päivänä se ihan tavallinen syksy ja arki alkaisivatkin tuntua hyvältä.

Ihan oikeasti hyvältä! 🙂

Lapsuudessa syksy merkitsi aina uuden alkua. Miksei aikuisuudessakin?

Muistatko vielä, kun olit pikkuinen koululainen?

Kesäloma oli ihana, mutta se tuntui joskus myös ihan ikuisuudelta.

Kaikki kaverit olivat mökeillään ja matkoillaan, ja joitain kavereita ei nähnyt koko kesänä.

Kun elokuu alkoi, mainosposti tuuttasi Koulut alkaa-tyyppistä tavaraa ja me pikkukoululaiset haaveilimme uudesta koulurepusta tai kynistä ja vihkoista. Ehkä saimme jonkin uuden vaatteenkin viimeistään koulukuvaan.

Syksyisin koulun luokkaan tuli uusia oppilaita, jotka olivat muuttaneet seudulle kesän aikana. Saimme uusia kavereita, ja koulussa alkoivat uudet oppiaineet.

Uudet harrastusryhmätkin starttasivat elo-syyskuussa. 

Elämä oli uutuuksia täynnä! Innostavaa ja inspiroivaa: mitä kaikkea tuleva vuosi toisikaan mukanaan!

Vielä nuorena aikuisenakin opintovuosi alkoi elo-syyskuussa ja suunnittelimme tulevan vuoden opintomme suunnaten ajatuksemme tulevaisuuteen: mitä haluan oppia ja milloin haluan valmistua ammattiin? Mihin menisin töihin? Mitä valitsen elämääni?

Innostavaa, vaikka toki työntäyteistä välillä silloinkin.

Mutta mieli suuntasi meitä aktiivisemmin uutta hyvää kohti. Emme vain pyörittäneet samaa arkista pakkopullaa vuodesta toiseen, vaan annoimme itsellemme luvan kasvaa, muuttua, kehittyä, kokeilla, epäonnistua ja onnistua.

Aivan kuten pikkuvauvana, kun et vielä tiennyt miten kävellä ja pyllähtelit alas, mutta koskaan et ajatellut, ettetkö yrittäisi uudelleen ylös ja eteenpäin. Ja se riemu jokaisesta uudesta askeleesta ihan mihin tahansa suuntaan, wau!

Mielen rauhoittaminen. Mielenrauha. Rauhoittuminen. Kati Niemi

Mistä se elämänilo löytyisi niin, että jopa tavallinen arkinen syksy tuntuisi hyvältä ja merkitykselliseltä? Pyllähdyksistä huolimatta?

Kuljetin sinut äsken pienen mielikuvamatkan kautta toivottavasti mukaviin muistoihisi. Joskus meillä on myös vaikeita, ikäviä muistoja, jotka lannistavat meitä.

Ja koska meidän ensisijainen luontainen tarpeemme on säilyä hengissä tästä pelistä nimeltään elämä, me haluamme välttää vaaranpaikat. Siksi mielemme aivan alitajuisesti muistuttaa meitä niistä: 

ethän vaan kokeile tuota, et viimeksikään onnistunut, muistatko?!?

Ja aikuisuuteen mennessä niitä vaaranpaikkojahan on ehtinyt kertyä valtava määrä. Ja kun se kaikki big data tallentuu tiedostamattomaan mieleemme ja alitajuntaamme, siellä riittäisi putsattavaa, jotta tuo negatiivinen sisäinen maailmankuvamme ei lannistaisi meitä näin syksyisin tai ehkä läpi vuoden. 

Jopa vuodesta toiseen.

Mitä pidempään mielemme mataa menneisyyden lannistavissa kokemuksissa, sitä vahvemmin mielemme fokusoi samankaltaisiin “vaaranpaikkoihin”. 

Ja muistathan: alitajuiset, tiedostamattomat ajatuksesi ja tunteesi ohjaavat toimintaasi 95-prosenttisesti autopilotin tavoin.

Ei mitään uutta tähän syksyyn. Syksy on tylsä. Ahdistava. Masentava. En minä voi tehdä muutoksia elämääni. Enhän enää edes tiedä, mitä muutosta tekisin, jotta tämä pakkopullan pyöritys kääntäisi kelkkansa.

Tietoisella mielelläsi et löydä vastauksia eikä muutos mahdollistu, vaikka kuinka hokisit itsellesi “tsemppiä tsemppiä”. 

(lue tämänkaltaisesta turhanpäiväisestä yltiöpositiivisuudesta täältä ja haitallisista suggestioista täällä)

Vaikka sinun sisäinen puhe ohjaakin toimintaasi, sinun on hyödytöntä muuttaa sitä vain pinnallisesti.

Ellet halua vain pintalaastariratkaisuja rumbaasi. 

Toki voimme pikalaastaroida ja tehdä erittäin moniakin “teknisiä” pikakeinoja, jotta saat hetkellisesti helpotukset ja stressitilasi laskee tässä hetkessä. Silloin aivojesi ratkaisu- ja päätöksentekokyky saa edes hieman lisähappea, ja ehdit ottaa pelastusrenkaasta kiinni ennen kuin olet taas uudelleen uppeluksissa.

Mutta jos tunnistat itsessäsi vähänkään sitä perustyyppiä, joka soutaa ja huopaa harmaan elämän aallokossa, silloin sisimmässäsi tiedät, että sinun on turha enää vain räpiköidä vanhoilla uintitekniikoillasi. 

On aika opetella “uimaan”, if you know what I mean 🙂

Ja aivan kuten silloin pikkulapsena opettelit uimaan ihan siellä altaassa etkä vain altaan reunaalla kuivaharjoitellen, niin aivan samalla tavalla pelkästään vaikkapa näiden minun blogijuttujeni lukeminen tietoisen mielesi tasolla ei vielä tuo todellista, kestävää muutosta elämääsi. 

Sad but true, kaikella rakkaudella 🙂  

Kun haluat, että tämäkin syksy, tuleva talvi ja vieläpä uudetkin vuodet alkavat tuntua aidosti hyvältä, sinun kannattaa kurkistaa pintaa syvemmälle itseesi.

Kun olet seurannut blogiani jo pidempään, tiedät, miten hypnoterapia (=hypnoosi + terapeuttiset ja valmennnukselliset metodit) auttavat meitä kaikkia ihmisiä nauttimaan elämästämme enemmän.

Sekä jo ihan siinä hypnoosihoidon hetkellä siinä ihanassa transsissa, että pitkäkestoisemmin, kun alitajuntamme avartuu näkemään kaikki ne mahdollisuudet, joita tämäkin syksy sinulle tarjoaa.

Voit vilkaista myös tämän lyhyen videon, jossa kerron erään hypnoterapia-asiakkaani kokemuksia siitä, miten hän kokee hypnoterapian ja miten hän ajattelee hypnoterapian erottuvan positiivisesti ns. tavallisesta keskustelu-terapiasta:

Ota yhteyttä, kun tunnet, että voisit aloittaa jotain uutta elämässäsi. Vaikka sinulle ei vielä olisikaan kirkastunut se, mitä se uusi hyvä, antoisa, merkityksellinen voisi sinulle olla.

Autan sinua askel kerrallaan.

Ja etenet kyllä lopulta levollisemmin mielin myös sinne “syvään päätyyn”. Mutta ei ihan ensisukelluksella, tietenkään. 🙂

Sen riemun aika koittaa sitten, kun todella huomaat haluavasi sukeltaa yhä uusiin, inspiroiviin ulottuvuuksiin, ja nousta uusien oivallustesi innostamana entistä elinvoimaisempana ylös ja eteenpäin elämässäsi!

Ja usko pois: jatkossa myös pimenevä, kylmäkin syksy voi olla sinulle ihanan energisoivaa tai levollisen rentouttavaa aikaa. 🙂

Elämäniloa sinulle myös tähän pimeään vuodenaikaan ja uusiinkin vuosiin tästä eteenpäin!

Rakkaudella voimaannuttaen,

Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija
[email protected]

Kun syksy ja pimeä vuodenaika ahdistaa, hypnoterapia eli hypnoosi ja terapia auttaa syysmasennukseen.
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.