Tunnetko ajoittain olevasi yksinäinen, vaikka et edes olisi yksin? Tai jätätkö elämässäsi tekemättä arvojesi mukaisia valintoja yksinjäämisen pelon ja muiden miellyttämisen vuoksi? Yksinäisyys on hyvin yleistä. Se koskettaa kaiken ikäisiä, sukupuolisia ja taustaisia ihmisiä kautta maailman. Tässä artikkelissa saat 13 vinkkiä yksinäisyyden tunteiden ja esimerkiksi yksin jäämisen pelon käsittelyyn.
Toisaalta vaikka eläisit yksin, et välttämättä tunne olevasi yksinäinen. Ja toisaalta yksinäisyyttä voi tuntea myös ihmisten ympäröimänä ja esimerkiksi parisuhteessa, jossa muuten “kaikki on ihan ookoo” – ainakin paperilla.
"Sanoin puolisolleni usein olevani yksinäinen ja onneton. Niihin keskustelunavausyrityksiini puolisoni ehdotti vain uuden harrastuksen tai muun uuden mukavan jutun aloittamista. En uskaltanut sanoa sitä sen voimakkaammin: en ole onnellinen juuri sinun kanssasi."
Ote haastattelusta Kati Niemen kirjaan Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Yksinäisyyttä voi kokea myös ystävien keskellä, työpaikalla ja kouluissa, vaikka olisitkin ihmisten seurassa. Esimerkiksi juhlissa oma yksinäisyyden tunne voi tuntua yksinoloakin tukahduttavammalta.
Toki myös yksin asuminen voi tuntua yksinäiseltä, mutta ei välttämättä, koska yksin oleminen ei tarkoita vielä yksinäisyyttä. Joskus itsekseen oleminen on parasta mahdollista energisoivaa aikaa ja joissain elämänvaiheissa saattaa hakeakin enemmän yksinoloa ja rauhaa olla ihan vaan itsekseen.
Vaikka yksinäisyyden tunteet ovat yleisiä, on kuitenkin tärkeää huomata, että yksinäisyys on aina subjektiivinen kokemus ja syyt vaihtelevat eri henkilöiden kohdalla. Yksinäisyyden juurisyyt voivat olla monimutkaisia ja monitahoisia. Yksinäisyys voi johtua sekä sisäisistä että ulkoisista syistä.
Jos tuskailet yksinäisyyden tunteiden kanssa, voit ottaa nämä monipuoliset vinkkini käyttöön.
#1 Aloitetaan vinkistä, jota todennäköisesti et haluaisi kuulla.
Kun kokee yksinäisyyttä, neljän seinän sisälle linnoittautuminen alkaa tuntua yhä luontaisemmalta. Yksinolosta voi alkaa tulla melkein kuin osa identiteettiä, niin vakiintunut toimintatapa, että et enää tunnista, missä kohdin yksinäisyytesi prosessi oikein käynnistyikään.
Mökkiytyminen uhkaa sitä varmemmin, mitä helpommin annat periksi sille “en mä jaksa tavata ketään”-tunteellesi. “Ei huvita” on sekin kuitenkin loppujen lopuksi ihan “vain” tunne – omanlaisensa tuntemus kehossasi.
Liian tuttu eli näennäisen turvallinen tunne, ja siksi haluat toimia tuon ajatuksesi pohjalta, vaikka se ei enää tekisi sinulle hyvää. Tunteet ovat vahvempia kuin se “kai mun pitäisi”-järkiajattelu, koska tunteiden varasto eli tiedostamaton mielemme ohjaa meitä 95-prosenttisesti.
Siksi myös saatamme vaikkapa syödä sitä suklaata yksinäisyyden tunteeseemme tai turruttaa sosiaalisen yksinäisyytemme pelon menemällä sinne työpaikan tupakkatauolle muiden seuraan.
Lähes kaikilla on sellaisia tunteita välillä, mutta tunteitaan voi oppia käsittelemään ja johtamaan mm. monipuolisten mindshifting-metodien (ei siis pelkän mindfulnessin tai esim. tunteiden vastaanoton) avulla.
Vaikka tunteitaan onkin hyvä kuulostella, joskus on hyvä myös haastaa omia tunteitaan ja toimia ratkaisukeskeisemmin päätavoitteesi – yksinäisyyden voittamisen – mukaan.
Muuten ajaudut jatkossakin sen tiedostamattoman mielesi ja alitajunnan sisältämien tunteiden, kuten pelon, häpeän, vihan tai ahdistuksen, mukana.
Ajaudut vaikkapa sinne kotisohvalle yksin.
Päätä osallistua aktiivisemmin kaikkin mahdollisiin sosiaalisiin tapahtumiin, kuten perhejuhliin, kaveriporukan pikkujouluihin tai muihin yhteisöllisiin tapahtumiin, jotka voivat tarjota mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä ja seurustella. Patista itseäsi hellästi aktiivisempaan toimintaan ja yhteyksien luomiseen.
Ja jos se tuntuu täysin mahdottomalta, ota mindshifting-metodit avuksesi akuutissa tilanteessa, jossa yksinäisyys ei saa sinua liikkeelle ratkaisukeskeisesti.
Muista, että tunteet “ei huvita” tai “en jaksa” ovat nekin vain hetkellisiä, kuten kaikki tunteet. Tutkimusten mukaan tunne voi mennä ohi ihan parissa minuutissa, kunhan siihen ei jää märehtimään tai ylianalysoimaan “en mä saa tuntea näin”, “mä oon ihan surkimus” jne…
Entä jos siis toimisitkin välillä myös tunteesi vastaisesti? Voisiko se vuosien saatossa ratkaista myös yksinäisyytesi?
Tunteesi on syntynyt aikaisempien kokemustesi ja niiden ruokkimien lannistavien ajatustesi pohjalta. Jos et muuta mitään toiminnassasi välillä itseäsi hellästi patistaenkin, et saa uusia kannustavia kokemuksia, joiden myötä ajatuksesi itsestäsi ja ystävyydestä tai parisuhteesta voisivat muuttua. Ja ajatustesi muutoksen myötä myös niiden kinesteettinen vastinpari eli se yksinäisyyden tunne muuttuukin aivan luonnollisena lopputuloksena, melkein kuin itsestään.
Siispä: vaikka sinua ei huvittaisi tavata ketään, patista itseäsi osallistumaan sosiaalisiin tapahtumiin aktiivisemmin ja hyödynnä tämän listan kaikki vinkit ainakin jollain tavalla uudessa, paremmassa arjessasi, jota alat nyt luomaan itsellesi.
Vinkki #2: Muistuta itseäsi, että tälläkin hetkellä aivan varmasti joku kaipaa välittävää ystävää - Sinua.
Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan aikuisista lähes 61% tuntee olonsa yksinäiseksi ainakin ajoittain (Cigna 2020), ja 22% tuntee itsensä usein tai aina yksinäisiksi (Kaiser Family Foundation 2018). Suomen Tilastokeskuksen elinolotilaston mukaan samaiset 22% suomalaisista kokee yksinäisyyttä “joskus-suurimman osan ajasta”.
Kuinka monta yksinäistä ihmistä ympärilläsi onkaan siis juuri nytkin?
Jos ajattelet olevasi täysin yksin, muistuta itseäsi siitä, että moni ihminen haluaisi tutustua sinuun ja saada sinusta seuraa itselleen. Et ole yksinäisyyden tunteidesi kanssa yksin. Aivan varmasti joku kaipaa sinua juuri nyt.
Kenelle haluaisit lahjoittaa hyvän ja välittävän ystävän, sinut?
#3 Sosiaalinen media on yksi syy yksinäisyyteen, mutta toisaalta myös apuväline yksinäisyyden voittamiseen:
Some voi luoda sosiaalisen yhteyden tunteen, mutta parhaimmatkin somealustat voivat myös johtaa yksinäisyyden ja eristäytymisen tunteeseen, jos käytät somea aidon yhteyden luomisen sijaan vain muiden ihmisten seurailuun ja itsesi vertailuun heihin.

Some ahdistaa: Miten lopettaa itsensä vertailu muihin somessa?
Onko itsensä vertailu muihin normaalia? Mikä on some-addiktio? Some ahdistaa – miten lopettaa itsensä vertailu muihin somessa?
Itsestäänselvästi tietysti myös se liian pikainen some-selailu voi vähentää sitä aikaa, jonka viettäisit aidosti sosiaalisessa online- tai live-vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Varsinkin jos somessa roikkumisen vuoksi “sinulla ei ole aikaa” viettää muiden ihmisten kanssa läheisempää live-aikaa ihan normaalisti kasvokkain, sosiaalinen eristäytymisesi käynnistyy salakavalasti.
Some on suunniteltu koukuttamaan sinua, koska se antaa dopamiinipiikkejä nopeammin kuin se, että jaksaisit nähdä vaivaa syvällisempien ystävyyssuhteiden etsimiseen tai antoisan parisuhteen luomiseen.
Voitkin kysyä itseltäsi, paljonko käytät konkreettista aikaasi yksinäisyytesi voittamiseen vs eristäytymisen mahdollistamiseen esimerkiksi somessa?

Someaddiktio: Someriippuvuuden syyt ja addiktion hoito
Mistä someaddiktio johtuu? Ongelmallinen somen käyttö, vaikea someriippuvuus ja some-addiktion hoito hypnoosissa.
Todellisten yhteyksien luominen sosiaalisessa mediassa voi olla haastavaa, mutta silti 100% mahdollista:
Jos yksinäisyys vaivaa sinua ja koet sosiaalisen median kautta kontaktoinnin itsellesi luontevimmaksi, nämä keinot voivat auttaa sinua rakentamaan aitojakin ystävyyssuhteita ja luomaan luottamusta ajan myötä:
- Aitous on avainasemassa luotaessa todellisia yhteyksiä sosiaalisessa mediassa. Olemalla oma itsesi ja jakamalla aitoja ajatuksiasi someprofiilissasi voit auttaa samanhenkisiä ihmisiä, jotka jakavat kiinnostuksen kohteesi, löytämään luoksesi.
- Ota yhteyttä muihin kommentoimalla heidän somepostauksiaan pelkkää hymiötä tai sydänemojia pidemmillä aidoilla viesteillä ja jaa heidän sisältöään - mutta harkiten, ei spämmäten omaa someprofiiliasi. Näin viestität sinulle tärkeistä arvoistasi ja osoitat arvostusta muille. Se herättää aina muiden kiinnostuksen sinuakin kohtaan.
- Liity some-ryhmiin, jotka vastaavat kiinnostuksen kohteitasi ja arvojasi. Tämä voi auttaa sinua saamaan yhteyden samanhenkisten ihmisten kanssa, jotka jakavat intohimosi. Hiljalleen tämäntyyppinen aktiivisuutesi some-yhteisöissä voi johtaa syvempiinkin yhteyksiin - myös livenä.
- Vie pelkkä satunnainen chättäily syvemmälle: Voisitko ottaa puhelun tai videomeetin jonkun sometuttusi kanssa? Ja ehkäpä tavata sitten myös livenä?
- Ole aktiivinen ja kärsivällinen vuorovaikutuksessasi muiden kanssa sosiaalisessa mediassa, äläkä lannistu, vaikka merkityksellisten suhteiden rakentaminen vie aikaa myös somessa - aivan kuten normistikin livenä uusiin ihmisiin tutustuessasi.
Muista, että sosiaalinen media on vain yksi työkalu yhteyksien luomiseen, ja on tärkeää priorisoida tosielämän ihmissuhteiden luomista teknologian ulkopuolella. Ihminen on laumaeläin, joka tarvitsee myös fyysistä kontaktia ja yhdessäoloa.
Vaikka sometus olisikin kiva harrastuksesi, ethän kiellä fyysistä läheisyyttä itseltäsi?

Itsetunnon parantaminen: 7 uutta hyvää vinkkiä miten parantaa itsetuntoa
Millainen on hyvä itsetunto? Miten parantaa itsetuntoa – jopa sosiaalisen median avulla? Kuinka itsetunnon parantaminen onnistuu?
Vinkki #4: Harrastukset ja aktiviteetit uudelleen käyntiin, niin todennäköisesti myös se yksinäisyys helpottaa ainakin suurelta osin.
Käytä viikoittain edes tunti, pari harrastuksiin tai aktiviteetteihin, joista pidät. Se voi ensinnäkin auttaa kuluttamaan aikaa ja antaa tarkoituksen ja täyttymyksen tunteen, mitkä ovat hyvää vastalääkettä yksinäisyyden tunteille, ahdistukselle ja lannistuneisuudelle.
Lisäksi uuden oppiminen on yksi keino lisätä onnellisuushormonien tuotantoa ja onnistumisen tunnetta elämässä. Ethän siis pelkää kokeilla erilaisia juttuja, sillä juuri se voi avata uusia mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä, tulevia ystäviäsi!
Tietysti uuden harrastuksen kautta voit olla yhteydessä samanhenkisiin ihmisiin, jotka jakavat kiinnostuksen kohteesi. Voit löytää uuden ystävän tai kumppanin, kunhan vain saatat itsesi nyt rohkeammin jonkin kivan aktiviteetin pariin!
Etsi kursseja, kerhoja, työpajoja, ryhmiä ja tapahtumia, jotka keskittyvät uuteen harrastukseesi, tai herätä henkiin jokin vanha harrastuksesi. Mistä olet pitänyt joskus aikaisemmin? Mikä voisi inspiroida sinua ainakin hieman?
Et tarvitse kaveria voidaksesi harrastaa esimerkiksi mailapelejä, koska myös mailapeliseuraa löydät helposti varaamallesi pelikentälle esim. Playtomic-sovelluksesta. Se on nykyajan keino kerätä uusi kiva peliporukka kasaan entuudestaan tuntemattomista ihmisistä. Toki siellä voit kutsua varaamallesi pelikentälle mukaan vanhojakin kavereitasi.
Perinteisestihän myös golf-kierroksilla tavataan uusia tuttavuuksia, joiden kanssa voi sopia uusia pelejä eikä jättää satunnaista kohtaamista vain yhden kierroksen ja sattuman varaan.
Lisäksi kansalaisopistojen ja kuntien järjestämillä uuden kielen, kädentaidon tai eri tanssilajien kursseilla voit tavata muitakin aloittelijoita. Esimerkiksi itse aloitin lavatanssien harjoittelun ‘Lavis’-yksilötanssitunneilla, joita järjestetään ympäri Suomea. Et siis tarvitse tanssipartneria voidaksesi tanssia jopa perinteisiä paritansseja, ja lavis-tunneilta voit löytää itsellesi myös sen uuden kaverin, jonka kanssa voit mennä paritanssikursseillekin. Toki paritanssikursseillekin voi ilmoittautua ilman paria.
Etsi sosiaalisen median ryhmiä tai sivuja, jotka liittyvät uuteen harrastukseen. Tämä voi olla loistava tapa olla yhteydessä muihin ihmisiin, jotka jakavat kiinnostuksen kohteesi.
Vinkki #5: Jos yksinäisyys ja liika arjen rutinoituminen vaivaa sinua, inspiroidu uuden opiskelusta, joka voi tuoda sinulle myös uusia ystäviä ja tapahtumia elämääsi.
Muisteletko villejä ja vapaita opiskeluvuosiasi, jolloin näit useita kavereitasi tai oli mukavia tapahtumia, joissa tutustui uusiin ihmisiin? Entäs jos alkaisit opiskelemaan jotain vaikkapa avoimessa yliopistossa tai kansalaisopistojen kursseilla?
Tai jos olet yksinäisyyttä tunteva opiskelija, milloin viimeksi olet tarkistanut, minkälaisia vapaa-ajan kerhoja koulullasi tai oppilaskunnalla on tarjottavana? Montako kertaa olet kokeillut niitä ennen kuin olet todennut “ei ne ole minua varten”? Haasta itseäsi lempeän aktiivisesti, vaikka tuntuisi ensialkuun vähän hankalalta mennä uusiin ryhmiin.
Nykyään etäopiskelu voi tehdä uuden opiskelusta helpommin saavutettavissa olevaa esimerkiksi syrjäseuduilla asuville tai kiireisille töiden ohessa opiskelijoille. Näin voisit työn ohellakin löytää opintojesi parista hengenheimolaisiasi, jotka ovat kiinnostuneita samoista jutuista kuin sinä ja muutamien etätapaamisten jälkeen voisitte hyvin treffata livenäkin ainakin ryhmätöiden tai muun vapaa-ajan vieton tiimoilta.
Itsekin olen saanut paljon hyviä ystäviä mm. NLP- ja hypnoosiopintoryhmistäni. Opiskeluryhmissä olen huomannut, miten ihanaa on tavata monista eri taustoista ja eri puolilta Suomea tulevia ihmisiä, joita kuitenkin kiinnostivat ainakin osittain samankaltaiset asiat kuin minua.
Etäopiskelulla ja -työllä voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia ihmisten väliseen yhteenkuuluvuuden tunteeseen, kuten seuraavaksi kerron:
Vinkki #6: Kun yksinäisyys tai tylsistyminen mustaavat arkipäiviäsi, tuplatarkista etätyö- ja etäopiskelutottumuksesi uusin silmin.
Tiedät kyllä, että jatkuva etätyö ja -opiskelu voi johtaa sosiaaliseen eristyneisyyteen ja yksinäisyyteen, jos ihmiset eivät halua, jaksa tai osaa ylläpitää sosiaalisia yhteyksiä työn ja opintojen ulkopuolella.
Kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen puute (kollegojen tai opettajien, luokkatovereiden ja muun henkilökunnan kanssa) on etätyöskentelyn ja -opiskelun iso ongelma, mikä voi johtaa eristyneisyyden ja yksinäisyyden tunteeseen.
Esimerkiksi työpaikka, jossa ei ole selkeitä lähityöskentelyn odotuksia ja sääntöjä, voi hiljalleen alkaa tuntua “pelkältä työltä” kodin keittiönpöydän ääressä töitä paiskien, jos kaikki sosiaalinen aspekti unohdetaan. Vaikka etätyö on osittain tietysti tehokastakin, niin kyllä työteho laskee viimeistään jokaisella “hiljaiset loparit” ottavalla yksilöllä, joka kaipaa työltä muutakin kuin koneen naputtelua ja etäpalavereja.
Jokainen tietää, että ei ne etäpalaverien alussa vaihdettavat lyhyet heipat ja pikakuulumiset korvaa sitä kahvikoneen ääressä tapahtuvaa spontaania jutustelua tai toimistosermin yli vitsien heittoa.
Jos yksinäisyys vaivaa sinua, voisiko osasyynä olla siis se, että olet jättäytynyt kotiin ihan vaan siksi, että kukaan ei ole “pakottanut” sinua työpaikalle tai kouluun? Entä jos itse olisit nyt oman elämäsi johtaja ja “pakotat” itsesi näyttämään naamaasi siellä työpaikan kahvikoneella tai koulusi käytävillä? Muistathan, miten moni ihminen tässä maailmassa tuntee yksinäisyyttä, joten ethän muuraa itseäsi omaan bunkkeriisi, vaan lahjoita kiva kaveri kollegallesi ja koulutovereillesi!
Lisäksi jatkuva etätyö ja -opiskelu voi rajoittaa ryhmätyö- ja viestintätaitojen kehittymistä, mikä näkyy viimeistään isommissa projekteissa ja myös yksityiselämän sosiaalisten kontaktien luomisen vaikeutena.
Jos koulun tai yrityksen kulttuurin rakentaminen jää etäilyn varaan, yhteisöllisyyden tunne heikkenee vuosi vuodelta, kun ihmiset eivät enää välttämättä edes tunnista kadulla vastaantulevia opiskelukavereitaan tai kollegojaan.
Esimerkiksi eräs kertoi tehneensä 2 vuotta etänä töitä erään henkilön kanssa, jonka oli sattumalta nähnyt myös yhteisten tuttujen juhlissa, mutta kumpikaan ei tunnistanut toistaan siellä, kun olivat nähneet toisiaan vain tietokoneruudulla. Asia ilmeni molemmille vasta 2 vuoden jälkeen sattuman kautta. Tarina ei kerro, ovatko he vieläkään tavanneet toisiaan livenä yhteisellä työpaikalla.
Toisaalta etänä opiskelu ja työskentely mahdollistavat suuremman paikka- ja aikataulujoustavuuden, mikä voi helpottaa opiskelun tai työn yhdistämistä muuhun elämään, kuten merkityksellisten ihmissuhteiden luomiseen myös oman perhepiirin ulkopuolella. Sinulla voisi siis ihan hyvinkin olla mahdollisuus tavata ystäviäsi lounastauoilla tai käydä iltapäiväkahvilla ja kävelyllä vaikkapa vanhan isäsi tai äitisi kanssa, jotka varmasti ilahtuisivat näkemisestäsi.
Milloin sinä olet viimeksi tutkaillut etäilytottumuksiasi ratkaisukeskeisemmin silmin juurikin tämän yksinäisyyden tunteen helpottamisen näkökulmasta?
Vinkki #7: Yksinäisyys ja uusien ystävien löytäminen työpaikalla
Sydänystävien löytäminen uudessa työympäristössä voi olla haastavaa, mutta tässä muutamia vinkkejä ystävien saamiseen uudessa työpaikassa.
No ensinnäkin: ole avoin ja helposti lähestyttävä! Hymyile, tervehdi ja yritä esitellä itsesi kollegoillesi. Jos jännittää, hae apua sosiaalisten tilanteiden handlaamiseen varaamalla kanssani tapaaminen täällä.
Toiseksi: etsiydy sinne kahvikoneelle ja kävele välillä muuallakin toimistotiloissa kuin vessan ja tietokoneesi välillä. Anna ihmisten nähdä sinut, äläkä jättäydy sermisi taakse luurit korville “älä häiritse mua”-ilme päällä, naama näkkärillä.
Kolmanneksi: älä pelkää tehdä aloitetta, vaan kutsu kollegasi lounaalle tai kahville. Tämä voi olla loistava tapa tutustua heihin paremmin ja kenties löydätte yhteisiä mielenkiinnon kohteita vapaa-ajallekin.
Myös avun tai neuvojen pyytäminen kollegoilta voi olla loistava tapa aloittaa keskustelu ja tutustuminen. Se osoittaa myös, että arvostat heidän asiantuntemusta ja työpanostaan.
Lisäksi monilla työpaikoilla on harrastusryhmiä tai -kerhoja, joihin voit mennä. Ennen kuin alitajuisesti vänkäät vastaan “ei ne oo mulle”, kokeile edes kerran ja kiitä itseäsi siitä, että olit aktiivinen ja johdit itseäsi. Yksinäisyys ei katoa kuin taikasauvalla sen ansiosta, että muut ihmiset yhtäkkiä toisivat itsensä elämääsi. Sinun on mentävä ihmisten luo oma-aloitteisesti. Työpaikkojen harrastusryhmät ovat yksi hyvä keino kokoontumiseen.
Osallistu työpaikkasi järjestämiin sosiaalisiin tapahtumiin, retkiin, tiimipäiviin ja illanviettoihin. Tämä voi olla loistava tapa tutustua kollegoihisi rennommin. Ethän kuitenkaan tarvitse pikkujoulujen kaatokännejä uskaltaaksesi pitää hauskaa uusienkin tuttavuuksien kanssa? 🙂
Ilmoittaudu työantajasi koulutusohjelmiin ja kursseille, joihin tulee muitakin samoista aiheista kiinnostuneita kollegoitasi muiltakin osastoilta. Usein yksinäisyys vaivaa esimerkiksi monia johtajia ja jo siitäkin näkökulmasta kannattaa käydä esihenkilö- ja johtajuuskursseja. Tietysti myös monet asiantuntijakoulutukset ovat hyödyllisiä ammatillisestikin, ja niiden avulla voit rakentaa itsellesi arvokasta verkostoa sekä työnantajasi sisällä että mahdollisesti ulkopuolellakin.
Vinkki #8 sinulle, jonka yksinäisyys johtuu siitä kalvavasta tunteestasi, että muut eivät ymmärrä sinua kuitenkaan tai he eivät välitä mielipiteistäsi.
Toisten väärinymmärrys voi olla turhauttava ja eristävä kokemus, josta yksinäisyys voi saada alkunsa. Tässä on muutamia vinkkejä sinulle, joka koet, että muut ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä sinua tai he eivät välitä mielipiteistäsi.
On tärkeää muistaa, että viestintä on kaksisuuntainen katu. On mahdollista, että kommunikointityylisi saattaa aiheuttaa väärinymmärryksen tunnetta. Käytä aikaa pohtiaksesi viestintätyyliäsi ja pohdi, kuinka voit paremmin välittää ajatuksesi ja tunteesi muille.
Kun kommunikoit muiden kanssa, kerro selkeästi ja suoraan, mitä tarkoitat. Vältä epämääräistä kielenkäyttöä tai olettamista, että muut ymmärtävät, mitä yrität sanoa. Suoruus ei tietenkään tarkoita tylyyttä.
Jos koet tai olet saanut palautetta siitä, että sinulla saattaa olla taipumus ilmaista itseäsi tylysti tai tökerösti, varaa kanssani tapaaminen, niin jutellaan tarkemmin mm. NLP-kielimalleista (Neuro-Lingvistinen “programming”), joita hyödynnetään myös mm. hypnoosin indusointiin ja voimaannuttavien suggestioiden muodostamiseen. Sanat eivät ole vain sanoja, muistathan?
Muistathan, että sinulla on kaksi korvaa ja tarkoituksella vain yksi suu. Niitä on myös tarkoitus käyttää siinä suhteessa tai vieläkin enemmän painottaa aktiivista kuuntelua pelkän puhua papattamisen sijaan. Ota aikaa kuunnellaksesi ja ymmärtääksesi muiden näkökulmia, vaikka et olisikaan samaa mieltä heidän kanssaan. Pyri ymmärtämään myös muita.
Jos sinä vain puhut, et opi tapaamisestanne mitään uutta. Voit kasvaa myös ihmisenä paremmin muiden antamien oivallusten myötä, joten kuuntelethan, mitä heillä voisikaan olla kerrottavaa sinulle.
Malta mielesi, jos joku puhuu tylsän värittömästi tai tappavan hitaasti. Harjoittele läsnäoloa ja välittämistä – juuri niin kuin ystävä tekisi!
Jos sinusta tuntuu, että sinut ymmärretään väärin, älä oleta, vaan pyydä selvennystä. Tämä voi auttaa selvittämään väärinkäsitykset ja varmistamaan, että sinä ja toinen henkilö olette samalla sivulla.
Ehkä se olitkin sinä, joka väärinymmärsi toisen ihmisen ja ylitulkitsit tilanteen itseäsi kritisoivaksi “kukaan ei ymmärrä mua”-ajatusvyyhdiksi…?
Jos olet varma näkemyksestäsi, keneltä olet varmistanut asian?
Ihmissuhteissa ei ole toki tarkoitus aina olla vain siinä kuuntelevassa ja yltiöymmärtäväisessä roolissa.
Sinunkin mielipiteilläsi on väliä ja sinulla on oikeus tuoda niitä esiin, vaikka ne eroavat muiden näkemyksistä.
Muista olla armollinen itsellesi ja harjoitella itsemyötätuntoa. Väärinymmärretyksi tulemisen tunne voi olla vaikea kokemus, mutta se ei määrittele arvoasi ihmisenä.
Jos koet, että läheisesi eivät vaan ymmärrä sinua tai he eivät tue sinua tärkeissä asioissa, tarkista, ovatko nuo ihmiset, joiden kanssa yrität olla yhteydessä, todella juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa ihan oikeasti haluat jakaa mielipiteesi ja elämäsi. Vai tarjoiletko helmiä sioille?
Erityisesti narsistin kanssa toimiessasi sinulla kannattaa olla tuntosarvet valppaina, jotta et ole oppinut alentamaan itseäsi vain siksi, että alhaisesta itsetunnosta kärsivä narsisti haluaa vetää sinutkin samaan kuoppaan kanssaan?
Kun kaipaat objektiivisempaa perspektiiviä tilanteeseesi tai esimerkiksi uudenlaisia keinoja ilmaista itseäsi avoimemmin omien arvojesi mukaisesti, varaa aika kanssani täällä, niin tavataan!
Vinkki #9 sinulle, jonka yksinäisyys käynnistyi jonkin suuremman elämänmuutoksen myötä.
Elämänmuutokset, kuten muutto uuteen kaupunkiin, työpaikanvaihdokset, parisuhteen lopettaminen, tai muun suuren elämänmuutoksen kokeminen, voivat johtaa yksinäisyyden ja eristäytymisen tunteeseen. Näinä aikoina voi olla haastavaa sopeutua uuteen ympäristöön tai tilanteeseen ja olla yhteydessä muihin.
Yksinäisyys saattaa käynnistyä tällaisessa elämänvaiheessa, jossa on toisaalta hyväkin hieman kääntyä itseensä ja antaa itselleen hiljaista aikaa ihan vaan olla ja käsitellä tapahtunutta muutosta.
Muista, että elämänmuutokset voivat olla haastavia, mutta yksinäisyyden ja eristäytymisen tunteista on mahdollista selviytyä pysymällä mukana toiminnassa ja harjoittamalla itsehoitoa mahdollisimman monipuolisesti.
Ota aikaa tutustuaksesi esimerkiksi uuteen asuin- tai työympäristöösi ja löydä uusia paikkoja ja aktiviteetteja. Tämä voi auttaa sinua tuntemaan enemmän yhteyttä uuteen elinympäristöösi ja voit löytää lisää mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä em. harrastusryhmien ym. aktiviteettien lisäksi.
Muistuta itseäsi siitä, että tämä mahdollisesti vaikea elämänvaihe on tosiaankin vain vaihe, joka menee kyllä ohi, ja uusi arki löytää jälleen uomansa. Elämänmuutoksesta toivuttuasi löydät jälleen hyvää uutta rytmiä ja kivoja tuttavuuksia elämääsi.
Hetken huilaus sosiaalisista happeningeistä ei siis vielä maata kaada, joten olethan itsellesi armollinen. Yksinäisyys voi tunteena voimistua, jos moitit itseäsi siitä ja vaadit itseäsi ympäröimään itsesi aina muilla ihmisillä.
Joskus voi olla hyvä harjoitella nautinnollisempaa itsekseen oloa. Jos sellainen tuntuu ajatuksena sinulle vieraalta ja selität yksinolon vaikeuden johtuvan esimerkiksi siitä, että olet ekstrovertti ja tarvitset ihmisiä, varaa kanssani sparrausaika täällä, niin jutellaan hieman tarkemmin, mistä saattaakaan olla kyse. 🙂
Vinkki #10 sinulle, jolle yksinäisyys parisuhteessa on tuttu tunne.
Se, että moni parisuhde on tunnekylmä, tai että monella kaverillasikin on parisuhdeongelmia, ei tarkoita sitä, että sinä et voisi löytää syvempää yhteyttä kumppaniisi – tai ainakin jonkun toisen kanssa eron jälkeen.
Sen sijaan että lähdet etsimään lievitystä yksinäisyyteesi ja lämpöä jonkun toisen sylistä, kirkasta parisuhteesi sisältö ja suunta suositussa päätöksentekovalmennuksessa, jossa et enää pakene itseltäsi niiden sisälläsi mylläävien ristiriitaisten ‘erota vai ei?’-tuntemustesi kanssa.

Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -päätöksentekovalmennus
Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi mukainen päätös.
Älä jätä itseäsi yksin tässä elämäsi risteyskohdassa, vaan tee selkeä päätös joko panostaa parisuhteesi syventämiseen ja aidon yhteyden löytämiseen tai vaihtoehtoisesti oman elämäsi luomiseen itsenäisemmin onnistuneen eron jälkeen. Tutustu yksilöllisiä tapaamisia ja verkkovalmennuksen parhaita hyötyjä yhdistävään päätöksenteko- ja itsensäjohtamisvalmennukseen täällä.
Vinkki #11 sinulle, joka koet itsesi yksinäiseksi eron keskellä.
Jos olet jo päättänyt erota, älä jätä itseäsi yksin eron toteuttamisvaiheessa.
Esimerkiksi moni kokee yksinäisyyden tunteita joutuessaan olla ensimmäisiä kertoja yksin ilman lapsia eron jälkeen. Välillä myös vanha suola voi janottaa, vaikka tasan tarkkaan tietäisi, että exän kanssa ei enää haluaisi laittaa hynttyitä yhteen, kun vihdoin on hänestä irtautunut.
Yksinäisyys voi olla niin kalvavaa, että ristiriitaiset ajatukset voivat pyöriä mielessä. Vai mistä arvelisit on-off-suhteiden johtuvan…?
Jos ero on sinulla käynnissä tai enää sitä klassista “toteuttamista vaille valmis”, olet lämpimästi tervetullut mukaan voimaannuttavaan Vapaaksi!-valmennukseen täällä.

Vapaaksi! -erovalmennus eroavalle (Avo-/Avioero-valmennus)
Miten erota levollisemmin mielin? Miten käydä eroon liittyviä asioita läpi puolison ja lasten kanssa, ja selvitä erosta? Vapaudu ahdistavasta erojahkailusta ja toteuta parhaaksi ratkaisuksi tietämäsi ero nyt. Hyödynnä muiden eronneiden konkreettiset käytännön vinkit sekä vahvista motivaatiotasi ja mielenrauhaasi erotaksesi levollisemmin mielin.
#12 kun yksinäisyys on seuranasi eron jälkeen eikä deittailukaan oikein innosta...
Vaikka itse olisi tehnyt eropäätöksen ja järjellä ajateltuna tietää sen tasantarkkaan oikeaksi päätökseksi, ajoittaiset yksinäiset illat tai pysyvämmänkin tuntuinen yksinäisyys eron jälkeen saattaa saada kyseenalaistamaan eropäätöstään tai saada vanhan suolan janottamaan.
Jopa sellaisissa tilanteissa, joissa exä eron jälkeenkin kohtelee sinua kaltoin ja riitelette vaikkapa lapsiin liittyvissä asioissa, saatat yksinäisinä perjantai-iltoina, jolloin lapset ovat sillä muutoin raivostuttavalla exälläsi, alkaakin kaivata tuonne lastesi ja exäsi luo. Saatat tuntea katumusta erosta, vaikka energisempinä hetkinä tuntisitkin suurta helpotusta siitä, että ymmärsit erota hänestä.
Mutta yksinäisyys saa kaipaamaan syliin. Ihmisinä olemme laumaeläimiä, ja aivan luonnollisesti kaipaamme hellyyttä ja hyväksyntää.
Kun ero on tuore eikä deittailu voisi vähempää kiinnostaa, saatat ymmärrettävästi ajatella “mä en ikinä löydä ketään uutta”, ja siksi mielesi voi alkaa piehtaroimaan vanhoissa hyvissä muistoissa exäsi kanssa: “Entä jos sittenkin…?”

Deittiuupumus eli väsymys deittailuun: Nettideittailu turhauttaa ja masentaa
Mitä tehdä, kun nettideittailu väsyttää ja turhauttaa, mutta haluan löytää rakkauden ja parisuhteen? Väsymys deittailuun. Deittiuupumus.
Yksinäisyys aiheuttaa niin vahvoja tunteita, että tunne todellakin ajaa järjen ohi. Sehän on saattanut olla myös se suurin syy, miksi jahkailit eropäätöksenkin kanssa niin kauan. Pelkäsit jääväsi yksin eron jälkeen, ja tässä sitä perjantai-iltaa nyt sitten istutaan ypöyksin…
Sen sijaan että alat jälleen soutamaan ja huopaamaan omien arvojesi ja todellisen tahtotilasi vastaisesti, varaa sparrausaika kanssani esimerkiksi tämänkaltaisten yksinäisyyden tunteiden käsittelyä varten tai itsesi voimaannuttamiseksi “deittikuntoon”, jos tavallaan haluaisit “edes jonkun” kainaloosi, mutta deittailu ahdistaa jollain tavalla.
Todellakin mielelläni tuen sinua elämässäsi eteenpäin, jotta yksinäisyys ei pääse johtamaan sinua vaan sinä niitä yksinäisyyden tunteitasi ratkaisukeskeisemmin arvojesi mukaisesti!
Kun yksinäisyys vaivaa, tärkeintä on, että et jätä itseäsi kuitenkaan yksin. Salli itsellesi myös avun vastaanottaminen.
Sitä on ihmisyys, joka voittaa lopulta myös sen yksinäisyyden parisuhdestatuksesta riippumatta.
Vinkki 13: Monipuolista mindshiftausta yksinäisyyden tausta-ajurien käsittelyyn ja muidenkin tavoitteidesi toteuttamiseksi
Olipa se yksinäisyys liian tuttuna seuralaisenasi tai halusitpa muunkaltaista muutosta elämääsi, täytä esitiedot ja varaa ilmainen sparrauskeskustelu kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua elämässäsi ratkaisukeskeisemmin eteenpäin omien arvojesi mukaisten elämänvalintojen toteuttamiseksi:
Rakkaudella voimaannuttaen,
Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Huono itsetunto ja sosiaalinen media: Miksi some voi heikentää itsetuntoa?
Pitääkö sosiaalisessa mediassa vain hehkuttaa? Mitä tehdä, kun some ahdistaa? Kuuluvatko huono itsetunto ja sosiaalinen media yhteen?

Pettäminen ja kootut selitykset: Mikä on hyvä pettämisen syy?
Mikä on hyvä pettämisen syy? Miten pettäjä itse, petetty puoliso, “toinen nainen” / “kolmas pyörä” selittävät pettämisen itselleen?

Alitajunnan voima: Alitajunta ohjaa vauhdilla vääräänkin suuntaan
Hypnoosi ja alitajunnan voima. Vaikean päätöksen tekeminen ja tavoitteen saavuttaminen onnistuu, kun alitajunta on valjastettu tueksi.

Ilmainen ekirja ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti. ‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki

Kiintymyssuhdemalli parisuhteessa ja ihmissuhteissa aikuisena
Mikä on kiintymyssuhdemalli? Miten lapsen turvallinen / turvaton kiintymysmalli vaikuttaa aikuisena parisuhteessa ja muissa ihmissuhteissa?

Tunnelukko-yhteenveto: Mitä tunnelukot ovat?
Mitä tunnelukot ovat? Mikä tunnelukko minulla on? Tunnelukot parisuhteessa. Tunne lukkosi – Tunnelukkojen tunnistaminen ja avaaminen.

Ajanvaraus
Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Mielen rauhoittaminen: 18 vinkkiä mielenrauhaan, rauhoittumiseen
Mielenrauha: “Miten voin rauhoittua, kun mieli käy ylikierroksilla?”, kysyvät monet hypnoterapia-asiakkaani. Mielen rauhoittaminen.

Rakkauden muodot: Tunnetko rakkautta 29 tavalla?
Miten monin tavoin voisit rakastaa ja tulla rakastetuksi? Runsas rakkauselämä koostuu monista rakkauden muodoista. Rakkauden muodot..

Tottumussuhde: Pysytkö huonossa parisuhteessa tottumuksesta?
Tottumussuhde, ei ole suhde, jossa oltaisiin antoisan ja merkityksellisen rakkauden vaan tutkimusten mukaan “teknisen” tottumuksen vuoksi.

Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -päätöksentekovalmennus
Kannattaako erota vai pysyä parisuhteessa? Hyödynnä ratkaisukeskeinen päätöksentekovalmennus ja henkilökohtainen tukeni Vapaudu ahdistavasta ‘Erota vai ei?’-jahkailusta ja tee levollisemmin mielin kaikilta näkökulmilta tarkkaan harkittu, arvojesi

Someaddiktio: Someriippuvuuden syyt ja addiktion hoito
Mistä someaddiktio johtuu? Ongelmallinen somen käyttö, vaikea someriippuvuus ja some-addiktion hoito hypnoosissa.

Vapaaksi! -erovalmennus eroavalle (Avo-/Avioero-valmennus)
Miten erota levollisemmin mielin? Miten käydä eroon liittyviä asioita läpi puolison ja lasten kanssa, ja selvitä erosta? Vapaudu ahdistavasta erojahkailusta ja toteuta parhaaksi ratkaisuksi tietämäsi

Narsistinen persoonallisuus: Mistä narsistin tunnistaa?
Narsistinen persoonallisuus ei ole sattumalta kehittyvä tai jossain tilanteessa näyttäytyvä luonteenpiirre, vaan persoonallisuushäiriö.

Elämän suunta hukassa? Uusi keino, kun olet eksyksissä elämässä
Tunnen olevani eksyksissä elämässäni ja koko elämän suunta on hukassa. Mistä löytyy uusi suunta elämälle? Hyvä, parempi, oikea elämänsuunta?