Helppo kännykkätesti osoittaa miten kännykkä vaikuttaa hermostoon ja aivoihin

Kännykkätesti paljastaa hermostosi hyvinvointia rasittavan faktan

Laita hyvä kiertoon!

Testaa, miten kännykkä vaikuttaa hermostoosi! Hermoston kännykkätesti tehdään näin:

  1. Pyydä kaveria avuksi. Seisokaa vastakkain, kasvot toisianne kohti.
  2. Sinulla on kännykkä toisessa kädessä ja toinen kätesi sojottaa suoraan eteenpäin kaveriasi kohti. Pidä käsivartesi suoraan vaakatasossa (lattian suuntaisesti) eli olkanivelen kannalta suora 90 asteen kulma.
  3. Kaverisi painaa edessäsi sojottavaa kättäsi alaspäin lattiaa kohti, kun sinä pistät vastaan eli yrität pitää kätesi suorana paikoillaan vaakatasossa. Kaverisi käsi on sinun ranteen ja kyynärpään puolivälissä, keskellä käsivarttasi eli hän ei paina sinua ranteesta eikä liian läheltä kyynärpäätä.
  4. Sitten laita kännykkä pois, kauemmas kehostasi (hermostostasi) esim. pöydälle, ja tehkää käsivarren painallustesti uudelleen ilman kännykän vaikutusta.
Helppo kännykkätesti osoittaa miten kännykkä vaikuttaa hermostoon ja aivoihin
Helppo kännykkätesti osoittaa miten kännykkä vaikuttaa hermostoon, aivoihin ja koko kehoon.

 

Onko sinun helpompi pitää kättä paikoillaan silloin, kun sinulla on kännykkä toisessa kädessä vai kun kännykkä on esim. pöydällä eli kauempana kehostasi, hermostostasi?

En ole tavannut vielä ketään, jonka hermosto toimisi vahvemmin eli ilman hermostohälyä kännykkä kädessä, mutta mielenkiinnolla kuulen oman testituloksesi alla olevissa kommenteissa!

Ja tietysti perusmuistutuksena tässä vielä varmuuden vuoksi: kuten eivät ne muutkaan pikkutestiliikkeet hermostokartoituksessa, tämäkään helppo hermoston kännykkätesti ei ole lihaskuntotesti, koska tietysti aina vahvempi “voittaisi”.

Jos siis olette kovin kilpailuhenkisiä (sekin ominaisuus paljastuu hermostokartoituksessa 😉), niin ettehän silti turhanpäiten runtele toisianne, koska suht kevyt painallus riittää tunteaksesi kehossasi sen, miten kännykkä vaikuttaa hermostoosi ihan välittömästi. Ja vaikka et edes tekisi sillä kännykällä vielä mitään!

Miten kännykkä vaikuttaa hermostoon ja sitä kautta kokonaisvaltaisesti psykofyysiseen hyvinvointiisi ja suorituskykyysi?

Tutkimusten mukaan kännyköiden näkymättömien sähkömagneettisten kenttien (EMF electromagnetic field) vaikutukset hermostoon ja kehoon ovat monimutkaiset eikä ihme, koska eihän yksikään tutkimus ole vielä (ja ehkä ei koskaan) koko hermostovyyhdin miljardeja heijastus- ja ristikkäisvaikutuksia. Vaikka paljon ollaankin opittu mm. vagushermon ja suoliston vaikutuksista myös aivotoiminnallemme, niin homma ei todellakaan ole simppeli.

Voit lukea hyvän koosteen kännyköiden käytön ja mm. mobiiliverkkoasemien vaikutuksista hermostoon tästä (Effects of radiofrequency radiation on the nervous system). Jos luet tätä blogijuttuani vasta vuosien päästä eikä tuo ulkoisen tutkimuslaitoksen linkki enää toimikaan, laita viestiä asiakaspalveluumme, niin he korjaavat linkin kuntoon pikimmiten.

Ei siis tismalleen tiedetä, miksi ja millä tavalla kännykkä vaikuttaa hermostoon niin, että se heikentää asentotonustasi tässä hermoston kännykkätestissä, mutta käytännössähän tuo lopputulos on selkeä ja kiistaton. Sen voi jokainen itse tuntea vauvasta vaariin, joten laittakaapa suvun ja kavereiden kanssa nämä havainnollistavat hermostotestit pystyyn!

Sähkömagneettisen säteilyn tutkimuksissa on havaittu muutoksia kännykkää käyttävän henkilön aivoaalloissa.

Aivotutkimukset osoittavat kännykän käytön ja mobiiliverkon tukiasemien vaikuttavan meidän hermostoon. Hermoston hyvinvointi tarkoittaa siis tässä kohdin sekä keskushermoston (=aivot+selkäydin) että ääreishermoston (=koko keho) hyvinvointia. Kännykkä vaikuttaa siis koko psykofyysiseen olotilaasi ja fyysiseen & psyykkiseen suorituskykyysi, minkä toki osaltaan huomasit jo tuon kännykkätestin avulla nopeasti.

Aivoaallot osoittavat esimerkiksi unen tasot ja ylipäätään aivoalueiden aktiivisuuden päiväntajunnassakin (tai hypnoterapiassa, kun aivoaallot hidastuvat rentoutta kohti edetessä). 

Kännykkätesti saakin pohtimaan, että mikäköhän vaikutus kännykän käytöllä on ihmisten unen laadun heikkenemiseen ja muihin nukahtamis-/univaikeuksiin, stressitasoihin, sydänoireisiin, aineenvaihduntaan, päänsärkyihin ja muihin “selittämättömiin” kiputiloihin, jne. 

Tiedämmehän jo, että kaikki palautuminen, toipuminen ja sairauksistakin paraneminen tapahtuu parasympaattisen hermoston puolella, mitä aktivoidaan mm. rentouttavassa ja voimaannuttavassa hypnoterapiassa.

Entä onko sattumaa, miksi Suomessa Pisa-tutkimustulokset ovat laskeneet lisääntyneen “digitaidot kunniaan”-buustin jälkeen? Edes koulupäivien ajan tulisi kännykät pitää visusti repuissa ja antaa välitunneilla kehon (hermoston) energisoitua kunnolla!

On turha myöskään ihmetellä, miksi lasten lisäksi myös aikuisten keskittymiskyky on jatkuvasti laskemaan päin ja moni epäilee itsellään ADHD-diagnoosia.

Tiedämme myös, miten mm. muistijälki on vahvempi perinteisellä kynällä kirjoitettaessa vs tietokonenäpyttelyllä. Tähän liittyen olisi myös toinenkin hauska ja helppo hermostotesti, jonka voisit tehdä kotona, mutta kommentoi alla, jos haluat kuulla siitäkin, niin kerron toki!

 

Hermoston kännykkätesti selitettynä solu- ja DNA-tason tutkimusten kautta

Meidän helpon käytännön kännykkätestin lisäksi on siis olemassa orastavia tieteelisiä tutkimusviitteitäkin siitä, että matkapuhelinten käyttö vaikuttaa koko hermostoon ja siten sekä fyysiseen että mielenterveyteen, hyvinvointiin ja inhimilliseen suorituskykyyn.

Solutason tutkimuksissa kännykän sähkömagneettisen säteilyn on havaittu mahdollisesti aiheuttavan jopa solukalvojen rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, jotka voivat johtaa epänormaaleihin solureaktioihin ja lisääntyneeseen oksidatiiviseen stressiin, mikä vaurioittaa soluja ja DNA:ta.

Epilepsiapotilailla on havaittu, että matkapuhelinten säteily voi vaikuttaa aivojen rytmiin ja siten mahdollisesti lisätä epilepsiakohtausten riskiä. (EEG effects of mobile phones electromagnetic radiation on patients with epilepsy)

Kansainväliset terveysorganisaatiot, kuten WHO, seuraavat tutkimustuloksia arvioidakseen kännykän käytön pitkäaikaisia vaikutuksia, mutta myös Suomessa poliitikkojen ja EU-vaikuttajien tulisi olla paremmin perillä hermoston hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.

Lisäksi yritysjohtajien kannattaisi tiedostaa, että he voisivat parantaa firmojensa tuloskykyä työntekijöiden hermostohyvinvoinninkin kautta, ei pelkästään hetken lohtua tuovilla kahvikoneilla tai perinteisillä tyky-virkistyspäivillä.

Jos sinä et vielä tiennyt, miten myös mm. MBTI-persoonallisuuspiirteet ovat kehollisestikin kartoitettavissa, lue tämä blogiartikkelini (toiminnallisen neurotieteen ja kliinisen hypnoterapian opintojeni lisäksi olen myös mm. akkreditoitu MBTI- ja WorkPlace Big 5-persoonallisuusprofiloija).

Kännykkätesti paljastaa kännykän vaikutukset kehoosi hermoston kautta

Tämä nopea kännykkätesti on teineillekin oivalluttava pikkuleikki, kokeilepa! 😉 

Ja vaikka sanonta lupailisikin ‘pojasta polven paranevan’, niin kuitenkin yleensähän meidän aikuisten tulisi näyttää mallia lapsillemme – oivallutathan siis ensin itseäsi kännykän ja somen vaikutuksista hermostoosi ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen psykofyysiseen hyvinvointiisi niin työ- kuin kotielämässäkin. Jos itse olet enemmän läsnä lapsillesikin, saattaisiko se auttaa heitäkin hellittämään tiktokeistaan ja snapchateistään edes hetkeä pidemmäksi aikaa?

Miten monenlaista hyvinvointia se saattaisikaan tuoda teille kaikille ajan saatossa?

Sinulle merkityksellisiin muutoksiin motivoiden,
Coach Kati Niemi
Toiminnallisen neurotieteen asiantuntija (ReflexExpert; SensoCoach tasot 1-5/5), Kliininen hypnoterapeutti, NLP-kouluttaja (sertifioitu NLP Trainer)
[email protected]

P.S. Huomasitko kännykän vaikutuksen hermostoosi tämän pikatestin avulla? Kommentoi alla!

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.