Jooga & Luonnollinen hengitys

Aloittelijan jooga: Vinkit & parhaat kotijooga-välineet aloittelijalle

Laita hyvä kiertoon!

* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanivinkkejä

Jooga mielessä, mutta sormi suussa, kun mietit, miten aloittaa jooga kotona ja mitä välineitä tarvitaan kotijoogaan? Vai onko lähelläsi joogastudio / -sali ja ennen joogatunnille ilmoittautumista pohdit mikä jooga on paras joogamuoto sinulle?

Olet oikeassa paikassa – aloita tästä!

Joogan aloittelijalla on usein mielessä monia kysymyksiä joogasta: mitä jooga on käytännössä ja millaisia erilaiset joogatyypit (joogatyylit / joogalajit) ovat? Entä mitä välineitä tarvitaan joogaan? 

Tämä artikkeli sisältää tärkeimmät konkreettiset vinkit joogan aloittelijalle. Käymme läpi yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia joogasta, ja annan sinulle myös käytännöllisen check-listan parhaista kotijoogavälineistä, jotta sinä pääset tämän sekä kehoa että mieltä hoitavan harrastuksen makuun nyt mahdollisimman helposti.

Mitä jooga on? Joogan simppeli & selkeä määritelmä on tässä!

Yksinkertaisimmillaan voisi sanoa, että joogassa liikutat kroppaasi eli teet erilaisia kehollisia asentoja. Toisaalta joogaan kuuluu joogatyypistä riippuen erityyppisiä mantroja tai sormien asentoja.

Omasta mielestäni parhaimmillaan jooga on yhdistelmä fyysisiä ja psyykkisiä harjoituksia (kuten mindfulnessissa, jos olet jo tutustunut siihen?), joiden avulla opit tuntemaan ja hallitsemaan kehoasi ja mieltäsi yhä paremmin. 

Jooga on siis monellakin tapaa hyväksi stressinhallinnalle ja rauhallisten, rentouttavien rutiinien harjoittelulle. Saat hyötyä kokonaisvaltaisen terveytesi hyväksi.

Henkinen valmennus hyvinvoinnin parantamiseksi: Hyvä, Parempi, Minä! (Coach Kati Niemi)
Kun haluat parantaa hyvinvointiasi ja saada rentoa elämäniloa arkeesi, tutustu yksilölliseen valmennukseen tästä kuvalinkistä.

Mikä on asana? Mihin asanoita tarvitaan?

Asanat ovat jooga-asentoja. Alunperin sanskriitin kielen sana ‘asana’ tarkoitti istumista tai istuinta. Sen vuoksi edelleen nykypäivänäkin asana on yleisesti käytetty termi varsinkin istuma-asennolle, jota käytetään esimerkiksi meditoinnissa. Mutta joogassa asanoiksi nimitetään usein muitakin asentoja kuin sitä perinteistä jooga-istuma-asentoa.

Vanhimmat asanat ovat lähinnä istumista meditaatioasennossa, mutta myös erilaisia seisomis- ja taivutus-asanoita on paljon. Jokaisella asanalla on oma nimensä. 

Mikä on joogi? Millainen on joogin elämäntapa?

Mitä oikeastaan tarkoittaa, jos ihminen on “joogi”? Onko se jokin pappi tai guru tms? Yksinkertaisesti: joogi on nimitys henkilölle, joka ihan vaan harrastaa joogaa.

Joidenkin joogien elämäntapaan sisältyy myös filosofinen tai moraalinen tausta, koska joogatyypistä riippuen jooga on useimmille joogeille kokonaisvaltaisempaa kuin pelkästään fyysisen kehon liikuttamista tai venyttelyä. 

Moni joogi tekee myös tietoisia mentaaliharjoituksia tai on kiinnostunut itsensä kehittämisestä, terveistä elämäntavoista ja eettisistä valinnoista.

Eivät tietenkään kaikki joogit, mutta monet heistä.

Kun harjoitat kokonaisvaltaista joogaa päivittäin vuosien ajan ja olet kiinnostunut joogin elämäntyylin tausta-arvojen opiskelusta, sinä todennäköisesti myös lähestyt päivä päivältä enemmän myös ‘sattvaa’, sinun oman sisäisen rauhan tilaasi.

Minulle kokonaisvaltainen, syvällinen hyvinvointi on tärkeää, ja siksi itsekin olen kiinnostunut joogasta. Minä aloitin kokonaisvaltaisen joogan harjoittelun nimenomaan henkisen puolen kehityksen kautta ikäänkuin “mentaalijoogana”, kun kehitin mieltäni ja henkisiä voimavarojani opiskelemalla hypnoosia ja NLP:ä vuosien ajan ennen kuin aloin kiinnostumaan myös fyysisistä joogaharjoitteista yhä enemmän. Itse olen kiinnostunut erityisesti kundaliinijoogasta, jota kutsutaan tietoisuuden joogaksi.

 

Kuinka suosittua jooga on maailmassa? 

Vaikka joogalla on pitkä historia ja joogaa on harjoitettu jo vuosituhansien ajan, joogan suosio niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa kasvaa edelleen vahvasti. 

Esimerkiksi USAssa yli 37 miljoonaa ihmistä harrastaa joogaa eli käytännössä joka kymmenes amerikkalainen. Joogan harrastajien määrä on tuplaantunut viimeisen vuosikymmenen aikana ja joogan suosio jatkaa kasvuaan kaikkialla maailmassa. Eikä se ole mikään ihme ottaen huomioon joogan monipuoliset fyysiset ja psyykkiset terveysvaikutukset.

Mitkä ovat joogan fyysiset ja psyykkiset terveyshyödyt tieteellisten tutkimusten mukaan? (joista myös joogan aloittelija hyötyy!)

Joogan fyysiset hyödyt sisältävät mm. kehon joustavuuden ja lihasvahvuuden, paremman kehon koostumuksen, tehokkaamman hengityksen ja verisuonten terveyden parantumisen, vammoilta välttymisen todennäköisyyden parantamisen (kehon hallinnan ansiosta) ja painonhallinnan.

Joogan positiivinen vaikutus mielen hyvinvointiin tulee mm. paremman stressinhallinnan, unen ja rentoutumisen myötä.

Jooga on siis kokonaisvaltaisesti hyödyllistä (keholle+mielelle!) niin joogan aloittelijalle kuin edistyneemmillekin joogan harjoittajille. 

Useimmista joogaliikkeistä löytyy aina muokattuja versioita, jotta kukin joogan harrastaja saa joogaliikkeestä itselleen joko helpomman tai haastavamman. 

Laadukkaan joogaohjaajan avulla joogaliikkeitä (asanoita) sovelletaan myös raskaana oleville tai vammautuneille/sairastuneille. 

Joogassa itsensä vertailu muihin vie ilon koko hommasta, joten unohda kilpailu!

Olitpa joogassa vasta-alkaja tai jo kokeneempi joogan harrastaja, olennainen taito on myös se, että ei vertaile itseään muihin joogeihin. Sinä olet omalla joogamatkallasi – aivan kuten elämässäkin. 

Voit tietysti ihailla ja ottaa mallia & inspiraatiota kokeneemmista joogan harjoittajista, mutta olethan itsellesi armollinen sen suhteen, että sinun ei ole tarkoituskaan olla (vielä tai ehkä koskaan) heidän tasollaan.

Kundaliinijoogassa harjoitukset tehdäänkin yleensä silmät kiinni, koska olennaisempaa on oma sisäinen työskentely tässä kauniissa, tehokkaassa tietoisuuden jooga -lajissa.

Voiko aloittelija oppia joogaamaan kotona ihan itsekseenkin? Tietysti!

Joogan hyviä puolia eivät ole vain sen monipuoliset terveyshyödyt, vaan myös se, että se on kaikille sopiva harrastus, jota voi harjoittaa myös omassa kodissa, aivan itsekseen.

Kotijooga ei edellytä isoa tilaa eikä kalliita joogatarvikkeita. Löydät netistä monia erilaisia jooga-asento-ohjeita ja pidempiäkin joogavideoita, joten sinun ei ole todellakaan mikään pakko lähteä oman kotisi rauhasta voidaksesi harrastaa joogaa hyvinkin monipuolisesti.

Lisäksi joogastudioissa eli joogasaleilla on aina tarjolla ainakin joogamattoja ja joogatiiliä, joten voit hyvin aloittaa joogaamisen ihan vaan normijumppavaatteissasi.

Joogatyylistä riippuu, paljonko sinulla kannattaa olla vaatetta päällä. Joissain lajeissa tulee ihan kunnon hiki, joissain pääpaino on meditaatiota tehostavissa liikkeissä. Tosin jo “pelkistä” hengitysharjoituksista voi saada hien päälle, eli aina liikkeen tehokkuus ei näy isoina liikkeinä ulospäin. 

Jos sinua kovasti arveluttaa, niin kysy joogatunnin vetäjältä, minkätyyppinen vaatetus on paras sinulle. Hän varmasti vastaa sinulle mielellään.


JOOGAA ALOITTELIJALLE: Kuinka usein joogan aloittelijan kannattaa joogata?

Kun olet vielä aloittelija joogassa ja haluat aloittaa joogan harrastamisen kotona oikein innokkaasti, voit varata viikkokalenteristasi esimerkiksi pari-kolme kotijoogasessiota. 

Tai tee kotijoogasta hyvä, lyhyt aamurutiini, jotta hiljalleen opit jooga-asentoja ja -liikkeitä yhä paremmin. Kehosikin taipuu yhä helpommin uusiin asentoihin ja keskivartalon hallinta tehostuu, kun harjoitat joogaa säännöllisesti edes lyhyesti. 

Vain 10-15 minuuttia riittää jo oikein hyvin!

Kuten yleensäkin tärkeiden asioiden kehittäminen ja ylläpito elämässä, myös joogassa edistyminen (jos se on tavoitteesi) edellyttää säännönmukaisuutta ja jatkuvuutta. Aloittelijan joogan harrastaminen säännöllisesti auttaa sinua huomaamaan oman kehityksesi nopeammin kuin jos jättäisit joogaharjoitteet vain satunnaisiksi inspiraatiohetkiksi. Näinhän se on monessa muussakin asiassa elämän eri alueilla, vai mitä? 🙂

Joten miten aloittaa joogan harrastaminen kotona helposti käytännössä? Olen koonnut sinulle tähän nyt mahdollisimman selkeän ja helpon check-listan jooga-aloittelijalle!

Mikä jooga sopii parhaiten aloittelijalle? Erilaiset joogatyylit / joogalajit / joogatunnit - Löydä sinulle sopiva joogatyyppi!

Joogatyylejä on monenlaisia eli valinnanvaraa (ja valinnan vaikeutta!) piisaa vasta-alkajallekin. Kun haluat tietää, mikä on aloittelijalle sopiva joogalaji, lukaise nämä vinkkini sinulle:

Kundaliinijooga eli tietoisuuden jooga on henkistä kasvua haluavalle.

Aloitan joogatyylien vertailuni tietysti itselleni läheisimmästä joogatyylistä: kundaliinijoogasta eli tuttavallisemmin “kundis”. 🙂

Kundaliinijooga sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ensisijaisesti henkisestä kasvusta, meditaatiosta ja hengitysharjoituksista. Toki kundaliinijooga sisältää paljon muutakin, mutta jos et ole noista teemoista kiinnostunut, kundaliinijooga voi olla liian “high fly” sinulle 🙂

Kundaliinijooga ei ole fyysistä “temppujoogaa”, vaikka se sisältää paljon fyysisiä harjoitteita. Pääfokus on kuitenkin henkisessä kasvussa, ja sen vuoksi kundaliinijoogatunneille voi osallistua myös huonokuntoisena aloittelijana erinomaisesti.

Kundaliinijooga on hyvin armollinen, henkisesti lempeä joogamuoto, jossa kuitenkin myös kehoa “treenataan”. Keho on ikäänkuin “väline” tai “väylä” henkiseen kasvuun.

Armollisuutta korostaa myös se, että kundaliinijoogassa harjoitukset tehdään silmät kiinni, keskittyen omaan “suoritukseen” eikä itsen vertailuun naapurimatolla omaa tulihengitystään puhisevaan kanssajoogiin 🙂

Hidastempoinen hatha-jooga sisältää pitkiä syvävenytyksiä

Mitä on hathajooga? Hatha-jooga lienee paras jooga varsinkin sellaiselle aloittelijalle, joka ei kaipaa kundaliinijoogan henkisyyttä vaan enemmän sitä fyysistä yhteyttä itseen.

Hathajooga on hitaampaa ja selkeämpää kuin monet muut fyysiset joogatyypit. Jooga-aloittelija, joka haluaa ensisijaisesti hyviä, pitkiä, rauhallisia venytyksiä, todennäköisesti pitää hathajoogasta, koska hathajoogassa jokaisessa asennossa ollaan pidempään, kaikessa rauhassa. 

"Hot Jooga" aloittelijalle? Vaikka olet jooga-aloittelija, voit kokeilla myös "Hot"-joogaa eli Bikram-joogaa!

Bikram-jooga (“Hot Yoga”) on 26 asennon sarja, joka tehdään yleensä lämpimässä ja kosteassa tilassa. Lämpöä on nelisenkymmentä astetta ja ilman kosteuskin n. 40%, eli vähän kuin joogaisit huonosti lämmitetyssä saunassa 🙂 

Yksilöllinen coaching: NLP-valmentaja, Life Coach & Hypnoterapeutti Kati Niemi
Varaa yksilöllinen coaching-tapaaminen tästä kuvalinkistä Coach Kati Niemen (NLP Trainer-valmentaja, Kliininen hypnoterapeutti) kanssa.

Sopiiko vinyasa-flow-jooga aloittelijoille?

Vinyasa-joogatunneissa on enemmän flowta eli vauhtia ja useampia erilaisia liikkeitä yhden joogatunnin aikana. Vaikka oletkin vielä jooga-aloittelija, saatat silti pitää tästä. 

Eri jooga-kategorioiden alla on useita jooga-tyylejä ja tietysti myös monenlaisia joogaopettajia omanlaisine opetustyyleineen. Jooga-aloittelijalle parasta onkin kokeilla erilaisia joogatunteja, kunnes löydät itsellesi sopivimman (sopivimmat!) 🙂

Monenlaisia joogaopettajia, -tunteja ja -tyylejä (myös jooga-nettikursseja aloitteliljoille!)

Sinun kannattaa kokeilla monia erilaisia joogaopettajia ja -tyylejä. Joillain joogaopettajilla on myös YouTubessa joogatunteja, jotka on kuvattu kauniissa maisemissa ja siten ne voivat inspiroida sinuakin pääsemään tunnelmaan myös etänä joogatessa.

Joillakin joogaopettajilla on live-joogatunteja myös esim. Zoomissa, jolloin voit nähdä myös muiden osallistujien joogaamassa kotonaan ikäänkuin sinun kanssasi tai ainakin joogaopettaja voi nähdä oppilaat joogaamassa. Välillä kuviin saattaa eksyä myös lapset ja lemmikit, mikä tekee etä-joogastakin vähän rennompaa kuin tavanomaisessa ruudun tuijottelusessiossa. 🙂

Joogaopettajia löytyy niin miehistä kuin naisistakin kaikista kulttuuritaustoista ja kehonkoostumuksista, joten löydät varmasti itsellesi helposti samaistuttavan joogaohjaajan, joka ei tunnu liian etäiseltä sinulle. 

Jokainen joogaopettaja keskittyy joogan eri puoliin, kuten esimerkiksi kehon voimaan tai rentoutumiseen, tai vaikkapa jonkin tietyn taivutuksen hiomiseen huippuunsa.

Joogatunteja löytyy eri pituisina eli löydät helposti sekä nopeita joogasessioita aamurutiiniksesi että pidempiä joogatunteja sekä treenaamiseen että rentoutumiseen. Sen lisäksi että testaat eri joogatyylejä, kokeile myös eri joogaopettajia omine tyyleineen.

Aikatauluta joogahetkesi

Aloittaessasi joogaamaan, päätä ensin kuinka usein aiot harjoitella.

Ole realistinen ja mieti, minkälaiseen aikamäärään voit sitoutua nykyisessä elämäntilanteessasi. Älä aiheuta itsellesi turhaa pettymystä asettamalla itsellesi liian kova tavoite esimerkiksi joogaamisesta päivittän, jos kuitenkin todennäköisempää on joogata esimerkiksi pari kertaa viikossa. Kannusta itseäsi äläkä lannita ylioptimistisella tavoitteellasi.

Ja jos kuntoilu ylipäätään on sinulle uutta, varaudu jonkinasteiseen lihasväsymykseen tai normaaliin treenaamisen aloittamiseen liittyvään lihasten kipeytymiseen. Varaa itsellesi aikaa levätä ja palautua joogasessioiden välissä.

Pelkkä joogasessioiden määrän päättäminen ei kuitenkaan riitä, vaan helpota arkeasi ja laita nuo sessiot kalenteriisi samantien valmiiksi. Tällä tavalla teet itsellesi helpommaksi sen, että suunnittelemasi jooga-aika varmasti myös toteutuu muiden menojesi keskelläkin.

Ja muistathan tämän tärkeän perusjutun: jos yksittäiset joogaamiset jäävät sinulta väliin, anna itsellesi armoa. Elämä on toisinaan hektistä ja harva pysyy treenisuunnitelmassaan sataprosenttisen täydellisesti. 

Muistathan, että 20% on jo parempi kuin 0% eli älä anna taukojen lannistaa sinua. Menneiden menetettyjen joogahetkien sijaan ota vaan joogamattosi uudelleen esille ja ryhdy tekemään seuraavaa harjoitustasi.

Aloittelijan helppo jooga + Ohjeet kotijoogaan

Kun haluat aloittaa kotijoogan, suunnittele hetki myös sitä, minkälaisen “jooga-alueen” haluat luoda ja minne. Valitse myös hyvät, aloittelijalle sopivat kotijoogavälineet näiden selkeiden vinkkieni avulla:

Oma yksityinen, rentouttava ja kaunis kotijooga-paikka: Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Etsi kotoasi rauhallinen paikka, jossa sinulla on myös verkkoyhteys nettijoogatunneille. Paikan on hyvä olla muualla kuin missä muu perheen trafiikki, melu ja tavarapaljous ovat. Hyvä kotijoogapaikka voi olla TV:n lähellä tai jossain, missä pääset kännykällä tai tietokoneellasi hyvällä verkkoyhteydellä joogavideoihisi netissä. 

Voit laittaa kotijoogastudioosi kauniita kynttilöitä tai rentouttavia tuoksuja tuomaan zen-tunnelmaa tähän sinun omaan yksityiseen, kauniiseen ja rentouttavaan joogatilaasi. Tee joogasta kokonaisvaltainen nautinto itsellesi! 🙂

Parhaat joogavälineet aloittelijalle (Harkiten sinulle valitut, vain tärkeimmät joogatarvikkeet)

Kotijoogan aloittaminen onnistuu parhaiten, kun tiedät, mitä joogavälineitä tai -tarvikkeita nimenomaan joogan aloittelija tarvitsee. Sinun ei tarvitse investoida överisti, mutta pari perusjuttua on hyvä olla valmiina joogan harrastamisen aloittamisen mukavoittamiseksi. Tässä on sinulle selkeä ja hyödyllinen check-lista jooga-aloittelijan tärkeimmistä välineistä:

Tarvitset toki hyvän joogamaton, mutta miten valita paras joogamatto juuri sinun tarpeisiisi?

Vaikka olet joogassa vasta-alkaja, niin todennäköisesti olet jo tietoinen siitä, että joogamatto on melkoisen olennainen väline ja mieluusti jo ihan ekaan joogasessioon 🙂

Tarvitset siis käytännössä jonkinlaista pehmustetta ja ei-liukuvaa pintaa (=jotta et liukastu), jotta voit ottaa erilaisia jooga-asentoja turvallisesti ja tehokkaasti. Valintasi siitä, mikä on hyvä joogamatto sinulle, riippuu ensisijaisesti siitä, paljonko tarvitset (tai haluat) pehmustettu, miltä haluat joogamaton näyttävän (jos sillä on sinulle väliä) ja tietysti myös se, millainen hyvä joogamatto mahtuu budjettiisi.

Joogamattoja löytyy joka lähtöön ja niissä on eroja niin materiaalin, paksuuden, laadun kuin hinnankin osalta, joten valinnan tuskasi helpottamiseksi annan sinulle tässä vain yksittäiset hyvät suositukseni sinulle erilaisiin tarpeisiin nähden (ja tietysti aina hyvä laatu-hintasuhde mielessä!).

Kundaliinijoogassa monella on perinteisen joogamaton päällä valkoinen lampaantalja, mutta se ei ole tietenkään välttämättömyys.

Onko korkkijoogamatto hyvä investointi?

Hyvät korkkijoogamatot ovat parempia (ja kalliimpia) kuin tavanomaiset muoviset joogamatot.

Laadukkaat korkkijoogamatot ovat luonnollisesti mikrobeja hylkiviä, anti-bakteerisia, jolloin ne eivät myöskään ala haista bakteerikasvuston vuoksi. Korkkijoogamatto puhdistaa käytännössä itse itsensä, mikä tekee korkkijoogamatoista helppohoitoisempia kuin muut joogamatot. Korkista valmistettu joogamatto on ympäristöystävällinen valinta. 

Korkkijoogamaton huono puoli on kuitenkin se, että ne eivät kestä yhtä pitkään kuin tavalliset luonnonkumi-joogamatot: korkkijoogamaton käyttöikä on vain alle vuosi. 

Mikä on paras liukumaton joogamatto hot joogaan?

Nimensä mukaisesti hot joogassa tulee hiki jo pelkän lämpimän kostean ilman vuoksi, joten olennaista on valita joogamatto, jolla et liukastele. Hot joogassa (bikram-jooga) on siis olennaista joogamaton hyvä pito. Se on sekä turvallisuus- että mukavuustekijä. Koska hiki valuu hot joogassa, niin pyyhe käytännössä kulkee hotjoogamaton parina

Hyvä joogamattokassi, -laukku tai -hihna helpottavat joogamaton kantamista, suojaamista ja varastointia

Miten kuljetat ja kannat joogamattoa helposti kulkiessasi joogatunnille ja takaisin kotiin vaikkapa julkisissa liikennevälineissä tai fillarilla? Joogamatolle on tietysti olemassa ihania joogakasseja ja -laukkuja sekä yksinkertaisempia joogamaton hihnoja.

Ovatko joogatiilet hyödylliset? Mihin niitä tarvitaan? Entä mitä voin käyttää joogatiilien sijaan?

Hyvät joogatiilet voivat auttaa sinua muokkaamaan liikkeitä aloittelija-tasoosi sopivammiksi, kun löydät tukevan asennon eikä lattiantaso olekaan enää ihan yhtä kaukana 🙂

Vaikeammissa asanoissa älä turhaan riskeeraa turvallisuuttasi, vaan nappaa pari tukevaa joogatiiltä avuksesi. Joogatiilien avulla pystyt syventämään venytyksiäsi ja saat tukea syviin asentoihin, mikä lisää voimakkuuttasi, venyvyyttäsi ja liikeratojesi laajuutta.

Esimerkiksi jos jossain seisovassa asennossa kätesi eivät ihan vielä yllä lattiaan asti (tai sinnepäinkään!), hyödynnä joogatiiliä. Kannattaa mieluummin käyttää apukeinoja kuin lopettaa joogan harjoittelu heti alkuunsa oman turhautumisen vuoksi, vai mitä?

Hyvät joogatiilet on tehty korkista, kovavaahdosta tai puusta, eli ne ovat luonnollisesti tietysti pehmeämpää materiaalia kuin kivikovat rakennustiilet 🙂  Omasta mielestäni parhaat joogatiilet antavat sinulle sekä tasaista tukea että voivat tehdä omasta pienestä kotijoogatilastasi kauniin joogastudion! 

Mitkä joogatiilet ovat parhaat vasta-aloittelijalle, joka ei kuitenkaan halua maksaa maltaita? Suosittelen näitä Gaiam-joogatiiliä aloittelijalle, koska ne ovat kevyet ja kestävät “vaahto”-joogatiilet, joissa on hyvä liukumaton pinta. Ja yleensäkin Gaima-joogatiiliä on saatavilla kauniissa väreissä

Joogatiilien sijaan voit käyttää periaatteessa myös esimerkiksi kirjoja, tyynyjä, napakoiksi paketeiksi taiteltuja vilttejä tai mitä vaan muita pehmuisteita, joita löydät kotoasi. Tai ehkäpä mieluiten haluat hyvän joogabolsterin:

Joogabolsteri: Mihin bolsteria käytetään?

Bolsteri on joogassa käytettävä putkityyny, joka antaa sinulle sekä tukea että mukavuutta joogasessiosi aikana ja myös sen jälkeen. Joogabolsterin päällä voi istua, tai sen voi laittaa esimerkiksi polvitaipeiden alle (selinmakuulla mukavampi rentoutua pidempään).

Joogabolsteri on luonnollisesti pehmeämpi kuin joogatiilet, ikään kuin meditaatiotyyny, joka on kuitenkin tavallisia perustyynyjä selvästi napakampi eli tukevampi. 

ALOITTELIJAN JOOGA: Vältä liukastuminen joogassa kätevien (ja kauniiden!) joogasukkien avulla!

Hyvät joogasukat ja pitävä joogamatto yhdessä auttavat sinua välttämään liukastumisia ja lipsumisia, jolloin pystyt paremmin sekä oppimaan uusia asentoja (turvallisesti) että vahvistamaan kehoasi juuri oikeassa asennossa. 

Meditatiivisemmassa ja vähemmän suuria liikkeitä sisältävässä joogamuodossa käy toki ihan tavalliset perussukat tai voit olla varpaillasi.

Hifistelyä: Hyvä joogamatto-spray raikastaa maton lisäksi myös ihanan kotijoogastudiosi!

Kotijoogasessiosi päätteeksi voit raikastaa ilman halutessasi myös hyvällä joogamatto-suihkeella, jolla saat siis ilman lisäksi myös sen kauniin joogamattosi desinfioitua ja tuoksumaan paremmalta ennen kuin käärit sen varastoon odottamaan seuraavaa kotijoogasessiotasi. 

Tämä toki saattaa mennä jo hard core -joogahifistelyn puolelle 🙂

Joogan harrastamisessa ensisijaista on kuunnella kehosi lisäksi sisintäsi

Sinä haluat nauttia elämästäsi. Ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen nautinnolla on myös joogassa aivan ensisijaista.

Ja aivan kuten elämässä ylipäänsä, joogassakin on vaihtelevia päiviä meillä kaikilla. Joinakin päivinä olet ihan superinnoissasi, tunnet olosi vahvaksi ja taitavaksi, kun taas välillä saatat tuntea, että olet herännyt aivan väärällä jalalla eikä sinua todellakaan huvita tehdä juurikaan muuta kuin pötkötellä savasana-asennossa eli kuin kuolleena selälläsi lattialla.

Olennaista onkin kuunnella kehoasi ja sisintäsi – mieltäsi ja sieluasi. Ole itsellesi armollinen vaikeina päivinä ja toisaalta anna palaa täysillä niin päivinä, kun olet täynnä intoa ja motivaatiota harjoitella uusia vaativampia liikkeitä.

Henkinen valmennus hyvinvoinnin parantamiseksi: Hyvä, Parempi, Minä! (Coach Kati Niemi)
Kun haluat parantaa hyvinvointiasi ja saada rentoa elämäniloa arkeesi, tutustu yksilölliseen valmennukseen tästä kuvalinkistä.

Helppo ja edullinen jooga sopii aloittelijalle, joten kokeile ensin ainakin rentoa kotijoogaa!

Jooga on parhaimmillaan todella palkitsevaa eikä edellytä sinulta käytännössä juurikaan alkuinvestointeja. Muutamalla olennaisella joogavälineellä ja hyvillä ilmaisilla YouTube-joogavideoilla pääset jo hyvin joogan makuun eli anna vaan itsellesi lupa tuntea itsesi ihan aidoksi joogiksi paikasta ja ajasta riippumatta!

Nauti monipuolisesta joogasta ja sen hyvää tekevistä vaikutuksista niin keholle kuin mielenrauhalle!

Rakkaudella,
Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

Benefits of yoga. American Osteopathic Association. (n.d.). Retrieved November 20, 2021, from https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/benefits-of-yoga/.

Google. (n.d.). Explore the ancient roots of Yoga . Google Arts and Culture. Retrieved November 20, 2021, from https://artsandculture.google.com/story/explore-the-ancient-roots-of-yoga/rAKCRDl92CPuJg.

Hrubenja, A. (2021, April 21). Yoga statistics and facts: 2021 edition. Modern Gentlemen. Retrieved November 20, 2021, from https://moderngentlemen.net/yoga-statistics/.

Hunsberger, M. (2021, July 15). These are the most popular yoga styles in the world. DoYou. Retrieved November 20, 2021, from https://www.doyou.com/these-are-the-most-popular-yoga-styles-in-the-world-55277/.

Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2019, September 27). How to find more time for physical activity. Mayo Clinic. Retrieved November 20, 2021, from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/fitness/art-20044531#:~:text=To%20keep%20exercise%20a%20priority,every%20interruption%20that%20comes%20along.

McGee, K. (2020, October 11). Types of yoga – breakdown of 11 major types. mindbodygreen. Retrieved November 20, 2021, from https://www.mindbodygreen.com/articles/the-11-major-types-of-yoga-explained-simply.

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.