Ukrainan sota ja ahdistavat uutiset järkyttävät turvallisuuden tunnettamme. Viimeaikaiset tapahtumat koskettavat meitä kaikkia. Mekin voimme avustaa ukrainalaisia ja vaikuttaa omalta osaltamme asioiden kulkuun ainakin välillisesti. Mutta mistä saada mielenrauhaa, kun maailman tilanne tai tulevaisuus ahdistaa?
Ja kannattaako mistään omasta henkilökohtaisesta tulevaisuudesta edes unelmoida, kun oma maailma meni kaaokseen Ukrainan sodan mukana?
Mistä luot itsellesi, läheisillesi ja maailmaan mielenrauhaa, vaikka sinua ahdistaa Ukrainan sota-uutisia selaillessasi?
Monen keskittymiskyky tavallisiin arkisiin asioihin on nyt koetuksella, kun järkyttävät uutiset videoineen ja valokuvineen täyttävät kännykkämme, tietokoneemme ja televisiomme aikaisesta aamusta yömyöhään asti.
Minkälaisia uutisotsikoita sinä klikkaat? Mihin vedät rajan itseäsi suojellaksesi?
Aikaisemmin olen itse minimoinut normiuutistulvan kännykästäni. Hengissäsäilymisviettinsä varassa ihmiset fokusoivat luonnostaan herkemmin negatiiviseen kuin positiiviseen, minkä vuoksi tavanomaisetkin uutiset ovat normaalisti yltiönegatiivisia uhkakuvia ja kärjistettyjä vastakkainasetteluja täynnä – onhan uutisyhtiöiden ymmärrettävänä kaupallisena tavoitteena koukuttaa meidät klikkaamaan jokaista vilkkuvaa ja välkkyvää klikkiotsikkoa maailman tapahtumista.
Ja negatiivisuus myy varmemmin kuin positiivisuus.
Meidän onkin hyvä suojella omaa mieltämme ylenpalttisen negatiiviselta uutisvyöryltä, jos se kuluttaa voimavarojamme liikaa.
Kuitenkin nyt Ukrainan tilanne on päässyt myös minun ihoni alle, ja olen huomannut jumiutuneeni negatiiviseen uutistulvaan, täyttäen mieleni peloilla. Mitä enemmän mietin ahdistavia Ukraina- tai Venäjä-uutisia, sitä enemmän ahdistaa. Tämä on aivojen automatiikan tuotosta, tiedänhän toki sen.
Se mihin fokusoit, se kasvaa mielessäsi, ja ahdistavat ajatukset tuovat ahdistuneisuuden tunteen – ovathan mieli ja keho täysin yhtä aivojen neuronien ja synapsien kautta.
Olen miettinyt, mitä voin tehdä omalta osaltani Ukrainan hyväksi raha-avustusten lisäksi, ja joitain konkreettisempiakin asioita tein parhaan oman kykyni ja taitojeni mukaan. Niistä tuli itselleni hyvä mieli, kun fokusoin hyvän tekemiseen pelkän pahan katselun sijaan.
Ainakin hyvän tekemisen hetkellä fokukseni oli vain puhtaassa hyvässä, jolloin sillä samalla hetkellä aivosoluni eivät voineet murehtia kaikkia kuulemiani tai itse keksimiäni kauhuskenaarioita.
Niinhän ne aivosolumme toimivat – hyvässä ja pahassa.
Minkälaisen mielentilan uutiset tuovat sinulle? Entä miten huolehdit myös itsestäsi?
Itse huomasin ahdistuvani sitä syvemmin mitä enemmän vietin aikaa eri uutiskanavien välillä surffaten: olisiko jossain jokin uusi ratkaiseva käänne julkaistu tai mitä minua viisaammat poliitikot ja vaikuttajat ympäri maailmaa sanovat, mitä meidän kannattaa tehdä seuraavaksi?
Uhan hetkellä meitä ahdistaa. Silloin ihminen haluaa minimoida riskit eli ennakoida tulevaa parhaan kykynsä mukaan, minkä vuoksi myös epätodennäköisimmät kauhuskenaariot tai salaliittoteoriat tuovat meille näennäisturvaa: nehän tavallaan “loogisesti” selittävät asioiden kulun pisteestä A pisteeseen B, C tai D.
Eniten me kuitenkin pelkäämme tulevaisuuden tapahtumia, jotka eivät silti tapahdu kuten ennustimme. Mutta varautuminen ja ennustaminen luovat meille näennäistä turvallisuutta: “olemme ennustaneet kaiken, me olemme kontrollissa”.
Jossain vaiheessa onneksi totesin, että minun on rajoitettava kännykkäni ja televisiouutisten välillä säntäilyä, ja palattava takaisin lähemmäs normaalimoodiani, jossa katson vain tärkeimmät pääuutiset myös siitä aiheesta, joka mieleni nyt herkimmin täyttää: Ukraina.
Tavallaan tunsin siitä syyllisyyttä: miksi en seuraisi jokaista käännettä ja osoita sillä tavalla myötäeläväni ukrainalaisten tuskaa?
Suljenko silmäni totuudelta, jos minimoin Ukraina-uutistulvaa ja pyrin fokusoimaan hyvään? (Lue esimerkiksi artikkelini siitä, miten somea voi käyttää myös itseään tukevasti eikä lannistaen)
Kun minua ahdistaa, minun ensisijainen tehtäväni on palauttaa oma mielenrauhani. Muuten välitän ahdistusta ja epävarmuutta myös ympäristööni.
Lopulta myönsin ja ennenkaikkea sallin itselleni, että oikeastaanhan minun ei tarvitse tietää jokaista käännettä. Eikä minun kannata katsoa videoita tai valokuvia täynnä tuhoa ja ahdistusta, koska todellisuudessahan minä en saa niistä mitään sellaista tietoa, mikä auttaisi minua olemaan enemmän avuksi ukrainalaisille, suomalaisille, läheisilleni tai itselleni.
Muutama jo näkemäni sotakuva riittää siihen, että osaan kyllä pitää sodan kauheudet mielessäni ihan omatoimisestikin, vaikka en jatkuvasti sellaisia kuvia katsele.
Perustiedot olennaisimmista muutoksista riittävät. En lähde mukaan jokaiseen kauhuskenaarioon, vaikka kuinka haluaisin ennustaa tulevaisuuden turvallisuutta.
Muistutin itselleni, että minusta on maailmalle enemmän hyötyä, kun keskityn tuomaan muille ihmisille uskoa ja voimaa tulevaan. Sillä sen minä osaan, ja siihen minulla on työkalut. Ja turvallisuuden tunteen luominen on nyt ensisijaista.
Kaikki kestävät, hyvät päätökset tehdään turvallisuuden tunteesta eikä pelosta käsin. Stressaantuneina teemme enemmän hallaa kuin hyvää, vaikka kuinka yrittäisimme toisin.
Mihin arkiseen hyvään sinä voit keskittyä tuodaksesi hyvää sekä itsellesi että muille, ja sitä kautta koko maailmaan?
Jos huomaat, että jatkuvasti päivittyvä uutisvyöry ahdistaa, luo sinulle epävarmuutta ja mahdollisesti myös kehollista ylivirittyneisyyttä, sinun kannattaa hieman hellittää.
Vaikka tuntisit olosi avuttomaksi jossain hetkessä, sinä saat myös pysähtyä hetkeksi keskittymään vain sinun omaan hengitykseesi ja elimistösi rauhoittamiseen, stressin tasoittamiseen ja hyvinvointiisi.
Kun sinä voit hyvin, niin sitä todennäköisemmin myös läheisesi voivat hyvin. Ja siten pikku hiljaa yhä useampi jaksaa silloin tehdä myös sen oman työnsä, jossa he ovat parhaimmillaan meidän kaikkien puolesta.
Sen paremman huomisen puolesta, arkinen askare ja hyvä päätös kerrallaan.
Maailman myllerryksenkin keskellä sinun on tärkeää myös nukkua yösi hyvin, jotta stressi ei kumuloidu aivosumuksi asti. Jos uni ei millään meinaa tulla iltaisin tai heräilet katkonaiseen uneen, rauhoita iltasi kuunnellen ilmaista rentoutusäänitettä ja lue nämä 14 vinkkiäni nukahtamisen helpottamiseen ja unen laadun parantamiseen. Toivon niistä olevan apua sinulle, lähimmäiseni.
Mielenrauhaa päiviisi ja rauhallisia öitä sinulle!
Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Unelmaelämän mielikuvaharjoitus: Ihana mielikuvamatka unelmaa kohti
Mielikuvaharjoitus: Sinun parempaan tulevaisuuteen suuntautuva mielikuvamatka, joka auttaa sinua saavuttamaan unelmasi helpommin.

Hyvä uni: 14 vinkkiä nukahtamisen helpottamiseen ja nukkumiseen
Palauttava, hyvä uni syntyy luonnollisesti, kun käytät toimivia keinoja nukahtamisen helpottamiseksi ja laadukkaan unen pohjustamiseksi.

Rentoutuminen: Hyvä ilmainen rentoutusäänite stressinhallintaan
Miksi rentoutuminen on vaikeaa? Stressinhallinta ja kyky rentoutua. Miten oppia rentoutumaan arjessa? Rentoutusharjoitus. ÄÄNITE

Stressinhallinta: 10 parasta keinoa, joilla hallitset stressiä
Miten hallita stressiä ja lisätä voimavarojaan, jotta selviää stressaavasta arjesta töissä ja kotona paremmin? Stressinhallinta

Stressin vaikutus parisuhteeseen kannattaa tiedostaa ajoissa
Stressioireet ja stressin vaikutus. Jos parisuhteessa joutuu kannattelemaan puolisoaan, kyseessä ei ole parisuhde vaan hoitosuhde.

Stressi ja unettomuus: Johtuvatko parisuhdeongelmat vain stressistä?
Miksi stressi ja unettomuus aiheuttavat ongelmia parisuhteessa? Vai aiheuttaako huono parisuhde stressiä ja unettomuutta? Mikä auttaa?