Oma mustasukkaisuus

Oma mustasukkaisuus: Olenko liian mustasukkainen?

Laita hyvä kiertoon!

Miten ihmeessä jotkut voivat elää avoimessa suhteessa tai etäsuhteessa – eivätkö he tunne lainkaan mustasukkaisuutta? Tai miten ihmeessä joku voi voittaa oman mustasukkaisuutensa, jos he tietävät tulleensa puolisonsa pettämiksi? Moni on mustasukkainen puolisostaan – mustasukkaisuus on suhteellisen yleinen ilmiö. Se, että jokin on normaalia tai yleistä muiden parisuhteissa, ei tarkoita sitä, että sinun pitää myös kokea mustasukkaisuutta suhteessasi, jos et tuosta tunteesta varsinaisesti nauti eikä parisuhteesi hyödy siitä piirun vertaa. Tämä artikkeli on sinulle, jolle oma mustasukkaisuus puolisoa kohtaan on jo liiankin tuttua.

Sinulle, joka kaipaat apua kokemaasi mustasukkaisuuteen – olipa tuolle omalle mustasukkaisuudellesi kunnon aihetta taikka ei. Tähän artikkeliin olen koonnut näkökulmia monista onnellisista ja onnettomista parisuhteista, joilla on kullakin omanlaisensa muoto – niitä avoimia suhteita ja etäsuhteita unohtamatta, koska voimmehan todennäköisesti oppia heiltä jotain myös mustasukkaisuuden voittamisesta tai ainakin sietämistä. 

Vai mitä luulet? 

Pettävätkö kaikki kumminkin, joten on parempi olla mustasukkainen jo ihan varmuuden vuoksi?

On lööppijuttuja, joiden mukaan tasantarkkaan ihan kaikki pettävät viimeistään firman pikkujouluissa. Näihin kohujuttuihin uskovat eivät todellakaan toivota puolisolle hauskaa pikkujouluiltaa tämän tälläytyessä vuoden parhaisiin pirskeisiin. Toisen hauskanpidosta ilahtumisen sijaan kotiin jäävä mustasukkainen puoliso kontrolloi pikkujoulujuhlijan illanviettoa tekstiviestein tai puheluin, ja saattaa pamahtaa paikallekin vahtimaan tai rekrytoi kaverinsa valvomaan puolisoa yökerhoon.

Joku toinen oman elämänsä sherlock asentaa puolisonsa autoon seurantalaitteen tai hakkeroituu puolisonsa kännykän ja tietokoneen viesteihin.

Kolmas mustasukkaisuudesta kärsivä neurootikko valvoo silmä kovana puolisonsa somekuvista tykkääviä toisen sukupuolen edustajia: onkohan heistä joku puolisoni salarakas? Kuka jaksaa tällaista parisuhdetta, jossa mustasukkaisuus on arkipäivää?

Tunnetko olevasi välillä liiankin mustasukkainen, vaikka et haluaisi? Tämä kirjoitukseni on sinua varten.

Oma mustasukkaisuus kalvaa kipeästi

Oma mustasukkaisuus on ikävä, kalvava tunne.

Toisinaan oma mustasukkaisuus voi olla lievää, toisinaan niin voimakasta, että itseäkin jo hävettää. Varsinkin jos mustasukkaisuus-tunne valtaa koko mielen ja kehon niin, ettei pysty aina hallitsemaan omaa käytöstään ja reaktioitaan.

Sinulla on kuitenkin mahdollisuus saada mustasukkaisuutesi haltuun.

Tiedät sen olevan mahdollista, koska et ole aina tuntenut tuota mustasukkaisuutta. Se ei ole kiinteä osa sinua, vaan jossain vaiheessa menneinä vuosina oppimasi tunnetapa, jota voit ja saat lievittää kaikin mahdollisin keinoin.

Tämä artikkeli on sinulle, joka kaipaat apua mustasukkaisuuteen koko alitajuntasi voimalla.

Kuuluuko kaikkiin parisuhteisiin mustasukkaisuutta?

Vaikka monissa parisuhteissa tunnetaan mustasukkaisuutta, mustasukkaisuus ei ole kuitenkin rakkauden merkki. Mustasukkaisuuden tunteiden kokeminen ei tarkoita myöskään rakkauden vastakohtaa, mutta rakkaudesta se ei ole minkään sortin tae, että tuntee mustasukkaisuutta. Lue aidosta rakkaudesta ja mustasukkaisuuden ilmenemisen evoluutioperusteisista syistä tästä artikkelista: MITÄ AITO RAKKAUS ON parhaimmillaan, kun se ei kuole edes erotessa?

Mustasukkaisuus juontuu pelosta eikä rakkaudesta käsin. Kun rakastaa itseään ja oma itseluottamus on kunnossa, tarvitsee harvemmin tuntea olevansa mustasukkainen. Kun lisäksi luottaa puolisoonsa, epävarmuutta ei tarvitse tuntea myöskään parisuhteen pysyvyydestä.

Mistä oma mustasukkaisuus johtuu?

Mustasukkaisuuden takana on usein huono itsetunto. Kolmella tavalla:

  • Huonon itsetunnon omaava puoliso pettää herkemmin kuin henkilö, jolla on aidosti hyvä itsetunto ja voimia elää arkeaan omien arvojensa mukaan. Harvemmin pettäminen kuuluu kenenkään perusarvoihin, joten pettäminen on omia arvoja vastaanrikkomista.
  • Huonon itsetunnon omaava henkilö epäröi, voiko puoliso todella rakastaa häntä, koska henkilö itsekään ei rakasta itseään. Huono itsetunto pakottaa kontrolloimaan kumppania, koska normaalin vapauden antaminen pelottaa. Huonon itsetunnon omaava henkilö pelkää, että puoliso hylkää, joten hän saa aikaan hiljaisia tai kovaäänisiä, aggressiivisia tai passiivis-aggressiivisia draamakohtauksia.
  • Huonon itsetunnon omaava henkilö suostuu ottamaan vastaan mustasukkaisen puolisonsa huonoa käytöstä, kontrollia ja tiuskimista.

Jos molemmilla puolisoilla on huono itsetunto, mustasukkaisuuden kierre on valmis. Tästä kierteestä moni huonon itsetunnon omaava ei pyri pääsemään irti parisuhdeterapian avulla tai eroamalla, vaan pakenemalla sivusuhteisiin, mikä vain vahvistaa huonon itsetunnon omaavan henkilön alkuperäiset epäilykset: “No niin, arvasinhan minä! Heti kun silmä välttää, niin taas ollaan pettämässä!”

Mistä kierre siis alkoikaan? Puolisosta ja hänen tekemisistään, vai molempien kumppaneiden huonosta itsetunnosta?

Narsismi ja mustasukkaisuus

Toisinaan mustasukkaisuuden taustalla on narsismi, joka johtuu erittäin heikosta itsetunnosta. Narsistisen puolison mustasukkaisesta käytöksestä ja muista narsistin tunnusmerkeistä voit lukea esimerkiksi tästä kattavasta narsismi-artikkelista. Haethan apua, jos itse arvelet olevasi narsisti tai elät narsistisen kumppanin kanssa.

Vaikka oma mustasukkaisuus on tiettyyn rajaan asti vielä normaalia, narsismi on jo diagnosoitava ja hoitoa vaativa persoonallisuushäiriö, josta on vakavaa haittaa parisuhteelle.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Omaan mustasukkaisuuteensa kannattaa havahtua ajoissa

Omaan mustasukkaisuuteensa kannattaa havahtua. Omaa mustasukkaisuuttaan ei pidä pelätä ja torjua, vaan toivottaa tuokin kalvava tunne tarkempaan tutkailuun ja tervetulleeksi vieraaksi – ei asumaan. Oman mustasukkaisuuden tunteen ei pidä syödä itseä ja puolisoa niin, että se syöksee koko parisuhteen yhä suurempiin ongelmiin – ja sitä myöten yhä voimakkaampaan mustasukkaisuuteen.

Mustasukkaisuus aiheuttaa parisuhdeongelmia varsinkin, jos se yltyy kohtuuttomaksi stalkkaamiseksi ja syyttelyksi. Mustasukkaisuus on myös yksi merkittävä syy eroon.

Kun tunnet olevasi mahdollisesti liian mustasukkainen, voit oivaltaa uusia näkökulmia rakkauden monimuotoisuuteen ja erilaisiin suhdemalleihin tutustumalla. Lue esimerkiksi nämä artikkelit avoimesta suhteesta ja etäsuhteesta, joissa elävät ovat oppineet tulemaan toimeen myös ajoittaisten mustasukkaisuuden tunteiden kanssa:

Lievä mustasukkaisuus on kuitenkin normaali tunne, jota varmaankin me kaikki puolisojamme rakastavat ihmiset olemme ainakin kerran elämässämme tunteneet edes hetken verran. Tässä toisessa artikkelissa käytiin läpi mustasukkaisuuden tavanomaisia syitä sekä lievän, normaalin ja sairaalloisen mustasukkaisuuden rajanvetoa: Mitä on sairaalloinen mustasukkaisuus?

Äkillinen mustasukkaisuuskohtaus voi herättää sinut ajoissa, jos sinun oma mustasukkaisuus voimistuu liikaa.

Normaalia on myös se, että toisinaan saattaa saada yllättävän suuren mustasukkaisuuskohtauksen, jota saattaa itsekin pelästyä.

Kyseessä saattaa olla tilannekohtaiset tekijät, jotka laukaisevat mustasukkaisuusreaktion äkillisesti ja voimakkaasti. Kun kuitenkin itse ymmärtää havahtua tähän ja etsiä aktiivisesti ratkaisua mustasukkaisuusongelmaansa, se riittää. Itseään ei kannata soimata liikaa.

Usein helpotukseksi riittää jo kun huomaa mustasukkaisuutensa aiheutuneen esimerkiksi vain oman väsymyksen, stressin tai unettomuuden vuoksi. Tai siksi, että yhteistä parisuhdeaikaa ei ole ollut pitkiin aikoihin -tai ei ole kokenut (!) saaneensa tarpeeksi huomiota puolisoltaan. Itselleen kannattaa olla armollinen. Meillä kaikilla saattaa joskus tunteet heilahtaa yli laidan ilman “kunnon” syytä. Väsymys ja yleinen stressitila ovat yleisiä syitä ailahtelevuuteen.

Tiedätkö, mistä sinun oma mustasukkaisuus-tunteesi johtuu?

Puhdas väsymys ja sitkeä stressi luovat sisällemme epävarmuuden tilan, josta mustasukkaisuus saa kaikupohjansa. Jos tunnistat itsessäsi oireita, joita avaan seuraavissa kappaleissa, sinun kannattaa keskittyä ensisijaisesti näiden mustasukkaisuuden juurisyiden hoitamiseen. Stressi ja unettomuus aiheuttavat ihan aidon, psykofyysisen hälytystilan aivoihisi ja sitä myöten koko kehoosi, jolloin saatat kokea olevasi järjettömän mustasukkainen ilman mitään järjellistä syytä.

Sen sijaan, että käytät energiasi itsesi moittimiseen ilmentämästäsi mustasukkaisuuskohtauksesta.

Stressi ja unettomuus aiheuttavat aivan liikaa parisuhdeongelmia. Niitä kannattaa hoitaa ajoissa, jos huomaa kokevansa mustasukkaisuuskohtauksia. Omaa parisuhdettaan ei kannata uhrata mustasukkaisuuden synkälle kierteelle vain työstressin tai lapsiperheväsymyksen vuoksi. Lue Rakkauden (r)evoluution blogin artikkelit, jotka käsittelevät stressin moninaisia vaikutuksia, parhaimpia stressinhallintakeinoja, vinkkejä unettomuuden hoitoon, ja itsetunnon vahvistamista alitajunnan ja tiedostamattoman mielen voimalla.

Jos kokee äkillisen mustasukkaisuuskohtauksen, siitä kannattaa puhua puolisonsa kanssa ja pyytää käytöstään anteeksi vilpittömästi rakkaudella.

Jatkuva oma mustasukkaisuus rasittaa molempia puolisoita

Tiedät varmaan työpaikaltasi kollegan, jolla on tapana nähdä uhkakuvia sielläkin, missä mitään todellista ongelmaa tai riskikeskittymää ei ole olemassakaan. Joillakin on tapana katsoa maailmaansa mustanpuhuvien silmälasien läpi.

Yhtälailla parisuhteessa omissa nahoissaan epävarma yksilö voi kokea elävänsä jatkuvassa epävarmuudessa ja pelkää tulevansa puolisonsa hylkäämäksi. Tämä pelko voi olla lievää tai massiivista, hetkellistä tai jatkuvaa.

Epävarma ja stressaantunut yksilö vatvoo riskiskenaarioita mielessään, ja spekuloi pahimmilla vaihtoehdoilla. Mustasukkaisuuteensa sairastunut ihminen pyörittää negatiivista ajatusvyyhtiään vinhasti yhä uudelleen ja uudelleen niin usein, että alkaa jo uskoa noihin vankalla sisäisellä äänellään toistamiinsa itsesuggestioihin. Nuo suggestiot kannattaisi vaihtaa parempiin ja äkkiä.

Mutta ensin on vaihdettava negatiivisen puheen äänilevy. Siihen monet NLP-harjoitukset ja hypnoterapia antavat parhaat työkalut, joten lue niistä lisää Rakkauden (r)evoluution lukuisista blogikirjoituksista.

Miksi puolisoni aiheuttaa minulle ahdistavia mustasukkaisuuden tunteita?

Sinä et vastaa puolisosi käytöksestä, joka aiheuttaa sinussa mustasukkaisuutta. Tai oikeammin sanottuna: puolisosi toiminta ei aiheuta sinun mustasukkaisuustunnettasi, vaan omat tiedostamattomat menneisyyden kokemuksesi ja tulkintasi puolisosi toiminnasta. Mustasukkaisuutesi on kuitenkin loppujen lopuksi sinun oma tunteesi, ja sinä olet vastuussa omista tunteistasi ja toiminnastasi mustasukkaisuustunteidesi pohjalta.

Sinä olet vastuussa omista tulkinnoistasi, joita teet puolisosi käytöksestä. Olet vastuussa omista tulkinnoistasi silloinkin, kun et tiedosta tekemiäsi tulkintojasi vaan ohjaudut tiedostamattoman mielesi ja alitajunnan voimin mustasukkaisuuskohtauksesta toiseen. Sinun vastuullasi on pysähtyminen itsesi äärelle sekä alitajuisten tulkintojesi analysointi ja muokkaus niin, että mustasukkaisuutesi ei räjähdä käsiin.

Jos olet liian mustasukkainen ja luulet, ettet vaan mahda itsellesi mitään, sinulla ei omasta ymmärtämättämyydestäsi huolimatta ole oikeutta sabotoida puolisosi elämää yliampuvalla mustasukkaisuudellasi.

Ikävä mustasukkaisuudentunteesi syntyy omista tulkinnoistasi siitä, mitä todellisuudessa tapahtui ja mitä tuo puolisosi teko sinulle merkitsee. Kenenkään ihmisen toiminta ei sellaisenaan suoraan ja välittömästi aiheuta sinulle sitä tunnetta, joka sinussa herää havaintojesi ja tiedostamattomien tulkintojesi pohjalta nopeasti. Usein automaattisesti ja tiedostamatta, joten siksi et ole tietoinen noista sisäisistä tulkinnoistasi ennen kuin ne jo pääsevät sammakoina suustasi.

Puolisosi toiminta ei aiheuta välittömästi myöskään sitä yhä syvemmin sydäntäsi kalvavaa mustasukkaisuuden tunnetta, johon vajoat sitä varmemmin mitä kauemmin siinä tunteessasi möyrit.

Mitä teen, kun puolisoni aiheuttaa minussa mustasukkaisuutta, jota en halua tuntea?

Sinä olet vastuussa omista valinnoistasi – myös puolison valinnastasi, mutta et puolisosi tekemistä valinnoista. Jos puolisosi toimii tökerösti ja aiheuttaa sinussa (omien tulkintojesi kautta välillisesti) mustasukkaisuutta esimerkiksi pettämällä, teidän on aika keskustella tosissanne, rauhallisesti ja selkeästi.

Keskustelkaa, missä teillä kummallakin menee pettämisen raja. Joillakin se menee flirtissä, toisilla liian läheisessä toiminnassa yökerhon tanssilattialla, muilla ehkä vieraan ihmisen suutelemisessa. Seksissä kenties monilla ylittyy pettämisen raja, mutta kaikilla ei silloinkaan. Toisille seksi on vain teknistä suoritusta tai eläimellistä intohimoa ja elämäniloa eikä heidän kartallaan arvioituna siis vielä ollenkaan pettämistä – ainakaan niin kauan, kun tunteita ei ole mukana.

Kokeeko puolisosi ylittäneen oman pettämisen rajansa?

Vai kokeeko kumppanisi kenties niin, että hän ei ole ylittänyt pettämisen rajaansa vaan ainoastaan sen rajan, jossa sinun mielestäsi menee pettämisen raja?

Kun puolisosi uskottomuus aiheuttaa sinussa mustasukkaisuutta

Oliko puolisosi uskoton ja nyt vannoo uskollisuuttaan? Koetko silti mustasukkaisuutta? Antaako puolisosi sinulle luvan tunteeseesi ja saatteko yhdessä käsiteltyä asiaa? Vai moittiiko aikaisemmin uskoton puolisosi sinua mustasukkaisuudesta, jota et saisi tuntea vain siksi, että hän sattui jo pyytämään sinulta anteeksi?

Jos puolisosi on käyttäytynyt huonosti, on ymmärrettävää, että tunnet mustasukkaisuutta helpommin kuin jos hän ei olisi koskaan pettänyt sinua. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa syyllisyyttä omasta mustasukkaisuudestasi, vaikka oletkin vastuussa tuostakin tunteestasi. Sinun ei tule kantaa syyllisyyttä myöskään siitä, että puolisosi petti sinua.

Vaikka puolisosi uskottomuus olisi aiheuttanut itsetuntoosi kolauksen, sinä voit parantaa itseluottamustasi. Puolisosi toiminnan ei tarvitse vaikuttaa sinun minäkuvaasi lopun ikääsi, kunhan pidät itsestäsi huolta ja haet apua itsetuntosi hoitamiseen taas hyvälle tolalle – puolisosi toilailuista huolimatta.

Jos oletat toisen ihmisen käytöksen tai toiminnan olevan sinusta johtuvaa ja annat hänen toimintatapojensa vaikuttaa itsetuntoosi, on melko loogista, että tunnet mustasukkaisuutta, jos hän käyttäytyy huonosti. Mutta jos olet vahvistanut itsetuntoasi niin, että tiedät olevasi ihana ihminen ja rakastettava juuri sellaisena kuin olet, sinun tökerösti käyttäytyvä puolisosi saa sinun puolestasi jatkaa tökeröä käytöstään täysin vapaasti, jos haluaa.

Yhtälailla sinä olet vapaa päättämään siitä, kenen kanssa jaat aikaasi jatkossa. Sinä voit vain keskustella hänen kanssaan parisuhteen pelisäännöistä ja avata omaa itseäsi ja arvojasi. Sinä et ole vastuussa puolisosi valinnoista – ainoastaan omistasi.

Sinä et voi tehdä puolisosi puolesta päätöstä lopettaa sinun pettämisesi. Sinun tulee kuitenkin tehdä itsesi puolesta päätös lopettaa itsesi pettäminen. Teemasta voit lukea lisää Pettäminen-blogikategoriasta ja Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta.

Miten päästä eroon omista mustasukkaisuuden tunteista?

Jotta pääset eroon omasta mustasukkaisuudestasi, sinun on ensin havahduttava siihen. Jos tunteensa vain ohittaa tiedostamatta, niillä on taipumus ohjata meitä alitajuisesti. Toivottavasti tämä artikkeli antaa pieniä oivalluksia tuota havahtumistasi varten. Sinun oma mustasukkaisuus voi auttaa sinua heräämään ongelmiisi, jotka rajoittavat elämäsi onnellisuutta kenties muuallakin kuin vain parisuhteessa.

Mustasukkaisuuden taustalla jomottava heikko itsetunto aiheuttaa ongelmia elämän kaikilla alueilla, joten ehkäpä voit ajatella mustasukkaisuuden tunteidesi olevan lahja, jonka salat selvittämällä saat tehtyä elämästäsi monin tavoin runsaampaa ja antoisampaa!

Ensimmäiseksi riittää, kun saat mustasukkaisuutta ruokkivasta ajatuksestasi kiinni ja huomioit sen: “Kappas, vai että tämmöinen jättekiva ajatus tällä kertaa! Mistäs sinä tänne luokseni nyt saavuit elämääni piristämään?” Huumoria saa ja kannattaa käyttää varsinkin, kun on vakavista asioista kyse. Esimerkiksi äänensävyn ja äänenpainojen vaihteluja käytetään tietoisesti hyväksi monissa tehokkaissa NLP-harjoituksissa, koska vahvat uskomukset on kiskottava irti juurineen monin tavoin.

Riittää, että vain huomaat ajatuksesi. Ja sitten annat sen mennä. Jos yrität työntää ajatustasi pois, se puskee takaisin yhä vahvemmin. Jos puristat siitä kovaa kiinni, sekin tukahduttaa sinua. Mutta jos vain hetkeksi hellität ja irrotat otteesi siitä, sekin irrottaa otteensa sinusta. Hetken hellittämiseen liittyen lue esimerkiksi artikkeli NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.

Ikävät ajatukset puskevat yleensä sinnikkäimmin pintaan, jos niiden voimavarat ovat syvässä tiedostamattomassa mielessä. Tiedostamattoman mielen ja alitajunnan tieto- eli ajatusvarastot ovat kumuloituneet lapsuudesta asti jokaisen uuden kokemuksen myötä. Vaikka et haluaisi uskoa, niin ehkäpä nykyisessä parisuhteessasi ilmennät niitä uskomuksiasi, joita omaksuit ensimmäisessä epäonnisessa seurusteluyrityksessäsi tai joita havainnoit lapsuudessasi vanhempiesi välisessä käyttäytymisessä?

Omasta mustasukkaisuudesta voi päästä irti

Sinä voit valita, miten elät tänään, mihin suuntaat fokuksesi ja millaisia tulkintoja teet puolisosi käytöksestä. Voit tietoisesti vaikuttaa myös alitajuisen mielesi perusrakenteisiin ja vahvistaa itseäsi niin, että jatkossa et tunne enää mustasukkaisuutta ainakaan yhtä voimakkaasti etkä toimi sen johdosta epäkunnioittavasti puolisoasi kohtaan. Oma mustasukkaisuus on voitettavissa!

Jos päätät fokusoida puolisosi huonoon käytökseen, tulet todennäköisesti kohtaamaan sitä entistä enemmän. Jos olet aikaisemmin tottunut olemaan mustasukkainen ja näkemään puolisosi pettävän jokaisessa käänteessä, tiedäthän, että sinun tilannekohtaiset tulkintasi saattavat olla pahastikin vääristyneitä?

Onneksi ajatukset ovat vain ajatuksia eivätkä sen enempää aina tottakaan. Omiin ajatuksiinsa ei tarvitse aina uskoa. Omia vinoutuneita ajatuksiaan eli rajoittavia uskomuksiaan kannattaa syynäillä ja alitajuisia pommejaan purkaa, jotta ne eivät aiheuttaisi ainakaan räjähteleviä mustasukkaisuuskohtauksia.

Ajatustensa “harhauttamiseen” ja vankkojen ajatusmalliensa muuntamiseen on monia hyviä keinoja, joita voit opiskella esimerkiksi Rakkauden (r)evoluutio-kirjan avulla. Rajoittavien uskomusten purkamisen ja itseluottamuksen parantamisen avulla mustasukkaisuutta ruokkineet negatiiviset ajatukset haihtuvat päivä päivältä yhä helpommin pois.

Miten voin lopettaa olemasta mustasukkainen, kun uskon puolisoni pettävän minua?

“Olen mustasukkainen ihan aiheesta, koska kumppanini on pettänyt minua!” Kuulostaako tuo hyvältä selitykseltä tunteelle, josta haluaisi vaan ei osaa päästää irti? Jos perustelet ja oikeutat liiallisen mustasukkaisuutesi itsellesi, sanot samalla alitajunnallesi: sinun pitääkin olla oikein mustasukkainen ja osoittaa puolisollesi hänen olevan ikuinen petturi! Jos kiellät ongelmasi, sinun oma mustasukkaisuus jatkaa itsesi ja puolisosi satuttamista vastakin.

On totta, että monet ihmiset pettävät puolisoitaan vuosikymmenten ajan eivätkä jää koskaan kiinni. Mutta tiedätkö, että on vähintään yhtä todennäköistä tulla jätetyksi, jos on fanaattisen mustasukkainen syyttä suotta? Sinun ei tarvitse kestää puolisosi pettämistä, mutta hänenkään ei tarvitse kestää sinun ylitseampuvaa mustasukkaisuutta ja kyttäämistä kotonaan. Jos epäilet puolisosi pettävän tai ylipäänsä tunnet vahvaa mustasukkaisuutta, hae apua parisuhde- tai seksuaaliterapeutilta puolisosi kanssa tai itseksesi. Se että olet tottunut olemaan mustasukkainen vuosien ajan, ei tarkoita sitä, ettetkö voisi opettaa itseäsi hellästi mutta määrätietoisesti päästämään irti tuosta sinua itseäsi kalvavasta tunteesta.

Jos petturipuolisosi satutti sinua jo, niin miksi satutat itseäsi vielä lisää?

Silloin kun oma mustasukkaisuus johtuu puolison uskottomuudesta, keskustelkaa edellä mainitulla tavalla siitä, missä menee uskottomuuden raja teidän kummankin mielessä ja miten te yhdessä voitte toimia niin, että hän voittaa luottamuksesi takaisin. Siinä teillä molemmilla on oma vastuunne. Puolisosi ei voi vain heittää “koita nyt jo päästä siitä yli”, jos sinä koet tilanteen yhä vaikeana. Hänen tulee kulkea sinun rinnallasi, jos todella haluaa osoittaa olevansa sinun luottamuksesi arvoinen. Yhtälailla sinun velvollisuutesi on olla suurentelematta menneisyyttä nykyisyyden ja tulevaisuuden kustannuksella.

Uusi alku on aina mahdollinen.

Myös tänään.

Nyt.

OMA MUSTASUKKAISUUS: Oletko sinä liian mustasukkainen?

Tämä artikkeli oli sinulle, jolle oma mustasukkaisuus puolisoa kohtaan on tuttua. Toivottavasti tämä kirjoitukseni antoi sinulle pohdittavaa omakohtaisesti. Toivottavasti sain autettua sinua ottamaan seuraavan askeleesi kohti elämää, jossa sinun ei enää tarvitse pitää kiinni mustasukkaisuuden tunteista.

Voimia sinulle, jolle oma mustasukkaisuus on tuttu vieras välillä. Vaikka tunnet välillä olevasi mustasukkainen puolisostasi, usko pois:

Sinä selviät kyllä!

Lue teemaan liittyen kirjoituksia Erota vai ei?- ja Pettäminen-blogikategorioista. Esimerkiksi nämä suositut artikkelit:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.