Narsistinen persoonallisuus, persoonallisuushäiriö, narsistiset persoonallisuuspiirteet

Narsistinen persoonallisuus: Mistä narsistin tunnistaa?

Laita hyvä kiertoon!

Narsistisuus ei ole vain arkipäiväistä kettumaisuutta tai muiden silmissä (liian) vahvaa itseluottamusta. Se, että joku muuttuu esimerkiksi avioeron myötä hankalaksi exäksi, ei tee hänestä silti narsistia yhtäkkiä. Narsistinen persoonallisuus ei ole sattumalta kehittyvä tai jossain tilanteessa näyttäytyvä luonteenpiirre, vaan persoonallisuushäiriö. Diagnooseja tekevät vain alan ammattilaiset, mutta toki on tiettyjä tyypillisiä, “normikansalaisenkin” havaittavissa olevia merkkejä, mistä narsistin tunnistaa – mahdollisesti.

Liian suoria johtopäätöksiä ei kuitenkaan parane vetää tästä narsististen piirteiden ja käyttäytymistapojen listasta, jonka kokosin sinulle, jos mietit esimerkiksi sitä, onko puolisollasi narsistinen persoonallisuus vai onkohan hän sittenkin ihan terve ja fiksu ihminen, ja entäpä jos “kaikki viat” ovatkin vain sinussa itsessäsi…?

Ehkä ainakin puolisosi on saattanut saada sinut uskomaan näin, ja siksi kyseenalaistat mahdollisesti omaakin mielenterveyttäsi? Sellaiselle polulle päätyminen saattaa nimittäin myös olla yksi potentiaalinen merkki siitä, että ehkäpä oletkin ajautunut “oikean” narsistin pauloihin.

Narsistinen persoonallisuus: Yleiset narsistin piirteet

Voit lukea tarkemmat, käytännönläheisemmät kuvaukset näistä eri piirteistä kattavasta narsismi-artikkelistani. Olkoon tämä kuitenkin sinulle pikainen “tarkistuslista” niistä teemoista, mistä narsistin tunnistaa – toisinaan. Ehkä. 🙂

Kuten jo huomasit, ne persoonallisuuspiirteet, mistä narsistin tunnistaa, on varsin pitkä lista…!

Pitkä luettelo epämiellyttäviä piirteitä, joista meillä jokaisella voi joissain ihmissuhteissa tai tietyissä elämänvaiheissa nousta pintaan.

Kukaan ei ole täydellinen. Ja tuohon virkkeeseen moni narsistikin vetoaa, jotta painaisit ikävät jutut jälleen villaisella etkä vaan jättäisi häntä.

Koska häntähän ei jätetä! (Ja jos “uhkaat” häntä erolla, hän joko lähtee hyökkäykseen pahalla tai hyvällä – mielistellen sinua, ettet vaan lähtisi pois…)

Narsistin heikko itsetunto ei kestäisi jätetyksi tulemista.

Kyllä, kaiken ikävän käytöksen takana on tosiaankin särkynyt sisin, jota narsisti suojelee kovin ottein. Siksi hän ei pääse muiden ihmisten lähelle, koska hän ei uskalla avata itseään ja asettautua hylätyksi tulemisen riskin alle. Narsistinen persoonallisuus on kuin heikon yksilön kivikova kuori ja siksi narsistin kanssa voi tuntea kuin kävelevänsä munankuorilla, jatkuvasti varpaisillaan.

Kuten tästä listasta jo huomasitkin, monet narsistiset ominaisuudet ovat kuitenkin sellaisia, että niitä esiintyy myös ihan terveissä ihmisissä. Meillä kaikilla on välillä elämässä vaikeaa ja toisinaan koemme riittämättömyyden tunnetta vaikkapa siinä parisuhteessa, mikä tulee ulos esimerkiksi mustasukkaisuutena.

Olennaista ei olekaan yksittäiset narsistiset persoonallisuuspiirteet, vaan se kokonaisuus, jonka ne muodostavat. Ja koska myös narsistiset persoonallisuuspiirteet tuppaavat olemaan melkoisen pysyviä (toki itseään voi aina kehittää, mutta rajansa kaikella yhden elämän aikana…), narsistinen persoonallisuushäiriö yleensä näkyy ja kuuluu monella elämänalueella, monissa ihmissuhteissa, läpi elämän.

Ennen kuin siis herjaat vaikkapa sitä (tulevaa) exääsi narsistiksi, hengitä syvään ja kysy itseltäsi se tärkein kysymys:

Miten sinun oman elämän valintoihisi tästä eteenpäin vaikuttaa se, onko hän “oikea” narsisti vai eikö teillä vaan muuten synkkaa?

Mikä on relevantein analyysi oman elämäsi tulevan suunnan ja antoisamman sisällön kannalta?

Valinta on aina sinun.

Silloinkin kun “narsisti” on saattanut saada sinut jo uskomaan toisin, ja epäilemään omaa vapaata tahtoasi.

Silloinkin, kun voimavarasi olisivat jo huvenneet, ja olisit menettänyt toivosi paremmasta elämästä.

Olitpa narsistin uhri tai muuten vaikeassa ihmissuhteessa kärvistelevä, joka tapauksessa viestini sinulle on selkeä: älä jätä itseäsi yksin.

Sinä saat tarvita apua. Se ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta. Sinun ei tarvitse olla itseriittoinen ja kaikkivoipa – toisin kuin narsisti haluaa itselleen uskotella olevansa.

Jos läheisesi mahdollisesti narsistinen persoonallisuus mietityttää sinua ja kaipaat rinnallesi kulkijaa tässä elämänvaiheessasi, varaa sinulle sopiva hetki etä- tai live-tapaamiseen kanssani helposti nettiajanvarauksella. Voit tutustua myös coaching-palveluihini, pariterapiaan ja mm. hypnoterapiaan (=hypnoosi + terapeuttiset ja valmennukselliset metodit).

Nähdään!

Rakkaudella voimaannuttaen,
Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.