Voimakas viha exää kohtaan

Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan on purettavissa

Laita hyvä kiertoon!

Kuten Jenni Vartiaisen Nettiin-laulussa kerrotaan, jotkut erostaan tulistuneet muuttuvat varsinaisiksi munapäiksi ja kostavat kipunsa exälleen netissä, somessa tai livenä. Mistä voimakas viha exää kohtaan johtuu? Entä miten ex-puolisoa kohtaan kokemastaan valtavasta vihan tunteesta voi vapautua pysyvästi? Tai edes hetkellisesti? Patoutunut viha on purettavissa, ja tämä artikkeli kertoo, miten päästä eroon vihasta. Vihasta vapautuminen lähtee siitä, että ensin ymmärtää vihan tunnereaktion syntyprosessin ja oivaltaa lisää itsestään. Vihanhallinta on taito, ja taitoja harjoitellaan, vai mitä?

Ethän anna exäsi käytöksen tai sanojen enää ohjata sinua ja vaikeuttaa elämääsi? On siis aika oivaltaa miten päästä irti vihasta! Tämä artikkeli käsittelee vihanhallintaa, ja teemaan liittyen sinun kannattaa tämän artikkelin luettuasi tsekata myös seuraavat syväluotaavat kirjoitukset:

Vihasta vapautuminen ei ole aina helppoa – ja onko se edes aina tarpeellista?

Vihanhallinta ei ole pakottavaa puristamista ja “negatiivisen” tunteen kieltämistä. Kaikki tunteet ovat luonnollisia ja niistä jokaisella on hyvä tarkoitus. Myös vihan tunne on tarpeellinen. Positiivinen aggressio antaa energiaa ajaa läpi tärkeää muutosta, jota koko kehosi kaipaa.

Vihalla on biologinen tausta ja vihantunne itsessään ei siis ole haitallinen. Tunteiden on kuitenkin tarkoitus antaa elää ja muuttua, eikä varsinkaan raastaviin tunteisiin kannata jäädä kiinni. Jos itse jumitat vihaa ruokkivissa ajatuksissasi, teet itsellesi hallaa paljon enemmän kuin mihin exäsi koskaan kykenisi.

Tässä artikkelissa käydään läpi sitä, mistä alitajuisista ja tiedostamattomista draivereista viha oikeastaan aiheutuu, sillä voimakaskaan viha ei ihme kyllä johdu siitä exästäsi, vaikka niin voisi luulla! Kliinisen hypnoterapeutin ja NLP-kouluttajan kokemuksellani kerron myös, miten sinäkin voit päästä irti vihasta ja tuntea itsesi vihdoin vapaaksi ja levolliseksi myös exäsi kohdatessasi.

Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan. Vihanhallinta.

 

Viha exää kohtaan on sekin vain tunne – siis ohimenevä. Miten päästä irti vihasta?

Onko kyseessä sittenkään patoutunut viha vai jokin muu ikävältä tuntuva voimakas tunne?

Tiesitkö, että kaikissa kulttuureissa ei edes tunneta sellaista sanaa kuin “viha”? Tunteet ovat sisäsyntyisiä ja niiden tulkinnat ovat kulttuurisidonnaisia. Lue esimerkiksi tämä The Guardianin mielenkiintoinen artikkeli aiheesta: ‘I’m extremely controversial’: the psychologist rethinking human emotion.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Jo tämä tieto antaa meille jokaiselle ainakin hitusen lohtua ja toivoa siitä, että jokainen meistä voi myös vapautua vihasta. Myös sitä ärsyttävintä exää tai hänen kismittävää kumppaniaan kohtaan. Kun vihan tunteilla ja vihan osoittamisella on eroavaisuuksia kulttuurien välillä, niin voit arvata, että sinäkin löydät kyllä monia tapoja, joilla vihanhallinta onnistuu sinultakin!

Yhtenä keinona tähän liittyen voi olla vaikkapa kognitiiviseen psykologiaan perustuva NLP-tekniikka tunteen uudelleennimeämisestä, josta Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa on konkreettisia harjoituksiakin. Muistathan, että pelkkä tietoisuus ei aina auta vapautumaan vihasta, vaan vihanhallinto on taito, jota harjoitellaan eri tavoin niin, että raivo ei valtaa sinua vaikeassakaan kohtaamisessa exäsi kanssa.

Mutta miten päästä eroon vihasta, jos tuo ikävä tunne on voimakas?

Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan. Vihanhallinta.

Patoutunut viha exää kohtaa satuttaa sinua itseäsi, lapsiasi ja muita lähipiirissäsi – Harvemmin sitä vihaamaasi exääsi.

Voimakas viha exää kohtaa syö ennen kaikkea sinua itseäsi, joten siitä kannattaa harjoitella pääsemään eroon edes itsensä vuoksi. Patoutuneesta vihasta vapautuminen antaa sinulle itsellesi energiaa kaikille elämänalueillesi. Vihanhallinta on taito, jolla luot ensisijaisesti itsellesi hyvinvointia sen lisäksi, että tietysti monet ihmissuhteesikin saavat mahdollisuuden tulla antoisammiksi.

Jos ex-puolisoilla on yhteisiä lapsia, viha exää kohtaan satuttaa heitäkin. Kun itse voi huonosti, se vaikuttaa uuden parisuhteen luomiseen ja muutenkin oman elämän antoisuuteen. Lapset kärsivät vanhempiensa huonoista väleistä ja lasten pahoinvointi heijastuu koko uusperheeseen, joten molempien vanhempien oman vihan hallinta auttaa heidän lapsiakin.

Vihan osoittaminen ei lisää hyvinvointiasi vaan pitää sinut kiinni vihan kierteessä

Vihan tunne satuttaa sitä henkilöä, joka tuntee vihaa sisällään – ei vihan kohdetta. Vaikka vihan osoittamisella haluaisi satuttaa exäänsä, vihastrategia ei tuota tuloksia. Vaikka vihaisit exääsi koko kehosi voimat uhraamalla, sinun oma patoutunut vihasi ei siirry exäsi kehoon kivun kokemukseksi.

Vaikka osoittaisit vihaavasi exääsi jokaisessa kohtaamisessanne, hän saattaa silti pysyä tyynenä. Mikä voisikaan olla ärsyttävämpää?

Ethän siis hukkaa omaa energiaasi exäsi vihaamiseen ja vihan osoittamiseen kaikin keinoin, kaikissa kohtaamisissanne. Voimiesi tuhlaamisen sijaan voit oppia vahvistamaan hyvinvointiasi ja jatkossa itsekin pysyä tyynenä aikaisemmin vielä niin kovasti ärsyttäneen ex-puolisosi tavatessasi. Vaikka et ehkä nyt usko voivasi saavuttaa hyviä välejä exäsi kanssa, usko pois: se on täysin mahdollista. Vihanhallinta

Mistä voimakas viha exää kohtaan johtuu ja miten päästä eroon vihasta?

Parissa muussakin artikkelissa kirjoitin ex-puolison arvostamisesta ja siitä, miksi exän kunnioittaminen on välillä niin vaikeaa:

Kun sanonnan mukaan rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys, niin onko välttämättä mikään ihme, jos kosto kutkuttaa mielessä niin kauan, kunnes itse on hyväksynyt parisuhteen päättyneen?

Itseään ei voi saada ehjäksi rikkomalla toista. Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa eräs tositarina kertoi näin:

”Tietysti mieleni teki kostaa kaikki se, miten satutetuksi tunsin itseni. Keinojakin olisin keksinyt lukuisia. Kun aika ei haavoja varsinaisesti paranna, itse voi työstää suruaan aktiivisesti, jotta oma kipuilu ei kuitenkaan käskisi kostamaan. Joskus on vaan opeteltava päästämään irti.”

Vihan syntyprosessin ymmärtäminen oivalluttaa, miten päästä eroon vihasta ex-puolisoakin kohtaan.

Toisinaan tieto lisää tuskaa. Kuitenkin vihan syntyprosessin ymmärtäminen voi auttaa helpottamaan tuota ikävää tunnetta. Kun lisääntyneen itseymmärryksen myötä voimakas viha edes hieman laantuu, se on helpompaa ottaa vastaan edes hetkeksi ja tutkailla sitä ratkaisujen löytämiseksi. Vaikeista tunteista irtautumisessa – vaikkapa vihasta vapautumisessa – on se jännä logiikka, että päästäkseen niistä eroon, ensin nuo tunteet tulee ottaa vastaan ja sallia itselleen ikävätkin tunteet. Ikävästä tunteesta pois pyristely -yritykset vain kurjistavat oloa entisestään.

Vihan tunne nousee kun itse tai joku muu – esimerkiksi exä – on rikkonut henkilökohtaisia “sääntöjämme” ja näin uhannut itsetuntoamme. Vihainen ihminen saattaa vaikka syyttää itseään siitä, että jollain tavalla aiheutti esimerkiksi parisuhteen aikaisen pettämisen tai surua tuottaneen avioeron, tai ei ajoissa estänyt niitä tapahtumasta.

Annatko exäsi ohjata sinun tunne-elämääsi vai olisiko vihasta vapautuminen parempi vaihtoehto?

Kun kokee olonsa uhatuksi jollain tavalla, tuota ikävää tunnetta haluaa kaikin tavoin välttää. Exä on helppo nähdä ikävän tunteen aiheuttajana, vaikka hän olisikin ollut vain ärsykkeen esillenostaja eikä meidän sisäsyntyisen tunnereaktiomme todellinen aiheuttaja. Kenelläkään meistä ei ole valtaa ja kykyä luoda toisillemme mitään sisäistä tunnetilaa – ei rakkautta eikä vihaa tai pelkoa – ellemme itse ole luoneet tuolle tunnetilalle otollista pohjaa ja sisäistä ketjureaktiota.

Omien sisäisten tunnereaktioiden ketjujen logiikkaan perehtyminen eli itsetuntemus vahvistavat itseluottamusta ja lisäävät levollisuutta. Itsetuntemuksen lisääntyminen vahvistaa itseluottamusta, joka puolestaan on avain esimerkiksi eron jälkeisen ahdistuksen, masennuksen tai surun käsittelyyn.

Kun itsellä on hyvä olla, saa kokea itsensä levollisen varmaksi ja rauhalliseksi silloinkin, kun exä laittaisi kapuloita rattaisiin ja yrittäisi kutkuttaa sinusta esille jälleen tutun kiukuttelijan. Älä anna exäsi enää ohjata sinun tunne-elämääsi ja sitä kautta koko elämäsi antoisuutta. Ota vastuu itsestäsi. Löydä rauha ja rakkaus itsestäsi, vaikka exäsi yrittäisi saada sinut tuntemaan toisin.

Vaikka olisit ollut kunnon kiukkupussi pikkulapsesta saakka, sinäkin voit oppia valuttamaan exäsi ikävät sanat ja typerät temput kuin vesi hanhen selästä. Sinä voit vahvistaa sekä teflon-pintaasi että aitoa sisäistä itseluottamustasi.

Olemme itse vastuussa omista tunteistamme. Myös voimakkaasta vihasta exäämme kohtaan.

Kognitiivisesti tarkasteltuna on siis ensisijaista oivaltaa, että jokainen tunnetila on meidän omamme. Kukaan ei ole istuttanut meihin vihan siementä, vaan me itse olemme vastuussa sekä vihalle otollisen kasvumaan pohjustamisesta että vihan voimistamisesta jokaisen ajatuksemme ja käyttäytymismallimme myötä.

Vahvakaan vihan tunne ei synny sisällämme suoraan ärsykkeen kipinöidessä, vaan vasta kun olemme itse tehneet pikanopean automaattianalyysimme tapahtuneesta ja kokemastamme. Kun exämme sanoo meille esimerkiksi jotain ikävältä tuntuvaa, kannattaa pysähtyä noiden todellisuudessa lausuttujen sanojen kohdalle ja kuulostella, mikä tunne niistä nousee sisällämme.

Vihan biologiaa: Voimakas viha exää kohtaan johtuu usein virhetulkinnoista

Todennäköisesti muistat ainakin jonkun tilanteen, jossa exäsi tulkitsi sanomasi väärin joko tahallaan tai vahingossa. Vaikka uskoisitkin kuuntelevasi exääsi korvat höröllä ja loogisjärkevästi oikein, myös sinulla on luontainen taipumus virhetulkintoihin. Tuon luontaisen taipumuksesi biologinen perusta löytyy aivoistasi, jotka ovat varhaislapsuudestasi asti tehneet parhaita mahdollisia oletuksia ja tulkintoja kaiken havaitsemansa tai kuvittelemansa tiedon pohjalta.

Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan. Vihanhallinta.

 

Aivotyö ja itsensäkehittäminen. LUE TÄÄLTÄ

Aivomme tekevät oletuksia ajatus kerrallaan rakentamansa ‘kartan’ pohjalta, joka on pääsääntöisesti hyväksi meille. Vaatisihan se nimittäin melkoista aivotyötä, jos jokaisessa tilanteessa pitäisi arpoa täysin puhtaalta pöydältä miten kannattaa toimia. Energiapihit aivomme säästävät energiaamme ja hermojamme tekemällä automaattisia oletuksia ja tulkintoja nopeammin kuin ehdimme tietoisella mielellä jokaista tarpeellista yksityiskohtaa rekisteröidä. Kuten esimerkiksi exän eleitä, ilmeitä ja todellisia sanoja ja tekoja.

Osa oletuksistamme on hyviä, mutta hyödylliset uskomukset eivät aiheuta vihaa exää kohtaan

Koska osa lapsuudestasi lähtien tekemistäsi oletuksistasi ja tulkinnoistasi on mennyt oikein ja niistä on ollut sinulle hyötyä, olet oppinut uskomaan omaan oletus- ja tulkintakykyysi. Olethan käytännön elämänkokemustesi myötä omaksumiesi skeemojen, uskomusten ja vakiintuneiden toimintamalliesi avulla selvinnyt elämästäsi tähänkin asti! Aivosi eivät kuitenkaan aina ole oikeassa, vaikka ne antaisivatkin sinun uskoa niin vielä tänäänkin, kun kenties kohtaat sen niiiiin ärsyttävän exäsi livenä tai tekstiviestisodassa. 🙂

Kun oivallat tekeväsi tulkintoja myös jokaisen exäsi lausuman sanan tai teon kohdalla, oivallat, että olet saattanut tulkita exäsi sanat tai teot myös väärin. Ainakin sen yhden ratkaisevan kerran, jonka jälkeen aivoratojesi automatiikka sai alkusysäyksensä vihan siementen kylvämiseksi tulevia tulkintojasi varten. Jokainen tunnetilasi on oman tulkintasi lopputulema, ja jokainen tulkintasi luo pohjaa seuraavalle.

Miten päästä eroon vihasta exää kohtaan, kun hän satutti niin paljon parisuhteessa ollessanne?

Harvoin parisuhde päättyy, ellei parisuhteessa koettu lainkaan vaikeita tunteita. Parisuhteessa ollessanne tunsit kipua, johon ehkä pakotit itsesi liian pitkään ja kenties vuosien ajan opetit itsesi ärsyyntymään puolisosi poikkipuolisista sanoista kerta toisensa jälkeen. Miten voisitkaan siis yhtäkkiä eron jälkeen osata suhtautua exääsi hänen huonoimmillakaan hetkillä kuten suhtautuisit vaikkapa johonkin tylyyn tarjoilijaan, näsäviisaaseen virkailijaan tai tökeröjä kommentteja heittävään remppamieheen? Eivät ulkopuoliset ihmiset saa sinua raivon partaalle – eihän?

Mikä osa sinussa siis antaa exällesi vallan raivostuttaa sinua ja miksi pidät tuosta ikävästä tunteestasi niin kovaa kiinni? Irtipäästäminen saa sattua, mutta menneisiin elämänkokemuksiin – vaikkapa kipeään eroon – ei kannata jäädä roikkumaan.

Aikoinaan hyvin palvelleita uskomuksiaan kannattaa uudelleenvirittää, jos huomaa niiden aiheuttavan ikäviä tunnetiloja tänään.

Patoutunut, voimakas viha exää kohtaan satuttaa itseä eniten

Viha voi olla myös hyödyllistä, mutta vain lyhytkestoisena ja hyödylliseen toimintaan suunnattuna. Viha voi olla hetkellinen voimavarapiikki, jonka voimistamana voi esimerkiksi erota. Vihan ylläpitäminen kuitenkin kuluttaa vain meitä itseämme.

Jos lyö toista fyysisesti tai loukkaa henkisesti – edes mielessään, siitä tulee useimmiten itselle jopa hyvinkin pitkään kestävä syyllisyyden tunne. Lue täältä artikkeli syyllisyyden tunteen tuhoisuudesta: SYYLLISYYS EROSTA JA ANTEEKSIANTO ERON JÄLKEEN

Viha exää kohtaan ei saa voittaa rakkautta lapsianne kohtaan, eihän?

Vaikka exä tai hänen uusi kumppaninsa ärsyttäisivät sinua jokaisessa kohtaamisessanne, vähintäänkin lasten vuoksi sinun on kyettävä kohtaamaan heidät edes neutraalisti ja vastaamatta heidän rajaloukkauksiinsa samalla mitalla.

Naapurivaltakin saa kokeilla taivasrajojaan, mutta yllykkeisiin vastaaminen aiheuttaisi suursodan osapuolten välille.

Poskeaan ei tarvitse kääntää toisen heittämille herjoille kerta toisensa jälkeen, mutta paikalta voi kävellä pois tyynen rauhallisesti. Provoisointiyritykset pystyy jättämään omaan alhaiseen arvoonsa, ja siirtyä itse syrjempään sellaiseen paikkaan, johon toisen rajaloukkaukset eivät enää yllä.

Kun molemmat haluavat yhteisten lasten parasta, paras mahdollinen ratkaisu löytyy kyllä vaikeimmankin riidan jälkeen. Viha exää kohtaan ei koskaan voita rakkautta lapsia kohtaan.

Miten päästä eroon vihasta: Patoutuneesta vihasta vapautuminen voimavaroja vahvistamalla ja surun sallimalla

Omien voimavarojen vahvistaminen auttaa kestämään ne yksittäiset tilanteet, joissa on kyettävä olemaan samassa tilassa yhteisten lasten vuoksi. Aito henkisten voimavarojen vahvistaminen ei tarkoita yltiöpositiivista tsemppihenkeä ja tahdonvoimalla vihan kukistamista. Lue esimerkiksi nämä artikkelit aiheesta:

Vihanhallinta lähtee vihan tunteen hetkellisestä sallimisesta. Jos se tuntuu aivan järjettömältä ajatukselta, niin voit harjoitella ensin helpompien “negatiivisina” pitämiesi tunteiden vastaanottamisella. Harva haluaa ottaa vastaan myöskään suruaan, vaikka surulla on aina tärkeä viesti, joka sinun on hyvä kuulla. Yleensä myös vihan tunteen alta paljastuu voimakas suru esimerkiksi siitä, että parisuhteenne päättyi. Silloinkin kun olet itse halunnut erota, koska pidit puolisoasi niin ääliönä, saatat surea sitä, että ette saaneet luotua parisuhteestanne hyvää ja kestävää, vaikka te molemmat todennäköisesti sitä toivoitte suhteeseen ryhtyessänne.

Ammattilaiselta apua vihanhallintaan: Vihanhallinta on taito, jota opetellaan!

Jos vielä vuosia eron jälkeen välinne ovat riitaisat, eripuraa ylläpitävistä asioista kannattaa mennä keskustelemaan ammattiauttajan luokse yhdessä exän kanssa. Etenkin jos sijaiskärsimässä ovat omat rakkaat lapset.

Ulkopuolinen terapeutti tai valmentaja voi auttaa teitä löytämään yhteisen kultaisen keskitien edes lasten kannalta tärkeimmissä asioissa. Valmentaja voi opettaa sinulle myös monia käytännöllisiä keinoja, joilla opit sekä vastaanottamaan vaikeitakin tunteita että säätelemään tunnetilojasi niin, että voimistat hyvänolon tunteitasi ja päästät irti ikävältä tuntuvista tunnetiloista.

Vihanhallinta voi tuntua vaikealta, mutta avun pyytämisen ei pitäisi olla yhtä vaikeaa, eihän?

Patoutunut viha exää kohtaan on purettavissa

Voimakas viha exää kohtaa voi kieliä omasta syyllisyyden tunteesta ja eron häpeämisestä. Toisinaan saattaa olla niinkin, että myös sinun kohdallasi exääsi kohtaan tuntemasi viha saattaisi kertoa vain siitä, että ero on vielä käsittelemättä loppuun saakka.

Jos vihanhallinta tuntuu kohtuuttoman vaikealta varsinkin exäsi kanssa, niin ensialkuun eron käsittely ammattilaisen kanssa auttaa sinua varmasti. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Rakkauden (r)evoluutio -kirjaan, sekä tietysti lukemaan Erota vai ei?– ja Eron jälkeen -blogikategorioiden artikkeleita.

Miten päästä eroon vihasta?

Tällä artikkelilla halusin kertoa, miten vihasta voi päästä irti, ja miksi vihasta vapautuminen on niin tärkeää ensisijaisesti itsesi ja rakkaiden lapsiesi vuoksi.

Ota yhteyttä, kun vihanhallinta tai ylipäänsä tunteiden käsittely mietityttää sinua, ja haluat minut sparraajaksi vierellesi. Täällä olen vain kännykkäruudun toisella puolen tälläkin hetkellä sinua varten 🙂 Voit laittaa viestiä näppärästi vaikkapa Instagramin tai Facebookin Rakkauden (r)evoluution sivujen kautta.

Ja lämmin kiitos, kun seuraat Rakkauden (r)evoluutiota somessa, esimerkiksi Instagramissa (rakkaudenrevoluutio).

 

Miten päästä eroon vihasta – lisälukemista sinulle:

Vihanhallinta on taito, jota harjoitellaan käytännön harjoituksilla, mutta myös kognitiiviset keinot eli vihan tai stressin taustalla vaikuttavien alitajuisten tai tiedostamattomien tekijöiden oivaltaminen auttaa. Lisälukeminen siis kannattaa aina! 🙂 

Tässä muutamia esimerkiksi:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.