KOKO PERHE KOTIKARANTEENISSA: Parisuhde todellisessa koronatestissä

Kotikaranteenissa: Parisuhde todellisessa koronatestissä

Laita hyvä kiertoon!

Sairastuminen pelottaa. Uutiset tuuttaa uhkakuvia koronatilanteesta. Lapset vaatii huomiota jatkuvasti. Ruokaa saa laittaa aamusta iltaan ja tiskivuoret sen kun kasvavat. Etätöitäkin pitäisi saada tehtyä ja keittiönpöydän toisella puolella töitään läppärillä naputtava puoliso alkaa ärsyttää päivä päivältä enemmän. Oma olo ei tunnu seksikkäältä kaiket päivät kotona oloasussa pyöriessä eikä seksi maistu, vaikka koronaoireisiin taisi kuulua vain makuaistin menetys? Puoliso vonkaa ja tiuskii vuorotellen. Kotikaranteenin aikaan parisuhde joutuu todelliseen koronatestiin, kun koko perhe on kotikaranteenissa lääkärin määräyksellä tai ”vapaaehtoisesti”.

Mistä saisi turvallisuuden tunnetta ja mielenrauhaa niin, että parisuhde voisi jopa vahvistua yhteisen ajan lisääntyessä eikä latistua keittiönpöydän ääressä tiuskimiseksi, jolle ei näy loppua?

Sinulla on varmasti monia hyviä keinoja vahvistaa hyvinvointiasi myös korona-kotikaranteenin aikana. Tässä artikkelissa käyn läpi itse hyviksi havaitsemiani keinoja, oman, puolisoni ja lasteni hyvinvoinnin vahvistamiseksi. (Keinot on muuten täysin valideja myös koronakriisin jälkeen!)

Parempi parisuhde yhdessä eteenpäin

KOKO PERHE KOTIKARANTEENISSA: Parisuhde todellisessa koronatestissä

Tässä artikkelissa käydään läpi muun muassa seuraavia korona-kotikaranteeniin liittyviä asioita parisuhde- ja perheteeman tiimoilta:

  • Miten huolehdin vielä parisuhteestanikin, kun en jaksa huolehtia edes itsestäni koronakriisin keskellä?
  • Onko seksiä aivan pakko harrastaa kotikaranteenissakin, vaikka yhtään ei tee mieli?
  • Miten selviän arjesta kotikaranteenissa ilman, että menetän hermoni?
  • Miten saan unen päästä kiinni, kun ajatukset kiertävät kehää?
  • Miten voin lieventää stressiä kotikaranteenissa, kun en saa lainkaan omaa rauhaa?
  • Mistä löydän apua, kun meillä on koko perhe kotikaranteenissa?
  • Miten voin keventää mieltäni tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka koronakriisin keskellä?
  • Mitä on psykologinen “terror management”?

Parisuhdeongelma - Parisuhdekriisi

Mistä löydän apua, kun meillä on koko perhe kotikaranteenissa?

Kotikaranteenissa apua ei oikein voi lähteä hakemaan muiden ihmisten ja terapeuttien luota, mutta onneksi yksi parhaista coacheista on aina lähellämme -nimittäin me itse. 

Kun korona-ajan kotikaranteenin käyttää edes osittain oman itsensä eli oman parhaan coachinsa kehittämiseen, myös koko perheen kotikaranteeni voi avautua kriisin ja rajoituksen sijaan mahdollisuutena.

Mutta miten?

Aloitetaan niistä sanoista, joilla oma henkilökohtainen personal trainerimme a.k.a sisäinen äänemme meille puhuu joka sekunti – ellei ymmärrä olla edes välillä hiljaa. . 🙂

Koronakriisin koronarajoitukset ja koko perheen kotikaranteeni

Korona-virukseen on liitetty monia termejä, jotka jo itsessään luovat stressiä.

Esimerkiksi koronakriisi, koronarajoitukset ja kotikaranteeni eivät lähtökohtaisestikaan kuulosta kovin kivalta edes sanoina, saati sitten kun mielessään liittää niihin monia epämieluisia ajatuksia. 

Nopeasti saamme koronaan liitetyistä sanoista luotua sellaisen vyyhdin, jonka parissa voimme viihdyttää itseämme koko koronavuoden ajan. Jos haluamme.

Kiitos evoluution, mielemme keskittyy helpommin uhkaaviin piirteisiin ympäristössä kuin positiiviseen. Tutkimusten mukaan jokaista negatiivista ajatusta kohden tarvitaan viisi positiivista ajatusta, jotta lopputulos olisi edes neutraali. Ei ole siis vaikea ymmärtää, miksi tässä haastavassa koronatilanteessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mihin keskittyy – ja miten puhuu. Itselleen ja muille.

Henkilökohtaisen personal trainerin eli sisäisen puheen taajuus kannattaa pyrkiä kääntämään positiivisempaan suuntaan asap, jos ei halua vajota vauhdilla epätoivon suohon. Tämä tapahtuu helposti ja yksinkertaisesti paremmilla sanavalinnoilla.

Käyttämillämme sanoilla on nimittäin suuri vaikutus mieleemme, aivoihimme, ja aivojemme kautta koko kehoomme. Voimme pelkästään mielemme voimin saada stressireaktioketjun käyntiin niin, että pelkästä ajatuksesta kirvoittunut kehollinen stressi sairastuttaa meitä. Ei sentään koronaan, vaan sen kenties koronaakin pitkäkestoisempiin sivuoireisiin.

Kun olet seurannut Rakkauden (r)evoluutiota jo pidempään, muistat aikaisemmista Hyvinvointi-kategorian artikkeleista sen, mitä kaikkea ajatuksemme saavat meissä aikaan kehollisestikin.

Jos kriisin, rajoitusten ja karanteenin lisäksi elää ruuhkavuosia ja etätyöpaineet takovat takaraivossa, saamme kerrytettyä itsellemme kunnon stressivaihteen päälle.

Käydään siis alkuun nämä korona-termit yksitellen läpi. Keksisitkö näiden esimerkkien lisäksi muita sanaleikkejä? Laita viestiä!

Koronakriisin hyvät puolet

Toki korona-aika on vaikeaa ja joillekin ihmisille se on saanut aikaan todellisen, vakavan kriisin. Ei kuitenkaan kaikille.

Jos sinä et ole menettänyt läheisiäsi etkä työpaikkaasi koronan vuoksi, ethän luo itsellesi mielensisäistä kriisiä pelkästään fokusoimalla uhkiin oman ajatuksesi lyriikoita laatiessasi?

Voisiko koronakriisin kriisi tarkoittaa sinulle järistystä, joka tarkoittaa mullistusta, joka tarkoittaa muutosta, joka tarkoittaa vaihtelua, joka tarkoittaa kehitystä?

Vai miten sinä jatkaisit oman mielesi mukaista sanastoa, kun veisit tarkoituksella ajatuksen siihen asti, että olotilasi kevenisi?

Kuinka kevyesti voit antaa itsesi suhtautua tähän ajanjaksoon, jossa monet ihmiset ympäri maailman ovat ensimmäistä kertaa historiassa kokeneet ainutlaatuista yhteenkuuluvuutta ja osoittaneet huolta toistensa hyvinvointia kohtaan yli rajojen?

Onko tämä kaikki vain kriisiä vai myös mahdollisuus ennalta-arvaamattoman arvokkaaseen kehitykseen jotain paljon parempaa kohti?

Tässä toisessa artikkelissa herätellään sinuakin pohtimaan, ovatko oman mielesi määrittelemät koronakriisi ja ruuhkavuosi rakkautta vai stressiä tulvillaan: KORONAKRIISI JA RUUHKAVUOSI: Rakkautta enemmän kuin stressiä?

Koronarajoitukset ovat tehokkaita ja hyödyllisiä, eli mitä ne oikeastaan rajoittavat mielestämme?

Koronarajoitukset ovat tarpeellisia.

Koska ne ovat tarpeellisia, ne ovat myös hyviä.

Rajoitus-sana kuulostaa ikävämmältä kuin se hyvä, jota ne meille kaikille antavat isossa kuvassa, loppujen lopuksi.

Jos leikit hetken koronavapaalla mielelläsi ajatusleikkiä, jossa ainoa rajoitus olisi se, että sellaista sanaa kuin rajoitus ei olisi olemassakaan, miksi kutsuisit niitä toimenpiteitä, joita jotkut ihmiset kutsuvat rajoituksiksi? Voisivatko ne olla pelkästään koronasääntöjä? Jos säännöt ahdistavat sinua, voisitko sanoittaa ne itsellesi vain koronaohjeiksi? Ohjeethan ovat lähtökohtaisesti hyviä ja hyviä ohjeita aina tarvitaan asiaan kuin asiaan.

Jos et pidä itsesi ohjeistamisesta edes hyviä tavoitteita kohti, niin miten monilla tavoilla voisit sanoittaa ne periaatteet, joilla saavutamme tavoitteemme yhdessä, toisistamme välittäen ja lähimmäisenrakkautta toinen toisillemme osoittaen?

Mille pakollinen koko perheen korona-kotikaranteeni meidät oikeasti altistaa?

Kun joku perheenjäsenistämme tai me kaikki olemme altistuneita koronavirukselle – tai sairastuneet koronaan – joudumme jäädä kotikaranteeniin.

Myös koko perheen kotikaranteeni on tarpeellinen eli hyödyllinen, hyvä ja kannattava satsaus yhteisen hyvän eteen.

Jos leikkisit samaa ajatusleikkiä kuin äsken koronaohjeiden kohdalla, niin millä muulla sanalla voisit mielessäsi ja puhumassasi kielessä lapsillesi sanoittaa tuon yhteisen ajan, jonka saatte viettää yhdessä perheen kesken, pysähtyä elämän tärkeimpien asioiden äärelle ja huolehtia samalla monista lähimmäisistänne?

Olisiko se pikemminkin koronahyväntekeväisyyttä?

Vai mikä sana mielestäsi kuvaisi asiaa paremmin niin, että sinä ja koko perheesi kotona voisitte olla levollisemmin mielin?

Muistathan myös Rakkauden (r)evoluution Bullshit bingon? Katso video tästä ja palauta mieleesi sanat, joita kannattaa välttää. Millä sanoilla voisit korvata tuon ”joutumisen”? Minä joudun, minun on pakko, minun täytyy… Ikävältä tuntuu mikä tahansa tekeminen, jonka noin sanoittaa. Minusta olisi ikävää, jos minun on pakko syödä jäätelöä, jos en todella halua. Voisin pahoin pelkästä ylensyömiseen pakottamisesta mieleni syövereissä. Mitä sinun on ”pakko” tehdä kotiin jäädessäsi? Sinähän saat olla kotona rakkaidesi kanssa. Altistus huolenpidolle ja rakkaudelle. Vai mille?

Jos kotona ahdistaa, se ei välttämättä ole vain koronan vikaa

Jos oikeasti tiedät voivasi huonosti kotonasi, sinun kannattaa perehtyä tuohon teemaan pintaa syvemmältä. Älä ohita korona-ajan antamaa arvokasta viestiä itsellesi. Ota se vastaan ja tutki sitä. Etsi ratkaisuja. Ja avaat mahdollisuuden voida jatkossa entistä paremmin myös kotonasi, myös koko perheesi kanssa.

Jos havahduit siihen, että koronan sijaan nimenomaan parisuhteesi ahdistaa, tutustu kirjaan Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Vaikka parisuhde voisi hyvin, voi oman tilan puute ahdistaa. Alla muutama vinkki oman ajan ottamiseksi koronakaranteeninkin keskellä.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Omaa aikaa korona-kotikaranteenissa, vaikka koko perhe on läsnä

Parisuhdettaan ei kannata uhrata korona-kotikaranteenin eli perheen tiiviin yhdessäolon aiheuttamien mahdollisten, hetkellisten lisävääntöjen vuoksi.

On ymmärrettävää, että kun ollaan saman katon alla 24/7, on enemmän aikaa myös yhteenotoille. Suomalaisissa kodeissa on kuitenkin usein niin monta neliötä enemmän per henkilö, että oma hiljainen nurkkaus löytyy varmasti muualtakin kuin vain vessasta, jonne ottaa kännykän ja somen turvakseen. Sometus ei ole omaa aikaa. Sometus on sosiaalista.

Huono itsetunto ja sosiaalinen media - Totta vai tarua?

 

LUE ARTIKKELIT:
Huono itsetunto ja sosiaalinen media – Totta vai tarua?
Miten parantaa itsetuntoa sosiaalisen median avulla eikä somea karttaen?

Jo lyhytkin oma rauhoittumisen hetki auttaa palauttamaan mielen tasapainon. Kaikista kiireisimmänkin päivän lomaan voi sopia puolison kanssa edes vartin aikaa vain itselle. Somen sijaan voit laittaa korvanapit korviin ja kuunnella meditaatiomusiikkia tai hypnoosiäänitettä.

Itsehypnoosin avulla oma sisäinen turvapaikka löytyy koronahässäköidenkin keskellä

Itsehypnoositekniikoiden järjestelmällisellä harjoitellulla saa oman taajuutensa madallettua nopeasti niin, että sisäinen rauha löytyy nopeamminkin kuin vartissa. Ja jopa ilman, että meluavien lasten luota tarvitsee siirtyä edes syrjään.

Oma mieli on aina mukanamme. Kun on harjoitellut luomaan mieleensä oman sisäisen turvapaikkansa, jonne voi mennä milloin tahansa ja missä tahansa, rentouttavaa omaa aikaa löytää arjen keskellä yksinhuoltajanakin.

Muualtakin kuin sieltä vessasta.

NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.

 

Lue artikkeli:
NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.

Stressinhallinta koronauutisten keskellä

Vaikka istuisimme vain sohvalla katsomassa tv:n koronauutisia siitä, moniko on tällä hetkellä sairaalan tehohoidossa, voimme luoda itsellemme fyysisiä stressioireita käytännössä aivan itse, turvallisesti sohvallamme istuen. Jos haluamme. Jos valitsemme tehdä niin.

Useimmat meistä voivat valita myös toisin. Voimme valita, montako minuuttia päivässä on katsottava koronauutisia tv:stä, Iltalehdestä, Iltasanomista, Helsingin Sanomista, YLEn uutisista, STT:n uutisista, kaupunkimme ja naapurikaupunkimme kotisivuilta, lastemme Wilmasta ja harrastusjoukkueen whatsapp-viesteistä – Mistä vaan suinkin keksimme etsiä tuota melkoisen samansisältöistä tietoa.

KOKO PERHE KOTIKARANTEENISSA: Parisuhde todellisessa koronatestissä

Monessako minuutissa tiedät, onkohan sinun vielä tänäänkin käytettävä kasvomaskia kaupassa käydessäsi vai olisikohan se korona jo haihtunut? Montako minuuttia korona-uutisvirtaa riittää sinulle päivässä tai viikossa?

Kuinka paljon todella hyödyt siitä, kuinka silmä tarkkana seuraat uutisvirtaa, joka median perusperiaatteiden mukaisesti ruokkii sinua sillä, mikä kerää eniten klikkauksia: kauhu ja pelko?

Meille ihmisille on luontaista ensisijaisesti karttaa pahaa ja ikävää. Silti mielemme on aikojen saatossa virittynyt huomaamaan ympäristöstä uhkaavat asiat. Siksi kannattaa viimeistään nyt miettiä tarkkaan, kuinka usein sitä samaa pahaa ja samaa ikävää kannattaa tarkastella samasta näkökulmasta, päivästä toiseen, uutiskanavien välillä vuorotellen? Kuinka usein kännykän ruudulle kannattaa etsiä koronauutisia? Kuinka usein kannattaa etsiä ajatuksia inspiroivia ja mielenrauhaa lisääviä artikkeleita? Miten valitset toimia, jos todella haluat hyvää itsellesi ja lähimmäisillesi?

Kommunikointi puolison ja lasten kanssa kotikaranteenissa

Omista huolista saa ja kannattaa puhua puolisolle. Ja hänen huoliaan tulee kuunnella yhtä lailla.

Huolemme eivät useinkaan ole loogisjärkeviä, vaan suurenneltuja ja tummanpuhuvia, vaikka objektiivisesti katsottuna ne olisivat korkeintaan perusharmaita ja melko pieniä. Kun puolisolleen puhuu huolistaan, usein jo tuo pelkkä puhuminen eli oman äänensä kuuleminen auttaa, vaikka puoliso ei edes varsinaisesti lohduttaisi.

Jos omia sanojaan ei kuule jättimäiseksi kasvaneen koronamörön mörinältä, voi taktisesti muokata omaa ääntään: venytä sanoja, muuta äänenpainoasi ja äänesi säveltä. Leikittele äänelläsi. Kuinka vakavasti voit vielä ottaa naurun säestämän koronakimityksesi?

Omaa mieltään saa keventää, vaikka huoli olisi aito ja iso. Isoa huoltaan saa kantaa mukanaan eikä siitä tarvitse luopua. Siitä saa kuitenkin tehdä hieman kevyemmän kantaa.

Millaisia ajatuksia haluat sanoittaa lapsillesi? Millaista hyvinvointia tai pelkoja ja pahoinvointia haluat luoda heille? Miten valitset toimia?

Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa on 57 ratkaisukeskeistä harjoitusta parisuhde-ajatusten ja esimerkiksi ahdistavien mietteiden pomminpurkuun.

Yhteiset pelisäännöt kotitöistä ja lasten hoidosta

Koko perheen kotikaranteenin aikaan on molemmilla samat 24 tuntia vuorokaudessa olla kotona. Molemmilla on siis ajankäytöllisesti katsottuna sama aika tehdä myös kotitöitä ja hoitaa lapsia.

Vaikka etätyö voi joillakin venyä aamusta iltaan, etenkin jos oma ajanhallinta on jo pidempään ollut hataralla pohjalla, monella etätyö on kuitenkin mahdollistanut sen, että palaverien luppoajat jäävät pois ja työpäivät ovat tehokkaampia. Monet työt hoituvat nopeammin, kun keskeytyksiä avokonttorissa ei tule. Aikaa ei mene myöskään työmatkoihin.

Jos sinulla tai puolisollasi on taipumusta syyttää etätyötä kotielämänne epäonnisuudesta ja keskinäisen kotityöjakonne epäoikeudenmukaisuudesta, lue tämä lempeännapakasti ajatuksia herättävä kieli poskella kirjoitettu artikkeli: Valitusbongarin 50 syytä, miksi etätyö kotona ärsyttää.

Etätyö ei ole syy siihen, että epätasainen työnjako kotitöissä ja lastenhoidossa jatkuisi. Jos tehtävänjakonne on ollut jo pidempään epätasapainossa, nyt kotona ollessanne teillä voi olla ainutlaatuinen mahdollisuus myös keskustella asiasta ratkaisukeskeisesti niin, että luotte yhdessä pysyvästi parempaa pohjaa parisuhteellenne ja perheenne hyvinvoinnille.

Etätyövinkkejä löydät tästä artikkelista: ETÄTYÖ: Parhaat vinkit jaksamiseen etätöissä kotona

Kotitöiden epäsuhtainen jako, kuten muutkin parisuhteen ongelmat varjostavat usein myös seksielämää, jonka kotikaranteenissa ei pitäisi jäädä ainakaan yhteisestä ajasta kiinni…

Itsestä huolehtiminen ja puolison huomioiminen kotikaranteenissa myös seksistä nauttimalla

Yllä on jo käsitelty monia tapoja, joilla voit sekä pyrkiä keventämään mieltäsi ainakin sen verran, että itse itsellesi kasvattamat koronamöröt eivät vie kaikkea energiaasi.

Vaikka söisit omaa energiaasi, sinulla ei ole oikeutta olla energiasyöppö koko perheellesi.

Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa ongelmia seksielämässä.

 

Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa ongelmia seksielämässä. Lue täältä: SELIBAATTI PARISUHTEESSA: Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä?

Huolehdi omasta jaksamisestasi ja puolisosi hyvinvoinnista myös yhteisellä ajallanne, kahden kesken, hiljaa sylikkäin.

Kotona ollessanne teillä on 24/7 aikaa myös harrastaa seksiä. Lapset eivät ole vieressänne joka sekunti, ja välillä lapset myös nukkuvat.

Kun haluat, että puolisosi on vierelläsi myös kotikaranteenin päätyttyäkin, näytä se hänelle. Hipaise häntä ohimennen kotitöiden keskellä. Huomioi häntä edes kevyellä kosketuksella ja hiljaisella katseella syvälle silmiin. Saat olla väsynyt. Tukeudu silloin puolisosi syleilyyn.

Läheisyys lataa akkuja, joiden voimalla seksikin taas maistuu ja siten buustaa teidän molempien hyvinvointia päästä varpaisiin asti.

Riittävästi hyvää unta koko perheelle korona-kotikaranteenissa

Etätyöaamut sarastavat paljon valoisampina, kun on saanut nukuttua hyvin edellisenä yönä. Hyvin nukutun yön jälkeen puoliso ja lapset eivät ärsytä.

Koronan ja puolison syyksi ei kannata sysätä omaa unettomuuttaan, jonka hoitamiseen on lukuisia tehokkaita keinoja. Puoliso ei voi hoitaa sinun unettomuuttasi, eikä sitä tee kukaan lääkärikään sinun puolestasi, ellet ulkoista unettomuutesi syytä hänelle ja pilleriresepteille.

Tiedäthän kuitenkin, että muitakin vaihtoehtoja on kuin väsyneenä puolisolle ja lapsille kiukuttelu ja unilääkkeiden nappailu?

Uudet rutiinit piristävät arkea

Miten monin tavoin voitte perheenä viettää aikaa kotona ja ulkoilemalla? Pitäkää perhepalaveri, jossa jokainen listaa viisi lempipuuhaansa kotona ja viisi lempipuuhaansa ulkona. Yhteiseltä pitkältä listaltanne löydätte varmasti mukavaa tekemistä, joista voitte luoda uusia rutiineja koko perheelle piristämään arkea myös korona-ajan jälkeen.

Yhtenä uutena rutiinina puolisosi kanssa voit ottaa parisuhteenne perustekijöihin tutustumisen. Milloin muulloin teillä on ollut aikaa olla yhdessä kotona näin paljon kuin nyt?

Jos nyt ette löydä aikaa keskustella parisuhteenne tilasta ja suunnasta, uskotko seuraavan keskusteluhetken löytyvän ensi kesälomalla – vaiko siinä surullisenkuuluisassa h-hetkessä, kun jompikumpi teistä ehdottaa eroa?

Listatkaa ensin itseksenne elämänarvonne, ja sitten jakakaa ne toistenne kanssa. Keskustelkaa siitä, mitä ne konkreettisesti teille merkitsevät. Jos molempien perusarvoihin nousee esimerkiksi perhe, niin mitä ‘perhe’ tarkemmin ottaen tarkoittaa teistä kummallekin? Toiselle ehkä turvallisuutta, toiselle kenties iloa arjen keskellä. Mahdollisesti jatkuvuutta tulevaisuuden osalta, kun voi nähdä lastensa kasvavan. Tai kenties fyysistä läheisyyttä tai sitä, että perheessä on enemmän ihmisiä keskustelemassa päivän asioista. Keskustelkaa pintaa syvemmältä. Keskustelu tyrehtyy nopeasti, jos molemmat toteatte arvojenne olevan samat, vaikka niiden pohjatekijät ovatkin erisuuntaiset.

Vanhat rutiinit tuovat turvaa ja rytmiä

Seuraavaksi listatkaa kaikki ne hyvät, toimivat rutiinit, joita teillä jo on. Kirjoittakaa ensin oma listanne, ja jakakaa sitten ajatuksenne toisillenne.

Huomaamalla kaikki se, joka jo toimii arjessanne ja teidän välillänne, tuo teille molemmille turvaa. Turvallisessa mielentilassa uskaltaa rakastaa syvemmin.

Turvallisen mielentilan voi luoda arkisten rytmien lisäksi sillä, että säännöllisesti löytää keskusteluyhteyden puolisonsa kanssa. Turvallisen mielentilan saa aikaan meistä jokainen myös itse, kun antaa aikaa itselleen.

Millaisia rutiineja teillä on toisistanne huolehtimiseen henkisellä ja fyysisellä tasolla?

Entä miten huolehdit itsestäsi henkisellä ja fyysisellä tasolla?

Mitä oivalluksia tämä pysähtyminen voi antaa korona-kotikaranteenin aikana?

Toiveiden ja unelmien jakaminen

Listatkaa sitten asiat, joita toivotte parisuhteeltanne. Keskustelkaa noiden toiveidenne ja odotustenne takana olevista sanojen merkityksistä.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä myös kotikaranteenissa

Jos molemmat arvostatte luotettavuutta, keskustelkaa mitä tuo sana ‘luotettavuus’ teille merkitsee? Toiselle ehkä sitä, että pitää sanansa ja luotettavuus on rehellisyyttä. Toiselle luotettavuus on mahdollisesti sitä, että toinen tekee yhdessä sovitut kotityöt tai saapuu kotiin sovittuna aikana. Mitä luotettavuus on ja mitä se ei ole? Missä menee luotettavuuden raja?

Miettikää, miten voitte omalta osaltanne toimia niin, että puoliso kokee teidän olevan luotettava. Mitä asioita voisitte muuttaa parempaan? Mitkä toimintatapanne ovat jo sellaisia, että ne vahvistavat keskinäistä luottamustanne?

Kun koko perhe on kotikaranteenissa, teillä on paljon yhteistä aikaa myös unelmoida. Milloin viimeksi olet kysynyt puolisoltasi ja lapsiltasi heidän unelmistaan? Milloin viimeksi olet listannut tai piirtänyt omia unelmiasi paperille tai mielikuvaharjoituksessa?

Kirjoittakaa unelmianne ylös ja sitten keskustelkaa niistä. Millaisia yhteisiä tavoitteita teillä on? Yhteinen suunta luo toivoa. Millaista tulevaisuuden suuntaa maalaatte yhdessä?

Puolison tukeminen ja kannustaminen uuteen hyvään

Kannustakaa toisianne saavuttamaan myös omat unelmanne. Myös ne unelmat, jotka eivät välttämättä ole samoja kuin puolisollanne.

Miten parisuhde muuttuu paremmaksi?

 

Lue ‘Hyvä parisuhde’-blogikategorian kirjoituksia ja Rakkauden (r)evoluutio-kirjan vinkkejä siitä, miten parisuhde muuttuu paremmaksi, kun annatte toisillenne tilaa kasvaa.

Kun itse on epävarma unelmansa suhteen ja saa siihen puolisolta kannustusta epävarmojen aikojen keskellä, se lähentää.

Miten kannustat puolisoasi?

Miten kannustat itseäsi?

Fokusoi hyvään, vaikka kaikki koronassa ja kotikaranteenissa välillä kismittäisi.

Jos tässä kaikessa olisi jotain hyvää, niin mitä se voisi olla?

  • Naapureista ja vanhuksista huolehditaan.
  • Kaduilla suhtaudutaan kunnioittavasti vastaantuleviin.
  • Arjen hyvinvointi korostuu.
  • Liikakulutus vähenee.
  • Ympäristöä arvostetaan, kun huomataan miten ihmiset saavat saasteet vähenemään omilla toimillaan.
  • Fyysinen ja henkinen terveys nostavat painoarvoaan työpaikkojen viestinnässä henkilöstölle.
  • Sairastumisen ja kuoleman läheisyys saa meidät palaamaan pinnallisemmista kiireistä ja materialistisesta maailmankuvasta takaisin perusarvojemme äärelle.

Fokusoimalla tietoinen mielesi kaikkeen hyvään, sinne ei mahdu enää niin paljon huonoa.

Kun mielesi täyttyy hyvistä asioista, hyvät ajatuksesi saavat aivojesi välittäjäaineet virkistämään oloasi kokonaisvaltaisesti.

Siispä fokusoi hyvään, vaikka sinua välillä kismittäisikin.

Huonoa ei tarvitse kieltää, mutta sitä ei pidä myöskään ruokkia. Surunkin saa ottaa vastaan, jolloin olo voi parantua jopa enemmän kuin positiivisia mantroja hokemalla. Lue tähän teemaan liittyen esimerkiksi:

Korona-kuoleman pelko terrorisoi kotikaranteenissa

Elämän perusarvojen ja myös kuoleman kohtaaminen on tärkeää. Psykologiassa puhutaan ‘terror managementistä’, joka kuulostaa vähintään yhtä ikävältä kuin aikaisemmin esille nostamani kriisit, rajoitukset ja karanteenitkin.

Terror management tarkoittaa meidän ihmisten luontaista taipumusta torjua ajatus omasta kuolemastamme. Välttelemme kuolemaa emmekä halua kohdata sitä, mitä emme tunne. Teemme kaikkemme, jotta voisimme uskoa olevamme ikinuoria ja kuolemattomia.

Kuoleman totuuden kieltäminen estää meitä kuitenkin nauttimasta elämästämme täysillä – tai niin “täysillä” kuin kukin meistä haluaakaan elää tämän ainutkertaisen, ainutlaatuisen elämänsä. Kuoleman kieltäminen saa meidät tähtäämään sijaistoimintoihin, joiden hyödyttömyyteen havahdumme lopulta kuitenkin.

Viimeistään kuolinvuoteellamme.

Kun tiedostat vielä jonain päivänä kuolevasi, tiedostat vielä tänään voivasi nauttia elämästäsi.

Tänään.

Anna itsellesi lupa.

Nauttia.

Elämästäsi.

Rakkaidesi kanssa.

Tänään.

Nyt.

Itsesi parhaaksi.

Parisuhteen parantaminen kotikaranteenin aikaan

Toivon sinun saaneen tästä artikkelista tukea kotikaranteeniin perheen kanssa. Nämä ovat kuitenkin vain minun ajatuksiani, joilla itse vahvistan omaa, puolisoni ja lasteni hyvinvointia korona-kotikaranteenissa ja muutoinkin tänä uudenlaisena ajanjaksona.

Sinä tiedät – vaikka et vielä olisi tiedostanut – mitkä ovat sinulle toimivimmat tavat tukea ja hoitaa itseäsi, puolisoasi ja lapsiasi.

Mitä sinulle tulee mieleen nyt?

Mitä voisit muuttaa?

Mistä voisit luopua?

Mitä voisit kokeilla?

Mitä suurempaa hyvää kohti huomaat olevasi jo kulkemassa?

Lisää ajatusten herättelyä löydät jokaisesta blogikategoriasta eri teemojen alta. Lue esimerkiksi nämä:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.