ETÄTYÖ: Parhaat vinkit jaksamiseen etätöissä kotona

Etätyö: Työssä jaksaminen, stressinhallinta ja työhyvinvointi etätöissä

Laita hyvä kiertoon!

Tässä etätyötä koskevassa postauksessani aiheena on työssä jaksaminen, stressinhallinta ja työhyvinvointi etätöissä. Etätyö voi kuormittaa enemmän kuin normiduuni, mutta etätöissä kotona sinulla on myös paremmat mahdollisuudet panostaa stressinhallintaan ja muihin työssä jaksamista edistäviin asioihin, joita et avokonttorissa tai palavereiden keskellä muuten saisi tehtyä.

Tällä työhyvinvointiin keskittyvällä artikkelilla autan sinua tunnistamaan etätyön todelliset sudenkuopat ja saat vinkkejä etätyöpäiviesi piristämiseen, stressinhallintaan ja työmotivaation parantamiseen helposti! Kun työ ei aiheuta ahdistusta, todennäköisesti sinulla on parempi mahdollisuus myös nauttia parisuhteestasi tai parantaa elämääsi muulla tavoin.

Täysin huomaamattasi tulet ottamaan kaksi tärkeintä etätyövinkkiä käyttöösi konkreettisesti jo tätä postausta lukiessasi. Etkä pelkästään erään hulvattoman videon myötä!

Itse asiassa väitän, että sinunkin etätyökalupakistasi löytyvät jo nämä elintärkeät taidot, joiden avulla pystyt voimaan paremmin töissä, kotona ja etätöissä kotona. Nuo salaperäiset taidot ovat vain liian monella – ehkä sinullakin – kadoksissa etätyön kiireiden keskellä.

Etätyö ja työhyvinvointi – Parhaat vinkit jaksamiseen etätöissä kotona

Monet hehkuttavat etäduunin yllättävää tehokkuutta.

Pissatauottomien palaveriputkien hetkellinen tehokkuus kuitenkin kääntyy itseään – työn kestävää tehokkuutta – vastaan hyvinkin nopeasti. Etätyöhön uupunut ja väsymyksensä vuoksi epämotivoitunut työntekijä tai johtaja on tuotapikaa kaikkea muuta kuin tehokas.

Jos etätyö verottaa voimia ja pelkkä työympäristökin alkaa ketuttamaan, kenen energia riittää vielä kehitystyöhön? Saati sitten laajempaan ideointiin ja visiointiin?

Missä on yksilön, entä parisuhteen hyvinvointi, jos etätyö valtaa kodin hallitsemattomasti ja tehokkuus nousee arvoon, jota se ei edes ansaitse?

Entä mitkä olisivat ne ihan kaikista parhaat etätyövinkit, jotka kantavat koronakurimusta tai muuta hetkellistä koettelemusta pidempään?

Miten yksinkertainen stressinhallinta auttaa parantamaan työhyvinvointia ja lisäämään työmotivaatiota etätöissä?

Entä mitä tehdä, jos mikään ei tunnu auttavan?

Työssä jaksaminen ja etätyö kotona (in real life!)

Katso tämä aivan mainio video conf calleista näyteltynä live-tilanteen tavoin!

Katso ensin ylläoleva hulvaton YouTube-video ja jatketaan sitten asian syvällisempää perkaamista Rakkauden (r)evoluution lempeännapakalla tyylillä 🙂

Etätyö ja stressinhallinta: Parhaat työhyvinvointi-neuvot etätöihin kotona

Mitä pidit videosta?

Mitä ajatuksia se herätti?

Jos olet tietokoneesi ääressä, pyydän, että laitat nyt läppärin muut välilehdet hetkeksi kiinni.

Ota lasillinen virkistävää juomaa ja hetki itsellesi.

Lue tämä yksi postaus kaikessa rauhassa.

Hengitä.

Hyvä, juuri noin.

Ensimmäisten virkkeiden ajan olet jo keskittynyt lukemaasi, mainiota!

Koita kerrankin olla skrollaamatta artikkelia pikavauhtia alas asti, josko otsikoiden avulla saisit jo vastaukset yhtä nopeasti kuin ne ehdit jo unohtaa.

Ymmärsit oikein: jätä tämän postauksen kappaleiden välillä hyppiminen aivan kuten sinun olisi hyvinvointisi vuoksi tärkeää jättää edestakainen säntäily työtehtäviesikin välillä.

Olet aivan varmasti jo hionut ‘tehokkaat’ säntäilyn taitosi timanttisiksi. Sitä ei tarvitse enää harjoitella lisää.

Joten voit käyttää hetken päivästäsi tähän artikkeliin keskittymiseen.

Mennään siis asiaan!

HUPS! Siinä niitä jo luikahti.

Pysähdy. Hengitä. Keskity. Rauhoitu.

Hyvä. Juuri noin. Mainiota.

Käydään ensihätään läpi tehokkuuden nimissä pikavinkit, joita voit vapaasti toistaa tulevinakin päivinä.

Työssä jaksaminen ja työhyvinvointi paranevat, kun ensin tietää, mikä on se oikea ongelma.

Ennen kuin ongelmaansa ryhtyy suinpäin ratkomaan, kannattaa tutustua ongelman ytimeen perinpohjin. Kun työssäjaksaminen kotona tai konttorilla on kortilla, siihen on usein monta syytä.

Usein me tunnistamme noista syistä vain ne, jotka silmämme ja korvamme ovat harjaantuneet huomaamaan.

Jos et tiennyt, miksi etätyö mättää, lue 50 kohdan vinkkilista tästä: Valitusbongarin 50 syytä, miksi etätyö kotona ärsyttää

Etätyöartikkelin luettuasi (ajatuksella!) hahmotat ongelman syitä olevan enemmän kuin uskoitkaan. Ehkäpä myös valitusbongarin kannustamana bongasit omalle listallesi useita muitakin syitä.

Nyt on kuitenkin aika pohtia ratkaisuja.

ETÄTYÖ: Työssä jaksaminen, stressinhallinta ja työhyvinvointi etätöissä

Jatkuva stressi ja kiire etätöissä: Miten kiireen tuntua saa lievennettyä, jotta työssä jaksaminen paranee?

Vaikka etätyöpäivän valitusvirressä olisi edellä olevaan tapaan viitisenkymmentä säettä, yhden asian ratkaisu riittää pitkälle.

Helpointa olisi ratkaista vain tuo listan viimeinen pointti: kiire.

Kiire on vain tunne.

Joskus niin valtavan iso, että se vie kaiken huomion.

Toisinaan myös niin raivostuttavan ärsyttävä tunne, että huomiokenttään ei muuta näy edes mahtuvan. Ai, miksi niin on? Sille on fysiologinen, looginen selitys, josta voit lukea artikkelista: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?

Onneksi näkökenttäänsä voi avartaa ja näkökulmiaan vaihtaa. Tunteita oppii käsittelemään ja muokkaamaan. Rakkauden (r)evoluution eri osioista saat vinkkejä näihin arvokkaisiin metataitoihin, joita tarvitset sekä työelämässä että hyvässä elämässä ylipäänsä.

Kun harjoittelun myötä ymmärtää voivansa johtaa tunteitaan monella konkreettisella keinolla, lopulta huomaa tunteidensa manipuloinnin olevan itseasiassa täysin tarpeetonta.

Työssä jaksaminen ja työhyvinvointi etätöissä: Miten sietää ikäviä tunteita?

Vaikka juuri nyt sinulla olisi työmotivaatio täysi nolla ja työhyvinvointi vain sanahelinää korvissasi, yksi vapauttava oivallus riittää: Sinun ei tarvitse oppia olemaan zen, jotta pystyt ihan vaan iisisti hyväksymään tunteesi.

Jopa toivottamaan tervetulleeksi sen kovimmankin ketutuksen.

Yksi asia kerrallaan riittää zen masterin etätyösäännöksi.

‘Yksi asia kerrallaan’-etätyövinkki voi tarkoittaa ensialkuun vaikkapa:

  1. Yhden valitusvirren säkeen bongaamista: “Mielenkiintoinen ajatus!”
  2. Valitusvirren katkaisua mieluusti jo sen ensimmäisen säkeen jälkeen. Tiedätkö, miten monia hyviä keinoja on valitusvirtensä katkaisuun nopeasti ja tehokkaasti? 🙂
  3. Ikävältä tuntuvan sattuman eli tunteen vastaanottamista.
  4. Konkreettisen sattuman muokkaamista konreettisesti eikä vain mielessä märehtimällä.
  5. Yhteen työtehtävään keskittymistä: yksi kokous, yksi puhelu, yksi sovellus, yksi aihe, yksi sähköposti, yksi nettiselaimen välilehti kerrallaan. Sulje kaikki muut tai siirrä syrjään konkreettisesti.

ETÄTYÖ: Työssä jaksaminen, stressinhallinta ja työhyvinvointi etätöissä

Etätyö kotona edistyy, kun stressinhallinta ja ajanhallinta ovat ensisijaiset työkalusi.

Miten voit parantaa jaksamista etätöissä kotona, jos etätyöpäivä tuppaa venymään aamusta iltaan?

‘Yksi asia kerrallaan’-etätyövinkin viimeisessä kohdassa kehotettiin sulkemaan tai siirtämään syrjään konkreettisesti kaikki se, joka ei ole huomion kohteena juuri sillä hetkellä.

Keskittyminen on helpompaa, kun häiriötekijät ovat poissa silmistä, poissa mielestä!

Siirrä mielessä pyörivät työtehtävät, ajatukset ja kutkuttavatkin ideat syrjään kirjoittamalla tai piirtämällä ne muistivihkoosi, post it-lapuille, paperikalenteriisi tai sähköiseen kalenteriisi. Sähköisiä kalenterimerkintöjä voit ajastaa sellaisiin hetkiin, jolloin keskityt kyseisen työtehtävän tai ideasi edistämiseen.

Siirrä työpöytäsi a.k.a. keittiönpöytäsi ympäriltä häiriötekijät pois. Siivoa ja järjestä tavarat paikalleen, jolloin ne eivät kutsu huomiotasi kesken työnteon.

Miksi itsehypnoosiharjoitukset etätyöpäivän aikana parantavat keskittymiskykyä ja hyvinvointia?

Tutkimusten mukaan koko hyvinvointiamme säätelevät aivomme voivat paremmin, kun lopetamme mukatehokkaan multitaskingin ja annamme itsemme uppoutua yhteen asiaan. Sanon mukatehokkaan, koska tutkimus kiistatta puoltaa yhteen asian kerrallaan keskittymisen olevan tehokkaampaa lopputuloksen kannalta.

Tekemällä montaa asiaa yhtä aikaa huijaat vain itseäsi kiireen tunnulla – ja samalla kuormitat itseäsi huomattavasti enemmän.

Sen sijaan keskittyminen yhteen työtehtävään kunnolla voi saada aikaan flow-tilan ja syvän rentoutumisen. Ja näitä kannattaa tavoitella!

Nimittäin flow-tilassa ihminen:

  • Kokee enemmän sitoutumista elämään
  • Nauttii tekemisestään
  • Ei tylsisty
  • Kokee hallinnan tunnetta epätoivon sijaan
  • Kokee itsetuntonsa paremmaksi

Nämä asiat lisäävät tutkimusten mukaan elämään merkitystä, rikkautta, intensiteettiä ja onnellisuutta.

Yksilöllinen coaching: NLP-valmentaja, Life Coach & Hypnoterapeutti Kati Niemi
Ajanvaraus tästä

Myös hypnoosin rentouttavuus perustuu keskittymiskyvyn hiomiseen.

Kokeile itsehypnoosia heti: NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.

Kun kaipaat rentoutta ja keskittymiskyvyn parantamista elämäsi laadun nostamiseksi kokonaisvaltaisesti, ota yhteyttä, niin opetan sinulle itsehypnoosin parhaita tekniikoita.

Saat ne käyttöösi loppuelämäsi voimavaraksi.

Työhyvinvoinnin avain: Epätäydellisyyden sietämisen taito etätyöpäivän parantamiseksi

Jos et ehdi tai jaksa pitää etätyötilaasi siistinä, hyväksy se. Harjoittele sotkun sietämistä tietoisesti niin kauan, kunnes se ei enää vie huomiotasi tärkeämmiltä asioilta.

Sotku on arkipäivää ja sitä voi oppia sietämään, vaikka olisi opettanut itsensä siivousintoilijaksi.

Aloita vaikka heti: siirrä huomiosi tietoisesti takaisin siihen, mihin haluat keskittyä. Harjoittelemalla huomion siirtäminen ja fokusointi helpottuu nopeastikin. Tämä parantaa hyvinvointiasi kohentuneen keskittymiskykysi myötä.

Ja ajattele miten arvokas on taito pystyä keskittymään vain siihen, mihin on päättänyt keskittyä!

Rakkauden (r)evoluution Hyvinvointi-blogikategoriasta voit lukea lisää vinkkejä fokuksen siirtoon ja keskittymiskyvyn parantamiseen. Myös Rakkauden (r)evoluutio -kirjan harjoituksista on apua.

Hyvä parisuhdekirja, Kirja eroamisesta (avioero, avoero, parisuhde-ero)
Tutustu kirjaan tästä.

Etätyön tehokkuus – Case: “Etten nyt vaan saisi potkuja…”

Palataan siihen etätyöskentelyn tehokkuusolettamaan, josta annoin alussa viitteitä.

Etätyön tehokkuus hyödyttää toki montaa yritystä ja työntekijääkin, jotta työn saisi tehtyä edes kohtuullisessa ajassa – siis tehokkaasti. Etätyön tehokkuus ei ole kuitenkaan se tärkein asia, jonka etätyöstä parhaimmillaan voi saada.

Vaikka etäkokoukset alkaisivatkin pünktlich ja osallistujat fokusoisivat agendaan paremmin – ja näiltä osin etäpalaverit olisivat tehokkaampia kuin ne leppoisammat live-palaverit toimistolla, niin pidemmän päälle myös työn tehokkuus ja se ketteränkuuluisa ‘lisäarvo’ (ks. täältä YouTube-videoni bullshit-bingosta…!) kärsivät, jos duunarin tai johtajan motivaatio on maissa ja jaksaminen kortilla.

Kun kellokortit jäivät narikkaan, turhan monen duunipäivä etänä kotona venyy hallitsemattomaksi vyyhdiksi.

Työllä itsellään ei ole tapana vyyhtiytyä, vaan vyyhdin saa aikaan se, joka työtehtäviä pyörittelee liian vinhaan vauhtiin.

Nyt-hetki

 

Lue tämä artikkeli juuri siinä hetkessä, jossa sinusta tuntuu vaikealta pysähtyä ja huomata se niin monen mielestä tärkeä nyt-hetki.

Joskus työtä on oikeasti liikaa.

Useimmiten kuitenkin työntekotavat ja organisointikyky kaipaavat freesausta.

Miten tietoisesti olet kehittänyt itseäsi myös tiedostamattoman mielesi voimin?

Tiedätkö, mitä kaikkia mahdollisuuksia sinullakin on elämäsi helpottamiseksi ja kokonaisvaltaisen hyvinvointisi parantamiseksi?

Itsetunto koetuksella etätöissä: “Olenko tarpeeksi hyvä työssäni…?”

Entä jos saan potkut, kun pomo ei näe minun ahkeroivan etänä?

Moni meistä on rakentanut itsetuntonsa työnsä ja suoritustensa varaan, minkä vuoksi koemme olevamme tärkeitä vain, jos olemme tavoitettavissa yötäpäivää.

Toiset myös kokevat olevansa arvokkaita työntekijöitä vain, jos he myös osoittavat kollegoilleen olevansa tikkana toimistopöytänsä ääressä aamusta iltaan ja paukuttelevat sähköjänishenkseleitään pingauttamalla pikkutärkeitä sähköposteja muiden meilibokseihin reippaalla kädellä myös toimistoaikojen ulkopuolella.

Uskon sinun hallitsevan jo monia etätyötaitoja ja ajanhallintasi voi olla jo mallillaan. Mutta oletko uskaltanut kurkistaa pintaa syvemmälle, uskomuksiisi, jotka pitävät sinua kiinni jatkuvassa kiireessä ja täydellisyyden tavoittelussa? Mitä tapahtuisi, jos haastaisit automaattiset ajatuskulkusi? Mitä tapahtuisi jos arvokkuuttaan ei tarvitsi jatkuvasti osoittaa tekemällä enemmän?

Työssä jaksaminen: Mikä sinua oikeasti väsyttää etätyössä?

Mindset ei muutu minuutissa, mutta määrätietoinen harjoittelu itsetunnon ja -luottamuksen parissa auttaa.

Kun ei pelkästään tiedä, vaan myös tuntee olevansa työtuntejaan ja sähköpostiruuhkaansa arvokkaampi, niitä ei tarvitse korostaa itselleen eikä todistella toisillekaan.

Jos itse jätät työsi ‘lisäarvon’ hieromatta työkaverisi naamaan, hänkin saattaa hiljalleen ymmärtää oman ihmisarvonsa ja siirtää sähköjänisroolinsa syrjään.

Kun kevennät omaa henkistä olotilaasi, se välittyy kollegoillesikin – myös etätyössä yhteistyössä pakertaessanne. Tekemällä hyvää itsellesi, teet hyvää koko työyhteisöllenne, työpaikkanne kulttuurille ja työhyvinvoinnille, ja sitä myöten koko kansallisen työelämän parantamiseksi.

Työtaakankin kestämisessä rakkaus itseä kohtaan – ja sitä kautta toisia kohtaan – on avainasemassa. Etätyö on vain yhdenlainen ilmentymä, jonka rasittavuus voi olla juuri se merkki, jota kaipasit herätykseksi.

Joskus sinun roolisi voi olla se, että toimit myös muiden herättäjänä, ja sitä kautta hiljalleen saat itsekin suotuisamman ympäristön etätyöllesi -ja elämällesi.

Voit vinkata vaikkapa tästä artikkelista työtiimillesi esimerkiksi LinkedInissä, tai laittaa hyvän kiertämään muillekin kavereillesi Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
Facebook: klikkaa tästä suoraan R(R):n sivulle
Instagram: klikkaa tästä suoraan R(R):n instaan

Tältä sivustolta löydät jatkuvasti uusia parhaita vinkkejä itsetunnon, itseluottamuksen ja oman hyvinvoinnin parantamiseen.

Jos olet seurannut kirjoituksiani alusta asti, tiedät, että päivitän myös omaa osaamistani jatkuvasti. Jos saavuit blogiini ensimmäistä kertaa juuri tähän postaukseen, lue täältä lisää minusta, niin tutustutaan! Olen muun muassa kliininen hypnoterapeutti ja NLP-valmentaja, sekä lisäksi pitkän kansainvälisen bisneskokemuksen omaava johtaja.

Sparraan sinua mielelläni, kun kaipaat lempeännapakkaa valmentajaa vierellesi kulkemaan työelämän muutoksissa!

Kun etätyö tympii, stressinhallinta itsesuggestioilla auttaa.

Työ tympii välillä meistä jokaista.

Jokaikisen duunarin ja johtajan työssä on myös niitä tylsiä rutiineja. Joskus koko päivä saattaa täyttyä toinen toistaan tylsemmistä tehtävistä.

Niillekin voi oppia nauramaan, ja järjestellä rutiinit mielenkiintoisemmiksi paketeiksi. Lisäksi itselleen voi kehittää hyviä itsesuggestioita. Muun muassa tässä artikkelissa kerron itsesuggestioiden laadinnasta tavoitteiden tueksi.

Kun itsesuggestiot on rakennettu oikein, ne tekevät hyvää. Pelkkien positiivisten mantrojen hokeminen ei auta, ellei niiden peruspohja ole vankka. Lue esimerkiksi täältä, miten yltiöpositiivisuus ja tahdonvoimalla harmaan kiven läpi puskeminen voi olla jopa haitallista. Ja täältä voit lukea miten surutyö voi olla paljon positiivisempi kokemus kuin “good vibes only”-meininki.

Miten ikävä etätyö voi haitata parisuhdettakin?

Jos työ ottaa päähän, se tekee niin, uurastipa sitä työpaikan moderneissa toimistotiloissa tai kotikutoisemmalla etätyötoimistolla.

Jos koti näyttäytyy myös työn alttarina, kotikin saattaa alkaa tympimään.

Ja jos koti alkaa tympimään, kriittinen katse saattaa kääntyä keittiönpöydän toisella puolella omaa etätyötään pyörittävään puolisoon.

Kumppani on kuitenkin syytön osapuoli ainakin siihen, jos ärsytyksen aihe on todellisuudessa etätyö 🙂 Mutta mikä avuksi, kun etätyö väsyttää ja kotikonttori alkaa ketuttamaan todenteolla?

Kuten aikaisemmin kävimme läpi, kolme perussääntöä ovat:

  1. Pysähdy.
  2. Hengitä.
  3. Keskity.

Seuraavaksi kerron vielä pari käytännön esimerkkiä tyypillisistä etätyön ongelmista ja ratkaisuja niihin.

Etätyö – Ongelma 1: “Etätyöpäivä venyy, kun ulkomaiset kollegat ottavat yhteyttä yötäpäivää”

Jos etätyöpäiväsi venyy, koska valitset lukea meilejäsi ja hangouts-viestejäsi yötäpäivää, harjoittele työn eriyttämistä vapaa-ajastasi. Työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää jaksamiselle, ja sen hallinta kuuluu jokaisen omalle vastuulle.

Ei esimiehesi tai kollegoidesi vastuulle.

Etätyö on hyvä keino pakottaa itsensäkin opettelemaan uusia työajanhallintakeinoja.

Lisäksi voit oivalluttaa ulkomaiset kollegasi, että he voivat käyttää esimerkiksi Google Mailissa olevaa ajastettua lähetystoimintoa, jotta heidän päiväsaikaan ja Suomen yöaikaan lähettämä viesti ei valvotuta sinua.

Yhtälailla: huomioithan sinä ulkomaisten kollegojesi työajat? Sinun on turha lähettää heille meiliä, jos he nukkuvat. Sinun on myös turha lähettää heille meiliä, vaikka he olisivat hereillä ja valvoisivat umpiväsyneinä sinun viestiäsi. Jos haluat sekä hyvä tuloksia että hyvää työkulttuuria, muista ne kolme perussääntöä: Pysähdy, hengitä ja keskity. Anna myös kollegojesi keskittyä töihinsä työaikaan – ei yöaikaan.

Etätyö – Ongelma 2: “En voi osallistua palaveriin etänä vain kännykällä, jos en näe slideja.”

Moneen etäpalaveriin voi liittyä kännykällä ja nähdä silti slidet, joita kollegasi esittää. Kokeile vaikkapa ilmaista Google Hangoutsia, johon voit liittyä sekä desktop-tietokoneella että kännykälläsi. Kännykällä osallistuessasi näet halutessasi slidet, kun liityt etäkokoukseen valitsemalla videoyhteyden.

Jos sinun ei tarvitse esittää eikä seurata slides-esitystä eikä välttämättä tehdä muistiinpanojakaan, varaa kollegoiden kanssa Talk and Walk -palaveri ja lähde napit tai luurit korvilla ulos. Kirjoita kalenterikutsun otsikkoon Talk and Walk, niin myös kollegasi ehtivät solmia kengännauhat ennen palaverin alkua.

Miksi motivaatio ja työhyvinvointi etätöissä mättävät?

Välillä voi olla vaikeaa motivoitua etäpalaveriin, jonka aihe ei kiinnostaisi edes livenä esitettynä. Monotonisen presentaation kuuntelu voi tylsistyttää. Matala motivaatio huokuu kyllä linjoja pitkin presentoijallekin, jolloin oma epämotivaatio tarttuu työtoveriinkin.

Ratkaisu: Tylsänkin palaverin voi ottaa keskittymis- ja rentoutusharjoituksena. Katso presentoijan esitystä, keskity yksityiskohtiin, esiintyjän äänenpainoon sekä muiden osallistujien kysymyksiin ja kommentteihin. Kuuntele ja luo kokonaisuudesta kuvaa mieleesi. Harjoitat samalla keskittymiskykyäsi mieluisampia tehtäviä varten.

Hahmotatko, mistä on kyse? Huomaatko mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot palaverissa läpikäytyihin ongelmiin? Vai lusitko vain palaveria läpi, koska se on pakollinen?

Et huomaa, jos et keskity. Kun keskityt, saat mahdollisuuden nähdä asiat laajemmasta perspektiivistä ja löytää niistä itsellesi mielenkiintoisia kulmia.

Voit myös havainnoida esityksen tyyliä: mikä siinä toimii? Mitä parantaisit? Huomaatko yhtäläisyyksiä omiin presentaatioihisi? Mitä voisit omaksua omiin työtapoihisi?

Työhyvinvointi etätöissä paranee, kun etäpalaverin aikana ulkoilee välillä

Jokainen etäpalaveri ei varmastikaan vaadi presentaation pitämistä eikä edes toisten slidejen katsomista. Läheskään jokaisessa etäkokouksessa ei tarvitse tehdä myöskään pitkiä muistiinpanoja.

Monessa tiimipalaverissa pystyt myös oman panoksesi antamaan vain aktiivisen kuuntelun ja keskustelun ansiosta – muistat kyllä omaa työtäsi koskevat asiasi todennäköisesti täysin ulkoa ilman muistilistojen vilkuilua.

Voisitko siis sopia esimiehesi kanssa, että osallistut ainakin teidän oman tiiminne palavereihin kännykällä kävelylenkin aikana? Entä silloin kun pidät kahdenkeskisen 1:1-palaverin esimiehesi kanssa?

Uskon, että jokainen esimies olisi iloinen ehdotuksestasi, jolla parannat sekä omaa työssä jaksamistasi että olisit esimerkkinä myös kollegoillesi!

Todennäköisesti esimiehesikin innostuu ideastasi ja ottaa itsekin pienen happihyppelyn etäpalaverinne aikana!

Itse pidän omien tiimiläisteni kanssa paljon kävelypalavereja, joita he pitävät myös omien tiimiläistensä kanssa. Hyvä lähtee kiertämään, kun sen laittaa alulle.

Sinä voit laittaa hyvän kiertämään. Nyt.

Etätyövinkki: Ulkoilua myös itseopiskelun aikana

Jokaisen työhön kuuluu myös itseopiskelua, ja kaikkea itseopiskelua ei tarvitse tehdä tietokoneen ääressä kyyhöttäen.

Monia artikkeleita voi lukea tai oikeastaan kuunnella Googlen tai Adoben lukuohjelmien avulla.

Mikä olisi se intohimon aiheesi, jota voisit opiskella ulkoillessasi?

Voisiko jostain uudesta innostuminen tuoda virtaa myös työhösi?

Työssä jaksaminen etätyössä: Miksi etätyö väsyttää?

Istuminen väsyttää.

Samassa asennossa työskentely jumittaa hartiat ja takaliston.

Hapenpuute väsyttää ja saa pään kipeäksi.

Eniten kuitenkin väsyttää mielen tylsistyminen. Onneksi siihen on ratkaisuja.

Toisinaan ratkaisuna voi olla myös työpaikan tai ammatin vaihdos.

Millaisesta etätyöstä tai työstä ylipäänsä nauttisit enemmän?

Entä jos työssäjaksamisongelmasi johtuukin itse työstä eikä niinkään siitä, että teet sitä tällä hetkellä kotonasi. Mitä mahdollisuuksia rajaat itseltäsi pois ennen kuin uskallat edes ajatella niitä?

Minkälaisessa palaverissa olisit innoissasi ja nauttisit uusien ideoiden brainstormaamisesta?

Jos tekisit arjessa sitä, mitä rakastat, mitä tekisit?

Miksi et voisi tehdä sitä arjessasi enemmän?

Miksi arkesi ei voisi täyttyä niistä asioista, joita rakastat ja joista riemuitset?

Mitä odotat?

Kenen lupaa odotat?

Sallitko itsellesi hyvää?

Etätyö & työhyvinvointi: Jaa parhaat etätyövinkit kollegojesi kanssa!

Tästä listasta sait monia etätyövinkkejä, ja todennäköisesti kollegasi ovat tahoillaan keksineet jo jotain, joka istuu juuri teidän työympäristöönne.

Vaikka etätyössä näetkin kollegoitasi harvemmin kuin työpaikalla livenä kohdatessanne, nyt jos koskaan on aika kysyä heidän parhaita vinkkejään etätyössä jaksamiseen.

Varmasti myös kollegasi kaipaavat kuulla sinun parhaat etätyö- ja stressinhallinta-vinkkisi vaikkapa ulkoilupalaverien pitämisestä, joten jaa parhaat työssäjaksamisvinkkisi kollegoillesikin.

Vastavuoroisesti he alkavat varmasti jakamaan myös omia keinojaan sinunkin etätyöpäiviesi piristämiseen!

Parhaimmillaan jakaminen lähentää työyhteisöä – mikä taas saa monta muuta positiivista seurausta liikkelle.

Etätyövinkki: Pyydä apua työssä jaksamiseen ja osoita, että välität myös työkavereistasi.

Usein jo se auttaa jaksamaan etätyössä, kun tuntee työkavereidensa välittävän – vaikkapa omia parhaita etätyövinkkejään jakamalla 🙂

Missä vaiheessa etäpalaveria kysyt osallistujien kuulumisia ja hyvinvointia?

Miten itse pyydät heiltä tukea jaksamiseesi?

Usein työpaikoilla ei puhuta paljoa siitä, miten tärkeää stressinhallinta on meille jokaiselle ja miten voimme tukea toinen toisiamme työpaikalla. Silloinkin kun työhyvinvoinnista jotain puhutaan, konkreettiset keinot jäävät vähäisiksi. Tehokkuuden nimissä voidaan pitää typeränä sitä, että välillä olisi oikeasti tarpeen puhua ihan perusasioista: hengittäminen, ajatusten ja tunteiden käsittely, oman mielen hyvinvoinnin parantaminen.

Vasta kun näistä puhutaa työpaikalla avoimesti työkavereiden kesken ja johdonkin toimesta, työssä jaksaminen ja työhyvinvointi alkavat parantua aidosti. 

Yksilöllinen coaching: NLP-valmentaja, Life Coach & Hypnoterapeutti Kati Niemi
Ajanvaraus tästä

ETÄTYÖ – Parhaat vinkit etätyöpäivän lopettamiseen ajoissa

Kun etätyöpäivä venyy, miten lopettaa etätyöpäivä ajoissa?

Perussäännöt pätevät tähänkin:

  1. Pysähdy.
  2. Hengitä.
  3. Keskity elämäsi muuhun sisältöön.

Miten monin tavoin olet laajentanut elämäsi repertuaaria, jotta sinulla olisi etätyöpäivän jälkeen jotain kivaa odotettavaa?

Mistä haet inspiraatiota elämäsi uusiin tavoitteisiin?

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Tiesitkö, että tavoitehakuisuus ja tavoitteiden saavuttaminen lisää luonnollisesti hyvinvointiasi aivojesi dopamiini-palkitsemisjärjestelmän kautta?

On siis hyvä, että sinulla on elämässäsi muutakin antoisaa odotettavaa ja unelmoitavaa kuin työ. Jos asetat elämäsi kaikki odotukset vain työlle, sinun työssä jaksaminen ja ylipäänsä elämässä jaksaminen ovat todennäköisesti kortilla jatkossakin. Työmotivaatio ja työhyvinvointi paranevat, kun voit kokonaisvaltaisesti hyvin ja elämäsi eri osa-alueet tarjoavat kukin omalla tavallaan antoisia kokemuksia sinulle.

ETÄTYÖ Parhaat vinkit – Työmotivaatio, Työhyvinvointi & Työssä jaksaminen

Hyvä. Luit tänne asti!

Pysähdyit. Hengitit. Keskityit.

Mainiota.

Tästä se alkaa!

Ota käyttöösi tässä artikkelissa saamasi työhyvinvointi-ideat, joilla voit parantaa etätyöpäiviesi tehokkuutta ja varmistaa voimavarojesi riittävyyden. Stressinhallinta on ensisijainen avain siihen, että sinun työssä jaksaminen paranee ja löydät jälleen inspiraation tehdä etätöitä ilolla. 

Alla olevista artikkeleista löydät vinkkejä myös stressinhallintaan ja muutenkin elämäsi kokonaisvaltaiseen parantamiseen – etätöissä tai muuten vaan kotona ollessasi.

Intoa etätyöpäiviisi ja iloa elämääsi!

Monipuolinen mindshiftaus tukenasi

Minkälaista muutosta kaipaat? Tuen sinua mielelläni!

“Olen todella kiitollinen tästä ohjauksesta. Katilla on mieletön kyky kaivautua ongelmien ytimeen, auttaa kohtaamaan ne ja ratkomaan niitä. Tapaamisten jälkeen on aina voimaantunut ja kevyt olo, mieli täynnä toivoa.”

Varaa ilmainen etätapaaminen kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua:

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.