Apua treffi-ilmoituksen tekoon - Rakkaus- ja parisuhdeasiantuntija Kati Niemi

Deittiuupumus eli väsymys deittailuun: Nettideittailu turhauttaa ja masentaa

Laita hyvä kiertoon!

Deittiuupumus ei ole uusi ilmiö eikä vain suomalainen juttu. Ja johtuuko turhautuminen ja väsymys deittailuun edes nettideittisovelluksista vai jostain syvemmästä ongelmasta?

Nettideittailu on ollut valtatrendinä jo vuosikaudet, ja joillekin meistä deittisovellukset eivät ole vain hetkellinen deittiseuran hakukone vaan ihan pysyvä sosiaalisen median muoto. 

Paikka, jossa roikutaan paremman puutteessa, kunnes jälleen tekisi mieli heittää koko perhanan masiina romukoppaan.

Kun deittisovelluksissa pyörii kuukaudesta toiseen samat naamat ja itsekin tuntee saavansa vain törkyviestejä tai muuten ei vaan edes sitä yhtä kunnon matchia löydy, niin ennenpitkää nettideittailu turhauttaa ja deittiuupumus iskee päälle. 

Miksi nettideittailu masentaa niin helposti? Mistä deittiväsymys johtuu ja mitä sille voi tehdä?

Deittiuupumus ja deittailun aiheuttama suoranainen masennus johtuu pitkälti odotuskuilusta. 

Eropäätös-verkkokurssi avoero-/avioeropäätöksen tekemiseen - Kati Niemi

Väestöliiton tutkimuksen mukaan suurin osa (4/5) nettideittailijoista toivoo löytävänsä pysyvän kumppanin, mutta kunnon treffejä ei meinaa syntyä seuranhakijoiden kesken kovinkaan helposti:

Näiden faktojen valossa ei siis ole ole mikään ihme, että yli puolet nettideittailijoista on menettänyt kiinnostustaan deittisovelluksia kohtaan huonon deittimenestyksen vuoksi, mutta silti useimmat (71%) jatkavat niiden käyttöä (Väestöliitto 2015). Nettideittailu-masennus voi siis olla monelle kiusallisen kierteen seuraus.

Mutta onko deittiuupumuksessa kyse vain deittisovelluksista johtuvasta ongelmasta vai jostain syvemmästä?

Kuoliko romantiikka deittisovellusten myötä?

Arki on muutenkin paineita pullollaan, online-maailmasta puhumattakaan – ja samalla pitäisi löytää aikaa ja uskallusta deittailuun, tai ensin edes sopivien kandidaattien löytämiseen netistä. 

Romantiikan sanotaan usein kuolleen digimaailman myötä. 

Hyvät valokuvat deittailussa: Parhaat kuvat deitti-ilmoitukseen (Kati Niemi)

Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että syy on ennemminkin kertakäyttökulttuurin ja “kaikki mulle nyt ja heti”-mindsetin yleistymisessä sekä konkreettisten onnistumiskokemusten puutteessa online-deittailumaailmassa, kuin älyteknologiassa itsessään. 

Entä jos kokemasi deittiuupumus johtuukin ensisijaisesti omista odotuksistasi, joita voit harjoitella editoimaan itseäsi kannustavammiksi?

Kuinka nopeasti sinä haluat saada “tuloksia” deittimarkkinoilla?

Turhaudutko, kun mätchejä ei tule joka päivä tai joka viikko? Entä miten reagoit, jos toinen ei vastaa viestiisi samantien, samana päivänä eikä ehkä samalla viikollakaan?

Tehdään pieni reality check tähän väliin peilaamalla siihen kuuluisaan “vanhaan hyvään aikaan”. 🙂

Aikoinaan ihan yhtä lailla miehet ja naiset halusivat etsiä kumppanin itselleen. 

Silloin kuitenkin maltettiin käydä riiuureissuilla lavatansseissa, joissa ainakin näki ihmisiä, vaikka kotiintuomisia ei olisi löytynytkään. 

Hermoja ei revitty samalla sekunnilla, eikä oletettu seuraa löytyvän vain kotona istumalla.

“Vanhaan hyvään aikaan” maltettiin myös kirjoitella treffi-ilmoituksia senssipalstoille, ja odottaa niiden julkaisua sanomalehdissä jopa viikkotolkulla. Silloin toivottiin “kuva ois kiva” ja iloisesti yllätyttiin, jos valokuvankin sai ja vieläpä mukavan kirjeen. Kirjeitä jaksettiin kirjoittaa ja postittaa, sekä odottaa paluupostia ennen kuin ensimmäistäkään treffiä sai sovituksi.

Nykyään olemme tottuneet käyttämään montaa erilaista sosiaalisen media palvelua jopa vessakäynneillä, ja selaamme uutisia supernopeasti jaksamatta perehtyä yhteenkään. Olemme totuttaneet itsemme mielihyvähormoni dopamiiniin, jonka varassa somet ja nettilehdetkin toimivat – aivan kuten casinotkin ja kokaiinikauppiaat.

Kun deittailuväsymys vaivaa sinua, haasta itseäsi ratkaisukeskeisen inhimillisesti.

Jos deittailu turhauttaa sinua ja jopa suoranainen deittiuupumus tuntuu iskevän päälle aina aika ajoin, haasta ajatuksiasi hieman:

  • Kun sinä selaat deittiäppiäsi pikakelauksella ja swaippaat vain muutamat mukavimmat oikealle, niin mitä odotat saavasi saaliiksesi? 
  • Entä kuinka nopeasti odotat jackpotin osuvan kohdallesi? 
  • Milloin vaivaudut treffeille ja kuinka suuret odotukset olet asettanut tuon yhden treffikandidaatin kohdalle? 
  • Minkälaiset odotukset olet rakentanut itsellesi?

Ennen kuin siis syytät deittisovelluksia itsessään, tarkastellaan muutamia muitakin näkökulmia vielä.

Deittailu-, treffi- ja parisuhde-valmennus: Ajanvaraus henkilökohtaiseen rakkausvalmennukseen
Varaa live- tai etäaika henkilökohtaiseen rakkausvalmennukseen tästä kuvalinkistä.

Oma lukunsa ovat vielä he, jotka ovat ahdistuneita nettideittailusta jo ennen kuin he ovat sitä edes kertaakaan kokeilleet:

Inhoatko deittisovelluksia, vaikka et ole koskaan kokeillut niitä?

Suomessa deittikulttuuri ei ole perinteisesti ollut kummoinen – olemme saaneet mallia deittailuun lähinnä amerikkalaisista elokuvista. 

Epätietoisuus, jännitys ja pelko koko deittailumaailmaa kohtaan voi aiheuttaa sen, että meillä on vahvoja kielteisiä mielipiteitä deittisivustoista tai sovelluksista, joita emme ole itse edes kokeilleet. 

Deittiuupumus voi siis kolkutella ovella ennen kuin varsinaiseen deittailuun on millään tavalla voinut vielä väsyä. 

Pelkkä ajatus väsyttää – sitähän se nosebo-vaikutus on, kun mielen voima on vahva. 

Monia, ellei jopa suurinta osaa, eroa harkitsevista jännittää loppuelämäksi yksin jääminen. Deittailua koskevat ennakkoluulot ja pelko voivat muodostua jopa eropäätöksen esteeksi, jolloin onnellinen sinkkuelämä, jännittävä seksi ja deittailu jäävät vain haaveeksi, kun ihminen jää mieluummin onnettomaan parisuhteeseensa. 

Eräs Rakkauden (r)evoluutio -kirjaa varten haastattelemani henkilö asian muotoili asian näin:

“En halua mihinkään Tinderiin mennä enkä osaisi enää edes tapailla ketään. Se koko ajatus ällöttää. Jos eroaisin, jäisin yksin varmaan koko loppuelämäksi!”

Tämäkin henkilö kyllä sittemmin muutti mielensä, kuten usein tapana on 🙂

Kaikkien ei toki tarvitsekaan mennä Tinderiin – tai alkaa minkään muunkaan deittisovelluksen käyttäjäksi. Jos asia kuitenkin kutkuttaa, tutustu kattavaan katsaukseeni parhaisiin deittisovelluksiin, alustoihin ja sivustoihin.

Vaikka deittiuupumus vaivaa sinua, usko pois: sinäkin löydät haluamaasi seuraa netin syövereistä! 🙂

Nykypäivän nettideittailuun tuo lisähaastetta monenlaisten deittisovellusten, -alustojen ja -sivustojen runsaslukuisuus. Ihan kuin rakkauden löytämisessä itsessään ei olisi tarpeeksi haastetta muutenkin!

Tässä artikkelissa annankin sinulle vinkkejä parhaasta deittisovelluksesta sen perusteella, minkälaista seuraa juuri sinä etsit tällä hetkellä. Valinnanvaraahan piisaa, joten näiden selkeiden vinkkieni avulla löydät itsellesi parhaiten sopivan deittisivuston nopeammin, jotta saat laskettua verkot vesille parhaisiin paikkoihin! 

Deittisovellus-vertailu: Mikä on paras treffisivusto / deittiappi? (Kati Niemi)

Lisäksi tässä koosteessa annan sinulle vinkit itsesi näköisen hyvän deitti-ilmoituksen laadintaan. Kerron sinulle myös millaisia ovat hyvät valokuvat deitti-ilmoituksessa; lue täältä vinkkini.

Jos otat deittihiljaisuuden liian vakavasti itseesi, deittiuupumus syntyy itse luomastasi turhautumisen kierteestä.

Tilastojenkin puolesta on siis vaan ihan selkeä fakta, että matchejä ei löydy juuri sillä sekunnilla, kun sinä niin haluat. Aina et saa vastakaikua toiveisiisi, ja välillä vastauksia ei vaan kuulu. 

Ja vaikka et enää elä siellä 70-luvun lavatanssien ja senssipalstojen maailmassa, malttia voit sinäkin opetella harjoittamaan. Siitäkin huolimatta että nykyinen somekäytöksesi ohjaa sinua jatkuvasti yhä malttamattomammaksi sähköjänikseksesi, jonka rakkauselämänkin pitäisi roihuta pelkän ajatuksen voimalla. Joskus nettideittailu nimittäin on ihan oikeaa “uurastusta”, vaikka se näennäisesti helppoa onkin.

Jos otat nettideittailuun luonnollisena, vaikkakin toki ikävänä ilmiönä, kuuluvan hiljaisuuden itseesi ja tulkkaat kokemuksesi itsellesi negatiivisesti, teet itse itsestäsi energiasyöpön elämääsi. Lue täältä, miten huono sisäinen puhe vaikuttaa pahoinvointiisi. Lue myös mitä on sopiva vs ylenpalttinen positiivinen ajattelu, sekä mitä hyötyä on “negatiivisten” tunteiden, kuten surun, käsittelystä ratkaisukeskeisesti.

Ylitulkitsetko deittikumppaneidesi vastauksia tai käytöstä treffeillä omasta epävarmuudestasi käsin?

Kaikki parhaat päätökset syntyvät levollisuuden tilassa, rakkaudesta eikä pelosta käsin.

Päätöksiä, käytännön valintoja oman rakkauselämäsi eteen teet valitessasi nettideittisovellusta, kirjoittaessasi deittiprofiilitekstisi, ottaessasi valokuvia itsestäsi, pohtiessasi “lähettääkö eka viesti vaiko ei” ja “vastaisinko nyt näin vai noin”.

Alitajunnastasi kumpuava epävarmuus tai itsevarmuus – ne molemmat – näkyvät toiminnassasi silloinkin, kun luulet toimivasi päiväntajunnan loogisjärkevällä mielellä. Kun luulet järkeileväsi oikein deittikumppanisi käytöstä tai vaikkapa hänen haihtumistaan taivaan tuuliin, 95-prosenttisesti teet tulkintasi omasta sisäisestä levollisuuden tai levottomuuden tilastasi käsin.

Jos ylitulkitset kumppanisi sanoja tai epäilet hänen taustamotiivejaan turhan epäluuloisena, sinä sabotoit oman onnistumisesi rakkauselämässä. Et pelkästään hukkaamalla mahdollisuutesi ihanan kumppanin löytämiseen vaan myös torjumalla potentiaalisenkin kumppanin vain siksi, että pyrit välttämään virheitä ja pettymyksiä voimakkaammin kuin työskentelemään unelmiesi eteen.

Sen lisäksi että tuollainen ylianalysointi ja toisen yksilön (jota et edes vielä tunne!) “todellisten tarkoitusperien” arvailu satuttavat sinua, sellainen käytös saa myös toisen ihmisen tuntemaan olonsa ei-toivotuksi. Toinen ihminen on deittimarkkinoilla löytääkseen itselleen hyvää ja arvostavaa – ei arvostelevaa – seuraa.

Luo sinä siis sellaista nettideittikulttuuria, jollaista haluat saada osaksesi myös vastapuolelta. Ja muista, että aina kaikkia yksilöitä ei ole tarkoitettu luomaan parisuhdetta keskenään eli myös “hylätyksi tuleminen” voi olla erinomainen voitto teille molemmille! 🙂

Jos sinulla on hylätyksi tulemisen pelko, se tuskin näyttäytyy pelkästään deittikumppanin etsintävaiheessa vaan se voi iskeä kapuloita rattaisiin myös varsinaisen seurustelun aikana. 

Jos oletat kaikkien muidenkin kärsivän hylätyksi tulemisen pelosta tai luulet, että deittailu ja seurustelu on kaikille muillekin vain raskasta pakollista pahaa, anna itsellesi mahdollisuus alkaa oppia uskomaan toisin.

Sinun alitajuiset uskomukset ja tiedostamattomasta mielestä kumpuavat pelot ohjaavat elämääsi eli käytännön valintojasi sekä nettideittailussa että kaikessa muussakin elämässäsi. Kun tulet sinuiksi oman itsesi kanssa ja harjoittelet sisäisen ahdistuksesi käsittelyä kestävällä tavalla, saat voimia myös nettideittailuun ja uskoa onnellisen rakkauselämän luomiseen.

Sinun ei tarvitse olla yksin tässä ristiriitaisten ajatusten ja tunteiden keskellä. Kun haluat tukea torjutuksi tulemisen ja hylkäämisen tuntemuksiisi tai itseluottamusta deittailuun, varaa live- tai etävalmennusaika tai kahdenkeskinen hypnoterapiatapaaminen (=hypnoosi+terapeuttiset menetelmät) täältä.

Onko deittiuupumus voitettavissa? 

Kun tiedostat selkeämmin, minkälaista seuraa haluat elämääsi, tulet varmemmin liikkumaan juuri oikeilla apajilla.

Jos et ole kirkastanut itsellesi sinun tärkeimpiä arvojasi ja niitä asioita, joita etsimältäsi ihmissuhteelta haluat, etsintäsi jää väistämättä vain hakuammunnaksi.

Klikkailet yhden sieltä ja toisen täältä, ja vastailet erilaisiin viesteihin hyvää hyvyyttäsikin. Et laita stoppia arvojesi vastaiselle chättäilylle tai suostut useille treffeille ihan vain ystävällisyydestä. 

Et halua olla kranttu, jotta löytäisit edes jonkun, joten olet pyrkinyt karsimaan kriteerejäsi jo liikaakin. Olet kuullut joidenkin olevan liian perfektionisteja deittimarkkinoillakin, ja sinä haluat olla rennompi. Monen deitti-ilmoituksen tekstin mukaisesti “katsella mitä vastaan tulee”. 

Ajelehtimallakin voi toki löytää siihen parhaaseen satamaan, mutta…

Tällöin saatat kuitenkin tapailla jonkun puolivillaisen puolitutun kanssa kuukausiakin, aina toivoen, että jospa siitä vielä kestävän parisuhteen saisi aikaiseksi, kun oikein yrität, vaikka sisimmässäsi tunnet olevasi eri kartalla deittikumppanisi kanssa.

Milloin annat itsellesi luvan miettiä, mitä sinä todella etsit elämääsi? Oletko oikeasti halukas ja myös valmis pysyvään parisuhteeseen vai sopisivatko nautinnolliset seksiseuralaiset elämäntilanteeseesi paremmin? Tai jos olet nimenomaan seksiseuralaisten kanssa viihtynyt tähän asti, niin kaipaatko sisimmässäsi kuitenkin “vakavaa” seuraa, pysyvää parisuhdetta, kenties avo- tai avioliittoa, ehkä vielä yhteisiä lapsiakin?

Ja suhteen muodon lisäksi, minkälaisia asioita todella haluat kumppanisi kanssa tehdä? Mikä on sinulle tärkeää? Mistä voit joustaa? Mistä et halua joustaa?

Ennen kuin säntäilet deittimarkkinoilla suinpäin, mieti tarkkaan, mitä etsit. Aivan kuten missä tahansa markkinoinnissa: määritä kohderyhmäsi, oma tavoitteesi ja strategiasi. Sitten valitse juuri sinun tarpeisiisi sopivat(t) deittisovellus (-sovellukset), ja laadi deitti-ilmoituksesi juuri sinun kohderyhmääsi puhuttelevaksi.

Kaikki muu on turhaa ja turhauttavaa. Käytä energiasi viisaasti, jotta saat deittailusta sitä positiivista energiaa, jota ansaitset elämääsi surkeiden sattumusten jälkeen! 🙂

Nettideittikumppanien tapaaminen livenä saa jännittää, mutta jännityksen tunnetta tai torjutuksi tulemisen pelkoa voi harjoitella käsittelemään.

Vaikka olisit oppinut uskomaan siihen, että sinulla on huono itseluottamus ja siksi et saavuta elämässäsi rakkausrintamalla(kaan) niitä tuloksia, joista päiväunissasi haaveilet, sinä voit oppia uskomaan positiivisemmin itsestäsi ja mahdollisuuksistasi.

Deittailu-, treffi- ja parisuhde-valmennus: Ajanvaraus henkilökohtaiseen rakkausvalmennukseen
Varaa live- tai etäaika henkilökohtaiseen rakkausvalmennukseen tästä kuvalinkistä.

Itseluottamus pohjautuu sekä hyvään itsetuntemukseen (=myös “huonojen” puolien tunnistamiseen!) että onnistumiseen kokemuksiin. Onnistumisen kokemukset syntyvät taas niistä pienistäkin hyvistä tapahtumista, joihin voit harjoitella kiinnittämään huomiota yhä enemmän. 

Jos peilaat omia kokemuksiasi kriittisten silmälasien läpi, et todennäköisesti iloitse pienistäkin hyvistä sattumuksista yhtä paljon kuin positiivisemmin suhtautuva kaverisi. Tai sätit itseäsi surkeaksi maan matoseksi nettideittailussa(kin), minkä vuoksi jäät murehtimaan sekä niitä viestejä, joita lähetit (“kirjoitinko typerästi?”) että niitä viestejä, joita et lähettänyt tai vastaanottanut.

Tiedostamaton mieli ja alitajunta ohjaavat elämääsi eli valintojasi ja toimintaasi 95-prosenttisesti. Tietoinen mielesi, loogisjärkevä “päiväntajunnan sinä” tekee päätöksiä puolestasi vain ns. hyvällä säällä, kun et ole stressaantunut. Ja keskimäärin tällainen tietoinen prosessointi ohjaa valintojasi vain viidessä prosentissa (5%!) tapauksista.

Alitajunta ja tiedostamaton mieli sisältävät myös ne kaikki ikävän negatiiviset mielikuvasi ja masentavat muistosi, joita sinulla on nettideittailusta tai ehkäpä parisuhteista tai seksistä ylipäänsä. 

Toisaalta sinun on mahdollista myös valjastaa alitajuntaasi itseäsi voimaannuttavammaksi, kun vain opit parhaat keinot koko mielesi ohjaamiseen. 

Deittiuupumus ja nettideittailun aiheuttaman masennuksen hoito: Mielen itsevalmennusta onnellisempaan deittailuun

Edellä ohimennen mainittuja mielen itsevalmennuskeinoja minä opetan kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille asiakkailleni, joiden kanssa käymme läpi niin hypnoterapian (=hypnoosi + terapeuttiset menetelmät) kuin NLP-valmennuksen (Neuro-Lingvistic Programming eli neurolingvistinen mielen “ohjelmointi”), kognitiivisen terapian, tunnelukkotyöskentelyn ja Gestalt-terapian parhaita menetelmiä. 

Varaa oma sparraussessiosi kanssani helposti tästä.

Lisäksi tästä deittisovelluksia vertailevasta artikkelista saat kaipaamaasi lisävarmuutta nimenomaan nettideittailuun, kun artikkelin lukemalla pääset kätevästi kurkistamaan erilaisten deittisovellusten maailmaan ennen kuin olet edes kirjautunut niihin sisään turhanpäiten. 🙂

Ja mielenrauhaa siihen swaippailuun ja ensideittien parhaan mahdollisen fiiliksen pohjustamiseksi saat henkilökohtaisten valmennusteni lisäksi myös kuuntelemalla tätä ilmaista rentoutusäänitettäni ja antamalla unelmillesi lisäpontta tämän voimaannuttavan äänitteen avulla.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi
Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Mielenrauhaa ja iloa deittailuun sinullekin, ihana Rakkauden (r)evoluution lukija!

Rakkaudella,
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]revoluutio.fi

Coach Kati Niemi - Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja

Valmennus

Tutustu coaching-, NLP-valmennus- ja hypnoterapiapalveluihini tällä sivulla, ja varaa ilmainen tutustumistapaaminen. “Oli todella antoisaa keskustella kanssasi. Uskon vahvasti että pääsen kanssasi tosi hyviin tuloksiin itseni

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.