Avioero on aihe, jota käsitellään Rakkauden (r)evoluutio-blogin Erota vai ei?– ja Eron jälkeen-blogikategorioiden lukuisissa kirjoituksissa. Tässä artikkelissa listaan lyhyesti selkeät ohjeet avioeron hakemiseen askel askeleelta, jotta tiedät, mitä asioita sinun on hyvä tehdä ennen avioerohakemuksen lähettämistä sekä avioeron ensimmäisen ja toisen vaiheen aikana.

Ohjeet avioeron hakemiseen: Ennen avioerohakemuksen lähettämistä
Tässä sinulle tärkeät stepit ajanjaksolle ennen avioerohakemuksen lähettämistä käräjäoikeuden kansliaan:
- Huolehdi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi ennen kuin teet eropäätöstä turhan hätiköiden. Lue esimerkiksi Hyvinvointi-blogikategorian artikkelit ajatuksella, kaikessa rauhassa.
- Tarkastele avioeropäätöstäsi monelta näkökannalta esimerkiksi Erota vai ei -blogikirjoitusten pohjalta.
- Nuku yön yli päätöksesi kanssa. Lue esimerkiksi tämä artikkeli aiheesta: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?
- Hyväksy avioeropäätöksesi tietoisesti ja myös alitajuisemmalla tunnetasolla. Ajatuksia saat esimerkiksi tästä artikkelista: MITÄ TEHDÄ, KUN ERO HÄVETTÄÄ? ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”
- Aloita avioeron käsittely ja tietoinen surutyö itsesi ja puolisosi välisen yhteistyön helpottamiseksi. Näin varmistat myös mahdollisten yhteisten lastenne hyvinvoinnin koko muutosmatkan ajan. Saat lisää ajatuksia herättäviä vinkkejä myös blogin Eron jälkeen-kategoriasta ja tätä artikkelia yksityiskohtaisemmat ohjeet avioeron hakemiseen tästä artikkelista: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
- Keskustele puolisosi kanssa avioeropäätöksestäsi parhaan kykysi mukaan. Avoimuus alkuvaiheessa auttaa loppuvaiheessakin. Tähän liittyen voit käydä läpi vuorovaikutusta parantavia mentaaliharjoituksia Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta, josta löytyy lähes 60 harjoitusta sekä lukuisten eronneiden miesten ja naisten kokemuksia vertaistueksi.
Avioeron ensimmäinen vaihe: Ohjeet avioeron hakemiseen 1. vaiheessa
Seuraavaksi käymme läpi avioeron “ensimmäisen vaiheen” aloittamista eli avioeron vireillepanoa harkinta-ajan aloittamiseksi.
Ohjeet avioeron hakemiseen ensimmäisessä vaiheessa:
- Tulosta avioerohakemuslomake netistä Oikeus.fi-sivustolta, täytä ja allekirjoita se. Et tarvitse puolisosi allekirjoitusta, jos haluat hakea eroa yksin.
- Toimita avioerohakemus käräjäoikeuteen postitse tai lähetä se sähköisesti. Voit myös viedä hakemuksen paikan päälle käräjäoikeuden kanslistille. Tarkemmat ohjeet esimerkiksi tilanteeseen, jossa olette asuneet asumuserossa jo pidempään ennen avioerohakemuksen täyttämistä, löydät tästä kattavasta artikkelista: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
- Odota rauhassa muutama päivä, kunnes saat kansliasta vahvistuksen avioerohakemuksen vireillepanosta. Kansliasta ei soitella sinulle eikä kysytä erosyitä tai udella syyllisiä eroon. Voit siis olla ihan rauhassa ja odotella. Voit helpottaa oloasi hengitysharjoituksia tehden, ohjeita löydät mm. artikkelista: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?
- Saat postitse kirjeen käräjäoikeuden rekisteristä, jossa vahvistetaan, että he ovat vastaanottaneet avioerohakemuksenne. Kirjeen päiväyksestä näet, milloin avioeron harkinta-aika alkaa. Harkinta-aika kestää kuusi kuukautta (6kk). Puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka hän ei olisi allekirjoittanut avioerohakemusta. Tässä vaiheessa hän siis viimeistään saa tiedon avioerosta, jos halusit hakea sitä yksin olematta häneen yhteydessä.
- Tee surutyötä ja harjoita itsemyötätuntoa. Työstä avioeroa tai mahdollista yhteiselon jatkamista kuuden kuukauden (6kk) harkinta-ajan. Lue täältä miten tietoisen surutyön avulla voit parantaa hyvinvointiasi.
Avioeron toinen vaihe: Ohjeet avioeron hakemiseen 2. vaiheessa
Seuraavaksi käymme läpi ohjeet avioeron hakemiseen niin sanotussa toisessa vaiheessa eli ohjeet sen lopullisen avioeron voimaantulon hakemiseen käräjäoikeudelta:
- Kun kuuden kuukauden harkinta-aika on ohi, alkaa avioeron toinen vaihe.
- Voit vielä harkita avioeroa tai voit halutessasi samantien lähettää käräjäoikeuteen avioeron lopullisen hakemuksen avioeron vahvistamiseksi. Lopullista avioeroa haetaan samankaltaisella avioerohakemuslomakkeella, jonka täytit itse tai puolisosi kanssa laittaessasi avioeron vireille puoli vuotta sitten. Jälleen riittää, että allekirjoitat avioerohakemuslomakkeen yksin, eikä tälläkään kertaa kukaan kysele sinulta mitään ihmeempiä. Avioliittonne aikaiset asiat eivät kuulu viranomaisille. Ole siis huoleti.
- Avioeron vahvistamisen hakeminen viimeistään 12 kuukauden kuluessa avioeroprosessin vireillepanosta: Muista hakea “lopullista avioeroa” viimeistään, kun avioeron vireillepanopäivämäärästä on kulunut 12 kuukautta. Tämän päivämäärän löydät käräjäoikeudelta saamastasi ensimmäisessä “avioero on vireillä”-kirjeestä. Muutoin käräjäoikeus ei vahvista avioeroa, ja myöhemmin sinun on aloitettava avioeroprosessi alusta harkinta-aikoineen.
- Kun olet lähettänyt toisen vaiheen avioerohakemuslomakkeen, odota rauhassa jälleen kotvanen. Käräjäoikeus tallentaa tiedot järjestelmiinsä tällä välin. Tässäkään ei kestä kovin kauan – pian olet vapaa!
- Saat postitse käräjäoikeuden vahvistuksen avioeron voimaantulosta. Myös puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka ei olisi missään vaiheessa allekirjoittanut avioerohakemusta. Tästä avioeron vahvistuskirjeestä näet päivämäärän, jolloin avioeronne on tullut voimaan käräjäoikeuden rekistereihin. Nyt avioliittosi on päättynyt ja olet vapaa!
- Voit hakea sukunimenmuutosta milloin tahansa avioliitonkin aikana, mutta moni odottaa avioeron voimaantuloa ennen sukunimen muutoshakemuksen lähettämistä käräjäoikeuteen. Tämä ei toki ole pakollinen vaihe eikä liity viralliseen avioeroprosessiin enää millään tavalla, mutta moni yhdistää mielessään nämä keskenään.
Olipa sukunimesi mikä tahansa, olet nyt siis virallisesti vapaa sinkku!
Onneksi olkoon!
Yksi tärkeä muutosvaihe on ohi ainakin avioeroprosessin viranomaisjuttujen osalta. Toivottavasti nämä ohjeet avioeron hakemiseen olivat sinulle hyödyllisiä.
Kun avioero on takanapäin, voit siirtyä hyvillä mielin elämässäsi eteenpäin esimerkiksi Eron jälkeen– ja Sinkkuelämää-blogikategorioiden artikkeleiden inspiroimana 🙂

Huoltajuuskiista: Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet
Huoltajuuskiista satuttaa. Lapsen, vanhempien ja isovanhempien oikeudet huoltajuuskiistassa ovat paremmat nykyisin. Isän oikeus tavata lasta

Lapsen yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus – kumpi parempi?
Lasten yhteishuoltajuus vai yksinhuoltajuus: Mikä niiden käytännön merkitys on parisuhteen aikana tai eron jälkeen? Kumpi on parempi?

Miten päästä eroon vihasta? Patoutunut viha exää kohtaan on purettavissa
Patoutunut viha on purettavissa. Mistä voimakas viha exää kohtaan johtuu? Miten päästä eroon vihasta? Vihasta vapautuminen. Vihanhallinta.

Tietoinen surutyö parantaa hyvinvointia voimakkaasti
Mitä on inhimilliseen, aidosti positiiviseen ajatteluun pohjautuva tietoinen surutyö? Entä miten tietoista surutyötä voi harjoitella?

YSTÄVÄ EXÄN KANSSA: Miten ystävyys ex-puolison kanssa onnistuu?
Aluksi voi tuntua vaikealta olla ystävä exän kanssa, mutta myös kipeän eron jälkeen ystävyys ex-puolison kanssa voi onnistua. Lue miten!
Tarkemmat ohjeet avioeron hakemiseen
Avioeron hakeminen saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä ja huolia. Niihin liittyen lue tämä syväluotaava kirjoitus nimenomaan avioeron hakemiseen liittyen: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
Tässä luettavaksesi myös muita kirjoituksia ja kokemuksia avioerosta. Lisää blogipostauksia löydät jokaisesta blogikategoriasta teeman mukaisesti.

ILMAINEN EKIRJA ‘Rakastan sinua, mutta…’ – Erota vai ei?
Vapaudu päättämättömyydestä ja suuntaa energiasi selkeämmin joko parisuhteen parantamiseen kestävällä tavalla tai vaihtoehtoisesti hyvän eron harkitsemiseen konkreettisen ratkaisukeskeisesti.‘Rakastan sinua, mutta…’-ekirja on 4 avaimen työkalupakki turhauttavan

AVIOERON HARKINTA-AIKA: Kesto, käytännön vaikutukset ja muut faktat
Mitä avioeron harkinta-aika tarkoittaa käytännössä? Mitä rajoituksia aviopuolisoilla on avioeron harkinta-aikana? Tietoa harkinta-ajasta.

AVIOLIITTOLAKI: Aviovelvollisuudet, jotka sitovat myös avioeron jälkeen
Suojeleeko avioliittolaki aviopuolison kiusanteolta? Tiesitkö, että sinulla on aviopuolison elatusvelvollisuus myös avioeron jälkeen?

Joululahjaksi kauan toivottu avioero?
Joululahjaksi harva haluaa avioeroa tarjoilla pöytään. Joskus kuitenkin joululoma on vuoden parhaita aikoja puhua avioerosta rauhassa.

Avioerotilasto paljastaa: Kuinka moni eroaa tänä vuonna?
Joka vuosi moni avioliitto päättyy eroon. Kuinka moni eroaa vuodessa Tilastokeskuksen avioerotilaston mukaan? Mistä saa rohkeutta eroon?

AVIOEROHAKEMUS: Miten helppoa avioerohakemuksen täyttäminen on!
Avioerohakemuksen täyttäminen on helppoa, nopeaa ja halpaa, kun seuraat näitä ohjeita! Avioerohakemus-ohje ja vinkkejä voimaantumiseen.