Avioerohakemuslomake

Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja

Laita hyvä kiertoon!

Avioero on aihe, jota käsitellään Rakkauden (r)evoluutio-blogin Erota vai ei?– ja Eron jälkeen-blogikategorioiden lukuisissa kirjoituksissa. Tässä artikkelissa listaan lyhyesti selkeät ohjeet avioeron hakemiseen askel askeleelta, jotta tiedät, mitä asioita sinun on hyvä tehdä ennen avioerohakemuksen lähettämistä sekä avioeron ensimmäisen ja toisen vaiheen aikana.

Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta

Ohjeet avioeron hakemiseen: Ennen avioerohakemuksen lähettämistä

Tässä sinulle tärkeät stepit ajanjaksolle ennen avioerohakemuksen lähettämistä käräjäoikeuden kansliaan:

 1. Huolehdi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi ennen kuin teet eropäätöstä turhan hätiköiden. Lue esimerkiksi Hyvinvointi-blogikategorian artikkelit ajatuksella, kaikessa rauhassa.
 2. Tarkastele avioeropäätöstäsi monelta näkökannalta esimerkiksi Erota vai ei -blogikirjoitusten pohjalta.
 3. Nuku yön yli päätöksesi kanssa. Lue esimerkiksi tämä artikkeli aiheesta: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?
 4. Hyväksy avioeropäätöksesi tietoisesti ja myös alitajuisemmalla tunnetasolla. Ajatuksia saat esimerkiksi tästä artikkelista: MITÄ TEHDÄ, KUN ERO HÄVETTÄÄ? ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”
 5. Aloita avioeron käsittely ja tietoinen surutyö itsesi ja puolisosi välisen yhteistyön helpottamiseksi. Näin varmistat myös mahdollisten yhteisten lastenne hyvinvoinnin koko muutosmatkan ajan. Saat lisää ajatuksia herättäviä vinkkejä myös blogin Eron jälkeen-kategoriasta ja tätä artikkelia yksityiskohtaisemmat ohjeet avioeron hakemiseen tästä artikkelista: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
 6. Keskustele puolisosi kanssa avioeropäätöksestäsi parhaan kykysi mukaan. Avoimuus alkuvaiheessa auttaa loppuvaiheessakin. Tähän liittyen voit käydä läpi vuorovaikutusta parantavia mentaaliharjoituksia Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta, josta löytyy lähes 60 harjoitusta sekä lukuisten eronneiden miesten ja naisten kokemuksia vertaistueksi.

Avioeron ensimmäinen vaihe: Ohjeet avioeron hakemiseen 1. vaiheessa

Seuraavaksi käymme läpi avioeron “ensimmäisen vaiheen” aloittamista eli avioeron vireillepanoa harkinta-ajan aloittamiseksi.

Ohjeet avioeron hakemiseen ensimmäisessä vaiheessa:

 1. Tulosta avioerohakemuslomake netistä Oikeus.fi-sivustolta, täytä ja allekirjoita se. Et tarvitse puolisosi allekirjoitusta, jos haluat hakea eroa yksin.
 2. Toimita avioerohakemus käräjäoikeuteen postitse tai lähetä se sähköisesti. Voit myös viedä hakemuksen paikan päälle käräjäoikeuden kanslistille. Tarkemmat ohjeet esimerkiksi tilanteeseen, jossa olette asuneet asumuserossa jo pidempään ennen avioerohakemuksen täyttämistä, löydät tästä kattavasta artikkelista: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
 3. Odota rauhassa muutama päivä, kunnes saat kansliasta vahvistuksen avioerohakemuksen vireillepanosta. Kansliasta ei soitella sinulle eikä kysytä erosyitä tai udella syyllisiä eroon. Voit siis olla ihan rauhassa ja odotella. Voit helpottaa oloasi hengitysharjoituksia tehden, ohjeita löydät mm. artikkelista: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?
 4. Saat postitse kirjeen käräjäoikeuden rekisteristä, jossa vahvistetaan, että he ovat vastaanottaneet avioerohakemuksenne. Kirjeen päiväyksestä näet, milloin avioeron harkinta-aika alkaa. Harkinta-aika kestää kuusi kuukautta (6kk). Puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka hän ei olisi allekirjoittanut avioerohakemusta. Tässä vaiheessa hän siis viimeistään saa tiedon avioerosta, jos halusit hakea sitä yksin olematta häneen yhteydessä.
 5. Tee surutyötä ja harjoita itsemyötätuntoa. Työstä avioeroa tai mahdollista yhteiselon jatkamista kuuden kuukauden (6kk) harkinta-ajan. Lue täältä miten tietoisen surutyön avulla voit parantaa hyvinvointiasi.
Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Avioeron toinen vaihe: Ohjeet avioeron hakemiseen 2. vaiheessa

Seuraavaksi käymme läpi ohjeet avioeron hakemiseen niin sanotussa toisessa vaiheessa eli ohjeet sen lopullisen avioeron voimaantulon hakemiseen käräjäoikeudelta:

 1. Kun kuuden kuukauden harkinta-aika on ohi, alkaa avioeron toinen vaihe.
 2. Voit vielä harkita avioeroa tai voit halutessasi samantien lähettää käräjäoikeuteen avioeron lopullisen hakemuksen avioeron vahvistamiseksi. Lopullista avioeroa haetaan samankaltaisella avioerohakemuslomakkeella, jonka täytit itse tai puolisosi kanssa laittaessasi avioeron vireille puoli vuotta sitten. Jälleen riittää, että allekirjoitat avioerohakemuslomakkeen yksin, eikä tälläkään kertaa kukaan kysele sinulta mitään ihmeempiä. Avioliittonne aikaiset asiat eivät kuulu viranomaisille. Ole siis huoleti.
 3. Avioeron vahvistamisen hakeminen viimeistään 12 kuukauden kuluessa avioeroprosessin vireillepanosta: Muista hakea “lopullista avioeroa” viimeistään, kun avioeron vireillepanopäivämäärästä on kulunut 12 kuukautta. Tämän päivämäärän löydät käräjäoikeudelta saamastasi ensimmäisessä “avioero on vireillä”-kirjeestä. Muutoin käräjäoikeus ei vahvista avioeroa, ja myöhemmin sinun on aloitettava avioeroprosessi alusta harkinta-aikoineen.
 4. Kun olet lähettänyt toisen vaiheen avioerohakemuslomakkeen, odota rauhassa jälleen kotvanen. Käräjäoikeus tallentaa tiedot järjestelmiinsä tällä välin. Tässäkään ei kestä kovin kauan – pian olet vapaa!
 5. Saat postitse käräjäoikeuden vahvistuksen avioeron voimaantulosta. Myös puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka ei olisi missään vaiheessa allekirjoittanut avioerohakemusta. Tästä avioeron vahvistuskirjeestä näet päivämäärän, jolloin avioeronne on tullut voimaan käräjäoikeuden rekistereihin. Nyt avioliittosi on päättynyt ja olet vapaa!
 6. Voit hakea sukunimenmuutosta milloin tahansa avioliitonkin aikana, mutta moni odottaa avioeron voimaantuloa ennen sukunimen muutoshakemuksen lähettämistä käräjäoikeuteen. Tämä ei toki ole pakollinen vaihe eikä liity viralliseen avioeroprosessiin enää millään tavalla, mutta moni yhdistää mielessään nämä keskenään.

Olipa sukunimesi mikä tahansa, olet nyt siis virallisesti vapaa sinkku! 

Onneksi olkoon!

Yksi tärkeä muutosvaihe on ohi ainakin avioeroprosessin viranomaisjuttujen osalta. Toivottavasti nämä ohjeet avioeron hakemiseen olivat sinulle hyödyllisiä.

Kun avioero on takanapäin, voit siirtyä hyvillä mielin elämässäsi eteenpäin esimerkiksi Eron jälkeen– ja Sinkkuelämää-blogikategorioiden artikkeleiden inspiroimana 🙂

Tarkemmat ohjeet avioeron hakemiseen

Avioeron hakeminen saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä ja huolia. Niihin liittyen lue tämä syväluotaava kirjoitus nimenomaan avioeron hakemiseen liittyen: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

Tässä luettavaksesi myös muita kirjoituksia ja kokemuksia avioerosta. Lisää blogipostauksia löydät jokaisesta blogikategoriasta teeman mukaisesti.

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.