Suoliston hyvinvointi, suolistotesti, igG-ruokayliherkkyys-allergiatesti, ravintovalmennus (Coach Kati Niemi)

Suoliston hyvinvointi- ja yliherkkyystesti: Yllätyksiä ja pettymyksiä

Laita hyvä kiertoon!

“Hän laihtui 7 kiloa jätettyään sipulin pois ruokavaliostaan” kuulosti liian hyvältä ja helpolta ollakseen totta. Tokihan suoliston hyvinvointi on suoraan kytköksissä myös painonhallintaan ja liialliset rasvakertymät kielivät suoliston tulehdustilasta, mutta voisiko tosiaan yliherkkyydet aiheuttaa lihomista tai ainakin sen, että liikakilot pysyvät tiukemmassa kuin tahtoisi? 

Päätin ottaa selvää!

Oletin, että minun muutamassa “liikakilossa” ei ole kyllä ollut kyse yliherkkyyksistä, vaan olen vaan liian höveli herkkusuu aina ajoittain – varsinkin pimeään kaamosaikaan 🙂 

Yleensä kilot alkavat kertyä vyötäisilleni marraskuusta helmikuuhun hyvinkin salakavalasti, kunnes maaliskuussa kirkastuva talviaurinko alkaa herättää minut talviuniltani karuun totuuteen ja tuskailen, että mitenkäs tässä taas kävi näin? Huhtikuussa alkaa sitten ahkerampi lenkkeily, ja juhannukseen mennessä on taas talvikilot tiputettu.

Mutta entä jos olisikin helpompi keino saada pidettyä itsensä kondiksessa?

Suoliston hyvinvointi on synkronissa myös hermoston hyvinvointiin, ja näin hermostoterapeuttina minua kiinnosti näissä mainostetuissa testeissä myös tämä henkisen hyvinvoinnin edistäminen.

Vaikka minulla ei ole allergioita eikä vatsaoireita, varasin ajan suoliston hyvinvointi -testiin ja igG-allergiatestiin

Minulla ei ole koskaan ollut mitään allergioita, ja vatsanikaan ei oireile. Oletinkin, että tulee täysin puhtaat paperit sekä suolistotestistä että igG-yliherkkyystestistä.

Minussa kuitenkin eli pieni toivo, että entäpä jos sieltä löytyisikin se minun “sipuli”, jolla suolistoni toimisi jatkossa niin briljantisti, että edes ne talvisuklaat eivät kertyisi vararavinnoksi vyötärölleni? Ihminen haluaa päästä helpolla – niin minäkin, joten päätin ottaa selkoa tilanteestani.

igG-allergiatesti tehtiin supernopeasti tavallisena verikokeena. Suolistotesti oli perinteinen ulostetesti, johon sain 2 näyteputkiloa kotiini täytettäviksi ja postitettaviksi laboratorioon.

Mitä nuo testit ovat ja millaisia tuloksia sain?

IgG-allergiatesti AllergoScreen paljastaa päivien viiveellä ilmenevät oireet, joita moni ei tunnista liittyvän ruokayliherkkyyksiin.

Ruokayliherkkyydet eivät välttämättä aiheuta välittömiä tai selkeitä oireita, vaan ne voivat vaikuttaa yllättävänkin pitkällä aikaviiveellä, ja niiden aiheuttamat oireet saattavat olla hyvinkin moninaisia ja epämääräisiä. Siksi moni luulee, että heillä ei ole ruokayliherkkyyksiä, jos heillä ei ole esimerkiksi vatsanväänteitä ruokailun jälkeen.

Näin itsekin luulin. Onneksi tein testit, vaikka kuvittelin, että minulla ei ole mitään allergioita.

Olennaista on erottaa niin sanotut “normaalit” igE-välitteiset ruoka-allergiat pidemmällä aikaviiveellä ilmentyvistä igG-välitteisistä ruokayliherkkyyksistä.

Ruokayliherkkyydet voivat tulla esiin viivästyneen allergiavasteen kautta. Oireet eivät välttämättä ole lainkaan perinteisiä vatsanväänteitä, turvotusta tai ihon kutinaa, vaan ruokayliherkkyydet voivat näkyä esimerkiksi ihan vaan pelkkänä väsymyksenä. Ja jos allergiavaste tulee vasta parin päivän päästä, niin kuka tajuaa aamuväsymyksensä johtuvat jostain pari päivää aiemmin syödystä ruoka-aineesta eikä edellisillan liian pitkäksi venähtäneestä Netflix-chillailusta?

Koska suoliston hyvinvointi on suorassa linkissä hermoston hyvinvointiin, niin tällaiset viivästyneet allergiaoireet voivat näkyä monin tavoin. Kenelläpä ei olisi välillä vaikeuksia keskittyä tylsään rutiinityöhön ja sitten buustaa itseään kofeiinilla tai sokerilla?

Mutta entäpä jos ajoittainen aivosumu olisikin vältettävissä ja keskittymiskyky pysyisi korkealla, jos ruokavaliostaan ymmärtäisikin jättää pois tällaisia pitkällä aikaviiveellä “hassuja” oireita aiheuttavat ruoka-aineet?

Itselleni tuli suurena yllätyksenä se, että minulla onkin allergioita, vaikka olen aina ollut terve.

AllergoScreen-testin (verikokeesta ruoka-aineiden IgG / IgG4 välitteiset viivästyneet allergiareaktiot) ja suoliston hyvinvointi-testin (ulostetesti) tulokset sain muutamassa viikossa.

IGG-ruokayliherkkyystesti oli helppolukuinen näin maallikollekin. Siinä oli yli 260 ruoka-ainetta listattuina mittatuloksineen ja visuaalinen liikennevaloskaala osoitti selkeästi, mitkä ruoka-aineet vievät suolistoni punaiselle tai vähintäänkin keltaiselle vaaravyöhykkeelle.

Olin aivan ihmeissäni, kun raportti näytti punaista maapähkinälle! Tajusin, että tämä taitaa sitten olla se minun “7 kiloa laihduttava sipuli”, koska nimenomaan pähkinäsuklaat ovat olleet se minun talviherkkuni! 

Suoliston hyvinvointi, suolistotesti, igG-ruokayliherkkyys-allergiatesti, pähkinäallergia, ravintovalmennus (Coach Kati Niemi)

Sipulia ei sentään voi kaloreista syyttää, mutta olenhan toki tiennyt, että pähkinät ja vieläpä suklaalla kuorrutetut ovat jo itsessään sellainen juttu, että ne kaupan hyllyihin hylkäämällä ei varmastikaan niitä talvikilojakaan kertyisi. 

Mutta olisivatko ne voineet jopa kaloreitakin enemmän aiheuttaa hallaa suolistolleni?

Ja kun perinteisesti olen talven pimeyttä kuitannut kofeiinilla (josta sitten aina vieroittanut itseni varmaan kerran kvartaalissa), niin entäpä jos kofeiiniakaan ei tarvittaisi kuittaamaan niin viattomalta kuulostavan maapähkinän aiheuttamia hermosto-oireita, kuten aamuväsymystä?

Maapähkinän lisäksi cashew-pähkinä sai myös keltaisen varoitusmerkin: sitä saisin syödä silloin tällöin, noin kerran viikossa. Onneksi monet irtokarkkiloorien suklaapähkinät ovat nimenomaan cashewpähkinöitä, joten talviherkuttelusta ei tarvitse sentään kokonaan luopua 😉

IgG-allergiatesti AllergoScreen tarjosi yllätyksiä ja pettymyksiä.

Ehkäpä isoin pettymys oli se, että gluteeni sai arvosanan 3 asteikolla 0-4 eli myös se pitää jättää pois. Ensireaktiona raportin nähtyäni minussa nousi ahdistus, kun muistin, miten pahalta (pahvilta) parikymmentä vuotta sitten kummilapseni synttäreille äitini leipoma gluteeniton kakku maistui – ja äitini on oikeasti hyvä leipuri! Vanhat mielikuvani gluteenittomien ruokien mauttomuudesta lannistivat: enkö saa enää nauttia hyvästä pastasta ja herkullisista leivistä?

Apua…!

Kävin äkkiä kaupassa tutkimassa gluteenittomien leipien hyllyä, ja ilokseni huomasin, että ainakin Prismassa vaihtoehtoja oli valtavasti. Ostin heti 3 erilaista leipää testiin ja jokainen oli erinomainen maultaan ja suutuntumalta. Ei huolta siis, leivän syönti jatkukoon, huh!

Suoliston hyvinvointi, suolistotesti, igG-ruokayliherkkyys-allergiatesti, gluteeni-ylherkkyys, keliakia, ravintovalmennus (Coach Kati Niemi)

Aikoinaan nuorempana jätin  vaaleat leivät, pastan, riisin ja perunan pois aina, kun piti pari kiloa keventää, ja se toki tepsikin. Silloin tein muutoksen kuitenkin höttökalorien karsimiseksi, en miettinyt pätkääkään suoliston hyvinvointia. Se oli sitä aikaa, kun keho-mieli-yhteyttäkään ei tunnistettu tai ainakaan tunnustettu. Nyt kun nepalilaisessa ravintolassa jätin naan-leivän ottamatta, valintaa ei ollut yhtä vaikea tehdä kuin aikoinaan dieeteillä: tein sen sitoutumisesta omaan hyvinvointiini, en itseni kurittamiseksi.

Surin myös sitä, että jo noin 15 vuoden ajan nauttimani vakioaamupala pitäisi muuttaa. Sekoitan aamupuurooni kaurahiutaleiden, raejuuston, marjojen ja öljyn lisäksi pellavansiemenrouhetta, jota igG-allergiatestin mukaan pitäisi käyttää korkeintaan 5 päivän välein. Aamupalani on ollut hyvä rutiini, joten mietin, että mitenköhän saisin sen korvattua?

Onneksi olin varannut jo ajan lääkäriaseman asiantuntijalle, jonka kanssa kävimme huolenaiheeni läpi.

Lääkäriaseman viittaaman tutkimuksen mukaan 76% tutkimukseen osallistuneista hyötyi ruokavalion muuttamisesta IgG-ruokayliherkkyyksistä tiedon saatuaan.

Lääkäriaseman asiantuntija vinkkasi, että voisin vaihtaa aamupuuroni pellavansiemenrouheen chia-siemeniin – erinomainen idea! Lisäksi hän lohdutti, että kaupoista löytyy nykyään paljon gluteenittomia tuotteita joka lähtöön.

Loppuraportissaan hän koosti käytännön vinkit ja listasi mm. gluteenittoman pastan ja tortillat, joissa maku olisi varmasti kohdillaan. Vielä en ole ehtinyt testata niitä, vaan itseasiassa juuri lasteni kanssa jälleen viikkoni vietettyäni söin kyllä ihan antaumuksella samoja täytettyjä pastatyynyjä heidän kanssaan. Kun minähän en ole allerginen millekään 😉

Nooh, tokihan otan nuo gluteenittomat pastat ja tortillat ym käyttöön, kun seuraavan kerran niitä valmistan. Lääkäriaseman asiantuntijan mukaan kuulemma gluteenittomasta pasta eivät lapsetkaan huomaa sen olevan mitään normaalista poikkeavaa. Ja näin itse huomasin jo niiden leipien kohdalla: täysin normaalin, hyvän makuisia jokainen. Ja suoliston hyvinvointi menee kyllä makuasioidenkin edelle…

Vaikka minulla ei niitä selkeitä oireita olekaan ollut, tokihan haluan auttaa suolistoani voimaan hyvin ja aion muuttaa ruokavaliotani nyt sitten myös gluteenittomaksi. En vielä tiedä, minkälaisia tuloksia tulen saamaan, kun en ole aiemmin niitä oireitakaan oikein kokenut.

Olen lähtökohtaisesti aina energinen ja minulla on hyvä keskittymiskyky, ja onneksi olen jo aiemmin löytänyt myös aromaterapian keinot tukemaan psykofyysistä hyvinvointiani. Mutta ehkä gluteenittomana ja pähkinättömänä minusta tulee sitten vieläkin pirteämpi ja pystyn keskittymään tuskitta myös tylsään kuittirumbaan kirjanpitäjälleni?

(Itseasiassa juuri nyt tätä kirjoittaessani tajusin, että minun pitäisi hoitaa viime kvartaalin kuitit jälleen kirjanpitäjälle, mutta olen lykännyt sitä työtä jo päivätolkulla ja keksinyt parempaa tekemistä – kuten tämän bloggaamisen…)

Ehkäpä gluteenittomana ja pähkinättömänä se kirjanpitokaan ei tunnu enää tylsältä pakkopullalta, ja saan ryhdistäydyttyä skarpimmin niidenkin hoitamiseksi? Tähän asti olen buustannut itseäni auditiivisella voimavara-ankkurillani: ennen ikävää urakkaa olen laittanut Spotifysta Mission Impossiblen tunnarin soimaan, ja enköhän jo ole täynnä taistelutahtoa kuittikasani edessä!

Ehkä Tomppaakaan ei sitten enää tarvita, kun gluteeni ja pähkinät eivät ime energiaani salakavalasti päivien viiveellä varoittamatta…?

Suoliston hyvinvointi ja hermoston kautta kokonaisvaltainen hyvinvointi paranee, kun suolistoa ei ärsytetä sille sopimattomilla ruoka-aineilla

AllergoScreen-listalla oli tosiaan sivutolkulla ruoka-aineita ja jopa mausteita listattuina. Kun poistaa ruokavaliostaan punaisen liikennevalon ainekset, suolisto alkaa toipua. On itseasiassa ollut surullista, että olen tietämättäni rasittanut suolistoani ja hermostoani ihan turhaan, vaikka loppupeleissä muutosten tekeminen on kuitenkin nykymaailman valtavan valikoiman voimalla melkoisen helppoa.

Voisiko hyvinvoinnin parantaminen käydä näinkin helposti ja nopeasti? Nopealla verikokeella saa selkeän listauksen, mitä ruokia kannattaa välttää, ja sitten suolisto kiittää monin tavoin.

Suolisto vahingoittuu nopeasti, mutta voi myös toipua nopeasti, kun sitä ei rasita turhaan. Oma suolistotestini listasi selkeästi bakteerit, joita tulisi häätää tai lisätä. Lääkäriaseman asiantuntijalta sain selkeän listauksen yrttiuutteista, joilla saan tasapainotettua suoliston bakteerikannan jo muutamassa viikossa – kuukausissa samalla, kun vältän niitä yliherkkyys-allergiareaktioita aiheuttavia ruoka-aineita. Hän totesi myös, että jo käyttämäni suolistoa tukevat tuotteet, joita tilaan täältä, sopivat suolistoni hoitoon hyvin jatkossakin.

Tämä on huomattavasti helpompi ja nopeampi tapa hoitaa suoliston hyvinvointi kuntoon kuin se, että alkaisi itsenäisesti veikkailemaan jonkinlaisen eliminaatioruokavalion testailuja. Ja varsinkin kun nämä igG-välitteiset yliherkkyysreaktiot voivat tulla niin pitkällä viiveellä ja olla niin häilyviä, että ei ainakaan minulla olisi ollut mitään ymmärrystä bongata gluteenia ja pähkinöitä pois ruokavaliostani.

Pahimmassa tapauksessa olisin saattanut kehittää itselleni ihan vakaviakin suolisto-oireita, jos jatkaisin edelleen gluteenin, maapähkinän ja cashewpähkinän sekä päivittäisen pellavansiemenrouheen popsimista. Nykyään monenlaiset selittämättömät suolisto-ongelmat, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, vuotava suoli ja paksusuolen syöpä, ovat niin yleisiä, että mielestäni jokaisen kannattaisi teettää nämä testit itsellään eikä luulla olevansa täysin terveitä, kunnes kosahtaa kunnolla.

Itse elättelen toiveita, että en ole ehtinyt vielä aiheuttaa suolistolleni vakavampia oireita, kuten mitään syövän esiasteitakaan, mutta ainakin nyt ruokavalion muutoksen avulla voin itse edistää asiaa.

Suoliston hyvinvointi ja hermoston hyvinvointi ovat symbioosissa, jota kannattaa kunnioittaa.

Keho ja mieli ovat yhtä. Sen kaikki tietävät. Sanotaan myös, että meillä on toiset aivot suolistossa.

Suoliston hyvinvointi on tärkeää ottaa tosissaan, vaikka mitään fyysisiä oireita ei olisikaan havainnut ja vaikka henkisestikin energiatasot olisivat hyvät.

Itse olen kiitollinen sille, kuka lie sanoikaan sen “seitsemän kilon sipuliallergia”-jutun, koska se herätti minut edes niiden “ylimääräisten” muutaman kilon keventämisen helpottamiseksi hakeutumaan näihin testeihin. Samassa yhteydessä teetätin myös erittäin laajat geenitestit, ja kappas: kyllähän sieltä geneettinen taipumus keliakiaan löytyi jopa 4 markkerista.

Me länsimaiset ihmiset haluamme ajatella olevamme vain se meidän rationaalinen mielemme, ja unohdamme sekä tiedostamattoman mielen että kehon toimintojen valtavat vaikutukset. Moni yrittää loogisjärkevästi ja pelkällä tietoisen mielen tahdonvoimalla pähkäillä niin fyysisten kuin mentaalisten haasteidensa läpi.

Mutta entäpä jos nöyrtyisimme faktojen edessä? Entäpä jos mielemme ylivallasta laskeutuisimme takaisin tähän kehoon, josta myös tiedostamattoman mielen ja alitajunnan tunteet meille yrittävät kertoa?

Entä jos ratkaisut olisivat jo kirjaimellisesti kättemme ulottuvilla, ja aloittaisimme itsemme, solujemme uudistamisen ihan jo siitä, että mitä pistämme suuhumme? Ei kalorien ja kilojen karistamiseksi, vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseksi. Rakkaudesta itseä kohtaan.

Alennuskoodi AllergoScreen igG-ruokayliherkkyystestiin

Kun suoliston hyvinvointi on sinullekin tärkeä juttu, varaa AllergoScreen igG-yliherkkyystesti ja suoliston kunto -testi nyt. Kun haluat alennuskoodin minun käyttämälle helsinkiläiselle lääkäriasemalle, laita viestiä! En itse saa tästä suosittelusta mitään välityspalkkiota, mutta haluan auttaa sinua voimaan hyvin ja säästämään siinä samalla 🙂

Joten hyödynnäthän alennuksen parhaalla mahdollisella tavalla suolistosi hyvinvoinnin edistämiseksi!

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin voimaannuttaen,

Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Ravintovalmentaja

P.S. Kun haluat sekä henkistä tukea että käytännön opastusta elämäntapamuutoksiisi, tutustu Rakkauden (R)evoluution yksilöllisesti etenevään ravintovalmennukseen tästä.

Tilaa alennuskoodi tällä lomakkeella

Saat alennuskoodin ja samalla liityt uutiskirjeen tilaajaksi

Tietojen käsittely*

"Kävin Coach Katin ohjauksessa kokonaisvaltaisessa ravitsemusvalmennuksessa tavoitteinani painonpudotus ja virkeämpi olo. Valmennuksen alussa kävin verikokeissa, joiden tulokset huomioiden Kati suunnitteli juuri minun tarpeisiini sopivan ruokavalion. Minulla oli vaikeuksia sekä säännöllisessä syömisessä, että monipuolisten valintojen tekemisessä. Kullakin tapaamiskerralla pohdimme miten pääsisin pienin, oikeasti mahdollisin askelin kohti lopullisia tavoitteita ja sovimme seuraavien viikkojen "toimintasuunnitelmat". Valmennuksessa huomioitiin myös henkilökohtaiset mieltymykseni ja haasteeni. Syömishäiriötaustani huomioiden Kati teki välillä nopeita muutoksia suunnitelmiin huomioiden taustani vuoksi valmennuksen aikana esille nousseet haasteet. Tässä valmennuksessa pidän erityisesti siitä, että myös henkinen hyvinvointi huomioidaan joka vaiheessa. Se, että tiedän jo valmiiksi miten toimin, kun tulee haastavia hetkiä, on helpottanut minua valtavasti! Olen ikäänkuin ratkaissut ne hetket jo etukäteen mm. hankkimalla kotiini minulle sopivia, hyvin säilyviä ruokia, jotka ovat tavoitteitani tukevia ja lähes valmiita syötäviksi. Olen käynyt Katin valmennuksessa myös muuten ja niistä oppineena olen käyttänyt myös näissä tavoitteissa rentoutus- ja hypnoosiäänitteitä tukenani. Coachina Kati on hyvin tavoitettavissa ja viestiminen on helppoa ja sujuvaa. Kati on perehtynyt ravitsemusasioihin ja hänestä huokuu aito halu auttaa.❤️ Tätä ravitsemusvalmennusta voin lämpimästi suositella ihan kaikille!"

“Lähdin kokeilemaan hypnoosia kiinnostuksesta lajia kohtaan ja tietysti Katin persoonan vuoksi. Olen itse ratkaisukeskeinen terapeutti ja kuvittelin, että omat terapioinnit olisi jo melkolailla taputeltu. Valitsin aiheeksi kehonkuvan. Olen kärsinyt koko nuoruuden ja myös aikuisuuden jotenkin vääristyneestä kehonkuvasta tai ainakin minulla on ollut tarve jotenkin rankaista kehoa silloin, kun asiat eivät ole järjestyneet oman mielen mukaan. Aika-ajoin kontrolloivat ajatukset ovat vallanneet mieltä. Ensimmäinen sessio Katin kanssa sujui ihanan rennoissa tunnelmissa. Katin ääni ja tapa tehdä ja viedä rentoon tilaan oli minulle sopiva ja jopa maagisen ihana. Nautin ja sain hyvän kotitehtävän. Lähdin innokkaana seuraavaan sessioon. Tästä kerrasta muodostuikin melkoinen tunteiden ja oivallusten kerta. Se oli käsittämätön kokemus. Tulppa irtosi. Wau! Oivalsin koko setin. Ymmärrän nyt tämän kontrolloinnin alkulähteen ja voin antaa myötätuntoa sille pikkutytölle, joka asuu sisälläni. Eheytyminen on päässyt alkuun vahvasti. Olen pystynyt muuttamaan toimintaani ja ajatukset ja tunteetkin ovat muuttuneet. Olen myös session jälkeen keskustellut sisareni kanssa ja saanut vahvistusta tähän. Wau mikä setti. Kolmas oli regressiosessio. Pääsin isoihin ihaniin oivalluksiin tässäkin sessiossa. Melko huikeeta. Katilla on ammattilaisen otteet, hyvä ääni, hyvät tarinat. Olen otettu, häkeltynyt ja kiitollinen, että sain kokea nämä sessiot. Kiitos Kati!”

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.