Feminiininen energia vs maskuliinienergia (Coach Kati)

Feminiininen energia ja maskuliinienergia parisuhteessa

Laita hyvä kiertoon!

Feminiini- ja maskuliinienergiat ovat klassinen kahtiajako. Kuten kaikkien yksinkertaistettujen mallitusten kohdalla, myös feminiini-/maskuliinienergia-jaottelun etuna on teorian yksinkertaisuus, joka edesauttaa laajojen asioiden konkreettisempaa käsittelyä. Mutta kuten muissakin simppeleissä luokitteluissa (kuten esim. persoonallisuustesteissä), hyvä ominaisuus on usein myös saman asian heikkous: maskuliininen ja feminiininen energia nähdään lähes aina turhan yksioikoisina joko-tai-piirteinä.

Lisäksi major ongelma on tietenkin se, että jotkut ajattelevat feminiinisyyden tai maskuliinisuuden liittyvän ihmisen sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta: meissä kaikissa on hyvä olla feminiinin ja maskuliinin energian balanssi jo sisällämme. 

Me jokainen tarvitsemme molempia energiatyyppejä kaikilla elämämme osa-alueilla, myös tasapainoisen parisuhteen luomiseksi. (ja edelleenkin niiden puolisoiden sukupuolesta ja seksuaalisista mieltymyksistä riippumatta)

Hyvä energiabalanssi tarvitaan parisuhteessa molemmilta osapuolilta, jotta rakkauselämä tuottaisi molemmille osapuolille sitä täyttymystä, jota he kuitenkin loppupeleissä etsivät… Enemmän kuin esimerkiksi sitä provider-miehen ja wannabe-boss ladyn energian vaihtovälinettä eli rahaa; viimeistään heidän avioliiton loppusuoralla.

Feminiinistä energiaa ei voi myöskään päälleliimata kuin glitteriä burleskiesiintymisiin 😉 

Feminiininen energia vs maskuliinienergia (Coach Kati)

(Tämän blogijutun pääkuva (kuvaaja: Joni Laitinen) on vuoden 2017 burleski-showsta, jossa leikittelimme ex-johtajakollegani kanssa muunmuassa maskuliini- ja feminiinienergioilla – ja hauskaa oli! Taide ja luova leikki ovatkin yksi mainio keino löytää näiden eri energioiden balanssia, jota antoisassa parisuhteessakin tarvitaan.)

Seuraavista esimerkeistä hahmotat, miksi toimiva parisuhde edellyttää feminiinisen ja maskuliinisen energian tasapainoa. Jos nämä käsitteet ovat sinulle ylipäätään vieraita, lue tämän jutun lopussa oleva selkeä kooste.

Kahden maskuliinienergialla pumpatun yksilön parisuhde voi toimia paperilla, mutta tunnepuolella jäädään kylmäksi.

Kahden maskuliinienergiapommin parisuhteen alkumetreillä energia saattaa toki olla sykähdyttävää, koska maskuliininen kilpailuasetelma voi luoda sitä seksuaalista jännitettä. Lakanoiden väleissä painitaan yhtä antaumuksella kuin työpaikan palavereissa pusketaan päätöksiä läpi.

Ravintolatreffit ovat ihanan energisia, molemmilla on intoa tehdä ja touhottaa, ja yhteinen aaltopituus tuntuu löytyvän niin helposti. Ihanaa!

Wannabe-bossladylle ei tarvitse availla ovia – osaahan hän itsekin! Hänhän somessakin vähintään kerran vuodessa Naistenpäivänä tai Tasa-arvon päivänä moittii, kuinka naisia alistavaa on, jos mies availee ovia…

Hänen ylimaskuliinienerginen kumppaninsa ei ovia toki availisikaan – sehän olisi antamista eikä ottamista, ja antaminen kuuluu feminiinin energian stereotyyppisiin ominaisuuksiin.

Mutta.

Hiljalleen arki koittaa. Mutta kun molemmilla on suuri sisäänrakennettu tarve päästä esimerkiksi uralla eteenpäin ja voittaa oman ikäluokkansa triathlon-sarja, kummalla jäisi aikaa niille kotihommille tai läheisyydelle ja hellyydelle? 

Ongelmia ei välttämättä tule ennen kuin maskuliinienergiapommien unelmat alkavat toteutua…

Kun maskuliinienergiapommien projektisuunnitelmaan sisältyvät omakotitalo, 2 lasta ja kultainen noutaja saadaan kuvioihin mukaan, alkaa taistelu, jossa kumpikaan maskuliinienergialla ylipumpattu barbara tai ben ei anna periksi:

      • “Mä tein viimeksi ruoan, nyt on sun vuoro!” <> “Mutta mulla on tärkeä työprojekti, joka tuo taloon enemmän rahaa kuin sinä!”

      • “Mä valvoin viime yön lapsen kanssa, nyt on sun vuoro!” <> “Mutta mulla on edelleen sen tärkeän työprojektin tärkeä palis huomenna, ja sehän tuo enemmän rahaa taloon kuin sinä äitiyslomalla!”

      • “Mä teen kaikki kotityöt ja metatyöt, sä et tee mitään!” <> “Mä rakensin tän talon ja huollan auton!”

      • “Tän talon rakensi talopakettitehtaan äijät ja autohuollon hoitaa Audi Center kokonaan! Mä sentään synnytin lapset ja kärsin kaikki raskauskivut!”

    Kun maskuliinienergiansa varassa taisteleva nainen joutuu alkaa perustelemaan avuntarvettaan vetoamalla tuohon vihoviimeiseen fyysiseen faktaan, jota hänen ylimaskuliinienergia-miehensä ei voi kiistää, ollaan viimeistään pattitilanteessa.

    Mielenkiintoista onkin, miten jotkut provider-miehistä unelmoivat wannabe-boss-ladyt vetoavat tuohon viimeiseen pointtiin jo deittivaiheessa: “Mä synnytän lapset ja kärsin kuukautisistakin, niin mies saa maksaa mun ylläpidon!” Voit lukea lisää provider-miehistä ja wannabe-boss ladyistä tästä blogijutusta.

    Kumpikaan ei anna periksi, koska sehän olisi kasvojen menetys. Molemmat syyttävät toisiaan, koska maskuliinienergian kilpailullinen vietti on niin vahva.

    Pitäisi antaa periksi ensin omien nahkojensa sisällä sille puolelleen itseään, jota niin kovasti on peitellyt: feminiininen puoli.

    Pitäisi osata tulla vastaan, neuvotella, löytää yhteisymmärrystä, pyytää apua eikä käskeä vasta viimeisillä voimillaan. Feminiininen energia olisi kaivattu piirre, jota molemmilla osapuolilla tulisi olla sopivassa määrin.

    Mutta he molemmat, maskuliinienergiaansa tukeutuva mies ja nainen (tai muunsukupuoliset; tämähän ei liity sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen!), kääntyvät kannoillaan ja osoittavat, miten he kyllä pärjäävät itsekin. Heitä ei tarvitse auttaa eivätkä he tule toista puolitiehen vastaan auttaakseen. Kukin on oman onnensa seppä, heidän parisuhteessakin.

    He sulkeutuvat ja uppoutuvat omiin projekteihinsa, joissa he saavat yhä kokea saavutuksen tunnetta ja onnistumisia. Töistä lisää liksaa, sekä lapsille hienompia vaatteita ja voittoja harrastuskilpailuista tai koulusta. Parempia ravintolaillallisia ja lomamatkoja, jotta voi näyttää somessa edes muille sitä kulissia, jonka haluaisi olevan totta: onnellinen perhe hymyilemässä palmujen alla.

    Suomessa rakastetaan sisua ja lapsia kannustetaan reippaiksi pärjääjiksi.

    Kun kaksi sisukasta, ei-koskaan-periksi-antavaa yksinpärjääjää lyöttäytyvät yhteen, se johtaa uupumukseen ja kylmään parisuhteeseen.

    Kun ihminen ei halua antaa periksi susisurkeassakaan parisuhteessa, hän ryhtyy korjaamaan suhdetta puolisonkin puolesta: “kyllä tämä kuntoon saadaan, kun oikein kunnolla nyt panostetaan!” 

    Parisuhde ei kuitenkaan kestävästi parane pinnallisilla pikapiristyksillä, vaikka hetkellisesti ne dopamiinibuusteja ja muita mielihyvähormoneja antavatkin.  Maskuliinisella pyrkyryydellä ja rakkauden suorittamisella ei yhteyttä toiseen sieluun saada. Yhteys jää ontoksi, ja yksilöt kärsivät.

    Energiavaje ajaa sivusuhteisiin, koska kumpikaan ei edelleenkään ymmärrä, että rakkauselämän tyhjyyttä ei voi täyttää uuden yksilön energian imemisellä.

    Molempien osapuolten olisi tullut tasapainottaa sisäinen energiavajeensa ensin. Maskuliinisen energian rinnalle olisi tarvittu se feminiininen energia, molempien puolisojen ilmentämään persoonallisuuteen.

    Joskus esimerkiksi salasuhteet kestävät vuosia ja vuosikymmeniä – yhden tai saman salarakkaan kanssa, jotta meidän jokaisen ihmisen kaipaamaa syvällisempää lohtua ja turvaa saisi edes avioliiton ulkopuolelta. Joskus kylmät avioliitot päättyvät eroon, ja uusi energioiltaan tasapainoinen parisuhde voi saada mahdollisuutensa.

    Mitä kovempi nahka ja yksin pärjäämisen pakko ylimaskuliinisella yksilöllä on, sitä vaikeampaa hänen on tehdä korjausliikettä parisuhteessaan tai edes avioeron jälkeisessä uudessa deittielämässään ja seuraavassa parisuhteessaan. Kurssimuutos edellyttäisi omien virheidensä myöntämistä ja siinä samalla joutuu työstämään omaa identiteettiäänkin uusiksi. Koska jos itse ei muuta itseään piirun vertaa, elämä tulee toistamaan itseään jatkossakin.

    Samankaltaisiin ongelmiin päädytään myös, jos parisuhteessa on toinen on jatkuvassa antajan roolissa (liiallinen feminiininen energia) ja toinen vain ottaa ja kuluttaa esim. uratavoitteitaan edistääkseen (liikaa maskuliinista energiaa).

    Alkuasetelmissa yltiöfeminiininen yksilö nauttii, kun hän saa auttaa puolisoaan menestymään töissä, ja kun hän saa hoivata lapsia tai tarjoilla ruoan kotiinpalaavalle kumppanilleen. Mutta ajan myötä hän väsyy, varsinkin jos hän käy töissä kotitöiden ja metatöiden lisäksi, ja kun hän toimii sielläkin samalla mentaliteetilla vain antajan roolissa.

    Liiallinen feminiininen energia ei tue omien rajojen vetämisessä luonnollisesti. Jokainen tietysti väsyy lopulta, ja yltiöfeminiinisen ihmisen astia läikkyy yli äyräiden kertarysäyksellä: “Ettekö te ääliöt tajua, miten paljon mä raadan täällä teidän kaikkien eteen?”

    Saadaan ehkä hetkellinen kurssimuutos, mutta ei kestävää suunnanmuutosta ennen kuin maskuliininen ja feminiininen energia saadaan tasapainoon yksilössä itsessään. Ongelmat, joita koet, eivät kasaudu käsillesi vahingossa eikä (pelkästään) muiden laiskuudesta tai ilkeydestä johtuen.

    Feminiinienergiansa varassa toimivan tulisi saada sopivasti lisää maskuliinienergiaa, jotta hän saisi edistettyä myös omaa työhyvinvointiaan eikä vain yhteistä hyvää. Muutoin hänestä kehkeytyy ajan saatossa uhri ja marttyyri sekä työpaikalla että kotona.

    Vastaavasti alkuasetelmissa yltiömaskuliininen yksilö nauttii saadessaan saavuttaa urallaan tai urheiluharrastuksissaan samalla, kun hänen yltiöfeminiininen kumppaninsa hoivaa häntä. Mutta ajan myötä häntä saattaa alkaa ärsyttämään kotona tossutteleva tai “pikkupuuhailutyöstään” jatkuvasti stressaantunut kumppani, jota pitäisi olla tukemassa koko ajan. Tai ainakin silloin, kun tuo kumppani saa niitä “kertarysäyksellä yli äyräiden”-raivonpuuskiaan.

    Yltiömaskuliini puoliso saattaakin tässä tilanteessa bongata työpaikaltaan sen vastakkaista energiaa uhkuvan wannabe-bossladyn, ja sivusuhde starttaa helposti. Ja kyllähän toksinen yltiömaskuliini provider-mies ja wannabe-boss lady ovat oikeutettuja pitkäänkin salasuhteeseen: hehän ovat ottajia…!

    Toisin olisi kahden yltiöfeminiini-energian omaavien yksilöiden parisuhteessa, jossa feminiininen energia on ylipainotettu.

    Jos parisuhteessa molemmilla osapuolilla on lähinnä vain feminiinisen energian piirteitä, heillä saattaa vallita rauha ja yhteistyö, kun molemmat haluavat antaa, antaa ja antaa.

    Ongelmia voi syntyä kuitenkin, jos (kun) ulkomaailma iskee kapuloita rattaisiin eikä kumpikaan oikein saa otetta asiasta ainakaan sen vertaa, että ryhtyisivät tuumasta toimeen ja veisivät heille tärkeää asiaa eteenpäin määrätietoisesti.

    Pahimmillaan yhtälöstä voi koitua uhrin ja marttyyrin kombo, joita ympäröivä maailma potkii, mutta onneksi heillä on sentään toisensa. Se voi riittää pitkälle, ja toivottavasti niin. Paitsi jos molempien voimavaroja koetellaan jatkuvasti niin, että ne yltiöpäiset “kertarysäyksellä”-rajanvetokohtaukset alkavat rasittamaan ulkopuolisten (esim. kollegojen) lisäksi puolisoja itseäänkin.

    Olisi hyvä saada sopiva ryhtiliike molemmille, jotta he saisivat esimerkiksi siellä työelämässä myös ansaitsemansa palkan tekemästään työstä, eivätkä kantaisi työstressiään kotiin vain siksi, että eivät saaneet pidettyä puoliaan työpaikalla.

    Koska siitähän ne tasa-arvon epäkohdista kertovat artikkelitkin yleensä alkavat: naisia kismittää heidän alhainen palkkansa, ja syyhän on toki sitten niiden miesten, jotka ansaitsevat enemmän… Niinkö?

    Kautta aikain ratkaisuja oman elämämme ongelmiin on etsitty itsemme ulkopuolelta. Uusimpana tasapainotemppuna on maailman energianvaihto- eli rahamaailman pyhätöstä Jenkkilästä saapunut “hauska” kombo: provider-mies elättää wannabe-boss ladyään.

    Feminiininen energia ja maskuliininen energia tasapainoisessa parisuhteessa

    Konkreettisten esimerkkien avulla toivon, että voit tutkailla itseäsi käytännönläheisemmin:

        • Voisiko feminiininen energia hitsata sinua ja puolisoasi parempaan yhteyteen jatkuvan maskuliinisen voimainmittelön sijaan?

        • Tai kaipaisiko mahdollisesti liiallinen feminiinienergia rinnalleen ripauksen lisää maskuliinista ratkaisukeskeisyyttä ja rohkeutta?

      Feminiininen ja maskuliininen energia viittaavat erityyppisiin ominaisuuksiin, jotka ilmenevät asenteina, tunteiden käsittelytapoina ja toimintatyyleinä kaikilla elämänalueilla. Ja kuten jo alussa korostin: nämä eivät liity sukupuoleen eivätkä seksuaaliseen suuntautumiseen.

      Jokainen meistä ilmentää sekä feminiinisiä että maskuliinisia piirteitä – kunhan energiat ovat tasapainossa. Molempia tarvitaan, kuten näistä selkeistä yhteenvedoista voit oivaltaa:

      Feminiininen energia (karrikoidusti):

          • Tunneäly: Emotionaalinen kyky tuntea syvästi ja ilmaista tunteita. Lisäksi tarvittaisiin tunteiden johtamisen taitoja, jotta vahvat tunteet eivät ilmene vain äkillisinä tunnepurkauksina (kuten edellisissä esimerkeissä).

          • Hoivaamisen tarve: Luontainen taipumus auttaa, lohduttaa ja huolehtia toisista. Joskus se itsemyötätunto ja -hoiva unohtuvat, jos fokus on jatkuvasti muiden hoivaamisessa.

          • Intuitio ja affektiivinen logiikka: Vahva sisäinen ohjaus ja intuitiivinen logiikka.

          • Yhteistyökyky ja -halu: Yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeä, mikä ohjaa hakemaan konsensusta ja harmoniaa yksilöiden välille.

          • Joustavuus: Avoin uusille ideoille, kokemuksille ja ihmisille. Kyky mukautua ja taipua muutosten edessä.

          • Vastaanottamisen taito: Vaikka feminiininen energia ohjaakin auttamiseen ja antamiseen, siihen liittyy myös kyky ottaa vastaan esimerkiksi lahjoja ja nautintoa. Joskus tämä puoli on epäbalanssissa, jolloin esimerkiksi seksi elämä voi jäädä vain puolison nautinnosta huolehtimiseksi ja itse uhriutuu ajan myötä.

          • Luovuus: Voimakas halu ilmaista itseään taiteen, esimerkiksi kirjoittamisen, tanssin, tai musiikin, kautta. Jos yltiömaskuliini haluaa balanssoida itsessään feminiinistä energiaa, musisointi voisi olla yksi hyvä keino!

        Maskuliininen energia (karrikoidusti):

          Maskuliinienergian ylin muoto on myötätuntoinen, vakaa turva. Jos ego kuitenkin ylläpitää vain kovia maskuliinipiirteitä, toiminta näyttää enemmänkin tältä:

            • Status ja kilpailu: Haluaa mitata suorituksia/voimia, saavuttaa ja voittaa. Pyrkii suojaamaan itseään ja laumaansa, mutta vain niin kauan kuin esim. perhe on hänelle tärkeä. Avioeron jälkeen ei kaihda keinoja kettuillessaan exälleen, koska voitto se on pienikin voitto…!

            • Rationaalinen logiikka: Käytännöllisyys ja tieteelliset perustelut eli perinteisemmin ajateltuna rationaalinen looginen päättelykyky päätöksenteossa. Tunteista viis! (vaikka tiedostamaton mieli, mm. tunteet ja mielikuvat, ohjaavatkin ihmisten toimintaa ja käytännön päätöksiä 95%)

            • Fyysinen aktiivisuus: Painotus fyysiseen toimintaan ja voimankäyttöön. Tunteita juostaan pakoon triathlon-kisoissa tai muuten fyysisesti itsensä turruttamalla (alkoholi, ylensyönti, sivusuhteet, seksi- ja muut addiktiot).

            • Itsenäisyys ja päättäväisyys: Voimakas halu toimia itsenäisesti ja tehdä päätöksiä muilta kyselemättä.

            • Ratkaisukeskeisyys: Suuntautuminen ongelmien ratkaisuun ja tavoitteiden saavuttamiseen. Ongelmaksi vaan usein koituu se, että isoimpia ongelmia on vaikea ratkoa ilman uskallusta perehtyä myös niihin omiin tunteisiin eli siihen pelottavaan feminiiniin energiaan itsessä 😉

            • Rohkeus: Kyky asettaa rajat ja kohdata pelkoja. Joskus rikkoo itsensä menemällä pelkojaan päin “vaikka läpi harmaan kiven”, vaikka pelot olisi saatu selätettyä levollisemmillakin metodeilla…

            • Seikkailunhalu: Haluaa etsiä uusia haasteita. Eteenpäin omaa uutta menestystä kohti!

          Miten sinä tasapainotat feminiinisen ja maskuliinisen energiasi itsesi kehittämisen avulla?

          Meidän jokaisen sisäinen energia voi olla monimuotoista ja muuttuvaa, eikä edellä listattuja karrikoituja yksinkertaistuksia tule käyttää selityksinä omalle tai puolison käyttäytymiselle. Ja koska nämäkään piirteet eivät liity sukupuoleen, niin jätäthän kommentoimatta “kaikki miehet/naiset ovat just tommoisia!” Se olisi ihmisten yksilöllisen monimuotoisuuden aliarvioimista. Sinulla on kapasiteettia ymmärtää syvemmin.

          Varsinkin vaikeissa elämäntilanteissa, joihin olet ajautunut aikaisemman mindsetisi ja energiatyyliesi ohjaamana, arvojesi mukainen hyvä muutos ei käynnisty itsesi ulkopuolelle pälyilemällä tai esimerkiksi puolisoasi syyttelemällä.

          Kun haluat oppia tekemään parempia valintoja hyvinvointisi ja esimerkiksi rakkauselämäsi edistämiseksi, resilienssin ja metataitojen kehittäminen on ensimmäinen tärkeä askel eteenpäin. Yksilöllisesti etenevässä, korkeatasoisessa Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelmassa tarkastelemme ajatus-, tunne- ja toimintapojasi monista erilaisista tulokulmista, jotta löydät joustavat toimintatavat ratkaisukeskeisesti aina kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla niin työ- kuin yksityiselämässäkin.

          “Avasi ihan uusia kuvioita elämääni ja ennen kaikkea mieleeni. Voisin jopa sanoa, että Katin ohjaama hypnoterapia on elämäni käännekohta. Katia suosittelen ehdottomasti, sillä hän on lämminsydäminen ja vilpitön sekä ammattitaitoinen hypnoterapeutti.”

          Koko tämän asiakaspalautteen ja muita palautteita erilaisista monimuoto-/verkko-/live-valmennuksista sekä voimaannuttavista äänitteistä ja oivalluttavista kirjoista löydät täältä.

          Monipuolinen mindshiftaus tukenasi

          Minkälaista muutosta kaipaat? Tuen sinua mielelläni!

          “Olen todella kiitollinen tästä ohjauksesta. Katilla on mieletön kyky kaivautua ongelmien ytimeen, auttaa kohtaamaan ne ja ratkomaan niitä. Tapaamisten jälkeen on aina voimaantunut ja kevyt olo, mieli täynnä toivoa.”

          Varaa ilmainen etätapaaminen kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua:

          Rakkaudellisempaan energiatasapainoon mindshiftaten,

          Coach Kati
          Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
          [email protected]

          Rakkauden (R)evoluutio (Rakkauden-Revoluutio-Logo)

          Valmennukset

          Tutustu valmennuskursseihimme ja yksilöllisiin valmennusohjelmiimme sekä varaa ensimmäinen tapaamisemme

          SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

          OTA YHTEYTTÄ!

          UUSIMMAT

          Laita hyvä kiertoon!

          Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

          Vastaa

          Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

          Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

          4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.