Avoimessa suhteessa tärkeää: Mitä on hyvä tietää ennen kuin aloittaa avoimen suhteen?

Avoimessa suhteessa tärkeää (Lue ennen avoimen suhteen aloittamista!)

Laita hyvä kiertoon!

Ennen kuin ehdotat kumppanillesi avoimen suhteen aloittamista, mitä sinun on hyvä tietää elämästä avoimessa suhteessa? Mikä on tärkeää varsinkin avoimessa suhteessa, jotta se ei olisi vain kuivahtaneen parisuhteen näennäinen piristysruiske ja se viimeinen oljenkorsi ennen vääjäämätöntä eroa?

Tämän luettuasi voit myös itse testata, sopiiko avoin suhde sinulle: AVOIN SUHDE -TESTI

#1: Avoin ja rehellinen kommunikaatio on tärkeää varsinkin avoimessa suhteessa

Harva suomalainen on oppinut puhumaan tunteistaan ja tarpeistaan avoimesti. 

Tämän puhumattomuuden perinteen valossa on helppo nähdä, miksi voi tuntua helpommalta luikauttaa pieni vale siellä, toinen täällä – tai pettää – kuin puhua kumppanin kanssa avoimesti. On myös hyvin mahdollista, että toiveista ja tarpeista puhuminen on vaikeaa, koska niitä ei tunnista itsekään. 

Moni tulehtunut tilanne parisuhteissa saa alkunsa oletuksista. On yleistä, että kohteliaisuuttaan ei sanota, mitä oikeasti halutaan sanoa, koska ei haluta pahoittaa toisen mieltä. Tähän sisältyy oletus, että kumppani ei ymmärtäisi tai olisi asiasta eri mieltä. Entä jos kumppani haluaisikin aivan samaa? Entä, jos kumppani ei suuttuisikaan, jos olisit rehellinen? 

Se, että parisuhteesta ei puhuta, ei pidä ongelmia poissa. Muista myös se, että jonkun vaihtoehdon esiin tuominen ei tarkoita, että se tulisi toteuttaa. Tällaisia vaihtoehtoja voi olla vaikka avoin suhde tai ero.

Avoin suhde -testi sisälsi erikseen kysymyksen siitä, kuinka luontevaksi koet seksuaalihistoriasta ja seksitautiasioista puhumisen, sillä niistäkin on kyettävä puhumaan, jos kumppaneita on useita – kaikkien osapuolten hyvinvoinnin vuoksi.

Parisuhde-kommunikaatiotaitojaan on aina mahdollista kehittää, jos siihen on halua. Vinkkejä tähän saat esimerkiksi artikkelista: Kommunikointi parisuhteessa: Mitä käyttämäsi sanat paljastavat sinusta ja suhteestanne?

#2 Rehellisyys avoimessa suhteessa: Kuinka avoin ja rehellinen pitää olla?

Kun mietit, sopiiko avoin suhde sinulle, on hyvä ymmärtää, että rehellisyys on avoimen suhteen kulmakivi. Muita ihmisiä ei tavata salassa ja ainakin suhteen rajoista ja säännöistä olisi hyvä keskustella avoimesti, rehellisesti ja usein.

Mutta kuinka avoin ja rehellinen sinun tulee osata olla avoimessa suhteessa? Keskustele puolisosi kanssa, mikä on “too much information” ja mikä on sellaista avoimuutta ja rehellisyyttä, jota te edellytätte toisiltanne. Ja itseltänne, jotta ette koe pettävänne toisianne, vaikka olittekin sopineet elävänne avoimessa suhteessa.

Samojen asioiden soisi olevan kaikkien ihmissuhteiden keskiössä: Vaikka avoin suhde -testi olisi vahvistanut oman kutinasi siitä, että avoin suhde ei juuri nyt ole sinua varten, itsesi ja ihmissuhteidesi vuoksi kannattaa pohtia, miksi et uskalla olla rehellinen suhteessa? 

Entä oletko rehellinen edes itsellesi?

#3 Mustasukkaisuus – pitääkö mustasukkaisuudesta päästä eroon?

Mustasukkaisuus tulee yleensä ensimmäisenä esiin, kun joku miettii, sopiiko avoin suhde itselle. Myös avoimessa suhteessa olevat kokevat mustasukkaisuutta, eikä siitä tarvitse päästä kokonaan eroon, jotta voisi olla avoimessa suhteessa. 

On mahdollista kuitenkin, että avoimessa suhteessa elävät luottavat kumppaniinsa enemmän ja ovat vähemmän mustasukkaisia, kuin suljetussa parisuhteessa elävät. Tutkijat ovat arvelleet tämän johtuvan mahdollisesti siitä, että mustasukkaisuuden tunnetta on avoimessa suhteessa pakko opetella käsittelemään. 

Tässä piileekin koko jutun juju! Tunteiden käsittelyn taidot eli tunnetaidot on avain onneen monellakin tapaa. Ihmissuhteissa tulee väkisinkin eteen kaikenlaista; väärinkäsityksiltä ja muutoksilta ei voi kokonaan välttyä kukaan, kuten ei myöskään ikäviltä tunteilta.

Ratkaisevaa on se, mitä tunteen kanssa tekee: 

  • Toimitko esimerkiksi mustasukkaisuuden tai vihan vallassa harkitsemattomasti?
  • Yritätkö väkisin työntää surun tai kiukun pois mielestäsi, jolloin tunteet kasautuvat ja jonain päivänä et pysty enää niitä pidättelemään? 
  • Annatko tunteiden tulla ja mennä, ja harjoitteletko niiden vastaanottamista ja rakentavaa käsittelyä? 

Mustasukkaisuus on luonnollinen tunne parisuhteen avaamisen jälkeenkin

Tunteena mustasukkaisuudessa (myöskään avoimessa suhteessa) ei siis ole mitään erikoista, pahaa tai vaarallista. Vaaralliseksi se kuitenkin muuttuu, jos sillä oikeutetaan toista vahingoittavaa käytöstä. 

Mustasukkaisuus on tunteena kuitenkin aika epämääräinen ja siitä yritetään usein päästä eroon olemalla miettimättä sitä. Sitä kannattaisi kuitenkin miettiä: mustasukkaisuuden tunteen alla saattaa piillä muita tunteita, kuten hylkäämisen pelko, epävarmuus, riittämättömyyden tunne tai kateus. 

Näiden pinnan alla kytevien tunteiden käsittely voi auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin. Ja jo se voi helpottaa mustasukkaisuutta, jota tuntisit, jos eläisit avoimessa suhteessa.

#4 Luottamus: Voinko luottaa olevani tärkeä ja rakastettu, vaikka kumppanillani on myös muita suhteita?

Ehkä mietit, sopiiko avoin suhde sinulle ollenkaan, jos kaipaat usein varmistelua siitä, että kumppanisi välittää sinusta ja ahdistut, jos hän on poissa lähettyviltäsi. Tähän ei ole yksinkertaista pikaratkaisua, koska perusturvallisuus ja luottamus rakentuu jo lapsuudessa ja olet voinut toimia tietyn sisäisen mallisi mukaan jo vuosikymmeniä.

Jos tämä kuulostaa sinusta tutulta, lue lisää kiintymyssuhdemalleista ja niiden vaikutuksista ihmissuhteisiin.

Vaikka lapsuudenkokemuksesi ja opittu kiintymyskäyttäytymisesi, eli kiintymyssuhdemallisi, voi vaikuttaa ihmissuhteisiisi edelleen tänäkin päivänä, sinun on mahdollista oppia luottamaan vielä aikuisenakin. Turvallisessa ihmissuhteessa voi alkaa vähitellen uskoa ja luottaa siihen, ettei tule petetyksi eikä hylätyksi.

#5 Myötäilo: Avoimessa suhteessa tuntee iloa toisen ilosta

Myötätunnon merkityksen tuntee kaikki, mutta harvemmin on totuttu puhumaan myötäilosta ja -innosta. Myötäiloa on mahdollista kokea esimerkiksi kumppaninsa puolesta, kun hän kokee iloa ja nautintoa, vaikka sitten sängyssä tai treffeillä jonkun ihanan ihmisen kanssa. 

Myötäintoa ja -iloa kannattaisi pyrkiä lisäämään, sillä näillä tunteilla on havaittu olevan yhteys psykologiseen hyvinvointiin monella tapaa. Jos ei avoimen suhteen kautta, niin tietoisesti hehkuttamalla, kun joku kertoo ilonaiheistaan.

Haluaisitko kokeilla avoimessa suhteessa elämistä, mutta sinua vielä hieman epäilyttää?

Kun kaipaat sparrausta parisuhteesi sisällön ja suunnan kirkastamiseen, varaa sinulle sopiva keskustelutuokio tästä kuvalinkistä:

Iloa ja inspiraatiota rakkaudentäyteiseen elämääsi!

Rakkaudella
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija
[email protected]

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

ILMAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.