Ennen kuin ehdotat kumppanillesi avoimen suhteen aloittamista, mitä sinun on hyvä tietää elämästä avoimessa suhteessa? Mikä on tärkeää varsinkin avoimessa suhteessa, jotta se ei olisi vain kuivahtaneen parisuhteen näennäinen piristysruiske ja se viimeinen oljenkorsi ennen vääjäämätöntä eroa?

Avoimet suhteet kiinnostavat monia (Hyvää lukemista avoimista suhteista!)
Kiinnostavatko avoimet suhteet? Vinkkejä ja inspiraatiota avoimiin suhteisiin: Blogi ja hyviä kirjoja avoimista suhteista. Iloa elämääsi!

Avoin suhde -testi: Varmista, sopiiko avoin suhde sinulle?
Tiedätkö, mikä on tärkeää avoimessa suhteessa ja miksi? Tee avoin suhde -testi ja selvitä, sopiiko avoin suhde sinulle.
Tämän luettuasi voit myös itse testata, sopiiko avoin suhde sinulle: AVOIN SUHDE -TESTI
#1: Avoin ja rehellinen kommunikaatio on tärkeää varsinkin avoimessa suhteessa
Harva suomalainen on oppinut puhumaan tunteistaan ja tarpeistaan avoimesti.
Tämän puhumattomuuden perinteen valossa on helppo nähdä, miksi voi tuntua helpommalta luikauttaa pieni vale siellä, toinen täällä – tai pettää – kuin puhua kumppanin kanssa avoimesti. On myös hyvin mahdollista, että toiveista ja tarpeista puhuminen on vaikeaa, koska niitä ei tunnista itsekään.
Moni tulehtunut tilanne parisuhteissa saa alkunsa oletuksista. On yleistä, että kohteliaisuuttaan ei sanota, mitä oikeasti halutaan sanoa, koska ei haluta pahoittaa toisen mieltä. Tähän sisältyy oletus, että kumppani ei ymmärtäisi tai olisi asiasta eri mieltä. Entä jos kumppani haluaisikin aivan samaa? Entä, jos kumppani ei suuttuisikaan, jos olisit rehellinen?
Se, että parisuhteesta ei puhuta, ei pidä ongelmia poissa. Muista myös se, että jonkun vaihtoehdon esiin tuominen ei tarkoita, että se tulisi toteuttaa. Tällaisia vaihtoehtoja voi olla vaikka avoin suhde tai ero.
Avoin suhde -testi sisälsi erikseen kysymyksen siitä, kuinka luontevaksi koet seksuaalihistoriasta ja seksitautiasioista puhumisen, sillä niistäkin on kyettävä puhumaan, jos kumppaneita on useita – kaikkien osapuolten hyvinvoinnin vuoksi.
Parisuhde-kommunikaatiotaitojaan on aina mahdollista kehittää, jos siihen on halua. Vinkkejä tähän saat esimerkiksi artikkelista: Kommunikointi parisuhteessa: Mitä käyttämäsi sanat paljastavat sinusta ja suhteestanne?

Kommunikointi parisuhteessa: Mitä käyttämäsi sanat paljastavat sinusta ja suhteestanne?
Lue, mitä kommunikointi parisuhteessa paljastaa sinusta ja parisuhteestanne ja millainen vuorovaikutus parisuhteessa pitää ongelmia yllä.

Syvällinen keskustelu parisuhteessa lisää elämän merkityksellisyyttä (+Video!)
VIDEO: Miten aloittaa syvällinen keskustelu pitkäaikaisen puolison kanssa, jos kaikki sanat on jo sanottu? Syvällinen keskustelu parisuhteessa voi tuntua vaikealta, jos sitä ei ole harjoitellut. Ota tämä vinkkivideo avuksesi!
#2 Rehellisyys avoimessa suhteessa: Kuinka avoin ja rehellinen pitää olla?
Kun mietit, sopiiko avoin suhde sinulle, on hyvä ymmärtää, että rehellisyys on avoimen suhteen kulmakivi. Muita ihmisiä ei tavata salassa ja ainakin suhteen rajoista ja säännöistä olisi hyvä keskustella avoimesti, rehellisesti ja usein.
Mutta kuinka avoin ja rehellinen sinun tulee osata olla avoimessa suhteessa? Keskustele puolisosi kanssa, mikä on “too much information” ja mikä on sellaista avoimuutta ja rehellisyyttä, jota te edellytätte toisiltanne. Ja itseltänne, jotta ette koe pettävänne toisianne, vaikka olittekin sopineet elävänne avoimessa suhteessa.
Samojen asioiden soisi olevan kaikkien ihmissuhteiden keskiössä: Vaikka avoin suhde -testi olisi vahvistanut oman kutinasi siitä, että avoin suhde ei juuri nyt ole sinua varten, itsesi ja ihmissuhteidesi vuoksi kannattaa pohtia, miksi et uskalla olla rehellinen suhteessa?
Entä oletko rehellinen edes itsellesi?

Avoin parisuhde: Mikä on avoin suhde? Tie eroon?
Mikä on avoin suhde? Entä jos puoliso ehdottaa avointa suhdetta, jota itse ei halua? Kenelle avoin parisuhde sopii? Myös lapsiperheessä?

Onko avoin suhde hyvä vaihtoehto ns. tavalliselle parisuhteelle?
Olisiko avoin suhde hyvä “tavallisen” parisuhteen sijaan? Ovatko avoimessa suhteessa olevat vapaita mustasukkaisuudesta?
#3 Mustasukkaisuus – pitääkö mustasukkaisuudesta päästä eroon?
Mustasukkaisuus tulee yleensä ensimmäisenä esiin, kun joku miettii, sopiiko avoin suhde itselle. Myös avoimessa suhteessa olevat kokevat mustasukkaisuutta, eikä siitä tarvitse päästä kokonaan eroon, jotta voisi olla avoimessa suhteessa.
On mahdollista kuitenkin, että avoimessa suhteessa elävät luottavat kumppaniinsa enemmän ja ovat vähemmän mustasukkaisia, kuin suljetussa parisuhteessa elävät. Tutkijat ovat arvelleet tämän johtuvan mahdollisesti siitä, että mustasukkaisuuden tunnetta on avoimessa suhteessa pakko opetella käsittelemään.
Tässä piileekin koko jutun juju! Tunteiden käsittelyn taidot eli tunnetaidot on avain onneen monellakin tapaa. Ihmissuhteissa tulee väkisinkin eteen kaikenlaista; väärinkäsityksiltä ja muutoksilta ei voi kokonaan välttyä kukaan, kuten ei myöskään ikäviltä tunteilta.
Ratkaisevaa on se, mitä tunteen kanssa tekee:
- Toimitko esimerkiksi mustasukkaisuuden tai vihan vallassa harkitsemattomasti?
- Yritätkö väkisin työntää surun tai kiukun pois mielestäsi, jolloin tunteet kasautuvat ja jonain päivänä et pysty enää niitä pidättelemään?
- Annatko tunteiden tulla ja mennä, ja harjoitteletko niiden vastaanottamista ja rakentavaa käsittelyä?

Oma mustasukkaisuus: Olenko liian mustasukkainen?
Oma mustasukkaisuus kalvaa kipeästi. Tämä artikkeli on sinulle, joka kaipaat apua tuntemaasi mustasukkaisuuteen koko alitajuntasi voimalla.

Mustasukkainen puoliso: Puolison mustasukkaisuus ottaa päähän!
Mitä tehdä, kun mustasukkainen puoliso vie ilon parisuhteesta? Kun puolison mustasukkaisuus rasittaa, mikä auttaa mustasukkaisuuteen?
Mustasukkaisuus on luonnollinen tunne parisuhteen avaamisen jälkeenkin
Tunteena mustasukkaisuudessa (myöskään avoimessa suhteessa) ei siis ole mitään erikoista, pahaa tai vaarallista. Vaaralliseksi se kuitenkin muuttuu, jos sillä oikeutetaan toista vahingoittavaa käytöstä.
Mustasukkaisuus on tunteena kuitenkin aika epämääräinen ja siitä yritetään usein päästä eroon olemalla miettimättä sitä. Sitä kannattaisi kuitenkin miettiä: mustasukkaisuuden tunteen alla saattaa piillä muita tunteita, kuten hylkäämisen pelko, epävarmuus, riittämättömyyden tunne tai kateus.
Näiden pinnan alla kytevien tunteiden käsittely voi auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin. Ja jo se voi helpottaa mustasukkaisuutta, jota tuntisit, jos eläisit avoimessa suhteessa.

Toinen Nainen -kokemuksia: Tukea varatun miehen salarakkaalle
Toinen Nainen -kokemuksia ja tukea. Varatun miehen toisena naisena oleminen satuttaa, vaikka salattu suhde olisi paras rakkaus ikinä.

Salasuhde ja yhden yön jutut parisuhteen piristäjinä?
Salasuhteessa koettu rakkaus voi olla suurinta, mitä on koskaan saanut kokea. Salasuhde syntyy tarpeesta. Mikä saisi sinut salasuhteeseen?
#4 Luottamus: Voinko luottaa olevani tärkeä ja rakastettu, vaikka kumppanillani on myös muita suhteita?
Ehkä mietit, sopiiko avoin suhde sinulle ollenkaan, jos kaipaat usein varmistelua siitä, että kumppanisi välittää sinusta ja ahdistut, jos hän on poissa lähettyviltäsi. Tähän ei ole yksinkertaista pikaratkaisua, koska perusturvallisuus ja luottamus rakentuu jo lapsuudessa ja olet voinut toimia tietyn sisäisen mallisi mukaan jo vuosikymmeniä.
Jos tämä kuulostaa sinusta tutulta, lue lisää kiintymyssuhdemalleista ja niiden vaikutuksista ihmissuhteisiin.
Vaikka lapsuudenkokemuksesi ja opittu kiintymyskäyttäytymisesi, eli kiintymyssuhdemallisi, voi vaikuttaa ihmissuhteisiisi edelleen tänäkin päivänä, sinun on mahdollista oppia luottamaan vielä aikuisenakin. Turvallisessa ihmissuhteessa voi alkaa vähitellen uskoa ja luottaa siihen, ettei tule petetyksi eikä hylätyksi.

Kiintymyssuhdemalli parisuhteessa ja ihmissuhteissa aikuisena
Mikä on kiintymyssuhdemalli? Miten lapsen turvallinen / turvaton kiintymysmalli vaikuttaa aikuisena parisuhteessa ja muissa ihmissuhteissa?

Tunnelukko-yhteenveto: Mitä tunnelukot ovat?
Mitä tunnelukot ovat? Mikä tunnelukko minulla on? Tunnelukot parisuhteessa. Tunne lukkosi – Tunnelukkojen tunnistaminen ja avaaminen.
#5 Myötäilo: Avoimessa suhteessa tuntee iloa toisen ilosta
Myötätunnon merkityksen tuntee kaikki, mutta harvemmin on totuttu puhumaan myötäilosta ja -innosta. Myötäiloa on mahdollista kokea esimerkiksi kumppaninsa puolesta, kun hän kokee iloa ja nautintoa, vaikka sitten sängyssä tai treffeillä jonkun ihanan ihmisen kanssa.
Myötäintoa ja -iloa kannattaisi pyrkiä lisäämään, sillä näillä tunteilla on havaittu olevan yhteys psykologiseen hyvinvointiin monella tapaa. Jos ei avoimen suhteen kautta, niin tietoisesti hehkuttamalla, kun joku kertoo ilonaiheistaan.

Itsensä rakastaminen: Miten rakastaa itseään aidosti enemmän?
Mitä itsensä rakastaminen tarkoittaa käytännössä? Miten se vaikuttaa elämääsi, jos et rakasta itseäsi? Minäkuvan parantaminen -valmennus.

Mitä aito rakkaus on parhaimmillaan?
Mitä rakkaus on? Miksi rakastuminen saa pään pyörälle? Miten saan puolisoni rakastamaan minua? Sisältääkö aito rakkaus mustasukkaisuutta?
Haluaisitko kokeilla avoimessa suhteessa elämistä, mutta sinua vielä hieman epäilyttää?
Kun kaipaat sparrausta parisuhteesi sisällön ja suunnan kirkastamiseen, varaa sinulle sopiva keskustelutuokio tästä kuvalinkistä:
Iloa ja inspiraatiota rakkaudentäyteiseen elämääsi!
Rakkaudella
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja, Tietokirjailija
[email protected]

Avoimet suhteet kiinnostavat monia (Hyvää lukemista avoimista suhteista!)
Kiinnostavatko avoimet suhteet? Vinkkejä ja inspiraatiota avoimiin suhteisiin: Blogi ja hyviä kirjoja avoimista suhteista. Iloa elämääsi!

“Onko minussa vika, kun en halua seksiä?” (5 seksihaluttomuus-casea)
Puoliso vonkaa seksiä, mutta sinun ei tee mieli. Saatat miettiä “onko mussa jotain vikaa, kun mä en halua seksiä?” tai “olenko aseksuaali?”

Avoin suhde -testi: Varmista, sopiiko avoin suhde sinulle?
Tiedätkö, mikä on tärkeää avoimessa suhteessa ja miksi? Tee avoin suhde -testi ja selvitä, sopiiko avoin suhde sinulle.

Paras deittisovellus 2023: 16 deittisovellusta vertailussa
Parhaat deittisovellukset vertailussa. Mikä on paras deittisovellus, kun etsit seuraa tositarkoituksella tai lyhyempiin lemmenhetkiin?

Haluttomuus: Kun puoliso on haluton, mikä auttaa haluttomuuteen?
Mistä puolison haluttomuus johtuu? Mitä tehdä, jos haluttomuus aiheuttaa ongelmia? Miten haluton puoliso haluaisi enemmän? Mikä auttaa?

Onko avoin suhde hyvä vaihtoehto ns. tavalliselle parisuhteelle?
Olisiko avoin suhde hyvä “tavallisen” parisuhteen sijaan? Ovatko avoimessa suhteessa olevat vapaita mustasukkaisuudesta?

Seksitön suhde: Selibaatti parisuhteessa, kun puoliso ei halua seksiä
Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä? Miten saa seksiä parisuhteessa? Seksitön suhde ja selibaatti on arkea liian monelle.

Avoin parisuhde: Mikä on avoin suhde? Tie eroon?
Mikä on avoin suhde? Entä jos puoliso ehdottaa avointa suhdetta, jota itse ei halua? Kenelle avoin parisuhde sopii? Myös lapsiperheessä?

Rakkauden (r)evoluutio -kirja
* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota